Tuesday, April 29, 2008

Today I Write about Butter Prawn..

saje je entry kali nie nak share tentang food plak... act cooking is one of my hobby jugaklah..suka nak torai msk2 nie..huhu lagi2 klu msk yg western punye advanture sket...huhu
inilah 1st try utk butter prawn..okelah kot huhu...kat bwh nie ada resepinye..tp me msk main agak2 jer, stail org melayu mask campak2 jer.. :)







BUTTER PRAWN

udang -belah belakangnya
1 sd teh garam
1 kg minyak untuk menggoreng
250 gm mentega tawar (unsalted butter)
6 pelepah daun kari (daun shj)
5 ulas bawang putih (cincang)
6 biji cili api (cincang)
8 biji kuning telur
250ml susu cair penuh krim
½ sd teh serbuk perasa
1 sd teh garam
1 sd teh sos ikan
¼ sd teh serbuk pati ayam
1 sd besar gula

Cara-cara
1. Perap udang yang telah dibersihkan dengan garam dan goreng dalam minyak panas selama 2 minit hingga bertukar warna. Toskan.
2. Pukul bersama kuning telur, dan susu bersama serbuk pati ayam hingga kembang.
3. Panaskan kuali masukkan mentega dan biarkan cair perlahan-lahan.
4. Tumis bawang putih hingga kuning dan masukkan cili api, kacau sebentar.
5. Masukkan bancuhan telur dan kacau hingga mula pekat, masukkan daun kari, sos ikan, udang goreng, gula, garam dan serbuk perasa.
6. Kacau hingga bersarang dan garing. Tuang ke tapis dan biarkan mentega sejat sebentar.

Today I Write about...

Pembukaan Parlimen Ke-12
Hari nie 29/04/08 adalah Hari Pembukaan Parlimen Ke-12...Smlm pulak adalah hari angkat sumpah...apa ek nak cerita..adoi hai tak tau plak nak cerita..takperlah nnti bubuh gbr jer..stkt nie ada gbr dr rehearsal je..sbb masa sye menulis blog ini bru jam 8.20 pagi..so takderlah startnye lagi..
tahun nie tak bertugas, cuma jd penonton jer...tahun lepas bertugas jugak. jd usher utk diplomat luar....
so ini ada lah 2-3 keping picas..enjoy..

latihan mengebom..huhu tembakan meriam menyambut ketibaan agong.


Monday, April 28, 2008

Today I Write...

1st Entry.


huhu dah ada habuk sket lah dlm blog nie.. :p berkobar2 sekejap jer pas tu jd malas blk..poyos sunguh diriku ini..skrg nie bz sket utk persediaan hari bahagia...lebih kurang 54 hari dri tarikh hari ni 28/04/08..berdebar2 lah pulok dab dub dab dub.... :D (**berbunga keriangan**)

so 1st entry nie nak story mory tentang last weekend punye trip..ha u oal jgn terkejut plak..apa kejadah pi becuti...huhu bercuti2 balik kg..act bkn bercuti2 ponx tp ada urusan seri paduka baginda dengan ayahnda dan bonda di kg..disamping berjumpa dengan rakyat jelata serta dayang2...hurggh.. ini semua penangan ari tu lah nie..huhu dah kena sampuk ngan Hang Tuah... :P

dah lama tak ke melaka so sabtu hari tu masa blk kg lepas jer gi ukur bju utk my dear punye bju nikah kitaorg ponx ke Melaka...adoi lama dah tak kesana..byk benda dah berubah..tak tau ponx depan mahkota parade tu dah jadi dataran pahlawan yg sebgitu indah sbb ada byk tempat sopping.. :P

ini ada sket2 pic yg sempat di snap...




itu saje coretan hari nie...pas nie smbg plak utk second entry... byk menda nak menulis.. yerlah dah lama terperap n terpendam so skrg nie membuak2 nak cerita plak...huhu

--end--

Wednesday, April 2, 2008

Today I Write...

dah lama tak menulis kat sini..i have no idea lah...mcm a lil bit blur sejak2 nie...mgkn sbb didn't get enough rest lah kot..rite now bz ngan persiapan kawen n persiapan utk msk umah bru..so ada jer menda nak wat tak kira weekend atau weekdays..

persiapan tak tau nak share apa, nnti bile2 ada grb or anything else bleh lah share kat sini..


hari nak share benda nie aje..
Hey Gadis by Samsons.


---end---

 
Design with love by Jiji for Zamimie