Monday, March 30, 2009

Not an IT fReak...

dh lama rasa tak menulis dlm blog nie..bknnye taknak..tp paham2 sdrilah nak membawa diri ponx rasa tak larat inikan nak menulis nak memikir..tp alhamdulilah hari nie ada kekuatan sdikit tuk menulis..mgkn tak byk yg ingin saya tuliskan..

kali nie bkn nak citer psl my pregnancy tp nak citer psl kelam kabutnye kami di opis sbb bakal menggunkan sistem baru..kelam kabut sbb konon mcm nak guna hari nie, padahal hari nie lah baru dia nak install bagai..apa kes?? inilah kesnye klu kontraktor wat keja ikut kepala sdri..saya rasa mereka nie mcm dh lama jer deal ngan my boss tp lately nie bru nak install bagi..kami ngan terkontang-kantingnye bru lah nak belajar guna..

bknlah nak kata kami nie buta IT atau pun tak bleh terima pembaharuan tp pembaharuan kalau menyusahkan tiada guna jugak.. sepatutnya penggunaan kenalah user friendly..kami bkn lah IT freak so malaslah nak gobek2 bagaikan..rasanye penggunaan system yg dulu lagi senang lah wpun tak secanggih sekarang..

tp apa2 ponx kita bg dulu mereka peluang..komen tetap akan diberikan agar dpat mereka tingkatkan prestasi mereka..

~~end~~

Wednesday, March 25, 2009

After A bReak..

akhirnya selepas lama senyap sunyi dan sepi saya berblog juga ngan entry yg baru...sbnrnya saya sdri ponx dh lama bercuti..cuti sakit yer kwn2...and last night saya bru saja kuar dr pusat rawatan az-zahra..tp gagah gak pi keja ari nie sbb tak mo dok umah sbb takut fobia..so pada sapa2 yg dh agak2 tau and atau yg blm berapa nak tau saya skrg ini tgh preknen 6 weeks and my morning sickness a very bad..rasanye saya tak bleh kot dok umah tu sbb mesti terlepeknyelah kat umah..

my sickness a getting worse from last Saturday sbb saya tak bleh msk apa lgsg dlm perut nie harus jer kuar blk lepas tu hatta air kosong seteguk mesti akan kuar blk seteguk tu...saya adalah sgt lemah kerana bila sakit akan mudah merasa seday lah..saya cuma minum 100 plus, ribena and setiap kali tu akan kuar lah segala-galanya..mkn apa tah lagi..yg bleh mkan rasanye cuma roti canai tp hanya bleh bertahan 1 jam stgh jer dlm perut sblm terhambur keluar..

so dgn nekadnye mlm isnin yg lalu saya ponx pi az-zahra and terus mintak di warded sbb tak larat dh..tido lah semlman kat situ and sgt terharu sbb my parents sangup dtg melawat saya dr kg wpun tuk singgah dlm dua jam jer...tak berniat ponx nak menyusahkan mereka sbb saya dh larang mereka dtg..tp tetiba bila ptg tu mak saya tel dia ckp dh smpi bangi dh..ish2 sadis sekejap saya dibuatnye..and rasa sgt gembira bila ada org kesygn berada disekeliling saya...tu yg malam2 td nak kuar jugak dr ward..huhu

sblm tu masa lunch hour my sis melawat gak..siap bwk nasi lemak..tp sorilah ngah aku rasa aku tak bley mkn nasi lemak kot..huhu pas tu dlm stgh jam dia smpi my mak long plak smpi ngan anak dia..at least terubat sket rindu kat my mom..konon2 lah hehe..ptg plak my parents smpi and lepas tu my parents in law plak..mmg happening lah hehe..dlm masa pas magrib dok tgu air 1 pain lagi habis msk dlm badan dtg my cousin serta anak2nye... thanks semua sudi dtg melawat wpun saya msk kejap jer..hehe rasa mkin bersemangat jer lepas tu.. :)

wah konon nak menulis sket2 jer..melampau2 pulak pjgnye..saya harap semua dpt doakan kesihatan saya serta baby nie..dn semoga saya dpt menempuh the 1st trimester nie ngan tabah.. :)

~~end~~

Tuesday, March 17, 2009

Sorry...

Sorrylah klu ada yg terjenguk2 dn merasa hampa bila tak ada new entry..dulu2 mmg lah selalu saya update entry baru kerap plak tu..sejak seminggu dua nie kemalasn mmg meraja diri saya.. weekend ponx saya rasa selesa duduk dirumah berguling2 serta bersenang lenang dirumah..bila kuar rumah rasa mcm jd sesak jer..tp bila dok rumah semua ponx tak larat serta malas nak buat..huhu mkn mana lai kat luar jugak..hehe harap2 kemalasan ini tak berpjgn sbb saya tau apa punca serta penyebab kemalasan ini.. :)


~~end~~

Monday, March 16, 2009

Makan @ Tesco..

so after shopping kat daiso tu kitaorg teruslah cri tempat mkn..kat the curve kan ker ada by kedai mkn tp most of it fast fud..so kitaorg ari tu cm teringin nak mkn yg biasa2 jer..so geraklah kami ke tesco sblh the curve tu..so tetiba cm nmpk kat kedai tepi tesco tu ala garden apa tah nama dia..tp ada jual mknan ala2 thai and adalah 2 -3 jenis lai brg mknan..

saya sket punye pusing dn pusing last2 order asam laksa jer..laksa dia mmg sedap tp amatlah keciwa sbbnye order mintak cili padi lebih and limau lebih..tp bila atr dia kasi cili besar and limau sebijik jer..ceh poyo jer smngt dia tanya tp sama jer saya tgk..tp sbbkn sedap so saya bedal jerlah..


~laksa yg sedap hehe~

org lain mkn yg biasa2 jer and yg paling best saya rasa adalah laksa thai uma..sedaplah rasanye.. next time nak mkn yg tu..hari tu sbb tekak rasa nak mkn asam laksa so asam laksa lah kita yer..huhu

~laksa thai serta mangga pulut~

~~end~~

Daiso Shopping...

last friday kan ker time rehat lama..so saya ajak lah kwn2 saya pi the curve nak pi kedai daiso nie..jiwa meronta2 nie nak pi sana..huhu so derang oke jer janji kuar..yerlah rehat lama tu dok kat opis mau keras punggung dibuatnye..hehe


~kedai Daiso~

~kedai brgan jepun RM5 jer~

so sampai2 sana terus jer menuju kat kedai tu..pusing2 gak lah dlm the curve tu cari..jmpa kat kedai tu..sbnrnya saya ada tujuan nak pi situ..sbbnye saya nak beli menda nie..hehe getik kan..

~didlm sarung~

~inilah brgnye total RM10 jer beg ngan bekas tu saya punye yg merah..yg kuning tu budak busuk punye.. :P ~


owh btw kedai daiso nie dia jual brg2 and produk2 dr jepun dr dr senduk, shampoo, dn segala jenis and sekecik2 barang tak termasuk mknan yer..and yg paling best adalah semua hrgnya adalah RM5 jer..huhu saya suka..ada yg berbaloi dibeli ada yg tak..so sdri pndi2lah klu nak beli yer..hehe

~~end~~

Thursday, March 12, 2009

Kes Kempunan..

nak wat smbgan kes kempunan dlm entry mee grg..huhu bkn apa ari tu masa blk kg saya adalah teringin nak mkn kerang bakar bercili yg dijual dekat fuad bandung corner..sbb dianye kerang bakar adalah sedap..saya mkn sepinggan sorg tau.. :P


~kerang bakar bercili yg heaven~


so blk bru2 nie ingat nak pi mkn kat sana tp sbbkan kuar umah dh kul 8.30 menuju ke muar..singgah plak mkn and tapau murtabak dulu so smpi kat kedai tu saya tgk abg yg jual kerang tu tgh berkipas pki pinggan plastik..tgk kat gerai dia dh bersih dh atas meja..tanya2 dia kata dh abis..hurghhhhhh seday ooooo..saya tak mkn apa2 ponx lepas tu cuma order air jer..my dear seronoklah sbb dpt mkn mee bandung dia..saya jer yg tak seronok minum air smbil memandang gerai abg tu ngan perasaan seday... :(


~inilah muka kesedihan saya~

~~end~~

Mee Goreng My Style...



semlm my dear request nak mkn mee grg...wpun saya blk agak lmbt dlm kul 7.45 tp saya tetap jugak masak utk suami kesygn..ala bkn susah ponx dlm 20-30 minit jer..yg jd lama tu sbb nak tgu ayam tu defrost..saya msk style sayalah ikut suka jer nak campak apa dlm tu..utk rencah saya cuma letak fishball, ayam, sayur sawi dn carrot jer..rasa dlm hati nak wat mee grg mamak sbb my dear suka tp sbb tak cukup bahan lain so saya bantai jer masak ala2 mamak..hehe


tp saya tak mkn ponx sbnrnye sbb sblm balik smlm saya dh mkn bihun grg kat opis..hehe tak bleh tahan bihun tu mengoda saya smpi termkn.. :P so saya jd peneman jerlah my dear mkn..punye sedap dia kata smpi 2 pinggan tambh..so sbbkan saya tak mkn mlm tadi saya adalah teringin jugak nak mkn tu yg msk lebih sket dgn harapan tuk bwk bekal ke opis..


~my bento today~

so saya bwk ler bekal pagi tadi..sori dear tak tinggalkan tuk u sbb mlm td u dh mkn portion yg utk pagi.. :p kejam betul isterimu ini..hehe tp tak leh klu tinggalkan i kempunan nnti susah plak.. :P

~~end~~

Wednesday, March 11, 2009

Murtabak Yg Heaven...

skrg nie kalau balik kg ada satu lai tujuan kami yg utama selain memakan mee bandung..iaitu murtabak singapura..kedai nie kalau tak silap saya dh lama ada masa saya kecik2 lai..arwah tok saya amat suka murtabak nie..kalau bapak saya gi muar mesti dia akan belikan tok saya murtabak nie..

kdg waktu2 bln puasa ponx dia suh bapak saya beli sbb dia nak wt mkn utk berbuka puasa.. saya mmglah dulu2 penah mkn tp biasalah masa sekolah rendah kot tp dh berbelas2 thn berlalu dh tak ingat dh rasanye..

sbb baru2 nie saya ada citer ngan my dear ttg murtabak nie and mak saya ponx masa tu ada ,dia ckp mmg sedap..so balik last weekend kitaorg pi sana..harga dia dh mahal sket kot sbb bapak saya kat dulu yg saiz besar tu dlm RM6 jer tp skrg yg saiz besar tu dah RM10...


~inilah kedai itu~

~pembuat murtabak~

~ralit memerhati pembuat murtabak~

~sdg menunggu murtabak smbil berkata dlm hati; "sedpkah murtabak itu??"~


~murtabak bersaiz biasa berharga RM6~


~tapau tuk keluarga dirumah saiz besar yg special~


~murtabak singapura special RM13~


tapi serius beb sangat sedaplah murtabak singapura tu lagi lah bila cicah ngan kuah dia yg mcm sos tu..pergh lazat berkrim.. murtabak dia penuh ngan daging serta telur dn garing serta kering dan tidak berminyak..apa2 pun bila try sekali mmg nak lai..hehe bln depan balik kg kita mkn lai ek dear...

~~end~~

Ada Saja Yg Gile2..

derang nie mmg takder keja gamaknye..hehe kdg rasa mcm cute tp kdg2 rasa mcm wht the hack kuikui.. tak kisahlah korg nak wat per.. sbb derang lately suka blk lewat yerlah kitorg kul 8 dh balik tp mereka ini kul 10 ponx kdg2 tak blk lai hehe.. ini adalah kes ketiga.. kes pertama dan kedua saya terlupa nak amik.. :)


inilah kerja2 mereka..tp ini bkn dilakukan terhdp saya tp juran sebelah partition saya.. akan ttp kdg2 rasa seronok juga bila fikir2 balik..yerlah cra2 nak release tension kan sbb dewan kul 10 mlm ponx kdg2 tak abis lai.. tak kisahlah nak wat cmnie ponx jgn wat prank mcm yg saya kena dulu sudahlah.. huhu

~~end~~

Tuesday, March 10, 2009

Bubur Berlauk..

jumaat yg lalu saya pulang awal..yerlah ari jumat takder dewan so saya blk spt biasalah sblm kul 5 dh blk..so otw balik tu dok fikir apalh yg nak dimasak tetiba teringat ari tu ada beli lobak asin..

so apa lai smpi2 jer rumah terus saya basuh beras and rendam supaya kembang cpt...sementara tu saya ponx smyg and mendobi dulu..so bila dh siap semua tu baru lah melaksanakan operasi masak memasak..saya perlu segera siap memasak sbb mlm tu ada raja lawak final..saya tak naklah lepaskan peluang tgk..

sambil2 masak bubur, saya grg kangkong serta grg lobak asin bersama telur grg hancur and ikan bilis..siap msk semua smyg magrib and tungu my dear balik smbil tgk tv..dia smpi umah dlm kul 8.30 so apa lai saya siap2kan mknan terus bwk naik atas sbb tak nak termiss walau satu babak ponx..

apa yg penting kenyang bangat mkn bubur..hehe

~yang bintik2 dlm bubur tu adalah sesame oil~

~~end~~

Selamat Pengantin Baru..

selamat pengantin baru utk my bestfren shy and psg suhhamy yg berlangsung sabtu lepas 7/3/09 bertempat di tangkak johor..


saya pegi juga cuma kesempatan jer takder utk lepak lama2 kat sana..since cuaca yg agak terik serta kwn2 ramai dh blk..so saya ponx apa lai angkat kaki blk umah lah..hehe sbb dia nie kwn sekolah saya so rumahnye mmg ler kat kg..so apa lai amik ksmptn lah blk umah my parents.. hehe

apa2 pun tuk shy:
"selamat pengantin baru, semoga berbahagia dn berkekalan hingga ke akhir hayat.."

~~end~~

Monday, March 9, 2009

Wonderpet, wonderpet ini serius...

sedang tgk raja lawak ulangan final..sdg tengok part yg masa nabil ngan jozan tu..so my dear mcm pelik apalah lagu yg si nabil yg nyanyikan tu..saya ponx apa lai terus search kat youtube dn tunjuk kat my dear lagu tu..



sblm nie saya tak tau jugak tp sbb ada member kat opis nie si adik shahrul aka boboy lah yg mulakan dulu.. mula2 dia letak kat shoutout friendster dia..pas tu bru saya terperasan rupa2nye citer katun nie..tp dia dh tukarkan dlm version melayu..huhu
tp rasanye lagu nie mcm dh jadi buah mulut org hehe..apa yg penting KERJASAMA!!!

~~end~~

Thursday, March 5, 2009

Pencerobohan...

ari nie saya dtg keja awal..kul 7.00 dh sampai opis..ini semua gara2 katanya ada jln2 yg akan ditutup sbb ada kumpulan apatah nak atr memorandum..ermm gigih bgn kul 6.00 semua dan bersiap..awal cuma 5 minit jer tp ketara betul..smooth jer perjln..

namun bkn itu yg saya nak citerkan.. pagi nie bila smpi2 opis jer terus on pc.. tp amat terkejut sbb sst kat YM saya telah berlaku.. cam pelik jer..mgkn silap saya tak delete pasword sbb malas kan nak menaip tiap2 pagi bila sampi..yerlah pasword pjg lah katakan atau adakah saya sdri yg melakukan kesilapan...yerlah manusia nie kan kdg2 lupa..saya ponx tak terkecuali..

apa-apa pun nmpknye perlu lebih berhati2 sbb takut ada org pergunakan email saya utk kptgn lain teruk gak..


~~end~~

Wednesday, March 4, 2009

BeeZee...

mesti korg perasan kan skrg nie blog nie agak bersawang sket..bkn apa skrg nie adalah waktu bz ku..takder masa nak mengarang2 entry..skrg nie dewan asik jer abis lmbt..dh 2-3 minggu nie asik abis kul 9.30 , 10.30, 11.30..saya plak mmg hari2 ponx blk kul 8.00 mlm.. pegi keja plak 6.40 dh kuar sbb nak elakkan jem.. sian my dear ari2 kena mkn kat luar..saya plak bila dh blk wat keja umah semua tgk tv..so bila dh kul 11 tu automatik mata akan turun secara perlahan2..huhu dh berapa hari dh tak dpt tgk chef at home kdg2 tgk yg awal tp bila2 terjaga dia dh nak mkn dh..citt hampa tul..so saya ada masa senggang hari minggu jerlah..waktu tulah nak mengemas, mendobi, memasak, berehat2 semua..that why lah mmg tak usik langsung blog..tp ini sementara jer..sbb nnti ada gak waktu2 gap dewan rehat2 saya bleh lah blk awal cm selalu..skrg nie dh tukar waktu keja masuk kul 7.30 -4.30 so bleh lah blk awal tuk msk2 tuk my dear..hehe btw weekend ari tu ada gak msk2 mee grg mamak, tom yam semua tp tah cmner lupa plak nak amik gbr..my dear ada gak ckp tp sbb mkn dh separuh pinggan mana sempat nak amik gbr..so mybe next time lah akan kembali @mieoney kitchen's..hehe sampi sini jerlah nak berceloteh sbb nak isi gak entry sbb klu bleh tak mo lah kosong entry jer...at least nak ada 1 entry satu hari... :)

~~adios~~

Tuesday, March 3, 2009

Kisah Lampu Kereta...

ari tu masa my lil sis tido kat umah saya ada kuar jejln ngan dia.. byk menda lah yg kitorg borakkan masa drive balik tu.. pas tu ada satu conversation yg menarik hati saya...

adik: eh lampu keta abh dh rosak lah..
saya: nape?
adik: ari tu aku bwk mak pi psr mlm, blk dh gelap so bila bukak lampu tak terang ponx lampu tu..
saya: takkan tak nmpk langsung?
adik: yer..aku smpi kena mcm nie ha.. [mengayakan aksi masa dia bwk keta]
saya: takkan smpi mcm tu sekali.. ko bukak lampu kecik ke besar?
adik: lampu kecik lah..lampu besar nnti org silau lah..
saya: [dh mula konfius] kan kat suis tu ko pusing abis ke ko pusing separuh.
adik: aku pusing yg kat lampu kecik tulah.
saya: [sambil gelak] itu mmglah lampu kecik..psg time2 ujan jer or pagi2..lain kali pusing smpi abis..
adik: mana aku tau..abis lampu besar cmner nak wat..
saya: itu hi-beam wat cmnie [smbil menunjukkan caranye]

pas tu gelak mmg tak abislah..semua salahkan masa belajar driving lah sbb tak blajar time malam..bljr siang2 jer..huhu pas tu saya ponx citerlah pengalaman saya ngan lampu keta jugak..

masa tu saya bljr kat UUM and saya amik lesen masa cuti 3 bln kat kg.. naik2 sem saya dh dpt lesen bkn lesen P oke sbb sblm tu saya dh ada lesen motor.. so masa tu kelas byk yg tak start lagi biasalh kan awal sem..so derang ajak saya pi jitra tp malas nak naik bus.. derang dok pujuk2 saya drive ngan keta sewa..so saya ponx okelah pegilah bleh gak asah skill driving.

pegi masa tu dh ptg.. so biasalh bila dh kuar smpi ke mlm lah gak..plepas smyg magrib kitaorg gerak blak.. so masa tu confirmlah kan dh mlm kena bukak lampu..so saya onlah lampu tu..bila gerak asik jer org bg hi-beam kat saya..bila mcm tu saya kecikkan lah lampu tu tp bila dh lmpu kecik mana nmpk sgt..bila smpi kat jln yg gelap saya terpaksalah bukak lampu tu yg besar..so org siap honk and bg hi-beam lai..saya dlm keta tu dh jerit2 marah.."oi lampu nie rosaklah, klu aku tak bukak gelaplah"..

derang yg dlm keta tu mmg tak tau kot sbb masing2 masa tu blm amik lai lesen keta..bila time pulang keta saya bgtau lah kat kakak sewa keta tu.

saya: kak lampu keta tu rosak lah.. bila pasang lampu tinggi jer.
kakak: yer ke.
saya: yeralh saya brp kali dh kena honk.
kakak: [menuju ke keta dia dn bukak lampu keta and tarik lampu yg utk hi beam tu] oke jer..
saya: [dlm hati saya owh mcm tu ke] tadi saya buat tak bleh ponx..tu yg ingat rosak. [cover malu serta buat2 confident]

dr situ bru saya tau hi-beam tu punye lampu cmner nak on kan.. klu tak mmglah smpi skrg ponx sengal lai...hehehe



~~end~~

 
Design with love by Jiji for Zamimie