Monday, September 29, 2008

Today I write from ofis..

wah borink giler hari ini ye...kat opis nie tinggal 3 org jer dr 28 org, yg lain semua dah cuti...mmg sgt borink ye..mood ponx takder nak wat keja nie..tak sabar nak tgu ptg nie..ari nie nak blk awal..sye sudah tidak terhan lagi nak balik beraya di kg...

muka borink giler + seday.. :(

kami berdua jer diopis..kamilah penunggu opis..hihihi

kosong jer kan..

owh yer nie wing sini jer...wing sblh sana setelah me gi tgk td ada 2 org jugak..so total ada 4 org yg bekerja n 24 lai cuti... :(

oke last week on friday sblm blk derang dah siap2 berslm bagai minta ampun dan maaf..yerlah byk wat dosa nie harus mintak maaf..tp tak smstinya bln nie jer kan...bila2 ponx kita harus maaf memaafi kan..

oke me ada snap a few pic utk di share bersama..yerlah rasenye klu takder pic dlm entry takder maknanye..hehe rasa mcm kosong jer...









--end--

Today I Write about Hari-hari terakhir Ramadhan...

for today maknanya lagi 2 hari jer lai berbuka yg akan jmpa bln ini..yea yea itu maknanya sudah tiba lah hari raya...mcm kanak2 lah plak..:P

okelah kali nie nak update entry psl mknan berbuka utk Ramadhan ke 26 hingga ke 28 ye...

Ramadhan ke-26

mesti korang tau kan apa yg kitaorg mkn masa berbuka stlh melihat gbr ini..ye inilah dia all time feveret nandos..kui kui yah msk kali nie dah 2 kali berbuka ngan nandos..bak kata my lil sis ko mkn ayam masam tu ker..hehe she didn't like the taste and she prefer kenny rogers the most..but for me i like the taste of nandos better...

oke this is my meal 1/4 chicken mild serve with old style peri chip and fresco salad..kali nie kitaorg mkn biasa2 jer sbb mkn nie ponx dah 8.30..we all berbuka dulu dgn roti n air kat alamanda sbb semua tmpt mkn dah penuh kat alamanda tu...


Ramadhan ke-27

oke kali nie takder pic ye sbb bz teramat memasak, so takder masa nak amik gbr.. so mcm yg me cerita dlm entry lepas tu my family PIL berbuka kat umah..
me masak:
nasi tomato
ayam kremes
kari daging
buncis grg bersama tofu telur
kuih-muih
murtabak
roti john
oren soda

p/s: bygkan sdri lah yer..tp hati2 jgn smpi terbtl puasa plak...me tak bersalah..hehe

Ramadhan ke-29
oke smlm we all berbuka kat mines..my dear ckp tak pyh msk sbb kitaorg dua hari dah dok umah so rasa mcm bengang jer kepala otak..we need some fresh air..hehe tipu jer sbnrnye nak cuci mata..kui kui

oke ini lah my meal nasi ayam hainan + mushroom (i loike) buahan2 ganti kurma sbb kat sini takder kurma..

ini plak my dear punye mknan.. i think chicken with mushroom sauce + rice sizzling kot..tak tau apa namanye..air plak air markisa for my dear sbb beli one set with his food n me teh 'o' ais limau..nyum2



eh kejap tak abis lai...





eh tak abis lai..ini mknan kedua kitaorg slps solat n jejln kejap..spicy chicken mcnugget, fries, coke n Oreo McFlurry Berries..sedap nie, sgt best oke i loike very much..


and because it was so heaven...
we decide to







order 1 more Oreo McFlurry with dif flavour Oreo McFlurry Mudpie...sedap sesangat smpi rasa nak mkn lai mlm nie...lalalalalala larik hehehe





---end---

Sunday, September 28, 2008

Today I Write from Home..

for the very 1st time dpt blogging kat umah..tp tak besh lah plak sbb takder gbr..hehe cable hp tinggal kat opis...klu tak sure byk menda bleh citer nie..





oh ye smlm we all berbuka di rumah n my dear punye family ponx berbuka kat sini..so me decide to cook nasi tomato, ayam msk keremes, kari daging n sayur buncis grg bersama tauhu telur..n for drink plak we serve them soda orange (my dear idea) sedap gak..cuba lah try..grb me takder snap plak sbb bz takdr masa nak mengambil gbr..so stkt blh cerita..





for today me tak decide lai nak mkn apa for berbuka..mgkn msk yg simple2 jer kot..and today is our hari rehat sedunia kuikui sbb smlm kitaorg dah pulun mengemas n segala mcm benda dibuat..so today lepak tgk tv n ps2 lah apa lai...





apa lai ek nak citer nie..owh ye me dah tak sbr nak blk kg nie..since blk ari tu ponx msa awal puasa n rindu sama mak n abah serta mskkan mak hehe...tak sabar nak mkn sambl kacang my mom nie..sbb special sket smbl kcg dia ada daging kat dlm..so i have to learn lah ni sbb warisan turun temurun..bleh? :)





oke stkt nie saje..esok ada lai sehari waktu utk bekerja..aduh tension giler sure takder mood nak bekerja nie..dah lah rami dah cuti nie..cpt lah masa berlalu.. adios








---end---

Friday, September 26, 2008

TOday I Write about kerJa Giler....hahaha

ye mmg kerja giler..biasalh mood2 raya dah dtg..lagi 4 hari nak raya kan..so keja ponx dah jd malas nak buat..ampun bos jgn marah ye..bkn selalu setahun sekali jer..(ye ke :p)

inilah kerja giler yg kitaorg buat..








Tingkat 16 - Ketua Pentadbir


Tingkat 15 - Pejabat M*****i

Tingkat 14 - Pejabat Ketua Pem*******g

Tingkat 12 - Bentara

Tingkat 11 - IT


Tingkat 11 - Kewangan


Tingkat 10 - Pentadbiran


Tingkat 10 - Sumber Manusia



Tingkat 9 - Setiausaha DR


Tingkat 8 - Pejabat Setiausaha DN



Tingkat 7 - Dokumentasi


Tingkat 6 - Perundangan


Tingkat 4 - Protokol

inilah kerja giler kitaorg..pegi dr tingkat 16 smpi tingkat 4 utk tgk decoration raya ofis org lain..hehe biaslah sesekali dtg perangai giler2..konon lembaga penilai lah.. kerja giler betul..tp yg bestnye pegi level2 yg didecorate tu suram2 je sbb nak nmpkkan lmpu yg cntik tu..me n frens bersepakat bhwa tgkt 11 lah yg pling cntik decorationnye... (rasa mcm krismas or deepavali plak.. :p )


me ada 1 hari lagi hari bekerja isnin nie last...mgkn half day je kot sbb nak kemas2 sket rumah sbb selasa nak blk dah ke kg...wah counting the day nie..hehe



---end---

TOday I Write about quick rush..

ingat tak entry lepas masa me berbuka kat restoran nelayan tu? ala yg me citer psl kitaorg rushing gi sungei wang tu..ha dah ingat tak skrg nie? bagus2..hehe

okelah act bukan apa kitaorg rushing2 sbb takut kedai tutup...sbb apa ek? sbbnye kitaorg nak pi beli benda ini..



jeng, jeng




jeng




jeng, jeng



jeng





inilah dia idaman hati my dear...kui2 it's act a belated besday present for my dear..sian kan dia dah 3 bln berlalu besdaynye bru nak bg..hehe salah dialah sapa suh org dah ajak pi beli tak mo..

owh btw me bkn tak mau bg masa besday dia tp u know lah pompuan kan..apalah yg tau sgt psl gajet n segala brg electronic ni..for me janji cntik and satisfied..so disebbkan itulah me tgu utk beli bersama my dear kang tak psl2 kena tipu sia2 je..dan disebabkan besday my dear berada dkt ngan tarikh kawin kitorg so me takder masa n kekurangan ongkos nak pi beli..hihi yerlah utama kan yg utama..itu tak penting sgt bkn brg keperluan ponx...hehe
suasana raya di sungei wang

setelah dpt apa yg dihajati terus berjln laju untuk pulang..

betapa lajunye berjln tak dpt2 me nak snap...

akhirnye dpt gak..itu ponx slps my dear stop utk beli lemonade kat auntie anne's..
brgnye ada didlm plastik bag tu..

me belikan ps2 jer..biarlah dah outdated janji ikhlas..itu yg penting sekali kan..

ikhlas dari hati..luv u dear..

Thursday, September 25, 2008

Today I Write Hari Raya Wish...

salam semua..

memandangkan bln ramadhan akan melabuhkan tirainya lagi lima hari..jadi dikesempatan ini pada hari nie me ingin mengucapkan selamat hari raya aidilfitri maaf zahir dan batin...

mohon maaf jika terkasar bahasa, tersakit hati, termkn atau minum tanpa izin harap dihalalkan..

semoga syawal membawa seribu kemaafaan dan kebhagian buat semua..

my kad raya...ditujukan untuk semua kawan-kawan..

Wednesday, September 24, 2008

Today I Write Resepi NAsi kaRi Nanas..

oke disebabkan takder topik lai nak citer..me ingat nak share psl resepi yg me mask ahad lepas nasi kari nanas..

Bahan-bahan:
Beras
Ayam - dipotong kecil
udang sederhana besar
bwg putih - dicincang
bwg merah - dicicncang
lada merah & ijau - dipotong dadu
nanas - dipotong dadu
carrot - dipotong pjg
serbuk kari daging
daun pandan
daun saderi - dipotong kasar

Cara-cara

ini antara bahan-bahan yang diperlukan

tumis bwg putih dan bwg merah hingga naik bau

mskkan serbuk kari (sukatan ikut beras i.e: 1 pot beras, 1 sudu besar serbuk kari) bila dah garing sket mskkan ayam.

bila dah nmpk ayam separuh msk mskkan bahan-bahan lain spt cili, nanas, carrot n udang. perasakan dengan garam dan serbuk perasa jika suka..bleh juga diletakkan kiub ayam.

kemudian mskkan beras yg telah dicuci dan ditoskan airnye..kacau sehingga kering sikit airnye supaya nnti nasi akan jd sebutir2 bila dah msk..

kemudian masukkan kedlm rice cooker dan sukat airnye agak-agak lah mcm nasi biasa dan mskkan daun pandan..bila nasi dah kering taburkan daun saderi dan kcau supaya naik baunye...

jeng2 ini lah hasilnye..sedap dimkn begitu sahaja..tp me mkn ngan chicken wing grg..huhu

p/s: gunakan nanas yg manis supaya nasi menjd lebih sedap. sukatan plak agak2 lah yer..ater org melayu yg msk mana ada sukat2.. main cmpk2 jer.. hehehe

resepi dari program Ketuk-ketuk Ramadan..cuma me tmbh kan sket2 bahan lain...

Today I write about someone Besday...

yah someone birthday...it's sukma besday Happy Besday Sukma..wpun dah terlewat sket..but i do wish on u'r besday right ( 15/9/08)..hehe wish without present..insyallah lepas raya klu tak lupa i will give it to you eh... :)

sukma yg pki tudung pink n sebelah tu bf dia pki bju putih...

oke smbtnye adalah masa di Restoran Nelayan tepi more to cut cake jerlah takderlah celebrate bagai..itu ponx kek dibeli oleh bf sukma..hehe kitaorg tolong mkn..terukkan kitaorg..tp i do has intention to buy a cake cuma dah kelam kabut sgt so jd lupa.. :)
sbbkan bf dia yg beli the cake..so ikut sukalah dia nak tulis apa..so kitaorg ponx nyanyi ikut apa yg tertulis diatas kek..jgn marah ye mok..ngeh ngeh

dahlah org belikan kek..siap tapaukan lai tu..kek nie mkn masa kat umah tak mkn ponx kat sana sbb dah kenyang sgt..kek with rutbir n air kosong..
kek perisa chocolate banana

happy besday to you...
happy besday to you..
happy besday to sukma happy besday to you...




 
Design with love by Jiji for Zamimie