Monday, April 20, 2009

Tecapai Juga Yang diidamkan..

rasanye dah 3-4 minggu saya mengidamkan mknan nie..puas dh pusing2 pasar malam tu nak cari mmg takderlah..punah harapan serta selera nak mkn bila tgk takder..ada gak beli kat kedai biasa tapi tak sama seperti apa yg terliur dlm tekak nie..

tapi pagi2 nie disbbkan nafsu mkn yg membuak2 itu saya gagahkan pegi ke kafe mencari mknan kegemaran yg menjadi idaman..akhirnya berjumpa juga..bkn stkt mkn kat situ sahaja tapau lai utk mkn kul 10 pulak..hahaha sgt suka..suka sgt.. ini ponx ada rasa nak mkn lai tapi bleh besabar sbb kali nie dh mkn dua kali.. mgkn awal bln depan balik kg suh mak saya plak yg masak.. maklumlah saya tak bleh masuk kat dapur..cuci2 pinggan kat dapur ponx dah rasa loya2 gitu..hazab lah klu keluar2 blk mknan nie..

~inilah yg saya idamkan beehoon grg putih~

adoi hai heaven tu.. selalu yg jumpa bihun grg biasa and bihun grg siam.. bihun grg biasa tu leh mkn lai wpun tak menepati citarasa..cuma bihun grg siam tu mmg tak leh memasuki tekak saya ler.. huhuhu

~~end~~

Thursday, April 16, 2009

Congratulations Along..

sebenarnya tak der apa nak citer..cuma got this email from my bro..so tak salah kiranya saya kongsi kegembiraan ini bersama...

p/s: click to enlarge..yg saya bulatkan tak berapa nak sharp tulah abg saya ketua SHCA Md. Hisham.. along jgn lupa ketam masak udang kering aku terliur dh nie.. :)~

Tuesday, April 7, 2009

Makanan Berkhasiat...

Ptg smlm one of my fren masa kat uum aka my pelamin designer keyyah berYM dgn saya bertanyakan tentang kesihatan saya.. she read from my blog yg saya agak tidak berap sihat kerana mengandung..dia suh saya betul2 menjaga kesihatan serta makan sbb takut effect kat baby mcm dia..

dr ceritanya dia morning sickness smpi 9 bln so esoknye nak bersalin ponx hari nie dia tetap lai muntah2..kesian gak saya dgrkan..masa jmpa dulu dia dh dkt 8 bln tgk mcm sihat jer..so effect kat baby sbb lahir2 jer baby tu kena pki oksigen smpi seminggu.. siankan..so dia nasihatkan saya supaya bykkan mknan berkahsiat serta menjaga kesihatan saya..

disebabkan itu malam td ponx saya startlah minum susu anmum for materna tu sbg mknan tambahan tuk diri saya serta bby..amik ko tak smpi segelas habis minum saya dh rasa smcm..tp saya tahan gak tak mo bg segala zat2 serta kalsium tu kuar blik..yerlah wat rugi jer minum klu pas tu kuar blk..huhu owh yer susu tu act my dear yg beli masa dia pi sopping sendirian kat giant dikala saya tgh lembik melawan morning sickness dirumah.. thanks dear for u'r concern...

saya juga skrg nie mengamalkan mkn kurma sbg zat tambahan sbb saya tak lalu mkn skrg nie..so bila portion mknan tak cukup tentulah takde tenaga..so harap dgn mkn kurma akan menambahkan tenaga serta sbg supplement tuk diri saya and baby..

kali nie plak tuk lunch saya wpun saya tak selera mkn tapi saya lebihkan lauk tang sayur..amik 2 jenis sayur dn telur dadar..sayur plak amik sayur rebus2 and sup gitu..serius mmg takder selera nak mkn..so kira mcm mkn tuk idup lah nie..huhu wpun perut saya adalah sgt lapar..

apa2 ponx thanks keyyah ngan nasihat ko..aku akan cuba tuk menjaga kesihatan huhu...

~~end~~

Penangan Lempeng Sadin..

Gara2 mkn roti sadin ahad lepas tetiba semalam saya teringin sgt2 nak mkn lempeng sadin.. bila msg ngan my dear dia ckp nak beli kat mana.. yerlah mana lah ada org jual lempeng sadin nie kan.. so dlm masa drive balik tu asik telan air liur jer smbil otak ligat berfikir nak cari kat mana lempeng sadin nie..so disbbkan keinginan yg membuak2 serta perasan rasa diri dh oke saya ponx msg ngan my dear bgtau saya akan buat...

gigih nie balik2 terus bukak tudung gi ke dapur yg dh lama tak berasap tu..huhu mula lah operasi kupas bwg semua, bukak tin sadin and tumis..dh siap oke jer saya rasa.. pas tu wat plak bancuhan tuk lempeng and apa lai melempeng lah..kan ker nak wat lempeng cm lmbt sket sbb kena pki api kecik sbb tkt hangus cpt cm kira masak ala2 slow2 ditu..lepas lempengan kedua saya dh rasa lain dh..lempengan keempat dh smkin lemah..dok bwh kipas jap..lempeng keenam dh smkin tak keruan saya rasa..smpi ke lempeng kesepuluh saya dh mengelupur nak siapkan..

akhirnya siap gak lempeng saya tu..namun kesannya yg tak sanggup saya tanggung.. naik atas terus terlepek depan tv dkt stgh jam sbb rasa mual, pening serta panas yg tak dpt diungkapkan dgn kata2..lepas mandi solat saya ponx mkn..tp 2-3 keping jer yg masuk dlm perut..lepas tu mmg terlepek balik lah..tido tak yah ckplah 10.30 dh msk tido tu ponx teman kejap my dear tgk tv..kesian dia takder org teman..

tp lepas tu mmg menyesallah tak sudah sbb smpi pagi nie ada jer rasa2 itu yg paling saya tak suka.. :( moral of the story lain kali jgn gatal mengidam menda yg takder jual kat kedai... :p


~~hai lempeng sadin~~


~~end~~

Monday, April 6, 2009

It's Not Monday Blues...



yer itu bknlah monday blues namanya kalau saya dah mandi and bersiap utk pergi keja dengan rela hati sedangkan waktu tu baru jam 5.45 pagi..ciss cmner bleh silap time nie..sib bkn kul 4.00 pagi ker kalau tak naya jer.. sesungguhnya saya tak rela... :p

ceritanye begini..saya mcm bisalah kunci jam kul 6.02 pagi and akan snooze dlm 9 minit so mean saya betul2 akan bgn tuk mandi dlm kul 6.11 - 6.15..pas tu bila kuar bilik air and pki bju nak gi smyg saya tgk jam kat bilik kul 5.45 bru..ish dlm hati saya ckp jam nie asik mati nak kena tukar bateri jer.. saya ponx terus g smyg tgh wirid sblm nak berdoa tu saya nmpk jam kat tv..aik takkan mati plak kot sama mcm dlm bilik..so saya abiskan berdoa (siap abiskan lai doa wpun dah terasa semcm) and terus tgk jam hp kat dlm bilik betul kul 6 lebih dh..and hampir kul 6.30 dh..

saya tak puas hati terus tgk jam tgn and jam hp my dear..citt mmg betul jam hp saya yg salah..adoiyai cmner jam nie bleh salah plak..saya ponx apa lai terus landing blk atas katil..my dear dh nebes dh tgk saya tido blk..sbb dia risau saya tak sihat..saya ponx bebel2 lah kat dia psl jam hp saya tu..dia siap gelak perli and tido blk..citt marah aku.. :(

dlm pada tu baru saya tersedar saya yg silap sbb hari sabtu tu saya kuarkan sim kad saya and tak setkan ponx jam..sib lah tak lari jauh waktunye dlm 30 minit jer..klu tak jenuh lah huhu...


~~end~~

Friday, April 3, 2009

Catatan Harian..

hari2 dok view blog org tapi blog sdri tak berentry..bkn apa tak bernafsu rasanye nak menulis.. mmg betul2 down tak tau apa nak ditulis serta nak berkarya.. mood mmg takder sbb perasan serta kesihatan masih lagi bercampur baur..yer kesihatan yg tidk berapa mengizinkan..pegi opis ponx tak seaktif dulu.. masa byk dihabiskan utk berehat jer..buat keja rehat, mkn rehat, borak tak sgt...blk umah berehat..mlm kul 10 dh masuk tido..sian my dear malam2 mmg borak ponx takkan dilayan lah..borak ponx time dia nak teman saya masuk tido..tu ponx lebih psl kesihatan saya.. saya cuba tuk tidak menjd lemah sbb tak nak susahkan dia..skrg nie masak mmg tak bleh..so sblm blk keja dia akan belikan mknan tu saya..kdg2 rasa membazir jer sbb saya bkn mkn abis ponx..huhu takper saya skrg dh 2 month (8 weeks) so ada lai 4 weeks tuk melepasi trimester pertama nie..harap2 bila msk trimester kedua saya akn pulih seperti biasa...

~~end~~

 
Design with love by Jiji for Zamimie