Thursday, December 31, 2009

Azam Tahun Baru...

tak berapa jam jer lai dh nak masuk tahun baru..so apa azam anda..penah tak ada org takder azam..act takder ponx..semua org ada azam msing2 atau dgn kata lain impian lah kot..tp cara penetapan jer awal tahun ker, ujung thn ke, tetiba terfikir ker..huhu


oke mari tgk apa azam saya thn nie...



1) to get a better job and good pay




bkn lah nak kata tak best keja skrg nie..best jer tp mcm yg saya tulis tulah a better job...keja 9-5 pas tu blk umah main ngan anak..pas tu keja dekat ngan umah klu bleh nak keja area bangi..klu dulu sblm ada anak takperlah kuar 6.30 pgi pas tu plg awal smpi umah 5.30 tp itu sgt jarng lah..paling2 awal ponx 6.30 tak ponx kul 8...


tp skrg nie for sure pling awal kul 5 harus cabut..sian kat my-lil-eaman dh ler atr nursery kul 6.30 takkan lah kul 7.30 bru nak amikkan..sesekali bleh lah klu selalu sian lah kan..bak kata mydear nnti dia pegang pagar smbil tgk luar sbb tgu mama and baba dia dtg..huhu tak leh nak bygkan.. :p lai ponx klu blk awal nie sukalah my boss and org finance sbb kurang sket org claim honorarium...sori guys kurang sorg geng blk lmbt pas nie..huhu


2) Oven

huhu ini mmg tak bley blah kan...azam nak dptkan oven..oke apa wpun sng jer nak dpt sbnrnye..tp klu bleh saya nak dptkna oven yg besh..huhu







byk menda nak buat klu ada oven nie..silap2 bleh berniaga kuih...yerlah rasa mcm nak dok umah goyang kaki tp nak ada income jugak busuk2 ponx 2k..bleh..:p caranya dgn jual biskut ini..

3) disneyland

impian mcm kanak2 kan...tp serius beb lepas tgk channel travel and living ari tu terus rasa nak pi sana..pas tu dgr citer mydear plak masa dia pi hong kong tu kat sana ada disneyland terus meronta2 nak pi sana..tp kena tgu my-lil-eaman bsr sketlah bru pi sana..








stkt nie ada 3 jer yg terfikir..yg lain blm ada di dlm pemikiran..klu ada malu lah nak citer kat org..huhu act ada dua lai azam thn baru saya..tp tak perlu kot citer kat sinilah...biarlah sekadar saya jer yg tahu serta cuba tuk mencapainya..huhu
apa azam anda? apa2 ponx selamat tahun baru semua..jmpa thn depan.. :)

~~end~~

Wednesday, December 23, 2009

Bath Time With Lil-Eaman

one fine evening..conversation seorg ibu dgn anaknya...

mama: it's time to bath..
eaman: mandi time yer mama? bestnye.. [Sambil mengeliat]





mama: eh eaman nape ketiak tu itam?
eaman: ala mama nie malu lah..jgn ler tegur...malu eaman..





eaman: spoil lah mood..no camera please..huhu


~~end~~

I'm a Busy Mom Ever...

ceh tajuk mmg tak bleh blah kan.. yer begitulah hendaknya saya ini..sehinggakan masa utk mandi ponx terpaksa dipendekkan...so no more scrub or what-so-ever thing yg biasa di buat dlm bathroom..huhu



skrg nie masih lagi menjadi suri rumah sepenuh masa..akan mula bekerja tahun depan..bunyi mcm lama tp sbnrnya tak berapa hari lagi jer ponx..huhu

jadual seharian saya adalah amat padat so mmg takder masa nak berblogging stkt blog hoop curi3 tu bleh lah..smbil pump susu smbil browse..tp klu nak duduk and type entry yg pjg kena lah tgu weekend bila mydear ada sama..so akan ada lah org yg tengokkan my-lil-eaman...

mlm plak masa saya adalah mengemas dapur..selalu siang2 bila dh masak akan tinggalkan jer dapur lintang pukang sbb mana leh tinggalkan my-lil-eaman sorg2 kan..so bila dh siap2 mengemas naik atas klu rasa mcm berat jer mula mengepam klu tak layan tv smbil tido..huhu adakah anda paham? sila pahamkan yer.. :p

pagi bleh lah mengemas sket2 tp klu nak dibandingkan kekemasan rumah dulu ngan skrg adalah jauh berbeza yer..huhu skrg adalah tidak berapa kemas..sib lah masa mmg abiskan kat tgkt atas..klu kat bwh mmg sepah2 lah..so bila org dtg takderlah perlu sebuk2 nak kemas2 kan..


so harap maklumlah klu entry adalah tidak selalu..huhu

~~end~~

Monday, December 21, 2009

Today Is My Birthday...

Alhamdulilah dipjgkan umur oleh Nya utk terus menikmati hidup ini..
hari nie genap 27thn umur saya... :)

hadiah paling berharga bg saya tahun ini..


my precious areel e-man




and besday present from mydear serta hadiah sbb lahirkan zuriatnye..


thanks abg really like it..
ada satu lai permintaan nak mkn tony romas..terpaksa ditunda sbb my e-man nie crancky sgt klu bawak kuar..td bwk pi klinik ponx asik nangis jer..susah tul nak tido..

so acara mkn di tony romas akan ditunda sebulan dua lai..takper2 saya akan bersabar..huhu

~~end~~

Wednesday, December 16, 2009

Pengalaman Bersalin Part 2...

oke smbgn dr citer part 1...kira hari kedualah...



10hb Nov 2009 (Selasa)


Bgun2 jer pagi tu my dear tanya sakit tak? nak pi hosp? my sis ponx dh msg tanya dh pi hosp ke blm...saya plak rasa berdebar2 jer tp sakit takder lah sgt..so saya bgtau mydear kita pi kul 10.. so dia ngan penuh kasih sayang pi kedai mamak pi beli bfast..isterinye teringin nak mkn roti telur..huhu mkn tuk kumpul tenaga lah..sbb nnti konon2 nak push..padahal sakit tak derlah sgt.. dtg ponx tak tentu kdg2 stgh jam..kdg2 15 minit..kdg2 sejam jer dtgnye..tp sakit sket2 jerlah smpi hati berdetik kata nak bersalin sakit contraction sakit..tp saya rasa oke jer..



so dlm kul 10.30 cm tu saya ponx bersiap2 nak pi hosp..my sis tak henti2 msg..my mum ponx asik col tanya bila nak pi spital...so berbekalkan sebotol air selusuh pegilah saya hosp..smpi2 terus pi klinik pakar dia suh naik kat tgkt 2..kat sana derang wat ctg test tgk jantung baby..rasanye normal kot...pas tu dtg plak mak bidan nak seluk..part nie mmg ngeri sbb tgk muka mak bidan tu ponx dh horor..huhu dia seluk tgk bru bukak 2cm jer..dh ler tanya org mcm polis pencen..pas tu dia mskkan ubat kat blkg supaya pi poo poo..tak smpi seminit rasa nak lari msk toilet...



dh selesai semua derang ckp ward takde kosong suh blk dulu..tgu katt umah..pas tu bidan tu siap ckp klu anak sulung nie lama nak tgu..silap2 esok ponx tak beranak lai..choi tul bidan tu..bglah kata2 smngt ini tidak menjatuhkan smngt lai ada..okelah klu cam tu mydear pi booked bilik dulu n kitaorg ponx blk umah..



saya siap msk lunch lai tghari tu..my sis msg tanya so saya ponx bla bla bla kat dia...dia suh jln byk2 supaya cpt cket bukak..ajak mydear pi alamanda tp dia tak mo... :( dia ckp kang tetiba jln2 dtg contraction terkangkang2 skit kat sna kan susah..okelah dok umah lah berehat...okelah tido jer rehat kumpul tenaga..



dlm kul 4 lebih cam tu saya dh rasa semcm dh..sakit sgt tp masih lai bleh control and tahan...dtg dlm 15minit, pas tu dtg lai dlm 30 minit plak..pas tu 5 minit plak..aik tak tetap plak...my pil ponx dh asik col mydear..abis kitaorg kena marah..huhu sian mydear...sbb saya yg degil tak mau pi lai sbb tak sakit sgt...



so mlm tu mydear pi beli mknan kat psr mlm..lepas mkn bru dia ckp dia kena mrh ngan ayah dia..huhu okelah pi lah saya bersiap and bertolak lah kami ke spital..masa tu dh kul 9.30 mlm dh...masa nak smpi tu ujan lebat plak..so saya ckp ngan mydear kita pi ronda2 dulu lah..dlm time2 meronda contraction dtg kuat..apa lai terus mydear pi hops...tau takut.. :p



smpi sana masuk bilik yg mydear booked tu lepas wat ctg scan...msa tu sib lah mak bidan seluk gak..bukaan still lai 2cm.. bila dlm bilik tu saya ponx jln2 katt luar tu supaya cpt sket bukak jln..pas tu pusing tawaf dlm bilik..sib lah dok bilik sowg2..



kul 12 doc noraini (doc pakar) dtg cek bukaan dia kata dh bukak 3 cm..wah berkesan gak saya jln2 tu..huhu tetiba dia kata air ketuban dh kering nie..mlm nie kita msk labour room..saya ponx mcm blur kejap..siap nego dgn doc..esok lah doc..huhu so doc tu ckp takper saya bg awak injection utk awak rehat pas tu esok kul 7 msk labour room..huhu ...



citer psl air ketuban plak patutlah saya tgk pad yg saya pki tu basah jer..ingat lendir yg kuar tu..rupanya air ketuban nasib lah tak apa2 sbb isnin mlm lai air ketuban tu dh kuar..cuma saya tak notice jer sbb mlm tu asik kuar msk toilet jer..so ingat bsh tu sbb lendir atau air msa cebuk tu...



so mlm tu start doc blk jer contraction dh kuat..wpun dh bg injection tetap gak saya tak leh tido..kejap je tido dh terjaga sbb contraction dtg..time tu mmg besi katil tu pegang kuat lah..pegang tgn mydear gak tp sian dia sbb sakit..huhu jari dia asik kena tekan...masa tu rasa lmbt tul berlalu..nurse tu siap pesan lai klu sakit tak tahan sgt or rasa sakit nak meneran bgtau..saya dh rasa sakit sgt tetap berthn sbb rasa takut nak msk labour room..huhu...



okelah to be countine again..ini smbgn kat labour room plak nnti... (to be count..)

 
Design with love by Jiji for Zamimie