Friday, April 30, 2010

Cuti-Cuti Malaysia...


Akhirnye selepas lama dh tak berjalan...weekend nie kami akan bercuti2 malaysia...last pi bercuti ponx masa pregnant 4 bln kot...masa tu ikut mydear pi singapore...pas tu just jalan kl, blk kg mydear kat segambut [hik, hik, hik] blk kg saya kat johor...huhu so mmndgkan eman ponx dh besar sket kami ponx memanjagkan langkah kami...ceh ckp cam poyo nak g jejauh jer pdhal nak g PD jer ponx..haha

tapi apa2 ponx i loike sbb mydear nie mcm bleh baca jer fikiran saya...so kira mcm chemistry kami nie kuat lah kot...[wekk :p] sbbnye saya ckp kat opis jer ngan cik octopus rasa cam nak pi cuti dok tepi laut...tetiba jer selasa ari tu dia ajak p PD...best2..huhu tak sabar nak g, nak pi makan seafood boley? haha

so takder manyak menda nak citer sbb tak pegi lai...apa2 ponx legendiwh tunggu kami....huhu

~~end~~

Wednesday, April 28, 2010

Untuk MyDear....

nothing to say...cuma senyum hingga telinga jer... =)


buh lirik supaya sng paham...

1,2,3,4


1,2 - 1 2 3 4
give me more lovin then i've ever had.
make it all better when i'm feelin sad.
tell me that i'm special even when i know i'm not.
make me feel good when i hurt so bad.
barely gettin mad,
im so glad i found you.
i love bein around you.
you make it easy,
as easy as 1 2,(1 2 3 4.)
theres only one thing two do three words four you.
i love you.
(i love you)
theres only one way two say those three words
and that's what i'll do.
i love you.
(i love you)
give me more lovin from the very start.
piece me back together when i fall apart.
tell me things you never even tell your closest friends.
make me feel good when i hurt so bad.
best that i've had.
im so glad that i found you.
i love bein around you.
you make it easy as easy as 1 2,(1 2 3 4.)
theres only one thing two do three words four you.
i love you.
(i love you)
theres only one way two say those three words
and that's what i'll do.
i love you.i love you
(i love you)
you make it easy, its easy as 1234
theres only one thing two do three words four you i love you
(i love you)
theres only one way two say those three words
thats what ill do i love you
(i love you)
i love you i love you.
one two three four i love you.
(iloveyou)
i love you
(i love you)

p/s: bkn entry membodek eh baba.. =p

~~end~~

Quinoa Cereal...

Quinoa is a highly nutritious food from South America that was once considered "the gold of the Incas". The Incas of South America considered it sacred and used it in their rituals. They referred to it as ‘chisaya mama’ or mother of all grains, with the Inca emperor sowing the first seeds of the season using 'golden implements’. Quinoa is higher in amino acids and protein and can be easily substituted for almost any grain, as it is gluten free. The coating of the saponin gives it a bitter taste, so it needs to be washed away before cooking. Rich in proteins, iron, calcium and potassium, copper, and potassium, it helps prevent type2 diabetes, childhood asthma, heart diseases, gallstones and migraines. With this article, we will help you explore the benefits of this wonderful seed, quinoa.

Health Benefits Of Eating Quinoa


  • Quinoa is rich in protein content. In fact, it is a complete protein as it contains all the essential amino acids, especially lysine, which is required by the body to grow and repair tissues.

  • It has high content of manganese in it, which acts as antioxidant in the body and helps it get rid of dangerous cancer cells and other diseases.

  • The seed proved to be a good source of magnesium, which provides relief from migraine headaches, relaxes blood vessels, and decreases the risk of hypertension.

  • Riboflavin present in quinoa reduces the frequency of migraine attacks, by producing energy metabolism within brain and muscle cells.

  • The presence of potassium and magnesium in quinoa prevents clogging of arteries and hence, relieves stress on the heart.

  • Quinoa has low content of saturated fats and cholesterol, making it an ideal food for every health conscious consumer.

  • It is a good source of calcium, which is extremely important for the growth of healthy teeth, bones and skin.

  • The grain is a boon for people who are allergic to wheat and are suffering from Celiac disease, as it is gluten free.

  • Quinoa is a wonderful source of fiber for the body, which aids easy elimination and toning of colon.

  • The food is rich in carbohydrates, an efficient fuel for energy production required by children and athletes.

  • It is a good source of insoluble fiber that helps avoid gallstones, especially in women who are more prone to them.

  • The high content of copper present in it helps in oxidizing glucose, produces skin coloring agent melanin and acts as catalyst in the formation of hemoglobin.

Quinoa (one cup, cooked) Protein 22.27 g
VITAMINS:
Vitamin A - 0 IU
Vitamin C - 0 mg
Vitamin B1 (thiamine) - .33 mg
Vitamin B2 (riboflavin) - .67 mg
Niacin - 4.98 mg
Folate - 83 mcg
Contains some other vitamins in small amounts.

MINERALS
Potassium - 1258 mg
Phosphorus - 697 mg
Magnesium - 357 mg
Calcium - 102 mg
Sodium - 36 mg
Iron - 15 mg
Also contains small amounts of manganese, copper and zinc.


oke saya copy paste jerlah...malas nak translate2...saya rasa semua org boleh paham kot...mknan nie mydear punye kawan yg perkenalkan kepada kami...itu ponx lepas dia dengar eman kerap kena sakit...so dia ni sgt concern ngan kesihatan baby dia sbb bby dia ponx lebay kurang umur eman...so dia bagi kitaorg satu tin quinoa jenama WhyNot?.. yg mmg purely organic.. [p/s: mak saya 1st time tgk dia ckp ini susu hamster ker...huhu]



act kandungan dlm nie adalah campuran beras dan quinoa...kandungan beras adalah 87.9%...so amat mengenyangkan lah fungsi utama dia...so lepas kitaorg dah dpt nasihat dr paed and dia kata oke klu nak bg...kitaorg start lah campur dlm susu eman...klu wat susu 6oz cmpur dlm 1 skop jer...lama2 tambah lah lai kan since eman ponx dh nak masuk 6 bln and dia sgt kuat minum susu...huhu



kitaorg bg ponx pagi and mlm..itu jerlah.. klu kat nursery tu dia minum susu biasa jerlah..oke sejak dia mkn nie saya tgk eman nie dh jarang kena penyakit...klu kena setakat selsema and batuk tu kejap jer dh baik...alhamdulilah benda nie dia bina antibodi baby kita...and eman ponx bertambah sehat dn ceria...haha poyokan ayat...yerlah saya tak biasa wat ads nie...lai ponx nie bkn nak jual brg cuma nak bg info jer kat kwn...sharing is caring kan...


so klu sapa2 berminat boleh lah cari kat the gardens depan cold storage kedai nama Justlife






ini lah rupanye...klu dlm cold storage ponx ada jual jugak yg kasar2 mcm nie..eloklah kot klu utk kita makan...klu search dlm internet byk resepi yg kita boleh jmpa utk masak quinoa nie...

ini plak rupa pokonye...utk lebay byk maklumat sila lah search sdri yer...huhu








hasil belaan kami...tgk bulat dh dia kan...huhu

~~end~~

Kepala Pusing...


dari semalam lagi kepala nie cam sakit...cam sakit kepala ker cam pening kepala ker tak tau lah nak ckp..tp start dr ptg smlm smpi ke pagi tak ilang2 ponx...pgi tadi bgn kul 4.30 masa bg eman susu dh rasa sakit smpi mcm malas nak bgn pi keja...tp stkt pening kan pegi jerlah...


rasanye nie semua sbb mata...yerlah mata dh rabun spek tak mo pki..inilah padahnye...teruk sgt dh mata nie smpi white board yg jarak lebay kurang 5-6 kaki dr cubicle saya tak jelas dipandang...huhu smlm lagi lah..masa pi midvaley nak cari kedai organik Juslife sbb nak beli cereal eman yg dh abis tu smpi naik fed up...yerlah mata dh lah tak brp clear nak mencari kedai lai...mgkn sbb tulah smpi ke pagi nie kepala tak abis lai pusing...terlalu fokus rasanye...


tak leh tangguh2 nie kena jugak wat mata...dh ler nak wat gigi wat mata mcm apa jer bunyinye...melayang duit ku... takperlah wat spek kat kedai murah jer...tak ponx tukar jer cermin kat spek yg ada... sok2 bila ada duit lebay baru tukar bingkai baru...tak ponx sambar jer contact lense...hehe eh tp klu ada org bg 'FREE' i amik jer...huhu sapa tak suka brg free kan... =p


~~end~~

Monday, April 26, 2010

nenong...nenong...nenong..



hot chat pagi ini psl beri laluan pada kenderaan kecemasan spt polis, ambulans dan bomba... ada pendengar yg tak bg laluan sbb derang kata dlm tu takder patient ponx....ermmmm bg sayalah kan kita ken berfikiran positive...kita fikir jerlah yg ambulan tu nak pi amik org sakit..so dlm tu mestilah blm ada patient lai..nak pi amik org sakit takkan plak nak jln mcm siput bab* kan..kenalah lelaju..mmglah kdg2 ada sstgh pemandu ambulans nie tak beretika tp kita ponx jgn lah selfish sgt..ambulans oke atr hidup dan mati...

lain lah klu polis yg escort keta lain yg tu takperlah kan.. sbb kdg2 saya ponx menyampah dgn polis escort nie...org dh bg laluan jln jerlah...nie nak lai suh ketepi lai dh habis tepi dh org pegi...ingat derang sorg jer nak cept org lain ponx nak cepat jugak..sbb tulah 'org besar' tak penah rasa kesusahan rakyat bawahan sbb semuanye dipermudhkan bagi mereka...sdgkna rakyat stgh mati nak tempuh jem, sakit2 kepala tempuh jem..dia sedap2 jer duk dlm keta meluncur dgn laju..eh melalut dh citer lain plak..huhu


td sdg2 drive smbil dgr topik pagi tu tetiba ambulans lalu...mmg serius ada jugak org spesis macam nie..tak bg ambulans tu lalu..mmg zalim lah manusia itu...cuba dia bygkna yg sakit dlm tu mak bapak dia..sbb dia wat cam tu hah amik meninggal org tua tu..nak salahkan sapa...ambulan tu? pihak spital? atau diri sdri? tp manusia mana nak mengaku kesalahan sdri asik menunding jari kat org lain jer...kalu kita bg laluan kat ambulan tu bknnye lambat kna kita smpi berjam2...stkt 2-3 minit jer...please lah concern sket ngan menda2 emergency nie...melibatkan nyawa tu...apa2 ponx lu pikirlah sdri...

p/s: bru tonton citer emergency tu...ambulans tu nak pi selamatkan pompuan mengandung yg terjatuh...sib lah rak teruk cuma tak berapa sedarkan diri jer...rasa mcm sayu plak tgk bila mcm tu... :)

~~end~~

Thursday, April 22, 2010

Piss Off... :-L



Situasi 1

pi keja pagi2 ngan mydear ikut NPE sbb nak menuju opis mydear kat menara rebung...dr jln bwh kat petronas baru bukak kitaorg nak susur ke kanan dkt angkasapuri...tp sbbkan ada sorg pakcik yg bwk motor mcm siput bab* kitorg ponx potong kiri terus kedepan...tetiba plak kena hon ngan pakcik tu...okelah fine...so dlm pada tu kitaorg nak masuk lane kanan dia ponx tiba dh kat kitaorg smbil hon2 tak puas hati...pakcik tu dh lepas and kitaorg ponx dok blkg dia...dia dok tgh2 lane dn bwk motor mcm siput bab* lai smbil pndg kitaorg dr cermin sisi motor dia tak puas hati...mydear cucuk2 sket bg suh dia cptlah...bwk motor dgn kelajuan 20-30 km/j kat lane tengah sapa tak hangin...pas tu dia ngan slumber dlm slow tu pndg kitaorg, pndg plate kereta adalah dkt 2-3 kali... mydear dh geram dh angkat tgn bkn mencarut oke tp mcm tanda apa hal...kitaorg ponx terus msk lane kiri kat sekolah tu and dia teruskan perjlnan naik atas jmbtan tp tetap dgn bwk motor slow and pandg2 kitaorg...


bkn nak berkurang ajar tp dgn cara mcm tu mulut mmg tetiba jd jahat...yerlah dh bwk slow smbil pndg blkg klu jatuh nak salahkan kitaorg ke? mslh yg kitaorg tak phm tu apa salah kitaorg...kiatorg tak langgar dia ponx...cuma potong dia belah kiri jer...klu nak mencar** mmg boley lah tp sabarkan jerlah hati sbb org tua kan...





Situasi 2

kejadian kat opis masa KPJ specialist kajang dtg kat opis saya...tak taulah dijemput atau mengoffer diri utk dtg smbil mempromosikan hospital tersebut...derang ada wat mcm test lah cek BP, darah berat semua...kira mcm majlis start kul 9 tp kitaorg sbb byk kerjakan siapkan dulu keja...so dlm kul 10.30 bru smpi kat bilik taklimat tu...so bila smpi derang kat dh tutup dh kira mcm kuota dh penuh ker apa tah...oke fine..so kitaorg lepak2 jer lah kat situ smbil tgk baki2 derang yg tgh wat test tu...pas tu gatal2 pi try timbang nak tgk berat naik ke tak..okelah tetiba nurse tu tanya tak nak cek BP ke? okelah kitaorg pi lh hulurkan tangan...kami tak ramai ponx dlm 3 org jer...bila dh abis semua tu..tetiba nurse yg tmpt cek drh tu ckp tak mo cek drh ke..saya tanyalah boleh ke? dia ckp boleh...so saya ponx doklah kat kusi tu...tetiba ada makcik yg tak berapa cun [sbb suma nurse KPJ tu comey2] dr KPJ tu dtg... rasa dia nie mcm kerani lah kot... tetiba kata dh tak boleh lah kita dh tutup...oke fine...tetiba kuar ayat dia yg menyakitkan hati ..."sapa suh lambat, biasalah org lambatkan mcm tulah rugi"... kira dia nak ckp org lambat selalu rugi...


dalam hati saya what the hell!!...saya ponx jwblah kitaorg buat kejalah dulu bru dtg..ingat kami nie takder keja ke...terus dia ckp takperlah duk lah tgu lepas nie ada talk session...owh please ko dh wat kitaorg mcm nie nak pujuk2 plak...terus kitaorg belh ramai2....


mcm kurang ajar plak rasanye...mentang2 lah buat test free...apa ingat kitorg tak mampu ker...eh hellow saya dh pi KPJ Specialist Kajang dh tiga kali okeh....baru berangan2 nak bersalin kat situ [insya-allah 3 thn lai]... dpt staff perangai mcm tu mmg lah...tak tau nak ckp...marah2 sgt2...menjatuhkan maruah org ponx ada...tp saya rasa mgkn dia sorg atau ada 2-3 org kot yg mcm tu...sbb masa saya g kat hospital tu staf dia semua oke2....siap minta maaf wpun salah kami...adalah kisahnye tu...huhu




~~end~~

Tuesday, April 20, 2010

E-man Oh E-man...

sejak2 niekan dh semakin seronok main2 ngan eman sbb dia dh pandi main...memandangkan dh msk 5 bln kan so banyak menda dh berubah dlm diri dia....


~kesayangan mama n baba~


sebelum nie kalau dia tido statik jer meniarap skrg dia dh boleh tido terlentang and nak tido terlentang jer..dh ler klu nak tido terlenatng susah nak tidokan..klu meniarap sng jer babap tang montot tu lama2 tidolah..bis klu terlentang nak dibabap kan tang mana? so solution tiarapkan jugak and tekan montot dia bg jgn angakt...tp skrg dh pandai bila kita tiarapkan cepat jer nak pusing terlentang...kagum jugaklah sbb mcm tindkan yg sepantas kilat...apa2 ponx mama sayang eman...



lai yang sangat2 memberi kesan tido adalah lasak oke...dh tak leyh dh tido dlm baby cot tu..sbbnye dia nie tido berpusing2..pas tu tido suka melintang dr org...mean klu tido atr saya and mydear kaki mmg kat perut saya and kepala kat baba dia...sib lah katil king size kalau katil queen baba tidolah bawah...tp yg saya perasn dia mmg tido suka menghimpit baba dia...pas tu tgn suka nak raba2 baba dia..mean mcm nak pastikan mydear sentiasa ada disisi dia...sumpah sgt cute bila dia raba...haha apa2 ponx mama sayang eman...


~see tido kaki atas bantal okey..pillow is for head sayang not for your feet~


sebelum nie kalau org agah2 muka macam blur jer..tapi skrg dh pandi respon..kdg2 smpi sengih nmpk gusi ponx ada...seronoklah kiranye...bila time atr nursery kalau kita bye2 dia sblm nie muka blur jer mcm tak tau apa...skrg dh senyum2 dah..apa2 ponx mama sayang eman...



kalau sblm nie tido mmg nyenyaklah smpi ke pagi..bgn ponx nak susu jer tu ponx nagis ala2 jer...tapi skrg nie nak tido susah bila dh tido smpi ke time kita nak tido dh start rengek2..rupa2nye nak tido bwh ketiak baba...pas tu time nak susu tak menyabar nangis ya allah mcm kena gigit semut...tp pagi bgn dgn cerianye... apa2 ponx mama sayang eman...



kali nie yg sangat tak bley belah bila pagi bgn kul 5 pas tu bebel2 sorg2..puas ditepuk, didodoi disusukan tetap tak mo tido...kalau nak bebel sorg2 tu tak kesahlah..ini tak kuat oke smpi tgkt bwh boleh dgr...hahah smpi kitaorg ckp "eman tidolah mama ngan baba nak tido nie"...mcm budak tu paham...huhu apa2 ponx mama sayang eman...

~ini dia budak yg pgi dh kejut org bgn...muka ceria jer~




~~end~~

Monday, April 19, 2010

E-man Solid Food...


eman skrg nie dh start makan solid food dh..since ari tu paed kata dh bleh bg dia mkn so saya just perkenalkan and bg dia makan sket dulu...mengikut wholsomebabyfood.com baby yg baru start makan kita kena perkenalkan dulu mknan tu kat dia...saya bagi dia makan tak byk ponx dlm satu sudu besar jer...susu tetap bg mcm biasa..cumanye utk perkenalkan dgn rasa mknan serta nak tgk reaksi dia ngan mkanan sama ada mempunyai allergic reactions or any digestive issues or else lahkan..


setakat hari nie dh dkt dua minggu kot saya bg dia makan...sblm perkenalkan mkanan dibawah nie saya dh start campurkan quinoa dlm susu eman...yg nie saya akan blog later2 yer nak kumpul maklumat dulu...

1st - start with air nasi
2nd - bagi bubur nasi yg di blend.
3rd - bg puree apple (sdg memberi nie ada dua hari lai)
4th - avocado
5th - sweet potato
6th - green bean or banana
7th - baru start mencampurkan mknan2 lain...


saya menggunakan konsep 4 day wait rule...so lepas 4 hari baru tukar ke mknan lain...skrg nie sbb eman blm lai 6 bln so ada list2 mknan yg eman bleh mkn...tak semua benda dia bleh mkn...so baby jugak adalah dielakkan dr diberi mknan yg mengandungi nitrat...sila baca disini...antara sayur yg mengandungi byk nitrat root vegetable such as carrot, and beets tend to have elevated levels, and leafy green vegetables such as spinach, broccoli, cabbage and kale typically contain the most nitrate.


ramai tak tau kan mkanan yg byk nitrate ni sbb selalu tgk org bg anak mkn carrot and broccoli dgn kerap...tp mgkn klu kita beli yg organic food kandungannye tak tinggi lah kot..sbb nitrat adalah sebatian yg mengandungi nitrogen dan oksigen dan digunakan sbg baja dlm aktiviti pertanian.. so kalau organic food mmg takder guna bajakan mungkin okelah kot....


p/s: sekadar berkongsi pengetahuan dr apa yg saya tau...act 1st tau dr my MIL so bila search2 kat internet byk menda yg kita sdri tak tau rupanye...


~~end~~

Eye Upgrade....

~alangkah indahnye mata kurniaan tuhan nie...~


wah mcm mata bleh diupgrade2 jer...ngeh2 erm serasa balik kg nnti nak pi cek balik mata ku ini..rasa mcm power dh bertambah jer..sblm nie ponx mmg dh rabun tp very the light2 jer..tp skrg nie dh bertambah teruk rasa...smpi nak busy body (ayat mydear) ponx dh tak nampak..apakah faktor penuaan atau faktor urat yg telah terputus kerana bersalin...hehe

adatlah kan bila dh bersalin alignment balancing semua dh lari... =P tp masalahnye spek adalah tidak suka bila diletakkan dimata..rasa mcm ada halangan besar kat situ wpun mata adalah clear...inilah akibat klu terlalu khusyuk mengadap pc jer...kan bagus klu keja mcm mama aleesya bleh jer kuar2 wat assingment... ini tak dr masuk keja kul 8 mengadap pc smpi blk keja kul 6...pas tu smbg blk kat umah...

maka terjawablah persoalan kenapa saya tak update blog bila berada kat umah...sdgkan semua lengkap kat umah tu...amat selesa untuk berblog...but no no no for me...baik mengadap tv atau mengadap muka eman and mydear sejuk sket mata memandang..huhu

~pakai spek macam kakak sufya~

~rupa mata spare saya skrg yg bakal diupgrade~

~atau mgkn mata saya akan diupgrade kepada ini~

~end~

Thursday, April 15, 2010

Iiamo Go...


what is Iiamo Go?

The iiamo go self-warming baby bottle system consists of three parts: the iiamo go, the iiamo warm and the iiamo flow. The iiamo go, or the bottle, is made of the plastic material polypropylene (PP) and can be disassembled completely. This makes it much easier to clean the bottle and you can be completely certain that there will be no old leftovers or bacteria remaining from previous feedings. Additionally, iiamo go has a built-in anti-colic airing system. iiamo warm is a heater consisting of salt and water, and the secret behind iiamo go. This component heats milk using only salt and water with a warming effect that originates from the rehydration of dried salt. Lastly, iiamo flow is a feeding bottle teat which can be used with iiamo go and is completely free of BPA, parabens, phthalates, perfume and other harmful additives. The iiamo go can be tossed in the dishwasher and will hold up to boiling, but because of the stainless steel in the bottom, the bottle is not microwave safe. But, who needs a microwave for a self-warming bottle anyway?





disebabkan malas nak mentraslate saya copy paste jerlah yer...so cmner sngkan klu ada botol mcm nie..nak kuar berjln ponx sng tak yah sebuk2 nak bwk termos yg berat tu...pas tu klu termos ponx lama2 air akan sejuk jugak..kira leceh gak tu...so dgn terhsilnye produk2 mcm nie mmglah amat memudahkan ibu2 diluar sana... =) botol ponx cantik..kalau tak silap harga dlm US lah nie kan US$46...so dlm RM lebih kurang RM150...huhu ada berani mau beli? =)





p/s: kalau kaler pepel nie mak aleesya suka lah nie..huhu

sumber: Iiamo Go


~~end~~

Wednesday, April 14, 2010

Seronoknye Tido...

Jom Tido...


~sebelum tido baca dulu~



~tak ponx godek2 dulu i-phone anda~



~kalau agak2 tak mampu tido jer atas kotak (yg sbnrnye cadar)~





~kalau tido atas nie kompom kenyang spjg malam~


tapi kalau tido pki bantal nie kompom lah tido nyenyak...
tp org lelaki jerlah...
tp klu mydear request for this jgn harap hokey... =p


*



*



*



*




~~end~~

Tuesday, April 13, 2010

Baby Nasal Hygiene


kali nie saya nak share ngan korg produk utk baby yg kena selsema...sapa yg ada baby mgkn dh sedia maklum bahawa baby adalah tidak digalkan utk makan ubat selsema...tp kesiankan sbb bila time dia nak tido idung tersumbat..tu yg meragam jer time nak tido...

so masa pi paed tu doc suggest pki nasal hygiene nie sbg solution utk blocking nose...yerlah baby bkn mcm kita tau hembus hingus...produk nie adalah air laut sesaja yer kawan2...menurut pemahaman dan penerangan dr paed tu...air laut boleh mencairkan hingus serta boleh menyurutkan bengkak di dlm hidung...so dgn cara itu idung tak akan menjadi sempit lai...penggunaan kerap adalah digalakkan...

masa mula2 tu gerun gak nak pi spray kat idung eman sbb takut masuk ke otak dia...huhu tapi dia rilex jer time saya semburkan dlm idung dia...tak nangis ponx..so maknanya ia tak menyakitkan lah..lepas tu sediakan jerlah tisu atau kain lap yer sbb hingus tu akan meleleh jer...huhu tapi okelah sbb nampak yg dia lega jer...




Information : Babies from 0 to 3 years STÉRIMAR baby, is a medical device and is recommended for rinsing out your baby’s nose :

  • On a daily basis :
    • It helps to clear mucus from baby’s nose to help with breathing and bottle feeding;
    • It stimulates the natural defences of the nasal lining.
  • Assist with ENT disorders.

With its specially designed nozzle, its very gentle pressure and microfine spray, STÉRIMAR baby ensures gentle nasal rinsing and cleaning. Composition : STÉRIMAR baby is an isotonic* filtered sea water solution, 100 % natural and free from preservatives. It provides the beneficial properties of minerals salts and marine trace elements. (* Isotonic solution: a solution that contains the same concentration of salt as that of the human body cells). Sea water: 31.82 ml Purified water qsp 100 ml Recommended use : How to use STERIMAR baby STÉRIMAR baby can be used daily for baby’s hygiene : 2 to 6 times a day or more if required in each nostril.

E-man....

ini hutang entry semalam...latest pic of my lil eman... tak byk ponx amik gbr dia sejak2 nie...mgkn sbb sejak2 nie saya selalu blk keja lewat..so bila smpi umah main2 ngan dia kejap dh magrib...lepas tu saya mandi solat semua dia nak tido dh...lai ponx gbr mlm pencahayaan tak cantik..ngeh2 takper2 lepas nie nak kena start blk amik pic dia...

~makan ngan baba kat old town kopitiam...tgh aim roti kaya baba tu..huhu~


~my cheeky lil eman~


~bantal kambing yg eman suka...kdg2 tgk dia ralit jer memerhati kambing yg printed atas sarung bantal dia tu...~

~~end~~

Monday, April 12, 2010

E-man dh 5 Bulan...

yea2 my cheeky lil monster dah 5 bulan...hehe alhamdulilah sekejap jer masa berlalu anak ponx dh besar...rite now eman dh semakin bijak...dh pandi berpusing tp bkn berguling...seronok plak bila tgk dia dr meniarap pas tu terlentang dgn sdrii..mgkn agak lmbt sket tp since ada perkembangan kira okelah...sbb dr pembacaan saya kdg2 ada sestgh bby yg lambat sket tp kira okelah kan..

sejak2 eman dh pndi memusing2 nie bila tido meniarap bila tgk2 balik dia dh terlentang dh...kelakar plak sbb kitaorg tiarapkan blk dia terlentang blk...huhu bkn apa bila tido meniarap tu utk elakkan dr dia terkejut serta dr kembung perut...bila tido meniarap tu bleh tido lama sket...

minum susu ponx eman dh kuat skrg nie..wpun minum 5oz atau 6oz tp tetap kerap jugak dia minum...so ari tu masa jmpa paed kat kpj tu dia ckp dh bleh klu nak bg dia mkn..since apa yg kitaorg ulur depan dia semua nak msk dlm mulut termasuklah jari sdri...hehe so skrg nie kitaorg cmpurkan susu n sejenis bijiran yg dinamakan quinoa..dia bkn jenama tp jenis bijirin lah yg bagus utk baby..yg nie kwn mydear yg bg...

so for the first step utk bg mkn saya cuba dulu dgn air nasi...yg nie my MIL yg ajar...dia kata 1st step utk bg baby mkn start ngan air nasi dulu dlm 2-3 hari pas tu baru start dgn bubur kosong...jgn campur ngan apa2..pas tu perkenalkan baby ngan sayur plak...sayur sahaja, ikan sahaja...menda nie tak perlu dicampur apa2...yg nie my MIL belajar dr program NURY... sbb baby kan suci lai so elok diperkenalkan ngan satu2 jenis mknan sahaja dulu...bila dh perkenalkan semua tu baru lah kita bleh start campur2 kan...so lai satu cara mcm nie bleh kenalpasti klu2 bby ada alergi ngan apa2 mknan kan...

semakin smgt saya nak bg eman mkn lepas nie...huhu since masa bg semalam ternga2 mulut dia..ps tu bila suap lmbt sket nangis ngamuk2 plak huhu...tp saya bg takderlah byk sgt adalah dlm 2 sudu besar...huhu

p/s: gbr terbaru eman takder lah plak sbb lupa nak bwk cable iphone...huhu takper2 esok lusa masih ada...

~~end~~

Thursday, April 8, 2010

Sesekali Islamic lah Sket... =P

asik dgr menda2 yg melarakan jer...sesekali marilah dgr sesuatu yg memuji kebesarannya...moga mendapat nur dari-Nya.. =)


satu masa dulu nasyid nie mmg lah saya minat sgt2...tetapi lama2 minat menjadi semakin pudar plak sbbnye dh jarang dgr kan...ini sbbnye pengaruh adik saya plak...kitaorg mmg ada tape lah..dulu2 mana ada duit nak beli cd...huhu tp yg tukang beli tentulah saya sbb masa tu bljr kat UUM kan dh ada ptptn so mampulah nak beli..

antara tape2 yg kitaorg ada kumpulan Hijjaz, Unic, in-tema and firdaus...pas tu ada satu masa dulu sangup heret kawan lelaki saya nie pi kat library kat uum tu semata2 nak pi tgk kumpulan firdaus launch album derang....waktu tu kumpulan firdaus nie ada dua org lecturer uum...seronok terus pi beli kaset dia dgr berulang2 kat dlm bilik...yerlah saya punye radio saya punye kaset suka sayalah huhu..

pas tu ada satu masa lai masa handle projek lagha...huhu projek karoke kolej so kena cari judge kan cepat jer bg cadangan nama ismandi...mmdgkan dia adalah lecturer kat fakulti saya terus jer gedik2 nak pi jmpa and menjemput...serius mmg saya pi jmpa dia alone oke..huhu tp sayang derang ada show klu tak silap waktu tu..tp syabas tuk diri sdri sbb berani...hahaha


ini lagu feveret saya dlm album yg saya beli tu...besttt..nnti balik nak cari lah blk tape2 nie semua... =) pas tu nnti klu ada masa saya scan gbr2 yg ada ek...huhu tetiba rindu plak kat UUM bila tgk video klip nie byk kenangan kat sana... =(

~~end~~

Wednesday, April 7, 2010

Gastrik

Stress, rangsangan atau tindak balas bahan kimia daripada ubat, makanan dan jangkitan bakteria boleh menyebabkan pembengkakan di kawasan permukaan perut. Pembengkakan yang timbul akibat daripada tindak balas setempat ini menyebabkan seseorang itu mendapat gastritis atau lebih dikenali sebagai gastrik.

Perut adalah kawasan yang mengeluarkan rembesan asid yang kuat dan pepsin yang berfungsi untuk menghancur bahan-bahan makanan. "Kadangkala asid dan pepsin ini yang sepatutnya bertindak menghazam ke atas makanan seperti daging sebaliknya merosakkan permukaan perut dengan cara menghazamkan/mencerna permuakaan perut yang juga adalah daging. Apabila permukaan perut terhakis asid akan menembusi lapisan pertahanan perut dan mengakibatkan hakisan/kecederaan itu membesar dan akhirnya menjadi ulser," katanya.

Bagaimanapun, katanya pembengkakan permukaan perut boleh disebabkan oleh bahan kimia yang diambil dalam makanan dan kimia yang terjadi dalam tubuh manusia sendiri seperti asid regurgitasi atau hempedu .

Punca-punca Gastrik:

  1. Penggunaan kerap ubat penahan sakit bagi melegakan kesakitan tertentu seperti aspirin, ibuprofen dan naproxen
  2. pemilihan makanan yang tidak sesuai, makanan yang terlalu pedas, banyak rempah, berminyak, terlalu masam, telah dicemari kuman bakteria, makanan yang telah dihinggapi lalat dan makanan yang dimasak atau dipanaskan berulang kali.
  3. Pengambilan alkohol yang berlebihan
  4. Pengambilan kokain
  5. Merokok
  6. Stres
  7. Gangguan autoimun
  8. Penyakit crohn
  9. Radiasi dan kemoterapi
  10. Makan atau minum bahan-bahan menghakis seperti racun
  11. Pengaliran semula hempedu ke dalam perut
  12. Rembesan asid gastrik yang berlebihan
  13. Jangkitan kuman/parasit, terutamanya di kalangan mereka yang lemah sistem ketahanan badannya
  14. Lain-lain masalah perubatan seperti HIV/AIDS, penyakit buah pinggang.

Tanda-tanda penyakit gastrik:

  1. Kerap sakit kepala di bahagian kanan kepala terutama apabila perut kosong atau lewat makan nasi.
  2. Sakit kepala ini kadang-kadang diikuti dengan perasaan loya atau mual dan sebu perut dan hilang selera untuk makan. Kadang-kadang simptom ini dialami tanpa sakit kepala.
  3. Demam yang saya panggil demam gastrik apabila selalu miss makan pagi, tengahari atau malam.
  4. Muntah kadang-kadang berwarna kuning dan kadang-kadang ada darah dalam muntah atau darah beku bergumpal.
  5. Sakit perut yang kadang kala teramat sakit.
  6. Keluar angin dari mulut macam sendawa terutama apabila bahagian tertentu badan digosok atau diurut.

Rawatan penyakit gastrik:

  1. Pastikan mulai sekarang, waktu makan adalah mengikut disiplin waktu yang ketat contoh setiap hari makan tengahari pukul 1.00 tgh plus minus 15 minit.
  2. Pastikan bila makan nasi (tenghari dan malam) selepasnya minum air suam bukan air manis atau air batu. Pastikan juga minum hanya sesudah makan bukan berulamkan minum!!
  3. Elakkan makanan junk food, jeruk kering seperti asam boi dan jeruk basah dan juga mee segera.
  4. Elakkan nescafe, kopi, teh, minuman bergas, sunquick dalam botol, orange squash, air limau
  5. Jikalau peringkat gastrik berat, elakkan segala makanan mengandungi yeast seperti roti, donat, pau, piza dll
  6. Elakkan makan terlalu kenyang
  7. Elakkan cuka, makanan yang pedas
  8. Elakkan atau kurangkan daging dan ayam.
  9. Elakkan makanan ubi, pulut, keledek, kentang, pisang nangka, pisang tanduk, cempedak / nangka, rebung, dan makanan lain yang menyebabkan kembung perut atau banyak angin dan sendawa.
  10. Elakkan sama sekali dari mengambil sebarang ubat dari doktor dan klinik bagi rawatan gastrik seperti milk of magnesia dsb kerana ia akan merumitkan lagi gastrik.
  11. Minum susu segar atau susu tepung full cream (bukan HL atau low fat atau annelene) pada awal pagi (6.30 pagi), 10.00 pagi, 4.00 ptg dan 9.30 malam setiap hari sehingga benar-benar sembuh.

Tuan Rumah Sakit... =(

lama plak rasanye dh tak update blog...kemalasan melanda diri kerana saya belum pulih sepenuhnya dari kesakitan...cehh mcm sakit apa jer...act saya kena gastrik lerrr..huhu tp maklumlah klu sapa2 yg mmg penah ada penyakit nie mmg lmbt sket nak baik...so skrg nie dlm proses pemulihan...

sakit sbnrnye dr mingu lepas tp lebay kepada loya rasa nak muntah...masa tu dok fikir sbb hormon yerlah time nak period kan...tp bila dh period tak oke jugak tp makin teruk rasanye...waktu kesakitan kemuncak masa sabtu pagi sblm subuh tetiba sakit perut mcm kena tekan2...pas tu rasa meletup2 dlm perut smpi ke pinggang...dan diikuti ngan kentut2...last2 pagi tu bgn terus kuarkan segala isi perut...muntahlahkan smpi ptg dkt 3 kali gak muntah..dh mcm org mabuk pregnant plak...huhu

tp lepas pegi klinik ptg tu so far alhamdulilah semakin baik...lagi lah sbb mydear yg jaga mmg on time punyelah dia paksa mkn ubat...huhu tp nak mkn ponx kena hati2 jugak...tak leh silap mkn sket mula lah dtg blk rasa loya tu...mean gas dh naik smpi ke atas lah...skrg nie tak leh lai minum minuman bersusu, pedas, masam and sejuk...mesti gas tu naik ke atas...

dulu masa saya form 3 mmg lama lah kena gastrik nie smpi ada satu masa tu msk spital lah jugak...huhu so nmpknye kena jaga2 sketlah mkn lps nie...seksa klu kena bdn jadi lemah, kepala sakit...rasa nak tido jer...apa2 ponx mmg kena jaga diri lah sbb klu dh sakit ngan eman and mydear ponx terbiar jer..siblah mydear bleh jaga diri sdri and jaga eman serta jaga isteri dia yg terbaring kesakitan nie..huhu

~~end~~

Monday, April 5, 2010

Cake Boss...

sapa penah tgk citer nie...klu sapa suka tengok channel Discovery, Travel & Living kat channel 707 astro mesti ada tgk muka2 nie...



saya ponx takderlah kerap sgt tgk...baru dua kali jer tgk sbb selalu termiss...tgk ponx bila time buka2 dia ada...kira mcm tgk ulangan lah...citer nie menarik jugak disamping kita bleh tgk cara derang wat kebanyakan fondant cake lah yg cantik2...lai2 part wedding cake ke...mmglah menjadi wedding dream cake kalau lom kawin lai lah...klu dah kawin mesti dok fikir2 utk wat cake mcm tu celebrate besday anak...huhu

so yg smlm punye episod best lah saya rasa..citer psl satu bride nie yg tak suka ngan cake derang buat...cake nie kira mcm mak bride tu yg tempah lah..so bride-to-be nie tak suka and dia pi comot2kan cake tu...try search dlm youtube tapi tak jmpa plak...tp serius citer nie best...huhu


just imagine wedding cake cam nie...for sure lah pengantin senyum smpi ke telinga...nak potong ponx tak smpi hati...huhu

Cake Boss every wednesday at 7pm on Astro Channel 707. The show repeats at 5am and 1pm, Wednesday, 1am on Thursdays, 4am, 12 noon and 6pm on Sundays.

~~end~~

Friday, April 2, 2010

A Tale of Mari and 3 Puppies...

Utk dishare bersama kawan2 yg takder facebook....sgt touching saya menangis oke tgk...huhu




seday kan...dh ler budak pompuan tu menangis beria2...kesian mari kena tinggal..sanggup di kejar helikopter tu..semua org dlm helikopter tu ponx seday sbb mari tu dh selamatkan budak pompuan tu ngan atoknye...

ini kalau tak silap saya drama jepun base on true story masa Niigata earthquake tahun 2004...ini plak kira part akhir citer nie...


sesapa nak tgk citer nie penuh sila tgk kat youtube search tajuk 'A Tale of Mari and Three Puppies'..klu tak silap saya ada 13 part...

~~end~~

 
Design with love by Jiji for Zamimie