Sunday, January 31, 2010

Entry utk Baba Ep 1...

hai baba dh smpi nanjing ke blom..eman kat sini tgu msg baba..mama ckp td baba col dh smpi guanzhou tp eman tido..


~ini eman ngan baba.. masa nie baba nak atr eman gi kereta baba dh nak kena check-in..masa nie eman dh seday sket2~


pagi td masa blk atr baba eman nangis smpi jln nak kuar tu..mama pujuk eman pas tu bg eman susu lama2 bru eman diam n tido..sian mama nak drive pas tu nak pujuk eman lai..baba nak tau td org kat tol tu nak ngurat mama..hihi pas tu dia nmpk ada eman terus dia sengih2..mama punca touch n go takleh guna sbb smart tag tu dh abis baterinya..



smpi umah eman ponx bgn tgk baba takde eman nangislah..eman lupa td atr baba kt klia..hehe masa mandi mama ckp ngan eman bru eman ingat..pas tu tghari nenek ngan atuk dtg derang nak pi tgk maksyu so singah dulu tgk eman..eman main ngan atok n nenek kejap pas tu eman tido..


eman bgn pas tu nangis jer mama amik bju baba selimutkan eman bru eman bleh tido..sian mama jaga eman dia tak tido ponx..




~masa mama amik gbr nie eman dh mamai2 nak tido dh..~


takpe lepas nie eman behave eman janji ngan baba yer akan jaga mama.. =) okelh baba eman nak tido dh..nnti esok eman tulis lagi yer..baba jaga diri ye, tak mo notti2 ingat kat eman ngan mama yer..eman ngan mama syg baba...





dr:

e-man



~~end~~

Happy Birthday...


to my sister angah




Happy Birthday...

31st year's old


semoga panjang umur and murah rezeki
[tipikal wish huhu..]










~~end~~

Friday, January 29, 2010

BeeZee Day...

hari nie adalah hari yg memenatkan serta menyibukan...sbbnye dok siapkan portion PAC..smpi2 jer opis pg td derang dh tanya bila bleh siap...[dh ler msk opis lmbt huhu]


lepas tu plak ptg smlm eman demam..pas tu dia ber** cair plak...bkn cirit birit tp ber sajer lah...tak tau knpa dia demam mgkn nak berubah bln kot...nasib lah dia demam light2 jer sbb bleh lai gelak2 and tak meragam sgt..cuma bila tido tu sejam terjaga, pas tu tido sejam terjaga.. merengek tu adalah tp tak smpi mendtgkn stress..huhu


td col nursery dia ckp eman dh tak demam dh - hope so..mgkn sbb bg mkn ubat konsisten kot...pgi tadi ponx saya pi keja lmbt sket sbb pantau suhu dia dulu bru atr pi nursery...


pas nie kitaorg membilang hari jerlah nak tgu mydear pulang...this sunday me officially become a single parents sbb mydear pi testing kat china...huhu pas tu blk china pi europe plak...blk europe pi US plak...huuuu =( smlm dok tanda calendar bln depan dia cuma ada 7 hari jer kat umh...sedaynye dh ler tak biasa tinggal sendirian...harap2 eman tak byk ragam spjg peninggalan baba dia.. klu tak bleh jd kurus gue..ataupun jd zombi..huhu


tak sabar nak blk nie nak jmpa eman..sian anak mama demam..tgu mama yer eman kul 5 mama blk..harap2 tak jem [pray, pray]..ermmmm ujan lebat lah pulak nie...tgu mama amik eman yer namo nangis... =)


~~end~~

Thursday, January 28, 2010

Speaker Alien...

khamis lepas balik2 keja tgk mydear dh smpi rumah...

buka2 pintu teruja tgk sesuatu kat atas meja..

terus terpa menda nie dulu...

sib lah eman mydear dh amik.. :p

unik betul menda nie wpun speaker jer...huhu

mydear dpt masa pi workshop kat nikko...

agak2 klu saya jual ada org nak tak?..huhu



~Tangle Tronics Speaker~




speaker nie unik sket dia punye sound tu bleh diputar2...

rupa mcm rumpai laut ponx ada..

mcm ranting kayu ponx ada..

yg penting i suke sbb cantik..huhu

~~end~~

Wednesday, January 27, 2010

Setahun Sudah...

hari nie genap sethn saya pki tenggiling saya aka my neo car... rasa mcm bru kejap jer guna...kilometer ponx dh smpi 23k...


act tenggiling nie mmg my feveret car..tp dulu2 dok aim satria GTi...kira2 waktu tu plg happening ar..so bila kuar model baru and GTi ponx dh takder lai so saya beli yg nie...so bila dh beli mmg puas hati lah sbb dia sporty sket...kira klu bwk tu cam bergaya lah [wpun kena tuang minyak lebay]..ngeh2 poyo terlebay...tp tak kisah lah janji hati puas.. :)


secara kebetulan masa saya guna kereta nie tak smpi sbln saya dh mengandung..sib dh beli kereta klu tak kena ulang alik naik ktm dlm keadaan mengandung mmg hazab rasanya...waktu tu plak mydear asik ulang alik site jer kat cyberjaya..masuk ofis ponx jrg2 terpaksalah naik public transport..so dlm keadaan mabuk2 tu bleh gak lah drive si tenggiling tu dr naik ktm lebay baik lah saya drive kan...



gbr sebenar takder plak malas nak snap lai ponx...so letak jerlah gbr search kat web nie..lai ponx keta adalah berabuk serta berdebu malas nak snap...huhu

~~end~~

My 1st Online Shopping...

1st time wat online shopping...sblm nie wat window shopping jer..
ini rembatan pertama saya for sure lah for my lil one eman...


act saya dh aim bju nie lama dh..sblm bersalin lai..masa tu dok fikir nak beli ke tak sbbnye tak kuar lai bbykan..kang risau plak bila dh beli tetiba yg kuar bby girl..

akhirnya dpt gak saya beli..saya suka bju rompers sng sarung jer butang ponx sket..

beli yg nie sbbnye ada sekali ngan seluar...so bila time nak jln kat tmpt beraircond sarung jer suar..huhu

bleh lah eman pki ke cherating nnti...woot woot... :)

p/s: pembelian online di sini..

~~end~~

Tuesday, January 26, 2010

F1 Driver....

saya adalah pemandu F!..percaya ngak? huhu tak bley belah sungguhkan..tetiba masa drive pagi tadi rasa mcm F1 driver plak..kenapa ek?


sbbnye sejak2 nie saya selalu tiba lmbt kat opis so utk mengejar masa kenalah bwk keta lelaju kan..ingat lai dulu saya adalah pemandu berhemah oke..drive ponx dgn kelajuan 80-100km/j jer.. nak jejak 100 tu bila memotong jer.. selebihnya atr 80-90 kmj jer...


skrg nie rutin harian dh berubah.. bgn awal bersiap dn kena hntr eman pi taska..so mcm kesian lah klu saya htr dia awal sgt takder sapa2 lai kat sana.. [pdhal tiap kali saya atr dia tido je] so sbb kesian kan dia saya kuar lah lewat2 sket...lewat tu bkanlah kata lewat sgt, dlm area kul 6.45 - 6.50 tu dh kira lewat dh bg saya sbbnye dlm area 6.50 tu normally saya dh nak smpi tol sg. besi dh...


sbbnya hazab tul klu smpi area sg besi tul kul 7.00 ke atas..mesti saya akan tersangkut dlm jem yg maha dasyat tahap dewa ke-19...begitu byk pengguna gunakan tol sg. besi smpi lepas jer barrier plaza tol tu dh stop tak bergerak... [mcm tu ponx kerajaan nak naikkan hrga tol...citt PLUS tu dh untung byk dh]...siapa sanggup hari2 sgkt dlm jem..sib baek lah tenggiling saya nie auto klu kena bwk wajunk mydear yg manual mau saya menangis tepi hiway tu...


saya kena pastikan saya smpi kat tol sg. besi tu sblm 7.10 utk mengelakan jem yg maha dasyat..klu sblm tu mgkn tempuh jem maha dasyat tahap dewa ke-14 jer lah...dr sg besi nak ke opis amik masa sejam..doyaii gigih tau saya bgn subuh2 shafiee nak elak jem..tp nak wat cmner sygkan anak terpaksalah berkorban...


sbbkan itu saya menjd pemandu dgn kelajuan 120 km/j smbil menunggang tenggiling silver dan berlumba dgn kereta viva yg laju tahap gaban..giler laju viva2 zaman skrg nie..tak tkt terbalik ke? saya yg menunggang tenggiling sport nie ponx ada rasa seriau bila bwk laju2 sbb terbygkan kereta akan terbalik bila ditiup angin lintang..huhu ngan viva jerlah berani lumba ngan honda ke bmw ke mana berani...


selepas itu masa sangkut dlm jem saya akan mencilok kesana ke mari dn bygkan diri sdri adalah berani pancung2 org lain..dr lane kiri msk lane tgh pi plak lane kanan..pas tu msk blk lane tgh..last2 tersaing plak ngan keta yg saya potong kat blkg tu..citt penat jer aku pancung kiri kanan..last2 drive je ngan kelajuan 20-40 km/j sehinga jarak ngan keta depan atr 5-6 biji kereta dn hingga kereta blkg tak puas hati sbb slow mcm kura2 dn potong...pas tu kena gelak ngan saya sbb kena brek..huhu pas tu saya mula mencucuk2 buntutnye sbg tanda padan muka..[jahat dowh jd pemandu kereta nie]


sbbkan tersngkut dlm jem dn kereta bergerak tersengut2 tengilingku menjadi cepat haus...seminggu smpi 2 kali nak minum..sblm nie minum seminggu sekali jer..dh ler nak minum yg mahal..minyak ijau klu minum minyak kunin mmg 3 kali lah dia minum seminggu...pas tu minyak plak nak naik harga..memg menyirap lah..tol nak naik minyak nak naik mau botak kepala mcm nie..pas nie kena start blk lah naik ktm gamaknye...


sapal eman mama tak kisah hari2 sangkut dlm jem...yg penting eman kena behave and be a good boy serta sayang mama lebih dr baba..haha [mcm ler anak aku baca blog nie... :p]



note: tenggiling adalah neo...
p/s: stp perenggan saya mulakn ngan huruf 'S'...korg perasan tak?



~~end~~

Monday, January 25, 2010

Tak Bleh Belah Weiiiiiiiiiiiiiiii....

jumpa klip video nie dlm youtube...mmg sgt tak bley belah..huhu




dh tgk?.. meh kita komen2 sket..huhu budak lelaki kan rasanye..giler hafal setiap step pas tu giler lemah lebut bdn..ini ada harapan dh besar nie..mak tak kuasa nyah..hehe kan noks.. :p






yg nie plak ciuter jer kan..kecik2 dh pndi ko..ada hrpn dh besar jd artis nie..huhu

apa2 ponx enjoylah yer stlh lama blog nie tak berupdate sbb beezee sket ngan keja...


~~end~~

Thursday, January 21, 2010

Rentetan ENtry Cik_ah..

aku wat entry nie khas tu ko sarah..huhu


oke menda nie masa rasanye saya dlm pntg...tak cukup 40 hari lai ponx saya dh blk bangi sbb nak wat post natal check sbb dh genap sbln kan...so my mum dok gak teman tp tak lama lah dlm 2-3 hari jer pas tu dia blk kg blk...


masa tu saya dh sehat sket and ada keja nak wat kat bwh..eman bru tido masa tu and waktu tu dh dekat magrib...my mum dh pesan dh magrib2 jgn tinggalkan eman sorg2..yer dan acik adalah dogil serta pelupa..tinggalkan eman tido kat atas pas tu turun bwh..klu tak silap pi cuci pinggan ke pi cuci bju tah..masa tu eman bru tido dlm 10 minit...tetiba dia nangis..so biasalah mgkn terkejut sket sbb dia tido dlm bouncer masa tu..saya tak tiarapkan atau pun bedung..almaklumlah bdk kecikkan mudh terkejut2...


so saya ponx angkat dia pujuk, bagi susu..nagis gak non-stop ngis..klu diam ponx kejap jer dlm 1 minit pas tu nangis blk..cek pampers oke tak berak, tak kencing byk...sapu perut ngan minyak..ketuk2 perut dia tak kembung..tp still gak nangis..puas dh buat mcm2 dia tetap nangis.. nangis smpi kul 8 lebih dia diam kejap and tertido...tido ponx tak lama nangis blk...


hati jd tak keruan dh dok baca ayat kursi smpi tersasul2..ulang blk byk kali jugaklah baca tp dia still nangis..dlm hati berdoa supaya cptlah baba blk tak tau dh cmner nak handle..nangis tok sah ckplah ngan mama dia sekali nngis..huhu


masa mydear blk dok dodoi2 and dia baca apatah eman ponx diam and terus tido..terus mydear turun amik cd dlm keta terus psg..cd tu saya selalu dgr masa mengandung ayat2 amalan org mengandung...pas tu ada satu cd ada yasin semua..so mlm tu smpi ke pgi kami dok ulang jer cd al-quran tu...


bru saya teringt yg umah tu dh lama kitaorg tingglkan..hampir 2 bln lah jugak..sbb saya berpntg kat kmpg, mydear plak duk umah mak ayah dia kat kl masa tu..agaknye adalah 'sstu' telah menumpang rumah kami..sejak dr tu kul 6 lebay jer kitaorg dh start psg cd al-quran tu smpi lepas isyak..masa awal2 tu dkt 2-3 mlm gaklah tido kitaorg psg gak cd tu..


so far alhamdulilah takder insiden yg sama berlaku lepas tu...


utk cik_ah aku rasa mgkn ada betul kot apa yg kakak tu kata..muzium kan byk patung2 tu semua..mybe ada yg ikut ang blk ka..mana kita tau kan..aku kan selalu gak klu eman susah nak tido, nangis pas tu mata dok kerling2 atas aku akan ckp; "pegilah jgn kaco"...huhu saiko2... kdg2 kita tak leh nak nafikan menda2 tu semuakan makhluk tuhan... :)


~~end~~

Raja Lawak 4 Minggu ke-3...

baru terperasan minggu nie tak wat review lai psl raja lawak...huhu pdhal ari nie dh kamis dh...erm okelah so far raja lawak ahad lepas adalah lebih baik dr minggu ke-2..dh ada peningkatan utk setiap peserta...lawak derang ponx kelakar2 cuma faiz jer tak tau kenapa minggu nie dia mcm blur..tgk dlm youtube total masa dia cuma seminit lebay...mgkn dia blur kot dh tak ingat apa2..

atr yg terbaik saya rasa mamu, idlan, alex and dh tentulah kecik..huhu manakala an2 plak so-so jer..derang mcm semakin down jer sejak dr minggu pertama...JD plak oke lawak jugak tp saya tak sukalah sbb dia suka nak exploitasikan pompuan...minggu lepas citer psl pompuan sengugut, minggu nie plak citer psl pompuan gemuk plak..citt takder ke subjek lain selain pompuan..menjatuhkan maruah org pompuan jer...

so minggu nie JD yg terkeluar so takderlah kot lawak2 yg asik kenakan pompuan jer..kdg2 lawak bijak nie annoying lah jugakkan..dh ler ada kenyataan dia ari tu yg merendah2kan org lain..yerlah diakan bijak pndi..org lain plak biasa2 jer..

okelah kali nie nak share clip yg terbaik saya rasa... alex pling terbaik sbb muka cm slumber jer wat lawak..huhu tp suara tinggi betul cam nak marah je saya rasa...hehe mgkn dia ada hrpn kot pi final..tp tak tau lah kan kdg2 derang nie mkin lama idea mkin kering tkt di ulang2 idea sama...atau tiru idea org lain...prsn ari tu ada satu peserta tu idea sama mcm nabil tp tak tau group mana tah..kat situ kita dh nmpk idea tak fresh..




~~end~~

Sepetang Bersama E-man....























mama:
bee movielah sayang..
nnti baba balik kita tgk lai ngan dia yer....


~~end~~

Wednesday, January 20, 2010

Sterilizer & Warmer....

hajat di hati nak dapatkan sterilizer and warmer jenama nie...




~little bean sterilizer & warmer~





akan tetapi mydear belikan yg ini plk...


~mothercare warmer~


~mothercare sterilizer~






tak kisah lah acik suka...janji acik tak yah kuar duit..apa2 ponx tima kaseh baba...huhu

apa penting dua2 menda nie ek?

act saya aim utk beli sterilizer jer...sbbnye agak susah utk merebus botol yg sebanyak 5 buah tu... [botol guna buah ker? argh lantaklah] yerlah piuk kat umah nie tocit2 jer semuanye... muat2 nak rebus dua biji botol..[bru betul biji penjodoh bilangannya] pas tu klu nak rebus tu kan amik masa sbb nak tgu air mendidih pas tu nak kena toskan...so masa byk abis kat situ..



selain tu sterilizer for sure lah tuk hygine kan..kot2 lah saya cuci tak bersih ke...botol tu berkuman ker..lai ponx botol kat nursery tu tak tau cmner dia cuci..pas tu campur2 plak kan...bahaya tu bleh sbbkan bby sakit mulut serta cirit birit...sian bby nnti..takper lah melabur lebih sket bkn nak pki tuk sorg..insyallah akan muncul lai satu 4 thn lagi..huhu [sdri mau ingatlah] so waktu tu bleh guna lai kan...


warmer plak bknlah keperluan sgt nak beli tp memandangkan yg jenama little bean tu dia jual combo package combo plg murah bleh dpt RM170 so dh alang2 murah beli lah...tp tak sangka plak mydear akan beli asing2 mcm nie... tp acik suko jer..huhu


lai ponx eman tu suka menyusu sket2..klu buat 4oz time dia minum abis snglah..tp ada kalanya dia minum 2oz jer pas tu tido...dlm stgh jam lai bgn nak susu...so ada baki lai lah susu tu sygkan nak buang susu bkn murah... susu ibu ponx mahal bkn sng nak kuarkan dn maintain pengeluaran..so haruslah berjimat...so takderlah mlm2 buto eden nak pi bgn rendam susu dlm air panas kan...pas tu nak kena adjust plak klu terlama rendam susu panas...kang nak tgu plak sojuk sket kan leceh tu... yg nie sng jer msk jer dlm warmer terus tekan on..sng 5 minit susu dh panas..huhu


eman plak suka minum air kosong...so kdg2 mcm tak elok plak bg dia air yg dh sejuk..so kenalah bg lah air suam2 kan..so apa lai masukkan dlm warmer tekan on..keja skrg jd mudah sahaja ngan gadjet2 yg ada..yg penting ongkosnye...[brplah bil letrik bln nie]



little bean warmer & sterilizer - RM179.00 hingga RM199.00

Mothercare sterilizer - RM188.00

Mothercare warmer - RM169.00




~~end~~






Lintas langsung...

Berlintas langsung dr parlimen..
Mesyuarat PAC..
Topik: kehilangan enjin pesawat...

Borink sbb ada bau cat yg menyakitkan hidung..tak bley nak fokus apa dh nie..
Dada rasa mcm sesak..mcm nak kuar jer dr sini..

Terima col dr pmilik taska eman..beedebar2 masa tgk number dia kuar dok fikir knpa ngan eman..pagi td masa htr dia oke jer..
Tp alhamdulilah takder apa2..cuma dia bgtau pemilik taska dh bertukar..dia tak uruskn taska tu lai dh..tp takder plak pemilik bru jmpa ngan saya..so far klu eman oke kat situ saya still akan kekal kat situ..tak mo lah berpindh randh ssgt kesian kat dia..

Ptg nie blk nak tanya budak yg jaga kat taska tu..susah tul klu ada konflik pemilik nie..sbb pemilik bru tkt ibu bapa lari..bg saya klu dia jaga sama mcm pemilik lama atau lebay bgs dr itu saya mmg tak ada mslh..apa2 ponx kena tgk track rekod dia dulu..

I will blog about it next entry..skrg nie nk pi amik udara segar dada den dh sosak dh nie tak bley benapas..huhu

~~end~~

Tuesday, January 19, 2010

I Heart this....

these are my wallpaper...so apa yg i heart kan sgt tu...huhu itulah dia bracelet dr thomas sabo..adoyai very adore lah ngan menda nie...ala2 tiffany tp yg nie lagi menarik saya rasa... kat bwh nie ponx ada gak cth gelang nie...menerujakan betul huhu















tp almaklumlah harganye...satu biji charm nie jer paling murah $29 dolar oke...takkan nak letak satu jer..mesti lah nak letak byk2 sket..huhu tp saya perasan yg saya mmg suka gelang yg ada juntaian2 nie..huhu masa survey gelang emas ari tu ponx dok aim yg rantai2 nie..please lah umur dh 28 tp taste cam budak2 kan..ngeh2


tp apa2 ponx mimpi jerlah kot bru dpt gelang nie..ada ke org nak belikan...dr beli yg nie baik beli emas...lai ponx ini adalah silver...apa2 ponx i heart thomas sabo... :) tido mlm mimpi2 lah nmpknye... klu us dh harga cm tu kat m'sia apatah lai... :(
~~end~~

Milestone Chart..E-man 2 Month Milestone..


meh sini nak share milestone chart dr 1 bulan hingga 6 bulan...


kecik ek...adakah nmpk? klu tak nmpk sila refer web babycenter nie ek...

oke kita update sket psl e-man yer...
  1. dah pndi wat bunyi2 bebel2 skrg nie...klu kita cakap ngan dia, he will respond back and senyum2 simpul kat kita...masa nie rasa mcm ayam ngan itik bercakap...hahaha
  2. pandai tgk tv..tak tau lah nmpk ke tak tp klu bukak chanel cartoon dia akan diam dn tengok...org kata bby tak leh nmpk lai bleh nmpk byg2 jer..tp dr cara dia tu mcm dia nmpk jer tv tu..huhu
  3. klu mlm sng tido plg awal dia tido kul 7 smpi esok pagi bru bgn...bgn ponx sbb lapar atau berak jer...bgs2 mama suka.. :) tp maklumlah yer bila dh tido awal bgn ponx awal.. :(
  4. kepala mmg dh bleh angkat sbb kitaorg tidokan dia meniarap...so dgn cara nie leher dia kuat...masa dia sebulan lebih ponx dia dh bleh angkat kepala tp ada goyang lah sket..
  5. kaki mmg dah kuat..menendang ponx kuat..huhu bila hold position berdiri dia akan cuba lompat2..
  6. suka naik keta...klu keta tak gerak nnti dia nangis..so takder masalah klu saya sorg2 atr dia gi nursery...
stkt itu jerlah perkembgn eman...kita tgk plak perkembgn dia masa 3 bln dh bleh meniarap dh ke...huhu tak sabar nak tgu peningkatan dlm life cycle dia... :)
~~end~~

Monday, January 18, 2010

E-man 1st Shoot...

Sabtu lepas my cousin wat makan2 sempena besday anak dia...jemput pukul 1 tp we manage to get there around 3..lol biasalah dulu masa berdua mmg tiba ontime dr org lain..skrg dh ber3 byk menda yg nak diuruskan..since it was e-man 1st time pegi rumah org kan kenalah prepare everything...klu pi mall sng jer sbb pi ponx skjp..huhu


sbbkan smpi ponx dh lmbt kek ponx dh tinggal separuh so takder lah acara snap mengsnap by me although saya bwk kamera tapi simpan jer dlm beg..huhu but our pic telah disnap2 oleh my cousin aka kak atie..me loike.. mula2 nak mintak dia tol snap three of us tp eman get cranky nak tido sbb awal2 tu dia tido kejap2 jer sbb tau nak jln dia tido kejap..
so takderlah gbr kami ber3..sempat snap gbr kami ber2 jer tu ponx tak menarik sbb mood eman kureng..hhuhu next time lah bila eman dh bleh duduk nak wat family photoshoot..(bleh kan kak atie.. :D )..
oke kat bwh nie ada lah sket pic yg smpt disnap sblm eman tido..















ini jer yg smpt diedit..yg lain malas nak edit...lai ponx gbr lebih kurang sama jer..huhu apa2 ponx thanks kak atie..next time i nak buat family photoshoot can eh? can lah yer..huhu
~~end~~

Mengerikan....

pagi tadi masa pegi keja around 7.00 -7.10 pagi antara tol putra mahkota dgn bangi saya terserempak ngan bas suasana edaran.. lagi jauh saya perasan kat tayar bas tu mcm ada percikan api...tp masa tu saya jauh lai...bas tu ponx agak laju mgkn dlm 90 - 100km/j rasanye kelajuan..ikut lane tengah..


blkg bas tu ada teksi ikut mula2 rapat jer..makin lama makin jauh mgkn dia dh notice apa yg saya nmpk kot..saya ponx laju sket sbb nak tgk betul ke saya nmpk percikan api tu..bila hampir dekat ada benda melantun 3 - 4 keping and teksi depan smpt mengelak..rupa2nye tayar bas tu dh pecah and besi tu lah yg menyebabkan percikan api...


bas tu masih lagi bergerak laju samada sedar atau tidak mengenai tayar dia tu saya tak tau lah plak...tp utk mengelakkan perkara yg tak diingini berlaku saya ponx pecut lah sehingga 120km/j supaya lepas jauh dr bas tu..tp bila tgk bas tu dr side mirror mmg laju and memotong kekiri kanan...tak tau lah apa berlaku slps tu sbb saya dh jauh meninggalkannya...


apa2 ponx saya rasa itu agak merbahaya sbb dgn tayar yg dh pecah mgkn boleh terbabas atau ponx mgkn percikan api tu boleh menyebabkan kebakaran sapa tau kan...saya tak mau berlaku kejadian spt dibwh ini..so slmtkan lah diri anda dahulu..huhu owh yer takder gbr yg dpt diambil sbb saya memandu seorg diri..number bus ponx tak smpt hafal sbb takut berlaku kejadian yg tak diingini..




~bas sani ekspress yg kemalangan~


pesanan khidmat masyarakat ini dibawa oleh kementerian pengangkutan..huhu

~~end~~

Thursday, January 14, 2010

MAM Bottle...



Ini adalah botol susu eman..yer eman minum dr botol susu bkn dr breast mama dia yer..sbb dia suka minum dr botol ini..satu utk susu, satu utk air suam..4 biji botol 160ml dan 3 biji 260ml...dua bwk pi nursery, dua pki kat umah dan dua lai simpan tgu eman besar sket eh..huhu owh kenapa 6 jer pdhal ada 7 spatutnye..satu lai dh ilang kat nursery..ada plak yg berminat ngan botol tu gamaknye..


act hari nie nak review sket psl botol nie..botol susu dari MAM, anti colic serta BPA free..byk sebab mengapa saya pilih botol nie dari jenama botol yg lain mcm avent ka, tommee tippee..


1) sbb botol nie cantik dan bercorak2...ada design2 yg menarik serta comel.. :)

2) sbb dia bleh bukak2 cm nie so sng nak cuci..tak yah pki berus botol.. [membazir tul beli berus botol ari tu]..huhu so









3) sbb dia adalah BPA-free serta anticolic..ianya adalah bagus klu anti colic nie takderlah baby kita minum byk angin msk yg boleh mengakibatkan kembung perut klu byk msk angin.. manakala BPA-free plak rasanye semua org ponx tau kot...

BPA Free
Penelitian dari University of Cincinnati menemukan, pendedahan terhadap air mendidih menyebabkan botol plastik polikarbonat melepaskan BPA hingga 55 kali lebih cepat dari air sejuk atau air bersuhu normal.

Penemuan terbaru menunjukkan bahawa terdapat kaitan antara BPA dengan penurunan pengeluaransperma, penambahan berat prostat dan kanser testis pada laki-laki. Sementara bagi perempuan pula, BPA berpotensi mengakibatkan ketidaknormalan perkembangan endometrium yang dapat menyebabkan ketidaksuburan serta meningkatkan risiko terkena kanser payudara.

Kanak-kanak terutama bayi yang masih dalam kandungan dan bayi yang baru lahir memiliki risiko yang paling tinggi terhadap bahan kimia tersebut. Hal ini disebabkan oleh ketidakseimbangan hormon yang dapat terkumpul selama pertumbuhan kanak-kanak meskipun akibatnya tidak langsung nampak.

4) sbb harganye murah dr botol avent...oke saya buat perbandingan dgn avent sbb saya tgk rmi org guna botol nie..klu yg 260ml harga tuk MAM adalah RM37.00 manakala avent plak RM49.00...tp klu nak murah lai bleh beli yg jenama tommee tippee 260ml bru RM30.90..hrga MAM tu hrga kat web dia yg saya tgk..klu beli kat luar dpt murah sket sbb ari tu mydear beli botol eman tu dia bg RM35 sebijik, beli kat kedai blkg warta bangi..tak tau apa tah nama kedainye..

5) lain dari yang lain...sbb nowadays saya tgk org byk guna botol susu avent..botol nie ponx ada ciri2 yg sama mcm botol MAM gak BPA free and anti colic..tp bila dh ramai sgt yg pki rasa mcm tak best jer..huhu ada satu kali tu my cousin terbwk blk botol susu cousin yg lai satu blk sbb botolnye sama jerkan..huhu tu yg saya nak wat kelainan tu... :)
tapi apa2 ponx terpulang lah pada individu tu sdri..apa yg mereka perlukan atau apa yg mereka akan berikan utk anak mereka..semua org mau yg terbaik utk anak2 kan.. :)

~~end~~

Mieoney kitchen are back...

lepas bersalin nie masak mmg adalah agak kurang..kebiasannya msk yg biasa2 jer selalunye mydear akan beli jer kat kedai sbb dia kesian kan wife dia nie...huhu wpun best tak yah masak tp saya rasa mcm tak lengkap jer hidup sbb saya suka memasak..it's my hobby bkn paksaan... tp nak wat cmner kan skrg nie bz menjaga my-lil-eman so tpaksalah korban niat itu...mgkn nnti eman dh besar sket bleh lah kot nak masak2 kembali...masak yg rumit2 lah bkn yg biasa2 jer..


oke kali nie sajer jer nak share simple menu dgn korg.. simple sandwich yg sng jer nak siapkan tuk org yg bz mcm saya..hehe bz ker.. :p




~homemade sandwich nmpk tak menarik sbb takder sayuran hijau~

p/s: tak tau kenapa gbr nie terpusing cm nie...dh byk cara dh buat..so sila lah yer tgk dgn kepala tersenget..huhu


sandwich nie ada 3 layer..dua letak chicken ham dan satu lai letak telur campur chesse..telur tu pukul bersama susu full cream, pepper and garam pas tu grg ngan sdikit minyak..letak atas roti terus ltk chesse bg dia melted..pas tu wat lah layernye buh sayur, sos, mayonese and mustard..jd kreative sket lah supaya sandwich tu nmpk sedap serta berkhasiat... :)

niatnye nak buat sandwich mcm nie tp bahan tak cukup..kedai tu takder jual plak salad..so saya letak tomato jer...wpun rupa tak menyelerakan tapi rasa sedap serta mengenyangkan..huhu

~pic dr kenny rogers roasters~

~~end~~


Wednesday, January 13, 2010

Petua utk Baby...

owh act buku petua nie ada kat umah..dpt hadiah kawen klu tak silap member mydear yg kasi..yg tak bleh blah tu dia kasi sekali ngan buku Belajar Memasak Langakah Demi Langkah...mesti derang bajet saya tak pndi masak...huhu eh hello see the leg lah..ngeh2

1. Mengurangkan Selsema
- sapukan air kunyit tua ke bhgn hidung hingga mulut. insya-allah bayi akan bnfas dgn selesa.
- ambil btg daun sirih tekan hingga kuar lendir kmdian sapu pd btg hidung bby.
- sapukan minyak kelapa pd btg hidung bby , biarkan kering.

2. Mengubati Ruam
- gunakan tepung ubi dgn melumurkan dibhgn spt leher, punggung dn dada.
- sapu minyak kelapa pd ruam bby. lakukan 2 kali sehari hingga ruam hilang.

3. Kembung Perut
- layurkan daun sirih di atas api dan tuamkan pada perut bby.
- hancurkan daun sirih bersama gambir slps tu sapukan ke atas perut bby dn balutkan.


oke nie jer yg nak share ngan korg...next time share lain plak yer...byk sgt smpi tak tau nak pilih yg mana satu..huhu

~~end~~

Raja Lawak 4 Minggu ke-2...

minggu kedua raja lawak adalah tidak best...erm knpa ek mgkn sbb tajuknye kot 'Hari Pertama Aku'..tp klu ditgkkan ada mcm dh lari tajuk jer...tp serius giler mmg tak brp nak kelakar lah dr minggu lepas dn amat memborinkan..

yg oke ponx kecik serius kelakarlah...dh ler kiut jer..huhu bunyi sabah kuat sungguh smpi dh rasa mcm indon plak...huhu




tp undian derang tak berapa nak memberangsangkan lah...lps nie mmg lah kump kecik nie jd my feveret group lah nmpknye..hehe smlm tgk carta undian derang kat tempat ke 3 atau 4 kot..tp terkejut gaklah sbb JD tempat terakhir 4% jer undian.. pdhal sblm nie penah smpi 34%..bgslah mcm tu maknanye org undi yg betul2 kelakar mcm faiz oke gak..


tak sabar nak tgu minggu nie punye raja lawak tgk kelakar tak lawak derang...tp saya rasa yg plg best tgk raja lawak nie adalah pengacara dia kot..johan ngan zizan bestlah..kelakar jer derang nie..wpun tak menang derang tetap ada peminat tersendiri dn ada gaya tersendiri...
apa2 ponx kelawar tak hinggat kata alex..ngeh2

~~end~~

Tuesday, January 12, 2010

Cuti Di rumah...

sesungguhnya saya bercuti hari ini sbb eman demam lai..sian dia masa saya amik ptg smlm mata kuyu jer pas tu merengek2...

smlm masa htr kat nrsey tgk cm nak baik dh demam dia..bdk nrsy tu kata dlm kul 1 bdn dia panas blk..rasa menyesal plak atr dia..agaknye klu smlm saya jaga dia baik dh kot demamnye..

blk2 jer umah smlm baba dia dakap bg buai2 sket tgk dia tido..saya bedungkan pas tu lama gak dia tido..tp sbnrnya bila bby demam tak elok bedung sbb nnti bdn mkin panas..mmg betul ponx bdn dia naik suhunye...dlm kul 8 lebih saya cek suhu dia dh 38.2 kira panas dh tu...terus bukak baju and barut dia terus tuam ngan air suam...tp wpun mcm tu dia sgt behave senyum2 jer..mgkn rimas kot sbb panas..

dh tuam2 mcm tu tidokan dia..tp susah plak nk tido ngis jer...dkt sejam jugaklah dia nak tido...at last dlm kul 11 lebih bru tertido ngan mama n baba dia ponx tido sekali...huhu sedar2 dh kul 2 lebih saya bgn bg dia susu...cek suhu dh turun sket...

pagi nie bgn saya tgk bdn dia masih lai panas wpun suhu dh turun ke 37.1...bg susu tidokan semula and check lai suhu dh turun ke 36.7...bila dia bgn terus mandikan suka dia tersenyum2 masa saya mandikan..tp saya tak bshkan rmbut sbb dia ada selsema..just lap2 ngan kain bsh..tp dia pndi masa mandi tu dongakkan kepala sungguh2 smpi kepala tu jejak kat air..patutlah senyum sengih2 rupanaya mgkn dlm hati dia ckp; "sejuknye kepala kena air"...huhu

skrg nie saya dh cek bdn tak panas dh suhu jer tak cek lai sbb dia tido tak mo kaco..tp mcm demam tu dh pegi kat mama dia plak rasanye..skrg nie saya rasa pening kepala, sakit tekak...sbnrnya dr mlm td dh rasa tak sedap bdn rasa sejuk, sakit2 bdn and sakit kepala tp dh telan panadol 2 biji...hrp saya tak demam lah..nnti sian eman takder sapa nak jaga..

tips baby demam
  1. pakaikan dgn pakaian yg nipis..jgn balut atau selimut serta pkaikan baju yg tebal2 sbb bby tak leh control suhu badan dia nnti suhu mkin meningkat plak.
  2. tuam bdn dgn air suam kat celah2 ketiak, peha dgn kata lain celah2 pelipat yg ada serta dahi..
  3. pantau suhu setiap 3 jam atau sejam sekali..oleh itu termometer adalah penting.
  4. bglah mkn ubat yg doc bg..
  5. tawakal kepada Allah insya-Allah bby anda tak apa2..
~gbr penutup e-man tido ngan nyenyaknye smbil membuat aksi mulut ikan..huhu~

~~end~~

Monday, January 11, 2010

I'm Sleepy..

hari nie hari kedua eman pegi nursery...entry nursery tu nnti saya wat next lah yer..tak smpt nak snap pic nrsry tu...

smlm dia pi jab utk 2 month...so masa nak jab tu doc dh ckp jab 3 serangkai nie baby selalu demam..dlm hati saya berdoa tak lah sbb ari tu masa jab tu sbln dia tak demam...amik lah pas kena jab melalak tak hingat ko..huhu sib lah takde org kat klinik...pas kena pujuk ngan baba dia tenang lah seketika and dh bg susu...

blk jer umah letak dlm bouncer dia dh start rengek2...tp baba mmg pro lah menenagkan dia...terus senyap eman tu..klu mama yg tenangkan amik masa stgh jam kot bru eman senyap..ngeh2 lepas jer saya lap2 tukar bju and nak tidokan dia time tulah dia start merengek2 bagai...pas tu tak cukup ngan rengek2 nangis yg maha dasyat...mgkn sbb dia rasa sakit jab tu lah..

smpi ke magrhib baba dia amik task handle smntra saya pi masak kat bwh...tgk2 senyap jer eman tido dh rupanye...sempat kitaorg mkn, tgk raja lawak semua...pas tu jer dia start blk dh nangis..kli nie takde rengek2 dh nangis lai...cek suhu bdn tak demam ponx bdn ponx tak panas...

smbil tidokan eman ngan saya2 sekali tertido sedar2 dh kul 11.30..tgk eman tido lai and tak demam terus saya turun bwh kemas pinggan mgkuk and pi rebus botol susu dia...naik2 atas pam susu, solat semua...bru jer nak landing dia dh start nangis...masa tu kul 1.30 lebih..dkt stgh jam nangis tertido..saya ponx baring and bru nak terlelap dia nangis lai..mcm tu lah tido kejap bgn blk...saya ponx bru nak terlelap bgn blk...smpi kul 3 lebih rasa bdan dia panas bg mkn ubat bru oke sket tido..tp risau gak kitaorg sbb tak nak minum susu asik teguk air kosong jer...wpun tau air kosong tak elok tuk bby..tp dr dia tak minum susu lgsg nnti dehydrate plak sbb demam kan..

~ini masa dia demam ari tu..masa nie baik jer diam and tido..rengek ponx sket2 jer...~



smpi kul 5 lebih demam dia dh kebah...yg tak tahannye bila masukkan dlm bouncer dia bantai2 gelak2 and senyum kat kita..mana tahan beb dh lah mata ngantuk masa tu...rasa mcm naik hangin ponx ader..tp dia senyum baik punye manis cair mamanya...huhu dh tak larat sgt rasa baba amik shift lah mama tak larat dh nak melayan kepala dh pening baring jer saya terus tertido mmg tak sedar punye..sedar2 dh kul 8 dh...huhu so dlm berkira2 nak keja or tak saya pantau suhu dia..tgk oke tak panas dh turun...



smpi kul 9 tgk suhu dh turun 36.5 okelah tu kan..mandikan jugaklah sket, bg susu terus dia tido..lega sbb dia nak menyusu..saya ponx terus bersiap tepat2 kul 10.40 kuar rumah atr dia pi nursery smntra nak kunci pintu gate bleh plak dia bantai nangis..jiwa jd tak keruan..tp bila kereta gerak je elok plak senyap and tido..lega rasa..tp msa atr kat nrsery dh pesan ngan bdk tu siap2 anything call me segera...lepas terus saya shoot pi keja and smpi opis lebih kurang 11.20..huhu masuk ngan slambernye... :)


so akibatnye kepala adalah tintong sbb tak cukup tido...purata tido nyenyak adalah lebih kurang 2 jam..hahaha harap2 mlm nie dia oke mama tak larat dh ngantuk nie eman.. :)



~bila tgk muka nie nak marah ponx tak jadi...huhu~

~~end~~

Saturday, January 9, 2010

Raja Lawak Musim 4...


Raja Lawak dh start balik...nie mmg rncgn feveret kami laki bini..huhu sangup tu naik tgkt atas bwk mknan smata2 nak tgk raja lawak..hehe kdg2 ulangan kt tv tu tak kiralah musim ke brp tetap gak tengok..lagi lah klu sepah, cham n nabil mmg minat lah huhu...

utk musim raja lawak ke-4 nie tak nmpk lai potensi yg saya minat..tp dr episod yg lepas saya suka tgk kump kecik...kelakar2 lah derang nie...kumpulan mamu ngan an2 ponx best gak..huhu

namun saya keciwa ngan JD lawak tak kelakar..biasalh bila wat lawak educated nie mmg tak menjadi..cuba klu wat lawak bodo mmg kelakar tak hinggat..mcm kumpulan sepah tu..mmg kelakar tak hinggat ler huhu..






tapi JD nie undian tinggi..mgkn sbb rupa yg ala2 jepun tu kot..sbb tu lah undian tinggi..harap2 org yg mengundi tak menilai dr segi paras rupa..biarlah pemenang tu lawak cam nabil and sepah baru lah mari bak kata mamu..huhu apa2 ponx kita tgu minggu2 yg akan dtg dn tgk sapa yg lebih berpotensi utk menang..
~~end~~


Friday, January 8, 2010

I Want To Change....

tadi masa review2 gbr lelama dlm folder yg ada sbb nak masukkan dlm FB tetiba ternmpk plak gbr nie...




see what? look at my gigi..doyai bersepah2 lah plak...rasa mcm nak buat sesuatu dgnnye lah.. rasa mcm nak pki braces plak..huhu




klu pki cm nie mcm cute jer... :D act gigi berlapis mcm saya nie kena pndi pose maknanya dari segi posisi mengambik gbr serta cara senyum kena betul...klu tak mmg arr nmpk mcm gigi rongak tu...


penah sekali tu masa belajar dulu cam biasalah kan klu awal sem mesti kena isi borang klu masuk satu2 kelas tu...pas tu kena attach ngan pic pasport sekali...so sbbkan dh takder terpaksa amik gbr baru...pergh giler kiranye waktu tu mmg worst punye pic lah look like saya adalah ronggak...buruk giler hodoh gbr..terus saya tak guna gbr tu...nnti klu saya blk kg saya post kat sini...


ari tu mcm ada org offer nak sponsor pki braces...tp adakah peluang masih lai dibuka atau peluang itu telah pegi ke cammelia court...huhu punah harapan..nak pki sdri kena kumpul duit dulu..tapi perlukah agaknye???...
~~end~~

I Like This...

asik dok ulang dgr jer lagu nie kat youtube...dh download ponx dgr jugak... ini semua gara2 my lil sis lah nie..dia suh download..so bila search kat youtube lagu apa rupanye lagu nie best jer...huhu lagu nie ada dua version english and korea..tp for surelah lagi enjoy dgr yg english kan..huhu

Nobody by Wonder Girls (english version)




ini plak version korea
Nobody -Wonder Girls (korea version)





notice tak yg kumpulan wonder girls nie cute2 jer...awek korea mmg cute ek..huhu

~~end~~

Wednesday, January 6, 2010

My Dinner Tonite...





sebab kesian kat anak mama hanya mkn ini utk dinner...



~gardenia coklat, twisties lurve and a glass og milk (dh ilek dh huhu)~



baba blm blk keja...




kesian kat my-lil-eman tido dlm bilik klu mama msk kat dapur...


~sleep like a king~




dapur kt bwh nnti eman nangis mama tak dgr..


eman jgn risau yer syg mama tgu eman kat luar nie smbil berFB ngan kawan2 mama..huhu


~~end~~

What happen to me??!!!!!

apalah nk jd dgn diri ini..semenjak, dua menjak, tiga menjak nie [sila baca ala2 nabil yer huhu] asik suka jer mkn dgn menda nie... padahal dulu takderlah minat sgt.. nak abiskan satu pon berkurun jer...kdg2 smpi keras kematun dlm peti sejuk tu kena tgu org lain habiskan..skrg ni pntg jer nmpk kat kedai nk borong jer rasanye..klu dh ada kt umah nie pntg turun pi dapur mesti bukak peti amik menda nie..dpt rasa sket ponx jdlah..huhu



menda apa nie?


korg bleh teka tak agak2nye...




ramai gak org suka ngan menda nie...


klu dpt mkn cam heaven jer...




owh ini lah dia idaman kalbu...

*

*

*

*


huhu coklat nie mesti ramai peminatkan...skrg nie saya dh jadi salah seorg dr peminat coklat lah nmpknye..yg jadi pilihan tentulah jenama ini..



~cadbury coklat~



paling saya suka adalah black forest coklat...






paling saya nak rasa adalh rocky road coklat ini...

ada gak rocky road jenama cadbury....

~rocky road chocolate by cadbury~

hampir nak beli lah dulu...tp terbantut sbb kat situ dia ada tmpl sticker kaler ijau ke kuning tah..contain lemak haiwan klu tak silap...so kira mcm diragui kehalalan lah kot...tp takper saya tgk kat internet byk jer resepi nak buat..cm sonang jer nnti bila ada free time saya buat...skrg nie ponx dh jarang msk..so bila dh kerap masak maka takkan berhabuklah lai dapur mieoney...huhu

p/s: segala pic adalah dr mr. google..hrp maklum...

~~end~~

Monday, January 4, 2010

Eaman Protes...

~muka budak memprotes mamanya~

hai lah anak kecik2 ponx dh pndi protes ngan mama dia...eaman nie mcm tau2 jer ari nie kitaorg nak pi tgk nursery dia...nak tau cmner tanda protes..


selalu pagi2 dia akan bgn dlm area kul 7-8 pagi..ari nie dia bgn kul 8.30 tp tak nak menyusu ponx..tp nangis2..susu minum sket jer tak smpi 10z ponx...last2 saya letak dlm bouncer dia tido...normally klu dia tido around 9 to 10 akan bgn punyelah samada nak susu atau rimas..tu kira time mandi dialah kan...selagi tak mandi akan cranky punyerlah..klu tido skjp jer dlm 10 minit..tp ari nie dibantainye tido smpi kul 10..saya angkat letak atas katil ponx cam tak sedar gitu..



last2 kitaorg dh bfast semua and buat apa yg patut tgk jam dh kul 11..janji ngan org nursery tu nak dtg sana..tp eaman tak bgn lai...puas lah di kaco ganggu baru dia bgn..itu ponx mata cam nak tak nak bukak..minum susu 4oz ponx tak abis wpun last menyusu kul 6.30 pgi..


pas tu lepas mandi semua kitaorg bersiap nak kuar dia bleh plak nangis nak pegang tak mo letak..smpi lah naik keta nak kuar dok nangis jer..jenuh bwk round pusing taman..padahal nursery dekat jer...at last tido jugak..

skrg nie smpi ke ptg susah nak tido plak nangis jer..selalu lepas mandi for sure akan tido punye smpi esok pagi..nie tak wpun dh tertido kejap tu bgn blk nangis..nak kena pujuk gamaknye..

hai lah eaman wat mama risau jer..mula lah jiwa nie tak keruan nak atr dia pi nursery esok...harap2 dia bleh terima hakikat mamanya bkn sengaja nak atr ke sana.. :(

~~end~~

 
Design with love by Jiji for Zamimie