Tuesday, November 30, 2010

The Cruelty Maid or Mom?


bila ada member bgtau tadi terus jer search kat youtube.... kejam ko mandikan budak tu cam tu... sib lah budak tu diam jer...klu meraung2 maunye lagi kasar dia buat...dh mcm mandikan anjing plak..

klu mandikan eman siram air byk dr atas kepala ponx dia dh mcm lemas2 dh...inikan pulak siram direct terus ke muka..dh ler dia pegi pijak kaki and basuh montot pki kaki jugak...mmg dasar manusia kejam lah...

rasa nie bkn maid nie...mgk mak or family member lah cam nenek atau yg seangkatan dgnnye...berdebar2 saya tgk...dh takder ke sifat peri kemanusiaan mereka...inilah yg dinamakan child abuse....ngoklah manusia ini, baik ko jgn jd manusia...

please lah kanak2 tu ko bertoleransilah sket buatlah dgn penuh kasih syg....klu budak tu nakal sgt ponx takkanlah begitu cara layananya...

~~end~~

Christmas Deco @ The Garden...

skrg christmas dh semakin menghampir cuma salji jer tak turun2...klu cam tu camner santa claus nak terbang dn landing...so kesimpulannya santa claus tak jadi dtg msia....haha (^__^) merapu di pagi hari...

ari tu bekobar2 nak pi mid sbb nak tgk decoration dia tp hampa lom ada lai...mgkn nak tgu awal bln 12 kot baru derang nak deko, deko, deko....tp kat the gardens derang dh menghias2 dh....cantik sgt...syg plak ari tu tak bwk kamera so snap jerlah pki iphone...tp tulah gbrnye tak cantik sgt...erm next time pinjam lah kamera angah...pinjan sony nex-5....hehe









cantikkan...nmpk tenang jer combination kaler cream, putih dan hijau...suci dan bersih yg menenangkan.....haha kepoyoan terlebay...saya mmg cam tu suka poyo and touching terlebay... eh melalut plak...wpun begitu saya sgt suka bila christmas sbb sgt suka tang dekonya...masa kecik dulu selalu berangan2 nnti bila dh besar nak beli pokok krismas pas tu letak kat umah and hias2 semua... (^__^) melampau kan imaginasi...tu yg terbwk2 smpi besar...sbbnye sebok ajak mydear pi mid semata2 nak tgk deko christmas..

okelah saya tinggalkan gbr terakahir utk peminat yg berkemampuan...saya just tgk jer dr jauh nak msk tak mampu...huhu telan air liur saja suda..adalah ala2 christmas kat luar tu...huhu



~~end~~


Monday, November 29, 2010

FlashMob Rawkkkk..........

what is flash mob?
A flash mob (or flashmob) is a large group of people who assemble suddenly in a public place, perform an unusual and pointless act for a brief time, then disperse. The term flash mob is generally applied only to gatherings organized via telecommunications, social media, or viral emails. The term is generally not applied to events organized by public relations firms, protests, and publicity stunts. [source: wikipedia]

baru jer lepas tgk beberapa flashmob yg derang wat kat m'sia nie...rasanye the 1st flashmob adalah masa yg Glee Flashmob tu....nmpk mcm hebat dn jakun kejap masa saya mula2 tgk tu yelah dh praktiskan...huhu tp bila tgk rasa mcm meremang2 bula roma psai apa tah...poyo terlebay biasalah kan...but nmpk seronok sgt..



Maxis iPhone 3GS KLCC (Malaysia) Flash Mob



Twisties Irretwistible Flash Mob


~~end~~

Pepper Lunch....




bila lama tak berblog nie nak start blk mmglah malas...huhu tp gagahkan lah juga diri nak update blog...

so kali nie saya nak share ngan korg psl pepper lunch nie....dh beberapa ketika bila pi kat blog2 mkn2 nie ada citer psl pepper lunch...so jumaat ari tu masa pi mid saya telah berpeluang tuk mkn...mula2 cam tak nak mkn nasi tp menda nie mcm2 memanggil2 plak...so apa lai kita cuba jerlah....



pepper lunch nie berkonsep hot plate lah...sbb dia letak mknan dlm tu and kita kacau2 and gaul2kan smpi masak mknan kita tu...lps dh masak kacu plak ngan sos yg dia sediakan...terdapat dua jenis sos satu garlic soy sauce [masin] & honey brown sauce [manis]....



:: ini set saya beef pepper rice + egg RM11.00 ::

so far rasa dia bestlah mgkn sbb daging dia fresh and disbbkan sauce serta ada letak butter so bg nasi tu lemak2 lah kan...tp kena hati2 sbb saya dh brp kali kena electricity shock haha...bkn betul2 kena kejutan elektrik tp terkjt sbb nasi tu panas sgt...wpun dh 5 minit berlalu tetap panas jugak...hehe

food : 7/10
price : 6/10
ambiance : no mark for that sbb saya mkn kat food court midvalley... (^__^)

menu seperti dibawah...tp yg nie saya copy dr yg singapore punye webpage..msia punye tak jmpa plak...




~~end~~

Sunday, November 28, 2010

Can I Get That Without the Loss Self-esteem...


iklan subway...agak kelakar masa dia terangkan psl combo cheeseburger tu "....bigger waist, loss of self-esteem, loss of boyfriend, shame....." lol (^__^) wah tetiba teringin plak nak mkn subway...nyum2 padahal baru minggu lepas mkn....

sib skrg nie subway ada wat promotion sub of the day...



so bolehlah mkn dgn harga yg agak murah lahkan...klu tak harganye belas2 ringgit utk satu jenis sandwich...

masa mula2 nak order subway nie mmg terpinga2 lah sbb kira mcm merumitkanlah...nak kena pilih roti, jenis apa, sayur apa nak letak, sos apa nak letak....tp dh lama2 mahir lah and seronok sbnrnye bila kita boleh memilih instead of makan jer apa yg derang letak and kena asingkan plak apa yg kita tak nakkan...hehe

klu saya suka pilih parmesan bread, menu plak saya suka yg Italian B.M.T. [so klu nak murah kena mkn hari isnin]... pas tu letak semua sayur melainkan bawang and buh sos thousand island, sos tomato and mustard...nyum2 sedap...

:: Italian B.M.T. ::

~~end~~

Saturday, November 27, 2010

Alhamdulilah...


abaikanlah yer eman yg seksi tu...bru balik dr kampung pas tu cam panas kat umah...
so bogelkan jerlah dia...

tp takper anak saya lelaki no hal lah...huhu

owh yer abaikan suara mama dia yg mcm itik serati tu...

tak sangka cam tu rupanye suara saya... (^__^)

ingat sedap rupanye tak sedap langsung...haha

~~end~~

Thursday, November 25, 2010

Kawasan Jajahan....

hari tu secara kebetulan ada dua org dlm masa yg sama tanya saya dok mana...satu melalui FB satu melalui YM...ini kira kawan di alam maya lah....sbb ada tempat2 yg saya citer dlm blog nie familiar dgn mereka...yerlah selama nie ponx saya dok sebut BSP, BSP, BSP jer kan...so meh saya nak citer ari nie saya dok kat ner yer...

saya dok kat bandar seri putra, selangor....

klu korg menghala ke selatan selepas tol bangi and sebelum tol nilai nnti ada tulis tol putra mahkota...itulah tempatnye...


:: signboard tol putra mahkota ::

:: map location BSP ::


kitaorg duk kat blok d'sentral...klu nak tau cari signboard mesti tau...sbb kwsn BSP nie agak besar and blok2 ponx byk...tp ada signboard yg sgt detail mmg takkan sesat punyerlah...huhu lai ponx klu umah saya sgt senang klu nak direction...klu salah ikut direction mmg lah sesat...haha

:: master plan BSP ::



:: ini sewaktu belum kawin so mmg lah kurus kan...haha tp skrg still kurus lai lah (^__^) ::



:: ini semua gbr lama...kunci ponx tak dpt lai masa nie....skrg punye takder plak gbr...nnti bila2 free saya amik and saya buh tajuk home sweet home ek ::



saya dok sini lama dh start dr kawin lai....so maknanya dh dekat 2 thn lebay dh lah...atr BSP ngan opis saya lebay kurang 40km...kena lalu tol sungai besi sbb tulah saya kena kuar umah seawal 6.30...sbbnye saya masuk keja kul 7.30...mmglah agak awal tp jgn risau sbb saya blk kul 4.30...itu kira waktu normal hour lah kan....pernah cuba msk keja kul 8 tp tetap juga kenal kuar awal sbb nnti sangkut dlm jem...

so far dok kat sini oke....kira kat sini kawasan melayu lah mcm kat bangi...klu ada india ngan cina ponx tak rmi lah mgkn dlm satu blok tu ada 2-3 bangsa lain...kat sini tempat mkn tak susah byk jer kedai mkn..pilih jer mana yg berkenan dn kuarkan duit...haha tp takper klu takder duit bank ada...cuma satu bank jer yg ada kat sini BSN...takperlah janji ada dr takder kan...


klu citer psl kemudahan lain plak...kwsn nie dh ada sek rendah, sekolah rendah agama dan sek menengah yg dalam pembinaan....tadika plak melambak q-dees ada, kumon ada, smart reader ada, tadika krista ada, tadika fadilah kamsah ada and jgn tak tau tadikaKEMAS ponx ada yg bakal beroperasi 2011....dan ipt ponx ada jugak ek iaitu KUIS...

:: sekolah rendah ::


:: Kolej universiti Islam selangor ::


cuma yg takder skrg nie masjid jer...tapak ada dh, plan ponx dh ada yg takder cuma bajetnye...skrg derang tgh gigih kumpul dana nak bina masjid...surau mmg ada lah and agak besar sbb ada wat smyg jumaat kat situ...selain itu masjid kuis ponx ada jugak...

:: masjid kuis ::


so itulah serba sket ttg kwsn rumah saya...huhu ada pertanyaan sila tanya yer jgn malu2...hehe

~~end~~

Cubaan Keras Tangan....

pagi nie dapat sepemeluk bunga yg derang nak buang....

apa lai saya ponx menunjukan keras tangan saya....



:: gubahan ketama ::

:: gubahan kedua ::


:: semangat tu siap bersila mengubah ::


dpt bunga kekwa jer aka bunga taik ayam...haha so itu jerlah yg digubah...

ada gak munge daisy tp beberapa kuntum jer tak cantik nak digubah....

kena letak daun byk klu nak guna daisy....

klu my sil dia kreatif juga..

masa hand bouquet saya masa kawin dialah yg buat...


tapi saya ponx takderlah keras tangan sanagt....

agak kreatif cuma klu buat tak berapa nak kemas jerlah...huhu

:: my hantaran side yg kaler pink
& kaler gold coklat side mydear [my MIL yg buat] ::

see buktinya hantaran kawin saya...saya wat sdri tau tanpa pertolongan sesiapa...

(^___^)

~~end~~

Stop Child Abuse


unicef

penderaan kanak-kanak adalah satu perbuatan yg tidak boleh diterima oleh masyarakat secara umum...namun ianya berlaku berleluasa sekarang ini...byk punca dan penyebab berlakunye penderaan kanak-kanak ini...namun ianya tidak dilakukan hanya dr segi fizikal ada juga berlaku penderaan dari segi mental...

kebiasannya kanak-kanak mmg selalu menjadi mangsa penderaan kerana mereka adalah insan lemah yang tidak mampu untuk melawan apatah lai utk mempertahankan diri sendiri...byk dh kita dengar penderaan yg berlaku yg akibatnya membawa kepada kematian...


Penderaan Kanak-kanak Yang Tak Ingin Kita Lihat...
Penderaan fizikal
  • Kecederaan fizikal yng terdiri dari kecederaan ringan sehingga kecederaan teruk seperti patah atau kematian.
  • Disebabkan oleh tumbukan, tamparan, sepakan, gigitan, goncangan, campakkan, tikaman, mencekik, pukulan menggunakan tangan, kayu, atau sebarang objek dan apa-apa yang boleh menyebabkan mencederakan kanak-kanak.
  • Buli dan “shaken baby syndrome” termasuk dalam penderaan fizikal




Penderaan Seksual
  • Sebarang aktiviti yang bermaksud untuk mendapat kepuasan dan memenuhi kehendak orang dewasa atau kanak-kanak remaja di mana mengikut umur atau perkembangan yang sepatutnya bertanggungjawab dan dipercayai.
  • Mempengaruhi atau memaksa kanak-kanak dalam aktiviti seksual yang bertentangan dengan undang-undang.

Penderaan Emosi

  • Memperkecilkan dan dimalukan
  • Mengurung kanak-kanak seperti dalam almari gelap

Pengabaian

  • Fizikal – (contohnya kegagalan untuk menyediakan keperluan seperti makanan, tempat perlindungan, atau kekurangan pengawasan untuk keselamatan yang sepatutnya)
  • Perubatan – (contohnya untuk menyediakan perubatan atau perawatan kesihatan mental)
  • Pendidikan dan penyeliaan – (contohnya kegagalan untuk memberi pendidikan atau memenuhi keperluan khas yang lain)
  • Emosi- Tidak memberi perhatian kepada keperluan emosi kanak-kanak


inilah antara jenis2 penderaan yg kita tak nak berlaku kepada anak-anak kita...lebay2 lagi yg melibatkan penderaan dari segi fizikal dan sexual...kasihan lah kepada anak2 kecil yg baru nak mengenali hidup dan dunianya....lagi ponx mereka adalah masa depan kita...fikirkanlah dan bertindaklah....

source : google, madhuriesingh, kamarz


STOP CHILD ABUSE!!


~~END~~


Wednesday, November 24, 2010

My Tiger....

aummmm.....tp bkn cam tu bila dia yg bunyikan jd aaaaaum [dengan nada yg lembut dan manja] dh rupa kucing parsi dh bkn rupa mcm tiger...ngeh2 yg jadi tigernye sbb...

:: tiger mengaum dgn air mata haha ::

comel rasa dia pki bju nie....terus kitaorg panggil dia tiger and jdlah tiger bunyi manja...hehe

kenapa tiger mengaum dlm gbr diatas...
sbbnye

*

*

*

*

*

mencuba nasib nak tgk pc....dia mmg suka tgk klu pc tu ber on....akan terjengket2 lah kakinye nak tgk punye psl...





:: siap silang kaki lai tu ::


setelah berputus asa...



apa lai nangis lah...haha dgn harapan baba akan angkt dn pujuk...

:: nangis2 jugak mata tetap pndg pc (^__^) ::

~~end~~

Tuesday, November 23, 2010

Mari bersenam Bersama eman....


cari playground tak jmpa tp jmpa tmpt excersise...

tak kisah lah janji eman suka...hehe











skrg nie dia dh giler nak berjln....wpun sbnrnya blom boleh berjln sgt ponx...

sat lai pegang kerusi jln lah 3-4 lngkah terpa sapa2 yg terdekat....

diri tak stabil lai so susah lah nak berjln...

tp seronok gak tgk keletah dia sbb dia yg gelak terlebay pdhal kita rilex jer...

dia kira cam berani2 nebes dan gembira tulah jadinye...huhu

harap boleh jln cepat nnti boleh gi tgk orang utan...haha

~~end~~

Good Luck...


good luck utk calon SPM thn 2010....

first paper ari nie BM 1...teringat blk masa zaman2 amik spm dulu...

saya tak dok asrama ponx msk sekolah harian jer....

sekolah wat tuisyen free tak gi tp pi tuisyen luar....

mcm pandai sgtkan tp spm takderlah mebeles...huhu

apa2 ponx good luck all....terutama tuk my BIL....

~~end~~

Anugerah Juara Lagu 25

inilah 14 lagu yg akan ke final juara lagu ke 25 thn nie..


1. Hanyut – Faizal Tahir
2. Kebahagiaan Dalam Perpisahan – Shahir
3. Noktah Cinta – Hafiz
4. Drama King – Meet Uncle Hussein dan Black
5. Ku Ada Kamu – Adira
6. Cinta Sempurna – Yuna
7. Pelita – A.P.I
8. Berlari – Tomok
9. Sofea Jane – Black
10. Mencari Konklusi – Hujan
11. Selamat Malam – Faizal Tahir
12. Ekstravaganza – Bunkface
13. Jahat – Stacy
14. Tolong Ingatkan Aku – Anna Raffali

saya vote tuk hanyut [faizal tahir], kebahagian dalam perpisahan [shahir] dan ekstravaganza [bunkface]...harap derang menang sbb saya suka lagu nie... (^__^)

~~end~~

Monday, November 22, 2010

Hantu Kak Limah Balik RUmah....

kesinambungan dr citer zombie kampung pisang...

pengarah yg sama....

pelakon yg sama...cuma tmbh johan raja lawak

tgk trailer cam best jer




korg tgk dh tak? cam bestkan...

semah sure suke nie...hehe

~~end~~

KFC Mega Mix Crunch...


masuk semalam dh 2 kali kitaorg mkn mega mix crunch nie...mmg sedap sgt2 berbanding hot & spicy yg jadi all time feveret tu....harap2 lah promotion mega mix nie dia wat lama...hehe klu tak ada yg tiap2 minggu pi mkn nie...

mydear sdri ponx suka...sblm nie klu pi kfc sure mkn original recipe (OR) [tak mencabar lgs huhu] jer...tp kali nie dia yg beria2 nak mkn mega mix...eman plak suka jugak tak pndg dh bubur ngan ikan yg dia suka2 sgt tu tolak tepi semua...tp bkn dia mkn ponx ayamnye cuma dia mkn bun kfc cicah whipped potato ngan coleslaw jer tp dia tetap happy...haha



:: suka sgt simpan mknan dlm pipi dh mcm hamster dh ::


:: try nasib utk memancing haha ::

:: perut kenyang saya suka hati ::

~~end~~

 
Design with love by Jiji for Zamimie