Sunday, June 28, 2009

Kakiku Bengkak..

Jumaat ari tu saya drive sdri sbb my dear kata dia blk lewat...so kitaorg pi keja asing2..so bila dh smpi umah kuar dr keta utk bukak pintu gate saya rasa kaki sakit sgt kat pergelangan kaki..tah tgk pon..bila dh park kita msk porch bukak pintu umah terus tgk rupanye kaki bengkak..patutlah sakit semcm jer..
tp area bengkak kat area buku lali jer..kat tmpt lain tak pulak..mgkn bengkak sket jer..so saya terus solat and rehat2 sblm mulakan acara msk2...masa msk tu adoyaii mmg tak bleh berdiri lama lah...sakit + nyilu rasa kat kaki..so smbil2 msk mmg saya duduk jer kat kerusi..
pas tu dh mlm sket kitaorg ponx search kat internet ttg kaki bengkak nie..namun kebanyakkan berlaku masa dh trimester 3..saya skrg bru trimester 2 bru 5 bln..kaki dh start bengkak..risau lah..yerlah nk menempuh lagi 4 bln besar mana plak jadinya kaki saya nnti..
so mlm tu sblm tido saya ikut lah sket petua yg ada saya baca masa search2 tu..tido dgn kaki lebih tinggi dari biasa..sapu gak lah yoko2..and alhamdulilah bangun pagi kaki dh tak bengkak..huhu lega..tp rasa nyilu tu ada gaklah tp beransur berkurangan..hihi lega.. ini mgkn sbb jumaat tu masa lunch saya pi berjln ke midvaley..pas tu drive lai tu yg bengkak..tp heran betul masa kat spore jln lai byk takder plak bengkaknye..mgkn kat sana tu blk2 jer dr berjln saya rendam kaki dlm air panas tu yg tak bengkak..sakit tu mmg adalah..
kat bwh nie ada sedikit tips kepada sesapa yg berminat yg saya simpulkan dari pembacaan saya dlm beberapa blog yg saya jumpa..
  • elakkan dari berdiri atau berjalan terlalu lama.
  • letakkan kaki di posisi yang lebih tinggi. Bagi mereka yang bekerja dipejabat, seeloknya anda letakkan satu bangku kecil. time nak tido plak letak bantal kat kaki bg tinggi sket.
  • minum air dgn byk.
  • regangkan kaki dan pusingkan pergelangan kaki dan jari-jari kaki anda.
  • kurangkan pengambilan garam dan makanan pedas.
  • rendam kaki dlm air sejuk..(saya rendam dlm air panas, tak tau mana betul..huhu)
  • wanita hamil digalakkan untuk mengiring kesebelah kiri sewaktu tidur untuk menggalakkan pengaliran darah yang lebih lancar.

Info:

kenapa kaki membengkak?

Perut anda yang membesar semasa hamil memberikan banyak tekanan kepada pengaliran darah dari bahagian bawah badan ke atas terutamanya jika anda duduk terlalu lama di pejabat atau di dalam kenderaan. Cecair ini akan banyak mengumpul di bahagian kaki anda dan menyebabkan kaki bengkak. Keadaan ini dipanggil edema. Ia biasanya terjadi di trimester ketiga kehamilan.

Wednesday, June 24, 2009

Babymoon @ S'pore Part 2....

For 2nd day plak kitaorg dh kuar dr bilik utk ke Expo nama tempat tu..ianya adalah tempat dimana exhibition yg akan my dear lawati berlangsung.. kami tak bfast kat hotel sbb mknanye byk yg tak halal..mmg betul ponx sbb derang2 yg turun tu cuma mkn roti, cereal dn mkn buah2an jer..klu saya bfast kat hotel tentulah nak mkn omelet..yerlah hotel punye omelet sedap apa ngan ltk cheese, mushroom, chicken ham..kang mkn kat sini tetiba dia boh ham yg pork..tak ke naya..huhu so kitaorg cuma mkn kat bilik bfast buah, roti..so otw pi ke stesen mrt tu kami beli lah old chang kee, mknan cucuk2 mcm sotong ball, spring roll and karipap..okelah tu kenyang jugak..


so dr stesen mrt orchard kami menuju ke stesen expo..tempat nie mcm kl convention centre gak lai besar dan pjg jugaklah..so bila dh daftar and masuk mula lah meneman my dear melaksanakan kerja2 dia..saya tukang peneman jer konon2 mcm isteri PM meneman suami...kuikui



sambil2 tu saya pi lah booth2 yg berdekatan mcm booth Yahoo! pi minum ribena ice blended..kuikui pas tu pi booth LG tgk handphone LG crystal yg bakal di launch kat spore..best gak hp tu..tp msia tak tau bila nak smpi..harganya dlm SGD900 lebih.

~LG Crystal~

lepas dr tu dh penat mengutip goodies (itu sayalah huhu) kitaorg bertolak plak ke vivo city utk mkn sblm ke pulau sentosa...vivo city nie shopping complex jugak..best gak shoping complex nie..besar jer...


kat sini kami mkn kat Thai Express yg dijamin halal..owner tu katalah klu tak halal berdosalah dia sbb dia melayu..kah kah kah dh namanya thai express kan so apa lai mknan thai lah yg terhidang..sedap2 jugak mknan dia dan tomyam dia adalah sgt mabeles sbb bila sekali hirup jer pedas dia dh smpi ke hidung..tah cili apa lah yg dipakai gaknye..huhu


bila dh kenyang apa lai mulakan perjalanan ke pulau sentosa..kali tak naik keta kabel ponx sbb harganya adalah agak mahal..so kitaorg decide naik monorel jer.. SGD3 pergi balik..murah lah tukan..huhu


kat sini just melawat2 jer..saya tak derlah naik menda2 yg ada kat sana memandangkan keletihan dan juga berbadan dua kan so agak terbatas lah pergerakkan..mybe next time bleh pegi bila dia punye taman tema dh bukak..skrg nie still lai in progress..




dh lepak2 kat situ puas bergbr dan beli survenior saya ponx patah balik ke vivo city dgn tujuan utk survey brg baby serta nak cri kedai charles & keith...huhu akhirnya berjaya jugak dpt kasut yg diidamkan..balik senyum smpi ke telingalah.. :)

for baby stuff plak saya try lah cari kat mothercare..tp harga dia lebih murah lah kat msia..so kitaorg decide utk tak beli apa2 ponx..huhu

bila dh pusing2 kat sini dn penat mereka decide utk ker night safari plak..saya ikut jer wpun kaki dah sakit.. dan saya rasa tempat yg paling best lah night safari nie..tp sygnye kami tak amik gbr ponx kat sini..semuanye ada dlm kamera member..so klu ada gbr lain blehlah saya letak kemudian..


okelah itu jer tuk hari kedua..tp hari ketiga mgkn takder apa2 yg nak citer kot sbb hari blkkan..jln2 kejap jer kat orchard road sblm berkemas2 utk pulang sbb flight kul 2.05..sampi kl kul 2.45..

~~adios~~

Babymoon @ S'pore Part 1....

wah mcm bagus jer yer babymoon...ala kira mcm tu jugaklah bercuti sambil bekerja..act saya ikut my dear yg ada keja kat sana..so alang2 saya jadilah peneman beliau..

kitaorg kat sana tak lama 3 hari 2 mlm jer... so kali nie saya nak cerita day 1st lah dulu yer sbb nak letak gbr byk2..cerita sket jer..bleh lah kan..hehe since blog nie ponx dh lama tak berupdate..

kami bertolak dari LCCT kul 10 pagi dan tiba kat sana dlm kul 10.50..kejap jer gi spore naik flight nie..klu naik bus ke keta maunye amik masa 5-6 jam..so jimat masa... so bila dh settle ngan semua amik luggage kami ponx pilah bertolak ke hotel.. kami menginap di Hotel St. Regis Orchard Road..sampi sana awal lai dlm kul 12 so tak leh check-in sbb bilik tgh dikemas..so kami kena dtg balik kul 2..

~dekat lobby hotel~

so sambil2 tu kami berjln dulu disekitar orchard road tu..masyallah panjang sungguh jln tu dan dipenuhi dgn shopping complex yg ala2 pavillion mmg betul lah org kata syurga shopping tp brg branded lah mcm Louis Vuitton, polo, Burberry dn lain2..so rakyat marhaein mcm saya hanya mampu utk melihat jerlah..huhu

~jln-jln at orchard road~

so bila dh tghari tu rasa lapar tp sgt lah susah nak cari mknan halal kat area tu..klu ada ponx mesti korang tak berselera sbb tetiba kat sblh tu ada org jual b*b* gantung huhu...so kitaorg decide tuk mkn mknan indonesia yg dijamin halal katanye..huhu

~Tambuah Mas Indonesian Cuisine~

~our lunch ikan muncung..ngeh ngeh~

bila dh kenyang tgk jam dh kul 2.30 so blk hotel dulu check-in dn rehat2kan badanlah dulu..sbb dh seharian berjln..

~bilik hotel kami dpt double queen bed yg king saiz dh full~

dlm kul 4.30 cm tu kitaorg kuar balik and tujuan utama utk pergi ke suntec city..tmpt nie shopping complex jugak tp sgt lah pjg and besar lenguh smpi kaki berjln..mcm biasalah cuci2 mata jer skrg nie ada sale tp saya tak beli apa2 ponx sbb memandgkan diri yg sdg pregnant nie agak susah jugaklah klu nak beli bju sbb kang tkt2 tetiba lps bersalin gumuk plak dh tak bleh pki bju..huhu kan rugi..cuma aim utama saya adalah nak beli kasut Charles & Keith jer..huhu


owh yer gbr kat suntec city takderlah plak..sebuk cuci mata smpi lupa nak snap pic...so bila dh penat and jam ponx dh kul 7 kami ponx gi mkn kat arab street..nak mkn murtabak spore..

~murtabak s'pore SGD10 per pcs for 6 people~
(sedap)

~my dinner mee grg mamak~
(xbest m'sia lagi best)

~my dear punye nasi bryani ayam~

lepas tu kami pegi plak ke bugis street yg ala2 petaling street tp pendek jer kwsnnye..saya beli souvenir jer kat situ ngan fridge magnet..owh tidak dilupa beli kasut yg ala2 crocs dgn harga SGD10 jer..huhu murah memandangkan kaki dh sakit pki kasut bertumit so terpaksalah beli kasut baru..huhu

~kat sini ponx takder gbr..kena tgu gbr dr kamera my dear punye kamera..so kiv dulu lah yer~

lps tu kitaorg balik lah bilik sbb dh penat dh berjln..memandgkan esoknye perjlnan kami adalah lagi pjg so baiklah blk bilik dn berehat..rugi jer dok hotel mahal2 klu tak menikmatinye..huhu dn derang yg lain meneruskan lagi perjlnan.. kami blk sdri jer naik MRT, sgt efisien tul public transport derang..

so tu jer cerita tuk day 1st.. cerita 2nd day plak akan bakal menyusul..

~~chiow~~

Monday, June 22, 2009

Happy Anniversary..



semalam 21 jun 2009 adalah anniversary pertama kami...hehe kejap jer pejam celik, pejam celik dh setahun rupanye kami kawin..rasa mcm baru jer bulan lepas..huhu

apa2 ponx doa kami semoga hubungan ini berpanjangan serta diberkati tuhan dan dengan bakal kehadiran org baru lagi 4 bulan akan semakin membahagiakan kami...amin


~ slps pernikahan kami~

Wednesday, June 10, 2009

Happy Birthday My Dear...

Today 10th june adalah besday my dear yg ker 29..tua dh dia..



*

*

*

*

*



Because we share so many wonderful memories
you'll always have a special place in my heart

thinking of you on your birthday & wishing you

happiness always..

happy birthday dear..



~~end~~

Tuesday, June 9, 2009

Sahih Sudah...

Memang sahih sesahih sahihnya hp kesygn ku rosak.. gigih drive ke pertama tadi semata2 nak cek adakah hp ku yg bermslh atau baterinye...mmg tak syak lai bateri adalah oke namun hp yg bermslh..mencilah sbb sayang byk gbr dlm tu..huuuuu

so bila dh tau rosak dn2 tu gak gigih cari hp yg paling murah utk pki sementara nak betulkan hp lama nie..klu bleh betul lah..harap2 bleh lah betul..so cari yg bwh 100 tp nak yg bru..bila tanya dr kedai ke kedai semua geleng kepala jer..huhu ikut suka sayalah kan..last2 dpt gak hp murah rm95 jer tak kisah lah spec dia simple jer..sbb kiranya nak sms ngan col jer..yg lain blkg ceritalah kan..



inilah dia hp yg saya beli..blehlah nie nak col ngan sms..klu ikut hajat hati tentulah nak hp yg lebih bagus..impian saya klu bleh nak hp cm kat bwh nie..bleh ker..huhu tgk harga td 1k terus pejam mata dan jalan...



~nokia 5800 express tube~

agaknye impian bleh jadi kenyatann tak..kuikuikui

~~end~~

Friday, June 5, 2009

Rosak SUdah.. :(

semalam baru berangan2 nak start aktiv balik berblogging sbb dh rasa semakin sihat... benda yg saya ingin blogkan tentulah tentang mknan sbb saya dh bleh masak balik..berangan dh nak edit gbr and wat entry..tp hampeh..

sbbnye pagi nie saya bgn lambat 6.40 bru terjaga sbbnye hp saya mati...huaaaa benci..bkn sbb bateri kong tapi sbb dh rosak..saya cuba on kan tapi tak bleh...bencinye..bila charge takder respond..tak suka sbb saya sgt suka hp nie sbb my dear yg hadiahkan masa besday saya 2007 dulu..lagi saya sgt suka dgn gbrnye clear dn cantik jer..

~hp kesygn dh rosak~


cmner nie nak kena beli hp baru plak..terpaksalah beli hp murah yg RM90 tu jer kot sbbnye duit manyak nak pki utk kegunaan lain...kenapalah hp ko nak rosak time2 nie..so pas2 nie nak berblogging tak syoklah sbb taker entry bergbr dh.. sob sob.. :(

p/s: angah aku nak hp aku blk bleh? :p

~~end~~

 
Design with love by Jiji for Zamimie