Sunday, August 30, 2009

Owh Abg Askar...

kesiankan dlm terik2 panas abg askar yg kuat dn tegap ponx bleh pengsan tau..huhu




nmpkkan gbr yg saya bulatkn tu..klu tak sila enlarge yer...
tp btapa kuatnye displin askar2 nie..kwn dh pengsan kat depan derang tengok jer..
takder sorg ponx nak tol angkatkan...
tp adalah dlm 3-4 minit pas tu bru ada org dtg bwk streacher..
tu ponx ala terkedek2 mcm tak bersungguh nak tolong jer..
abg askar...oh abg askar...
~~end~~

Raptai Hari Kemerdekaan ke-52..

huhu harap2 tak terlambat nak mskkan entry nie...

yerlah memandangkan hari merdeka esokkan..

so klu masukkan for sure lah dh basi sbb korang bleh tgkkan kat tv esok...



oke sbbkan thn nie merdeka dismbt kat ofis saya so kitaorg bleh lah tgk derang wat raptai...

tp kesian gak sbb panas kan, pose plak tu..

kitaorg yg dok kat opis nie ponx lemah gemalai dh rasanye..hehe













~ini helikopter sbnrnye...terselit celah tiang saya dpt snap yg tu jer...~



tp sorilah gbr agak kecik sbb amik gbr dr tingkat 5..malas nak turun ke bwh sbb for sure kat bwh tu ramai org punyer...


saya ada record gak video tapi leceh tul nak upload..lmbt sgt lah..
next timelah yer bru upload...



~~end~~

Thursday, August 27, 2009

PhotoShoot..

sblm bersalin nie sgt teringin nak wat photo shoot lah plak..

bleh tak kira mcm mengidam...huhu
bkn apa sajer jer nak wat kenang2an...








kalau dpt amik gbr2 cam nie..bleh ler diframe kan..huhu
pas tu amik plak gbr baby...hehe bleh lah jdkan album...
nnti bile baby kedua kita amik lai gbr lain plak... :)


pix from istockphoto

~~end~~

Minggu ke-28 Kehamilan...

Dh 7 bln dah pregnant rupanye...sekejap jer masa berlalu dh hampir tiba dh harinya..right now lai 2 bln jer nak menikmati hidup berdua bersama mydear...pas nie akan ada org ke-3 iaitu our precious.. owh I'm excited for that moment..hehe tp bila fikir balik mmg agak nebeslah..



Berapa Besar Bayi Anda?

Berat bayi anda sekitar 1,1 kg. [klu bln lepas 800 grm brplah berat dia bln nie gaknye] Panjang dari kepala ke punggung mendekati 10 inci (25 cm). Total panjang iaitu 15.75 inci (35 cm).

Berapa Besar Anda?
Rahim anda berada di atas pusar anda sekarang. Kadang-kadang, pertumbuhan ini sepertinya perlahan-lahan. Pada waktu lain, sepertinya terjadi dengan cepat, seolah satu malam.

Rahim anda sekitar 3.2 inci (8 cm) di atas pusar anda. Jika anda mengukur dari simfisis pubis, sekitar 11 inci (28 cm) ke bagian atas rahim. Penambahan berat anda pada saat ini antara 17 dan 24 pon (7.7 dan 10.8 kg) [yg nie mmg tak berani nak timbang tkt2 naik smpi 60kg, tak sanggup...]

Bagaimana Bayi Anda Bertumbuh dan Berkembang

Sampai saat ini, permukaan otak janin telah muncul dengan halus. Pada minggu kehamilan ke-28, otak membentuk alur sifat dan lekukan di permukaan. Jumlah jaringan otak juga meningkat.

Alis dan bulu mata bayi anda telah muncul. Rambut di kepala bayi makin panjang. Tubuh bayi menjadi lebih tegak lurus dan lebih bulat. Bayi mulai sedikit gemuk karena meningkatnya lemak di bawah kulit.


weekend nie ingat nak pi shopping sket brg2 baby...sbb dh nak menghampiri 30 weeks dh kan..brg langsung tak prepare apa2 sbb ingat cm nak beli sekali terus jer..tapi fikir2 balik kang tkt terbersalin awal tak ke susah..hehe harap2 tak lah..byk lai menda tak settle nie...

apa lai yok shopping..


~~end~~

Wednesday, August 26, 2009

Final Destination: Rest in Pieces



pagi2 nie bukak blog tetiba tengok ada iklan nuffnang tentang citer final destination nie...apa lai terus jer bukak youtube and terus search for the trailer...pergh bru tgk trailer dh meruntun jiwa tuk gi tengok nie..huhu wpun saya bknlah peminat cerita2 action movies nie..

tapi sblm2 nie citer final destination mmg layan lah tgk..klu kat astro tu ulang 10 kali..10 kali lah saya tgk...heheh masa mula2 dulu mmg lah agak seram jugak sbb byk sgt aksi2 yg mengerikan serta darah2 yg saya rasa memualkan...tpi saya tetap suka.. :)

~Final Destination 1~


~Final Destination 2~


~Final Destination 3~


~Final Destination 4~

tak sabar nak tengok nie..kalau tak dpt tgk kat wayang harap2 dpt tgk cd dalam waktu terdekat nie..hehe yerlah H1N1 kan mana bleh lepak2 sgt kat tempat2 yg crowded nie...

~~end~~

Tuesday, August 25, 2009

Mari Bermain Congkak...

Baru lepas main congkak nie..semangat2 jer nak wat entry..huhu biasalah poyo..

~saya yg bermain congkak..teruk tul muka..biasalah ibu mengandung yg berpuasa..[alasan]~


~antara pemain2 lain~


~papan congkak saya~


~diambang kekalahan..huhu~

actually tadi kitaorg ada permainan indoor game...hari nie acara congkak utk perempuan dan dam haji untuk lelaki..esok ponx ada gak utk tentukan tempat...

owh yer team kami adalah kalah yer..team biru..huhu so main esok tuk tentukan tempat ke 3 atau ke 4..hehe harap2 dpt no 4 bleh dpt hadiah.. :P

sementara tunggu selesai acara sempat lai amik gbr view hari nie yg sangat cantik..owh yer kami main di tempat paling atas yer..tingkat 17..huhu




~~end~~

Monday, August 24, 2009

Sahur Hari Pertama...

punyelah bercinta nak wat entry...hehe bukak jer tak sign in langsung..dh ptg2 nie bru smngt sket nak berblogging..sket jerlah..

so ada peristiwa sketlah masa sahur hari pertama tu sbb saya terbgn lambat...kul 5.30 bru terjaga..sib lah semua dh msk cuma tinggal nak panaskan jer..

citer nyer begini..saya dh kunci jam kul 4.50..so bila jam bunyi saya rasa mcm awal lai jer nak bgn..so dlm hati saya berkata tido lah dlm 10 minit..kul 5 bru bgn...pas tu yg pndinye tak kunci jam blk..so bila terjaga tgk jam dh pukul 5.30 terus lompat dr katil kejut mydear gosok gigi terus turun panaskan nasi...huhu

nasi tu mmg tak smpt panas lah stkt suam2 kuku jer dh letak dlm pinggan tkt tak smpt nak mkn..lauk plak mmg tak panaskan langsung...sib lah saya tak mskkan dlm fridge mlm tu..klu tak jenuh gaklah nak panaskan lauk lagi...

pas tu mknlah dgn laju smpi mydear ckp aik seleranya mkn sahur..hehe itu bkn mkn dgn berselera tp dgn kegelojohan sbb takut tak smpt mkn..bila dh settel semua mkn kemas2 naik atas.. lama gak lepak smbil golek2 nak tgu subuh hampir 10 minit..hehe tapi apa2 ponx alhamdulilah dpt menyempurnakan puasa sehari...

~~end~~

Thursday, August 20, 2009

My Bento..

wah lama dh tak berentry baru..almaklumlah sebuk sket sejak2 nie..cuba nak selesaikan kerja2 yang tertangguh sbb tak mo keja tertangguh byk sgt..skrg nie dh masuk 7 bln dh tak berapa nak cargas dh buat keja..sok2 naik cuti bersalin makin byk plak fail..silap2 setinggi rumah flat..huhu

presenting my bento aka saya punye bekal yg kiut miut...suka bekas nie sbb dua tingkat..tp kocik jerlah..yerlah just nak bwk leftover punye dinner kan..bknlah byk sgt ponx..


oke kali ni nah citer pasala bento saya untuk 2 minggu nie..owh yer bento adalah kira mcm bekal lah tp itu dlm bahasa jepun..apa2 ponx kita tengok dulu gbr ek..

ini mknan isnin last week..nasi ngan rendang itam..masakkan org kawin hehe..
nmpk cam sket sgt lauk so tmbh ler telur rebus...


ini plak mknan selasa minggu lepas..mkn sandwich tuna jer..
sbb tkt tak kenyang tmbhkan ngan chesse tart and biskut coklat chip yg ala2 famous amos tu..


hari rabu takder bwk bento ponx sbb selasa tu ada psr mlm kat umah..so mlm tu tak masak beli jer kat pasar mlm..

ini yg saya mkn..nasi kukus dgn ayam grg berempah..sbbkan siang tu cuma mkn roti jer..so mlm kenalah mkn menda yg berat.. bru kenyang sket...

owh yer bila mkn nasi kukus nie terus teringat kat uma...uma ingat tak nasi kukus kat jln duta tu..sedap kan..uma baca lai tak kita punye blog nie... :(


kamis ponx takder bento sbb saya ada miting...so biasalah klu attend miting pukul 10 ke atas for sure akan ada sediakan lunch..huhu so mkn disitu aja..


jumaat plak cm biasalah rehat lama so nak jenjlnkan..oleh itu saya tidak bwk bento jugak...



ini plak mknan selasa minggu nie..
nasi + tempe grg + tauhu jepun masak sweet sour..nyum2 sedap sgt..huhu



ini mknan hari rabu..sandwich tuna ngan buah2..hehe
mknan menyihatkan nie..tp tak kenyang.. :p

bila dh ptg dh tak larat dh mengigil rasa, terus ajak mydear pi mkn kat kedai...sbb klu nak tgu masak lmbtlah sket, nak defrost ayam lai..

itu ponx dh lewat gak mkn angin dh masuk dlm perut yg memang sedia kembung nie..giler babeng punye keras smpi sakit2 pinggang..


last2 bila dh tak tahan sgt smpi umah terus sapu minyak yu yee cap limau..sori baby klu rasa panas mama dh tak tahan sgt..hehe bru lah oke sket..

next week dh pose dh..harap2 thn nie bleh pose penuh..insyallah klu larat.. :)


~~end~~

Wednesday, August 12, 2009

Baby Cot...

erm skrg nie sbbkan kndgn dh nak msk 7 bln so kenalah fikirkan utk beli2 brg baby...klu brg2 yg lain tak kisah sgtlah tpi yg paling penting nak beli baby cot nie..yerlah takkan nak letak bby atas katil jer kang abis kena hempap ngan mydear...tido lasak tu wpun katil kitaorg king size suka jer nak melepasi kwsn..so bygkan klu letak baby kat tgh2 mmg penyek ler budak tu.. :p


actually saya prefer bby cot mcm nie..sbb mcm kemas lah sket..tp takder roda susah plak nak tolak kesana sini..


akan tetepi klu dh kayu tu agak maklumlah mesti mahal kan..kan.. huhu yerlah tak molah membazir sgt kan..nnti nak simpan kot bila nak pki balik kena mkn anai2 plak..huhu

yg nie cantik gakkan siap ada kerawang bagai senang perangkap habuk..kui2 pas tu ada roda..for sure mahal tp mesti takder jual kat msia..hehe takut ooo nak beli.. :P

klu beli baby cot mcm nie dia dh siap aksesori semua...ringan plak tu dn harga adalah berpatutan jugak...


tapi saya tak brp suka sgt sbb nmpk cm bulky sket...klu nak simpan tak taulah sng ke tak...

tapi takperlah perbincagan dr semasa ke semasa akan dijlnkan bersama2 mydear utk pastikan masing2 berpuas hati..hehe

~~end~~

CSI Miami: Horatio Dead?

Yahoo malam nie ada CSI Miami...ini smbgn last week masa Horatio kena tembak kat private jet tu..tp tak tau lah mati ke tak sbb pas tu terus abis...suspek utama ada 3 termasuk lah si detektif tu..

saya mmg peminat setia CSI nie dari dulu lai...tapi saya lebih suka tgk CSI new york..CSI las vegas okelah..paling tak suka CSI Miami sbb tak suka Horatio tu sbb berlagak mcm bagus jer..so kalau betul lah dia mati baguslah..hehe tapi akan adakah pengganti dia atau akan terkubur jer CSI Miami..

mlm tadi tgk CSI NY...si Danny dan Lindsy get married..hehe kiut jer tgk lindsy tu masa pregnant..rasa mcm pregnant betul jer sbb muka dia kembang semacam...tapi yg bengang nyer ngan danny nie masa last two weeks kot dia join sekali dalam mogok blue flu yg melanda NYPD..huh sungguh tak macho langsung wpun dia adalah hemsem.. kuikui





Ini sedutan sket masa dia kena tembak tu..tp gbr tak clear lah plak..tp takper saksikan malam nie kan channel 701 pukul 10.00 mlm yer..

~~end~~

Tuesday, August 4, 2009

My New Gadget version 2...

ingat tak entry subway vs KFC saya yg lepas.. yerlah saya ada citer psl ada terbeli satu barang...

emm nak tau apa brgnye?....

*

*

*

*

*

tada

*

*

*

inilah dia gadjet baru saya..huhu

new digicam..



actually mmg ada plan nak beli kamera nie..tp just survey2 jer gitu2 memandangkan blm ada nafsu yg membuak2 dn meronta2 utk dptkanya..

since kedai tu ada bg diskaun and kitaorg sempat lah survey satu mines tu tgk harga and terbukti kedai tu paling murahlah..huhu

so sbbkan hp saya kan konon2 cm rosak..so takder dh kamera nak snap2 so beli lah kamera..

tp tak sangka plak after that dpt iPhone..huhu

tp apa2 ponx in my mind skrg nie beli kamera nie adalah utk snap pic my little one nnti..

so dok bygkan nak amik gbr every month and nak wat satu scrap book yg penuh ngan gbr dia..

huhu idea dh ada cuma nak laksanakan tu harap2 rajin lah..hehe

klu idak tak berbaloi lah beli kamera kan.. :)

~~end~~

Monday, August 3, 2009

Minggu Ke-24 Kehamilan...

erm klu tengok dr ticker tu saya dah 24-25 minggu pregnant..tapi masa gi check-up ari tu kat scan tu dia tulis 27 week dh..maknanye apa ek? kompius lah skjp...klu betullah dh 27 week maknanya dh nak 30 week and dh msk trimester ke-3 brg baby mmg satu apa ponx tak beli.. sbb kononye nak confirmkan baby gender dulu baru nak start shopping sakan..

so far stkt hari nie bila check BP ngan air kencing mmg saya takder masalah apa...semuanye normal..berat plak dh naik skrg nie 58 kg..mean dr sblm pregnant 53kg bru naik 5 kg...harap2 takderlah naik mendadak2....huhu takut susah nak turun nnti bila dh lepas bersalin.. :p

baby plak doktor kata sihat jer...semakin membesar and skrg berat dh 800 gram lebih..adoyai besar plak anak mama nie..tapi doktor kata oke jer tak besar sgt tak kecik sgt still dlm statistik scale...jgn besar2 sgt udah nnti susah nak keluar sbb biasalah semua org mmg berhajat tuk lahirkan anak secara normalkan..hehe skrg nie bby mmg active bergerak and menendang...rasa senak jer perut.. tp klu perasan pergerakkan selalunye sblh ptg smpi ke mlm..mgkn siang bby tido kot...huhu

masa scan ari tu doktor kata baby menyenget kepala belah kanan, kaki plak belah kiri..bleh imagine tak..so klu saya mengiring belah kiri sure bby cm marah sbb dia tendang2..huhu mcm pjg sgt ler anak mama nie.. :p pas tu klu mengiring belah kanan plak mydear ckp sian kat baby tertonggeng kepalanye...bila fikir2 betul gak tuh..huhu pagi ahad aritu saya bgn tido tgk perut senget...terbonjol plak belah kanan..huhu silap mengiring kot..terus jer saya telentang and usap2 perut bru okeh..kelakar ponx ada time tu..ngeh..

perut skrg nie dh agak besar..t-shirt dok umah semua dh sendat yerlah bju semua saiz S kan..klu pki ponx sure nak terbonjol perut..so skrg dok ulang pki bju besar and pki bju mydear jer..hehe tp bju2 kurung still lai bleh pki separuhnye..cuma kain jerlah tak leh kancing..zip ponx separuh jer..tapi tak per kot tak terlondeh sbb tersangkut tang punggung ponx klu nak terlondeh..so sempat lai diselamatkan..

Oke meh kita tgk perkembangan Minggu ke-24 nie..

Berapa Besar Bayi Anda?

Pada minggu ini, berat bayi anda sekitar 1.2 pon (540 g). panjang dari kepala ke punggung sekitar 8.4 inci (21 cm). [apsal ari tu doktor ckp berat baby 800 g..terlebey gram ker anakku ini???]

Berapa Besar Anda?
Rahim anda sekarang sekitar 1.5 sampai 2 inci (3.8 sampai 5.1 cm) di atas pusar. Hampir 10 inci (24 cm) di atas simfisis pubis. [yg nie tak check plak..huhu tak pernahnye nak ukur..tp derang ckp klu pi klinik gov ada ukur..saya pi private so takder ukur2 nie..sdri ponx tak ukur..]

Bagaimana Bayi Anda Bertumbuh dan Berkembang

Bayi anda bertambah gemuk. Wajah dan tubuhnya makin mirip dengan bayi pada waktu lahir. Meskipun beratnya sedikit di atas 1 pon pada saat ini, bayi anda masih kecil.

Perubahan pada Anda

Masalah Nasal [Hidung]
Beberapa wanita mengeluhkan sesak pada hidung mereka atau hidung sering berdarah selama kehamilan. [hidung saya mmg berdarah tp takderlah meleleh kuar..cuma masa lepas mandi tu selalu hembus kuar segala bijih2 tu and bleh nmpk darah ar...] Beberapa peneliti yakin gejala ini terjadi karena perubahan sirkulasi berhubungan dengan perubahan hormon selama kehamilan. Hal ini dapat menyebabkan selaput lendir hidung anda dan jalan hidung anda membengkak dan lebih mudah berdarah.

Penggunaan alat pelembab udara dapat membantu, khususnya musim dingin saat penghangat mengeringkan udara. Beberapa wanita merasa leibh baik dengan meningkatkan pemasukan cairan mereka dan menggunakan minyak lembut, seperti jelly ter. Anda harus menunggu sampai bayi anda lahir untuk dapat bernafas secara normal melalui hidung anda lagi.

sumber dari: Panduan Kesehatan


~~end~~

 
Design with love by Jiji for Zamimie