Monday, January 31, 2011

Padi House Cyberjaya...

macam biasalah kitaorg klu weekend mmg suka mkn luar nie...jumaat mlm tak ley nak kuar sbb skrg nie musim raja lawak so mesti nak tgk...tak ley miss sbb bila tgk yg ulangan punye cam tak best jer...huhu so sabtu mlm kami ke cyberjaya plak...dh 2 minggu berturut dh rasanye ke cyber...biasalah dr JJ equine mmg akan ke cyber...tp cyberjaya nie best gak sbb tak crowded sgt...

kali nie mydear pilih tuk mkn kat Padi House area mana saya tak tau...yg saya tau bersebelahan old town kopitiam, ada gelanggang futsal, cimb bank dan maybank....tp sblm tu sorilah yer bateri hp dh kong sempat snap beberapa keping jer gbr...

.:: jamu mata si kecik nie...rmbtnye habis ditogelkan india gunting yg tak pandai gunting..sighh sib anak jantan klu anak pompuan aku hambur kan si india tu blk ::.


.:: padi house ::.


.:: Fried Bihun Singaporean Style ::.

sedap gak bihun nie...1st time saya mkn...tp klu nak tau portion dia sgt byk boley mkn dua org...dia hidangkan sedulang cam tu...pinggan dia lebay kurang size A4...mmg tak abislah saya mkn + muak sbb dia tak pedas...mkn gak ngan cili padi tu tp cam kureng sket kena pedas tu dtg dr bihun sdri....dia punya rencah mmg byklah dgn ayam, udang, telur, taugeh and hot dog...taugeh ponx rangup2 lai memang bestlah...nyum


.:: chicken ginger and spring onion with rice ::.

yg nie mydear puye mknan saya rasa sket jer...tp cam kureng sket sbb ada rasa masin mgkn terlebay oyster sauce atau kicap cair....rasa ginger tu cam kurang...tp mydear ckp selalu dia mkn sedap jer...erm nasib dia kurang baik ari tu sbb dpt mknan yg so-so jer...takper next time cuba lai..


.:: air soursop with nata de coco and plain water ::.

air dia cam biasa sbb rasa dia pki yg kordial tu...saya ingat dia blend fresh2 durian belanda tu...hehe satu lai plain water...klu nak tau kami anak beranak nie tak sihat sbnrnye...kitaorg semua dapat pakej batuk and selsema...huhu so cam kurang2 lah nak minum ais...tp saya mana boley tahan tgk air yg mengiurkan tu...nak juga order...mydear konon2 tak mo minum ais sekali terjebak juga... ^__^

last snap mydear punye mknan terus bateri phone ku padam...inilah padahnye klu malas nak charge hp...haha saya mmg pemalas lipash nak charge hp...klu charge ponx kat opis sbb bila nak transfer gbr dia dh auto charge so kita biarkan sajer...huhu ada satu lai menu yg tak sempat snap...beef burger with egg....ada gbr dlm hp mydear tp kabel takder kat umah...saya punye dh sure lah saya letak kat opis, yg dia punye tinggal kat umah mymil...yg charger kat umahtu fungsi tuk charge...bila masa nak amik gbr tu tak taulah...huhu so korang bygkan jerlah burger yg ada dua keping daging pas tu tengah2 ada telur mata....huhu

oke harga pulak saya tak ingat and tak smpt snap...sorilah yer kawan2 tp range harga cam biasalah cam kita mkn kat kopitiam lah...3 dish mknan ngan air RM30...so okelah kan dgn portion mknan sedulang kira berbaloi lah...next time nak pi try lai sbb baca review blog2 lain dearng ckp dia punye bbq sedap....overall oke and boley cuba lai... ^__^






~~end~~

Friday, January 28, 2011

Shopping Bento Set at Daiso....

hari nie shopping kat daiso lai...tp bkn brg saya, ada org kim...byk menda yg takder dh...so beli stkt yg ada jer...seronok plak masa membeli...tujuan asal nak pi mkn kat waroeng penyet ada org teringin nak mkn so kita bwk lah dia ke sana....huhu

.:: ini keseluruhan menda yg saya beli ::.

.:: vegetable cutter ::.

.:: bento picks ::.

.:: bottle sauce ::.

.:: sandwich cutter or cookies cutter ::.

.:: egg mould and rice mould ::.

so ini semua org kim konon2 cam personal shopper lah...hihi saya cuma beli loyang kek yg keceik jer tu...lupa plak nak amik gbr huhu

p/s: amamcam angah puas hati tak?

~~end~~

Smlm Cuti...

semalam saya cuti sbb tu blog tak berupdate...bkn tak bley nak update kat umah tp almaklumlah sikecik tu bkn boley tgk kita dok kat pc...dia ponx sama naik menaip...tu yg tetiba comment kat fb member zzozauiop tu...dia ponx kepelikan sekejap psl apa lah mimie nie...haha

smlm saya cuti sbb jaga eman kat umah...sbbnye ari rabu tu masa amik dia dr umah bbysitter rasa cam dia demam...tp dia nie melasak jer tak tau demam ke tak...demam sket jer sbb dia kena selsema so biasalah klu kita selsema kan bdn ada panas2 sket...tp mlm smpi pagi tgk cam dia oke jer...

cumanye dia selsema agak teruk lah sbb tu saya buat kptsn cuti jaga dia kat umah jer...ingus meleleh2 jer tp kaki ngan tangan tak berenti bergerak...mean aktif lah tak mcm org sakit ponx....cuma time nak tido tu dia tak brp nak nyenyak sbb idung ponx tersumbat kan...so dgn saya2 sekali jd zombie...so penangan dr itu smpi ke petang kepala saya pening...adoyai...huhu

tp pagi nie saya tgk oke dh dia...mlm ponx dh boley tido...sekali sekala jer dia terjaga tp tak sehebat mlm sebelumnye dan saya ponx tido dgn nyenyaknye sedar2 dh 6.30...huhu itu ponx sbb dgr byk keta lalu lalang depan umah, org dah sebuk pi keja....

so sbb smlm cuti hari nie agak bz sket...so layan lah video kat bwh nie yer...nak tidokan dia tghari smlm..org suh tido tak mo sekali tgh duduk2 tgh tersengut2 dh...tu ponx degil gak nak tahan mata, sib tak tertonggeng...huhu



~~end~~


Wednesday, January 26, 2011

Jemput-jemput Bilis


sbb dh takder menda nak dishare kan resepi jemput2 bilis ponx boley jadi...huhu ada stgh org suka mkn jemput2 dia lembut, ada suka mkn yg rangup, ada suka yg bulat cantik...wpun bahannye sama tp ada jer tambahan lain cth klu nak bulat cantik letak soda bikarbonat...klu nak jemput2 lembut letak telur....klu nak rangup amik resepi kat bawah.

Jemput-jemput Bilis
Bahan-bahan
tepung gandum
ikan bilis
bawang besar (didadu)
daun saderi
garam
air panas (jgn panas sgt)

Cara-cara
  1. campurkan air panas dgn garam and kacau smpi garam larut.. air panas tu jgn panas sgt yg agak suam sket...
  2. dlm mangkuk campurkan tepung, bawang besar, daun saderi dan ikan bilis kacau rata...lepas tu baru gaulkan dengan air panas tadi rata...and jgn cair2 sgt sbb nnti klu goreng jd leper plak.
  3. panaskan minyak agak byk sket and boleh lah digoreng hingga agak kekuningan.
  4. sedia utk dimkn...
senang jerkan...mydear dia suka mkn jemput2 yg rangup sbb tulah saya guna resepi yg nie...klu dulu saya suka wat letak telur tp jd lembut so dia tak berapa gemar...mkn tetap mkn tp tak byklah...lepas tu mkn ngan sos cili thai mmg bestlah...mkn semangkuk sekali hadap jer dh habis...huhu owh mcm biasa sukatan pndi2 sdrilah yer sbb saya mmg masak tak guna sukat2 nie main campak2 jer...huhu

~~end~~

Tuesday, January 25, 2011

Red Velvet Delicious...

mcm biasalah pengaruh blog nie sangat2 lah kuat...bila bukak blog situ dok tayang red velvet, pi blog sinun dok tayang red velvet, pi blog situ pon dok tayang red velvet...so jenuh lah hari2 dok cari menu, cari gbr, tgk menu, tgk gbr...kobar2 rasa nak wat....tgk menu balik terus semangat kobar2 tu ilang sket2...sbbnye resepi dia punye brg nak kena pki barang yg bernilai tinggi...bkn tak bley beli tp takut tak jd kan ke membazir [read: mudah patah semangat - perangai tak elok].....







oke solution nye kita beli jerlah dulu...rasalah dulukan sedap ke tak ker...kang klu tak sedap tak yah ler buat, klu sedap boley lah buat...klu byk duit sket boley lah beli....so jumaat lepas masa kat midvalley tu lalu kat delicious tu cam tergerak2 jer nak beli...and yer saya dh beli...mula2 nak beli satu jer sekali terbeli dua lah plak...hehe RM6.90 seketul...

blk umah mkn ngan mydear mkn satu jer dulu...dok share ber3 mmg bestlah kek dia patutlah org asik sebut2 jer...cuma kek dia agak kering sket klu dpt yg lembab2 mcm choc moist kek tu mesti lagi best....klu mkn kek tu jer dh sedap saya rasa, manis ponx tak berapa...saya mmg suka klu kek tak manis sgt nie...klu manis yg melekat kat tekak mmg saya tak bley terima lah...lai lah sejak2 pki braces nie kek tak ley mkn selalu...klu mkn kena cepat2 gi gosok gigi...tak suka, tak suka sbb bila dh gosok gigi ilang rasa kesedapan kt dalam tekak...huhu

owh klu nak tau lai seketul mlm tadi baru mkn...haha....cuba tgk frosting tu yellowish terlebay sket dh and dh nmpk agak kejung frostingnye....kena beli lagi nie...tp wpun dh 4 hari still lai sedap...cukup 3 kali makan baru boley cuba buat plak...haha



.:: keratan rentas red velvet ::.

sorilah pic tak cntik...kurang pencahayaan...huhu

~~end~~

Ngangkung @ Astro First...



saya tgk dh citer ngangkung nie...secara keseluruhan cerita nie okelah cuma saya rasa hantu kak limah balik rumah lagi best...mydear ponx bersetuju dgn saya....tp terpulang lah pada individu utk menilaikan...citer nie plak terang tak gelap mcm citer hantu2 lain...mcm gelap2 tetiba nmpk byg2 lah tetiba ada menda lalu lah....tidak sama sekali sbb tu saya rasa citer nie best wpun hantu kak limah lagi best....huhu sajer bg bikin pusing kepala... ^__^

saya tak abis tgk lai ponx...ada part tengah tu terpotong sket dlm 5 minit sbb waktu tgk tu hujan lebat plak so mcm biasalah siaran astro nie klu ujan2 and angin mesti tergendala punyelah...oke klu korang nak tau saya tgk dr channel astro first channel 482....seronok jugak sbb kita boley tgk berulang kali....

citer dia mcm nie weekend ari tu ahad cam sangap dok umah sbb konon cam malas nak kuar...abis channel dh tukar takder gak citer best...tetiba teringat plak psl astro first nie sbb tgk iklan dia selalu kuar...ala yg ada salleh yacob, ada apek lah and ramai lai...terus google kat web...try lah order...kejap jer tak smpi 5 minit dh boley tgk dh...klu korg nak tau cara nak booked boley pi kat web astro first...


saya rasa bila kita nak tgk ramai2 akan mengelakkan pembazira juga...sbb klu nak g tgk wayang sorg dh RM10...pas tu klu kuar mesti nak mkn, klu tak mkn ponx sure nak byr parking...klu tgk DVD ke CD ke mesti beli yg pirate kan tp gbr tak tentu lai cantik...tp cam biasalah ada pro and cons juga satu2 menda tu...so depends lah pada individu...oke klu nak tau harga satu movie RM15+....mcm biasalah plus tu adalah utk gov tax 6%...and boley ditonton dalam masa 48 jam....nnti bila kita sms dia akan reply sms mcm kat bwh nie...



bila tengok dekat web astro first tu byk gak citer yg bakal ditayangkan....rasa cam tak sabar nak tengok citer merong mahawangsa sbb bila tgk trailer cam best jer...sbb style citer org putih 300 apa lai yg style citer cam tu ek lupa plak saya tajuknye...huhu selamat menonton...

~~end~~

Monday, January 24, 2011

Restaurant Saba' Cyberjaya..

okelah smbg entry weekend kami dinner kat saba' mlm tu...ini kunjungan kali ke 4 kot klu tak silap saya and saya penah buat citer psl saba' nie dulu kat entry nie...lama dh tak perkena nasi arab tp masa otw tu rasa kenyang lai padahal masa tu pukul 8 lebay dh....sbb dok bygkan yg nasi arab nie adalah byk so mydear cdgkan saya order kebab....oke gak tu tak pernah cuba...

sekali sampai2 amik full house...melimpah ruah org tp nasib baik servis dia cekap....bila kita order tu mknan sampai cepat jer...tak sampi 15 minit mknan dh terhidang atas meja....kami order 2 menda jer nasi arab dgn roasted chicken dgn chicken kebab with bread....

.:: chicken kebab - RM12.00 ::.

kebab ayam dia sedap and tak muak mkn...lain dr yg biasa kita mkn tu...cam jual kat psr mlm kan cam kebab potong2....yg nie style tepek kat besi pas tu masak dlm tempayan besar tu...ada rasa pedas2 mkn ngan roti derang ckp Lebanese bread tak tau plak saya apa namanye saya panggil roti arab jer...lembut dan nipis...perah lemon atas kebab letak smbal tomato and mkn ngan roti....best kena cuba lai sekali nie...owh yer saya ada juga tgk set kebab mkn dgn nasi, boley cuba next time lah...cuma yg tak bley nak terima tu fries yg byk tu bikin semak pinggan terus transfer ke pinggan eman...bkn dia mkn ponx habis dia kitainye menda tu huhu....


.:: barbican strawberry dan teh'o ais ::.


.:: nasi arab with chicken roasted - RM8.00 (aym dia hangit sket) ::.

so far saya dh mkn kat sini 3-4 kali kot and tak pernah mengecewekan....sedap jer....portion dia plak mmg besar2 jer style arab mkn lah kan byk2....klu order yg individual set cam kat atas nie ponx boley mkn berdua...ayam dia ponk yg quarter punye...erm klu menu lain saya tak pernah try lah stkt nie sbb tak berani tanggung risiko klu tak sedap kan ker rugi... ^__^

klu sapa2 yg area kl nak cuba klu tak salah saya dia ada buka satu lai outlet kat Dataran Jelatek Setiawangsa...saya tak tau kat belah mana, klu rajin korg Google jerlah yer...

si kecik eman plak saya bg dia mkn nasi....laju jer dia nganga mulut mkn...huhu sedap punye pslkan laju jer dia mkn...meh layan gbr dia plak...

.:: bang, cepat saya nak order nie lapar dh ::.


.:: mama kita nak mkn apa yer ari nie... ::.

.:: minum dulu ::.

lepas tu cubaan nak amik gbr dia gagal sbb dia tak reti dok diam dh...asik bergerak jer...lepas tu time kita nak snap time tulah nak hp smbil sebut nyiaw2....tak abis2 ngan miow celik2 mata nmpk hp itu jer bunyi yg dia sebut...huhu

~~end~~


Cerita weekend [tak bergbr]....

weekend ari tu cam biasalah klu takder nak wat per dok kat umah jer sure sangap aka pening kepala...pening ooo klu dok berkurung kat umah jer....so kami cam biasalh kuar ptg2....kami mmg suka kuar ptg2 sbb time tu tak ramai org sgt...pi smyg kat surau ponx tak ramai org...owh citer psl surau nnti entry lain nak wat aduan rakyat...

so menujulah kami ke jj taman equine sbb nak mempergunakan kupon JJ RM20...yerlah dh ujung2 bln nie kena bejimat sket klu banjer RM70 untung lah kuar RM50 jer....soping ponx tak byk sajer jer beli brg2 utk memenuhkan peti sejuk yg dh kosong sedikit [baca: kosong sedikit maknanya tak kosong lai lah huhu] saya sajer jer tak nak beli brg masa blk jumaat ari tu sbbnye klu dh beli siap2 nnti weekend takder alasan nak ajak mydear kuar...huhu ^__^

tp takper saya dh tak yah guna alasan tu lai dh sbbnye dia ponx tak ley dok lama2 kat umah bengang kepala otak...lepas tu menuju ke cyberjaya utk bersantapan di saba' restaurant aka nasi arab....erm yg nie entry lain lah plak...

smlm plak still aktiviti harian yg sama melepak kat umah...dlm 10.30 cam tu sajerlah bg mamat tu mandi swimming pool dia yg comel sama mcm khamis lepas....tp mamat nie cepat plak borinknye smbil tgk dia mandi saya potong lah cili kering tuk rendam...ooo yer saya blend cili sdri sbb saya tak suka pki cili boh yg dh siap2 kat kedai tu sbb rasa dia masam2 sket and ada rasa cam sesuatu...oke bebalik citer eman dlm 10 minit dok dlm tu dia dh jerit2 kebosanan....mcm2 lah saya cmpk dlm pool tu bg dia seronok, habis dia cmpk keluar blk semua menda....huhu takperlah janji bg lepas saya abis potong cili....

mcm biasa klu ujung minggu mesti nak tunjuk skill masak....tp syg lupa nak amik gbr sbb lapar punye psl...saya masak ayam msk lemak cili api....1st time buat tu senang giler rupanye...lebay senang dr masak asam pedas and kari....and yg bestnye mydear suka...itu yg lai best bru berkobar2 sket nak masak....

ptg sedang menonton ngangkung [ini citer kemudian gak] mydear dpt sms yg staff dia (Dino) meninggal dunia...sblm tu dia dok berbalas sms ngan bapak staff dia and last sblm tu dia ckp Dino tgh nazak....terus cam kucing nak beranak saya tgk...kuar msk bilik, garu kepala, buka email, sms, call....dlm bersiap nak pi tgk dpt sms terbaru yg Dino dh meninggal...inalilahhiwainaillah hirajiun....dh smpi ajal dia...thaipusam ari tu eksiden and otak dia bengkak...tak sedar diri smpi lah waktu dia meninggal...satu kehilangan besar mydear ckp sbb arwah adalah budak yg rajin and menjadi harapan mydear as a staff....apa2 ponx kita sedekahkan al-fatihah utk arwah dan doakan dia berada di klgn org yg beriman...amin...

itulah summary weekend saya...lepas nie berazam utk rajin snap gbr...cam pelikkan klu wat entry takder gbr nie rasa cam msk kurang garam....haha tah apa perumpamaan...

~~end~~

Puding Roti Berkuah...


amacam puding roti saya menarik serta menyelerakan tak? haha lazat katanye...rupanye wat puding roti nie senang sangat...bahan ponx tak guna byk mana...memandangkan ada lebihan roti so saya wat dapat lah utk 2 org + sikecik makan...nyum2

Puding Roti Berkuah
bahan-bahan
4 keping roti
1 tin susu cair
1 biji telur
2 sudu besar gula
sedikit esen vanila
sedikit kismis

utk kuah
1 cawan susu cair
2 sudu besar gula (klu nak manis tmbh lah lagi)
1 sudu besar tepung jagung or tepung kastard

cara-cara
  1. carikkan roti dan rendam dgn susu cair...tak yah letak susu byk2 cmpur sket ngan air kosong biasa...sbb nak bg kembang jer.. bila dh kembang gaulkan ngan kismis..gaul2 manja jer...
  2. sambil tu campurkan balance susu cair dgn telur, gula dan esen vanila...kacau sebati sampai gula agak hancur..
  3. masukkan roti dlm bekas utk dibakar dan tuang bancuhan tadi dan bakar dlm oven bersuhu 160 darjah celcius selama 25 minit..
  4. utk kuah atau sos plak panaskan susu cair gula dan tepung tadi smpi agak pekat sket and angkat dan sejukkan.
klu nak lagi best mkn ngan strawberry sauce...cara dia sng jer strawberry tu masak ngan sedikit gula smpi hancur and sejukkan...saya takder buah strawberry pki jer jem yg ada kat umah, carikan ngan air and masak....pas tu klu nak bg pekat sket cmpur dgn bancuhan tepung jagung dgn air....siap dh senang tul...nie 1st time nak try buat nie guna jer bahan apa yg ada kat umah tu...huhu selamat mencuba...

~~end~~

Friday, January 21, 2011

Mandi-manda @ Backyard...

ari tu pi tesco ngan mydear lalu kat tempat pelampung2...tetiba mydear ckp nak belikan kolam lah utk eman....saya dok bygkan dia amik yg besar punye boley join sekali...sekali amik yg kecik jer...purposley hehe sbb amik yg murah2 jer tkt nnti tak guna lama so membazir amalan syaiton...lagi ponx klu amik yg besar2 kang jenuh nak meniup, bikin kembung pipi...yg kecik2 nie ponx sengal pipi saya tiup...ada jer pam kat umah tp angin tu tak mau masuk plak...klu pam floaties eman yg kuning ari tu oke jer...dasar murahan...haha ^__^

.:: sukalah tu dpt main air ::.

disebbkan cuaca yg elok smbil2 saya wat keja dapur mengemas, sidai baju saya rendam lah dia kat dalam kolam tu...tadah air panas satu baldi letak dlm tu dekat 15 minit bertahan suam dia....sakan lah mamat tu mandi...habis lantai basah sbb dia dok splash2 kan air....

.:: mandi blkg rumah ada bumbung tak panas sgt ::.


.:: ada kehijauan disitu...nmpk pokok cili yg sebatang blkg btg mop dlm bekas putih...pokok cili tu kena serang benah habis saya togelkan daun dia...bila naik daun ada blk benah tu..geram tul... bila lah pokok cili saya nak berbuah klu cam nie ::.


.:: astro bkn saya punye haha org blkg yg punye...dia psg tv kat dapur kot...org blkg nie mak datok ai klu ckp pitching tinggi sgt...saya boley dgr sebiji2 apa dia ckp...dr ke mak smpi ke anak beranak...pas tu ada sorg anak dia asik menyanyi jer...nasib sora sedap... ^__^" ::.

.:: cahaya matahari terlindung disebalik amapaian ::.


.:: splash, splash, splash ::.



.:: dah gaya org memasak ponx ada hihi ::.

~~end~~

Cuti-cuti Thaipusam...

smngt jer smlm nak update blog sekali kabel hp tinggal umah my pil pulak...yg saya punye kat opis...terus luntur smngt...huhu

okelah nak citer summary jer citer yg detail2 kemudian lah ek.....

pagi2 mcm biasalah wat bfast...bfast adalah cucur ikan bilis or dgn kata mudahnye jemput2 bilis...sedap our feveret nie...


lepas tu smbil2 kemas2 kat bwh and dapur bg budak kecik nie berendam dulu...cuaca ponx agak mengizinkan utk dia bermain air....


lepas tu msk lunch plak tp lupa nak snap...smbil msk lunch saya wat desert puding roti berkuah...nyum2 sedap...


ptg plak pi alamanda snap gbr yg nie jer yg lain2 takder huhu....pi jenjln sbb sengal kepala otak dok kat umah seharian...bg sikecik tu enjoy lah jln tempat lapang and kitaorg mkn nandos....gara2 rat race terbang duit mydear RM50...huhu


oke tu jer nak citer...klu sempat nanti citer yg detail2 plak....

~~end~~

Wednesday, January 19, 2011

Braces Appt Bln ke-7....

smlm appt dentis kali ke 8...kalau pki braces plak bln ke-7 dh...mmg byk sgt nmpk perubahan tp sayang sbb takder amik gbr start dr awal2...klu tak bley gak nmpk sgt2 perbezaannye...cam biasa appt saya mmg start kul 5.00 tu yg kena rushing blk tu sbb klu lmbt smpi sat lai org dh ramai...nak kena amik eman lai, nak beli mknan lai kan...

so appt kali nie spt appt bln2 yg lain just tukar band jer...kali nie saya melangkah lebay berani dgn pilih kaler yg lebay vibrant...ha amik ko sekali terang betul...takper2 sok2 dh mkn kari ngan mkn kuah lemak dia jd pudar lah sket kaler tu hahaha...so saya pilih neon green...


1st time nie pki kaler cam nie...kalau tak asik2 pepel, asik2 pink...tak ponx grey...huhu oke klu tgk yg bulan lepas punyer dgn bln nie punye nmpk dh perbezaan kan...gigi yg kedlm tu dh kedepan sket takderlah terperosok dlm sgt...huhu kali nie punye saya pki 4 power chain...sakit tau mlm tadi berdenyut smpi kepala...klu nmpk yg belah kanan tu dia psg sekali 5 power chain, belah kiri tak nmpk plak psg 3 power chain and yg kat bwh psg 2 power chain belah kanan [yg kelihatan kat gbr] and 2 power chain kat belah kiri [tak nmpk dlm gbr sbb gigi yg dlm]...


.:: power chain ::.


klu nak tau inilah power chain dia berantai2...klu yg satu2 tu dipanggil rubber band mcm gbr kat bwh nie dia loose2 atau satu2..


.:: braces rubber band ::.

masa doc nak psg power chain yg 5 tu mak aih nasib tak meleleh air mata ku....tgn mmg dh tergengam kemas dh cuma cover jer bg tak tutup mata kang obvious sgt plak kesakitan....ego kan...haha ^__^ oke tgu next month punye appt plak tgk apa lai perubahan yg dh berlaku...

note:
pay RM150
[yg nie sbg rujukan saya kot2 resit hilang senang nak trace brp saya byr tiap2 kali appt...kot2 byr lebay ke, kot2 byr kurang]

~~end~~

Rasa Kehilangan....

smlm kami tido berdua jer...saya ngan eman...saya takder rasa apa ponx sbb sehari jerkan...tp saya rasa eman yg rasa cam sst...ptg tu masa saya bg dia mkn kat bwh, bila bunyi kereta jer dia akan sebut huh, huh....mgkn dia ingat baba dia blk lah tu....

pas tu mlm plak masa nak tido saya perasan dia mcm pelik and cam kehilangan sesuatu...sbbnye masa dh kul 8 lebay saya tgk dia cam dh mengantuk tp still lai nak main2....so biarkan jerlah dia main apa2 dia nak...so dkt kul 9 saya tukar bju dia buat susu dan terus bwk msk tido...dia minumlah susu tu mcm biasa cuma tak abis lah separuh ponx tak smpi tetiba dia duduk...pas tu termenung, agak lama juga...pas tu dia merangkak melangkaui saya and duduk kat tubir katil smbil kaki terjuntai ke bawah and goyang2 kaki...smbil tu dia dok tengok tilam tempat baba dia selalu tido...tp dia takder plak ckp apa2 or bising2...cuma dia temenung mcm org berfikir...

dia ponx turun katil and main2 kat tilam bwh...lepas tu mydear msg and dia bg hp tu kat saya smbil saya baca msg dia sebuk nak pnjt naik and nak tgk hp saya...saya bg jerlah dia tgk pas tu dia gelak2...main2 atas katil...sukalah berdiri and berjln atas katil sbb dia mcm terhuyung hayang so dia gelak2....pas tu saya marah lah dia sbbnye asik landing kat atas saya...sakit oooo dh ler berat 10kg pas tu bdk2 mana pndi nak balance badan..dia tekan perut saya, tekan dada saya, tekan teks saya....mana aku tak mengamuk dh ler gigi berdenyut2 sakit smpi kepala [ptg tadi bru jmpa dentist]....saya marah ponx bkn tengking cuma ckp kuat sket jer....

dia tak nangis ponx saya marah tp dia duduk jer smbil pndg muka saya....agak lama jugak smpi saya yg kesian terus amik dia baring sblh saya...bg susu dia minum smpi nak abis dh susu tp tak tertido ponx saya tgk...cuma dia termenung jer...pdhal sblm saya bwk msk bilik td dia dh cam ngantuk dh...selalu sure dia akan tertido klu minum susu....lepas tu dia golek2 dkt kul 10 bru dia tido...lega saya...hehe yerlah byk menda nak buat mana boley tinggalkan dia klu tak tido lai...saya nak msk mknan dia, nak kemas bju dia, nak iron bju saya lai...mandi ponx blm lai masa tu...

mgknlah dia terasa sbb selalu dia klu sblm nak tido akan main2 ngan mydear sbb mydear rajin melayan dia...main geletek2 lah, baca buku kuda gemuk lah....kira agak rapat lah mereka ini...klu masa kecik2 dulu mgkn tak rasa bila dh besar nie terasa lah dia...sib blm pndi ckp klu tak mesti asik tanya jer gaknye...huhu takper eman ari nie baba balik dh nnti kita mandi swimming pool kat blkg umah yer...hehe

~~end~~

Tuesday, January 18, 2011

Braces Appointment Kali Ke-8...

smlm appt dentis kali ke 8...kalau pki braces plak bln ke-7 dh...mmg byk sgt nmpk perubahan tp sayang sbb takder amik gbr start dr awal2...klu tak bley gak nmpk sgt2 perbezaannye...cam biasa appt saya mmg start kul 5.00 tu yg kena rushing blk tu sbb klu lmbt smpi sat lai org dh ramai...nak kena amik eman lai, nak beli mknan lai kan...

so appt kali nie spt appt bln2 yg lain just tukar band jer...kali nie saya melangkah lebay berani dgn pilih kaler yg lebay vibrant...ha amik ko sekali terang betul...takper2 sok2 dh mkn kari ngan mkn kuah lemak dia jd pudar lah sket kaler tu hahaha...so saya pilih neon green...



1st time nie pki kaler cam nie...kalau tak asik2 pepel, asik2 pink...tak ponx grey...huhu oke klu tgk yg bulan lepas punyer dgn bln nie punye nmpk dh perbezaan kan...gigi yg kedlm tu dh kedepan sket takderlah terperosok dlm sgt...huhu kali nie punye saya pki 4 power chain...sakit tau mlm tadi berdenyut smpi kepala...klu nmpk yg belah kanan tu dia psg sekali 5 power chain, belah kiri tak nmpk plak psg 3 power chain and yg kat bwh psg 2 power chain belah kanan [yg kelihatan kat gbr] and 2 power chain kat belah kiri [tak nmpk dlm gbr sbb gigi yg dlm]...


.:: power chain ::.


klu nak tau inilah power chain dia berantai2...klu yg satu2 tu dipanggil rubber band mcm gbr kat bwh nie dia loose2 atau satu2..


.:: braces rubber band ::.

masa doc nak psg power chain yg 5 tu mak aih nasib tak meleleh air mata ku....tgn mmg dh tergengam kemas dh cuma cover jer bg tak tutup mata kang obvious sgt plak kesakitan....ego kan...haha ^__^ oke tgu next month punye appt plak tgk apa lai perubahan yg dh berlaku...

note:
pay RM150
[yg nie sbg rujukan saya kot2 resit hilang senang nak trace brp saya byr tiap2 kali appt...kot2 byr lebay ke, kot2 byr kurang]

~~end~~

Shopping at Daiso...

jumaat lepas kan saya citer kitaorg pi shopping kat daiso nie...apa yg saya beli..

nak tgk ker...


inilah dia yg saya beli....


.:: beli menda nie sbb saya ada misi nak buat...tp tak sempat2 lai mmg ada jual yg jenis pipping bag tu tp rasa yg nie lai senang sbb banyak acuan...tak tau sng ke tak nak guna sbb tak pernah try...tp klu leceh nak guna ponx takderlah ralat sgt sbb RM5 jer kan heheh ::.
.:: yg nie saya beli sbb senang nak bwk kicap...saya kan kerajin bwk bekal...so bila dh tuang siap2 kicap tu atas nasi ke atas telur ke nnti bila time nak mkn lunch dh tak sedap dh....so bila ada nie senang sket buat 2-3 bekas pas tu simpan kat opis bila nak guna dh ada...yg nie ponx ada 20 pcs RM5 jugak...boley pki byk2 kali sbb senang jer nak cuci...bley gak klu nak letak sauce ke apa...tp sos saya bwk yg small paket yg dpt dr kfc tu... ::.

ada lai satu menda saya tak jmpa cari dlm google, gbr sdri lupa nak amik...erm acuan tart yg besar tu yg org selalu wat tuk cheese tart ngan egg tart.... yg tu ponx ada menda gak saya nak wat sbb resepi yg simple saya rasa...takper next2 time klu saya dh wat saya share ngan korang ek...

apa pendapat korg berbaloi tak menda2 yg saya beli nie? berbaloi2 kan...hehe

~~end~~

 
Design with love by Jiji for Zamimie