Thursday, October 29, 2009

Menu Masa Berpantang...

Oke kat sini saya himpunkan menu2 masa berpantang..kot2 ada sesapa yg berminat nak cuba sbb berpantang sdri kat umah...saya tak pernah cuba ponx sbb saja jer goggle utk dibaca sebgai panduan serta menambahkan ilmu...saya rasa ada juga diantara menu yg sehat utk menguruskan badan...hehe

KERABU PEGAGA
Bahan:
1 ikat pegaga..bersihkan dan hiris kecil
1 cawan kelapa muda

bahan tumbuk...
1 s/k lada hitam
3 ulas bawang merah
sikit ikan bilis
garam

cara..
  1. tumiskan sikit bahan tumbuk dan kelapa.
  2. bila dah agak kering..masukkan pegaga dan tutup api..
  3. kacau rata dan hidangkan..


HARUAN PANGGANG HALIA
Bahan-bahan:
1 ekor ikan haruan
1 biji limau nipis [ambilkan jusnya]
2 s/b minyak
1/2 cawan air
1 s/k cuka
1 helai daun kunyit [mayang halus]
garam

bahan tumbuk
5 ulas bawang putih
6 sm halia
4 sm kunyit hidup

bahan rempah - tumbuk
1 s/k jintan manis
1 s/k jintan putih
1 s/k lada hitam

Cara
  1. Ikan dibersihkan dan lumurkan jus limau. Basuhkan.
  2. Gaulkan ikan dengan sedikit bahan tumbuk. Bakarkan.
  3. Panaskan minyak dan tumiskan separuh lagi bahan tumbuk dan bahan rempah sehingga wangi dan naik minyak.
  4. Masukkkan air dan masakkan sehingga mendideh dan pekat.
  5. Masukkan cuka dan hirisan daun kunyit.
  6. Angkat dan siramkan pada ikan bakar.
  7. Hidangkan dan makan semasa panas.
* yg nie saya tak tau selera ke tak saya nk mkn sbb seumur idup mmg tak penah mkn ikan haruan..huhu klu ikan keli mkn lah..

Ikan Parang Masak Pindang
Bahan-bahannya:
3 potong ikan parang (agak-agak 5 cm lebar)
5 biji bawang merah(hiris halus)
3 ulas bawang putih (hiris halus)
2 cm kunyit hidup (dikisar lumat)
2 batang serai (di tumbuk dan disimpul)
sedikit air asam jawa (ikut selera)
sedikit garam dan perasa (ikut selera)

Cara penyediannya:
  1. Bawang, kunyit kisar, dan serai direbus dengan air tanpa minyak.
  2. bila dah mendidih, masukkan ikan parang, air asam jawa dan garam.
  3. sedap dimkn panas.


*yg nie mmg feveret saya...sng plak tu nak msk..huhu kuah dia mmg hirup lah pas tu.. :p

Ikan Goreng Halia Muda
Bahan-bahan:
parang atau ikan tenggiri - sekeping atau ikut suka
Halia muda - agak2
Bawang besar di mayang

Cara-cara:
  1. Ikan digoreng garing
  2. Kemudian halia muda di hiris dab bawang besar di mayang
  3. Tumbuk halia muda dan bawang besar agak2 dah hancur (jangan lumat sangat)
  4. Tumbukkan ikan goreng tadi (agak2 hancur)
  5. Gaulkan semuanya..


ini antaranya lah...selain tu sup ayam, ikan kukus ponx bleh gak..yg penting kena letak halia byk2 baru lah menepati ciri2 mknan org berpantang...huhu lepas tu kenalah mkn byk sayur antaranya ulam-ulaman seperti pengaga, pucuk mengkudu, ulam raja & ulam-ulam yg lain. [note: saya mmg dh amalkan ulam2an nie semasa pregnant lai] sayur2 lain yg disyorkan selain ulam seperti sawi, lobak merah, asparagus, brokoli [tak suke.. ;( ], tomato, salad, cili merah atau hijau, ubi kentang & bawang2.


Ketika berpantang ada juga mknan yang perlu dielakan antaranya tentulah mknan sejuk seperti pucuk ubi, kekacang, pucuk paku, kangkung, timun dan sebagainya. Hindari juga makanan yang tajam dan berbisa. selain itu elakkan memakan ikan masin kerana boleh mengakibatkan darah nifas cepat kering & berbau busuk serta melemahkan daya ketahanan fizikal & mental.

Bagi buah2an pula digalakkan makan seperti epal merah (bkn yg masam), buah kurma, buah tin, zaitun, delima, blackcurrant@ribena [sedapnye hehe], limau manis (kecuali limau bali), buah peach & anggur.. tetapi anggur tak digallakn mkn byk sbb bleh akibatkan batuk.


sekian sahaja...selamat berpantang utk rakan2 seangkatan serta utk diriku jugak..huhu tgh tgu masa aja nie..hehe

~~end~~

One More Day...

Hari ini dh hari kamis..sok jumaat so mean that one more day to go...pas tu saya akan bercuti hingga ke thn depan..huhu insya-Allah..my pregnancy ponx dh 37 weeks and dh nak msk 38 weeks dh..mgkn bila2 masa jer baby will pop-out from my tummy...

bdn adalah sgt letih bila terpaksa kerja 8 hours non stop...bila dh extend smpi 12 hours lai lah bertmbh penat..smlm saya terpaksa bekerja hingga 8 mlm...dlm kul 6.30 ptg tu all my work already done..so tgh nak kemas2 tetiba mydear text me.. "miting abg tak abis lai".. dlm hati dh menyumpah dh sbb bdn dh letih...so saya reply blk "smpi kul brp"...and he reply back "kul 7 kot".. erm dh alang2 mcm tu betterlah tunggu magrib...

so gedebak gedebuk gedebak gedebuk semua kul 7.45 bru kuar office and fetch mydear kat opis dia..terus berdesup blk..perut dh lapar singgah mkn dulu...tgu punya tgu order dkt 45 minit bru smpi..itu ponx mmg saya dh separuh hangin lah..cuma bertimbag rsa sket jer tak maki budak kedai tu...cuma merungut jerlah...

mkn dan mkn ngan laju and lahapnye sbb nak smpi umah and landing atas katil sbb dh sakit blkg rasanye...tp blk2 tak mandi lai sbb perut kenyang bukak FB kejap terus landing atas katil untill 10 jugaklah...pas tu bru mandi and solat semua baring blk atas katil...mmg tak larat nak wat apa2.. pas tu mydear lah yg layan amikkan air semua, mkn ubat, bukak kipash, tutup lampu and give a good night kiss terus tido...

smbil tu ckp ngan mydear tak larat rasa nak pi keja..tp bila fikirkan ada lai keja yg perlu disiapkan terus mcm takkan nak cuti plak tkt tak sempat siap plak...in the end mydear ckp takperlah sok gi keja lewat sket...oke terus tido ngan lena..hehe

tp pagi nie bgn masih lai rasa keletihan itu and campur plak ngan kepala ting tong ting tong...tp mydear bg smngt takper sehari jer lai..pas tu you bleh rest kat umah smbil tgu baby kuar...okelah gagah lah jugak pi keja...dn skrg nie saya adalah sdg bertungkus lumus menyiapkan kerja2 saya...

~~end~~

Thursday, October 22, 2009

In The Womb...



utk dikongsi bersama kawan2...sblm nie derang share dlm FB jer...saya yakin ada gak org yg takder FB kan..so mskkan lah dlm blog nie... sila tgk tanpa kelipan mata dan ianya akan menusuk ke kalbu punyelah..kredit tu Evariny Andriana



~~end~~

Wednesday, October 21, 2009

Tak Senang DUduk...

sekarang nie saya mmg sgt tak senang duduk dibuatnye...bila dok lama2 mula lah sakit punggung, sakit blkg..rasa nak baring jer... pas tu bila nak berdiri kena amik masa 1-2 minit nak regangkan otot2 nie...doyai azab gak lah..

bab solat plak saya mmg dh solat duduk sbb bila nak sujud and bgn tu ya Allah hanya tuhan jer yg tau betapa sakitnye urat saraf... pas tu bila dh solat duduk skrg nie rasa tak khusyuk sbb pelipat2 kaki tu rasa sakit and pedih...mmg tak khusyuk solat sbb fikir nak abiskan cpt jer..huhu teruk kan.. patutnye dh dekat2 nak bersalin nie buat byk sket amal.. :p

pas tu mlm plak mmg tak leh tido sgt...sbb tu masuk tido awal kul 11 dh tido sbb saya akan terjaga dlm kul 1 lebay and lepas tu mcm susah sket nak tido..pas tertido dlm kul 3 lebay atau kul 4 mesti terbgn blk..so phm2 lah bila dh terbgn agak sukar gaklah nak tido blk..kdg2 melangut tepi tingkap tgk rumah org..tp takut plak sbb tkt nmpk org yg tak spatutnye..huhu

baring plak kat katil tgk mydear tido nyenyak jer...kdg kaco gak dia tido sbb jeles tgk dia tido...so saya pponx pura2 lah terlanggar ker, terhempap kaki dia ker...tp takderlah kejam smpi tutup lubang idung kan... http://www.emocutez.com

bila dh susah tido mulalah pagi mls sgt nak bangun sbb kepala dh tintong2...pas tu pi opis ngantuk http://www.emocutez.com ... kat opis cuba gak tido smntra tak de kerja tp perut adalah tersangkut sbb perut dh besarkan.. lps tu mulalah semua benda jd malas sbb tak larat...bsh bju mls, lipat bju mls, masak mls...semuanyelah...huhu so pagi tadi saya telah membuat kptsn klu smpi ujung bln nie tak bersalin lai saya akan amik cuti start bln 11 nie.. insya-Allah...apa2 ponx will inform later lah..huhu

~~sekian entry luahan perasaan~~

Monday, October 19, 2009

Tangga Yg Best....

tadi masa browse2 kat youtube tetiba terjumpa plak video yg best nie... sila lah tgk dulu yer..tapi cari ini kena menggunakan modal yg byk jugak nie klu nak implement..






menarik sungguhkan...bila dh wat cam tu semua org ponx gunakan tangga tu...bygkan klu tangga putra lrt yg tinggi kat msjd jamek tu wat cam nie...lenguh gak kaki..tp seronok punye psl rasanye org guna kot..

ini salah satu cara utk exercise jugakkan..sbb klu naik turun tangga nie bleh bakar byk kalori dari kita berjogging.. kalau tak silap lah..

tpkan tkt nnti jadi jahanam plak..biasalah org m'sia nie.. :p atau ponx org jadi jemu plak..oleh itu kena lah cari alternative lain plak supaya org gunakan tangga lebih dr escalator...

~~end~~

Minggu ke-36 Kehamilan..

nmpk tak ticker tu...dh 36 minggu means dh 9 bln dh...and 27 days to go..wah semakin berdebar jer..huhu pas tu sket2 cuak..sakit sket tepon mak tanya kot2 dh nak terbersalin dh...kelakor smpi org tua tu yg cuak..hehe

pas tu minggu nie mymum dtg kl..so dia tengok perut ala perut tak jatuh lai sebok jer ckp nak beranak...saya apa lai sengih2 kerang busuk... http://www.emocutez.com yerlah 1st babykan manalah tau..sakit camner ponx tak tau...

last thursday lah punye citer...blk keja ngan mydear dlm keta..borak2 masa tu pas tu dia ckp2 tetiba saya rasa lain mcm plak kat ari2 tu..mcm sengal yg amat kuat...smpi saya tak tau apa dia bebel2 kat sblh saya...smpi saya ckp sakit lah..dia bleh plak tanya nak beranak dh ker? dah berapa minit sakit? adoyai saya sdri ponx tak leh nak jwb..

pas tu dlm 5 minit cam tu okelah plak smpi lah rumah..so nak mandi saya bukak kain sdri terkojut tgk kaki...mak aih besornye kaki aku..padahal saya tak drive ponx ari tu..mydear yg drive..huhu bengkak dia lebih besar dr hari2 biasa..bila dh sudah mandi apa semua terus kemas brg saya..huhu baju ponx tak sempat sarung terus kemas bag...mcm nak terbersalin sgt plak dh..huhu poyo terlebay.. :p

pas tu tepon mak saya citer..dia tanya lah bla, bla, bla...saya ponx bla, bla, bla kat dia...oke takder dia kata..tp klu kuar tanda ker atau tido mlm sakit dia suh pi hospital..tp mlm tu tido jer ngan nyenyaknye..hehe takder rasa apa2 ponx..hehe mgkn braxton hicks kot.. :)




Apa yang terjadi pada janin:
Bayi masih akan bertambah berat badannya, mungkin sekitar 28 gram serhari. Mungkin sekarang berat tubuhnya sudah mencapai kira-kira 2.7 kg. Janin sedang menyelimuti dirinya dengan cairan ‘vernix caseosa’, cairan lengket yang menutupi dan melindungi kulitnya dari cairan ketuban. Janin juga menelan dua cairan ini bersama hasil sekresi yang lain, menghasilkan kotoran hitam yang disebut , saat setelah bersalin nanti.

Di akhir minggu ini, janin sudah dianggap cukup umur. Cukup umur atau cukup masa adalah diantara 37 sampai 42 usia kehamilan. Posisinya, kini mungkin kepalanya sudah berada di bawah. Jika belum, doktor akan meminta Anda melakukan beberapa tips untuk membuat janin pada posisi siap lahir atau memutar posisi bayi dengan menyentuh perut Anda.

Apa yang terjadi pada ibu:
Karena janin sudah menyesaki rahim, maka Anda sekarang tak lagi dapat makan dengan portion normal. kecil tapi sering, adalah yang direkomendasikan. Sementara, Anda mungkin sudah tak lagi mengalami ‘heartburn’ dan agak sedikit lebih leluasa bernafas karena kepala janin sudah di jalan lahir. Kondisi ini, jika ini bayi pertama Anda, biasanya terjadi beberapa minggu sebelum persalinan.

Jika janin sudah di jalan lahir, Anda juga akan merasakan peningkatan tekanan di perut bagian bawah. Keadaan ini mau tak mau akan menggangu cara berjalan Anda, rasanya menjadi tidak nyaman. Selain itu Anda juga akan sering berkemih [kencing]. Jika bayi sudah berada di posisi sangat di bawah, tekanannya akan terasa di vagina. Beberapa ibu hamil ada yang mengatakan, rasanya seperti membawa bola bowling diantara kedua kaki. Terbayang kan?

~~end~~

Wednesday, October 14, 2009

Kisah Bulan Madu...

smlm ptg klu sapa dgr hotFM mesti tau psl topik borak jam derang..kisah bulan madu anda...best gak dgr hot fm jam nie..lebih seronok dr dgr hotfm amkrew...

sbnrnya saya ponx ada kisah bln madu jugak..kisah yg agak kelakar lah takkan nak citer psl kisah lomantik2 plak kan..itu share dgn diri sdri jerlah..huhu

oke saya berbulan madu dkt pulau redang..pulau yg paling cntik sekali yg penah saya gi...tp mestilah ada tmpt lain lagi cntikkan..tp ini kira tmpt yg penah saya pegilah...

okelah kita skiplah citer2 pjg..terus masuk part citer.. kitorg dok kat sini 3 hari 2 mlm..so utk ilangkan rasa bosan sbb kat sini tak byk hiburan sgt, kitaorg ponx amiklah pakej snorkeling 7 spot utk tgk terumbu krg cantik...

so esok paginye lepas bfast kitaorg ponx pegilah..jadualnye gerak kul 9..so kitorg lepak2 dulu tepi pantai smbil menyapu sunblock..panasnye agak mengigit jugaklah..mau itam kulit klu cm nie..

tgk smpi sepet2 mata saya menahan silauan matahari..so lepas tu kitaorg terus berkumpul dan naik boat utk pi 7 spot tu.. bot kitaorg ramai foreigner lupa plk dr mana..tp derang tak berapa pndi sgt ckp org putih.. cuma kami berdua jer org m'sia dn bdk yg bwk boat..


budak tu sgt peramah dan rajin borak..smpi esoknye dia ajak pi snorkeling lai dgn byrn yg lebih murah...yerlah kitaorg pi ngan pakej berjaya tentu lah mahal kan..

pjg dh citer nie tp tak masuk part kelakarnye..oke masa kat spot pertama saya oke jer terjun masuk dlm air tu wpun tak pndi berenang dlm air dlm..klu stkt swiming pool tu bleh lah lepas..tp takper pki safety jacket so selamat..tp mmg bestlah sbb ikan berenang2 jer kat tepi kita..mcm ikan2 yg dlm aquarium tu..mcm2 kaler ada..tp mak aih sgt dlm oke kwsn tu..risau je klu tengelam sure lemas lah...

pas tu naik bot blk utk ke spot kedua plak..masa nie saya dh rasa lain mcm dh..rasa mcm nak muntah sbb bot tu beroleng kan...so dlm perjlnan nak smpi tu saya baring2 lah tuk melegekan rasa nak muntah tu...bila dh smpi tu saya turun gak...


tgk siap senyum2 lai kan..huhu so smntra nak tgu mydear turun tu saya dh hanyut ketepi sket..dan2 tu saya ponx terus termuntah dan muntahkan segala mknan saya mkn pgi tu..sandwich tuna..haha free2 jer ikan2 tu dpt mkn tuna...smpi saya tertelan2 air laut dan saya tak larat nak berenang ke bot..dan pada masa yg sama ikan2 yg byk tu turut gigit saya..mgkn sbb ada mknan sekeliling saya kan..

rupa2nye mydear tak notice ponx yg saya dh lembek dlm air tu..huhu saya cuma ckp tak larat jer...bila naik atas bot bru saya ckp kat mydear dan dia gelak2 oke..kita nie dh separuh lembek dh...naik2 jer atas bos saya dh terlepek2 dh kat situ...tp salute lah ngan foreigner tu sgt concern oke wpun tergagap2 nak ckp omputih..sbb lps tu saya jumpa derang kat pool masa ptg tu dia siap tanya dh oke ke tak..yg tak tahan tu siap ckp lai mgkn saya pregnant kot..huhu pregnant apa time tu tgh period...kui2

mydear klu tgk gbr saya tgh terlepek tu mesti dia dok gelak2kan saya menci betulah...yerlah sbbkan saya derang tak abiskan ponx pusing 7 spot tu..sbb smpi ke spot ke 4 atau ke 5 derang dh ajak blk..huhu :p

~~end~~

Tuesday, October 13, 2009

Makan Busat...

haha camner bleh lupa nak mskkan entry nie.. :p tadi sdg terfikir2 apa lai yg nak mkn sblm deliver baru terperasan entry nie tak di upkan..hehe

oke ini my mum blanja mkn besar masa raya kedua kalau tak silap saya...lepas sakan beraya dn last beraya kat umah my nenek sedara kat melaka my mum ajak mkn kat umbai...wah bila fikir umbai dh tebayang2 dh ketam..nyum2 yerlah kat umah sdri tak leh msk ketam sbb saya sdri jer yg mkn..mydear tak mkn sgt seafood nie..so waktu2 nielah nak hentam kow2..huhu

tp sblm tu last day berbuka tu ada balance ketam derang berbuka smlmnye saya bantai jer mkn..saya mmg suka mkn ketam nie..tp tak bleh mkn selalu...bahaya.. :) pas tu masa blk raya umah my in law my MIL masak ketam masak lemak plak..wah heaven lah mkn ketam..hehe yerlah pas2 nie 2-3 bln tak leh mkn ketam.. :P

apa2 ponx meh tgk gbr mknan dulu..






sbnrnya ada 4 jenis lai mknan sotong grg tepung, ikan siakap msk sweet sour, pari dan terubuk bakar..tak dan nak amik gbr sbb ketam tu so tempting...org lain ponx dh tak sabar nak mkn..huhu smpi ilang smngt saya nak snap lai pic mknan..huhu

~my mum and auntie - gossiping~

~tak sabar nak mkn ketam so tpaksa mengontrol air liur dr meleleh.. :p ~

~aksi smbil menunggu mknan~

~gossiping before eating~

~~end~~

Monday, October 12, 2009

Menunggu Saatnya...

skrg nie saya dh 35 week pregnant dh..so next week masuklah 9 bln pregnant.. hati adalah sgt berdebar2 menunggu hari yg bakal mendtg..kira mcm skrg nie menunggu hari jer..harap semuanya berjln lancar...

bru nie baca latest entry dr cik_ah ngan tulip psl experince derang bersalin...bagus jugak sbb bleh bagi sedikit ilmu...yerlah bg kami2 yg bakal bersalinkan anak sulung mesti selalu berfikir mcm ner sakit contraction tu...cmner bila rasa dh nak smpi waktunye.. so at least dpt lah sket2 gbran kan..

smlm pi tgk mydear punye cousin baru pas bersalin..wah aktif jer dia..padahal baru jer 22 hari bersalin..dia bersalin 1 syawal hari tu...tgk dia cergas jer bleh turun naik tangga lai...wat air kat dapur and paling tak tahan berlari naik tangga...adoyai saya yg seriau tgk...mgkn sbb jahit dia tak byk 3 jer and anak dia kuar ponx 2.7kg jer..besar mybaby skrg nie..huhu lai 2 minggu tak tau brp beratnye..harap2 berat anak mama nie tak naik byk2 tkt susah nak kuar..huhu

skrg nie ponx saya ada rasa sengugut2 kecil...erm mgkn waktunye dh tak lama..sabtu lepas pi jmpa my gynae..saya ckp lah mcm tu pas tu dia ckp mgkn saya akan bersalin awal sbb perut dh penuh..tak tau apa maksud dia perut dh penuh tu and berat baby dh smpi masa utk dikeluarkan..huhu pas tu dia ckp kita nyer apptmnt lai 2 minggu insya-Allah klu tak bersalin lai pas tu dia senyum gelak2..saya yg terkedu kejap..huhu

wah nebes2 rasa..huhu tetiba terfikir plak part yg seluk2 tu..sbb ramai org ckp part seluk tu yg buat semua org seriau..adoyai silap lah klu cm tu sbb my gynae nie besar orgnye..huhu mesti sakit masa dia seluk tu...huhu patutnye pilih doktor yg kurus kecik... :P sori dok gurau jer.. :)

owh yer kerisauan saya terhdp sesuatu telah terjwb stkt nie...and dua pakar tlh saya jmpa yg mengatakan saya oke..takder apa2..mybe klu ianya berterusan after bersalin nnti baru jmpa blk dr. ismail utk tindakan selanjutnya..harap2 ianya simptom ibu mengandung...

apa2 ponx saya sentiasa berdoa semoga dipermudahkan bersalin nnti dan tidak ada sbrg komplikasi dan di hrp semuanye selamat..amin.. doakan saya yer kawan2....

~~end~~

Monday, October 5, 2009

AKtiviti Mendobi..

weekend lepas sabtu mmg seharian dok lepak kat umah..cuma pagi tu kuar kejap pi jumpa kwn mydear amik tiket GP motor pas tu pi pekena roti telur kat warta..huhu

so kira mcm sabtu hari tu riilex2 jerlah..tp sambil2 tu saya melaksanakan kerja mendobi baju2 baby sbb tempohnye mcm nak smpi dhkan..huhu lai ponx saya nak siapkan beg baby so bju2 haruslah dibasuh dahulu...




baju tak byk sgt ponx sbb saya mcm tak pndi nak beli byk2..huhu sbb tak tau nak beli lengan pajg byk ker, lengan pendek byk ker..jumpsuit ker, baju lubang2 ker...tp takper klu tak cukup bleh beli kemudian...
owh yer saya tak brp suka yg plain2 nie..so kebanyakkan mitten and booties saya beli yg corak2..tp kena lah gak beli yg plain sbb takut plak nnti nak pki ngan bju yg corak2... bju ponx saya tak byk beli yg plain suka yg bergbr..huhu


pencuci yg digunakan..tak tau sbnrnya mana yg bgs..tp sblm nie saya tgk my sis guna yg nie so saya beli gaklah yg nie..bau dia ponx best jer..bila lepas bilas2 tu harum semerbak satu hall sbb saya cuci bju kat toilet bwh..hehe masa dh mlm tu nak lipat asik jer cium2 bju tu..sbb mcm bau baby kan..hehe





sabtu tu cuaca tak berapa nak cerah muram sket..tp sib lah baju2 tu kering..klu org tgk mcm dh bersalin jer sbb dh bsh bju babykan..tp yg pi sidainye mak yung so sdri mau ingatlah..huhu


~~end~~

Sunday, October 4, 2009

Mahalnya Perkataan 'Sorry'...

bru pulang dr klinik membawa mydear yg demam panas..tp bkn nak citer psl demam dia..cuma nak bercerita sikap manusia yg sgt rude..
masa diklinik tadi sdg amik ubat saya tgk mydear dh tak larat nak berdiri..so saya soh dia pi duk dulu dlm keta biar saya yg uruskan semuanya..sdg dlm pada tu tetiba dtg sorg mamat yg saya rasa dlm umur 30-40..terkeluar dr mulutnye.. "aik takder org"..yelah sbb dlm kaunter ubat tu takder org..kaunter depan ponx takder org..saya wat bodo jerlah..
dh settle semuanya saya kembali ke kereta...dn terpandang kereta gen 2 warna merah btul2 block kereta kitaorg..saya tanya mydear keta siapa..dia tunjuk mamat yg dlm klinik tu..so kitaorg mcm tgu lah kejap... tetiba masa kembalikan duit kat mydear bru terperasan bdk farmasi tu pulangkan salah balance duit..dia bg terlebay..
so saya msk blk dlm klinik..bila dh settle saya ponx pegi kat mamat tu..dgn penuh rasa hormat dn sopan santun;
saya: En. tu kereta encik ke? saya nak keluar nie.
Mamat Bodoh: kejaplah saya nak bayar ni.. [dgn nada menyakitkan hati]
saya oke lai wpun ada rasa tak puas hati..yerlah ko dh salah at least jwblah elok2..ini tak nmpk mcm saya plak yg salah...saya bkn mendesak ponx cuma kesian jer kat mydear dh lah dia demam nak kena tgu lai..
saya terus kembali ke kereta dan mydear terus start enjin n nyalakn lampu kereta..konon mcm isyarat lah nak kuar sgt..bru mamat tu terkedek2 nak kuar and alihkan ke kereta..tp yg menyakitkan hati tu wat muka kerek ko...senyum takder, angkat tgn tanda sori ponx takder..sia2 jer kena maki free..
manusia mcm nie mmg teruk tul..sib lah tak nmpk no plat keta dia tadi..tp baru jer berlaku dlm kul 8 lebih kat poliklinik an-nur bandar seri putra...keta gen 2 warna merah..very rude man...cuba klu sdri yg kena tak ker hangin..
p/s: moral dia klu dh silap sila mengaku kesilapan anda..jgn jd org bodoh..buat malu jer dh ler melayu..

~~end~~

Friday, October 2, 2009

Ada Saja Halangan...

Time2 nak berblogging...
time ada free time..
time ada idea..

tapi ada jer yg menjd halangan..

smlm satu hari tak leh nak sign in..

ari nie plak mmg tak larat..

pagi2 dh kena heartburn...

cuba tido kejap tuk ilang kan...
http://www.emocutez.com


pas tu bgn2 dlm perut mcm kena tsunami plak...

angin giler byk smpi bunyi kuat lah...
http://www.emocutez.com


tp dh lega sket sbb dpt keluarkan sket2...

tgklah klu ada mood krg adalah entry..

owh yer sbbkan tido telangkup kat meja..

kaki terjuntai dibwh dan membengkak...

adoyai sure susah nak solat nie kang...

~~end~~

 
Design with love by Jiji for Zamimie