Wednesday, September 30, 2009

1 Syawal 1430H....


akhirnye keluar gak entry raya nie..heheh padahal dh raya ke 13 dh.. org lain dh berduyun2 mengupload gbr..biasalah ibu mengandung byk sgt kekangan [alasan] huhu...

sesi bg duit raya tuk anak2 buah..ada 5 org sbnrnya..tp si kecik tu meragam plak waktu tu... owh please excuse ibu mengandung yg serabut yer..tak smpt siap org dh blk smyg raya..huhu http://www.emocutez.com

lps tu sesi bermaafan ngan my parents plak..huhu itu ponx kat dapur..so kena edit2 sket bg tak nmpk sgt..huhu http://www.emocutez.com

inilah dia family saya bersama2 family masing2...cuma my lil sis jerlah lom kawin lai..bru 20 muda tu..huhu next year inysa-Allah my family jadi 3 plak... http://www.emocutez.com

oke ini jer nak share ngan korg gbr raya..pas tu dh takder dh kuar2 kamera tu dr bag...bkn stk kamera jer, kamera hp ponx tak berusik..malas ler saya takder mood..huhu dulu rajin lah...harap2 lah pas bersalin nie rajin balik... http://www.emocutez.com


~~end~~

Tuesday, September 29, 2009

Game Addicted..

dah berapa hari asik lupa jer nak amik gbr raya..

bila dh kat umah bleh jer nak upload tapi...

tapinyer bila dirumah sebuk plak ngan game burger rush klu dh mengadap pc tu..




sblm2 nie dok giler game kat facebook tapi dh kurang dh..

sbbnye boring and lambat nak tgu berbuah lah berbunga lah..huhu

game nie dh berapa kali khatam dh dok main balik semula..

huhuhu

wpun ngantuk main gak smpi tak sedar dh kul 11 lebih..

padahal sblm tu tgk tv mata dh nak tertutup dh..huhu

so mgkn esok2 lah bru saya upload gbr raya ek..


~~end~~

Minggu ke-33 Kehamilan...

minggu nie dh masuk 33 minggu dh...tak lama lai dh baby akan keluar..lebih kurang 7 minggu lah kot klu ikut tarikh EDD.. erm ada gak rasa cuak, risau dan juga takut nak menghadapinye..tp mcm my mum said apa2 ponx sbg wanita and isteri mmg kita kena alaminya..moga segala2nya dipermudahkan oleh Allah SWT...

persiapan brg baby dh 70% siap kot..yg slebihnya tu tak tau lah perlu di beli skrg atau bleh beli masa dh deliver nnti..tp tak kisah lah kot sbb yg tu brg yg biasa2 jer mydear bleh beli sdri rasanye..so ingat weekend nie nak mendobi barang2 baby..so lepas tu bleh lah packing brg tuk persediaan bersalin sbb bag dh perlu disiapkan dn diletakkan dlm kereta kan...harap2 takder yg tertinggal atau tercicir..

sabtu last week bru check-up so next two week plak check-up...skrg nie dh kerap kena wat check-up sbb dh nak menghampiri tarikh EDD..tp minggu nie mybe ada gak check-up tuk benda lain harap2 okelah..risau gak nie tp ianya tidak ada kaitan ngan baby tp mybe myself sdri..apa2 ponx tgu kptsn dr doktor jerlah nnti..




Apa yang terjadi pada janin:
Minggu ini berat tubuh janin bertambah [last check brt baby 2.3 kg] dan panjang tubuhnya sudah lewat dari 40 cm. Kulitnya sama sekali sudah tak nampak keriput, juga sudah tampak seperti manusia (bukan lagi seperti alien). Tulang-belulangnya semakin mengeras dan dan terjalin dengan baik satu sama lain. [mmg kuat tulangnye sbb bila menendang smpi bergegar2 perut serta senak rasanye] Kecuali tulang tengkoraknya, yang masih belum terjalin di bahagian atas, sebagai persiapan untuk menampung perkembangan otaknya yang akan terus berlanjut sampai ia menjadi bayi dewasa.

Apa yangterjadi pada ibu:
Anda akan lebih sering merasakan limbung, karenanya carilah posisi duduk yang baik dan nyaman. Juga praktikkan cara bangun dari tidur yang benar (menyamping dulu, lalu duduk, baru berdiri). [bila dh baring kat bwh lai azab nak bgn amik masa hampir 3-4 minit gak lah huhu..]

Anda juga akan merasakan sakit atau kebas di jemari, pergelangan tangan dan telapak tangan. [ini klu pagi mmg ketara gile sgt2..rasa mcm krem jari jemari] Ini bisa terjadi karena cairan tubuh lebih banyak berada di area itu, terutama pergelangan tangan, dan meningkatkan tekanan di lorong carpal (tulang berlubang di pergelangan). Cuba gunakan handband di pergelangan tangan, dan sering-seringlah melakukan peregangan di jemari atau pergelangan tangan.

~~end~~

Friday, September 25, 2009

Selamat Hari Raya...


Selamat Hari Raya saya ucapkan kepada seluruh umat Islam yang menyambutnya..

mohon maafkan kesalahan tutur kata serta perbuatan sama ada disengajakan atau tidak..

semoga mendapat keberkatan darinya pada raya kali ini...

berhati-hati di jalan raya..

jumpa lagi lepas raya...

Friday, September 18, 2009

The day Before Raya...

the day lah sgt..huhu ada satu hari lai puasa fikir raya jer...mentang2lah puasa nak hampir2 penuh tu yg smngt filing raya wpun baju raya eden tak boli..sobsob :( seday tau... mydear tak bg beli baju raya sbb skrg dh 8 bln pregnant so tak brp lama lai jer baby nak pop-out dh..so agak2 membzair dia kata beli bju..takperlah acik tak kesah memandangkan thn nie smbtn raya kami adalah kecil2an aja..kira mcm amik syarat jerlah happy2 sbb dlm hati berdebar2 menunggu harinye..

tapi yg tak acinye ada lah kan mamat tu kata tak mo beli baju raya...tapi dipaksa2 oleh sang isteri stkt beli 1-2 ckplah kang takder bju baru plak raya..dh ler bju melayu tak wat...tapi sekali dirembat smpi 5 helai baju raya..ader ke patut..ish2 jeles i you..sib lah si isteri berjaya mengepow sang suami kasut sepasang...huhu

merapu lebay2 nie sambil tgu kul 3 ptg utk invisible dr opis..kuikui ari nie pi keja ponx takder mood sbb opis dh lengang...klu yg dtg keja ponx sorg2 dh menghilangkan diri tanpa dpt dikesan...mgkn telah menuju ke kg masing2...keja mmg satu hapa tak jalan..stkt jasad jer di sini roh dh terbang dulu kat kg..hehe

saya masih disini sbb blk kg esok..tp memandangkan byk lagi urusan yg perlu diselesaikan so pulang ke rumah harus disegerakan...nak cuci keta [belapuk dh keta], nak dobi bju [ada separuh bakul lai.. takkan nak tinggalkan bju busuk 4-5 hari], kemas dapur [nak buang apa2 yg patut tkt bila balik terkejut tgk ada kulat serta bau2 yg kurang menyenangkan], packing bju [blm pack satu brg lai ponx], beli kuih raya [mlm kang nak pi beli kuih huhu], paling utama sekali taknak terperangkap dlm jem blk ptg krg..hazab mcm smlm..lenguh smpi kaki tekan break ngan minyak sib lah keta auto klu manual lai hazab...





"Tik tik tik waktu berdetik
Tak mungkin bisa kuhentikan
Maumu jadi mauku
Pahit pun itu ku tersenyum.... "

okelah nak menghitung waktu nie..lai 50 minit nak cabut dh..huhu apa2 ponx berhati2 dijln raya yer kawan2..jmpa lai next week..

~~end~~

Thursday, September 17, 2009

Konvokesyen..

wah tajuk sapa yg konvo nie...



hehe not me ok..saya konvo thn 2005 dh 4 thn yg lepas dh..sajer jer membangkitkn kenangan..

abis sapa plak yg konvo nie??? mydear kah??

uik konvo apa you nie dear?? hehe

bkn kami yg konvo tetapi my bil yg konvo..hehe


kitaorg sajer jer nak meramaikan org2 ramai kat situ..huhu

since mydear ponx ex-graduate from mmu jugak so dia ponx tak melepaskan peluang tuk amik gbr studio dgn berobe serta bermortabod..sblm nie masa dia konvo 2002 dulu takder peluang nak amik gbr studio..so kali nie amik jerlah utk kenangan...

cuma bezanye kali nie..he said, dia lah yg katakan dulu kurus skrg dh tembon..hehe takper saya ckp skrg lagi nmpk hemsem berbanding dulu..hehe

owh to my bil tahniah on your convocation and skrg dh keja dh ponx..

apa2 ponx meh tgk gbr..huhu




~~end~~

Berbuka @ Garden Hotel

smlm kitaorg telah berbuka diluar...mcm biasalah ada org belanja..kuikui kat mana di The Garden Hotel..

saya dr opis awal jer sbb takut jem..dr opis 4.30 4.45 dh smpi dah midvalley..mydear lmbt sket sbb dia dr site cbj..so saya berjln lah sorg2 diri kat midvalley tu..biasalah klu jln sorg2 sure laju jer jlnnyekan...hehe masa tu takder lah rasa letih maner..so bila dh atr brg kat keta smbil tu dok tgu mydear brulah terasa sakitnye kaki ku...

sblm tu smpt gak snap2 deco raya kat mid tu..tp maklumlah bila dh sorg2 tu rasa mcm loser plak..huhu


cantikkan deconye..mcm ala2 gbr katun mcm tu..hehe

oke lepas tu dlm 6.45 mydear ponx smpi dn kitaorg terus gerak ke garden hotel and terus ke tingkat 8 the spade restaurant..sampai borak2 lah dulu sbb awal laikan...dh kul 7 bru ramai org bgn amik mknan..

awal2 tu meja byk kosong lenggang jer..lai ponx kwsn tu kecik jer and tak crowded so mcm selesa..lai ponx kat luar tu ujan lebat so mmg semua org ponx lmbt..

mknan kat sana tak byk choice tp amatlah sedap oke..hehe suka sgt sbb ada oyster ngan sushi..benda tulah yg saya awal2 serbu...tp sbb pregnant kan mana leh mkn mknan yg tak msk sgt tu..so amik sekadar tuk lepaskan rasa terliur jerlah..tp smpi skrg dok terliur2 lai ngan oyster tu...sedapnye lahai...

makanan pertama saya nasi ayam steamed...nmpk mcm biasa jerkan tp sedap tu..yerlah nasi ayam hotelkan beza lah sket dr yg gerai2 biasa...

ini plak mknan kedua saya...lobster seekor, oyster satu jer..tak leh mkn byk2 mentahkan... :( ketam masak sweet sour tak best sgt...lai ponx susah nak mkn kena pki tgn..huhu and tersorok dibawah ketam adalah pizza ikan..sedap gak..hehe

3rd round punye mknan plak fetuccini carbonara ngan keropok ikan serta sata...fetuccini adalah sedap serta keropok ikan adalah sedap..tp sata dia tak sedap ler tak sepure yg my mil beli masa dia pi terengganu dulu..

owh yer lepas jer 2nd round punye mkn saya dh takder amik gbr dh lai..sebuk dh nak mkn so takder masa lah eden nak snap2 pic nie..

kali nie saya tak mkn byk sgt tp puas hati lah mkn..cuma tak dpt mkn sushi jer sbb shushi byk guna salmon..erm ikan salmon tu kan ker tak msk..huhu takper2 nnti lps bersalin pulun lah blk mkn sushi balas dendam.. :P

~~end~~

Tuesday, September 15, 2009

Berbuka @ Kelab Golf Darul Ehsan..

ini adalah iftar ke-23...weekend ari tu kitaorg berbuka kat umah my PIL...so ahad tu my FIL ajak berbuka kat kelab golf nie sbb ada member dia nak banjer..so kitaorg mmg takder planning aper2 join ajerlah..tp siap ponx buruk2 jerlah...yerlah tak plan langsung nak berbuka kat luar so mana ada bwk baju cantik2 nie...hehe tak kisah lah janji mkn...

kitaorg bertolak dr umah dlm kul 6.20 agak lewat jugaklah tp manage tu arrive kul 6.45..cepat gakkan doket jer walaupun kitorg tak tau tmpt nie kat mana..1st time pegi tu..huhu

as usual gbr mknan mmg tak snap ponx since kitaorg smpi dh lewat and org ponx dh ramai beratur utk amik lauk..so mmg takderlah nak snap apa2 ponx kan..stkt yg ada jer..

so far mknan dia best2 lah jugak..kebanyakkan mknan kampung and kambing telah tergolek smpi 2 ekor..kejap jer dh abis...sbb saya nak pi utk second round tgk chef tu tgh kokak2 kan tulang kambing tu..mybe nak wat sup ke apalah..

~tah kenapa mataku nmpk bulat~

~mydear penyejuk hati huhu~

~1st round punyer mknan roti canai and kambing panggang~

~mydear punye amik kids food tah apa2...tpi saya bedal gak wedgesnye sedap.. :p ~

kali nie saya mkn byk tak tau kenapa..huhu mgkn sbb sng hati kot..

1st round ~ roti canai, daging panggang and wedges.
2nd round ~ satay, abc, kebab
3rd round ~ fettucini carbonara
4th round ~ aiskrim potong perisa kcg and pulut hitam
5th round ~ kek dan buah2an

pas tu mmg dh tak larat nak mkn dh..dok minum air kosong jer..huhu smpi umah terbongkang kepenatan dan kekenyangan...smbil2 rasa2 malas tuk pegi keje esok hari...yerlah esoknye isnin kena pi keja...huhu borink tul... :p

~~end~~

Kepala katon...

rasanye ini kjdian minggu lepas kot..sbb pagi tu saya dpt call dr pos laju muar tanya rumah saya kat mana...yerlah sbb alamat rumah hanya tak der no umah ponx..tp kalau posmen kat tangkak tu semua dh tau rumah kitaorg..so far stkt nie surat tak penah plak tak smpi..

so saya brieflah kat posmen tu umah saya kat mana..so dia ckp oke dh tau..saya tanya dia nak atr apa..dia ckp ada brg dr bank...dlm hati saya terfikir apa dia lah nie bank nak atr kat saya..simpan duit dlm bank takderlah byk ponx...nak kata atr surat saman ker apa ker saya takder plak wat pinjaman dgn bank melainkan ptptn n utang keta..keta mmg tak penah ler tak byr..so ignore jerlah..

ptg tu tergerak ati plak nak tepon mak saya...yerlah courious jugakkan menda apa yg posmen nak atr nie...

saya: asalamualikum mak wat per tu?
my mum: takder wat per tgk tv nie ha..
me: mak ada tak posmen atr brg kat umah?
my mum: ader dia suh mak sain, mak sain jerlah..
me: brg apa dlm tu?
my mum: ala kepala katon tu..apa benda tah..
me: kepala katun??!! [dlm ati fikir sapa plak nak bg patung kat saya nie..kot2 ada org nak bg hadiah advance tuk baby kot] katun apa mak? kecik ke besar?
my mum: tah katun apa tah kepala jer...ala kecik jer..
me: sapa bg?
my mum: tah ler dia tulis ABG bank
me: hah! ABG bank?? [bank apa plak nie] bank apa?
my mum: ABG bank
me: [Gelak2 sakan]
my mum: [tanya abah saya kat blkg bank apa]
me: mak kepala sotong ker? [tetiba teringat sesuatu]
my mum: CIMB bank...kepala sotong kaler merah..
me: owh CIMB..ckpler ingat kan apa ler tadi..

[dan seterusnya conversation lain yg berlanjutan]

huhu rupa2nye saya dpt patung mr. octo dr CIMB rupanye ingat kan apalah tadi..huhu


~rasanye saya dpt hp holder punye patung nie kot~

~~end~~

Monday, September 14, 2009

My Set Bersalin...

oke skrg nie saya dh start beli barangan baby dn utk diri sdri..kalau keluar ke shopping kompleks tu mmg jerlah ada habuan tuk baby tuk dibawa balik...sblm nie tgk jerlah..huhu

oke kali nie nak citer psl my set bersalin plak...sblm nie tak penah ponx terfikir tuk beli jenama apa..yerlah tak sibuk2 lah org kata..tp bila dh nak bersalin nie baru lah terfikir produk apa yg aku nak pki...

gigihlah surf internet cari produk apa yg sesuai...erm tp dlm kepala hanya terbayangkan 3 jenama aje..sbb yg lain2 tu mcm tak dpt nur jer..huhu eh ada ke jenama lain? .. :P

1st sekali saya tgk jenama nie sbb tgk mcm ramai jer org pakai..tapi bila dh belek and telek kira dia mcm pakej plak..kena tmbh yg lain2 so kira mcm harga pakej pas tu kena plus2 yg lain plak klu nak beli brg yg lain..yerlah kita bkn tau ponx semua khasiatnye mana yg perlu mana yg bagus..bila baca2 dia ckp semua bgs..so mean kena beli semua lah end up maunye smpi berapa ratus..

ini plak 2nd set yg saya survey..mndgkan ianya mcm tak rumit serta my sis serta my cousin yg lain ponx guna produk nie..so saya pilih tuk membeli yg nie..harga RM240 jer..my sis yg belikan.. so far saya baca produk dia tak byk and mudah tuk nak gunakkan sbb dh tau apa keperluan setiap brg tu..

ini saje jer gatal2 survey sbb ada org gunakan..hehe tp produk nie byk org ckp panas tang jamunye..amat tidak sesuai lahkan klu nak menyusukan bayi..tak taulah kan ramai org ckp mcm tu..tp harganye murah jer.. sapa2 yg berminat bleh lah survey testimonial kot2lah baguskan..

~~end~~

Iftar ke - 18..


ini plak menu hari ke 18...mknan lebih kurang jer..huhu

saya mkn mknan feveret nasi segera saya nasi kerabu..nyum2
tak tau lah nape suka sgt nasi kerabu nie..letak lah byk mana ponx for sure saya bleh abiskan..
masa belajar2 dulu ptg2 selalu beli nasi kerabu ngan aym grg berempah panas2...tp kena beraturlah.. pas tu pilih ayam yg dlm kuali lai...mmg panas kow2lah..sedap plus mantap..
klu skrg nie nasi kerabu mkn ngan ikan celup tepung pas tu letak sayur lebay ngan cili lebay..pedas bru best mkn..tp bln pose tak mintak lah cili lebay..pedas ko dh lah perut kosong tak psl2 jer berdangdut baby kepedasan dlm perut...huhu
berbuka kali nie sekali minum air kelap..ish mmg tak cukuplah stk beli sebiji cam tu..kena beli dua biji lah next time..tp saya beli yg fresh so agak mahallah sebiji RM2.50 yg dh cmpur ais ngan gula tu RM2.00 jer..tp tak bestlah sbb nnti time berbuka air tu dh takder rasa kelapa sgt..biasalah kan org jual psr ramadhn nie nak untung lebay buh lah ais byk..
~~end~~

Sunday, September 13, 2009

Akhirnya...


akhirnya tercapai jugak apa yg diidamkan..

wah heaven jer rasa masa minum tu..


~coffee jelly frapuccino~

tp tak leh minum selalu lah kot sbb manis..


lai ponx coffee kan mana elok minum selalu..huhu
tp sedaplah jelly dia tu ala2 cincau tapi pahit2 kopi..
sudah nak gbrkan kena minum sdri baru tau..

~mydear yg tgh khusyuk surf internet~

~~end~~

Iftar @ Ikea...

last friday kitaorg telah plan tuk berbuka kat ikea..mmndgkan buffetnya adalah murah RM15.90 so semua ponx setuju jer nak pegi..yg pegi semua my ofismate and plus mydear..so kitaorg g 10 org jer..tu ponx kira dh ramai..but last year rasanye dkt 20 org yg join..mgkn kali nie kitaorg plan agak tergesa2 so 10 jer yg pegi...


wlaupun 10 org tapi seronok jer kitaorg g mkn kat sana..penat gelak rasanye..mkn tu takderlah sgt..tp borak and gelak jer lebay..huhu


~line beratur yg pjg~

~environment dr tempat saya duduk~

~mknan berbuka saya..bila dh masuk waktu derang tak abis lai beratur so kitaorg yg tinggal mkn aiskrimlah dulu~


review sket psl mkn kat sana...

  1. erm rasanye 1st and the last kot mkn utk buffet kat sana sbb adalah tidak sedap..
  2. mereka letak meja buffet setempat yg menyebabkan semua org kena beratur at least 1 hour tuk mendptkan makanan oke..dh ler pose kena plak beratur lama2..azab ko tau lah murahkan..
  3. 3 benda yg paling sedap kat sana keropok ikan, pulut panggang dan aiskrim jer...yg lainnye hampeh..

  4. menu utk hari tu - nasi, daging msk merah, ayam msk stew, suhun grg, potato au gratin, kerang masak lemak, kcg botol grg, ulam2an dan kuih.

    ini my reviewlah..tak tau lah kot2 waktu org lain mkn tu sedap...tp takder ponx mknan yg saya hrpkan mcm yg derang mkn thn2 lepas chicken wing ngan spageti...hampagas tul lah.

~linie yg khusyuk mkn eskrem yg sedap~

~tgk mknan atas meja..sbnrnya tak abis tu..nmpk cam licin jer tp sbnrnya tidak~

~peace~

~last sekali sapa2 yg request gbr terbaru saya..inilah dia 7 month pregnant huhu~

~~end~~

Friday, September 11, 2009

Iftar ke - 17...




ini mknan berbuka utk hari ke 17 ramadhan...dh lama2 puasa nie mmg ler smpi tak tau nak mkn apa dh...

pusing bazar ramdhan tu 10 kali ponx tetap gak tak tau nak mkn apa...

skrg nie dok rindukan home cook jer...huhu tapi bkn makanan yg sdri masak yer...

tapi mknan yg dimasak oleh org lain..bleh? hehehe

owh yer baru terperasan ada jual nasi ambeng tu yg beli tu...
sajer nak test sedap ker tak..tapi takder lauk plak..
tu yg beli ikan keli tu..

tapi tak besh lah..nasi tak besh ikan keli ponx tak besh..
tapi takper saya tetap gak mkn smpi habis..huhu

owh yer ada mknan sedap lah nmpk tak tu..apam kiss..
rupa dia mcm kiss...hehe
1st time beli kitaorg amik semua perisa..sbb 5 RM2
perisa coklat, kaya, nenas, strawberi dan kacang merah..
bg saya yg best kacang merah ngan nenas...yg lain tu biasa2 jer...

~~end~~

Lagi Bekas Cantiq...

wah suka2 jer sbb dpt lai bekas cantik..hehe

smngt nie bila tgk mydear bwk turun dr opis dia..huhu


~dua bekas yg mydear dpt~

isi dlm biasa jerlah cuma bekas jer yg menarik hati...


~kotak nie yg paling saya suka~


~isi dalam dia ada kuih..kuih yg tgh tu rasanye coklat chip kot...tp kelihatan amat menyelerakan sbb dia letak byk kacang..rasanye mcm almond...~



~ini bekas yg kedua nmpk biasa jer~



~tpi isi dlm adalah mabeles...kurma inti almond ngan walnut...sedap tul..~

apa2 ponc terima kasih utk pemberi..thn depan leh bg lai..huhu

~~end~~

Thursday, September 10, 2009

Saya Rasa Saya Mengidam...

saya rasa saya mengidam lah..sbb sejak2 nie bila nmpk air dok terbayangkan air starbucks jer..doyai parah tul..

ari tu masa berbuka ngan family in law kat maju junction mmg dh bgtau kat mydear nak beli air kat starbucks...

tetapi lepas berbuka jer kenyang tak hinggat ko..
terus jam2 tu ckp jer ngan mydear tak larat lah nak minum starbucks..

tapi cmner nie sampai ari nie dok terbyg2 starbucks...

abg tolong lah ayg mengidam starbucks nie...kang baby kuar2 meleleh air liur plak...

huhuhu







~sblm dpt minum btl2 layan dululah gbr..harap2 dpt ler melampiaskan nafsu mengidam...huhu~

~~end~~

 
Design with love by Jiji for Zamimie