Friday, October 31, 2008

Today I Write on Saya naK DieT taPi...

sejak sblm puasa saya tlh berangan2 utk menurunkan berat bdn..tp smpi hari ini rasanye mcm tak berjaya jer..masa bln puasa ari tu berjaya turunkan 1 kg jer..seday kan..1kg jer spnjg 30 hari berpuasa..

so far berat saya takder lah naik sgt ponx..dulu masa berlajar2 berat dlm 48-49 kg jer..tp skrg nie dh 50-51 kg tu yg takut tu...tak mo lah naik smpi 50 kg horror sei ngan ketinggian yg tak brp nak tinggi nie sure nmpk bulat2 jer..skrg nie ponx dh rasa mcm blt2 sket..

tp setakat hari ini berjayalah diet tuk bfast jer..cuma yg lain2nye aje lunch, dinner n supper hancur kuikui...yerlah korg nak tau tak smlm jer saya berjaya memkn kek sepotong tau wpun kat opis dh mkn bihun..tp separuh jer..tp sblm tu dh mkn roti ngan sadin dlm 3-4 keping..hehe

korg tengoklah mknan yg saya mkn..klu mcm nie mmg ler susah nak kurus kan..kan2 hehe

ini mkn td masa jamuan ~ laksa

mknan kedua masa jamua ~ nasi dagang, ketupat, rendang daging n beef steak.


mlm td mkn secret recipe ~ coklat indulgence

mlm smlm hari tu mkn kek secret recipe jugak ~ coklat strawbery

mlm ahad mkn chicken grill



mkn masa gi midvaley mingu lepas ~ big apple donut


tgk smpi skrg nie ponx wlupun ada kesedaran lihat apa yg sedang saya buat smbil menulis blog ini pada jam 3.45 pm.. jeng jeng










hahaha teruk betul..kalori sudah semakin bertambah, bdn semakin bulat, baju semakin mengetat, pipi semakin menebam, perut semakin membuncit (buncit ngan mknan ye).. saya perlu lakukan sesuatu dn harap ianya berjaya..hehe

~~end~~

Today I Write on Rahsia suDah KAMI keTahui...

ye kami telah tahu rahsia sesorg itew..hehe

nak berahsia sgt nmpk..

kitaorg bijak tau wpun terperap kat sini..

tikus tak leh menyorok lai sbb dh kena tangkap ngan kucing2..

geng bestlah dh tau rahsia org nie kan...

moral of the story jgn ler kedekut ek..hehe

nota kaki: lalalala saya sgt happy..

~~end~~

Today I Write on OPen Hse terAkHir..

ye kwn2 wpun hari nie dah 2 zulkaedah tp tetap juga ada jamuan hari raya ye kat opis...ini kira penutup lah kan..sbb tinggal ada bbrp division yg tak wat lai kan so terpksa lah buat wpun dh abis raya..

adoi dh kenyang2 nie malas plak nak citer..huhu tp apa yg beh nye?? yg behnye derang wat jamuan raya ada tema ye..gunakan tema kmpg2 tp ada karaoke..hehe ala2 mcm ning baizura kwin gitew..tp takder lah over sgt cuma dia amik sket idea dr situ...

mknan sgt byk oke..heaven lah ngan mknan smpi senak perut sye mkn..huhu smpi nak muntah rasenye...n smpi tak leh nak dok monkok..bygkan btpa kenyangnye perut..pdhal mknan sket jer..nmpk sgt ler my perut is so kecik...sbb tulah my dear tak mo bwk pi mkn buffet kat hotel dia ckp rugi jer byr mahal2 tp mkn sket..tak baek tau.. :(

oke enough dgn story..enjoy the picas.. :)
bahagian desert..main course tak amik sbb dh kena serbu nmpk kepala org jer..hehe

door gift..huhu

Datuk Dr. Haji Wan Junaidi

karaoke berkumpulan

me ngan uma..harus pki liptik..klu tak nmpk tak cntik le muka ku...tp me not like liptik.. :(

kak zi ngan asma..
asma sng hati sbb jap lai bleh mkn..kak zi muka risau sbb tgh diet so tak leh mkn byk2 sdgkan mknan sedap2..huhu

oke ini jer stkt nie..klu ada lai me tmbh yer gbr..kot2 ada dr kamera org lain..huhu

~~end~~

Thursday, October 30, 2008

Today I Write bfast Di Pagi Hari...

sye kalau pegi keja ngan my dear sure akan bfast dulu ngan my dear...tp kitaorg bknlah mkn kat kedai ke apa tp kitaorg mkn dlm keta jer..hehe mknan kitaorg ada 2 jenis jer tuk bfast roti dn biskut..hehe cuma sesekali ada juga termkn Sausage McMuffin..hehe

amacam terliur tak..jahat sungguh sye ini..hehe

inilah biskut yg selalu kitorg mkn tuk bfast..biskut IKO..biskut nie bgs tau byk fiber sbb dia wat dr oat pastu dicmpur ngan bhn2 lain mcm sunflower seed, kismis dll....
ini plak bfast jenis kedua..roti sapu butter kawinkan ngan kaya..sedap ooo..sekali mkn smpi 3 keping..hehe kdg2 terbabas roti disapu ngan coklat..apa tah jenama dia coklat tu..ala2 mcm jem..

tp bgs jugak klu bfast mcm nie pagi2..sbb mknan menyihatkan..yerlah dr mkn nasi lemak ke mihun grg ke mee grg ke roti canai ke..huhu so far bila dh mkn mcm nie tghari me bru mkn lah..in between tu just minum air kosong..air manis ponx takder minum sgt..tp pagi2 sblm pi keja me akan minum samada secwn jus orange atau susu HL (siap bgtau jenama tu :p)...itu jer..

tp klu pi keja naik ktm mula lah aku nie mkn merapu...yerlah nak bfast kat umah tak smpt..kul 6.30 dh kuar smpi opis 7.30 dh rasa lapar..so apa lai bila org ajak pi mkn laju jer menuju..huhu so far smpi hari nie dh dkt 2 minggu kot me tak mkn nasi lemak..cuma ada lah sekali dua mkn mee grg n mihun grg tp dlm kuantiti yg sedikit jer..

so far bila amalkan bfast yg sihat nie aktiviti melawas mjd teratur jer..klu tak tak brp nak lancar sgt lah..2 hari sekali, 3 hari sekali tu yg susah tu...huhu harap2 berjaya kekalkan mknana seimbang utk bfast...wei jgn ajak aku mkn mc'd lunch nie..ngeh ngeh..

~~end~~

Today I Write Farewell Party at kak Kam House..

oke kak kam nie act my opismate..seorg kakak yg sgt caring n baik ngan semua org..tak pernah prejudice wpun tau ada org tak sukakannye..apa kes org tu? tak tau ler sdri mau ingatlah..

oke kak kam nie dh pencen bln 8 ari tu...so kitaorg planning nak wat jamuan farewell tuk dia kat opis tp asik tidak berjaya jer sbb kan dia tak brp sihat n bru2 nie husband dia plak warded...erm so kitaorg amik kptsn tuk gi jer umah dia dsmping melawat serta berhari raya memandangkan 28hb tu msih lagi hari raya..mdmndgkan dia tak sihat so kitaorg decide utk bwk mknan ke rumahnye..

tugas utk mengambil mknan telah diserahkan kepada kami ~ me, kak zi n asma.. amik jer bkn masak ponx..huhu mknan telah diorder oleh my boss dr her cousin...
mknan yg diambil...sori lupa nak rotate kan..hehe

sye tukang pegang mknan kat blkg..muka seday sbb lapar bau mknan yg sedap itew..eh lupa nak pki liptik tu yg pucat sket...hehe

punggah mknan dulu dr myvi kuma2 ijau ke dlm bus pendek opis yg baru...

stlh amik mknan dlm 12.30 kami ponx menuju ke kak kam crib's di jln klang lama..dn smpi dgn lancarnye tanpa ada halangan kesesakan jln raya atau berenti org nak shi shi..takder oke..so dlm kul 1 cm tu dh smpi..kitaorg gi naik bus pendek opis dn penuh oke bus itu...sehingga ada org terpaksa duduk di celah enjin serta di pinggir tangga..hehe
sye dn sukma + hantu azmir..dia lah yg kena dok kat enjin..sian hehe
shahrul kena dok kat pinggir tangga..dia tgh mengadu ngan mak dia tu..


slps berslm2an dn bertanya kabar adalah mjlis kecil2an cm ucapan gitew dn penyerahan hadiah..so kitaorg bersepakat utk memberi hadiah yg istimewa tuk kak kam sbb dia ponx dh banyak menyumbang kpd kami dr segi wang ringgit..n kami ponx ada mndpt duit yg lebih dr bos punye bos raya hari tu..hehe

hadiah dr kami tuk kak kam...sye yg beli ngan kengkawan lain..hehe
bergmbr dgn kak kam

borak2 dulu..baik punye cerita hehe..
mknan yg ada + mknan yg kami bwk..

slps mkn n borak2 kitaorg ponx pulang..ingat blk tu nak pi uamh opismate kami yg menyambut deepavali tp disbbkan bos kami punya bos ikut so kami batalkn niat itew...kesian kwn kami tu sbb dia dh prepare kan mknan utk kami..takperlah lain kali jer oke..

bye2 kak kam kami pulang dulu...jumpa lagi asalamualikum..


~~end~~

Wednesday, October 29, 2008

Today I Write cara2 Cuci Cermin..

amik ko entry kali nie..dh takder cerita nak menulis..so saya mengambil kptsn utk wat entry nie..sbb apa? sbbnye hari tu masa cuci meja cermin kat umah mcm seronok jer sbb pas tu cermin tu bersinar2 dn memantulkan pantulan yg jelas..ayat tak hingat punye..hehe

1.brg yang diperlukan kain pengelap, cecair glass cleaner dan kayu pengelap (tak tau apa nama saintifik)
2. semburkan cecair pencuci kat atas meja (takkan bwh meja plak :p)

3. lap dengan kain pengelap

4. kemudian lapkan baki air megunakan kayu pengelap

5. inilah hasilnye..berkilat kan..huhu lepas dh cuci nie happy jer rasa mcm nak lompat bintang laju2 ponx ada..nghe2

~kan dh ckp bling2 jer..leh wat cermin muka lah..hehe~


---end---

Today I write ~ me dh jumpa..

haha akhirnye jumpa ponx web corelle asia nie..so adalah corningware yg me minat tu..penat saya cari semlm..so blk umah borak2 ngan my dear ckp takder gbr nak letak dlm blog nie..so dia lah yg tol carikan sbb dia penah bukak web nie..citt malu jer.. nmpk sgt tak amik kesah ahaks.. :p

so meh nak share gbr kat sini.. malas nak edit entry sblm nie so kita wat entry baru ek..

inilah yg saya akan beli Warm Pansies

design nie sama ngan warm pansies punye design tp crowded sket..nie nama dia She (cam pelik jer tp mmg ditulis kat situ)...

ini plak set He..kelakar tul namanye.. :p

ini mcm set yg my dear beli kat us...mgkn bila takder set warm pansies tu saya akan beli yg ini kot..yg nie namanya Pretty Pink..

tp saya rasa ini lagi menarik lah..sgt cute..hehe namanye Hot Dots..

saya ingin beli set ini..5 set harap2 dptlah harga murah2..huhu

--end--

Tuesday, October 28, 2008

Today I Write about my wish list..

ye skrg nie sye ada wish list ye kwn2..hehe tp semuanya ponx mahal2..camno nie ha tak mampu nak beli..kui kui bleh lah kot skdr jadikan wish list mana tau ada org nak belikan..hehe

ye sye rasa nak dptkan kamera ini..sbb rasanye mcm best jer klu dpt nie..ada gak try shoot guna kamera nie..sgt marbeles oke..owh ye kamera ini adalah hak milik my cousin..

sbb sye nie suka mengamik gambo dn bergambor..selalu tak puas hati klu org tol amikkan gbr sye..terukkan kan..hehe yerlah im trying to be creative oke..hehe tp rasenye kamera nie tgu bila dh ada duit terlebey kot nnti bru beli..skrg nie tak bley lah..hehe

klu skrg nie sye suka amik gbr guna s500i jer wpun ada kamera lain tp sgt puas hati klu amik gbr guna hp nie..hehe

dear dun worry it's only a wish list..klu ada duit ponx nnti i dulukan yg dulu yg nie mgkn kemudian..

apakah yg perlu di dulukan itu..ye benda dibwh nie..sye nak beli yg 5 set tu oke..jeles tgk yg my cousin punye..dia beli kat langkawi..murah..klu kat kl nie satu set jer dah RM200-RM300..yg dia beli tu 5 set tak smpi RM300..harus pegi langkawi nie merembat menda nie..hehe my next wish list..:P

set yg nie my dear beli kat us..tp i loike yg sedia ada kat umah tu munge pepel..tp takder plak gbrnye dlm web sbb my dear ckp kat us takder corak cm kitaorg beli tu..mgkn itu tuk psrn asia jer kot..

--end--

Today I write about Saya Menang coNtest...

yea yea best..kwn2 semua sye telah berjaya mendptkan tiket free dlm contest yg dianjurkan oleh redmummy bru ini..walaupun tak dpt 10 keping tiket tp sye berjaya dpt 2 keping tiket..beleh la sye pi dating2 ngan my dear..kitaorg dh lama tak pi tgk wayang nie.. :P

so sye akan pergi tgk madagascar escape 2 africa 4 nov ini..Premiere screening oke.. yes yes best2 sye sgt suka cerita ini n saya tak sabar2 nak jmpa redmummy itew ye..hehe terima kasih redmummy...

---end---

Today I Write about Dinner last Nite..

sbbkan mlm smlm me nak kuar cri bank utk top up touch n' go..so my dear suggestkan kitaorg mkn kat luar..so mlm smlm me cuti dr memasak..hehe best2..(pemals tul bini ko nie :p)

oke slps dh top up touch n' go di cimb bank bangi..kitaorg berfikirlah nak mkn apa ek mlm2 nie..me tetiba craving for western fud plak..so cri2 lah kedai2 yg ada jual mknan western nie.. n mata kitaorg tertangkap pada signboard kedai mama chop papa grill (MCPG).. so kitaorg gi mkn kat sana lah mlm td..

cm dh lamer kan..blm tgk lai menu book dia..kesian owww klu nngkan..buruk giler.. :p

erm act me penah mkn kedai nie masa kat uum dulu..kat fakulti law ada kedai nie tp tak ingt ler rasa dia best ke tak..yerlah dh hampir 5 thn tinggalkan uum tak tau ada ke tak MCPG nie lai..

so smlm kitaorg ponx mknlah kat situ..apa yg kami mkn???

my drink honey lemon..best oke tp klu dpt msm sket lai lagi best.
my dear minum lemon tea..pic lupa snap sbb air biasa jer kan.. :p


my fud chicken creamy brown sauce shedap sos dia..ayam ponx grill just nice tak kering sgt..ada rasa juicy..

my dear punye fud..dia nak mkn nasi sbb lapar..so order mexican fried rice..tp me tgk mcm nasi grg biasa grg kat umah jer..hehe
nasi nie tak shedap - tawar, chicken wing ponx tak shedap..

so far okelah..tp i think western fud lagi sedap kot dr fried rice dia...yerlah specialty dia dlm western kan..so bila wat mknan lain cm kureng sketlah...so far harga okelah reasonable lah ngan fud dia..

nota kaki: utk pemilik mama chop papa grill bangi tolonglah upgrade sket kedai tu..mknan dh oke tp the ambiance, the place mcm teruk sgtlah bg segar sket suasananye..

---end---

Today I Write Aktiviti on Holiday...

ye disebabkan smlm adalah cuti deepavali..maka sye ingin mengucapkan selamat hari deepavali kepada kaum india terutama kepada my ofismate ganesan dan yogeswari..derang bca ke..huhu tak kisahlah janji ikhlas..

oke smlm sbnrnye aktiviti kitaorg takderlah apa sgt ponx..since my parent tido kat umah sye buatlah apa2 yg patut for bfast n borak2 ngan my mum..dlm kul 10 cm tu she decide to go to my cousin hse kat saujana prima kjg..

so we all ponx gi lah sana lunch di sana n after zuhur dlm kul 3 blk rumah sbb my parent akn meneruskn pjlnan blk ke johor..so tkt klu lewat sgt ujan..

after that dh ptg2 sket kitaorg melakukan aktiviti bersama brdua..aktiviti apa ek??
kaki kami..buruk sket tp tak kira nak letak gak..hehe

tgk rajin tak my dear..berpeluh3 dh tu..

smile dear you are in my blog..hehe

i'm trying to help..nak terkepak rasanya tgn ku..hehe

at last sye tolong menyapu jer..hehe


rumput my dear...
inilah aktiviti kami merumput diptg hari..ngeh2 my dear nie mmg rajin menjaga rumputnye..ptg blk keja mesti belek dulu rumput sblm msk rumah..pagi klu pi site mesti gi keja lmbt smpt lai dia membelek rumput2 kesygnnye..tak kisah lah janji bahagia..dia ckp nak jdkan rumput tu mcm kat pdg golf..so gigih la dia mengejerkan rumput itu.. klu tanam pokok sayur mesti dh dpt hasilnye dear.. :p

---end---

 
Design with love by Jiji for Zamimie