Sunday, November 30, 2008

Today I Write walupun Malas..

wah ini menyeru kata2 my dear suh menulis dlm blog nie..
tapi skrg nie saya sdg malas utk menulis ..
tp byk jer entry yg nak dishare nie..
mgkn esok2 lah bila mood menulis dh dtg balik saya akan berentry seperti biasa...
~~chiaos~~

Thursday, November 27, 2008

Today I Write Hari Saya...

~hari ini saya bz sbb keja smlm kena siapkan segrea...

~hari ini saya bz sampai tak ada masa nak fikirkan apakah yg nak dibloggkan...

~hari ini saya bz sampai bfast smbil wat keja....

~hari nie saya bz sbb saya letih..

~hari ini saya bz memikirkan perkara yg terjadi dlm opis nie...

~hari ini saya bz memikirkan perkara yg mama saya ckp smlm..

~hari nie saya bz sbb ada miting PAC lagi..lagiiiiiiiiii!!

chow dulu..

Wednesday, November 26, 2008

Today I Write JourNey Part 3....

~keindahan ciptaan tuhan~



~gadis bunga kah??~

oke meh citer utk part 3 plak..so kli ni takder kronologi sbb kitaorg takder wat apa2 ponx ahad tu sbb nak blk kl dh..

so dlm kul 10 lebih cm tu kitaorg check-out kuar dr villa pi bfast kat pekan cameron tu..lepas tu jln2 kat kedai yg ada stroberi besar2 tu..apa tah nama kedai dia..
~mari mkn stoberi sedap tp masam huhu~

pas tu turun blk pi beli sayur2 kat psr tani..
dh settle semua kitaorg turun ke tanah rata plak lepak2 jap mkn..terus blk ikut tapah..
~atr product keluarn cameron~

otw turun tu singgah kat ladang teh..yerlah sbbkan saya 1st time ke cameron so derang bg peluang lah bgbr ngan pokok teh..~saya suka gbr nie..nmpk evilnye..hahaha~
[saya tak petik ponx teh tu..eksen jer lebay hehe]

~kenangan~

pas tu dlm kul 3 terus blk kl..sampi bentung dlm kul 8..pas amik keta terus blk ke BSP smbil mkn mc'd..malas nak singgah mkn kat mana2 huhu..

smpi umah btl2 kul 10..mendobi dulu bju satu beg, mandi2 terus tido sbb soknye (isnin) saya keja tp my dear cuti..huhu

oke itu jer nak citer..slbihnye layan gbr..ada byk gbr tp sket aja cukuplah ye..huhu

~sayalah gadis teh~

~~end~~

Today I Write RemBAtan di CameRoN HighLandS...

ini entry saja2 jer..nak citer psl apa yg dh dibeli kat cameron jer..ini kira citer sampingan jerlah ye..disbbkan pegi ngan keta jahar, keta dia plak bonet kecik disamping dgn bawa beg baju masing2 yg besar..sib lah dua2 husband and wife klu tak lagi banyak lah beg2..huhu serta membawa hamper yg kami dpt..so saya rasa tak perlu lah nak bershoping sakan kat cameron tu..

saya cuma membeli sayur berjumlah RM10 memndgkan kami ponx tak mkn sayur sgt..saya beli ceri tomato 2 bgks, kcg buncis 2 bgks serta timun jepun satu bungkus..dismping itu saya juga ada beli stroberi stgh kilo RM12..tak taulah murah ke mahal..tp sedap sey..

stroberi mkn ngan whipped cream sedap tu huhu...masam2 cmpur manis cmpur ngan lemak2 krim..heaven beb..nyum2.. ari isnin lepas saya potong2 n campur ngan air mirinda stroberi..huhu

~cmner terliur tak..huhu~

so ari ni plak ingat nak buat stroberi smoothies plak..nyum2 sgt haven ngan stroberi saya suka...lai ponx storberi tu simpan lama2 mcm melted plak..dia kuar cecair so haruslah dh mcm tak brp nak fresh sgt...so rasanye dh tak best klu nak ratah mcm tu..

selain itu saya beli jugak teh yg berperisa..tp tak byk lah satu kotak berperisa storberi, 2 kotak teh biasa (tuk bg my mum n my mil) serta satu lai beli dlm uncang sbb dia ada cmpur 6 perisa..so dpt lah rasa semua perisa..takderlah rugikan beli satu kotak..yerlah klu tak sedap tak ke rugi..huhu

ada satu lagi yg saya beli..buaha2n kering..sedap jugaklah buah2 nie..ada peria, stroberi, mangga, apple, blackcurrent..saya beli yg pack kecik2 supaya bleh rasa semuanye..hehe sayakan tamak tp berjimat..huhu tapi yg saya terkagum sbb saya beli perisa peria..huhu saya nie fresh peria mmg ler tak mkn..tp bila dh rasa sedap plak yg kering tu sbb dia dh cmpur bhn perasa tmbhn tp rasa pahit tu masih ada sket...

saya jugak ada beli jagung yg besar tu..4 biji RM10 best jugaklah mkn..tp derang ckp klu mkn kat atas tu lagi sedap..bila dh bawak turun dh tak berapa nak best..tp sbbkan kitaorg tak pndi pilih dptlah jgg yg tak brp nak cntik. tak kisah lah janji best....


and last but not least saya beli fridge magnet aka FM..huhu kitaorg klu gi mana2 mesti nak beli FM ni..nak wat collection lah..ada sket jer tak byk..nnti bila2 saya blog psl FM nie yer..saya beli RM10 jer FM nie ada 4 keping..tgh fikir nak bg sapa huhu...sapa nak angkat mouse ye..hehe yerlah nak beli byk2 tuk bg semua org tak dapet lah..

[owh gbr lupa nak amik tp mesti tau kot cmner rupa FM]

so itu aja yg saya menyoping..yg terkilan tak beli mushroom dia..cendawan tiram dia lebar2..klu buat cendawan grg tepung best tu..rugi tul tak beli..selalu wat mushroom grg tepung guna yg kecik2 so mcm tak puas jer mkn..takperlah try cari kat psr mlm atau jusco lah kot2 ada yg lebar2 mcm piring cwan tu...baru lah puas hati mkn.. :)

~~end~~

Tuesday, November 25, 2008

Today I Write about NaSi RM9.00!!!...

[Sambungan dr entry lepas]

so total ari nie saya mkn RM5 utk nasi serta desert...murah jer..

smlm pulak saya beli mknan nak tau berapa?? RM9.00 oke..

diulang sekali lagi SEMBILAN HINGGIT..


SEMBILAN RINGGIT MALAYSIA


mahal tak? mahal oooo..itu bleh buat mkn tuk 2 hari taw...giler mahal..mmg tak bley blah..


saya cuma ambil nasi + ikan cencaru bakar + labu msk lemak 2 ketul + kerabu kacang botol..total RM9.10 dia bg diskaun 10 sen..konon mcm bagus jer..

terkejut jugak lah tgk masa dia kira..

mknan nie saya tapau kat Bukit Aman yer kat kedai yg ada jual grg pisang panas tu...


serik dh nak mkn kat situ..

nak kata ikan mahal tak tau lah plak..sbb ikan cencaru tu standard cencaru biasa jer..tapi bapak giler mahal..

klu hari2 mcm nie mkn bankrup lah saya..

saya masa dia ckp total tu terus terkedu..bila dh naik keta bru terfikir napa tak tanya tiap2 satu harga..

erm takperlah next time maybe..

akan ada ke next time?? na mungkin..

serik lah wei..RM9.00 bleh wat mkn nandos apa, my feveret meal tu..

takkan ler beras mahal..

so try lah buat kira2 smlm:

Ikan - RM5

Sayur labu - RM2

Kerabu kcg botol - RM1

Nasi - RM1

so mgkn yg buat mahal tu ikan ngan labu tu kot..tp tak logik lah..takkan seekor ikan cencaru tu smpi sekg kot..

bknlah bsr sgt ponx ikan tu..saiz biasa jer..

pas tu labu mahal ke??? sbb saya amik 2 potong takkan smpi RM1 sekeping...

beb logik lah sket nak kira..ko dok tepi jln kedai kecik jer..air-cond ponx takder nak jual mahal2 plak..

kang report ngan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri & Hal Ehwal Pengguna baru tau..

tapi saya tak derlah sekeji itu..nak kaya cepat ponx jgn lah aniya org..




malas nak rotate2 gbr..tgklah sdri mknan mahal nie ye..
[Jiwa kacau masa amik grb nie tu yg tak brp nak clear..]

~end~

Today I Write tapaU at SeleRa DuTa...

hari nie lunch best..uma ponx ajak pi beli mknan kat luar..nie 1 st time nak pi mkn nasi ayam kukus kat selera duta at jalan duta..derang penah mkn sblm nie..saya jer yg 1st time nak try...sedap jer nasi nie serta murah berbanding lunch saya smlm..yg nie saya nak citer kat entry lain ye..
~ini adalah uma si driver hehe~

~kami nak pi mkn kat sini~

~kami nak beli mknan kat kedai nie~

~kami beli mknan ini..nasi kukus dgn ayam grg rempah~

murah jer mknan nie nasi kukus + ayam grg rempah (quater) RM4 jer..sedap plak tu nasi dia..lembut jer putih bersih lagi menyelerakan wpun mkn ngan serdak grg ayam rempah tu.. dia ada bg mcm some kind of kuah kari ponx ada, kurma ponx ada, mcm smbl jer ponx ada + cili padi blend yg mcm ala2 nasi kerabu tu...apa2 ponx sedap..huhu

~sblm balik beli jambu kat sini dulu~

~dia jual jmbu serta air jambu yg sangat sedap..rasa air jambu tu fresh je + dia tmbh serbuk asam dlm air tu..yummylicious!!~

~~end~~

Today I Write about TanGga StEp...

pagi tadi sempat menonton MHI..so ada topik yg menarik perhatian saya utk dikongsi bersama ngan rakan2 lain yg mgkn tak berkesmptn nak tonton MHI..

mereka ini sekumpulan anak muda yg berbakat dan kretif..sgt bgs kerana menggunakan kekeretifan mereka utk menghasilkan duit..

produk yg mereka hasilkan terdiri dari handmade t-shirts, homemade handbag, guys boxer, pant..produk2 mereka ini adalah dilukis tgn dan tidak di print kerana meraka adalah anti-print..why i dunno, don't ask me but ask them..

tp produk yg paling saya suka yg mereka hasilkan adalah beg...sgt cntik yer begnye..
**credit to tanggastep..pic nie amik kat web derang..

oke sila lawati web mereka tanggastep untuk maklumat selanjutnya..

~~end~~

Monday, November 24, 2008

Today I Write JourNey Part 2...

oke tuk hari kedua brulah perjalanan yg sgt mencabar berlangsung...

5.30 pg - Bgn solat subuh dan bersiap tuk berlepas..
6.00 pg - bertolak ke MMC

pagi lagi kami dh smpi..

kami adalah org pertama smpi 6.05 pgi.. kereta merah tu diberi keutamaan sbb derang penaja utama...kami punya kereta yg blkg tu..
byk dh kereta beratur..sbyk 81 buah kereta yg terlibat
kereta beratur smpi ke blkg..hampir 1.5km jugaklah...
kereta kami bernombor 81..kereta bersama sticker penaja..

7.30 pg - taklimat ringkas serta bacaan doa
borak2 ngan team acson

7.45 pg - Flag-off
team kami...

masjid kristal..
12.10 tgh - Pit stop pertama Kg. Jabi
~pilot in-action~
12.30 tgh - bertolak ke pit stop kedua
soalan Peringkat II

~soalan treaure hunt~

3.35 ptg - Pit Stop kedua RNR Gua Musang
4.30 ptg - Lombong Emas
my dear pegi melombong emas..hanya seorg wakil jer yg bleh turun tuk melombong..

5.35 ptg - pit stop terakhir
perjalanan ke pit stop terakhir..
~indah sungguh ciptaan tuhan~

5.45 ptg - bertolak ke tmpt penginapan Villa Dahlia

[Sepanjang perjalanan tidak banyak gbr yg diambil sbb sibuk utk menyelesaikan serta memikirkan klu yg diberikan]

8.00 mlm - Gala Dinner di Equatorial Cameron Highlands
~muka adalah pucat sbb letih dn tak sempat nak make-up bagai~
~bergmbr beramai2~
~show oleh ani mayuni~
~hadiah lombong emas..hamper je~
~borak2 smbil tgu majlis bermula~
~persembahan dari mana tah lupa plak..tp tak bleh blah sbb seksi n menari mcm ala2 wat video clip..cam tak sesuai jer ngan majlis~

11.30 mlm - majlis tamat, balik villa dan tido..

Today I Write JourNey Part 1...

oke saya nak cerita part by part lah yer..sng sket sbb perjlanan jauh nak citer satu entry jer mcm tak best plak...oke dari sini nnti anda akan tau ke mana kah arah tujuan saya utk perjalanan yg jauh itu..huhu

21 Nov 2008

6.40 pagi - bertolak dari BSP, Bangi ke Bentong.
perjalanan pagi
ditemani dgn pelangi pagi yg indah
selesa resort bkt tinggi..best jer nak gi lah nnti...
perjalanan pagi yg berkabus..sejuk best je..

8.00 pagi - tiba di Bentong dan bfast dirumah my dear punye fren.
rumah dia mengadap Genting Highlands..kami pergi naik keta dlm gbr tu..

8.30 pagi - bertolak ke marang
2.00 ptg - smpi di marang dan check-in di Ce'wer Chalet.

kami duduk disini utk satu mlm jer sbb esok pagi2 nak chaloo dh..n tmpt nie dkt ngan Kolej Multimedia Telekom, Marang..
ombak kuat giler smpi keadaan sekeliling jd suram dan berkabus sbb titisan air laut..
walaupun mendung tp silau..sbb tu saya berkerut keningombak jahat..ombak tinggi nie klu mandi confirm kena telan..
refreshing dulu sblm ke destinasi seterusnya..

2.30 ptg - Makan tghari dan jalan2 di Pasar Payang Kuala Terengganu
shoping di pasar payang
saya tgk jer tak beli ponx sbb masa gi Pulau Redang ari tu dh menyoping kat sini..
beli kopok losong dulu..iteww wajib klu dh smpi sini.

3.30 ptg - bertolak ke MMC Marang utk briefing.
Multimedia Kolej Marang
Briefing - saya masuk Treasure Hunt 2008 anjuran Kelab TM Terengganu..
goodies bag yg kami dapat - 4 tshirt, 4 topi, 4 air mineral, 4 roti gardenia serta sticker utk dilekatkan di kereta.

tgh dgr briefing..kami lmbt stgh jam..huhu sbb salah info..huhu
jahar (inilah kwn my dear) tgh beratur nak amik starter pack Celcom...

6.00 ptg - balik ke chalet tuk berehat dan smyg.
perjlanan balik ke chalet ujan lebat..

8.00 mlm - kuar tuk mkn n berjln2.
jalan2 cari mkn kat mydin kuala terengganu yg besar giler + brg2 yg murah + org yg ramai giler..derang suka berbelanja disini berbanding Giant disblh yg tak ramai org...
jumpa air Real Power keluaran Real Madrid..saya tak pernah jumpa lai kat KL nie..tak taulah org lain..
kami mkn kfc jer..saya tak selera mkn sbb nak muntah so mkn hotrods yg tak sedap lgsg..

9.30 mlm - blk ke chalet dan tido..

selesai utk sehari perjalanan..smbgn entry kedua utk hari kedua..hari kedua adalah pemula kepada perjlnan yg adventurous kami..huhu

 
Design with love by Jiji for Zamimie