Friday, November 27, 2009

Pengalaman Part 1....

lama dh tak update blog nie..dh berabuk rupanye..bkn apa takder internet connection kat umah nie.. nie nasib lah my sis bwk blk dianye broadband..tu ponx dr hari2 ke hari n update malas...bru nak bukak blog nak sign in si e-man dh nangis..

okelah kali nie nak citer psl kronologi pengalaman bersalin..

9hb Nov 2009 (isnin)
pagi ada check-up ngan doc noraini kat az-zahrah..ini check-up utk minggu ke 39...kali nie saya pi sdri jer sbb mydear keja..lai ponx check-up bila dh tiap2 minggu nie mmg ler kejap jer...lebih kpd buang masa..huhu so saya ponx sbb dh start cuti dr 1hb nov berkobar2 ler nak kuar rumah...borink tul dok umah..takder menda nak wat padahal kat umah tu byk jer intertainment yg nak dilakukan..tp disbbkan M.A.L.A.S tu adalah lebih so lepak jer dpn tv..

saya kuar agak lmbt hampir2 kul 12 gak lah...smpi sana lagi 5 minit kul 12...pi jer klinik pakar tu takder org rupanye..derang byk dtg pagi..so settle semua dlm kul 12.25 terus blk umah..rasanye saya dh citer kot psl check-up minggu ke 39 nie...refer sini jerlah (39 weeks)...

oke kita skip ek...so ptg tu pi jmpa my sis jap kat kolej dia sbb nak pi amik rempah mee bandung..tp amatlah terkejut masa dlm toilet sbb ada lendir yg byk kat panties...dh cuak dh..dok atas katil jap nak tgk kot2 ada rasa sakit perut...takder plak..tepon my mum n msg my sis tanya derang cmner..so bila dh dpt panduan saya biarkan jer sbb tak sakit apa langsung cuma kuar lendir tu jer..

so ptg tu msk mee bandung tuk mydear and sempat lai main wii...main tennis and bowling..hebat tak..kui2 sampai peluh2 tu main padahal perut dh memboyot tak sedar...kira excercise lah supaya sng beranak..ngeh2

sblm tido solat isyak dulu and saya smyg hajat supaya dipermudhkan semuanye..masa nak bgn tu ada terperasan bunyi yg mcm pelik...tp saya ignorekan jer sbb rasa mcm pinggang kot yg bunyi...malam tu dlm kul 2 terjaga sbb rasa mcm seluar ada basah sket..masa tu tak fikir ponx yg itu adalah air ketuban..so saya ponx pkilah pad sbb takut lendir tu kuar...and mlm tu dh ada rasa sket2 mild contraction yg selang sejam...rasa dia mcm senggugut kecil jer...takderlah sakit mana tapi sbb risau saya tak leh tido sgt...dh hampir subuh bru bleh tido..

so pagi tu dlm 6.30 mydear dh bgn nak pi keja tp saya tak bg sbb saya citerlah apa yg berlaku kat mlm td kat dia..so ingat pagi tu nak pi klinik....(to be cont.)

okelah part 2 akan menyusul nanti yer... 10hb Nov 2009

~~to be continue~~

Friday, November 13, 2009

Introducing My New Family....


ini lah dia our precious... Muhammad Areel Eaman bin Mohd Faizal..
lahir pada 11/11/09 jam 9.31 pagi..
kelahiran normal..
berat 3.19 kg..
di pusat rawatan islam az-zahrah bangi..
right now saya akan pulang ke kg berpantang di sana..
mgkn blog ini akan sunyi selama sebulan lebih..
sbb kat kg takder broadband...
~~adios~~




Monday, November 9, 2009

Minggu Ke-39 Kehamilan...

minggu nie genap 39 weeks my pregnancy...my edd is on 13/11 that's mean this coming friday lah kan...hari nie pi check-up paling skejap saya rasa huhu...25 minit jer dh settle semuanya.. smpi kul 12 ding dong ding dong kul 12.25 dh kuar dr situ..wohoo best2 sbb takder org ponx... rupanye derang byk dtg pagi2...saya mmg tak suka dtg pagi2 nie sbb kena tgu lama..

so far check tadi takder apa2 semuanye normal..doc tak check ponx bukaan kali nie..last week ada gak dia check serius lah mmg sakit...mybe sbb tak bukak lai kan..so kali nie dia ckp klu after edd tu tak bersalin gak confirm isnin 16hb kena induce...lalala berdebar2 rsanye..huhu harap2 minggu nie dh bersalin tak yh induce sbb org ckp sakit...ngeh2 [penakut sbnrnye] owh yer dia ada gak suh kira pergerakkan klu kurang dr 10 kali bby movement harus segera ke hospital..so esok saya akan start kira senang...doc ada bg chart sekali...

yerlah penat nie dok tgu kat umah...sbb saya dh start cuti awal kan..ada benefit gak cuti awal2 nie...kaki mmg dh tak bengkak langsung and ada byk masa nak berehat kat umah..klu tak blk keja jer rasa nak pengsan..yerlah kat opis manalah bleh nak landing ngan selesa...saya plak jenis tak leh baring atas lantai nie...susah nnti nak bgn azab giler rasanye bila nak bgn...rasa nak tercabut tulang pinggang..huhu

okelah apa2 ponx saya mintak maaf kepada kawan2 ke atas keterkasaran bahasa serta perbuatan yg menyakiti hati kawan2...doakan selamat semuanye yer...amin

~~end~~

Thursday, November 5, 2009

Chicken Mushroom Burger...

amik nie mieoney kitchen telah kembali...huhu ater suri rumah sepenuh masa kan skrg nie...hehe so dlm pada2 menunggu masa sempat jugaklah masak utk suami tercinta... :)


utk pengetahuan saya adalah sgt malas utk berblogging apatah lai berblog hoop...dok kat umah nie dok tgk tv jerlah...sambil2 tu kemas lah rumah..hari2 dok umah kemas sket umah...smpi mydear ckp kemas jer rumah nie... :) yerlah hari2 kemas, menyapu and takder sapa tukang sepah jadilah kemas...huhu







oke inilah makanannye..pki roti biasa jer sbb tak jumpa roti beger..so redah jerlah pki roti biasa..lai ponx dh tak sabar nak mkn malas nak pi cari2 dh...oke cara buat dia senang jer..yg penting guna lah beger darabif [promote, promote]... act beger nie my ofismate yg perkenalkan..dia ckp best..so masa jmpa tu terus jer beli...







oke ini atr bahan2 yg saya gunakan...



cara-cara:

  1. chop garlic and sautee ngan olive oil pas tu mskkan cendawan.
  2. masukkan sos tiram and black pepper ikut suka...tmbh air and msk smpi masak..huhu
  3. msk daging beger..sapu sket minyak kat frying pan klu pan tu bukan jenis yg non-stick ek.. [note: daging beger nie takder unsur lemak so masa grg mmg tak akan kuar minyak]
  4. pas tu susun lah ikut suka..saya susun mcm nie..

tada siap tuk dimkn...enjoy u'r food..huhu

~~end~~

 
Design with love by Jiji for Zamimie