Wednesday, March 31, 2010

It's Happen Again... =(

untuk kali yang ke-3 wiper saya terkelepet kembali...kali nie dalam keadaan hujan yg maha lebat...nasib masa tu drive kat highway..cuba kalau drive tgh2 jem mmg seriau lah..tkt ler tak nmpk keta depan terus terlanggar...mintak dijauhkan lah...huhu

so ari tu bila wiper tu dh terkelepet dlm keadaan ujan lebat saya terus slowkan pemanduan masuk lane kiri dan follow lampu keta depan...and guide dr cermin sisi utk tgk samada saya masih di dalam lane atau tak...mencabar gak mulanye...waktu tu rasa nak nangis ponx ada..tak mo berenti kat tepi sbb dlm pada tu dok fikir nak blk cepat2 and amik eman...nak suh mydear amik eman tp sian mata dia blm baik jarak penglihatan adalah terhad...dah 2 minggu jugak dia tak kerja...

berbalik pada keta tadi alhamdulilah saya berjaya smpi umah ngan selamat...nasib lah saya ada boh rain repellent kat cermin so kira membantu jugaklah clearkan cermin depan tu...

napa lah wiper nie asik terkelepet..padahal rasa saya tak smpi sebulan bru ganti wiper arm tu..sib ada waranty lai..tp klu kena byr ponx klu tak silap saya dlm RM50 lebay jer takderlah smpi ratus2...kali nie nak pi ganti blk and harap2 tak terjadi lai...

owh yer smlm pi kat servis center kat bangi tp derang takder stok..klu nak order tgu smpi 2 minggu...so dlm pada tu derang tol lah saya kelepetkan blk wiper tu..boleh lah klu nak guna waktu2 terdesak kot...huhu

~see terkelepet dlm ujan...bygkan cmner saya drive..owh yer masa nie tgh stop nak byr tol so smpt lai snap huhu~


~see sampai cam tu sekali dia bengkok..klu wiper blade leh jer ganti sdri..nie wiper arm mmg ler kena pi kedai ganti...huahua~

~~END~~

Monday, March 29, 2010

Alice In Wonderland....

last monday dlm2 MC tu sempat lai menonton wayang..yerlah yg sakit cuma mata sajer yg lain semua oke..so apa lai pki jer sunglasses and jln lah spt tidak ada apa yg berlaku...huhu wlpun mata a bit blurry tp klu dh screen besar gabak depan mata tak nmpk mmg tak tau lah nak kata....

act it started when kitaorg dh atr eman pi skol and after bfast.. so dlm2 pada tu saya ponx menanam azam utk melipat baju yg berbakul dn selesai...tetiba mydear ajak p tgk alice in wonderland..dan2 tu jugak saya booked tiket...huhu tp sempat lai polish satu rumah sbb wayang start kul 3..

so menontolah kami cerita ini...


kalau sapa nak tau citer nie sila google sipnosis dia yer...yg bley saya bgtau citer nie kesinambung citer alice in wonderland yg biasa kita dgr and baca masa kecik2 dulu..rasa ada kot katun citer nie...




so kali nie dia mcm smbgn lah and alice nie ponx dh besar dh...so si arnab pegi mencari dia utk menghapuskan raksaksa gorgon bernama Jabberwocky...citer dia mmg sgt menarik serta mempunyai gbr2 yg cantik..saya adalah merasa puas melihat cerita ini...so kwn2 pi lah yer tgk...

~Mia Wasikowska~

~Johnny Depp~

~Helena Bonham Carter~

~Anne Hathaway~

~Matt Lucas~

so nie kira watak2 utama lah yer..so sblm pi tgk tu bacalah sinopsis citer supaya lebay kefahaman...octopus jgn lupa baca dulu...baru enjoy tgk ptg nnti...pas tu bleh eksen ngan obor2...haha




~~end~~

Philips Avent Blender....

Menarik sungguh food processor dr avent nie...ini kira produk terbaru dari philips avent lah...tgh survey2 blender utk eman...yerlah eman kan dh nak 6 bln dh..nak start mkn dh..so ingat nak beli blender yg khas utk dia..sng klu pki blender yg kat umah nie sedia maklumlah..acik dh blend segala jenis cili and rempah ratus..huhu blender kering tu plak mmg tak ilang dh bau jintan and ketumbar...yerlah pandai sgt pi blend rempah2 tu semua masa tgh panas2..huhu rendam 7 hari 7 mlm ponx tak ilang baunye..dah sebati ngan plastik tu... =p

Philips Avent Solid Feeding Starter Set


yg nie mini blender yg mudah utk kita blend mknan baby...selalu klu blender yg besar tu mcm leceh jer kan klu nak blend mknan baby sbb kita bkn nak blend byk2 ponx...didtgkan sekali ngan blender kering amat lah mudah, kot klu nak blend ikan bilis... bleh gak kot klu kita nak blend smoothies utk diri sdri amat menyihatkan..huhu klu dpt blender nie mmg compomlah konyang eman...mcm2 mknan yg mama wat nnti...huhu owh yer harga dia RM199...

Philips Avent Combined Steamer and Blender

ini kira teknologi baru lah bleh steam serta blend jer terus..sng jugak nie..kalau nak wat puri buah atau sayur2an utk bby kita...potong2 masuk dlm steamer steamkan pusing dn blend terus...sng sangat jimat masa sebabnye tak yah guna byk2 brg nak rebus nak blend apa semua kan...menarik jugak dgn harga RM399 boleh lah klu ada yg berminat..

Philips Hand Blender


klu tak ponx beli hand blander jer sng sket nak blend....sekali tekan dn lumat...hehe tp yg nie mcm leceh sket lah kot sbb nak kena pegang mesti mcm selekeh2 jer nnti..harga dia dlm RM200 lebay jer..klu susah2 ponx apa lai redeem lah cc point mcm kitaorg redeem dvd player sony ari tu...hehe sng tak yah kuar duit...tgu jer posman dtg atr brg kat umah..huhu

~~end~~

Friday, March 26, 2010

E-man 1st time ke midvalley...

weekends lepas kitaorg blk umah my PIL 1st time tido sana...ada sekali tu dtg sehari jer tak tido ponx...and most of the time derang yg akan dtg umah kami...ngehh22.. since umah dkt jerkan.. kitaorg dok bangi derang dok segambut bkn jauh sgt..huhu since eman ponx dh besar and tak meragam bila bwk berjln kitaorg ke sana...

so ahad tu sbbkan my pil ponx nak pi umah org kawen so kitaorg decide utk blk awal and pi bwk si tecit nie pi midvaley..misi utama adalah for play-gym hunting...sajer jerlah nak belikan permainan tuk eman ponx skrg nie dh pndi main kan...

bajet sampi sana sure org tak ramai sbb esoknye isnin and sekolah dh start blk..tp quite supriselah bila dh msk kat dlm mid tu org ramai giler..but it seem full with pregnant women and parents ngan baby dlm stroller...pi mana2 ponx akan bump with them...rupa2nye sbb ada mother and baby expo kat exhibition hall...tp kitaorg tak gi ponx...

act jumat ari tu saya dh pi dh motherhood expo nie..tp tak best langsung..takder apa yg menarik sgt ponx..tak byk promotion yg ada...brg ponx takderlah murah mane tp org punyelah ramai..huhu

so kitaorg ke jusco aja...tapi kat jusco lagi lah...kdg2 mcm ada traffic light plak bg laluan kat org...itu blm lai org yg amik space jln smbil mkn angin...mean jln lenggang2 kangkung kat tengah2...doyai ko nak lengang2 kangkung jln ler tepi2...

pi jusco cari play-gym eman tak byk choice tp harga okelah quiet reasonable..mampu milik haha...tp tak beli ponx...pi toys R Us tgk play-gym adalah mahal...paling mahal 100 lebay cam tak worth it jer beli...last2 pusing2 dlm tu sket punye lama nak cari pemainan yg betul2 eman suka...and dptlah satu dr lamaze...eman suka and he will laugh bila kitaorg picit kaki puppy tu..lepas tu kitaorg terus gi mkn sbb tak tahan ngan crowd yg ramai tu and terus balik..huhu


~eman ngan permainan baru..dlm byk2 puppy nie yg dia suka...layankan ajer as long bkn yg betul..huhu~

~my lil e-man~

~see how excited nye dia huhu~

~stare at baba food~

~mama & baba food, ribs by Tony Romas... nyum2~

~poor lil eman minum shushu jer yer syg~

~~end~~

Thursday, March 25, 2010

Tanda Pasangan anda Curang...

pagi tadi punye topik pagi nie kat HotFM... seronok gak dgr sbb bleh bg sket2 info kat kita kan...yerlah kdg2 pompuan nie lurus bendul sket...bila rasa suami atau psg tu bg lebay kasih syg serta perhatian mula dh lupa diri...maksudnye mudah percaya kat lelaki lah...termasuk saya..hehe adatlah tukan...

oke antara tips2 yg pendengar
  1. mailbox ngan sent item sentiasa di delete
  2. hp di silentkan
  3. hp sentiasa di tgn atau dipoket
  4. jawab telefon jauh2
  5. asik nak keluar aja
  6. kdg2 bila depan kita bila tepon bunyi tak angkat ponx
  7. semakin wangi dan bergaya
so nie kira antara2 tandanye lah..byk jugak lagi klu nak ikutkan..ini kira mcm common yg biasa kita dgr atau lihat...kdg2 ada yg luar biasa mcm appearance dia, perbuatan dia...tp klu sbg isteri atau psgn bila dh lama bersama perubaha2n itu mesti dpt kita kesan...apa2 ponx nharap2 ianya tak berlaku pada diri sdri....nauzubillah...


kat bwh nie saya dpt dr internet utk kita kongsi bersama...

1-Asyik resah melihat jam tangan apabila bersama anda.

Selalunya anda dan si dia menghabiskan waktu yang lama bersama.Tetapi sejak kebelakangan ini, si dia asyik resah apabila bersama anda dan sesekali menjeling jam tangan seolah-olah ada hal lain yang lebih penting.Si dia juga sering mengejar masa sehingga anda sanggup ditinggalkan berseorangan kerana kononnya ‘ada masalah sikit’. Jika situasi ini sering berlaku, anda patut berhati-hati kemungkinan si dia berjumpa dengan kekasih lain dan anda hanya dijadikan spare part!

2-Tiba-tiba saja mengadu sakit ketika berdating dengan anda.

Sedang asyik berdating dan anda sedang berseronok, tiba-tiba saja si dia mengadu sakit dan ingin pulang awal ke rumah.Ada-ada saja sakitnya..sakit perut, pening, lenguh kaki atau rasa nak demam! Sedangkan sebelum ini anda melihat dia sihat dan tidak menunjukkan tanda- tanda langsung untuk jatuh sakit! Apabila anda menawarkan diri untuk menghantarnya ke klinik atau pulang ke rumah, dia menolak bersungguh- sungguh dan ingin pulang sendirian. Kemungkinan dia tidak sakit tetapi mencari alasan untuk melarikan diri dari anda dan bersama kekasih lain.

3-Kerap menolak pelawaan anda untuk keluar bersama.

Jika dulu, si dia ceria apabila anda mengajaknya keluar samada menonton wayang , makan-makan atau sekadar bersiar-siar, tetapi kini dia sering menolak dengan seribu alasan.Jika si dia keluar pun setelah puas dipujuk dan dirayu oleh anda dalam keadaan terpaksa. Situasi ini mungkin disebabkan si dia sudah bosan dengan anda dan ingin meninggalkan anda.

4-Menjadi panas baran dan sering mencari kesilapan anda.

Si dia berubah sikap dari seorang penyayang menjadi pemarah. Kesilapan anda yang paling kecil pun seolah-olah besar baginya dan anda sering dimarahi walaupun di depan orang ramai. Walaupun anda cuba sedaya-upaya mengelak melakukan kesilapan, si dia tetap cuba mencari kesilapan anda.Paling teruk sekali, jika si dia sudah tidak segan-silu menengking anda atau memaki hamun anda disebabkan perkara2 yang kecil ataupun kesilapan yang tidak disengajakan. Jika situasi ini berlaku, lebih baik anda meninggalkannya kerana sudah jelas dia sudah tidak lagi menghargai anda sebagai kekasihnya.Mungkin si dia sedang mencari jalan untuk mewujudkan kebencian anda terhadapnya dan berharap anda akan meninggalkannya. Tak guna merayu lagi kerana layanan buruknya hanya menyebabkan anda menderita

5-Tidak membenarkan anda memegang atau membelek telefon bimbitnya.

Sudah tabiat pasangan bercinta, suka membelek-belek telefon bimbit pasangannya. Jika si dia jujur dan ikhlas dengan anda, sudah pasti dia membenarkan anda melihat kandungan memori telefon bimbitnya samada SMS, nama pemanggil, simpanan nombor telefon dan sebagainya. Dia tidak akan berasa takut atau bimbang kerana kejujurannya pada anda.Namun, sekiranya dia berkeras tidak mahu anda membelek telefon bimbitnya, anda patut mencurigainya kerana kemungkinan dia menyimpan nombor telefon atau SMS teman wanita lain. Dia tidak mahu anda melihat kandungan telefon bimbitnya kerana takut rahsia kecurangannya terbongkar.

6-Tidak lagi rajin menelefon anda

Di awal percintaan, si dia asyik menelefon anda sehingga berkali-kali dalam satu hari. Si dia sentiasa mengambil berat dan menelefon anda walau untuk bertanya sudah makan atau belum. Jika satu hari tidak mendengar suara anda,pasti si dia resah.Tetapi sekarang dia tidak lagi rajin menelefon anda dan ada kalanya tidak menelefon anda langsung.Anda pula yang terpaksa menelefonnya dan kelihatan terdesak! Apabila ditanya ada saja alasannya dan paling popular ialah sibuk. Situasi ini menunjukkan dia tidak lagi berminat dengan anda dan mungkin hanya akan kembali menelefon anda apabila ada kepentingan lain.

7-Berubah sikap dengan ketara

Jika dulu dia romantik bersama anda, sekarang dia hambar. Jika dulu dia ceria, sekarang dia membosankan.Jika dulu dia sering menghantar kad dan bunga, sekarang dia tidak lagi berbuat begitu. Jika dulu sering berkongsi cerita dan masalah serta bergurau senda, sekarang dia lebih banyak membisu.Malah dia tidak lagi mempamerkan kasih sayangnya pada anda dan hanya melayan anda seolah-olah teman biasa.Dia tidak lagi mengambil berat mengenai anda dan sering termenung jauh. Perubahan sikapnya yang ketara adalah petanda kemungkinan dia sudah ada teman baru dan tidak lagi berminat dengan anda. Anda patut menyuruhnya berterus-terang supaya diri anda tidak akan dipermain-mainkan!

8-Asyik lewat ketika temujanji

Anda sudah berjanji untuk berjumpanya di suatu tempat tetapi setelah berjam-jam menunggu, barulah nampak bayangannya. Anda merajuk tetapi si dia sudah bersiap sedia dengan pelbagai alasan seperti traffic jam, masalah di tempat kerja atau paling mudah terlupa!Jika sekali dua terlewat mungkin boleh dimaafkan tetapi jika dah selalu terlewat, pasti anda meradang! Anda juga mungkin boleh bertoleransi jika si dia terlewat seminit dua atau setengah jam, tapi jika asyik berjam-jam menunggu atau tak muncul langsung, pasti ada sebab yang lebih logik dari traffic jam! Anda perlu menyiasat kerana kemungkinan si dia telah membuat lebih dari satu temujanji dalam satu hari. Dan temujanji itu tak mustahil dengan wanita lain!

9-Menerima panggilan telefon secara rahsia

Sedang makan-makan bersama kekasih anda, dia menerima panggilan telefon atau SMS. Jika biasanya dia tidak kisah berbual di telefon atau membuka SMS di hadapan anda, kini dia menyorok-nyorok ketika menjawab panggilan.Jika sedang duduk, dia akan bangun dan melarikan diri ke tandas atau ke tempat tersorok dan berbual-bual di telefon dengan nada perlahan atau berbisik. Jika menerima SMS, dia akan membacanya dan memadamkan secepat yang mungkin kerana bimbang dibaca oleh anda. Bunyi telefon membuatnya gelisah ketika bersama anda. Kelakuan sebegini menunjukkan dia sedang menyembunyikan sesuatu dari anda dan tidak hairan jika dia berlaku curang terhadap anda!

10-Mematikan telefon bimbit ketika bersama anda

Anda pasti hairan sekiranya si dia asyik mematikan telefon bimbitnya ketika bersama anda sedangkan dahulu dia tidak begitu. Apabila anda bertanya, dia akan menjawab kononnya tidak mahu mengganggu masanya bersama anda. Alasan sebegini mungkin diterima sekiranya anda bersamanya ketika di panggung wayang atau menikmati hari istimewa seperti Valentine, tetapi jika setiap kali keluar dia mematikan telefon bimbit, sudah tentu dia takut ada orang tertentu membuat panggilan ketika bersama anda!Ini mungkin salah satu petanda si dia berlaku curang atau menyimpan banyak pasangan!

11-Telefon bimbitnya asyik engaged,tidak berjawab atau terus mati

Ketika anda cuba menghubunginya,handsetnya sering mati..Jika tidak mati,taliannya asyik busy,tidak berjawab atau engaged hingga kadangkala berjam-jam. Anda pasti jemu jika setiap kali cuba menelefonnya, telefon bimbitnya seolah tidak berfungsi. Jika anda dail telefon rumahnya, pasti jawapannya dia sudah keluar atau tidak diangkat langsung.Tak guna ada telefon bimbit jika tidak boleh dihubungi. Oleh itu, anda perlu melakukan sesuatu supaya situasi sebegini tidak berlaku kerana ia adalah salah satu petanda si dia berkelakuan curang.Si dia mungkin sengaja mematikan telefon bimbitnya ketika bersama kekasih lain!

12-Kerap memberi alasan sibuk dan penat

Anda mungkin sudah merancang sesuatu bersamanya di hujung minggu tetapi si dia memberikan alasan sibuk dan tidak dapat bersama anda.Si dia juga sanggup membatalkan temujanji atas alasan terlalu penat.Anda sering dibiarkan terkial-kial tanpa aktiviti menarik di hujung minggu.Anda cuba memahami tetapi jika si dia asyik sibuk dan penat, tentu hilang kesabarannya.Sekiranya kerjaya si dia sememangnya menuntut pengorbanan waktu,mungkin anda dapat memahami.Tetapi jika anda tahu bahawa si dia sebenarnya mempunyai banyak waktu sudah pasti anda berhak berasa curiga.Anda perlu menyiasat samada si dia benar-benar sibuk. Mungkin si dia hanya berpura-pura sibuk kerana ada urusan lain yang penting dari anda! Lebih baik anda mengangkat kaki daripada terus dibohongi kerana kecurangannya!

13-Sering tersasul menyebut nama wanita lain.

Pelik apabila sedang anda berbual-bual dengannya di telefon, dia memanggil anda dengan nama wanita lain. Apabila tersedar, dia cepat2 mengubah topik perbualan. Jika sedang berdating, dia tersasul memanggil anda dengan nama yang lain.Jika anda bertanya, dia akan mendakwa tersilap sebut kerana nama itu adalah nama adiknya, emak saudaranya, pembantunya dan apa saja yang dapat menyelamatkan keadaannya. Apabila anda mendail telefon bimbitnya dari telefon awam, dia teragak-agak seolah-olah tidak pasti siapa yang memanggilnya. Begitu juga sekiranya anda menelefon rumahnya (nombor telefon anda tidak tertera), dia seboleh-bolehnya cuba bertanya anda di mana, buat apa dan apa saja klu seperti cuba memastikan siapa pemanggil kerana takut tersilap sebut.Sekiranya anda berhadapan dengan situasi ini, berhati-hatilah kerana kemungkinan besar si dia mempunyai banyak teman wanita dan seorang playboy! Ini adalah kerana dia sering terkeliru sehingga tidak dapat membezakan suara anda dengan suara teman-teman wanitanya yg lain.

14-Sepi tanpa berita bila berjauhan.

Si dia mungkin terpaksa berjauhan dengan anda kerana sambung belajar, berkursus, menghadiri seminar atau outstation yang lama di tempat yang lain.Anda mempercayai kesetiaannya tetapi adakalanya berjauhan menyebabkan kekasih berlaku curang. Ini adalah kerana anda tidak dapat melihat gerak-gerinya atau juga si dia bosan tidak berteman. Jika pada awalnya si dia rajin menulis surat, menghantar email atau SMS dan sekurang-kurangnya menelefon anda sekali sehari, kini dia lebih banyak sepi tanpa berita.Si dia menyepikan diri dari anda dan tidak lagi menghubungi anda. Jika anda berjaya menghubunginya,sikapnya hambar dan tidak lagi seperti dahulu.Petanda ini jelas menunjukkan ada sesuatu berlaku ketika anda berjauhan dengannya.Kemungkinan si dia sudah mendapat pengganti anda ketika berada di tempat baru.

15-Ada kesan gincu atau bau minyak wangi pada pakaiannya

Anda tentu bengang apabila mendapati ada kesan gincu pada bajunya atau bau pewangi wanita lain pada tubuhnya.Mungkin si dia tidak sedar kesan-kesan ini tetapi relakah anda hanya berdiam diri apabila berhadapan dnegan situasi ini? Si dia mungkin berbohong dengan pelbagai alasan untuk menyelamatkan diri tetapi anda disyorkan supaya menyiasat tingkahlakunya agar tidak diperdayakan.

16-Marah apabila anda bertanya aktivitinya.

Sebagai seorang kekasih, sudah pasti anda ingin mengetahui aktiviti teman anda sedikit sebanyak. Contohnya sekiranya dia ada mesyuarat, kerja lebih masa atau ingin bermain tenis dengan rakan-rakannya di sebelah petang.Pertanyaan ini bukanlah bererti anda seorang penyibuk dan ingin tahu segala urusannya atau mahu mengongkong pergerakan pasangan,tetapi sekadar mengambil tahu dan mengambil berat.Jika kekasih anda seorang jujur, pertanyaan mudah ini akan dijawab tanpa rahsia.Tetapi sekiranya pertanyaan ini menimbulkan kemarahannya tanpa sebab, anda pula mempunyai sebab untuk meragui keikhlasannya terhadap anda. Mungkin dia membenci soalan ini kerana tidak mahu anda mengetahui aktivitinya bersama kekasih lain!


~~end~~

Wednesday, March 24, 2010

Back To work...

hari nie dh start keja balik stlh dua hari berMC...mata blm baik ponx sbnrnye tp since ubat ada lai malas nak berulang alik ke klinik utk amik MC...

pagi2 dh smngt bgn nak pi keja...jam belum berbunyi mata dh terbuntang bukak...bila jam berbunyi snozzkan sbb rasa terlalu awal nak bgn..so cuba utk tido2 ayam..tp ajaib tak terlajak langsg spt selalu...huhu

smpi opis smngt nak wat keja...cuti dok umah borink...lain ponx sdri taulah klu cuti apa yg akan berlaku..tp yg tak sedapnye dlm sakit2 and mood down asik di'bahankan' aja kat opis nie...kecik ati ooooo...semakin down jiwa dn raga..

klu bleh dipindahkan sakit nie mmg jam2 tu jugak saya jampi pi sakit nie kat org yg sptutnye..biar dia rasa apa yg saya rasa..shi***

time nie lah rasa menyesal pegi keja...rasa klu kuatkan tekad utk tido kat umah lai bagus...biar ponx borink kat umah seronok jugak dpt tido jam 12 tgh hari....biar ponx tgn sakit main wii tak kisah ler redah jer..

time2 tu rasa nak balik jer main2 ngan eman...

tp nak wat camner tak bley diundur dh...smpi opis dok diam2 kat meja mcm kura2 dlm shellnye...bergelumang dlm hand sanitizer, cermin serta tisu...yerlah kang berjangkit kat org lain tentulah dipersalahkan...

ocotopus maafkan saya klu berjangkit... =(

puhh
puhh
puhh
pegilah kau wahai sakit mataku

~~end~~

Tuesday, March 23, 2010

Announcement


sesungguhnya tuan tanah adalah MC selama 2 hari...
disebabkan oleh sakit mata yg bertmbh sakit...

adoyai mata ku dua2 belah dah merah and bengkak serta berair...
akan kembali seperti biasa jika smpi masanye...
p/s: ini bkn mata saya google jer..huhu



~~end~~

Thursday, March 18, 2010

Outing Sefamily...

baru terperasan yg entry nie tak di upkan...punyelah lama tersimpan dlm draf..huhu sib tak basi..

cam sblm nie tak penah outing..poyo jer lebay..huhu bkn apa sejak2 ada eman nie masa mmg tak byk kitaorg spend kat luar bersama2..sbbnye mydear malas nak bwk eman keluar risau klu2 dia meragam..stkt nie penah gi alamanda jerlah kot 2 kali...seday2.. :p [eh apsal icon jelir plak seday huhu]

so sblm mydear fly ari tu kitaorg pi mkn2 kat marriot putrajaya..again..huhu sbbnye saya adalah teringin mkn dim sum kat situ...ari tu masa pegi mlm tu takder dim sum tu...dim sum siang2 buto jer ada..so pegilah kami anak beranak...

kali nie eman tak tido ponx dia jaga jer all the way ke sana..tp bila nak smpi dia dh terlelap..tp maklumlah dia klu dh tido n keta berenti bergerak bgn jugak...doyai huhu...tp lah since dia tak meragam it's oke lah bg saya..




~eman dgn baba~


~mama enjoy her food~




~1st round punye food..after that tak sempat dh nak snap sebuk ngap jer... =) ~


~eman stare at our food..sian anak mama yer~


~minum susu jerlah yer eman...~

~~end~~

Wednesday, March 17, 2010

Sakit Buntut... :(

apakah tajuk sakit buntut...ala biasalah org selalu ckp klu sakit mata ckp sakit buntut klu tak nnti berjangkit...owh yer sayalah kena sakit mata tu berjangkit dr anakanda tercinta...biasalah mama mithali bila anak sakit takper2 bagi mama jer sakit tu...ha amik mmg mama yg kena sakit mata tu...tp anak dh baik dkt 5 hari bru mamanye kena...nmpkne ada virus2 yg masih lai menguit dn tidak mati...

mata nie start sakit isnin malam...rasa macam kena tumbuk plak mata..bila tekan2 sakit..tgk cermin tak merah...cek kot2 ada najis mata [guna bahasa sopan sket huhu]..ponx takder clear...so ignore kan ajer...esok pagi bgn tgk mata clear takder najis mata...mata merah sket tp bengkak banyak..tp masih boleh melihat lagi...mata yg sepet bertambah sepet...pi opis cam biasa makin ptg makin bengkak dn merah plak...

terpaksa blk awal sket terus pi klinik...smpi klinik doc tegur obvious mata awak bengkak..takper dia kata bg ubat yg lebay byk dadahnye...sblm tu guna anak punye ubat mata..patutlah mcm tak berkesan...doc bg ubat gatal, ubat bengkak, ubat mata n eye ointment + ubat sembelit...apa kena mengena ngan sakit mata??? kata sakit buntut haruslah amik ubat sekali..hehe takder saja jer mintak sbb kdg2 terkena sembelit so bila dh ada spare jerlah kan...

mlm tadi msg opis mate...antr ayat2 msg:
"saya dpt mc 2 hari tp saya nak gi keja jugak..jgn risau saya bwk hand sanitizer and spekhitam..."
giler pi keja sakit2 mata...yerlah yg sakit mata, kaki ngan tangan masih berfungsi...lai ponx borinklah dok umah dn juga rugilah klu cuti...

so hari nie kejanye asik apply sanitizer jer kat tgn..org sapu losen...nak wat cmner kena lah bertanggungjwb sat lai org berjangkit nak wat cmner saya dh wat langkah2 prevention yg plg hard core..cuma spek itam tersemat dlm handbag+coach+baru+yg+mydear+bagi...gilo ko gelap2 nak pki spek hetam maunye langgar tiang kang..huhu

tapi kepelikannye bila zaman dh moden sakit ponx dh bertmbh moden...klu dulu mesti mata merah giler...skrg merah lite2..klu dulu mata bernajis smpi bgn pagi mata melekat..skrg nan ado najisnye...kalau ada ponx very the lite gitu..

apa2 ponx octopus klu berjangkit jugak i'm sorry......... =D

~~end~~

Tuesday, March 16, 2010

Eman New Car Seat...

yea yea akhirnya berjaya jugak dptkan car seat baru utk eman...so sng sket lah pas nie nak amik ngan atr eman..so kira klu saya tak smpt amik or atr eman mydear akan buat...so smlm 1st time mydear atr eman pi skol...huhu

eman nie sng jer klu dia dok dlm keta since keta adalah bergerak dia akan diam jer...sekali pandang mcm dia layan blues jer sbb termenung...klu tido ponx mcm tu jugak...klu dh tido kat dlm keta dlm pangkuan ponx selesa, keta langar lubang ponx tido nyenyak...keta langar bumper ponx tak sedar..tapi klu keta berenti tak smpi 5 minit dia bleh sedar...huhu mgkn sbb masa pregy dulu saya suka jln2 naik keta...huhu tak leh dok umah sgt asik meloya and lemah urat saraf..huhu

so car seat nie letak kat my car and bakul eman letak dlm keta mydear sngkan...saya takderlah beli jenama combi tu beli sweet cherry jer...biasalah rakyat marhaen kemampuan ponx terbatas..haha

~like a big boss lah eman nie~


~syok yer dok dlm nie sonyap jer~

takder gbr full plak..next time lah amik..nmpk cam dia seronok jer dlm nie sbb bleh nmpk depan..selalu nmpk langit jer...skrg bleh tgk apa yg mama tgk sekali yer sayang..tp lihat mcm bulky sket sbbnye tengiling saya nie seat dia sporty sket so mcm msk kedalam...so bila dh letak car seat tertenggek jer car seat tu..mmg jelas2 lah nmpk...huhu jatuh saham mama lah syg sbb org nmpk dh ada car seat so org tau mama dh kawen...haha klu tak sblm nie asik kena ngurat jer... =p [ops bkn nak bangga diri saja jer bgtau utk ingatan baba haha]

owh yer car seat nie beli kat manjaku bangi...harga RM300...pi lah manjaku byk sket choice nye dari jusco...tp saya pi jusco cheras selatan jer tak pi ponx survey kat jusco mid ke mana2 ponx... malas lah end up sama jer so buang masa...owh yer sogo ponx saya ada survey gak tp tak byk choice...klu ada yg mahal2 jerlah...


~~end~~

It's Dinner Time..

semenjak mydear dh pulang nie rutin harian dh kembali semula kepada rutin asal...maknanya kena masak ler...klu dulu ikut sukalah klu rasa nak mkn masak klu tak nak mkn jerlah apa yg ada..so biasanye mknan saya adalah roti...huhu mmg kembang lah bdn asik mkn roti jer...huhu

so weekend ari tu saya masak dinner yg sonang2 aja...itu ponx request dr mydear...so saya dgn rela hati masak sbb mmg feveret saya masak memasak nie..cuma kekangan masa jer huu...


mee bandung nie guna perencah yg siap jual kat kedai...huhu import jauh tu dr tangkak johor..sedap ooo...kot2 klu ada yg nak and teringin bg tau lah yer...bkn tol masakkan tp tolong belikan jer rencahnye...haha




ini plak mee goreng bodo2 jer wat hari ahad lepas...nak wat mee goreng bsh sbnrnya tapi dh kering kuahnye...huhu sbbnye dibiarkan jer dlm kuali tak angkat terus...yer wpun dh tutup api kuali masih panas lai kan... =)

~~end~~

Monday, March 15, 2010

Thanks Dear...

Akhirnye mydear telah selamat kembali ke pangkuan kami berdua...huhu ceh ayat poyo.. =p kamis lepas dia blk dh..eman ponx cam pelik2 jer tgk baba dia...yerlah hampir sbln tak tgk kan..so mata dia tak lepas pandang...lai ponx dia suka lah sbb mydear suka main2 ngan dia...sampi sabtu lepas seharian dia tak tido...tido ponx tak smpi sejam dh bgn blk...bila bgn nak ajak main2 ngan dia...senyum2 pas tu dok tegur baba dia....

penantian kami membuahkan hasil...huhu sbbnye eman dh tentu2 lah byk baba belikan baju..dr pi london dulu smpi yg us plak mmg kompomlah saya tak beli baju sbb stock bju baba beli cukup utk smpi dia umo setahun...huhu klu beli ponx bju basahan jerlah...bju2 raya kompom ada...huhu


~stock baju eman dr us~

~and this is mine~






~dipadankan ngan wallet yg dia beli kat us juga 2 years back...complete.. =) ~


and for me wpun hanya dua menda tapi berbaloi2... =)
Thanks dear....

~~end~~

Berbaloi-baloi...

semalam car seat hunting masih diteruskan...sabtu tu just survey2 kat jusco jer tp tak byk choice..last2 pi cari kat manjaku jer sbb kat situ byk choice..


act bkn nak citer psl car seat..itu kemudian2 lah..tp nak citer smlm perjlnan kami yg berbaloi..sbbnye plan utama nak pi manjaku jer pas tu nak pi mkn nasi ayam kat ani sup utara...so masa otw tu mydear tetiba ckp nak mkn chicken rice shop...kat area2 bangi takder rasanye yg ada kat alamanda jer..lai ponx kesian kat eman klu pi tmpt yg takder aircond nie mesti rimas...


so mydear singgah jap manjaku and survey2 dulu car seat, dypers and susu eman...terus lps tu ke alamanda...lepas jer mkn jln2 dlm carrefour and dgn terkejutnye kami drypers yg jumbo saiz tu RM30.90 jer...murah sungguh2 murah...dh ler malam sblm tu kami dh beli kat jusco dgn harga RM42.85...masa tu dh rasa mcm murah sbb dia tulis kat situ limited 2 per customer...so bajet murah lah sbb dia tak bg beli byk...lai ponx kami tak penah beli saiz jumbo nie sbb dulu eman pki saiz S mmg takder saiz jumbo...skrg nie eman dh pki M so adalah saiz jumbo...yerlah saiz jumbo ada 84 keping tu...pas tu tgk kat manjaku RM36 kira murah dh...tetiba carrefour jual lai murah...so apa lai rembat jerlah...


tp promosi hanya dua hari jer...last smpi semalam jer..and then kitaorg tgk plak susu eman enfalac A+ ponx murah jugak tp murah singgit jerlah dr kedai cina yg kitaorg selalu beli tu RM54.++ klu kedai cina tu RM55.90 klu tak silap...huhu so merembat jugaklah kami...huhu rasanye klu time gaji tu dh tentu2 lah org merembat drypers tu berpack2..tp smlm kebanyakan bwk satu pack jer...kitaorg ponx beli satu pack jer sbb sblm tu dh beli dh...


so kira perjlnan kami semalam berbaloi lah sbb dpt menda murah...ermm pas tu dpt car seat eman beli kat manjaku byk choice...


~~end~~

Friday, March 12, 2010

Car seat For Eaman....

start next week dewan dh start so maybe saya akan mula blk lmbt tp takderlah kerap sgt..and saya tau mydear akan byk wat testing kat cyber so potential utk dia blk awal adalah tinggi...so apa kena mengena plak ngan car seat???


sbbnye nnti dlm keta saya akan pki car seat sbb most of the time saya yg htr and amik eman dr skol dia kan...so priority tentulah utk saya..manakala bakul plak letak dlm keta mydear...so bila2 agak2 dia nak amik eman sng letak jer eman dlm bakul tu...takderlah dia nak bg alasan "keta abg takder bakul nak letak eman"...huhu so dear take note yer kita nak beli car seat tuk eman...huhu


bila search dlm internet tak byk ponx yg berkenan di hati..tp ada satu tu jenama sweet cherry yg mcm saya berkenan sket and harga ponx kira mampu milik lah..huhu



tp nmpk cam pompuan plak kan sbb munge2 wpun kaler itam...huhu sian eman klu pki nie jd mangsa exploitasi oleh mama dia...hahah sbb mama suka anak plak yg jd mangsa... =p so reject lah yg nie...




klu cam nie ponx oke kan...tp cam sesuai utk infant jer...tuk baby tak sesuai kot...ker boleh jer..takper akan difikirkan...dh ler keta mama keta sport car seat anak ponx nak sport jugak ek.. =)




yg nie mmg saya sgt2 sangat berkenan...harga RM699 perlu difikirkan lagi...kaler plak cantik jer tp memudaratkan sbb klu nnti dia dh pndi mkn ker apa mesti comotkan klu kaler cerah2 nie...takper2 akan difikrikan...

apa2 ponx ciri2 car seat yg saya nak cari...

  1. harga mestilah yg mampu milik...tak mau lah harga yg tak masuk akal..
  2. design yg sesuai tuk lelaki atau pompuan...kot2 lah next baby pompuan ker...[cehh berangan lebay.. =p ]
  3. tak mo yg bulky sgt serta sng nak handle....

maybe nak ajak mydear pegi mydear warehouse sale lah...eh ada lai ke? ada kot..sbb mysis ckp kat sini murah2 brgnye...takper2 apa2 ponx semuanya akan difikirkan...huhu

~~end~~

Thursday, March 11, 2010

Lelaki Mengamuk di Tadika..

giler arh masa baca paper pagi tadi...kesian budak2 kecik nie jadi mangsa...klu setakat kena lempang oke lai lah ini kena ketuk ngan tukul besi mmg tak hingatlah dia punye kejam...tp nak ckp apa kan dh org kurang siuman...tp dr gaya mcm takderlah kurang siuman sgt..siap pki helmet and spek itam lai...pas tu tabur lada putih kat muka cikgu..agak2 korg siuman ke tak...cuba korg baca and nilai sendirilah...



Lelaki Amuk Hentak Kepala 3 Kanak-Kanak Dengan Tukul Dalam Tadika
Oleh HAMDAN RAJA ABDULLAH

Nur Nadrah Nabilah Mohd Yusri dengan berbalut kepalanya semasa dipindahkan ke wad di Hospital Pakar Sultanah Fatimah di Muar hari ini.

MUAR: Tiga kanak-kanak cedera parah apabila seorang lelaki yang bersenjatakan tukul menyerbu masuk ke sebuah tadika di mana mereka sedang belajar pagi ini dan mengamuk lalu menghentak mereka di kepala.

Kanak-kanak berkenaan termasuk seorang perempuan - kesemuanya berusia enam tahun - sedang mengikuti kelas mereka di Tadika Sinario di Lorong Haji Ali berhampiran Jalan Junid di sini apabila seorang lelaki mengamuk menyerbu masuk ke dalam kelas lalu mencederakan mereka.

Ketiga-tiga mereka telah dikejarkan ke Hospital Pakar Sultanah Aminah pada jam 10.20 pagi untuk mendapat rawatan kecemasan. Bagaimanapun menjelang jam 6.30 petang, mereka telah dipindahkan ke Hospital Sultanah Aminah di Johor Baru.

Seorang lagi mangsa, Vincent Tey yang cedera parah di kepala.

Mereka dihantar ke Johor Baru dengan tiga ambulans berasingan.

Menurut pengusaha tadika itu, Voon Siew Kuin, 45, penyerang itu yang memakai topi keledar, telah melompat pagar sekolah berkenaan dan menendang pintu gril tadika sebelum bertindak menyerang kanak-kanak malang berkenaan.

Kata Siew Kuin, sebelum lelaki itu bertindak ganas, dia sempat menghalang lelaki itu dan bertanya apa yang dia hendak tetapi lelaki itu dengan pantas menyembur serbuk lada ke mukanya sebelum melakukan serangan ke atas kanak-kanak berkenaan.

Dia kemudiannya menghentak dua orang kanak-kanak lelaki dan perempuan di kepala mereka sebelum berlari keluar ke arah sebuah motosikal lalu memecut meninggalkan tadika berkenaan.



Alex Tan dengan berbalut kepalanya semasa dipindahkan ke wad.


Siew Kuin berkata, ketiga-tiga kanak-kanak berkenaan mengalami pendarahan yang banyak dan berharap keadaan mereka stabil selepas dibawa ke hospital.

Pengusaha tadika itu juga berkata, ketika kejadian, terdapat lebih kurang 20 orang kanak-kanak di dalam tadika berkenaan. Sementara itu, kanak-kanak berkenaan, Vincent Tey, Alex Tan dan Nur Naddrah Nabilah Mohd Yusri telah menjalani rawatan kecemasan termasuklah imbasan di kepala untuk memastikan tidak ada sebarang kecederaan dalaman yang serius.

Bapa mangsa, Mohd Yusri Mukhlis ketika ditemui berkata, anaknya mengalami keretakan di tengkorak kepala dan gegaran tetapi bersyukur keadaannya stabil.

Pada mulanya kata Yusri, ada orang telah memaklumkan yang anaknya telah terbunuh dalam kejadian itu dan dia yang dalam keadaan panik telah menelefon isterinya, Farah Asyikin Abu Samah.

"Saya bukan sahaja terkejut tetapi sangat takut dan sedih apabila mendapat berita itu dan isterinya pula hampir pitam. Bagaimanapun sebaik sahaja tiba di hospital dan bertemu doktor saya dan isteri berasa lega dan bersyukur anak kami selamat," katanya lagi.

Sementara itu, Pengerusi Jawatankuasa Wanita, Keluarga, Kesihatan dan Pembangunan Masyarakat Johor, Dr Robia Kosai ketika ditemui berkata, seorang pakar bedah dari Muar telah mengiringi ketiga-tiga mangsa ke Johor Baru.

"Saya dan Ketua Polis Johor, DCP Datuk Mohd Mokhtar Mohd Shariff telah melawat mangsa dan kami berpendapat mereka akan menerima rawatan dan perhatian yang lebih baik sekiranya dihantar ke Johor Baru.

Dalam pada itu, polis telah melancarkan gerakan besar-besaran untuk memburu dan menjejaki suspek yang dipercayai seorang lelaki yang tidak siuman.

Ini termasuklah mengadakan sekatan jalan di kebanyakan kawasan di daerah ini.

*sumber dr mStar online.

Muhammad Areel Eaman is 4...

~hola i'm 4 month now~



Hari nie eman genap 4 bln...skjp jer masa berlalu..eman ponx skrg bila dh besar sket nie dh pndi and dh behave..klu dulu bgn2 wpun dh minum susu asik nangis jer..tp skrg bila dh kenyang dia akan main2 sdri..tak ponx dia akan perhatikan jer saya bersiap...kdg2 mulut dia bising jugak tak tau apa yg diperkatakan...bermain bersama ngan dia ponx rasa seronok jer sbb dia dh pndi respon ngan perbuatan kita...






klu dr segi penyusuan plak skrg nie dia dh minum 6oz...kdg2 terlajak jugak smpi 7oz huhu..sbb tu baru2 nie timbang berat dia dh 6.1kg...cpt jugak dia naik dlm masa 2 minggu dr 5.8kg....bila minum byk nie bgn menyusu ponx dh kurang...sng mama..huhu selalunya klu saya amik dia kat skol tu dh bg susu mgkn dlm area kul 5 lah..so blk2 umah saya main2 dulu ngan dia smpi dia dh nmpk ngantuk and nak tido...kdg2 dia nak minum susu, kdg2 tak mau..so klu kul 7 tu minum susu dia akan bgn blk kul 12 utk susu...lps tul dlm area kul 5 lebay atau 6 bru bgn blk tuk susu...so masa tu mmg time saya bgn tuk gi keja so kira dia mcm alarm saya lah huhu...






tp cuma satu jer dia belum lai memusing2 atau meniarap dgn sdri...kepala mmg dh kuatlah..cuma nak memusing tu blm lai...stkt nie yg saya nmpk dia mengiring ponx bru 3 kali..klu kat skol dia ponx bdk tu kata tak der nmpk dia pusing2...erm lmbt sket anak mama nie..nak terus berdiri dan berlari lah kot...huhu tak per slow2 lah.....


~buah hati mama ngan baba~


feveret dia klu saya bg bantal kecik dia akan gomol2 bantal tu and kdg2 ala2 melambung2...huhu seronok gak smbil drive tu sambil tgk dia main2...klu bg rattle tu kejap jer pas tu dia buang ketepi...mgkn sbb berat sgt rattle tu..bantal tu ringan jer...




pas tu skrg dh pndi nakal2 dh..bila saya bg susu tu kdg2 dia senyum2 dn isap pas tu dia tarik keluar...pas tu mskkan blk..pas tu keluarkan blk...mana tak nakalnye klu time bg susu tu saya pegang takper..ini klu time sendal ngan bantal dia terlepas lah botol..pas tu mulut bising jer mengadu...tp serius kiut waktu tu..huhu konon2 mcm nak ckp tak bersalah lah lepas kan botol susu dia... =)




apa2 ponx byk jugak perkembagn dia waktu nie...klu ikut milestone baby center tu dlm 8 ciri dia dh cpi 6 lah...lai 2 tu roll over ngan 1st tooth jer blm dicapai lai...takper2 lah pas nie bila baba dh blk and selalu main2 ngan dia mgkn akan ada byk lai perkembangan... =)

~~end~~

Wednesday, March 10, 2010

Rumah Saya ada...

rumah saya ada tv



*




*





*





rumah saya ada astro


*





*





*





rumah saya ada pc


*





*





*





rumah saya ada laptop ( 2 lagi tu)


*





*





*





rumah saya ada PS2

*





*





*





rumah saya ada nintend0 wii

*





*





*





tapi

*





*





*





rumah saya takder dvd or cd player


tension jer...sbb kitaorg mmg jrg tgk movie kat rumah sng citer tak penah beli cd or dvd lah..selalunye kitaorg akan tgk wayang or tgk jer movie kat hbo tu..tapi baru2 nie baru saya rasa keperluannye...huhu



yerlah sejak2 ada eman nie masa tuk nak tgk movie mmg takderlah..yerlah takkan nak pi bwk dia plak kan...pas tu takkan nak tingal semata2 utk berhibur mcm tak smpi hati plak..so weekend ari tu mmndgkan mydear ponx takder kat umah...saya plan nak tgk movie ngan mysis...tgk kat umah jerlah...



so gigihlah pinjam dvd member nie..nak tgk citer the final destination and old dogs....so mlm jumaat tu try2 bukak kat pc tak bley...bukak kat laptop ponx tak bley...klu ada ponx kuar gbr jer suara takder....tension tul...jam2 tu lah dok pikir nape lah tak beli dvd player dulu...rasa mlm tu jugak nak pi keluar beli..huhu ke ada yg nak bg saya dia punye kot2 tak pki lai ke...atau ada lebay ke sbg hadiah kawen wpun kami dh ada anak sorg and wpun kami kawen dh nak dekat 2 thn...huhu

ingat nak beli cam nie lah comei sket...tak amik byk space ponx...tp tak beli kaler pink kot beli hitam biar sedondon ngan tv...rasanye tgk awal thn lepas RM160 agak skrg nie dh murah kot...huhu

~~end~~

Tuesday, March 9, 2010

Yea Berjaya juga...

halo semua...ini eman nie..eman nak msk 4 blh dh bln depan... =)



apa yg berjayanye? berjaya snap gbr eman mengiring...huhu semngat jerkan...biasalah 1st timer semua rasa excited..cuba sok anak dh 3-4 tak heran dh gaknye.. =p
~1st snap eman mengiring...ignore the mess huhu~


ini smlm lah punye blk2 jer umah letak dia atas katil and saya wat lah kjea2 lain..sekali toleh tgk2 mamat tu dok meniring smpt lah snap 2 kali sblm dia sedar kehadiran saya terus dia pusing pndg saya and sengih2...

eman nie perangai dia mmg cam tu...klu dia tengah bebel2 and saya rakam pas tu dia perasan terus dia diam and tenung jer hp tu....klu nak mesti kena amik curi2...klu dia gelak2 geli hati tetiba saya nak amik gbr terus dia senyap jer..kita geletek ponx dia wat bodo jer...huhu



~pose askar dr eaman huhu~


dats y lah klu gbr dia kebanyakan yg saya amik muka serius jer...klu dpt snap yg senyum or gelak ponx mgkn secara kbtln atau selepas memujuk beberapa lama..huhu
~aksi seksi sblm mandi~

~yeah mari makan towel..nom nom~

p/s: act nak wat entry utk baba..tp sbb baba nak blk dh and baba ponx dh tak mengadap pc skrg nie sebuk berjln2...so jdlh entry biasa jer...

~~end~~

 
Design with love by Jiji for Zamimie