Saturday, October 30, 2010

Salmon & Broccoli With Cheese


Lagi citer mknan eman...beli salmon dekat cold storage tapi tak berapa nak fresh..so saya fikir nak wat camner gaknye nak ilangkan rasa hanyir...maka terciptalah resepi ini...habis eman mkn semangkuk laju plak tu makan....

nak wat senang jer...

Salmon & Broccoli With Cheese
Bahan-bahan
salmon
broccoli
cheese [saya guna cheddar cheese jer]
susu

Cara-cara
  1. grg salmon tanpa minyak smpi masak...kemudian hancurkan pastikan segala tulang temulang dibuang yer...
  2. rebus broccoli smpi empuk and hancurkan...
  3. dlm kuali lain masukkan broccoli yg dihancurkan bersama susu...bila dh agak2 nak mendidih masukkan ikan salmon and cheese...
  4. bila dh sebati and cheese cair tutup api...[kepekatan ikut suka]
saya bg eman mgkn mcm kita mkn bubur ngan lauk...dia suka...saya ponx suka sedap...and segala takder dh bau yg tidak menyenangkan tu...huhu

~~end~~

Thursday, October 28, 2010

Sebelum Terlupa...


sblm terlupa...sebelum nak blk dh nie meh nak kasi tgk apa saya lunch tghari nie...


:: nasi ayam mudah ::

mesti korg cam tak selera tgk kan..tp serious sedap tau...smlm tak msk tuk dinner so saya msk jer apa yg ada sng tuk dibwk ke opis...smbil2 mask mknan eman tu saya msk lah nasi tu...guna stok ayam maggi sonang jer..masak nasi cmpur ngan sesudu stok ayam nie..bila nasi dh masak gaulkan ngan sesudu kecik butter [optional]...saya letak dorina jer


klu tgk sayur tu plak sng jer rebus broccoli n cauliflower smpi empuk angkat dn rendam dlm air sejuk berais...utk stopkan dr proses memasak so bleh lah dpt sayur yg cantik rupanye...lepas tu gaul jer ngan sos 1,000 pulau...siap dh sng sgt...tp abaikan brokoli yg tak cntik rupa dia...saya lupa nak kuarkan dr plastik so dia jd kaler mcm tu lepas saya kuarkan sehari lepas tu huhu....tp masih lai sedap di mkn

ayam plak adalah ayam sabtu lepas...saya mmg dh rebus smpi masak so nnti masa goreng tak yah grg lama2...klu grg lama2 tkt jadi rentung plak...so kali nie saya mls nak grg..mana smpt pagi ngan mamai2 tu nak grg ayam lah, nak pnskan mknan eman lah, nak siapkan bekal eman lah, nak mandi lai...so saya msk dlm aluminium foil kat opis panaskan sajork dlm oven toaster...sedap tau sbb ayam tu dh di marinate lama so dia dh meresap rasa kicap, sos tiram ngn bbq sos....so kira mcm mkn nasi ayam hainan - menyihatkan...haha

tp2 ada lai...saya ada hidangan sampingan...cam biasalah jiran sebelah saya bg masak lemak labu, buncis grg ngan ikan msk sambal....haha amik ko semua aku belasah ngan nsi ayam...rezeki jgn ditolak musuh jgn dicari...huhu mndgkan mskan mak yan adalah sedap so cam tak smpi hati saya nak tolak pelawaan jiran sebelah....tak tau lah plak klu dia ajak2 kmbing...ada aku kesah...huhu thank gee...thank mak yan... =)

~~end~~

Kenapa Eman Tak Dok Nursery Lagi?

rasanye ramai dah tau kot eman dok ngan babysitter skrg nie...hari tu ada my fren tanya (kak suzi)...kali nie saya citer yer kat akak...klu org lain nak dgr sekali ponx saya tak kisah...huhu

sblm nie bila hampir habis cuti bersalin saya 60 hari saya ngan mydear pusing2 BSP cari mana2 nursery or taska yg amik baby 2 bln mcm eman....jenuh gak lah pusing amik no phone, col...cari kat papan tanda kot ada org nak jaga bby....ada mmg ada bbysiter tp semua ponx tak mo.. semua dh ada jaga bby kecik so derang tak nak...nak tak nak saya terpaksa lah htr eman kat nursery...


kat area yg dekat betul2 dgn rumah saya byk lai tadika dr taska...ada 2 jer yg amik baby..tp satu tu dh full..so pi lah survey tempat...dia mmg bg masuk tgk semua and terangkan...tp tahlah sbb tak brp nak hygiene ngan bau kepam saya pujuk mydear cari lai kat tempat lain...at last jumpa gak tp jauh sketlah...saya kena pusing ke blkg and patah blk kedepan tuk pi keja...so akan amik masa dr rumah ke nursery and ke tol amik dlm 10 - 15 minit...tp tak kisah lah saya redha jer sbb tmpt bersih dn owner ponx oke since dia mmg sepjg masa kat situ....

duduklah eman kat nursery seawal umur 2 bln...seday mmg seday sbb dia kecik lai tp no choice...mydear plak selalu jer saiko2 saya...smpi kdg2 rasa mcm nak smbg jer cuti...tp rezeki perlu dicari utk meneruskan hidup...lai ponx masa tu lom sng sgt mydear ponx lom jd manager lai...huhu eh ke dah lupa plak saya...takper saya atr jer tawakal jerlah...


so far bdk yg jaga eman oke...diana namanye..tp tak smpi 1bln jaga owner taska tepon bgtau yg taska nie org lain yg amik alih...owner nie ada 2 taska, taska yg eman duduk nie dia share ngan partner...so partner dia nak uruskan sdri...tp kakak tu dh pesan dh yg owner baru nie dia keja, so takder spjg masa kat situ...dia suh saya tgk2 jugak...so stlh berbincang ngan mydear kitorg still lai letak eman kat situ...



dibwh owner baru bdk yg jaga eman tu nama dia ika...oke gak budaknye, lembut, peramah...tp tak lama gak ika tu jaga eman blk kg cuti bertunang...lepas tu blk2 jer tak smpi 2 minggu dia nak blk kg blk...dia ckp tunang dia tak kasi keja so suh blk kg and tgu masa kawin...mgkn tunang dia risau lah gaknye...

bermula dr situlah bdk yg jaga tu bertukar smpi 3-4 kali klu saya tak silap dlm masa tak smpi 4 bln....ada yg satu tu oke dewi nama dia...sbb dia indon n mgkn takder permit keja kot so owner tu panggil dia keja kdg2 jer....saya ponx tak ingat masa pertukaran nie sbb dlm masa tak smpi 4-5 bln dh berkali2 tukar org....

yg last sekali bdk yg jaga eman tu nama dia su...orgnye kecik jer kurus plak tu...selalu jer nmpk mcm tak bermaya...saya plak yg jadi takut klu dia dokong eman nak turun dr tgkt atas...dh lah tangga tu agak curam....selalu klu saya pesan apa2 or ckp ngan dia tunduk jer..jrg dia nak bertentang mata ngan kita....start dr sini lah saya selalu tertangkap bila saya amik eman dia lap rmbt tak kering....sbb saya amik eman hari2 waktu yg sama patut dia kena bersedia lah dh mandikan siap...kan ker baby lai klu kepala selalu basah keraplah kena selsema kan...


pastu nursery nie plak dia tak bg kita masuk smpi dlm...klu kita dtg tu panas kena tgu kat luar, ko tgulah smpi kering...dia akan buka pintu utk htr anak kat kita jer...ada jugaklah tgu kat area dlm pagar so tgk tmpt dia okelah....pas tu ada satu hari tu saya tgk dearng tgh bg mkn kat bdk2 besar...[baby dok tingkat atas] saya tgk bdk2 berkerumun tgu disuap...dlm pinggan saya nmpk nasi kaler hitam, mgkn letak kicap lah kot...lauk tak nmpk plak saya or dia wat nasi grg kicap saya tak tahulah plakkan...bila saya tegur dia ckp seronok bdk2 nie mkn..dh pinggan kedua dh nie...erm bygkan dgn bdk kecik lebay kuarng 10 org yg umur 3-5 thn tu mgkn byk tu...itu sikit bg saya...

pastu nak citer lai sbb lain sbb eman selalu demam, batuk n selsema....klu dlm sebln sure dia akan kena selsema dlm 2 kali...baik tak smpi seminggu selsema blk...pas tu baik jer sket demam plak....pas tu batuklah plak...cirit birit penah kena sekali jerlah...sbb tu saya terus amikkan eman rotavirus....bila dh kerap dia batuk n selsema...byk dh kahak2 and lendir tu masuk dlm paru2 dn mendpt jangkitan kuman...itulah sbbnye dia kena pneumonia...klu citer tu kena baca lah kat sini utk part 1 dan sini utk part 2...

so dlm pada eman warded tu alhamdulilah kami berjmpa dgn bbysitter...yg tu kami dpt dr kakak kerja kedai tmpt kitaorg smbg dapur...sbb masa dia col nak dtg ukur scra kbtln kami kat spital...kakak tu ponx terlebay peramah borak2 ngn mydear pas tu dia ckp dia ada kwn bbysitter sbb dia ponx atr anak dia kat situ....



so lepas eman dh blk umah dh baik sket saya ponx jmpa kakak tu kat kedai borak2 amik no phone semua saya col and pegi lah jmpa dia...orgnye muda lai, lom kawin ponx duk ngan family...bila tgk cam waswas lai lah tp kakak tu ckp dia oke semua and saya msk tgk umah dia ponx oke jer....complete lah ada playpen dua...dia ponx penah amik kursus penjagaan kanak2 nie...so saya yakin jugaklah...

so far stkt nie saya puas hati jugaklah....mandikan bersih, daki2 kat telinga ponx takder, eman ponx dh jrg sakit....stkt nie baru bbrp kali jer demam...selseman ngan batuk tak der kena lai lh stkt nie...huhu lega alhamdulilah...haraplah eman serasi sbb mls dh nak fikir2 or susah hati selalu...huhu

inilah citer dia yg sbnrnye kak suzie..hehe tak tau nak citer cmner...perbezaan bln and jarak masa tu say tak brp ingat sangt...so saya citerr ikut rentetan kejadian jerlah...dlm tempoh masa dr bln februari smpi bln julai inilah yg terjadi...




p/s: tak berniat nak burukan sesiapa..tp bg saya klu sbg owner taska perlu bertangjwb ngan anak buah serta kanak2 yg dia jaga...ini tak dtg seminggu sekali jer jengah...pastu kebajikan pekerja kenalah jagakan...erm tak semua taska mcm nie, ada yg oke...cuma nasib kami kena kat tempat yg tak oke...ada gak lah citer2 yg tak sedap didgr yg kwn kakak saya citer, dia atr anak dia kat situ juga dulu...pas tu ada gak yg dicerita oleh dewi masa saya terjmpa ngan dia bru2 nie kat family store...tp tak perlulah saya citer kot...mcm menutup periuk nasi org jer...huhu

~~end~~

Wednesday, October 27, 2010

Lega...

lega pening kepala dh pergi...huhu mkn panadol sebiji pastu pegi muntahkan apa yg ada dlm perut...terus lega.. bila dh lega perut lapar terus mkn...ngeh2

so lunch hari ini...

:: Meggi Kari Goreng ::

mlm tadi masak 3 paket sekali...sbb tgk mcm sket jer msk lah 3 paket sbbnye dh fikir mmg nak bwk pi opis...pas tu dah masak tgk byk plak...pas tu tetiba mydear mkn sket jer plak [owh kecik hati]... =( erm selalu tgk dia mkn byk, tp smlm dia mkn sket...nak kata tak sedap, sedap jer saya rasa...huhu nasiblah mkn sket nnti lapar...ngeh2 resepi nnti2 lah yer...

smlm saya tak letak ponx lunch saya kn....

:: bekal mesti letak dlm bekal comel bru selera makan =p ::

:: nasi, daging kicap, sup sayur dh sedikit sambal ::

:: sup sayur cendawan, cauliflower n sawi putih serta telur ::



daging kicap ngan sup sayur campur dan sambal tumis adalah combination yg lazat...haha balance sambal tumis tuk nasi lemak ada lebay mkn jerlah....tak baik membazirkan...

bila hari2 dh bwk bekal rasa seronok plak...so time nak blk asik berfikir nak msk apa tuk dinner and boley bwk sekali pi opis...jimat ponx jimatkan...pagi still bfast kat cafe..cuma lunch jer tak berapa nak selera ngan mknan cafe...sesekali sekala boley lah...

~~end~~

................

hari nie pi keja lmbt sbb sedar2 dh pukul 6.15...selalu kul 5.45 dh bgn...
ini gara2 mlm tadi lah eman mengamuk...tak tau kenapa, bg susu tak mo, tgk perut tak kembung plk...mgkn mimpi ngeri kot...

smpi opis mata mengantuk sgt2...so tido kejap kat meja sekali bgn2 kepala pening sgt...
adoyai ini yg tak suka tido kat meja nie....

sbnrnya nak ckp mgkn takder entry yg vogedavass...stkt entry merapu mcm nie jerlah...
entry auto published ponx dh habis dh di published....

so jgn keciwa yer sila dtg ptg nnti...nghe2

~~end~~

Tuesday, October 26, 2010

Nasi Ayam Janji Ada...


lagi sekali tajuk mknan tah apa2...sure ada yg sound nie kang...haha yerlah janji ada jer...sbbnye mcm biasalah weekend ari tu semua msk yg unplanned punyerlah...ini lunch hari sabtu...hari sabtu adalah hari cleaning sedunia...smbil2 mengemas, mengemop, mendobi dan men segala apa yg boleh kepala otak ligat berfikir nak msk apa yg mudah serta senang serta sedap...tetiba ting* ting* terfikri dlm peti ada ayam yg dibelah 4 ajork...so nasi ayam sajer sngkan....

pas tu yg sbb jadi janji ada tu sbbnye yg ada salad sajer...timun takder, tomato takder, cili merah takder, daun sup takder...lantak ler janji jadi mskan saya nie....

so mula rebus ayam dgn halia and bwg putih...sambil2 tu vacuum, sidai baju....pas tu agak2 dh masak angkat lah ayam tu and perap ngan sos tiram, kicap and sos bbq...pas tu wat menda lain plak lap meja mkn bg kilat, lap coffee table bg kilat [itu mydear yg buat haha]... hiris bwg merah and bwg putih dan tumis lah smada nak guna minyak msk biasa, minyak jagung, majerin, butter atau apa2 yg boleh digunakan utk menumis....saya guna dorena hehe janji adakan... tumis2 bila dh layu masukan dlm periuk nasi campur ngan beras dn air rebusan ayam tadi...buh garam sket terus masak...

sambil tu mengemas lai, lap kitchen cabinet, cuci sinki, mop lantai...buat sos..yg nie ponx janji ada..lada merah takder, cili boh takder, cili mesin takder so apa lai guna sos jer...sos cili thai + sos cili pedas + perahan limau + soc cili = sos nasi ayam....settle

naik atas mandi...tgk tv, main wii lapar sudah...haha bleh lah grg ayam yg diperap tadi dn siap utk dimkn....sng jer sup cmpur ngan bubur eman n campur ngan frozen cauliflower jdlah mknan eman yg lazat smpi dia mkn ngan licin...huhu sng 2 in 1...

~~end~~

Tak tau Kenapa...

bila baca cerita ini air mata terus bergenang dan setitis air mata jatuh...

bila ada perkara yg melibatkan kanak2 kecil hati mmg mudah sebak....

naluri keibuan saya amat kuat....

smlm lai masa baca kisah ini dh rasa seday mengenangkan nasib siti nur rafidah...

sbg ibu hati mmg dh mesti akan tersentuh....

bygkan kalau tak ada pembelaan smpi bila nasib dia akan begitu...


tak sangka dlm arus pembangunan yg moden ini masih ada lagi insan yg hidup merempat...

bersyukurlah atas apa yg ada...

peringatan utk semua serta diri sdri...

~~end~~

Guitar Hero III

semalam saya blk awal...mula2 ingat nak blk 6.30, mmg dh prepare dh segal2nya sbb mydear yg akan amik eman...saya dh siapkan dh mknan eman tinggal nak panaskan dlm warmer jer...pas tu mydear SMS ckp ada org nak tgk rumah plak.....erm takperlah saya amik eman...so kul 5.30 saya dh chalo....

dlm hati good bley blk and main PS....smpi umah amik eman, bg eman mkn, masak, smyg smbg msk...lepas tu terus msk bilik permainan on PS....haha owh saya tak ley mandi lai sbb eman nie nanti dia melalak2 bagai..biasalah klu weekdays mesti akan jd mengada2 sbb siang kena tinggal...saya plak klu mandi lepas blk keja tak ley kejap2...nak cuci muka jer dh amik masa...yolah nak buang eyeliner lah apalah...gosok gigi besilah...oke takper saya tgu mydear jerlah sbb dia ckp ada dua org lai nak tgk umah lepas tu dia blk...so tgu jerlah tak lama ponx...

main PS guitar hero okey....ini semua gara2 mydear lah nie sbb weekend lepas kitaorg tak ke mana2 dok umah sajork...so try nak download O2 jam tp tak bley plak...O2 jam nie sama jer mcm guitar hero tp dia mcm pianolah...sbb bley main kat pc guna keyboard....tetiba jer mydear ckp main guitar hero lah...so ptg tu jugak pi beli cd kat warta....so saya skrg main still yg easy tp bley lah dlm 90% tanpa kesalahan...best...huhu


mydear blk jer saya mandi, kitaorg mkn and borak2....sambil2 tu siapkan apa yg patut utk esok...sib bju dh siap2 gosok byk2 weekend....settle jer semua ngan solat 10.30 start main smpi kul 11.30 mlm...sib lah fikir keja esoknye...klu tak mmg smpi kul 2 ponx saya lalu lai....haha

:: Hit Me With Your Best Shot ::

~~end~~

Monday, October 25, 2010

Nasi Lemak - Sihat


pasal apa saya ckp sehat...pslnye dimasak menggunakan beras faiza taj mahal yg tidak berkaji serta santan kotak yg non-cholesterol serta low fat milk...so camner? sehat kan...hehe ini resepi tergempar non planning punyer so adalah kekurangan disana sini...

citernye cam nie semalam kan cuaca agak gloomy...dr pagi sblm subuh hujan sampai ke tghari...so biasalah bila cuaca dh sejuk2 peti ais nak bgn ponx malas...tp saya bgn jugaklah sbb eman dh bising2 tepi telinga...habis dh terabur brg dlm bilik dia kerjakan....huhu [kaki kembur tu] terus dokong dia bwk ke bwh...tgk jam dh kul 10...so ingat nak masak nasi grg...smpt masak nasi nie sbb mydear tido lai...

bukak peti tgk ada sambal, selak sana sini tgk ada santan kotak...erm wat nasi lemak lah sng bleh mkn tghari sekali...kira brunch lah kan....so campak2 siap nasi lemak...cuma takder halia, halia habis dh...klu ada sedap lai kot...hehe

resepi tak perlu kot sbb saya campak2 jer...separuh santan, separuh low fat milk, letak garam sket...klu ada daun pandan letak lah...pastu msk cam biasa...sng sgt smbil tido ponx bleh masak huhu...

~~end~~

Dah Pandai Dah Sekarang...

disatu pagi nan indah ngan tak mandi bau asyam sebuk main lai...hehe


:: nmpk kenderaan hijau aka vacum kdg2 akan menjdi kenderaan tunggangan ::

:: tgk mulut muncung jer...itu bebel2 lah tu ::

:: mesti dia ckp psl apa lori nie kepalanya gajah..patutnye kepala lorilah haha ::


disatu petang yg hening...borink lepas melihat babanye main game and mamanye khusyuk menonton tv...terus membawa haluan sdri ke bilik mainan....

:: mama takper eman main sdri...mama tgk jerlah tv tu ::

:: byk sgt kaler2 nie nak pilih mana satu ek ::

:: oke amik keta nie bgs ::

:: pose sket utk mama sonyum, sonyum ::

inilah bilik eman main2....bkn stkt tu jer bilik utk mama main game guitar hero, gendang jepun n fire fighter....pas tu eman tukang kaco sbb duk depan tv...haha tp dia jrg nak kaco saya main game selalu past by jer...so main jerlah mainan dia tu...huhu




skrg nie dia dh pandai dn paham apa yg kita ckp...mcm semalam saya terperasan bila saya ckp "jom kita mandi, jom"...laju jer dia merangkak pi bilik air....bila saya ckp " nnti lah dulu bukak baju dulu" terus stop and sengih...bila dh bukak bju saya ckp blk "oke bru bleh mandi...jom pi mandi" terus merangkak blk smpi pintu bilik...tp dia tak akan masuk klu takder org perhatikan....klu saya tinggalkn dia kat situ sure dia tak masuk and dia akan terus ikut ke mana saya pegi...

pas tu bila nmpk remote aircond or remote kipas dia akan amik angkat dn halakan ke kipas smbil mata tgk kipas...sbb dia tgk kitaorg selalu wat cam tu so dia dh set dlm minda dia mcm tu....sekarang dlm proses pembelajaran bg dia so tak leh lah buat yg pelik2...hehe seronok tgk perkembangan dia...dia ponx nak setahun dh bln depan...

~~end~~

Kesiannya... =(

sabtu lepas saya ke pasar mlm agak lewat...dlm kul 8 lebay....nak gi awal tp dr ptg hujan lebat..nasib lepas magrib hujan dah reda cuma sedikit gerimis jer....org tak berapa ramai ponx mgkn sbb hujan or mgkn sbb it's saturday kan semua org kuar berjln jauh dr rumah...mlm tu my PIL plak dtg...so saya tinggalkan eman ngan mereka sbb saya nak beli brg dapur sket...note: saya mmg jrg sgt2 bwk eman pi psr mlm stkt nie tak smpi 10 kali kot...

sampai separuh jln saya nmpk pengemis...mmg saya dh acapkali nmpk dah dia nie tak kira psr mlm hari selasa ke, pasar mlm hari sabtu ke, or pasar ramadhan sekali ponx....selama nie saya tak kisah ponx tp kali nie hati saya jd berdebar2....mata mmg tak lepas pandang and sebak hampir mengeluarkan air mata....

sbb apa dlm hujan gerimis tu dia meriba anaknya yg enak tido....sambil tgn meminta2 tp mata mmg tak akan bertentang dgn si pemberi....saya berpandangan sesama sdri dgn mydear tanpa sebutir kata dr mulut kami...dh lepas 1 minit baru perkataan terkeluar dr mulut kami...kesian...kesian tau sbb bygkan anak kecik tu tgh tido hanya ditutup kepala dlm keadaan hujan gerimis....mak spesis apakah itu...klu dh tak mampu sgt jgn lah libatkan anak kecil tu...

saya selama nie amat jrg nak bg ke pengemis...bkn sbb saya berkira or kedekut tp saya tak nak galakkan...yerlah sbb bila derang dh rasa keja mengemis nie senang serta hasilnye lumayan mmg kerjaya ini akan diteruskan....tp mlm itu saya hulurkan juga wpun tak byk...seday tau bila tgk ada ibu yg sangup gunakan anak utk mengemis....

mgkn ini sindiket...mgkn itu bkn anaknya... saya rasa mcm anak kecil itu dia bg ubat tido...sbb tak kira hujan atau panas terik matahari dia tido jer kat riba mak dia....sepjg yg saya penah nmpk hanya 2-3 kali jer tak tido...yg lain2 hari semua tgh tido....

sampai ke hari nie saya asik terbyg2kan jer bdk tu....apalah nasibnye...sbb kami ada anak sekecil itu...yer bdk tu lebay kurang eman...saya rasa dlm 1 atau 2 thn....ada juga manusia sebegitu didunia ini.... =(


:: sekadar gbr hiasan tp mcm nielah keadaan anak dn maknye...anak tido diriba mak ::

~~end~~

Saturday, October 23, 2010

Iklan KFC Dunia....

:: Korea ::


:: Jepun ::


:: Australia ::

:: New Zealand ::

:: Hong Kong ::

:: China ::

:: Thailand ::

:: Indonesia ::

:: Vietnam ::

:: India ::

:: last but not least Malaysia ::

~~tamat~~

Friday, October 22, 2010

The Amazing Race Asia Week 6...

ish camner lah bole terlupa nak citer yg last week punye episdoe padahal dh 3-4 kalinye tgk...jadi sblm lupa ayuhlah kita bercerita pasal TARA nie...

minggu nie dr sri lanka dernag ke Philippine...sampai jer manila derang kena pilih samada nak naik bas atau flight ke Legazpi City...


dr situ kena ke tempat ATV menaiki jeepney


:: inilah jeepney ::


next

ke Lignon Hill and bwk ATV utk pi ke tugasan seterusnya...

kat sini kena pecahkan periuk tanah...mata ditutup kira mcm pecahkan pinata lah utk dptkan next clue



detour
pig ~ kena tgkp babi lah...[kesian pada team m'sia sbb dua2 ponx ada islam..tp takper boleh pilihkan]
dance ~ kena menari tarian negara derang lah.

intersection
gabungan dua group
tugas kali nie kena kutip sampah dekat Misibis bay...sib keja senang...lepas tu baru lah dpt clue utk roadblock...



roadblock
kena berkayak kat tgh laut pas tu kena cari clue yg tertulis correct....
dh ler clue tu ada beratus2...so agak sukarlah nak cari kat tgh laut tu kan...

bila dh dpt clue menuju pit stop menaiki jet-ski...



pit stop
Pantai Bahia

so team yg selesai dulu...sapa lai team m'sia lah...
Lim Kok Hon (Ethan), 26, Social Worker | Mohd Khairie, 25, Graduate
Friends, Malaysia

hebat gak team m'sia nie dr season2 lepas lai...huhu

and team yg terkeluar dr india

Sahil Banga, 25, Aspiring Actor | Manas Katyal, 23, Reality Show Bachelor
Cousins, India


p/s: sorilah cerita berterabur huhu...blm dpt lai format nak tulis cmner...

~~to be cont.~~

Hadiah Sambutan Jubli Emas....



sempena sambutan jubli emas parlimen kami telah mendapat hadiah....

iaitu


*


*


*

:: cenderahati kenang-kenangan ::

serta photoshoot skema rama berlatar belakang opis saya lah sdh tentu..hehe
gbrnye next time lah saya letak sbb saya ponx takder gbrnye...
diambil oleh photog profesional tapi bkn saiful nang...ngeh2

tp saya tak suka, tak suka, tak suka
sbb ingat amik gbr reramai tp amik gbr sorg2 rupanye...
cam ala2 red carpet

:: motif letak anne hathaway...sbb saya suka dia hehe ::

dh ler pki baju biasa2 jer...
so gbr adalah nmpk gemuk wpun sbnrnya saya gemuk sket jer...

mood down lah cam nie

argh lantak ler...bkn nak msk majalah ponx kan...hehe
nnti klu dpt gbrnye saya letak ek...

~~end~~

Thursday, October 21, 2010

So Animation....

The Astronaut Wedding



masa berlompat2 blog tetiba ada satu blog tu letak citer nie...tgklah menarik....tetiba teringat plak iklan maxis..salah satunye yg ini...



nice huh....kdg2 terpikir camner manusia boleh jadi kreatif ek...bestnye klu saya yg kreatif cam nie...huhu owh yer video yg atas tu adalah by saifulnang sukalah......

~~end~~

1 + 1 = Kenyang....


hari nie bawak dua bekal...sbb terajin sket semalam masak....so itulah maksud 1+1 = 1 for bfast, 1 for lunch....




yg nie mkn pagi tadi...

:: chapati roll ::

punyalah tamak dh bawak bekal pi gak cafe...mula2 nak minum jer last2 bila ngk baked bean tu cam best jer...pas tu nmpk plak sosej ponx best...last2 kawin kan ajer mereka...and mmg padanan yg sesuai sgt2....sedap..nyum22


yg nie mkn baru jer jap tadi...


:: macaroni sup ::
macaroni nie actually wat tuk eman...pas tu mak dia tumpang jerlah sekaki...campur ngan sos tomato kaco2 ngap...sedap jer smpi licin kuahnye saya hirup...


chapati tu sng jer wat dia...pukul telur dgn garam dn pepper...pas tu panaskan kuali masukkan telur...bila agak2 bhgn bwh dh garing sket terus tekapkan chapati tu atas telur [make sure telur yg atas tu still cair lai klu tak susah melekat chapati ngan telur tu sbb derang nie tak berapa nak geng huhu]....bila rasa2 dh melekap telur nga chapati angkat...sapu ngan 1000 pulau [thousand islan =p ], taburkan sayur mayur spt salad, timun dan tomato...gulung...siap utk dimkn...

:: keratan rentas chapati roll ::
[ gbr tak clear amik pki hp..pas tu cafe plak pki lampu oren ala2 hotel gitew]

sng2 jer tak smpi 5 minit dh siap...tp tak masuklah proses mengemas dan siap2kan brg....hehe

apa2 ponx syukur alhamdulilah..

~~end~~

Wednesday, October 20, 2010

Pure Heart...

mula2 tengok rasa lawak...pas tu dh nak part2 last tu rasa mcm seday lah plak...

wpun kanak-kanak tp hatinye luhur... =)



~~end~~

Simple sajer...

lunch hari nie simple ajer..sbbkan smlm mydear tapau nasi ambang lepas tu dia beli jugak lempeng kelapa....so lempeng adalah berlebih-lebihan....


wpun nmpk sket tp serius amat mengenyangkan sbb lempengnya tebal dan besar punye...dicicah dgn kari yg dimasak sepenuh jiwa mmg mabeles....



dah tu desert ponx ada jugak...cam biasalah anak cik yan mmg permurah kali nie bkn gee tp kak lang anak cik yan bg kek cekelat yg sedap hingga ke otak...


:: pemurah tul anak cik yan nie sebekas dia bg huhu ::


keknya tak manis tp ganache dia ada manis sket...namun tang yg byk toping tulah yg dicari kami...

:: close up sket bg terliur haha silap lap air liur yg meleleh itew ::

apa2 ponx kenyang alhamdulilah smpi nak termuntah plak rasanye...huhu

~~end~~

Minyak Zaitun....

:: minyak zaitun safi [baunye wangi] ::
*pic google

untuk mama alessya...minyak inilah yg mimie sapu kat kepala eman...sbb eman sblm nie rambutnye tobek2....cukur bantal ler kata org tua2....lepas tu cukur bg botak konon2 nak bg tumbuh sekata....huhu dusta semata2....

:: rambut yg tumbuh tampuk2 ::

selepas satu hari tu jiran sebelah nie bgtau anak dia cam eman gak so dia sapukan minyak zaitun nie 2 hari sekali insya-Allah akan tumbuhlah rambut itu...dan sekarang eman punya rambut adalah banyak...tp takderlah pjg kan...huhu tak tau lah sbbkan faktor genetik or apa...tp yg penting rambut tu tumbuh lebat lah....

:: see lebatkan rambut budak nie...dia sdri jugak naik rimas ::

silah lah cuba yer...no harm ponx klu nak cuba...sapu pagi sekali mlm sekali....

~~end~~

Tuesday, October 19, 2010

TQ Gee......

meh tgk apa lunch saya ari nie....


ini sajork...simple jer kan sayur ponx ngak ada...
bkn takder tp terlupa nak amik salad....
yorlah pagi2 buta tak sempatnye nak masak sayur bagai...
sayur mlm tadi mkn surelah dh habiskan...


so nmpk cam tak lengkap plak mknan saya kan...


tetiba kan mkanan saya jadi cam nie plak....

*

*

*

*


:: ayam msk merah, ikan grg, udang msk apa tak tau dn sawi masak air ::

mewah kan ngan lauk pauk..
hehe hasil dr memancing dr jiran sebelah...
eh saya tak mintak dia yg kasi...
betulkan gee, betulkan? huhu

thanks gee....
tima kaseh mak yan [mak yan nie mak gee]...

alhamdulilah kenyang sudah...

~~end~~

Ashabul Kahfi...


semalam masa blk keja terdengar lagu nie dari raihan..

~Ashabul Kahfi~


Kisah Ashabul Kahfi (Arab: أصحاب الكهف‎) merupakan suatu kisah benar mengenai beberapa orang pemuda yang tertidur di dalam sebuah gua, dan cuma bangun 309 tahun kemudian.

Bilangan pemuda yang sebenar adalah tidak diketahui, dan tidak menjadi kepentingan untuk berbahas mengenainya. Ada yang mengatakan 3, 5, 7, 8 termasuk seekor anjing bernama Qithmir.

Firman Allah dalam Surah Al-Kahfi ayat 22, maksudnya;

  • Mereka akan berkata; Jumlah Ashaabul-Kahfi itu tiga orang, yang keempatnya ialah anjing mereka; dan setengahnya berkata: Bilangan mereka lima orang, yang keenamnya ialah anjing mereka, sebagai tekaan akan sesuatu yang tidak diketahui; dan setengahnya yang lain berkata: Bilangan mereka tujuh orang, dan yang kelapannya anjing mereka. Katakanlah: Tuhanku lebih mengetahui akan bilangan mereka, tiada yang mengetahui bilangannya melainkan sedikit. Maka janganlah kamu berbahas mengenai mereka kecuali secara zahir, dan jangan kamu bertanyakan tentang mereka kepada seseorang pun dari mereka.

untuk cerita penuh sila baca disini yer --> ashabul kahfi saya nak citer lebay2 tak pandai tp tau lah citernye pasal apa...so share bersama2 kwn kat sini ek.....

~~end~~

Monday, October 18, 2010

Today Lunch....

biasalah saya klu weekend mmg tak masak sgt...huhu siap ckp lai ngan mydear weekend hari cuti memasak...kui2 penat tuh hari2 masak lai ponx sbb weekend byk lai menda nak wat spt mengemas rumah, mendobi, meng.... dan meng.... haha tak tepikir plak keja apa lai wat kat umah... tp yg penting manyak menda lah nak wat....pjg plak citer...sbnrnya nak bgtau tak masak jer...haha

so lunch saya hari ini...roti nan bersama bryani kambing cmpur sambal tumis...nyum2 meningkatkan kolestrol dlm badan...haha main dish tu dh sihat cuma padanan tu agak tidak menyihatkan....owh bkn saya masak tp saya tapau ajer...bkn dr kedai tapi dr umah makcik saya...smlm derang wat kenduri khatam al-quran cucunye serta kenduri kesyukuran....

:: roti nan tapau dr umah makcik saya ::

so utk menyingkir segala lelemak serta kolestrol dlm badan meh kita nyahkan ianya dgn pakcik ahmad punye tea yg berasal dr London...

:: Ahmad Tea - Green Tea ::

psst: nyahlah kau lelemak kuar dr badan ku....klu ko degil sangat mkn nesvita lah nmpk gayenya...abg nak siket nesvita yg ada acticol tu ek... =p

~~end~~

 
Design with love by Jiji for Zamimie