Tuesday, May 26, 2009

Kemuliaan Ibu dalam Islam..

Apabila seseorang perempuan mengandung janin
dalam rahimnya, maka beristighfarlah para malaikat untuknya.
Allah SWT. mencatatkan baginya setiap hari dengan
1.000 kebaikan dan menghapuskan darinya 1.000 kejahatan.

Dua rakaat sholat wanita yang hamil lebih baik dari delapan puluh
rakaat sholat wanita yang tidak hamil.Wanita yang hamil
dapat pahala puasa di siang hari dan pahala ibadat di malam hari.

Apabila seseorang perempuan mulai sakit hendak bersalin,
maka Allah SWT. mencatatkan baginya pahala orang yang
berjihad pada jalan Allah SWT.Wanita yang bersalin dapat
pahala tujuh puluh tahun sholat dan puasa serta setiap kesakitan
pada satu uratnya, insyaa Allah bagai mendapat satu pahala haji.

Apabila seseorang perempuan melahirkan anak, keluarlah dia
dari dosa-dosa seperti saat ibunya melahirkannya.
Sekiranya wanita meninggal dunia dalam masa empat puluh hari
selepas bersalin ia dianggap sebagai mati syahid.

Wanita yang beri minum susu badannya kepada anaknya
akan dapat satu pahala dari pada tiap titik susu yang diberikannya.
Wanita yang beri minum susu badannya kepada anaknya yang menangis
maka Allah beri pahala satu tahun pahala sholat dan puasa.

Kalau wanita menyusui anaknya hingga cukup tempo dua setengah tahun
maka malaikat di langit khabarkan berita bahwa syurga wajib baginya.
Seorang ibu yang menghabiskan masa malamnya dengan tidur yang tidak selesai
karena menjaga anaknya yang sakit dapat pahala seperti membebaskan
dua puluh orang hamba.

Wanita yang tidak cukup tidur pada malam hari karena menjaga anaknya
yang sakit akan di ampunkan oleh Allah akan seluruh dosanya dan
bila dia hiburkan hati anaknya Allah beri dua belas tahun pahala ibadah.

*copy dr blog http://sueqaisara.blogspot.com utk dishare dgn kawan2 diluar sana...tima kaseh yer kakak...

Friday, May 22, 2009

Apple Cider Vinegar..

oke sbb dh sangap sgt tak tau nak citer psl apa..so saya decide nak citer psl rahsia nak kuruskan badan tanpa diet2 bagai and mkn adalah spt biasa..huhu time nie gigih betul nak menguruskan badan sbb nak kawin kan..so haruslah nmpk slim melim..hehe ada gak try HL tapi cannot go lah sbb rasa muak klu mkn..yerlah kita nie spesis2 pemakan..so agak2lah klu mkn menda2 bersusu2 nie mmg tak bleh diterima oleh tekak sgt..hehe

oke berbalik kepada citer apple cider vinegar (ACV)..sblm nak consume ACV nie byk gak pembacaan yg saya buat..takutkan cuka tu beb klu dlm fikiran menghakis and sbb saya ponx ada penyakit gastrik..so berkira2 jugaklah nak mkn..tp google punye google, baca punye baca rupa2nye ACV nie adalah elok utk org berpenyakit gastrik jugak yer..

so bila dh confirm serta yakin saya ponx mula lah mkn..beli yg jenama cosway punye..saya mkn yg mcm gbr kat bwh nie..Apple cider vinegar with honey..

cara mkn plak dua kali sehari pagi serta sblm tido...caranye satu sudu besar dicmpurkan ngan air biasa pas tu minum..agak perit jugaklah kat tekak klu tak cmpur ngan air..tp saya suka rasa dia sedap..huhu cuma bau dia ada sedikit masam lah..

so far saya mkn tak abis ponx satu botol..rasanye separuh botol jer dn saya berjaya menyingkirkan lemak2 yg tidak sepatutnye dlm badan..hihi sbbnye sbln sblm kawin saya pi wat fitting ngan mak andam so bila smpi hari kawin baju yg dh difitting tu adalah longgar yer..wpun sblm kawin tu nafsu mkn saya adalah tidk dpt dikawal serta ditahan2 lagi..sng citer mkn jer kejanye yerlah org senang hati kan.. and so far saya perasan gastrik saya sejak dr tu dh takder dh...mean sejak2 tu takder dh kena gastrik smpi skrg..

tp saya dh stop dh mkn sejak kawin sbb mission accomplish kan...huhu saya tinggalkan jer kat umah angah saya dgn harapan dia akan kurus..hehe :p so kat bwh nie ada sket2 lah khasiat yg saya googlekan utk anda..so klu nak tau lebih detail try lah google and byk gak dibincangkan kat forum2...


Antara Khasiat Apple Cider Vinegar :
  • Membantu mencairkan darah dan meleraikan paras kalori serta gula secara efisien.
  • Melindungi organ hati dari keracunan serta mengelakkan masalah hati.
  • Mengaktifkan metabolisma dan sel-sel dalam badan serta dapat menghapuskan elemen toksid dalam badan.
  • Membantu bagi mereka yang ada masalah sembelit.
  • Memecahkan molekul lemak dan secara tidak lansung membantu proses penurunan berat badan.
  • Memperbaiki masalah sistem kencing.
  • Memecahkan kandungan batu karang dalam buah pinggang dan pundi kencing
~~end~~

Wednesday, May 13, 2009

Gothic Hairstyle..

wah tajuk cm apa...kuikui semenjak dua menjak ni kan ker panas jer memanjang..tido malam pki kipas yg paling laju punye dh mcm bunyi bilah helikopter dh rasanye tp still gak tak leh menyejukkan saya..ceh mcm mkn kambing plak gayanye.. :p bkn apa saya sbnrnye rimas ngan rmbt pjg nie..dh ler panas ngan rmbt pjg bertmbh merimaskan.. klu dihitung mmg lama dh tak potong rmbt..last sekali potong sblm kawin..bygkan kawin dh dkt nak setahun..ke ada sblm tu potong..tah ek ilang ingatan skjp..

sib lah rmbt nie jenis susah nak pjg sgt..cumanye rmbt adalah tebal spesis melayu jati..kah2 semakin lah merimaskan..bygkanlah tgh tido2 tu pas tu bgn mengadu kat my dear.."panash, panash" sambil mengambil getah ikat rmbt and toncet mcm org dlm pantang tu..praktis kot..kui2 takder makna..last2 2 mlm lepas ckp lah ngan my dear nak potong rmbt and dia benarkan..hehe sblm pi keja smlmnye dia siap pesan blk kang gi lah potong rmbt..

so blk keja smlm saya ponx lajak lah ke nilai pi giant sbb kat situ jer yg saya tau ada salon rmbt..kat tmpt lain cm tak penah terpandang..lai ponx malas lah nak pi mejajau cari kat bangi semua.. kat BSP apatah lai yg banyaknye kedai gunting mamak..tak kuasa ler nak gunting kat situ..

masa nak gunting tu saya ckp ngan cina potong tu..potong pendek yer i rimas rmbt nie pjg..dia potong punye potong, punye potong..keja adalah sgt slow sbb cermat..bila tgk depan wah cntik rmbt aku..tp bila tgk yg blkg ada plak jurai2 pjg..dah ala2 gothic punye rmbt lah plak.. so saya suh potong lah jurai2 tu..mcm2 lah dia ckp nnti tak cntiklah itulah inilah..saya malas nak ckp byk sbb montot dah kematu dok rasanye dlm stgh jam dh kot tak siap2..saya okekan jer..

balik2 tgk kat cermin cam cntik bila dh mandi bsh rmbt semua mcm buruk plak..tp ada aku kisah..janji tido mlm tak rimas dh..huhu cuma jurai2 yg blkg tu akan ku ketung jugak sbb adalah susah nak pki tudung..yg bestnye my dear ponx tak kisah potong pendek cm tu sbb dia kesian kat bini dia nie rimas rmbt pjg..dh ler rmbt gugur byk..bila mandi plak rmbt terkumpul kat penapis tu bergumpal jer...shampoo plak kena dua kali sbb bru rasa bersih klu tak rasa mcm tak bershmpoo...hehe

~saya potong ala2 mcm nielah~

niat nak potong mcm irma hasmie..sapa ada tgk melodi baru2 nie cute kan dia potong rmbt cm tu..tp sedar diri rupa tak sekiut tu so batalkan jer niat mu itu cik mieoney..huhu

~~end~~

Monday, May 11, 2009

Trimester Pertama

Alhamdulilah sekarang saya telah menjejakkan kaki ke trimester kedua.. so far stlh 2 kali check up baby ponx sihat dgn jayanye..mgkn kekurangan zat sket sbb mamanye tak leh mkn sgt lai..masih tidak berselera lai..cuma berbekalkan vitamin yg doc bg jerlah..

act bkn apa nak citer psl pengalamn pregnant di trimester pertama..sbb rasanye sejak2 nie blog saya ponx dh tak berupdate..mesti hampa jer org buka2 tgk nak bacakan hehe..

oke memula dgn masa tau pregnant..masa tau nie awal lai sbb dh 5 hari lewat period sbb sblm nie period saya mmg on time..klu lewat atau awal ponx dlm 1-2 hari jer..lai ponx sblm tu ada demam kejap and bila mlm jer badan panas..so bila genap seminggu lewat period saya gigih pi beli pregnancy test kit..sanggup ajak my dear pi giant nilai ngan alasan nak pi beli brg lah itulah..padahal tujuan asal tu nak beli menda alah tu kat giant..hurgh222

pas tu esok bru cek sbb org kata afdal cek time bgn tido..bila tgk2 tu line ada 1 separuh...kira pregnant lah kot..assume jer..bg tau kat my dear dia ponx apa lai seronoklah..yerlah menda yg ditunggu2 since kitaorg ponx dh kawin hampir 8 bln..mak kat kg ponx dh asik bertanya..tp saya suh my dear diam2 dulu sbb selagi tak pi cek kat klinik selagi tulah tak nak bgtau sesapa..tp saya bgtau kak ngah saya sbb dia ada experience kan..tp saya suh gak di rahsiakan..

so hampir 3-4 minggu saya tau tu..saya ponx mengalami muntah2 atau apa yg dipanggil morning sickness..sblm tu cuma sakit perut mcm ala2 period pain jer..bila dh muntah2 tu tentulah mak saya tau dulu and saya brulah nak pi klinik cek and confirmkan...dn sah mmg saya mengandung huhu..sbb tgk line dua..tp takderlah saya amik gbr..malu lah wei nak jaja kat sini..hehe

dn sejak dr itu bermulalah morning sickness yg teruk hampir 6 hari straight apa ponx tak leh msk dlm perut hatta air kosong sekali ponx..mak saya dh tentu2lah risau..my dear ponx gelabah lah bila mak saya ckp nak bwk blk kg..hahah apa lai bwk dia saya pi klinik msk air satu pain..lega kejap jer pas tu jadi balik muntah2nye smpi lembik terlepek saya kat umah...kejanye muntah, tido, tido, muntah..

so solution terakhir kitaorg ponx gi lah az-zahra msk air kat situ and saya di warded semalam jer..and air msk 6 pain dan 2 kali jab ubat tahan muntah.. so far alhamdulilah lepas tu saya ada gak morning sickness tapi takderlah seteruk dulu2nye..dlm seminggu tu adalah 2-3 kali jer kena..kdg2 oke kdg2 tak..

bila dh msk hampir 12 minggu kehamilan saya dh blh lawan ngan morning sickness tu..dh tak selembik dulu kalau muntah ponx..badan masih lagi bertenaga..cuma masih lai tak bleh wat keja2 renyah and masak..yerlah last week masa blk kg konon2 nak tol abg saya msk kat dapur..baru jer amik periuk nasi nak masak terbau plak dia tgh masak sup ayam terus jer weng2..terus lari saya masuk dlm bilik..tinggallah dia masak terkontang kanting ngan adik saya..huhu

skrg nie bila dh rasa semakin kuat saya akan sentiasa berharap dan berdoa supaya semakin sihat dn boleh melakukan kegiatan feveret saya..memasak..maka akan kembali lah @mieoney kitchen's huhu... selain tu nak bersoping lah apa lai..nie bru jer smpi soping kompleks kejap dh tak larat nak duduk, pening lah meloyalah, sesak napas lah..macam2 jer..huhu nak beli bju sdri ponx tak terlarat..bju semua dh ketat..maklumlah dulu slim melim..skrg dh agak bulat sket wpun masa timbang check up baru2 nie dh turun 2 kg..huhu

okelah tak tau nak citer apa dh..konon mcm paanjang sgt jer nak citer...huhu


~~adios~~

Tuesday, May 5, 2009

Cuti 1st May...

Cuti 1st may baru2 nie mesti semua org dh ada plan masing2 kan..dn saya lihat ramai org pulang ke kampung masing.. saya ponx tidak ketinggalan.. tapi saya tak pulang pada 1 may tapi pada 2 may sbbnye jumaat tu adalah hari mendobi serta hari mengemas bagi saya..yerlah stlh lama terlepek morning sickness and stlh masuk jer minggu ke 12 pregnant saya rasa bertenaga sket tuk melaksanakan kerja rumah wpun ada lagi saki baki morning sickness tu..bleh lah kemas bilik yg dh lama berabuk serta berdebu serta melipat baju yang selonggok hingga bila nak paki bju terpaksa membongkar timbunan baju tu..huhu




maklum yer bkn saya malas tapi saya adalah tidak larat serta tidak bertenaga melakukan semua tu..nasib ada my dear yg tetiba datang rajin mengemas serta menvacum ruang tamu dibawah..yerlah segan plak kalau org dtg bersepah2..dapur mmg tidak berusik so maklumlah mmg kemas jer..cuma kadang2 cawan penuh disinki..namun gagah jugalah saya bila sepulangan dari kerja mencuci gelas serta masak air..

my dear plak terpaksa mengadap kerja2nya dengan tekun tanpa culas sbb bisalah dh pulang kekmpung strmyx takder apatah lagi broadband..so bgaimana dia nak membalas2 email2 bos2nye serta melaksanakan report2..takper saya paham dear..


so saya balik ke kg ponx hari sabtu tu stlh my dear bgn sbb malam tu saya perasan dia tidur agak lambt dlm 3.45 pagi..saya bagi lah peluang tuk dia berehat sbb kerja2 dia agak meletihkan sdgkan saya seronok berguling dan berketiduran di depan tv serta didlm bilik..huhu

kami pulang sblm kenduri slps zuhur..secara kbtlan rumah saya ada kenduri kecil2an yg secara kebtulan tiba giliran mak saya..sampai2 jer mmg apa lai saya tol makan dulu..huhu dan msakannya adalah nasi ambang..yea2 saya suka.. rasa kali nie paling banyak sekali mkn..mgkn sbb terlampau kerap sangat mkn dikedai yg kdg2 tidak menepati citarasa serta selera saya yang membuatkan saya adalah tidak berselera tuk mkn..tp bila dikg pula sebaliknye..mkn ubi rebus dicicah bersama sambal sampi 4 kali juga saya tambah..heaven betul...huhu saya mmg suka ubi rebus nie..

malam plak kitaorg mkn mknan yg sama juga smpi dua dulang..yerlah ramai2 kan semua ada semakin bersemangatlah saya mkn..hehe seronok my dear tgk bini dia ni kuat mkn..hehe mgkn sbb mkn kat kg bersama2 mak serta adik beradik lain kot..huhu

owh yer gbr saya takder amik plak sbb bila dh nmpk mknan smpi kerterlupaan nak amik gbr mkn yg pelbagi..huhu lagi ponx saya dh lama tak berblog smpi lupa semuanya..hehehe tapi akan ada citer begbr lain ketika di kg..next entry lah saya citer..

~~adios amigos~~

 
Design with love by Jiji for Zamimie