Wednesday, June 30, 2010

Sari Ratu, Subang Parade...

weekend lepas parents saya dtg kl melawat anak2...huhu sesekali melawat anak2 kat kl nie...patutnye anak2 melawat mak ayah kan ini terbalik plak..ala sbnr2nye parents saya dtg sbb nak amik my lil sis punya brg sbb dia dh abis belajar dh...so apa lai sila angkut brg anda pulang ke kg semula yer...huhu

okelah citer psl sari ratu plak ini mskan padang...1st time gak mkn nie lebay kurang jer mknan ngan selero negori tp saya rasa, saya rasalah tak tau lah org lain rasa...selero nogori lai sedap...takper next time leh pegi kat sana plak...


kitaorg pi mkn sabtu mlm...tp adalah lmbt kami smpi ke subang sbb kami dtg dari bangi derang dtg dari shah alam mana aci...ayat saya korg dh mkn ker? ala lom amik gambo..gigih tuh dh nama blogger...huhu yerlah masa saya dtg tu semua org dh abis mkn and my anak sedara semua dh lari bersepah2 dlm kedai tu...ngeh2


yorlah plan utama lepas lunch kat umah saya kitaorg akan bergerak ke umah my bro kat shah alam...ptg pi berenang2 kat pool and mlm pi mkn ayam penyet...saya tak jd ikut derang sbb mydear ada family day kat selesa hill, so kena tgu dia blk lah kan bru g sekali...konon2 cam nak mkn ayam penyet kat the curve tp camner boley plak pi mkn kat subang...tapi takper2 lambat2 ponx still lai boley mkn...hik2


menu apa yg kami mkn saya tak tau sbb yg kitaorg mkn sup daging, ayam grg, sambal lada, ikan goreng berkepak n kechap manis serta gulai tunjang...yg lain2 dh abis dh derang mkn...lain kli kena pesan suh amik gbr dulu sblm mkn...huhu oke layan jerlah gbr ek..


*as usual gbr tak mengikut kronologi..ikut suka2 jer...

~my sis aka mak ngah ~

~my abah..[apa lah yg kakak tu citer ngan atok gaknye...khusyuk atok dgr tu]~



~my lil sis with my bro [apsal long ko tak sikat rmbt haha]~





~sabrina yg bam bam~


~eman ngan mama~


~my mom~


~us.. [susah tul eman nie nak dok diam]~



~org lain muka serius borak camner lah aku boleh menyengeh kat situ..huhu~


~org yg dtg lmbt ditemani org yg dh sudah mkn...org lain dh bersepah2 kemana..huhu~



~lagi sekali saya menyengeh disitu~



~the food and the kedai~


~K.A.M.I~



~the baba and eman~


~eman ngan teh botol serta baju monkeynye~


oke abis dh...haha gbr mysil takder plak...mana dia ghaib melayan budak2 so tak ada gambonye..huhu


~~end~~














































Anak-anak Zaman ini...

budak2 sekarang nie semua dh moden...dr segi apa jerlah permainan, makanan, baju-bajan dan segala2nye...masa kita dulu main kejar2, masak2, baling selipar...klu baju plak takder canggih manggihnye..pki lah ko baju kurung, tshirt and seluar biasa...nak jmpa gaun time raya yg style kembang2 tuh...pas tu klu nak tido mlm sejuk pki lah bju kurung ngan seluar...takdernye nak berbaju tido yg cantik2 cam skrg...



dr segi mknan plak mkn nasi ngan ikan sayur...ikan masin, kicap, telor...ayam raya bru jumpa tu ponx ayam kg yg liat tu...budak2 skrg mkn kfc, mcd...tak ponx mkn beger, pasta, sosej...nasi mmg susahlah nak bg mkn, sayur apatah lagikan..



eman skrg nie dia punye kerterujaan kat gajet2 elektronik ni...susah tul nak tgk dia main permainan dia dlm jangka masa lama...mau dia baling aja klu dh borink..tp klu bg hp meleleh2 air liurnye membelek...itu belum lai bila letak depan pc, mata mmg terpaku jer tgk...bila syok sket terlompat2 lah...air liur mmg meleleh lah time tu...pas tu cam pndi tangan dok ketuk2 keyboar....bila dibukakan tv citer katun tak maunye di tengok...tp bila bukak bola ke, berita ke, lama gak dia terpaku tgk...apalah dlm fikiran dia gaknye...huhu


bahayakan cam nie...so lepas nie nak kena perkenalkan eman ngan pemainan dulu2 lah supaya kurang sket perbelanjaan beli permainan utk dia...[dasar kedekut hahaha]




~see multi-tasking eman nie...hehe sekali dua dia layan~


~mama lapar...suapkan bubur eman ek~


~nom.. nom.. nom.. oke smbg blk..~

~~end~~


Tuesday, June 29, 2010

Durian ooo durian...


pagi tadi dgr hot fm..topik pagi dia adalah psl durian...






saya adalah seperti farah tidak mkn durian itu..






klu org mkn durian saya akan duduk jauh2 jer...






klu naik keta bau durian saya akan rasa nak kuarkan kepala dr tingkap jer...





klu mulut org tu bau durian dn cakap ngan saya, saya rasa nak bg pelempang jer kat dia...





tetapi...






tetapi...




saya adalah mkn tempoyak oke..jgn terperanjat...








feveret saya tentulah sambal tempoyak cicah ikan goreng...sedap tuh...




mak cik saya punye pucuk kayu masak tempoyak dgn petai [campuran daun kunyit, daun ubi, daun kaduk dn mcm2 jenis pucuk]...





saya ponx hairan jugak kenapa saya tak mkn durian...





sbb dulu masa kecik2 saya mkn...mgkn saya nie perasan org bandar kot..ahaks






tp saya mkn tak byk ponx seulas jer...





pas tu semakin kurang saya mkn...secubit dua cubit jer..






sampai satu masa saya rasa NO tu durian...



namun kalau org mkn durian saya sebuk2 jugaklah kat sini menempel...

tp takderlah smpi nak muntah klu bau durian ek...



sekarng nie klu2 tgk derang mgkn durian saya cubit lah sket2 buat rasa2...


namun saya bknye org yg rugi sbb saya mkn shushi...[sori takder kena mengena]
sbb org akan ckp "ko tak mkn durian ke? rugi tu sedap oooo..."



erm tetiba jer terbygkan sambal tempoyak..lama dh tak mkn nasi...



nyum2 sok dh leh mkn nasi jagalah ko sambal tempoyak aku baham ko..hahaha



*pic adalah di google ek

~~end~~

Monday, June 28, 2010

Dinner In The Sky...

berani tak klu nak mkn kat atas langit?












tapi bkn mcm dinner kat menara kl taw...












ini yg style terawang2 serta kaki tergantung gitu...





~cmner berani tak?~






sesapa yg gayat abaikan ajer ek...huhu




kang tak pasal2 meroyan histeria kat atas tu...




yerlah bygkan mkn diatas ketinggian 50 meter sambil nmpk bwh...

wpun mengayatkan tp yet so fun..hehe




~siap ada satu extension utk musician tuh~


~klu rasa nak muntah lambakkan ke bawah aja huhu~

dinner in the sky nie boleh wat kat mana2 jer...dr pic2 yg saya tgk ada yg wat sblh big ben tower yg kat london tu...

kiranye menda nie transferable lah...janji ada ruang lapang seluas 500 meter persegi boleh dh...


harga tak tau plak saya...kat msia belum ada lai..
setakat nie dah ada kat 30 buah negara Australia, Rusia, Germany, India, Canada dll..



klu ada saya rasa harga adalah agak berpuluh riban gak nie...



klu nak wat wedding ponx boleh atas nie..



tp keselamatan adalah perlu dititikberatkan..kang tak psl2 dok spital..


yg kat seat tu saya tgk seat belt dh mcm keta lumba punye jer huhu...



apa2 pun layari dinnerinthesky utk maklumat lanjut...


**ceh cam iklan plak...iklan khidmat masyarakat dr mama eman...ahaks.. =p

~~end~~

Thursday, June 24, 2010

Cerita Eman...

lama dh tak wat entry psl eman kan...huhu entry sdri ponx bercinta nak mengarang...so meh nak share pic2 eman 7 bln.. skjp jer masa berlalu dh nak setahun dh eman...rasa cam baru bln lepas jer bersalin..huhu

skrg nie perkembangan eman skrg nie..berguling2 mmg dgn jayanye lah kan...sudah pndi berkombat aka menjalar bahasa kat tmpt saya lah...tmpt org lain saya tak tau...laju jer plak tu...lai laju klu dia nmpk saya bwk mangkuk mknan dia...dh pndi kan so tau lah...

eman skrg nie kuat mkn kuat susu...klu minum susu 6oz dlm 3 jam minum lai...mslhnye klu buat lebay sket tak abis...mkn bubur plak tok sah ckplah semangkuk penuh tu mkn...pas tu klu mkn mmglah tak menyabar yer...mulut dh mcm anak burung klu mkn dok lah nganga2 jer...hik2 kdg saya suka mendengki acah2 jer nak bg mmg melalak lah budak tu dibuatnye...[nnti saya share resepi mknan eman ek]

skrg nie tido mlm adalah susah yer...nak kena paksa plak..nak main tp mata ngantuk..tu yg tgh2 main nangis sbb ngantuk..bila dukung letak atas katil terus nangis sbb dia tau mmg kena paksa tido..huhu nangis sambil sebut abuuu...abuuuu...abuuuu....


~teman mama soping kat isetan..comot bru lepas mkn nasi ngan prune~


~ngan baba kat giant nilai..
tgk mulut tu dia berjaya ngap roti yg kitaorg bg...tp kami cepat2 keluarkan...so muka adalah agak keciwa disitu...hik2~


~tercengang2 sbb 1st time pi umah org kawin ada munyi yg kuat2..tak biasa dgr so dia cam pelik lah sket~


~ngan mama~



~ngan baba~


sudah ada bunyi menyebut...atrnye abu...apa yg abu tak taulah..tp klu suruh tido smbil nangis akan sebut abu, abu..mgkn dia nak ckp tak mo, tak mo kot...kdg2 saya terperasan dia dh pngil kitorg cth cam nangis2 sebut aba, aba and muka akan pdng baba dia...klu saya ponx ada gak ama lah dia pngil...tak tau lah secara kebetulan atau mmg dia dh pndi nak panggil kitaorg..
eman skrg dh pndi main dh..suka klu kita main nak tangkap2 dia...ketawa mmg mengelekek lah...kdg2 tgh nangis ponx boley jer nak ketawa...huhu suka tgk bola kat tv..mgkn sbb pdg tu hijau atau dlm hati berfikir napa lah org tu bodoh sangat kejar bola yg satu itu..ahaks.. tp katun adalah bolayan oke.. =p
oke itu jer yg saya teringat setakat ini..nnti bila ingat lai saya tulis next time...
~~end~~

Wednesday, June 23, 2010

I'm Officially Brace....

akhirnye setelah 28 thn saya telah memakai braces...ayat my mom "tulah dulu2 tak mo pki, dh tua baru sebuk nak pki...sapa nak tgk..." ahaks..huhu bkn tak mo pki masa muda2 dulu cumanye dulu my dad ada ckp..."betulke nak pki braces? tu anak cina bogey tu dia ckp ngan abah sakit ooo pakcik..tak bley mkn lor...mkn bubur saja lah..." dan2 tu gak saya jd kecut perut..haha


so skrg nie apabila ada org mensponsor thanks dear, ada org mensapport saya ponx pkilah...lai ponx dh pernah bersalin kan..[apa kena mengena plak?] yerlah kan ker org kata bersalin tu sakit...so cabut gigi adalah tidak sesakit bersalin taw...huhu poyokan kenyataan...


buktinya setelah mengharungi 2 minggu proses mencabut gigi sekarang dh semingu braces ini melekap gigi ku saya tak merasa sakit sampai berguling2 ponx..cuma kg2 berdenyut2 sketlah sbb gigi bergerak...so total dh 3 minggulah dr proses cabut gigi and pki braces...


setelah seminggu lebay saya pki 2 btg gigi saya telah berada di position yg sepatutnye...hehe camner saya tau? sdri rasalah sbb hari2 dok belek...


camner nie lah rupa braces saya..tp bkn exactly lah..yg nie mgkn akan dtg kot gigi dh cantik..heheh saya pki rubber band kaler pink...ada gak ari tu snap pic gigi saya tp cam tak selera jer nak letak kat sini...mybe next time ek...

Tuesday, June 22, 2010

Our Anniversary...

bagaimanakah cara kami menyambut ulang tahun perkahwinan kami? biasa2 ajer...huhu nothing much and nothing fancy..cuma pegi mkn2 jer ponx pas tu blk mkn nasi plak kat umah..ngeh2


so mlm tadi kitaorg kuar jugak ala2 candle light diner...erm mula2 konon nak dating berdua since my lil sis ponx ada kat umah..so boleh lah suh tol dia babysit kan eman...tp memandangkan saya adalah tidak boleh mkn sgt so mydear ckp agak membazir klu nak pi mkn yg ala2 diner kat hotel...so saya ajak pi secret receipe jerlah dlm hati dok terbayang indulgen cake wpun tak digalakn utk saya mkn kek...huhu


tp mydear tak nak sbb borink dh dia ckp...so ke manakah kami....ke san francisco pizza aja...huhu kitaorg kuar bwk eman so mkn ponx laju2 cepat2 sbb eman dh crancky nak tido..dlm masa sejam kitaorg dh smpi blk kat umah..pantaskan...


meh tgk apa yg di dinnerkan oleh kami..






~eman tgh khusyuk tgk bola...serius dia mmg suka tgk bola...tak taulah apa yg dlm fikiran dia huhu~


~kak saya nak order nie..cepat sket saya lapar nie...~



~calzone utk baba...terbaik wok isi penuh tu..cheese mmg tak kedekut...sos ponx sedap..sos dia letak asing~


~mama mkn mushroom bruschetta...ponx sedap...sgt2 sedap...roti tu tinggal kerak jer sbb keras klu tak mmg bantai mkn dh tu...mushroom wpun tak leh kunyah sbb sedap punya psl telan aje..huhu~



~minuman kami ais lemon tea, lime special and susu kocak..ahaks lime special adalah sedap sgt2 sbb saya order..tp sayang dia ada letak cam air kickapoo rasanye...so keciwa sbb ais gas adalah dilarang sama sekali... :( tp sedut gak 2-3 kali...huhu ikut cara my cousin jgn wash out air dlm mulut terus ke tekak..hehe susu kocak utk eman.. :p ~




~baba with new hairstyle~



~mama [nmpk dh kuruskan hihi] ~


calzone tu separuh jer mydear mkn sbb dia mkn sorg2...saya mmg tak sentuh lgsg...balance bwk balik and mkn nasi kat umah ngan telor masak lemak...lalalalalarikkkkkkkkk... apa2 ponx mkn kat san francisco pizza itu mmg sedap....next time bila saya dh boleh mkn nak pi sana lai...


~~end~~

Monday, June 21, 2010

Happy 2nd Anniversary...

hari nie genap dh 2 tahun kitaorg menempuh hidup berkeluarga...


alhamdulilah thn nie sambut ber-3 ngan si cheeky boy... =)


erm apa nak ckp ek..tak tau nak ckp apa...hehe

tak yah ckp lah layan jerlah gbr nie...





to mydear hope our love will forever and ever..



For The Rest of My Life...

I praise Allah for sending me you my love
You found me home and sail with me
And I`m here with you
Now let me let you know
You`ve opened my heart
I was always thinking that love was wrong
But everything was changed when you came along
And theres a couple words I want to say

For the rest of my life
I`ll be with you
I`ll stay by your side honest and true
Till the end of my time
I`ll be loving you. loving you
For the rest of my life
Thru days and night
I`ll thank Allah for open my eyes
Now and forever I I`ll be there for you

I know that deep in my heart
I feel so blessed when I think of you
And I ask Allah to bless all we do
You`re my husband and my friend and my strength
And I pray we`re together eternally
Now I find myself so strong
Everything changed when you came along
And theres a couple word I want to say

For the rest of my life
I`ll be with you
I`ll stay by your side honest and true
Till the end of my time
I`ll be loving you. loving you
For the rest of my life
Thru days and night
I`ll thank Allah for open my eyes
Now and forever I I`ll be there for you

I know that deep in my heart now that you`re here
Infront of me I strongly feel love
And I have no doubt
And I`m singing loud that I`ll love you eternally

For the rest of my life
I`ll be with you
I`ll stay by your side honest and true
Till the end of my time
I`ll be loving you.loving you
For the rest of my life
Thru days and night
I`ll thank Allah for open my eyes
Now and forever I I`ll be there for you

I know that deep in my heart

by: Maher Zain
p/s: hanya ini yg istimewa tahun ni...ops tukar yer lirik tu ada perkataan my wife..so tukar lah kepada my husband..hehe

Friday, June 18, 2010

Wall Sticker...




















cantik-catik kan wall sticker nie..





saya belum beli lai ponx tapi dok survey2 jer dulu mana yg menarik hati...




ari tu masa pi kat umah my sis tgk cntik plak dia letak kat bilik anak dia gbr kereta api ngan hot ballon...









since eman dh semakin membesar and dh pndi main saya ingat nak buat satu bilik utk dia, lebay kepada bila utk main2 lah...




so takder lah kononnye sepah2 mainan kat luar..huhu




so boleh lah diangkut sekali wii tu kat dlm bilik...




tak semak rak tv ngan astro decoderlah, dvd player lah and segala mak nenek gejet lain yg menyemakkan pndgn mata..huhu





so ingat nak cat sket bilik tu samada hijau atau coklat..pas tu hias ngan wall sticker nie...




cari plak wall sticker yg glow in the dark..mmg cun lah..




bila dh gelap2 boleh tgk movie..




planning lah..apa2 ponx tertakluk pada menteri kewangan dululah yg approve proposal...




tp klu utk perdana menteri junior mesti menteri kewangan luluskan..hehe












~~end~~

Thursday, June 17, 2010

Selero Negori...

ada tak sapa2 penah mkn selero negori kat amcorp mall, authentic masakan padang dan negeri sembilan...saya 1st time ari tu mkn ngan gigi sakit ngan eman crancky tp still enjoy the food....







1st time sampai kedai tu tgk cam biasa jer...mknan dia ponx cam biasa jer dr pndgan mata saya lah klu tgk kat kaunternye...
tp bila masuk jer dalam mulut...wah heaven..sodap gilos mknan dia..patutlah mydear ckp ari jumaat masa dia pegi tu ramai giler org..kedai kecik jer nak muatkan 50 org ponx melimpah ruah kot...


saya takder amik pic kedai..sorilah pic mknan ada amik...huhu




~teh botol sosro~


~mknan kami pada hari tersebut~


~tempe, jering dan terung berlado~






~ayam kg goreng kremes~



mknan kami ari tu daging salai msak lemak, ayamg kg grg kremes, bergedel, tempe and ikan sepat masin...dan minum my all time feveret teh sosro or teh botol..harganye standard lah cam mkn ayam penyet tu...
pic credit tu google and dishwithvivien
~~end~~

 
Design with love by Jiji for Zamimie