Sunday, February 28, 2010

Entry utk Baba Ep 9...





asalamualikum baba...

baba sehat ker..eman sehat.. mulut eman yg bintik2 tu dh bai..mama buh ubat tp eman tak suka...eman selalu jer nangis bila mama bubuh ubat..pas tu eman korek2 ngan tgn eman nak kuarkan..hehe tp takperlah eman dh baik dh... =)

baba napa pegi tak bwk eman..sian eman tau kena tinggal.. =( dh lah baba tak bwk eman gi klia..eman bgn2 tgk maksyu jer ada..sib eman oke ngan maksyu eman main2 ngan maksyu pas tu eman tido bgn mama dh ada...eman tkt mama ponx ikut baba sekali..sib baik.. =)

~eman ngan mama kat mines~

pg tadi mama bwk eman ngan maksyu pegi mines..maksyu nak beli hp sbb hp dia rosyak dh nnti dia tak bley nak tepon nenek kat kg..eman suka jln2sbb mama tolak eman jln sana sini..pas tu eman tido kejap..masa mama mkn eman bgn nangis sbb eman dh penat barink ddlm stroller..pas tu mama angkat gilir2 ngan maksyu..

~eman suka dpt jln2.. =) ~




masa nka blk tu mama belikan permainan utk eman and baju jugak..mama beli baju singlet jer sbb skrg nie pns so pki bju seksi2 je...tp baba beli jugak yer bju eman mcm baba beli kat london ari tu...kali nie eman nak bju Polo plak bleh tak baba... =p nnti eman nak pki masa raya...hehe

okelah baba eman penat ari nie..eman nak tido..td blk kul 2 pas tu mama mandikan eman best jer terus eman tak nak tido2...eman main2 ngan permainan baru eman octopus..kul 4 eman tido kul 5 lebay bgn terus minum susu..pas tu mama mandikan eman tp eman nagis2 sbb eman ngantuk nak tido...terus lps tu eman tido smpi skrg..hehe

~eman ngan sotong mama beli~

~eman main ngan cara mkn2 hehe~


oke baba..take care eman ngan mama sayg baba sgt... =*


~~to be cont~~

Wednesday, February 24, 2010

Mydear is going again....


yer mydear akan fly semula sabtu nie...act saya lebay risau kat eman sbb seem that dia adalah rapat dgn babanye...cth smlm dia nangis2 nak tido and nak susu sekali..so saya dh wat susu tp dia tak mo minum dibantainye nangis jer...saya goyang lai dlm bouncer dia nangis jugak saya bg lai susu...dia tak nak minum ponx...masa tu mydear tgh mandi...bila mydear kuar and bg dia susu tu mau diminumnye wpun tak byk...

~tgk pki ponx baju Daddy's All Star huhu~





adoyai pening kepala saya..yerlah mydear nak pi hampir 2 minggu tak ke menaya kalau dia cari baba dia...cam ari tu demam...last2 bila baba dia pegang terus baik demam jam tu gak..nmpk sgt dia demam sbb rindukan baba dia..bkn sbb saya tak pndi jaga dia yer..huhu


~ini masa dia demam ari tu...seday jer saya ngk... =( ~



skrg nie sbb risaukan eman saya ckp kat mydear jgn rapat sgt ngan eman dulu...huhu sok lepas blk us nak berkepit bwh ketiak jer ponx i tak kisah you...huhu saya lai suka sbb sng nak wat keja takderlah nak berkepit ngan saya jer...huhu






eman ponx skrg nie dh 3 bln and dh pndi nak main2...baba dia mmg rajin melayan dia sbb tu derang jd rapat...kdg2 seronok tgk derang main sama dan pd masa yg sama terfikir bila mydear pegi sok takder sapa nak main ngan eman cam tu...






apa2 ponx saya harap eman oke spjg ketiadaan baba dia...so kena simpan stock bju baba dia byk2..pas tu tak pyh bsh cadar smpi baba dia blk...huhu



~~end~~

Tuesday, February 23, 2010

E-man Ke klinik...

semalam eman ke klinik lai...huhu rasanye kerap jer eman pi klinik...but dun wory eman tak sakit cuma eman pi amik vaksin untuk pertahanan tubuh..huhu [ayat tak bley blah]

so smlm saya and mydear bwk dia pi amik rotavirus vaksin...vaksin nie diambil secara orally yerk no jab2...lega sket sbb nak bg eman free for jab dlm 2 month sbb pas nie bln 4 nnti bru dia amik jab blk..

awal2 doc tu dh tanya eman akan juih kan blk tak ubat..so far jrg lah dia kuarkan ubat yg saya bg..selalu dia akan mkn dgn seleranya mcm ubat tu sedap sgt..yerlah selalu minum susu rasa mcm tu jer sesekali mkn ubat ada rasa manis sket for surelah dia telan ngan jayanye...hehe yerlah vaksin nie mahal tu kalau dia kuarkan balik rugilah...for one dose RM170 oke...dia kena amik 2 or 3 doses kalau tak silap...next month amik sekali lai...

so msa doc tu bg debar2 gak jgnlah dia buang sbb yerlah spt dinyatakan di atas huhu rugi tu...so alhamdulilah eman habiskan ubat dgn jayanye..siap dia hisap lai syringe doc tu hehe...doc tu ponx puji dia sbb pndi mkn ubat sbb dia ckp klu anak dia sure akan buangkan...

oke sbb saya amik vaksin nie yerlah sbb eman kan doc nursery so byk bercmpur ngan budak2 lain..pas tu kita ponx tak tau kan tahap kebersihan atau cara derang handle eman kan..atau kita sdri kat umah kan cara wat susu tak cukup bersih...so ianya adalah perlu utk elakkan jangkitan dlm saluran pencernaan...sblm nie ponx kan eman penah kena cirit birit nie so amatlah risau kami suami isteri...lai ponx kwn mydear ada anak dia dh penah kena jangkitan ini...so kira nie sbg langkah prevention lah...


oke fyi vaksin nie tak leh diambil jika baby kita demam, cirit birit atau muntah..lepas dh baik tu boleh dh amik..so kat bwh nie saya share yer mengenai rotavirus nie.

Rotavirus Infection
The disease
Rotavirus is a virus that infects the gastrointestinal tract. The virus is transmitted through with faeces of an infected person or by sharing contaminated food, drinks or toys.

The symptoms
* diarrhoea
* vomiting
* fever
* abdominal pain

The complications
The infection affects body parts involved in digestion such as the stomach and intestines (gastrointestinal tract). Diarrhoea and vomiting is caused by inflammation of the lining of the gastrointestinal tract (gastroenteritis). In rare cases, dehydration can lead to shock, kidney failure and brain damage.

The vaccine
The rotavirus vaccine was approved by the world health organization (WHO) in 2007 for protection against rotavirus gastroenteritis. It is an oral vaccine that is availabe in private practice.

Rotavirus vaccine is given in two or three doses depending on the vaccine's manufacturer. It is given at 4 week intervals between the age of 6 and 24 weeks (i.e. before 6 months).

jenuh menaip..gigih tu nak share ngan korg saya menaip..nie kira bahasa mudah yg kita bleh faham lah..sbb klu dlm web byk yg pjg berjela jenuh nak baca and cuba pahamkan...owh yer petikan nie saya dpt dr buku 'Vaccine-preventable Diseases: Protecting Our Children'...byk jugak diterangkan vaksin tambahn dlm buku nie..next time klu ada masa saya share yer ngan korg...

klu nak tau lebay detail eloklah dia tanya pada paed yer...mcm kitaorg dulu ponx sama jugak sbb kdg2 dr pembacaan ponx kita tak brp nak pahamkan...owh yer vaksin nie cuma bleh dpt kat private jer gov takder supply menda nie...saya wat kat klinik biasa jer bkn kat pakar ponx...kitaorg request doc tu orderkan vaksin tu and kita byr jerlahkan..sonang jer..klu kat klinik pakar mmg dh sntiasa ada rasanye...


*pic from mr. google

~~end~~

Friday, February 19, 2010

E-man New Hair Look...

wehoo cuti lama blog ponx cuti..tah apa2kan..blk kg bwk gak broadband tp adalah slow mcm siput sedut malas nak update blog..padahal byk jer menda nak diblogkan...blk2 kl eman plak demam so terbantutlah smngt nak berblog...pi opis plak byk keja lai lah semakin kurang usaha nak berblog...


oke kali nie nak share ngan korg eman punye rambut baru..huhu sian tgk dia rmbt tobek2 dh so blk kg ari tu dicukurkan botak sekali lagi supaya eman bertmbh hemsem...hehe


ini rupa eman sebelum rambut dicukur...rmbt dia dh pjg sket rupa ponx lain..




ini masa sedang dicukur...pi kedai mamak kena RM2 jer...eman diam jer tak nangis ponx..mcm suka ponx ada..mgkn sbb mesin tu bergetar atas kepala dia so dia rasa mcm best..agaknye hehe..


ini dah balik umah mandi semua...dah hemsem dh masa nie...dia buat mulut mcm tu mgkn sbb rasa kepala berangin jer kot...huhu



ini gambaran yg lebih jelas huhu...masa nie dia tgh demam...


~~end~~

Thursday, February 18, 2010

E-man Demam... =(

smlm saya bercuti sbb eman demam panas...blk dr kg selasa saya tgk badan dia dh start panas..susu ponx taknak..merengek jer dia pas tu lemah tak bermaya dn tido..so dlm kul 10 lebih saya mandikan dia..wah bkn main lai dia segar plak bila dimandikan sbb eman mmg sgt suka mandi dan main air...siap2 pi klinik..


cam biasalah klu pi klinik dia bg uabt demam lah kan..sbnrnya saya nak tau smada dia demam dia sbb sakit perut or else..sbb mlm tu dia menangis tak berenti...mgkn kembung perut atau mgkn dia rasa tak sedap bdn..sbbnye saya dh sapu minyak and segala lah kat perut dia...bg gripe water semua..tp dia still jugak nangis.. smpi akhirnya msk dlm buai and in the end saya tido bwh buai tu..huhu saya ponx tido2 ayam jer sbb bila dia gerak cpt2 saya buai sbb tkt dia terbgn n nangis...


pagi tu ponx saya bgn kul 6 sbb nak bersiap blk bangi dh..dia still nangis2..takkan kembung perut tak oke kot sbb saya rasa dh 2-3 kali sapu minyak...kentut2 mmg ada..last2 gagahkan diri jer bwk dia blk kl...sib ada my sis klu tak taulah...[noted: mydear masih blm pulang pi o/station masa tu] masuk keta dia nangis jugak..berbekalkan ayat kursi saya baca byk kali terus saya gerak..masa tu dkt kul 7 pagi dh..blk awal sbb takut jem lai ponx nnti panas sian eman..


so by 8.00 dh smpi dh bangi..eman ponx bgn oke jer bleh senyum2 saya ponx beli bfast semua terus blk umaha..smpi kat umah dia dh start rengek2..bila bg susu dia tak mau..pas tu dah start nangis2 dh smpi saya tak tau nak buat apa...last2 rasa bdn dia panas plak...so masa dia tido tu saya decide nak bwk pi klinik...


smpi ke ptg wpun dh bg ubat semua dia demam jugak..dh magrib cam tu saya tgk suhu dh turun smpi 37 dh..lega sket sbb suhu smkin turun...so esoknye saya mmg decide nak ke opis lah lepas amik mydear kat klia...flight arrival kul 7.25..


so pagi rabu tu dlm kul 6 saya bgn rasa bdn dia panas sgt...cek suhu 38.5 dh...risau plak klu jejak smpi 39 kira dh demam panas...tak berani plak nak tuam ngan air sbb takut dia terperanjat nnti nangis2 plak...kli nie dia tak nangis kuat2 lah cuma rengek2...so saya siap jugak and htr dia kat nursery kejap smntra nak amik mydear tu...dlm keta dia diam jer..masa tinggalkan kan kat nursery tu saya rasa seday plak..yerlah risaukan tktlah derang tak jaga mcm ner kita sdri yg jaga anak kita kan..saya risau suhu dia smkin naik..so saya suh jer bdk kat nursery tu keep continue bg dia air kosong...saya dh tampal blkg and depan serta atas dahi dia ngan kool fever...


berdoa yg dia tak apa2 terus saya ke klia..sib baek mydear dh smpi klu tak nak tgu dia clear bag semua tkt amik masa plak...amik dia terus blk smpt lai bfast sblm amik eman..masa smpi nursery tu saya amik eman rasa bdn dia panas lai...bdk tu ponx ckp dia tido jer...so baba dia amik alih smntra saya yg drive..saya tgk bila mydear agah2 eman dia senyum...blk umah clear brg semua saya tgk eman dh start nangis..bg dia susu and dia tertido..saya rasa dahi dia dn ajaib bdn dh sejuk...saya cek lai pki termometer suhu bdn dia dh turun 36 darjah...huhu eman dh tak demam...


rupanye anak mama nie rindu baba dia...ermm selalu klu dia tido mlm saya selimutkan ngan bju mydear..klu tak selimut ponx saya akan letak bju tu kat tepi dia supaya ada bau2 baba dia..tp masa saya blk kg tu bju tu saya tak bwk ponx...agaknye btllah tekaan yg dia rindukan baba dia...huhu alhamdulilah smpi ke mlm td dia mmg tak demam..cuma batuk sket jer...lega rasanye bila dia dh oke...seronok plak tgk dia main ngan mydear... =) hope pas ujung bln nie mydear pegi us plak dia tak demam lai...kena simpan stok bju tak basuh mydear byk2 lah nmpknye..huhu


~~end~~

Thursday, February 11, 2010

E-man sudah 3 Bulan..

yea yea anak mama dh 3 bln..seronok rasanye tgk perkembgn eman..huhu

  1. dah pndi tonggek2 bontot..and kdg2 prsn dia mcm dh angkat bahu nak pusing..
  2. kepala mmg dh kuat tp malas nak meniarap
  3. berat dh naik 5.8kg smngt
  4. kaki dh kuat tendang2...suka bila kita berdirikan dia...kaki ponx tegap kuat.
  5. dah kenal org sket2...dok perati jer klu saya tinggalkan dia...
  6. pndi dh tgk tv..bila ada yg menarik kat tv pndg tak berkelip...


    smlm pi jab dia utk 3bln...kira jab sama mcm 2 bln gaklah jab 3 serangkai..risau tul klu2 dia demam...so sblm pi klinik tu dh siap2 bg mkn ubat demam..tak taulah elok ke tak tp nurse kat umah ckp oke.. =p




masa letak kat katil nak jab tu dia dh rengek2 smpi doc ckp aik tau dh ker...huhu bila pegang utk jab tu doc tanya minum susu apa sbb kuat anak mama nie..huhu doc tu ponx tak larat nak pegang.. =p yerlah dh pegang kaki dia kuat2 ponx dia bleh meronta lagi..masa jarum tu cucuk kaki dia saya tgk terbeliak mata dia pas tu baru nangis...pas tu saya pujuk lah ckp "anak mama kuat kan, sket jer tu tak sakit ponx.." terus dia diam...waktu nie peranan baba adalah penting utk merangkul dia bg dia calm..yerlah baba dia kan empuk mama dia tulang temulang jer rasa...hahaha

balik2 tu terus saya sapu vicks sekeliling kwsn jab...pas tu enjut dlm bouncer dia tido...smbil2 tu pantau kot2 badan dia panas...dlm pada tu saya bersiap utk htr mydear pi klia sbb flight dia kul 2340 tgk dia still oke tak demam..so smpi ke pagi nie ponx alhamdulilah dia oke tak demam..tido mlm ponx takder merengek2..bgn menyusu ponx sekali jer...

bagus anak mama nie tak bg mama dia susah hati..baba ponx takder kat sini okelah kan.. so next week pi jmpa doc tu lai utk amik rotavirus plak..rotavirus nie diambil secara oral means makan lah kan..klu tak silap smlm doc ckp 2 kali mkn lah...nak tau psl rotavirus? sila baca disini..

lepas tu kitaorg akan amik pneumococcal plak..sila baca disini..oke utk pneumococcal klu bwh 7 bln kena amik 4 jab...lepas 7 kena amik 3 jab jer...so yg nie kitaorg tak decide lai nak amik bila..tp insya-Allah akan amik utk kepentingan eman juga..cuma keutamaan lebay kepada rotavirus sbb eman kan dok nursery so risiko adalah tinggi...


ada masa nnti saya share apa benda nie semua serta harganye...vaksin nie bleh dpt kat private hospital jer gov punye hosp takder...klu klinik2 biasa bleh request doc tu orderkan...mcm yg kami buat..doc n nurse kat sini ponx dh biasa ngan kami and eman ponx dh tak takut ngan mereka2 ini... =) kamu suka gi klinik nie sbb tiap kali kami pegi kami adalah satu2nye patientnye..huhu mean tak yah tgu lama lah...daftar terus msk bilik doc..

~~end~~








Wednesday, February 10, 2010

Balik dan Pergi..

mydear telah selamat sampi smlm pukul 6.50 ptg..tp lama tul nak tgu dia kuar dkt 7.40 bru kuar dr arrival hall..[cehh cm poyo plak pktaan tu] punyelah lama tgu..dh ler saya smpi klia kul 6.30..cpt gak smpi sbb dr umah kul 6 tepat...


smpi jer tgk screen flight smpi kul 1850 patutnye 1830 dh smpi dh.. takper pusing2 klia dulu, pusing smpi naik bosan..bru nak duduk tgk screen flight dr guanzhou dh landed...tgu punya tunggu tak kuar2...last2 dh penat diri dok kat tepi tiang tu jer...sblm tu mata mmg tak lepas pndg lah...tp teralit skjp jer mydear col tanya kat mana...dia dh kuar ponx dr situ..adoyai takderlah aksi lambai2 spt yg saya idam2kan..hahaha mydear ckp poyo..tp takderlah sepoyo sekumpulan ker**** yg tunggu siap banner berhias serta belon berwarna warni..pas tu kuar seorg pompuan dn seorg kanak kecik derang dh jerit2 pekik2 kat situ...haha itu poyo terover...lupa nak snap sbb org ramai..


tp yg sedaynye mlm nie mydear nak fly balik dh ke paris..sian eman smlm masa baba blk dia dh tido...kejut2 tak mau bgnnye..punye nyenyak dia tido smpi tak mau bukak mata..dlm 1 lebay cam tu dia terjaga sbb panas baba dia plak dh tido...so ptg nie dptlah kot jmpa skjp sblm saya atr mydear ke klia blk kul 8.00 mlm..patutnye dia check-in jer hotel kat klia tu sng tak yah blk2.. =P


ptg nie plak nak pi bwk eman jab 3 bln..harap2 dia tak demam lah sbb minggu nie nak blk kg ber3 ngan mysis..tkt lah bila dia demam dia meragam2...so sbg langkah berjaga2 saya akan praktikan tips yg derang bg...
  1. bg ubat demam sblm pi jab
  2. sapu kwsn jab dgn vicks
  3. bg ubat demam slps 8 jam wpun dia tak demam..

ini semua adlah sbg langkah berjaga...harap2 eman oke [pray, pray, pray]... i will miss mydear again for another 7 days... =( owh yer hari nie saya half day nak bwk eman pi klinik..tak bley cuti sbb next two weeks nak cuti 3 hari follow mydear pi workshop kat cherating...wehooo... =) [senyum, senyum balik] skjp jer kegembiraan sbb 27hb mydear nak fly blk ke US..huahuahua



p/s: nntikan entry eman utk babanye kembali.. =p

~~end~~

Tuesday, February 9, 2010

Bayi Diliwat Bapa...

Bayi lelaki 5 bulan mati dipercayai diliwat


PETALING JAYA 6 Feb. - Hanya mereka yang bernafsu binatang sahaja sanggup membunuh seorang bayi secara kejam.
Baru berusia lima bulan, bayi malang yang tidak tahu apa-apa itu meninggal dunia dipercayai akibat didera dan diliwat oleh manusia berhati binatang.
Berdasarkan bedah siasat terhadap bayi lelaki itu, terdapat kesan kecederaan di badan, termasuk di bahagian dubur yang dipercayai akibat perbuatan liwat.
Bayi malang itu pada mulanya dibawa oleh ibu bapanya ke Hospital Sungai Buloh untuk mendapatkan rawatan selepas mendapati anak mereka dalam keadaan 'nyawa ikan' pada kira-kira pukul 9 malam, 31 Januari lalu.
Ketua Polis Daerah Petaling Jaya, Asisten Komisioner Arjunaidi Mohamed berkata, bagaimanapun selepas diperiksa, bayi itu disahkan telah meninggal dunia ketika dalam perjalanan ke hospital.
"Menurut laporan doktor, terdapat kesan lebam dan cedera pada tubuh bayi malang itu, termasuk kesan diliwat," katanya ketika ditemui pada majlis mesra rakyat penduduk kawasan Subang Perdana di sini hari ini.
Berikutan itu, kata Arjunaidi, polis menahan pasangan suami isteri berusia 33 dan 19 tahun yang merupakan ibu bapa kepada bayi malang tersebut.
Kata beliau, pasangan itu yang tidak mempunyai anak lain, ditahan sehari selepas kejadian, iaitu pada 1 Februari lalu di sebuah tanah perkuburan di Sungai Buloh, dipercayai selepas mengkebumikan anak mereka.
Beliau berkata, pasangan itu yang bekerja di bahagian percetakan ditahan bagi membantu siasatan di bawah Seksyen 302 Kanun Keseksaan iaitu membunuh.
"Tempoh tahanan reman mereka sepatutnya tamat hari ini. Polis telah memohon lanjutan tempoh reman sehingga 12 Februari depan bagi membantu siasatan," jelas beliau.
Menurut Arjunaidi, polis tidak menolak kemungkinan bapa bayi itu adalah suspek utama dalam kes liwat dan penyebab kematian bayi tersebut.


menyirap darah mcm air sirap masa baca berita nie..masa tgk berita mlm ahad tu sambil tidokan eman dok dgr2 mcm gitu2 jerlah tak detail...isnin plak tak pi cari paper ponx..hari nie bru selongkar cari paper semalam sbb nak baca detail pasal citer nie...marah sungguh rasanye bila ada bapa yg sanggup memperlakukan anaknye begitu..dhlah baby 5 bln mmg tak tau apa...


bila bygkan eman sakit perut nangis sdri dh rasa susah hati inikan plak bapak yg sanggup sakitkan anak sdri sebegitu rupa...nafsu apakah dia..bkn binatang dh nie dh mcm syaiton nirajim..cuba liwat jer dia...bodoh mcm obor2...


org mcm nie rasanye hukuman adalah seksa jer..tak perlu bunuh ke gantung ke..mcm tu dia tak rasa siksaanya...tak perlu beri pengampunan sbb org mcm nie tak perlu diampunkan..kompom klu lalu depan mata saya mmg aku baling batu...astagfirullahhalazim
~~end~~

Ponyo on the Cliff by the Sea...





Ponyo on The Cliff adalah citer ikan yg comel..tak penah tgk ponx cuma tgk trailer kat youtube jer..tp serius tgk kat youtube ponx dh rasa best...comei jer ikannye..giler serius cute..huhu ponyo adalah arahan dan tulisan Hayao Miyazaki's..kira jepun punye citer lah sbb nama watak ponx sosuke lah....

kat bwh nie ada sinopsis citer kopi paste jer dr wikipedia..malas ler nak trasnlate2..lagi ponx tak penah tgk lai kan..so tak tau lah nak citer cmner..




Sinopsis
The plot is centered on a fish-girl who lives in an aquarium in her father's underwater castle with numerous smaller sisters. When her father takes her and her siblings on an outing in his four-flippered submarine, she is driven by a desire to see even more of the world and swims away.








She ends up stranded on the shore of a small fishing town, and is rescued by a boy named Sōsuke, who cuts his finger in doing so. She licks his wound when he picks her up, which heals it in short time. After taking a great liking to her, Sōsuke names her Ponyo and promises to protect her forever. Meanwhile, her father, Fujimoto, is looking for his daughter, upset that she ran away and believes the humans kidnapped her. He calls his wave spirits to return Ponyo to him. Sōsuke is heartbroken by this, and goes home with his mother, Lisa (or "Risa" in some translations), who tries to cheer him up, but to no avail. Ponyo and her father have a confrontation, where Ponyo refuses to let her father call her "Brunhilda". She declares her name to be Ponyo, and voices her desire to become human because she has started to fall in love with Sōsuke. Suddenly she starts to grow legs and turning into a human, a consequence of the human blood she swallowed when she licked Sōsuke's blood. Her father turns her back with difficulty and goes to summon Ponyo's mother.





Meanwhile, Ponyo, with the help of her sisters, breaks away from her father, and releases his magic to make herself human. The huge amount of released magic into the ocean causes an imbalance in the world, which in turn results in a huge storm. Riding on the waves of the storm, Ponyo goes back to visit Sōsuke. Lisa, Sōsuke, and Ponyo stay the night at Sōsuke's house, hoping the storm will be over, whereupon Lisa leaves the house to check up on the residents of the nursing home where she works.


Granmamare, Ponyo's mother, arrives at Fujimoto's submarine. Fujimoto notices the moon has come out of its orbit and the satellites are falling like shooting stars. Granmamare declares that if Sōsuke can pass a test, Ponyo can live as a human and the world order will be restored. If he fails, Ponyo will turn into sea foam. Sōsuke and Ponyo wake up to find that most of the land around where the house has been covered by the ocean. Lisa has not come home yet, so with the help of Ponyo's magic, they make Sōsuke's toy boat life-size and set out to find Lisa. While traveling they see ancient extinct fish swimming, such as the Gogonasus and Licosus. After landing and finding Lisa's empty car, Ponyo and Sōsuke go through a tunnel.






There Ponyo loses her human form and resumes the form of a fish. Sōsuke and Ponyo are taken by Fujimoto into the ocean and down to the protected nursing home where they're reunited with Lisa and meet Granmamare, both of whom had just had a long private conversation. Granmamare asks Sōsuke if he can love Ponyo even if she is a fish or human. Sōsuke replies that he "loves all the Ponyos". Granmamare then allows Ponyo to become human once Ponyo kisses Sōsuke on the surface. The film ends with Ponyo jumping up and kissing Sosuke, turning, while still in the air, into a little girl



agak2 ada tak shownye kat msia..bestlah plak bila dgr dia punye theme song..ponyo, ponyo, ponyo tinny little goldfish...huhu klu ada sayalah org pertama yg pi tgk...takper2 nak try search kot2 bleh download..haha terok, terok... =p





~~end~~


Monday, February 8, 2010

Hati Berbunga2...

yea2 mydear akan pulang esok..sonoknye.. disbbkan my lil sis ada kat umah so saya akan mengambil mydear kat klia..sib dokek jer dr umah 20 minit dh smpi...klu tak berkira2 jugak nak amik sbb nnti kena fikir atr dua smada nak bwk eman atau nak tinggal kan dia kat nursery..sbbnye flight arrival dijangka 6.30 ptg..time tu adalah time tido eman so takut lah nnti mamat tu ngamuk2 plak kat klia tak ke haru...lai ponx nak bwk dia sure kena bwk stroller kena bwk bakul dia...saya plak hanya akan bwk tenggiling jer klu bwk wajunk mydear dijangka akan mengembalikan blk kenangan lama..


nak tau sbb apa..huhu ada sekali tu masa saya bru kawin mydear pi us...so acik ngan berkobar2 mengambil lah suami yg telah 10 hargi berpergian...semangat lebay...sekali dh smpi kat sana nak amik tiket parking acik terlangar tiang kat mesin parking tu..maka kemik lah wajunk mydear dn mengigil2 lah acik tkt dimarahi...tp sib baek tidak yerlah bru kawin lah katakan... =p


puncanye adalah kereta tersebut manual, keta tu besar dan acik adalah kemetot..so agak maklumlah tak smpi tgn nak amik tiket tu..pas tu salah msk lorong pi msk lorong touch n'go..pas tu keadaan mesin parking tu yg menurun kebwh..yerlah parking kat basement kan so masa nak mengundur tu dh mcm ala2 gabra sket...sbb tulah gabra jd berganda2..sib baik kemik jer tepi mmg sipi2 nak kena lampu..klu kena lampu sia2 jer nak kena ganti..klu kemek jer takper wat bodo jer...huhu


~~end~~

Sunday, February 7, 2010

Entry Utk Baba Ep 7....

Hai baba...eman here..

baba sehat ke? eman sehat dn semakin bulat..skrg eman minum susu dh byk so klu timbang rabu nie mesti dh naik...lai ponx eman dh sehat sbb tu jd selera jer minum..sblm nie kan eman sakit sbb tu agaknye eman punye berat tak naik2..hehe

~eman dok tgk tv jer kat umah..[ops kantoi stokin eman kaler pink]~

hari nie eman tak der pegi mana2 ponx baba..eman dok umah jer ngan mama..mama janji ngan eman nak g tgk fish ponx tak jd..sbb maksyu dh tol cucikan keta mama..smlm kan derang kat lorong umah kita nie semua pi main bowling...sbb tu mlm td kwsn nie sunyi jer..mama tkt tp eman oke jer sbb eman tido..huhu

~cuba baba tgk keta mama dh berkilat dh~

ptg tadi mama bwk eman jln2 kat luar jer lepas mandi..eman rasa best jer sbb angin tiup2..tp eman tak duduok lama ponx sbb eman ngantuk..mama kata klu eman dh bleh jln mama bg eman main kat atas rumput baba yg hijau tu..so msk jer umah eman ponx tido..sbb kat skol waktu2 mcm tu eman mmg tido..

~kali nie eman letak gbr mama eman..mesti baba windu mama jugak kan..ngeh2~

eman tido tak lama ponx sbb pukul 6 kan selalu mama dh amik eman..so eman dh terbiasa kat umah ponx mcm tu jugak..tp bila dh kul 7 eman dh ngantuk tp eman tak bleh tido sbb eman rindu kat baba..mama pujuk2 eman nangis jugak kuat2...eman tak lapar sbb emna bru minum susu..last2 mama dukung eman pas tu balut ngan bju baba..pas tu bru eman diam..lama2 eman ponx tido..
~masa nie eman dh tertido dh..yg biru tu bju baba kita~

mama ada ckp baba nak blk dh yer ari selasa nie..yea2 bestnye tak sabar eman nak jmpa baba..baba ada beli mainan utk eman tak? :D takder ponx takper yg penting baba dh blk sbb eman windu sgt ngan baba..

oke baba eman nak tido dulu..nnti esok eman tulis lai..apa2 ponx eman rindu baba sgt...muaaahhh!!

dr:
areel eaman

~~to be cont.~

Saturday, February 6, 2010

Entry utk Baba Ep 6...

Asalamualikum wbt...
hai baba sori smlm eman tak tulis utk baba..mlm tadi tok ngan wan dtg tido umah..so eman tido dh tak sempat nak tulis apa2...mama ponx tido sekali ngan eman..sbb tu lah tak wat entry utk baba..


smlm ptg mama amik eman pas tu mama bwk eman pi skol maksyu...hehe eman suka jer sbb ada ramai awek kwn maksyu lah..derang ckp eman comel sbb eman pki topi merah..tp derang tak nmpk muka eman ada jerwat merah..huhu


~tgk tu pipi eman ada jerawat yg merah tulah jerawat..opss seksi sket masa ni nak g mandi~

pas ty blk2 tu mama bukak lagu2 kat komputer baba..eman suka tgk ada lagu yg binatang2 tu..mula2 mama bukak yg eia eia o...pas tu mama buka plak yg lagu kambing tu..ba ba black sheep..hihi sama mcm baba plak nama dia... =p
~eman tgh tgk lagu kat komputer baba~

~inilah kambin tu tp kambin nie mcm garangkan baba~

~eman nyanyi sekali lagu tu pas tu mama amik gbr~

mlm sket tok ngan wan dtg tido umah kita tau baba..tp masa derang dtg tu eman dh tido so eman tak jmpa ponx tok ngan sok pagi bru eman jmpa..eman main ngan derang pas tu eman tgk tok potong rmpt baba..pki mesin tu bising lah..so baba tak yah risau yer rumput baba tok dh tol potonglkan..so tak pyh lah kita beli kambin kat baba... =D


ptg tadi eman, mama ngan maksyu pi psr mlm..eman suka jer sbb dpt jln..eman borink duduk umah jer..eman nagi2 sket jerlah tp sbb eman tak mo mama sush hati..pas tu eman jln2 sket tgk mama beli sayur, pas tu mama beli bwg pas tu eman rasa mengantuk nak tido..eman rengek2 sket2 pas tu eman pejam mata..sedar2 eman dh kat umah..eman bgn sbb lapar..pas tu mama mandikan..

~eman dh pndi pegang botol sdri dh hehe~

eman sukalah mandi tau baba..tadi mama mandikan terapung2 eman..hehe best jer eman senyum2 jer klu mama mandikan..tp eman dh tak muat dlm besen tu... =( kaki eman dh pjg..klu eman swim2 kaki asik kena besen jer..mama marah sbb tkt nnti eman sakit...nnti baba bwk eman pegi swiming pool yer..baba pndi swiming kan nnti baba ajar eman swiming eh...mesti seronok kan...


~suka eman bila mama mndikan..nnti kaki eman mcm itik quak quak~


~yg nie best sbb eman terapung2 tau baba..~

mlm nie eman tido lmbt sket kul 9 bru eman nak tido sbb eman tido siang byk ari nie...eman jd gud boy tau baba tak nangis2, tak meragam2 ponx sbb eman kan dh janji ngan baba nak behave...so masa eman tido eman tgk mama ponx tido..sian mama selalu tak cukup tido so eman bg peluang mama tido..baik kan eman kan, kan...


baba blk selasa nie kan tak sabar eman tgu....eman rindu sgt baba...sib baek mama selalu bg selimut bju baba ilang sket rindu eman sbb eman rasa baba dkt jer ngan eman..oke baba eman nak tido dh.. gud nite, luv you baba..eman akan jaga diri ngan mama sekali kat sini..baba jgn wisau oke..baba take care kat sana tau.. =)

dr:

eman

~~to be cont.~~

Friday, February 5, 2010

Ke Beryl's Chocolate Factory...


Lunch hour tadi saya telah mengfollow my boss ke kilang coklat beryl's di serdang...selalu dia citer psl kilang coklat nie..hrga takkderlah murah sgt tp boleh lah klu nak beli dlm kuantiti yg byk atau beli yg reject2..yg reject murahlah tp cepat lah habiskan..huhu


~rak-rak chocolate~



~rak display~



~keadan kedai yg sesak mmg bumper tu bumper lah sib semua pompuan huhu~




kilang beryl's nie besar jugak tp kedai dia kecik jer kat luar tu...dh ler org ramai dlm tu mmg bersesak2lah dlm tu..nak amik gbr ponx susah so dptlah 2-3 snap...lai satu kat kedai nie dia jual yg loose punyelah takder bekas..msk dlm plastik jer...hrga klu 500gm tu RM14 klu 1kg plak RM27...so klu ada sapa2 yg nak wat goodies tu bleh kot nak beli...




~hasil rembatan saya~





~Sensational Assorted Chocolate 1kg RM38~






~Milk Almond Chocolate 500g RM14~



~Mint & Bitter Chocolate 300g RM13.50~


~~end~~

Thursday, February 4, 2010

Entry utk Baba Ep 5...


Helooo baba..


how are you? eman oke here...wah eman speaking..huhu sajer jer sbb nanti klu bley ckp omputih bleh ikut baba gi keja jauh2 kan..kan baba..

erm ari nie kan eman dh wat mama lmbt g opis tau baba..sbb pg tadi eman bgn kul 3.50 nak shusyu..bila dh abis minum shusyu eman tak mau tido..eman sonyum2 jer ngan mama..eman nak main2 ngan mama tp mama ngantuk..mcm2 cara mama nak suh eman tido tp eman tak tido jugak...last2 eman nangis sbb mama tak nak main2 ngan eman..lai ponx waktu tu dh kat kul 4.30 eman dh rasa ngantuk blk..mama enjut eman dlm bouncer eman pas tu bru eman tertido..pas tu dkt kul 5 bru mama tido...

pas tu eman tido nyenyak jer..sbb mama bgn2 tgk jam dh kul 6.40..slalunya eman tgk mama bgn kul 5.45...sian mama cpt2 dia siap..tp takper sbb eman tau eman salah eman tido jer tak nangis2 ponx mcm selalu..mama angkat msk kereta ponx eman diam jer..mama tutup pintu gate ponx eman diam jer..pas tu mama bg eman susu smpi skol..cikgu ika terkejut sbb eman lambt selalu eman org plg awal dtg kat skol tu...

blk plak mama amik eman lmbt sket sbb mama ckp kat tmpt keja mama ujan lebat giler pas tu jem plak..eman tak kisah ponx sbb eman main ngan kwn2 kat skol..kat sana rmi kwn tau baba..bila mama amik dh nak smpi umah eman nangis sbb eman lapaar plak..yerlah ujan2 kan cpt lapar kan baba..


~smbil tgu mama wat shusyu eman tgk citer feveret baba wipeout yg ada byk bola tu~

erm eman plak dh minum susu mula2 rasa ngantuk nak tido..tiba2 eman terkentut eman sdri terperanjat..mama ketawakan eman plak..sib mama tak amik gbr eman klu tak malu lah eman..dh dua kali dh eman terkejut ngan kontut sdri tah apa2 lah eman nie kan baba...hehe =p

baba cuba baba tgk rmbt eman nie tak cntiklah tobek2 mcm nie...tak hemsem dh cmner nak ngurat nie..adoyai... nnti blk kita pegi potong rmbt kat kedai india kwn baba tu yer..eman nak rmbt tumbuh semua brulah hemsem..nnti nak ngurat kwn2 kat skol..eh jap2 kat skol tu eman yg plg muda..tak bley2 eman nak ngurat alesya lah bleh kan auntie pija..hehe


~nenek ckp ini cukur bantal..eman ponx tak tau knpa jd mcm nie~


ooo td baba mengata eman yer kat mama..baba ckp eman lepas yayak nangis..mana ada itu dulu lah..eman skrg nie tak nangis dh klu yayak..tak caya tgk gbr bwh nie..

~mama eman tak nangis ponx kan bila yayak~

okelah baba dh kul 9 dh nie eman nak tido..ari nie eman tido lmbt sket lepas main2 ngan mama td eman tak leh tido sbb ingat kat baba..kan selalu waktu2 mcm tu baba selalu dh blk keja..pas tu lama2 bru eman tido sbb mama dh bg eman selimut bju baba..

oke baba take care...mkn kan sekali mknan restoran aladin tu utk eman eh..eman miss baba c u soon..muaah



dr:
areel eaman

p/s: lupa nak ckp ngan baba sok maksyu dh blk kolej dia..so mama ajak maksyu teman mama...yeayea eman bleh main2 ngn maksyu...

~~to be cont.~~

Wednesday, February 3, 2010

CAmni Ponx ada...

lunch tadi say ke kl sentral utk tukar kad atm kat maybank..so sampi2 jer kat maybank tu saya tgk ramai plak org kat situ...dhler maybank tu kecik..tak cari2 jugaklah saya mana staf dia nak saya tanya...dlm pada tu saya terdegr suara bdk menangis..

pas saya nmpk kat tepi mesin no tu ada seorg lelaki pki tag maybank...so saya rasa dialah staffnye kot..

saya: encik kat sini bleh tukar kad atm tak?
en. maybank: kad awk kenapa?
saya: owh kad tu ada sstgh atm tak bley guna.
en. maybank: klu mcm tu awak beratur kat kaunter 6.

saya pon pndg kaunter tu tgk ada ramai org berlegar kat situ.

saya: ramai ke?
en. maybank: ramai jugaklah sbb lunch hourkan..klu awak nak dtg pukul dua..

sambil tu kitaorg ponx menjeling2 kat kaunter sbb ada bdk nangis ala2 mcm mengamuk..saya rasa budak tu dlm umur 5-6 thn kot..dok nangis jerit kat mak dia..masa tu mak dia kat kaunter tgh berurusan and muka adalah selenga atau selamba badak jer..

saya tgk budak lelaki tu beredar dr situ kuar dr bank tu dan jerit2 kat luar..tak jelas butir ckp dia..pas tu dia msk blk and jerit2 lai kat mak dia..mak dia masih tak berganjak dr kaunter tu dan tiada tanda2 nak memujuk..smbil tu saya tgk bdk tu pegang seluar dia...

mgkn bdk lelaki tu seluar dia kotor atau dia tak dpt apa yg dia nak..yerlah bdk2kan mcm tu klu selagi tak dpt yg nak dok mengamuk2 lah hempas kaki..samalah mcm bdk tu...crucial part saya tgk mak dia dh beredar dr situ and pegi kat meja yg ada kat tepi tu..anak dia still lai nangis2 smpikan budak tu meniarap atas lantai tu and hantuk kepala dia kat lantai and nagis kuat..tp mak dia buat bodo jer msbil tgk buku asb...ermm mgkn bru cek duit kot tgk dividen dpt berpa so seronok..anak tak dihiarukan..

pas tu tetiba saya tertangkp apa yg bdk tu ckp..nak kencing smbil pegang seluar and nangis...adoyai bdk tu nak kencing..patutlah dia dok pegang seluar jer..mcm tu punya emak ponx ada ker..dok biar jer anak tu melalak2..mmg jd tumpuan lah..saya yg tak jd wat kad kat situ bleh stop and tgk gelagat mereka..mak dia takder lgsg inisiatif nak bg anak dia diam..klu tak kesian kat anak tu ponx sila lah malu dgn diri sdri...

hailah manusia..mcm2 peel..hrp saya tak jd mak begitu klu tak kesian kat anak sila malu kat diri sdri sbb org mengata oke..

~~end~~

Entry utk Baba Ep 4...

Asalamualikum baba...
eman sihat ari nie..baba oke? mkn kat sana best tak baba? eman kat sini mkn shushu jer tp best jer sbb eman tak tau rasa mknan tu mcm mana...klu dh bleh mkn nnti eman nak mkn kfc lah hehe...

mlm tadi eman tido nyenyak jer tau..eman bgn nak shushu 2 kali jer..pas tu eman tido..mama tukar bju ngan pampers eman ponx eman tak sedar..eman mcm mamai2 jer..eman rasa bdn eman gerak2 eman bukak mata tgk mama tukar bju eman..

eman tak nangis ponx sbb eman dh sihat..eman nagis pagi tadi jer sbb mama kejut eman nak atr pi skol..eman tgh syedap tido tonggeng2 pas tu mama pusingkan..eman nangislah..mama letak dlm keta ponx eman nangis gak..sian mama kelam kabut dia tutup pintu..pas tu nak kena buang pampersh eman plak nnti bau busyuk kan..pas tu nak tutup pintu gate lai..dh jln keta mama bg eman syusyu...sian mama kena pegang shusyu sblh sblh pegang stering keta..yelah eman tak bley pegang sdri..klu bleh eman pegang jer..eman minum shusyu smpi abis tau baba sbb eman lapar..

smpi skol eman dh tak tido dh masa mama atr..mama kiss eman pas tu babai eman..eman senyum jer kat mama sbb eman tak pndi babai lagi..nnti klu bleh eman babai mama..

ptg td mama amik eman tp hujan lebat..sib eman dh msk kereta..tp dh smpi rumah mama tak smpt bukak pintu gate ujan lebat sgt..so kitaorg duduk dlm keta jer..eman tak penah tgk ujan..masa eman tgk ujan turun kat cermin best jer...dh lama2 mama kuar jugak bukak pintu sbb mama tkt eman nagis lapar nnti..sian mama ju dia bsh kena ujan..keta mama ponx bsh tau baba..nnti baba wat lah pintu gate yg bleh bukak sdri mcm jiran sebelah tu eh.. =)

~eman suka tgk ujan nie..1st time eman tgk tau baba~


~eman tgu ngan mama dlm keta sbb ujan lebat tak leh masyuk umah~


msyuk2 rumah mama kuarkan brg eman nangis plak...eman lapar lah mama cpt2 buat shusyu eman..eman minum smpi peluh2 tau baba..hehe byk kuar peluh eman mcm baba..besh minum shusyu suam2 sbb eman lapar..mama buat shusyu byk smpi 5oz eman minum smpi habish..lai ponx mama tukar dh puting eman yg buruk tu.. mama dh beli puting bru..so bila minum eman rasa laju jer..klu puting lama tu penat eman hisap smpi kempis2 pipi pas tu lama2 eman penat eman tak nak minum dh..


~yg kilat2 tu peluh eman tau~

eman sbnrnya dh ngantuk tp mama tak bg eman tido..mama main2 dulu ngan eman..ari nie nyanyi lagu ladybug lai yg kat hp mama..nnti eman nak suh mama letak lagu lain plak..hehe

~eman main cak2 ngan mama masa nie~


okelah baba dh tiba masa eman tido..baba jaga diri yer..babai baba luv u so much..eman n mama missh baba so much.. =)



dr:
Muhammad Areel Eaman b. Mohd. Faizal

~~to be cont.~

 
Design with love by Jiji for Zamimie