Wednesday, December 31, 2008

Today I Write Let's Eat Shrimp..

baru blk lunch ngan my dear...burpp alhamdulilah hehe.. dh lama tak kuar dating mkn lunch ngan my dear..rasanye 2-3 bln lai nak kawin dia dh sebuk kat site cyber..pegi opis kat menara ponx jrg2 sgt..klu pi pagi tghari dh pi cyber blk..klu pi pagi cyber pagi ptg bru pi opis..since ari nie dia pi opis so saya sajalah ajak pi lunch..plan nak mkn kat cafe hillview nak mkn ayam kmpg tp dia telah melencong ke arah lain plak dgn tujuan lain...ke mana ek? tujuan apa ek?

act sbnrnya nak pi mkn kat warong penyet sbb dgr kata mcm best je.. pas tu pusing2 cm tak jmpa..asik2 nmpk bubba gump jer..hahaha alasan jer kan.. :P lai ponx sblm nie my dear dh ckp ari tu nak banjer smpna my bufday so he should tunaikan janji dialah kan..saya tak mintak ponx tp ngan rela hati jer dia nak banjer saya ponx terima ngan redha...huhuh so mknlah kami suami isteri kat bubba gump..so sapa pengemar udang silalah mkn disini yer..




saya adalah suka dgn suasananye best jer hehe..mata mmg tak lepas lah pndg keliling atas bwh..rugi tak meronda tadi utk amik gbr sekitar..yerlah time lunch hour ramai org so adalah agak segan tuk pusing2 dn menangkap gbr..klu tak rami org oke kot..(cheh alasan huhu)




so klu nak elaborate apa yg kami makan minta maaf lah yer sbb saya tak ingat..tp yg ingatnye saya punye mmg 100% adalah udang..terdiri dr 4 jenis udang tempura shrimp, chili shrimp, coconut shrimp and lai satu apa tah mcm udang rebus jer rupanye..huhu my dear plak mkn steak..okelah mknan dia mengenyangkan..tp rasanya saya patut order menda lain lah kot..huhu bru puas hati mkn...

~lebih kurang begini namanye ikut suka saya letak nama jer huhu~

~dihidang begini~




~~end~~

Today I Write Piknik @ Bagan Lalang...

Ahad ari tu sbb dh mcm bosan dok umah my dear ajak pi piknik kat Bagan lalang..erm sound interesting..plan nak pi pagi tp biasalah time2 cuti surelah nak bgn lewat2 sket..plus nnti dh smpi sana surelah panas terik.. so kitaorg ponx plan lah pi petang..utk menghirup angin sepoi2 bahasa and mengembangkan otak yg semakin mengecut huhu..

pd mulanye kitaorg plan nak pi bermalam kat sana sabtu ari tu..tp masa tepon hotel sri malaysia tu fully booked dh smpi 30hb tu yg my dear plan tuk piknik jer kat sana memandangkan rumah kami ponx takder lah jauh sgt dr sana so blehlah tu sdg elok sgt..cuti lamakan duk umah ponx borink..tgk my dear, tgk tv, tgk dinding tu jerlah..hehe yerlah balik2 pi shoping kompleks pi tgk movie borink dh...

so saya ponx gagah lah buat bekalan tuk piknik..ala siapkan apa yg ada kat umah jer..as my dear said percutian bajet..hehe bekalannya simple jer tp sangat menikam kalbu waktu mkan..yerlah air tangan saya kan..hehe lai ponx sbb lapar semua ponx sedap..


tertinggal satu benda lai dlm gbr buah mata kucing..sandwich plak saya buat 2 jenis sandwich tuna and telur + ceddar cheese..bihun kicap plak hanya berlaukkan ayam jer tanpa sayur..ala cm mknan budak2 tu..saya suka bihun kicap nie apatah lai my dear..huhu bebola ayam jenama ayamas sgt sedap.. coklat lebihan dulu beli 3 paket ada balance 1 paket lai tkt tak abis tu yg bwk..kdg2 kat umah bkn nak mkn sgt.. air kosong jer yer sgt menjimatkan dan bagus tuk kesihatan..huhu

kitaorg bertolak dlm kul 4 cm tu and sedang elok cuaca adalah sgt redup mgkn sbb langit cm mendung gitew..kitaorg lepak tak lama sblm magrib dh balik dh..sgt seronok sbb dpt spend masa ngan my dear...apa2 ponx enjoy picture jer yer sbb takder apa ponx yg nak diceritakan..

~otw ke sana adalah banyak ladang buah pitaya nie~






p/s: mgkn kamis nie kami akan berpiknik jugak..tp dimana ya?? tgu!!! :)

~~end~~

Tuesday, December 30, 2008

Today I Write Congratulation...

nak wish tahniah to my adik ipar kerana berjaya mendapat 8A 1B dlm PMR yg baru kuar ari nie..
dasyat jer wpun akak tgk ko main game jer ngan along..hehe
apa2 ponx haziq keep up a good work key...
semoga berjaya tuk future punye exam pulak ek..
~~end~~

Today I Write about Nyum2..

tadi tengok WHI dia wat aiskrim yg amat mudah giler...sgt senang wei.. oke saya bg resepi dia kat bwh nie..

Homemade Pitaya Ice Cream
Bahan-bahan
2 gelas susu segar/low fat
1 cawan susu tepung/coffemate
1/2 cawan gula kastor
buah-buahan yg disukai (dlm WHI nie dia guna buah pitaya)

cara-cara
  1. campurkan semua bahan2 kecuali buah..blend sampi ikut suka..hehe
  2. pas tu masukkan buah and blend skejap (jgn hancur sgt buah tu)
  3. sejuk bekukan selama 8 jam
  4. pas tu mkn lah cara mana ponx yg korg suka..huhu





sgt sngkan nak wat..pas tu dia ajar klu nak wat cheese cake ice cream sng jer wat cara yg sama n gantikan dgn buah stawbery and chesse cake..tada siap dh..


sbb apa derang wat aiskrim ek..sbbnye topik derang khasiat aiskrim kot..tp ada kena mengena lah ngan baik buruk mkn aiskrim..oh yer psl resepi tu klu rasa nak jdkan aiskrim yg berkhasiat pkilah brg2 yg rendah lemak, kurangkan gula serta campur dgn buah2an segar.. mgkn tak sesedap aiskrim kat kedai tp amatlah berkhasiat..

saje2 letak gbr2 aiskrim kat bwh supaya korg terliur n balik nie pi cari aiskrim plak kat kedai atau pi pow kekasih hati mkn aiskrim kat baskin robbins atau haagen dazs ..muahhaha [ketawa jahat]



masa kecik2 dulu aiskrim yg paling famous tentulah aiskrim malaysia..ada ke org tak tau cmner rupa aiskrim malaysia tu..ala yg buh dlm plastik pas tu ada ikat bunjut2 tu..tau tak?? ala takder plak gbrnye tp klu yg lahir tgn 80-an ke bawh mgkn tau kot...klu tak tau luku laju2 kepala tu..

saya paling suka perisa asam masin klu bahasa saya kat kmpg panggil asam kecut..sedap jer klu dpt yg org pndi buat masam2 manis sket2 jer (sbb saya tak suka manis)..wah terliur plak.. sib tak peknen lai klu tak mengidam susah plak nak cari..muahahaha pas tu aiskrim nie ada perisa milo, kcg merah, oren sirap tu biasalah kan..wah rindu ngan kenangan masa tu..

pas tu klu perasan mcm ada transformasi dr aiskrim malaysia kepada aiskrim pop..itu kira mcm dh dikomersialkan lah..aiskrim nie macam air gula cmpur pewarna dibekukan jer..tp time panas2 best or mkn eskrem nie..nikmat gitu..huhu eskrem nie kena patahkan klu nak mkn..tp saya tak suka patahkan leceh kena mkn satu2..nnti meleleh air dia melekit2 tak soka..

skrg nie lagi mcm2 perisa aiskrim yg ada kat psrn kdg2 yg tak pernah terpikir..pilih jerlah nak yg menyihatkan, berlemak, berkrim macam2 ponx ada..tp saya lebih suka yg sherbert mmg pilihan saya sbb tak muak sgt kot..hehe so kwn2 yok mkn aiskrim. tapi yg paling saya ingin mkn adalah yg bwh ini..sapa nak banjer saya silalah..huhu

~aiskrim founde~



~~end~~

Selamat Tahun Baru Hijrah..

sepatutnye ini entry semalamkan tp hari nie bru saya nak wat..sbbnye smlm seharian saya tidak ada dirumah n sptutnye saya buat entry auto publish tp cmner tah bleh terlupa plak..emm takperlah belum terlambat lai utk mengucapkan salam hijrah..semoga tahun baru ini akan menjadikan saya umat yang lebih taat kepadanya serta membawa pembahruan dalam idup..

owh yer for today rasenye takder entry bru sbb i forgot to bring my hp kabel lah..
erm takder gbr susahler nak wat entry i tak biasa you..huhu
takperlah try dulu belek2 folder kot2 ada gbr yg tidak dibloggkan lai..

~~end~~

Sunday, December 28, 2008

Today I Write berjumpA seseoRang...

oke kan ker last friday saya ke Ikano kan..lepas mkn2 kat Ketam Village tu kitaorg pi jenjalan kat the curve plak..berjlan2 tanpa hal tuju..huhu borink2. saya tak suka sbnrye berjln tanpa hala tuju nie..sbb mcm bosan jer..saya ssmpt ker tesco tuk cari tudung yg bleh dipakai tuk hari esok..ke mana ye hari esok?? tgu entry esok lah..huhu




eh tp sblm tu masa sebuk2 derang meronda dr kedai ke kedai saya ngan gee telah menyusup ke tempat di mana derang wat hiasan krismas..oekalh cnatik gak simple n nice..midvalley punye meriah n kaler2ful..



~kami yg tak hiraukan org sekeliling huhu~







pas tu kitaorg pi berjln2 kat ikea plak n saya sempatlah beli beberapa jenis brg..so masa nak bayar tu saya terperasan sesorg kat kaunter sblh saya..huhu dia adalah zed zaidi and saya sempat amik gbr ngan dia..kira berani jugaklah...hehe


~muka mamat nie sgt licin yer kalah kulit muka saya~

pas tu balik n kitorg ingat nak beli karipap ikea tpnye sgt ramai org beratur utk itu dn kami malas utk menunggu..so kesimpulan dia tak yah beli..kempunan karipap ikea lah nmpknye saya..huhu

~~end~~

Today I Write Konvoi to Melaka...

oke this is for the second day (21/12/08).. After bfast kat mc'd kitaorg bertolak dr segamat pukul 11 lebih kurang.. so kami berkonvoi lebih kurang 10-12 biji kereta kot klu tak silap utk ke rumah pengantin lelaki di alor gajah, melaka...

perjalan yg ambil masa lebih kurang 2 jam takderlah bosan sgt sbb lalu jln kmpg semua.. adik2 ipar saya yg berdua kat blkg dah tertido2 mgkn sbb smlmnye derang pi tgk bola kat mc'd bwh tu so agak mengantuk..

so tinggal saya n my dear yg berjaga..my dear for sure lah berjaga sbb dia nak drive..huhu ini 1st time saya ikut jln nie so mcm enjoy jugaklah..cuma cuaca agak panas dan saya berpeluh2 yg mengakibatkan make-up menjd cair..maklumlah pki make-up jenama biasa2 jer..huhu lai ponx mmg muka saya susah nak lekat klu make-up yang light2 jer..kena pki base foundation yg tebal2 bru oke kot..tak sanggup saya cukuplah masa kawin jer ari tu..hehe

~otw ke melaka..masa nie dh smpi gemas sempadan johor dan negeri sembilan~

~pemandangan disekitar perjalanan~
~keta my FIL~

~masa nie dh smpi alor gajah..tgh tgu keta keta lain~

lepas dr nie tugas snap pic adalah tgjwb my dear sbb saya kena pegang hantaran..my dear mmg menjllnkan tugasnye sepenuhnye sbb dok sebuk snap gbr pic wife dia nie..hehe kamera plak kat my MIL so saya letaklah gbr apa yg ada...ini semua gbr dr my s500i..


~pengantin berbaju maroon~

~my MIL tgh tepung tawar~

~turn my FIL~

saya ponx ada gak menepung tawar tp takder sapa yg amikkan gbr...huhu time nie org2 tua jer yg menepung tp slps dipaksa oleh my MIL serta makcik2 my dear saya ponx gilah menepung..lepas dr tu smpi yg kecik2 ponx nak gi menepung.. kelakar ponx ada sbb sepupu my dear tu salam tercium tangan saya..padahal kitaorg sebaya..hehe mgkn nebes punya psl kot..huhu

apa2 ponx saya ucapkan selamat pengantin baru kat wani n psgan..semoga berbahagia ke anak cucu..

~~end~~

Saturday, December 27, 2008

Today I Write Makan Steamboat @ Ikano...

Last friday kitaorg telah plan utk mkn steamboat di ikano..memandangkan dh nak ujung tahun so kami ponx apa lai bersoka2 lah sbbnye bos cuti so anak buah semua jd bos...huhu

takderlah ari jumaat kan ker rehat lama so kitaorg saje jer lah nak mkn jauh sket...selalu mkn area opis jer borink..kali nie kita wat kelainan plak mkn steamboat at Ketam Steamboat Village..1st time mkn kat sini lepas tgk cik dayah punye blog psl dia mkn ka sini..



kami pergi 9 org utk bersoka2 disana..and saya sgt suka the food and plan to bring my dear here one day..

~all the ladies~

so far the ambiance and the food are okey but we're not satisfied with the waiter lah..adoi sgtlah tak paham bahasa malaysia or inggeris..so how klu dh dua2 tak paham...look like they are myanmar i think..susahlah kan klu simple order ponx tak leh nak amik..so management Ketam Steamboat Village please take not yer..change your waiter or give them itensive class on bahasa malaysia or inggeris yer...




~the main entrance~




~the menu~









~my set of food~









~my choice tom yam soup - sedap + pedas~



ada diantara gbr yg saya amik disini yer.. thanks to the blogger preciouspea.. saya sgt recommend yer tempat ini dn harganya adalah berpatutan jugaklah..

btw thanks dayah and keep in touch..

~~end~~





Today I Write about my Besday...

owh yer for your info my besday is on 21/12/08..hehe dh lepas dh ponx bru nak wat entry kan.. oke it's on sunday..tp masa tu saya gi ke segamat on Saturday and Sunday tu kitaorg nak ke melaka pulak. so my dear suggest kan kitaorg celebrate early..

act takder lah nak celebrate ke apa cuma my dear belikan kek, potong dan mkn jer..hadiah dh dpt ari tu purse coach (wpun dh pki 2-3 bln...huhu kira hadiah besday gak my dear ckp) hadiah lain plak lmbt next year bru dpt..tak sabar nak tgu hadiah bru nie huhu.. excited... :)



~saya yg nak korbankan kek itu~

muka horor kan..masa nie bru check in hotel pas tu pi jejln kat kedai2 kat bwh tu pi beli kek nie..so muka adalah letih..yerlah dr kul 8.00 dh bersiap n masa nie dh kul 5 dh dok kat panas lai..haruslah muka jd cm tu..owh and act saya adalah mengalami masalah itam bwh mata yg teruk oke..takder ubat atau kosmetik yg digunakan kerana malas..hehe


~it's my besday cake - oreo cheese cake..sedap~

besday thn nie i turn 26..tua dh tp byk lai matlamat idup yg belum tercapai.. tp atr satu matlamat yg tercapai adalah get married with the one that i love.. itu kira perkara terbaik thn nie yg saya kecapai..saya sgt gembira dan sngt berharap agar hubungan ini direstui dan berbahgia hingga ke akhir hayat..yer saya sgt bertuah dpt mengahwini dia, tak perlu cerita detail lah sbbnye ye..hehe

matlamat lain yg saya harapkan dpt dicpai dlm waktu terdekat adalah get pregnant and lahirkan baby kami... :) sentiasa berdoa.. ~amin~

semoga saya bertambah matang serta cekal menghadapi rintangan idup serta dimurah kan rezeki oleh Allah SWT.. amin..

owh yer lepas tu kitaorg mkn kek bersama my dear punye family and the next day tu my FIL belanja kitaorg bfast kat mc'd as it was my besday.. thanks abah..hehe

~~end~~

Today I Write Kenduri kawin @ Segamat...

saturday lepas (20/12/08) kami telah ke segamat untuk menghadiri majlis kawin sepupu my dear wani anak kepada ayah nyah n mak nyah..kira ayah nyah nie my MIL punye abg lah..

~suami isteri ini telah bersiap~
so kitaorg bertolak dr our house at BSP dlm kul 9 cm tu..n perjalanan amik masa 2 jam..so dlm kul 11 mcm tu dh sampai dh..

~pemandangan sekitar perjalanan~


oke smpi2 tu pi salam2 dulu n tempat pertama yg dituju adalah bilik pengantin lah apa lagi..huhu

~ini adalah pengantin..sori gbr gegar2 so tak nmpk clear bju dia..cantik~

~saya sgt suka hantaran nie sgt cantik kaler merah itam..naik oo seri dia..hantaran nie mak pengantin yg buat..~

~ini plak pelamin~

oke lepas tu saya borak2 lah ngan wani tu and for u'r info she is my fren punye kawan..hehe so tak pusing jauh ponx kat situ gak peginye..n then pi berkenal2 ngan opah2 n sedara mara semua sbb kira saya nie menantu sulung dlm family tu n sbb kami ponx baru kawin so ramai yg tak kenal lai..

lepas sesi suai kenal kami pi mkn plak sbb dh lapar dh masa nie..mkanan adalah best sbb ada ayam golek..jenuh org tu nak mengolek ayam..huhu mknan mcm biasalh nasi minyak semua cuma additional menu ayam golek lah..

~ayam yg sedang digolekkan~

air plak derang buat ala2 kat pasar malam tu..ada 4 jenis air ye. tembikai, mata kucin, oren n cendol.. feveret saya tentulah air mata kucing..lai lah time2 panas gitu air mata kucing lah menjd pilihan hati saya...

~derang bertugas jaga air..eh adik ipar saya punye kepala terpotong..sorilah haziq yer nmpk badan jer lai ponx awak tu tinggi sgt lah hehe~

~ini makan kali kedua kul 3..kami mkn ayam jer sbb sedap~

lepas mkn saya ponx lepak2 lah ngan my MIL, SIL serta sedara mara yg lain kat bwh khemah smbil dengar band main muzik lagu2 biasalah kan..sbb penyanyi dia semua cm dh tua2 jer so sdri mau ingatlah..wpun panas agak terik tp sedikit berangin n sgt nyaman yer...sbbnye umah ayah nyah nie cm atas bukit betul2 sblh sekolah high school segamat..

~khemah band~

lepas tu dlm kul 4 kitaorg pi check in kat hotel villa segamat..dh chapek semuanye..huhu plus dh berlengas and it's time for refreshing lah..so malam ponx ada gak aktiviti..apa dia yer tungggu!!

~~chiaow~~

Friday, December 26, 2008

Today I Write Aktiviti on Hoho Day..

smlm kan hari hoho so since my mum ada kat umah my sis..so she decide to bring my mum to our brother aka along house at shah alam...well along plak since he hear that we all are going to his house he decide to do a bbq...wah2 sgt seronok i love bbq especially the lamb..hehe

so kami kuar dlm kul 11.40 and pegi cyberjaya dulu..tuk apa ke sana ek?? tuk beli kek for my cute lil nephew si aqieff...hehe it's his besday on 22/12 lah selang sehari dr my besday and selang 2 hari dr his father punye besday..kira kitaorg nie bleh celebrate besday sesama lah.. my abg ipar (20/12), me (21/12) & aqieff (22/12)..syok ooo..ngeh ngeh...

kek di beli di secret recipe (SC) di cyberjaya..as usual lah our feveret choice chocolate indulgence.. SC kat cyber nie mcm best jer ambiance dia mcm romantik gitu..hehe oke takleh lelama kat situ sbb kami perlu segera smpi ke shah alam..owh btw thanks tu pekerja kat SC cyber tu sbb telah decorate sket2 kek tu..

~suami isteri ini di SC cyberjaya~
~kedai2 di cyber cantik2~

so kitaorg ponx zoom ke shah alam and amik masa 7-10 minit jer dkt sungguh..cpt2 bkn apa dgn harapan...tp sgt kecewa sbb smpi2 jer derang dh blk rumah ngan rmbt basah...wahhhhhhh tak suka derang dh pi mandi pool tp tak mo tgu saya..sgt seday sbb saya dh bwk bju mandi..tp tak leh majuk2 sbbnye dpt mkn best lah...nyum
~along saya tgh memanggang waktu kitaorg smpi~

~BBQ place..kat balkoni jer..yok oo jer inagt nak berBBQ kat pool tadi..huh~

BBQ chicken wing, beef, lamb, prawn and as usual ikan bakar mkn ngan mashed potato, vegi saute with garlic n butter. sauce for BBQ plak black papper, air asam (nama ponx org melayu so tekak melayu harus ada), salsa sauce and mint sauce (mkn ngan lamb adalah sgt sedap)..

~sos tuk BBQ..lupa plak nak amik mint sauce yg sedap itu~

dh mkn2 lepak2 dulu sbb derang ajak turun pool kul 5..lepak2 borak..after that potong kek n minum ptg ngan dim sum serta kopok lekor..pas tu apa lai terjun kolam huhu..

~budak ini takut tgk citer cicakman smpi nyuruk blkg my dear~


~aqieff tgh aim kek dia~

~there i told you mmg dia aim his coklat kek tu..dan dgn segerenya dia melepuk kek itu..cacat sblh..huhu~
dh lepas cepuk kek tu sebuk nak mkn dr tangan dia..masa tu dh nyanyi2 nak potong kek dh..hehe

~aqieff is 1 year old~




suddenly







he became 3 years old

~ada 3 lilin sbb lilin to comey so letak semua..huhu ~

~my dear suddenly became a baby sitter..all the kids dok meleser2 kat dia..gamaknye bleh jadi bapa mithali lah dear... :) ~



sebelum terjun kita pekena dulu minum ptg..kopi 'o' ngan kopok serta dim sum

~pinggan keropok lekor masih kosong pinggan sblh pulak adalah dim sum~

pas magrib mkn sbb saya blk ke rumah..saya sgt syg abg saya sbb dia telah pegi beli ketam msk thai yg sedap itu..saya ngan my sis selalu request mknan nie kalau kat umah dia..semangat kitaorg mkn..tp saya mkn tak byk sbb dh start gatal2 kat muka..adoiiii tak best sungguh..tp ketam adalah sgt fresh serta isi yg penuh...meleleh air liur masa menulis nie..tp sorilah takder gbr lupa nak snap sbb sebuk nak serbu ketam..hehe my along ckp ketam itu sgt fresh sbb masa beli dia bru cedok dr aquarium..haruslh sedapkan..

lepas mkn dlm kul 9 kitaorg bertolak blk..kuar sekali ngan my bro n my mum..derang nak pi amik my lil sis kat klang...pity her cannot join us happy2 sbb right now dia tgh praktikal kat hosp. klang..sib lah dik ko dpt mkn jer tak dpt join kitaorg bersoka2 kat pool..huhu

smpi umah kul 9.00 lebih sempat lai nonton trek selebriti psl ekin...ermmmm no komen sapa yg tgk sure tau kenapa saya ckp cm tu...kul 11 msk tido n pgi tadi saya terbangun lmbt sbb keletihan sbb berenang2 semalam..huhu

so far ini adalah percutian yg menyeronokan bagi saya tp syg sekali my dad n my lil sis tak dpt join sekali...takperlah next time we plan to go for a vacation at PD..hope they'll can join..hope so...

p/s: pic at pool will update later sbb semua itu kat my sis punyer cam..it will be a new entry lah..sng nak baca..


~~end~~

 
Design with love by Jiji for Zamimie