Thursday, February 26, 2009

Jamuan Lagi...

hari nie ada jamuan lai stelah lama tak berjamuan..rasanya bhgn kitaorg jer yg byk kali wat jamuan.. selalunye sbb pertukaran staff lah..

so kali nie adalah tuk meraikan pertukaran dua org rakan ke tempat lain.. our fren asma akan ke lhdn muar and nurul akan ke perkeso kot if not mistaken..
mknan semua disubkan kepada sya as a caterer..kitaorg cuma bg duit jer..huhu

disebabkan smlm dewan abis lambat and saya ponx kul 8 bru blk so adalah agak tidak rajin tuk saya membuat atau memasak mknan utk dibawa ke opis.. saya ada gak bwk..tuh kat bwh tu sayalah yg bawak...hahahaha



~inilah mknan yg saya bwk huhu~

~atr mknan yg ada~

~mereka yg diraikan~

~the cake~

~yok mkn~

~the girls~

~mkn2~

~us trying to solve uma problem~

*pics adalah bkn dr saya..so gbr adalah tidk terang..huhu

~~end~~

I got Prank ~ stupido, idioto!!!

smlm dlm kul 7.30 saya dpt satu msg:


"Salam mie, maaf kalau menganggu.
nak bgtau sidemrror sblh kanan patah..
rider TPM tak sempat nk belok jd dorg bgtau kat kaunter nie..."


bederau darah saya baca.. so adalah lanjut2 msg saya..malas ler nak copy paste kat sini.. waktu tu 7.30 saya bercadang nak blk kul 8..so apa lai buat duu keja yg ada.. tak tenteram jiwa nak buat nie.. smpi budak2 nie borak2 kat blkg saya marah.. tak tau lah betul ke tak apa yg saya edit tu..

dlm fikiran tu dok imagine cmner nak blk nie side mirror dh patah.. belah kanan plak tu.. sok pagi cmner plak nak gi keja? takkan nak naik keta my dear plak.. brp RM kena betulkan? sapa yg nak pi betulkan? apa kata my dear?

semakin lama jiwa dh tak tenteram.. bgtau opis mate saya smpi dh meleleh2 air mata n ingus ( dasar cengeng huhu)...apa2 ponx saya ckp pi smy dulu sbb nnti sng settle semua terus blk jer.. saya ponx rasanye smyg tak khusyuk dok terbayang2 jer keta saya punye keta yg dh kena langgar tu..cuba intai dr atas..nmpk keta saya tp gelap sbb dh malam..

lepas tu jer terus cabut bwh smbil ditemani kwn saya yg lain..sekali tengok takder apa2 ponx keta saya..siap tolak2 side mirror tu.. saya dh menyumpah dh..terus col bduak tu marah..sia bleh gelak2 lai..dia tak tau jantung saya bagai nak pecah berdebar..kepala saya dh pusing2 mcm gasing fikir..

klu waktu tu ada lipstick kat tgn mmg abislah keta dia yg scr kbtln park kat sblh keta saya, saya conteng.. bleh wat main2 plak..klu main2 lepas tu ckp takperlah...nie saya sket punye lama kat atas sekali turun tgk baru tau tipu..menyirap darah saya..bodoh piang betul, *oink2 giler...ini bkn panggilan hangit oke..

~~stupido, idioto~~

Tuesday, February 24, 2009

Sangat Terperanjat,...

pagi tadi kwn saya tetiba mengamit saya ke mejanya.. ingat apa yg ingin dikatakan.. dia ponx tunjukkan pada saya skrin monitornye.. ermmm dlm hati saya mcm penah tgk lah mamat nie..dia adalah agak lembut sdikt skrg nie.. bila dgr suara dia mcm cam lah..



saya terkesima skjp setelah search gbrnye di dlm internet.. ya mmg betul spt apa yg bayangkan.. mengucap sbntr saya.. tak sangak seorang penyanyi nasyid yg terkenal satu masa dahulu yg saya rasa pegangan agama adalah sgt cukup telah menjd begini..



so moral dia skrg setinggi mana pegangan agama akan bleh terpesong juga jika tidak diamalkan dgn baik..mgkn juga ada antara org2 yg berilmu ini tak spt apa yg digbrkan dgn pakain serta apa yg diucapkan.. tp dlm hati penuh dgn kekotoran dn hasad dengki...mgkn sbb itulah jd begini..

~~end~~

Cerita lama...

semalam lepas jer dh settle segala kerja rumah saya ponx lepak2 lah tgk tv.. asik dok tukar2 channel jer sbb takder citer yg best lah plak..tetiba tgk kat RTM2 ada citer DO Re Mi layan jerlah.. saya suka jer tgk citer p. ramlee nie.. my dear lagi lah suka siap gelak2 sakan lai..

so masa kitaorg tgk tu sempat lai borak2 psl citer lama dulu2.. klu korg perasan derang buat filem kebanyakkan kat dlm studio... mybe lah dlm studio jln ampas kot.. wpun props serta set yg tak berapa nak lengkap derang tetap bleh menjiwai watak..

lai satu klu korg prsn citer lama2 nie wpun kualiti tak sbrp bagus, jln cerita mcm kureng, pelakon mcm kayu, gbr itam putih kita tetap tak jemu nak tgk.. cth bagi saya spt pendekar bujang lapok, nasib do re mi, do re mi, seniman bujan lapok, ali baba .. saya suka citer2 mcm nie.. tgk berpuluh kali ponx tak jemu tak bosan.. kdg2 smpi dh hafal..

ada satu mmber dulu masa belajar mmg sgt lah meminati cerita2 p.ramlee nie.. setiap kali mkn tak kira lah lunch ke dinner ke klu kat dlm bilik for sure lah citer2 nie yg menjadi santapan bersama2 dgn mknan yg dibeli..huhu kdg2 layan jer smbil mkn gelak2..seronok ooo sbb kita jd smpi hafal and bila smpi babak tu dh bleh dh ikut skripnye..hehe

apa yg penting bg sesebuah cerita tidak terletak pada pelakon serta bajet yg dikeluarkan tetapi lebih kepada penghayatan watak sesebuah cerita. gbr itam putih ponx kita layan. pelakon tak cntik ponx kita tgk wpun pelakonnye bukan fasha sunda, rozita che wan atau eja..

~~end~~

Ayam Grg Bersalut..


jgn marah yer kwn2 kalau asik masukkan entry mknan jer...huhu biasalah kekeringan idea utk berblogg.. dlm kesibukan waktu skrg nie mmg takder masa nak fikirkan apa yg nak di blog..

so weekend ari tu saya wat mknan ini tuk mknan tghari..since my dear ada beli nestum setin.. so klu tak digunakan time bila tah nak abiskan..

resepi sng jer..pejam mata ponx bleh buat..huhu bleh wat dimkn ngan nasi atau bleh wat tuk minum petang ponx bleh gak..

bahan-bahan
chicken fillet
nestum
tepung gandum
telur
garam
pepper
sesame oil

method
  1. perap ayam dgn garam, pepper dan sesame oil dlm 1-2 jam.
  2. kemudian panaskan minyak utk deep fry.
  3. gaulkan ayam ngan tepung, kemudian celup dlm telur dn kemudian dlm nestum.
  4. teruskan grg dgn api yg sederhana sehingga kekuningan.
  5. bleh lah dimkn.
senang kan buat dia.. tp agak manis sket lah sbb nestum tu kan ke manis.. so agak2 lah kena bagi pedas lebih sket klu korg tak suka manis lah..atau korg bleh tukarkan nestum dgn oat atau biskut atau guna breadcrumb jer yg paling basic..hehe


selamat mencuba


~~end~~

Monday, February 23, 2009

Lempeng Sardin..

penah tak korg merasa jemu dgn bfast kit sehari2an.. ye saya mmg sudah jemu..mana taknya nasi lemak, mee grg, bihun grg, roti dh tak blh diterima oleh tekak rasanye.. hari2 mkn jemu.. tu yg kdg2 saya tak bfast ponx pagi.. so bila dh kawin nie bfast haruslah disediakan tuk suami tercinta.. klu idup sorg2 tak yah bfast terus mkn tghari jer..

so biasa saya wat blog hop tgk org buat lempeng kelapa jer..saya adalah tidak berapa gemar dgn menda2 manis nie..so saya ponx transform lah menjadi lempeng sardin..sedap serta simple..stgh jam dh siap.. cuma waktu nak melempeng adalah agak lmbt sket..





Bahan-bahan
tepung gandum
air
garam
susu full cream (jika suka)
minyak (sket jer)

cara-cara
1. bancuh semua bahan sehingga menjadi bancuhan yg agak cair.. tak mo pekat sgt tak mo cair sgt.
2. cmpurkan dgn sedikit minyak tuk elakkan dr melekat.
3. panaskan kuali. lapkan kuali dgn minyak menggunakan tisu dapur.
4. lempeng lah didlm kuali.

sardin tu msk mcm biasalah..ikutlah cara yg korg suka nak msk cmner ponx.


~~end~~

Permulaan..

Permulaan minggu yg indah serta membangkitkan mood serta semangat tuk bekerja..semoga sehingga ke hujung minggu mood ini..

dh dua hari tak update blog..bila dh kat umah biasalah malas nak menaip..adatlah streamyx kat umah adalah slow..susah nak upload gbr bagai sbb tu ler jd malas nak berblogg..

selamat pagi semua..

~~end~~

Thursday, February 19, 2009

Makan @ Istana Budaya....

disebabkan dh terlalu borink dgn tempat yg biasa kitaorg mkn.. dua minggu yg lepas saya telah mengajak derang mkn kat istana budaya..saya ponx tak penah lagi mkn kat situ tp kak red asik jer citer psl mkn kat situ so saya ponx rasa teringin nak gi..

tempat tu okelah mknan dia byk..harga ponx berpatutan serta bleh jumpa ramai artis..ramai ke?? adalah dua org jer yg saya jumpa erma fatimah ngan keifli af tu..saya takder lah nak amik2 gbr sbb derang berada dlm kelompok masing2 so cm malas jer..

~geng upin & ipin hahaha~


~gambaran persekitaran~


~makanan saya hari tu...sedap~


~~end~~

Kenangan Roti Canai..

pagi nie tetiba saya terasa nak mkn roti telur plak.. so gagahkan diri ngan lea pi kafe belakang beli roti telur.. pas tu mkn tp rasa tak best plak sbb sambal dia tak kick.. saya suka mkn roti canai ngan sambal cmpur kari tp sambal mau lebay... sambal mesti kick oke..

tiba2 kenangan lama terimbas kembali waktu zaman susah2 dulu.. sblm saya bekerja kat sini saya penah kerja di shah alam selama 8 bln.. tak tau lah samada itu kptsn saya yg terbaik atau tuhan mahu menguji kesabaran hambanya..

dengan gaji yg tidak seberapa saya ponx bekerja disana dan menyewa sdri..1st time berdikari sbb sblm nie masa kerja di motour saya menyewa sekali ngan kakak saya..biasalah mengharap belas ihsan org.. yerlah keja ngan gaji tak seberapa ponx tapi biasa lah duk kl..sbb tulah kakak saya tu murah rezeki mesti sbb bantu adik dia nie.. tima kaseh angah.. :)

saya menyewa rumah dkt ngan tempat kerja..masa tu keja kat sek 9 dkt ngan concorde hotel tu..so jln kaki dr rumah saya dlm 15-20 minit..agak jauh jugaklah nak berjln..so itu adalah salah satu faktor kenapa saya kurus..

so masa mula2 kerja okelah tak ada apa mslh..namun begitu start dlm 3 bln keja company tu dh mcm ada problem..gaji selalu lambat dn biasanya akan dpt separuh atau derang buat 3 kali bayar..masa tu dh rasa dh kesusahan yerlah sbb takder duit susah lah sbb idup sdrikan.. abg saya mmg ada dok kat shah alam dia ponx ada gak menolong tp malu lah keja tp asik dia bg duit.. kdg2 my sil ada gak antar mknan..yg tu saya tak malu sgt sbb dpt mkn..hehe

so start dr tu saya tanggung semuanya sdri.. pagi2 saya akan beli roti telur and makan dlm kul 10 - 11 mcm tu..tghari saya tak mkn n minum air jer...yerlah nak jimatkan..saya hanya belanja RM1.20 jer sehari..mkn mlmkat umah...itu ponx mkn megi atau buat nasi grg..yerlah duit takder nak beli lauk semua..sib lah saya ada share ngan housemate beli beras..tp asik saya jer yg menghabiskan beras tu huhu sbb derang asik mkn kat luar.. masa saya mmg byk dihabiskan kat umah jer..nak kuar mmg jrg and berbelanja lebih time kuar jer..

masa tulah yg saya rasa kurus sesgt dgn alasan diet tp sbnrnya saya mencatu mknan saya sbb tak cukup duit..hari2 mkn roti canai agar cpt rasa kenyang..kdg2 saya beli nasi lemak.. biasalah mknan mcm tukan mengenyangkan serta melemahkan..huhu kdg2 saya tak pegi keja ponx sbb saya rasa kalau pegi keja lagi duit abis cpt.. yerlah derang wat kita mcm tu saya ponx balas lah blk..kdg2 time keja tu tetiba black out sbb derang tak byr bil elektrik so saya apa lai blk umah tido lah..

seday gak hari2 bergenang air mata mengenangkan nasib diri yg malang..yerlah takder dahan berpaut terkontang kanting sdri..nak luahkan pada family malu yerlah tak berjaya.. genap jer 8 bln keja saya dpt offer keja kat sini...alhamdulilah berbaloi jugak seksa yg saya tanggung tu sbbnye klu saya tak keja kat shah alam tu saya tak tau ponx ada keja kosong kat sini. my housemate lah yg bgtau ada keja kosong kat sini..wpun tersiksa saya kini bahagia...


p/s: mcm cerita dlm majalah wanita lah pulak..huhu tapi adalah benar...



~~end~~

Tuesday, February 17, 2009

Fogging Session..

Ahad lepas kwsn rumah saya di BSP kementerian kesihatan hulu langat telah menjlnkan fogging secara besar2an ekoran dr 1000 lebih kes demam denggi yg berlaku di daerah hulu langat serta telah melibatkan 3 kematian.. dlm 3-4 bln lepas ponx jiran depan saya kena demam denggi anak beranak tp tak kronik lai lah..

so pagi2 lagi org2 dr pihak kementerian telah memerah tenaga nak bgtau para penduduk..saya tgh wat bfast kat dapur mcm agak terkejut sbb dengar mcm bunyi siren..dlm hati berkata2 adakah itu bunyi ambulan - ada org sakit ke?, atau bunyi bomba - ada rumah org terbakar ke? atau mungkin bunyi polis mungkin ada org dh kena bunuh atau kena rompak..nauzubillah pas tu dlm 2-3 minit dgr betul2 kat barisan rumah saya.. so saya psg telingalah rupa2nya derang nak wat fogging ptg nnti termasuk jugak ngan notis yg ditampal depan rumah.

so smntra tu kul 1 my dear dh kuar gi keja and saya ponx apa lai kul 2 kuar plak..eh dgn kebenaran ye..my dear suh kuar siap bagi duit lai..lalalala hehe saya pegi alamnda jork ngan adik..pas tu on the way tu tetiba adik saya ckp; "jom tgk wayang aku banjer"...cit dh kat kul 2.30 bru nak ckp..ptg krg org nak dtg fogging umah mmg tak smpt lah gamaknye..tkper2 dik next time ko kena banjer aku wayang..huhu

~beef tepanyaki~

~mknan adik saya tak tau apa namanye tp sedap~

so blk dlm kul 5 cm tu kemas2 brg semua simpan dlm kabinet and peti sejuk sbb derang nak fogging dlm umah sekali..so sdg sdp2 melipat bju sambil tgk tv rupa2nye derang dh nak fogging dh..citt bru nak rilex2 ingat derang dtg dlm 6.30 ke 7.oo ker...

so dtglah segrombolan mereka utk berfogging..rumah saya kira yg terawallah..bagus bleh saya berguling2 lepas tu..so smntra nak tgu derang smpi tu saya bergurau senda dulu ngan adik saya.. smpi2 derang saya adalah kena teman derang ke dlm utk mengelakkan perkara2 yg tidak diingini.. pas tu saya tgk rumah2 org lain tuan rumah tak ikut ponx..adakah saya terlalu poyo takutkan hiasan saya akan ilang...tidak2 tidak budak tu yg suh masuk saya masuk ler..

lepas dh sudah tu saya dok lepak2 kat luar..tp dia punye asap2 fogging tu kejap jer dh ilang and taker bau ponx.. tak mcm yg dulu2 punye bau minyak..cuma lantai adalah agak licin sket..tp lepas mop2 light2 dh oke dh..dh bleh guling2 hehe

~jiran rumah atas~

~sdg menungu kedtgn dgn debaran~

~berlindung dr silau dn kpnsn matahari~


~lori kementerian yg agak buruk.. :p ~


~fogging dlm umah atas bwh~


~fog yg tak berapa nak tebal~


~saya kena pki cm nie tuk ikut derang msk ke dlm~

ini adalah tip tuk mengesan samada kita kena demam denggi atau tidak..tp semestinya pi berjumpa dok tuk mengesahkan adalah paling afadl..takut2 tanda2 tu dtg bila dh semakin teruk..

Antara tanda-tanda demam denggi ialah:

  1. Demam kuat yang mengejut dan berterusan
  2. Bintik merah pada kulit
  3. Sakit teruk pada tulang-tulang, otot-otot, sendi-sendi, biji mata dan kepala
  4. Berdarah pada badan, hidung dan mulut
  5. Hilang selera makan
  6. Muntah-muntah
  7. Sakit perut
  8. rasa pahit pada lidah

~~end~~

Seafood Wrap..



Last nite saya masak yg simple2 ajor.. disbbkan smlm dr pagi smpi ke tghari asik mkn nasi jer so mlm saya decide tak mo mkn nasi.. bila tanya my dear dia oke jer janji kenyang.. okelah operasi ponx dimulakan dn kali nie punye adalah sagt2 simple..

Bahan-bahan:
Tortilla
Tuna
Crabstick
Lettuce
Tomato
Mayanoise
~bahan-bahan~


Method:
1. sapukan mayo diatas kepingan tortilla.

2. kemudian isikan lah bahan2 yg ada ikut suka dan citarasa anda


~sblm digulungkan~

3. wrapkan ketat2 dn kemudian bleh dipotong or terus jer mkn.

senang jer kan resepi dia..nie bleh lah dibuat bila time2 malas, time diet atau time2 suka2 nak buat lah huhu.. tp last nite punye saya beli tuna yg pedas so mkn smpi bengkak2 lah mulut sbb mcm terlampau pedas yg teramat sgt... tp sedap jer saya suka wpun lepas tu kebas lidah and bengkak bibir skjp..ngeh2

~~end~~

Monday, February 16, 2009

Family Outing...

Last saturday kami org semua telah melakukan family outing sbb nak pi tgk upin & ipin..biasalah bwk kanak2 nie menonton so yg tua2 sebuk mengekor gak..hehe

so saya, kakak saya, adik, serta my cousin and wifenya termasuk 5 org kanak² nie telah menghavockan mines..biasalah kan kids mana lah reti nak duduk diam..sakan jer main tgh² org ramai tu.. kitaorg lepak dulu kat mc'd smntara nak tgu kul 1..


~my sibling~

abis jer movie bwk plak si kanak2 kecil nie main2 permainan yg ada kat mines tu..suka jer derang tu.. pas tu lepak kat big apple borak2 semua bru blk..


~us~

~my cute lil niece~

seronok jugak kuar ngan derang..owh yer my dear tak ikut sekali sbb dia kena pegi keja..sian dia every week kena pi keja weekend..sian kat saya gak sbb borink dok sowg2 kat umah.. tp minggu nie takper ada adik saya temankan.. so dok borak n hang out ngan dia jerlah.. hehe tp yg paling sadisnye sbb my sis punye anak yg me panggil kakak ask me; "nape pak uda tak dtg?" pak uda mean my dear lah..derang agak rapat jugaklah stlh my dear telah merasuah si kecik itu ngan mamee..sgt tidak sihat..hehe


~si kecik yg rindukan pak udanya huhu~


~and my partner for today is mr. giraffe huhu~


*kredit pic to atielense

~chiaow~

selingan


i lurve this pic.. thanks yer kak atie next time klu nak pki model bgtau ek..kuikui

Geng The Movie Upin & Ipin


Cerita bermula dengan hantu durian yg melanda kwsn kampung mereka.. selepas itu cucu tok dalang badrul serta rakannya lim pulang ke kampung tuk merasai hidup di kg. selepas itu mereka berkenalan dgn rajoo secara tidak sengaja.. rajoo merupakn seorg budak yg bleh memahami percakapan haiwan.

pengembaraan mereka bermula ketika mereka sesat akibat mengejar si opet binatang dr alam lain. serta dlm masa yg sama merungkai misteri hantu durian yg melanda kampung mereka.. pengembaraan disertai oleh Rajoo, Lim, kak Ros dan Badrul dan disertai oleh Opett binatang dr alam lain yg telah tersesat. so banyaklah aksi2 thrill serta kelakar dlm cerita nie..

tak mau citer byk2.. yg penting citer nie best rugi sapa tak tgk sbb citer nie mmg best sgt...seronok serta enjoy menonton..

.





~selamat menonton~

Friday, February 13, 2009

Sepangethi aka spaghetti...


smlm adalah terajin..sbb my dear adalah hari2 balik kul 8.. so sdg sedap2 rilex tetiba saya rasa mcm nak mkn spaghetti plak..so turun2 bwh tgk brg semua ada so apa lai leburkan semuanya ke dlm periuk.. and ari tu saya ada buat homemade burger tp terlupa nak amik gbr ngan nak berbloggkannye maybe next time..so ada lebihan so saya ponx bulat2kan jadi meatball..huhu maka jadilah spaghetti meatball yg yummy.. dh lama rasa tak buat spaghetti nie..dulu2 slalu gak buat dn saya akan letak capsicum, cndwn butang, karot and celery so bg nmpk sedap and menyihatkan and bg pekat sket2 kuah tu... maka terhasillah mknan spt di atas..okelah nak tgk raja lawak nie..hehe entry pendek jer..

~~chiow~~

Thursday, February 12, 2009

Kerja Sengal..

ini berlaku tghari tadi masa lunch..bila masuk jer opis dr lunch saya ternmpk menda nie...





dia dok kutip payung kitaorg and buat mcm tu..mmg sengal lah budak2 nie..dohai mcm kanak2 tadika plak..

sebelum tu derang dh menyengal dua org kat luar..tgh kitaorg mkn smbil borak2 bleh plak derang main bola berdua..bola plak pki stress ball kwn kitaorg..bola tu kan ker kecik jer sebuk jadikan mcm bola baling..elok jer main pki baju batik bagai..sorg yelah blm brp nak cukup umur tp yg sorg lai tu dh terlebih2 umur..apa kes???? huhu

klu prsn minggu nie adalah kurang entrynye..idea tu adalah sket2 tp yg banyak dn lebihnye adalah kemalasan..haha minggu malas sedunia tuk saya..kat umah ponx cm malas jer nak masak.. sbb tulah takder entry mknan...huhu tahap kemalasan melampau.. :)

~~adios~~

Wednesday, February 11, 2009

MaMa CHOPS PaPa GRILL...

Ahad lepas kami mkn kat sini sbb saya telah mengisytiharkan dapur ditutup hari ahad tu..kui kui bkn apa siang tu bertungkus lumus mengemas dapur semua and tingkat bwh..so saya biarkan dapur tu kering and ilang bau2 minyaknye.. bfast mmglah mkn roti jer.. lunch ponx kat kedai lalalalalalalariks.... saya bkn malas yer cuma cuti berehat jer..sian kat dapur saya tu + ngan saya sekali.. :)

so mlm tu ingat nak wat tuna ngan tortilla tp my dear ajak mkn kat luar..saya ckp ngan dia rasa mcm nak mkn western jer..so dia ponx ajak lah pi mama papa..kira paling dkt ngan umah kitaorg ngan mknan dia okelah wpun environment tak brp ceria sgt..

order kami malam itu adalah....


~my dear punye fud~


~it's mine~


~ice lemon tea & sirap cincau~

kedai nie saya pegi yg kat bangi tu depan ngan PKNS..tapi byk jer cwgn2nye saya tgk, kira famous jugaklah..mknan okelah stkt nie saya pegi tak penah plak kena yg tak best..ayam sgt fresh cuma tak penah cuba mkn meat jer kat sana.. apa2 ponx selamat mencuba kepada yg berminat..

~~end~~

MUsim Hujan..

sekarang nie agak2nye musim hujan lah yerk..tp malang bg saya sbb time saya nak blk keja jer mesti ujan..huhu susah lah nak pi ke kereta klu ujan lebat..

smlm saya rasa hujan yg maha lebat yg penah saya alami smpi wiper tu kena buka pd kelajuan yg maksimum.. saya biasalah ujan2 nie kena kuarkan teropong aka mata kedua..huhu smlm hujan sgt2 lebat + ngan cahaya yg cerah agak menyukarkan pandangan saya..

terfikir sejenak tuk berenti seketika di tepi tp rasanye merbahaya takut dirempuh org time2 ujan lebat nie.. lagi ponx takder tempat yg proper tu berenti..so saya batalkan niat saya dn meneruskan perjalanan...

dgn jarak penglihatan dlm 1 meter - 2 meter jer saya ponx drive selaju 20km/j jer huhu... namun begitu smpi kat tol sg. besi tak ujan setitik ponx malah terang benderang lagi..kuasa tuhan kan subahanallah..


~ujan lebat kat jln Istana~

~slps tol sg. besi takder setitik ponx ujan~

~~end~~

Monday, February 9, 2009

Sifu dan Tongga


Sifu & Tongga berkisar mengenai dua sahabat Sifu dan Tongga dalam misi untuk menyelamatkan puteri ketua puak mereka Mila (Fouziah Ghous) yang telah diculik. Penculik tersebut merupakan dua orang jurnalis dari tabloid Sinar Harian bernama Tammy (Erra Fazira) dan Azad (Azad Jasmin). Dan kerana Sifu dan Tongga datang dari sebuah puak asing yang tinggal di dalam gua jauh di dalam hutan, mereka terpaksa mengharung pelbagai cabaran dan kejutan budaya apabila tiba di kota. Banyak insiden lucu dan mengelirukan yang mereka hadapi dalam misi mereka untuk membawa Mila pulang, dan ia menjadi sumber humor keseluruhan komedi ini.



oke my review plak citer nie okelah dr segi kelakarnya..gandingan apek dan nabil mmg sangat bagus..namun begitu utk mewujudkan jalan cerita mereka buat pulak mila tu diculik yg saya rasa tidak perlu atau ponx tidak berapa kuat wataknye yg asik menjerit dn menangis jer..rimas plak saya rasa cm tu..



mgkn mereka bleh mengubah sedkit jln cerita tu..jgn jadikan tammy tu terlalu kejam sbb nmpk mcm wartawan nie kejam and sangup melakukan apa saja..mgkn bleh dibuat jln cerita bila mila dh smpi ke bndr dia akan diubah ke..ini tak dikurung plak dlm sangkar...duhai..



saya rasa cerita nie mesti modalnye tinggi kerana menggunakan pelakon2 terkenal dn ternama spt erra fazira, azwan ali, datuk jalaludin hassan, rozita che wan, din beramboi, shamsul ghau2.. tp watak azwan ali jd mak nyah tu mmg memberi kesan lah huhu..mmg mnjd watak dia tu & dia sgt menjiwai watak..lol



apa2 ponx terpulang pada penonton merating cerita ini.. bagi saya okelah utk menonton bersama keluarga, tuk santai2 dan utk mereleskan tension.. tumpuan utama hanya 2 watak tu saja yg menghidupkan cerita kelakar yg semulajadi dn bersahaja... yg lain tu so-so jer..



selamat menonton



~~end~~

Sunday, February 8, 2009

Homemade Triple Play



wah perasan konon mcm chili's ngan T.G.I. hehe ala saje jer mencuba sesuatu yg baru.. kdg2 inspirasi tu dtg masa tgk tv..tp yg nie dtg masa gi beli brg2 dapur.. nmpk plak rempah tuk wat buffalo wing..so beli brg semua siap jumat bru buat..


bila fikir2 takkan lah nak mkn chicken wing jer mana konyang...so saya ponx mula lah berimaginasi berbekalkan dgn pengalaman melihat chef2 di dalam tv..maka terhasilah potato wedges yg bkn ala2 kfc tp ala2 saya punyelah sbb saya yg buat..huhu pas tu selongkar2 almari ternmpk plak lebihan makaroni cheese yg tinggal sket so saya msk jerlah bg abis so kurang kapasiti dlm almari tu..


saya ponx masak ngan gigihnye smbil tgu my dear balik keja..tp yg penting balik sblm raja lawak kul 9..hehe maka menjamu lah selera kami suami isteri...

sepatutnye chicken wing tu kena bakar tp saya grg jer sbb takder oven yg sesuai tuk membakar takut2 tak jd jer..wedges tu plak saya rebus ngan garam kejap pas tu toaskan gaul ngan pepper serta lebihan rempah buffalo wing tu..sedap gak rasa mcm ala2 kfc.. tp yg kfc punyer tu dia grg ngan batter sbb saya prsn masa mkn tu kulit luar tu mcm tertanggal2..apa ponx sedap dn mengenyangkan tp tak taulah menyihatkan ker idak..huhu

~~end~~

Cerita Hari Sabtu...

semalam adalah hari yg membosankan utk separuh hari..sedang bangun dr tido perkara utama dan biasa yg saya lakukan, mendobi..smbil2 tu saya ponx wat bfast tuk my dear sbb dia nak pi keja kul 10...sambil2 kami minum pagi saya my dear suh saya pi servis keta tu sbb dh smpi 1k km...saya nie tak penah gi servis keta so adalah agak nebes sket..

lepas mkn saya ponx naik atas selongkar fail nak cri senarai pusat servis..col2 semua penuh.. nak pi kat tmpt saya beli keta kat damansara tu adalah sgt maklum kena booking advance at least 3-4 hari.. so last pi jer yg kat bangi tu..bkn pusat servis proton edar tp kira mcm dealer lah..so saya ponx siap2 ala kadar dn pi sana..


kitorg pi 2 keta sbb my dear pas tu nak pi keja...smpi2 jer tgk tak rmi org..waktu tu kul 11 lebih lepas dh diskus and report apa2 yg patut my dear ponx terus gi keja..saya ponx tgu lah kat situ..kejap jer dlm 1jam dh siap dh...kena 100 lebih jer okelah kot..pas tu saya terus balik..



~keadaan didlm pusat servis~





tapi saya tak balik ke rumah terus ponx pi isi minyak dulu and then saya tgk keta saya amatlah kotor..nak cuci sdri almaklumlah malas...hehe pi cuci keta dulu bru blk..
blk2 lapar tp malas nak masak sbb stkt saya sorg jer nak mkn.. so saya just minum susu segelas and mkn roti dua keping..sidai baju, sapu sampah sket terus naik atas tgk tv..mcm2 channel saya tukar semua tak best..cuba tuk tido - tp tak bleh..puas dh golek sana sini..last2 saya buat kptsn main ps..1st time main best gak smpi ralit tup2 dh pukul 5.50 sbb my dear ckp dia nak blk dh so dia ssuh saya siap2 nak kuar..



~makanan tghari saya~

so kitaorg ponx kuar lah pi Jusco balakong..saja je jln2 borink lah duk umah jer seharian kan..so kitaorg pi tgk wayang lah apa lai..nak soping tak tau nak soping apa..last2 tgklah citer sifu & tongga..akhirnya ngk jugak citer melayu..huhu next entry saya review yer..hehe




~mknan malam kami chicken wing kfc~


so itu jerlah aktiviti saya seharian...separuh hari yg membosankan.. :) separuh jer lepas my dear dh blk takderlah bosan..ngeh2
~~end~~

 
Design with love by Jiji for Zamimie