Friday, July 31, 2009

Dinner at JM Bariani House Bangi..

ini citer dh basi nie..citer jumaat minggu lepas hehe..biasalahkan bila dh seminggu straight masak akan ada lah satu hari yg kita jd malas nak msk..so harinye adalah jumaat..

first saya bgtau my dear malas nak msk..ajak mkn luar so bajet mcm mkn mamak jer..so lepas magrib tu siap2 ler saya yg ala kadar mcm nak g mamak..ngan tak mandi nyer lai..hehe konon2 takyah mandi dulu nnti bau asap bagai.. :p

bila dh msk keta tetiba mydear ckp kita mkn jauh sketlah..erm rupa2nye smpi ke bangi lah kami..konon nak mkn kat wong solo tapi tak teruja plak saya nak mkn ayam penyet.. last2 ke JM bryani lah kami..kedai nie baru bukak rasanye sbb sblm nie tak nmpk..


~depan kedai~



~makanan saya - mee bandung~


~makanan mydear - nasi bariani ayam~



~side dish kami - tauhu bakar~


~air soda bandung dan ice lemon tea~

so far mknan sedap and sgt memuaskan hati..saya suka mee bandung dia...kui2 tapi yg tak bestnye tauhu bakar dia sgt kering and rangup..patutnye tak kering sgt..pas tu kuah dia tak best sgt ada rasa mcm pahit2 sket.. next time nak try plak rojak petis dia sedap ke tak...

~~end~~

Thursday, July 30, 2009

Jus Kedondong..

One of my fren kat opis nie bru blk dr kampung dn bwk dua plastik beg besar buah kedondong..
so saya dok fikir apa yg sedap ngan kedondong nie selain wat jeruk kan...
bila search2 kat internet ada lah jumpa resepi acar kedondong lah, rojak lah dan seangkatan dgnnya...
tp saya tak berminat plak nak msk2 mcm tu..
pas tu kakak nie ada ckp klu wat jus sedap gak..

so smlm saya bwk blk dlm 10 biji tuk cuba wat jus...
maka terhasillah jus kedondong....

*

*

*

*

tada


~sedap kan hehe~

oke kat sini saya bglah yer resepi kot2 klu ada yg berminat nak wat...

bahan-bahan:
buah kedondong
air gula
beberapa biji asam boi
sedikit air
ais

cara-cara:
  1. cuci buah kedondong bersih2 sbb saya tak buang kulitnye..klu nak buang ponx ikut sukalah..sbb tak buang tuk mendpt kaler yg lebih cntik.
  2. potong2 buah kedondong tu..buang biji yg tengah tu.
  3. masak air gula dn cmpurkan dengan asam boi..rendam sampai asam boi tu kembang.
  4. blend buah kedondong..klu pki mix juicer sng jer tak yah tapis..klu pki blander biasa tapis dulu yer...
  5. mskkan dlm gelas dn cmpurkan ngan air gula dan asam boi beserta ais..
  6. sedia tuk diminum..sila2..
sedap tu saya minum sampai 2 gelas masa berbuka smlm..hehe
wpun rasa dia mcm ada lah pelik2 sket..cuma kurang rasa masam..
klu rasa masam tu lebih mesti lagi sedap kot...

okelah selamat mencuba yer kwn2...


~~end~~

Cempedak Jadi Nangka...

adoyai smlm punyerlah smngt nak blk umah nak grg cempedak sekali cempedak plak takder plak..huhu


~bygkan cempedak goreng yang sedap dan wangi~
*pic credit to mr google.


citernye begini mlm sblm tu my dear punye kwn msg tanya nak buah cempedak tak..
pas tu saya ckp ngan my dear tak perlulah sbb klu sebijik tu byk..
sapa plak yg nak abiskan sbb kami mkn berdua jer..

tetiba jer dia ckp nnti grg lah sedap..
adoyai mamat nie degil plak nak jugak...
tp dlm pada tu kepala saya dh terbayang2 dh cempedak grg and ngan idung2 sekali cm terbau2 cempedak goreng...

so smlm nak blk dh terbyg2 dh nak grg cempedk nie..
sekali msg my dear tanya ada tak cempedak..nan ado lah plak cempedak ..
kwn dia pi site so tak msk opis..
adoyai kecewa skjp...

tp takperlah ganti ngan nangka madu nie...



sodap lai manis..beli sebekas tak abis2 mkn..huhu sbb mkn sowg2 kan..
my dear tak mkn ponx..


owh kepada yg terliur silalah cari di JJ yer..sebekas tu RM5 lebih jer murah2...
inilah kisah cempedak jadi nangka...



~~end~~

Saturday, July 25, 2009

Suprise tuk My Dear...

hehe citer dh basi..transfer kan gbr tadi tu yg bru teringat nak citer..

ini kira saya beli hadiah utk my dear sempena ngan anniversary ngan besday dia ari tu..

dia tak tau ponx saya nak bg dia hadiah..sbb dia ckp dia tak perlukan apa2 ponx..
see mulia kan husband i..huhu

klu saya lah mmg saya mintak and tuntutnye sbb saya dh janji nak bg dia..hehe



kata ponx seprisekan..
so saya letak bwh meja komputer yg mmg dia akan tuju hari2 hehe..
tapi saya letak lah dalam2 sket..

see kotak sket punyer besarkan..
tp hadiah kat dlm takderlah sbsr itu..
org sogo tu yg rajin bungkus cm tu..i tak kisah ponx..

so citer psl hadiah masa saya blk tu dia tak blk ponx lai..dan2 tu saya letak kat situ..
pas tu turun bwh masak...
sedang2 masak dia blk..borak2 semua dia terus naik atas dn mandi...

tetiba masa nak turun mkn ada dgr suara

my dear: eh ada hadiah tuk abg lah
saya: eh itu bkn tuk abg (saya kat bwh dh gelak2 dh smbil jwb tu)
my dear: tuk abg lah sbb kat kad nie dia tulis to abg.
saya: bknlah itu tuk abg org lain.. :p

tp dia mmg penyabar tul tak bukak ponx time tu..terus turun bwh dn makan...
lepas mkn tu baru dia bukak hadiah...

nak tau apa saya bagi?..

*


*


*


*


*


tada




perfume feveret dia...


~~end~~

Friday, July 24, 2009

Mari Bersukan..

adoyai cmner ler ek mak buyung nie nak bersukan..huhu nak bwk perut lai..
mmg bleh jadi calon tercorot jerlah..

owh yer kat opis saya nie ada umah sukan and sukan selalunya diadakan secara thnan..ala mcm kat sekolah zaman dulu2...

so 2thn lepas aktif lah jugak saya..masuk ping pong and bola tampar..tp thn nie mmg takderlah gamaknye..saya cuma akan join indoor punye game jerlah..

thn dulu mmg semualah saya msk indoor game..congkaklah, scrabble lah, carom lah..padahal carom mmg tak penah main tu..huhu yg plg best ialah dam aji lwn ngan lelaki tak smpi 10 minit dh kalah..hahaha

owh yer dlm semua permainan yg saya msk tu total 3 yg saya menang..bola tampar, ping pong ngan indoor game apa ek lupa plak sbb byk menda main..hehe kira teror gak lah kan..

tp thn nie saya suka sbb dpt bju sukan yg cantik..cuma tak leh pki jerlah sbb tak join sukan..
indoor rasanye tak perlu pki..pki bju kurung ponx bleh main dh..huhu




see bju, track suit ngan cap sekali..i loike.. owh yer saya rumah biru nama rumah ialah Tun Mahathir oke...

"kami the hangit baju biru"..tetiba terngia2 plak lagu tu kat dlm kepala... :P

~~end~~

Wednesday, July 22, 2009

My New Gadget...

ingat tak dulu saya citer psl hp saya...



dari yang ini....









downgrade kepada yg ini..





seday kan...






kemudian berangan plak utk pki ini....




~konon cm canggih sket lah.. :P~






tapi skrg saya pki yang ini...















my new gadjet...sonok sgt...hehe tak beli ponx dpt dr my dear...
thanks dear sbb bg..hehe






~~end~~

Mana duit KWSP ku????

hari nie lepas adik2 tingkat bwh dok tanya psl byrn KWSP kami ponx tergerak hatilah nak pi kwsp sdri tuk print statement kwsp..so pegilah kami berlima ke kwsp dn print statement tuk thn 2008 ngan 2009 sekali...tuk 2007 takder plak bila dh blk bru tau bleh print kat kaunter..yg kitaorg gi tu kat kiosk jer.. utk 2006 plak mmg dh ada..

Yang menjd querynye utk statement thn 2008 transaksi hanya tuk 5 bln jer..mana pegi lagi 7 bln ek???? itu tak tgk lai tuk thn 2007...erm nasiblah tuk thn 2006 caruman dibuat tiap2 bln...

dh lah tiap2 bln tolak kwsp tp tgk statement takder plak caruman tu..keciwalah kan sbb rugi dividen tu...

~click tu enlarge~


ini statement tuk thn 2008 jer..cuba tgk bulan caruman, 6 jer..dh ler 1 tu utk caruman nov 2007..apa kes? tarikh transaksi plak05/06/08 dkt stgh thn bru nak byr...duit dh tolak awal2.. bikin hangin satu badan jer tau..

so kwn2 yg buat caruman kwsp silalah cek yer jgn jadi mcm saya..tp sib lah cek skrg..cuba klu saya cek 10 thn akan dtg lai lah parah kan..

~~end~~

Monday, July 20, 2009

Subway vs KFC...

bleh ker nak bandingkan khasiat serta nutrition dlam sandwich subway ngan KFC.. rasanye tak mungkin serta mustahil kot..huhu kenapa saya ckp cm nie ek? sbbnye jumaat lepas saya telah mengajak my dear utk pi mkn kat subway mines..tempat yg kurang sesak berbanding mid lah kan..so after work mmg terus ke sana sbb klu dh blk2 umah alamatnye mmg lmbtlah kan..hehe

oke smpi2 sana jer ajak dear tgk wayang citer harry potter tp dia tak mo..so tgklah iced age..best gak..wayang kul 7.45 mmg smpt ponx smyg..so kitaorg pi mkn dulu..mkn adalah agak awal jugak dlm kul 6 cam tu..mkn dimana? di subway lah..hehe gunakan kupon subway tuk bulan julai, smntra teringat baik guna..ari tu dh termiss satu bln..rugi tul..heheh rugi ker? rugi sbb sandwich subway nie sedap...bg sayalah tak tau plak org lain..

~mkn malam kami large yer~

~isi dlm nyer..guna parmesan bread~

dh sudah mkn tgk jam awal lai..jln2 dulu dn termasuklah kami kat satu kedai nie..huhu kedai apa ek? adalah.. maka terbelilah kami brg kat kedai tu..hehe takper2 next time bru citer apa brgnye..so pas solat magrib semua pi tgk wayang..so dlm kul 9.30 dh abis lah wayang tu and perut ponx merasa lapar.. :p yerlah mkn awal sgt pas tu mkn roti jerkan..haruslah menjadi lapar...apa lai kami ponx pi mknlah..

mesti dh taukan mkn kat mana..tgk tajuk ponx dh tau..hehe yer kami mkn kat kfc..my dear amik dinner plate yg 2 ketul and cheezy chickaroni..haha kiatorg share jer..dr mkn mknan berkhasiat td terus jd tak berkhasiat mlmnye.. :P

~meal baru di KFC~

~amacam mengiurkan tak..hehe sedap gak..bleh cuba lai~

p/s: padan muka diri sdri wat entry psl makan masa tgh puasa..telan air liur jerlah..huhu 3 days more to go.. :)


~~end~~

Wednesday, July 15, 2009

Roti John Sardin..




kali nie saya nak share resepi roti john sadin..ceh mcm bagus jer ayat..huhu akhirnya kembali juga mieoney kitchen..tp mgkn tak sekerap dulu lah..sbb skrg nie saya adalah tidak larat utk berdiri lama2..jadi msk ponx ala kadar jer..masa yg simple2 dn biasa2 jer..and kdg2 saya nie jadi pelupa sbb cepat lapar..dh mengadap mknan lupa nak snap gbr..so tak bestlah plak kan klu bercerita takder gbr..and disbbkan juga my s500i masih lagi tidak dibaiki..huhu :(


oke meh kita share bahan-bahannye yer..


3 biji telur
4 keping roti hotdog (ini wat mini john jer)
1 ketul sardin
1/2 biji bwg besar (dipotong dadu)
cheese
tomato (bleh gak tmbh sayur lain..ikut suka masing2)
lada sulah
sos cili
sos BBQ (optional)
mayonis
garam

cara:
  1. hancurkan ikan sardin, bwg besar dipotong dadu.
  2. pukul telur hingga kembang kmdian mskkan garam, lada sulah, sardin dan bwg yg didadu..pukul sebati..
  3. panaskan kuali leper dan sapukan dgn sdikit minyak masak..
  4. kemudian mskan telur yg dh dipukul dan ratakan..kemudian terus tangkupkan roti..
  5. msk dgn api yg kecil utk elakkan dr hangus...bila dh kering telur tu bleh lah angkat..
  6. kemudian sapukan dgn mayonis, letakkan cheese dan letaklah sayur mayur yg anda suka..
  7. letakkan sos cili dan sos BBQ..
  8. siaplah utk dingap..selamat menjamu selera..


~~end~~

Tuesday, July 14, 2009

1st Time @ Johnny's ...

huhu 1st time mkn johnny's nie..last week masa otw blk dr kg ke kl kitaorg singgah seremban dulu..dh jadi rutin plak singgah kat jusco s'ban 2 tu klu blk dr kg..mgkn sbb dia dkt jer kot ngan umah kitaorg dlm 20 minit jer..

so tujuan utama kitaorg ke jusco tu adalah utk menonton transformers..itu citer next entry lah..sbbkan perut dh lapar tgk tmpt mkn kat situ mcm dh jemu jer blk2 pizza hut, kfc, mc'd lah..so saya mmg dh lama teringin nak mkn kat johnny's nie..tp disbbkan my dear tak suka steamboat so saya diamkan aja..tp kali nie dia plak yg ajak..pucuk dicita ulam mendtglah..hehe saya suka jer..sengih smpi ke telinga rasanya.. :p

~mak buyung enjoy eating huhu~


oke 1st time pegi so agak gelabah jugak nak order sbb tak tau kan nak order mcm ner..so bila dh belek2 menu tu kitaorg decide amik set nasi grg..set nie my dear pilih nasi grg nenas, sup tom yam, air thai tea dn aiskrim..satu lai kitaorg amik steamboat..tak amik ponx yg set..sbb biasalah kan set mestilah byk sayurnye..hehe rugi2.. kitaorg amik 5 plate yg terdiri dr...erm tak ingat tpi yg penting ada ketam ball..yg nie mmg guna isi ketam yg fresh..dn yg paling saya suka sekali mee spinach..best..


~my dear enjoy his food~

so far mknan adalah sedap sgt..servis ponx tip top..tp agak kecewa sbb sup steamboat tu ada sup ayam jer..saya lebih prefer tom yam..tp takper sbb semua2 tu tidak mengecewakan sbb sos pencicah dia adalah sedap...sedap sesgt..huhu


~my dear punye mknan..nasi grg nenas..sedap nyum nyum...~


~saya mkn steamboat jer..mee ijau adalah sedap..huhu~


~~end~~

Friday, July 10, 2009

Dinner at Saba'...

wah nie entry punye lama berkurun baru nak dikeluarkan..almaklum lah sebuk + bz = malas.. bleh?? hehe bleh lah...

act kitaorg mkn kat sini masa besday my dear rasanye..dia request nak mkn nasi arab katanya..tp dialah yg blanje..huhu saya act 1st time mkn kat sini..dh pernah pegi 2-3 kali gak tp tak smpi hajat sbb sentiasa penuh dgn org tak kiralah tghari atau mlm...so kitaorg pi mkn after opis hour..sib lah ada tempat kosong..

disbbkan saya adalah 1st time ke sini so adalah sedikit blur2...so semuanya diorder oleh my dear..huhu

~the kedai~

~~The Menu~~



~Chicken Hanith~

~Chicken Kabsah~

~air malt perisa pineapple dan apple~

bagi saya mknan dia okelah tetapi kering sgt rasanye..cuma bila dimkn ngan salad serta cili yg derang bg oke gaklah..sedap..portion adalah besar..kira mcm portion tuk lelaki yg tgh lapar mkn..huhu air malt tu plak sedap..tp gas adalah kuat..


~utk gbr air yg lebih clear ini di google ker dr web vkeong.com~


kedai nie terletak dekat cyberjaya dkt ngan secret recipe serta bus station cyberjaya..sapa2 yg berminat bleh lah gi mkn yer...

~~end~~


Thursday, July 9, 2009

Starbucks...

di ptg2 yg dingin nie tiba2 mengidam plak nak minum starbucks...


~iced vanilla coffee jelly caffe latte~

~coffee jelly frappuccino~

dah ler tgh2 pose nie..sib baeklah lai bebrapa minit jer lai nak berbuka..huhu

~~end~~

Wednesday, July 8, 2009

Leg Cramp...

Smlm saya asik berfikir2 jer apa jenis supplement atau makanan yg perlu saya mkn tuk dapatkan kalsium yg cukup..sbb apa klu tak cukup kalsium masa mengandung nie akan menyebabkan leg cramp..lai ponx saya mmg tak minum susu msa pregnant nie..cuma mkn pil kalsium yg dok bg jer..sbb tak leh terima sgt susu..klu minum lepas tu mesti rasa nak termuntah..

so nak dijadikan cerita mlm tadi saya teringin sgt nak mkn nasi kerabu..kt umah nie ada psr mlm so belilah nasi kerabu..mkn ponx dh lewat dlm kul 9.30 dh kenyang sesgt so mmg tak minum susu lah..sbb mlm sblmnye saya cuba gak minum susu tp tak leh wat yg pekat2 buat ala2 jer..so dh berazam lah nak minum susu selain utk menambah kalsium juga utk mengelakkan berlakunya cramp..agak2 dh lewat mkn dh kenyang kul 11 dh nak tido mmg kompom ler tak minum susu..
~nasi kerabu mkn ngan ikan celup tepung..best..~

sdg saya tido rasanye dlm kul 4 kot sbb kul 3 lebih tu saya ada terbgn sbb nak terkencing..tetiba saya rasa betis saya tegang yg teramat sgt2..betul2 punye tegang..pas tu saya picit2 dn tertido..mgkn berlaku dlm keadaan mamai sbb bgn pagi tdi saya duduk smbil berfikir betul ke aku kena leg cramp..ke aku mimpi jer..pas tu bila rasa tang betis belah kanan mmg ada rasa tegang2 sket..so mmg kompomlah saya adalah terkena leg cramp mlm td..tp mgkn sbb ngantuk sgt so takderlah smpi menjerit mebgnkan org sblh atau menangis kesakitan..

so azam saya mulai hari ini akan minum susu anmum dgn lebih kerap wpun tak leh terima sgt tekak nie..hehe
~azam saya mulai hari nie... minum susu anmum~

~~end~~

 
Design with love by Jiji for Zamimie