Monday, February 28, 2011

Rombongan Cik Kiah....

citer sabtu lepas mengikut my PIL pi merisik mydear punye adik, mak ngah eman to be...tak tau nak citer apa spttnye letak hari rabu so boleylah jd entry 'Wordless Wednesday' huhu...majlis sabtu ptg lepas asar...umah mak ngah eman to be dekat ngn sungai congkak...kat hulu langat ek...apa2 ponx meh tgk gbr dulu...


mula-mula kena letak lah gbr tuan punye blog tp ada satu jer seday....yg selebihnye anakanda ku...nmpk bulat jer eman nie tp beratnye 10kg jer....bila timbang tanpa kasut 10.1kg jer....bila timbang sekali ngan kasut ngan suar jeans 10.6kg...huhu tp mmg semangat ler bila mengangkat...


sesi perbincangan org2 tua...saya lom tua lai huhu so tugas saya adalah sbg cameraman tak profesional pastu asik kena marah ngan cameraman yg konon profesional...ada jer tak kena gbr saya amik... :( menci*menci* plus sesi sarung cincin nie kira cam tak official punye tunang ler sbb derang takder tunang, tunang yg betul2 nnti time nak nikah [ikut plan lah]...so kira nie cam tanda lah dh ada org booked [boley ke guna ayat tu ek...hihi]

 dari pihak pompuan derang bg sorg 3...pompuan bg 3 dulang lelaki bg 3 dulang kira adil dan saksamalah tak yah gaduh2...huhu cake secret recipe, biscuit famous amos and fruits...cake tak tau cake apa rasa cam cheese cake sbb kotak jenis leper....sbb lepas majlis kitaorg terus blk BSP tak blk jln duta...jauh tu nak pusing ke sana....



yg nie from our side...fruits, bekas cincin dan cake...cake nie saya tau cake apa red velvet cake dr The Apartment...tp spoil tang kotak...boley plak restaurant gah cam tu dia bg kotak bodo2 jer...ish2 fail betul derang punye packaging...bkn murah tau 100+ jugaklha harga dia....kitaorg nak tukar kotak ponx tak smpt... 


last anakanda ku kejanye meronda..sib ler ruang luas...seronok jer dia meronda...masa nie derang tgh panggang kambing dgn khemah satu lai tu derang goreng char kuey teow...sedap sgt hampir nak mkn dua pinggan dh saya... ;p tp sbb air sirap lai tempting aku bantai smpi 4 gelas air sirap...nowadays susah ler kita nak jmpa org wat air sirap kat knduri2 or majlis apalah...mlm tu derang ada wat majlis mkn2 ngan family and kawan2...tp kitaorg sblm magrib dh cabut dh...almaklum segan sket nak bersidai2 kat umah org...sbb tak biasa lai ngan mereka kan....

owh ada citer tak best time nie...saya tertinggal baju saya dan bju eman yg nak pki masa majlis...grr camner leh lupa tak taulah...sib lah bju spare eman yg saya bwk tu okelah sketkan....saya plak yang bwk tudung jer, so kenalah pinjam bju mySIL...nasiblah boleh pki bju dia sbb mySIL nie size dia ss...kurus but tinggi...bju mmg bley pki tp tang kain mmg sempit ler...org tu kurus saya nie dh ler tang punggung and peha agar besar hazab tul nak control...control napas, control takut kain org terkoyak huhu, control sbb kain tu asik ternaik ke atas so nmpk singkat jer...peringatan utk diri sdri bersiaplah dr awal...

tp bkn salah saya mydear yg salah...sapa suh celik2 mata jer ckp nak blk umah mama...ingatkan nak pi tghari ker, nak pi lepas lunch ker...ini tak saya bru jer celik mata dia dh ckp cam tu...kelam kabut saya mengemas dgn nak uruskan eman lai, uruskan bju bajan lai, uruskan lulu lai...tu yg  tertinggal tu...tp dia relax jerlah sbb bju dia ada dlm beg...bju saya ngan eman tergantung tu yg tertinggal...seday tak vogue da vass ahkak...huhu

oke dh habis bercerita konon tak tau nak citer apa...lepas dh citer panjang berjela...amik ko...enjoy reading..

~~end~~

Friday, February 25, 2011

Makan Coklat Dengan Cara Menyelerakan...


senyum jgn lupa yer...huhu itu menunjukan yg menda tu sedap...

gbr smlm balik dr kpj terus pi tesco kajang....cari brg dapur sket smntra nak blk tu beli lah waffle...
time tu mydear kuarkan cadbury stick yg bru kitaorg beli...
sekali tgk seronok jer eman mkn...comot2 plak tu...
tp sorilah gbr gelap, time tu ujan plak tu and masa tu kat parking...
gbr tu jerlah yg jdi ponx...huhu

 .:: siap tonyoh kat idung lai ::.

 .:: nyum2 sedap ::.

.:: masuk dua2 tgn sekali ::.

saya tak tau apa dlm fikiran eman or apa perasaan sbnr dia masa mkn coklat nie...sbb mkn smbil nak mskkan semua tgn dlm mulut lai tuh...huhu
tp dlm2 pada tak larat demam mkn menda2 mcm nie larat plak...takperlah bg tenaga sket sbb dia tak mkn byk sgt kang tak bermaya plak...

~~end~~

Tonsil Bengkak....

hari selasa malam tu sblm nak tido saya rasa bdn eman agak panas sket tp tak terfikir yg dia demam  sbb sgt lah aktif....bila dia dh tido dekat 2 jam tetiba dia nangis...saya ponx pilah topok2 muntut dia sekali usap kepala terasa panas...erm demam lah terus bg PCM 3ml...bila cek suhu tak panas sgt dlm 37.7 lah lebay kurang....dukung pujuk dia bg tenang sket sbb dia cam nangis ngamuk2 cam tu...pas tu mydear yg topok2 dia tidolah...

spjg mlm tu saya rasa bdn dia dh tak panas..bila saya  bgn pg tu nak pi keja saya rasa bdn dia panas blk...terus saya bg PCM lai ngan saya2 terus tido...sedar2 pukul 6.45 mydear kejut tanya tak keja ke...saya ckp tak sbb eman demam...so doklah saya ngan dia kat umah berdua....lepas bg ubat tu saya tak bg lai ubat sbb saya nak tgk panas lai tak bdn dia sbb nnti nak bwk pi klinik...dlm kul 12 lebay bdn dia start panas blk tp cam biaslaah 37 lebay and dia still lai melenting2 bermain...mean dia aktif lah tak mcm org sakit...saya bwk pi klinik tu dia boley meronda2 and melompat dlm klinik...




habis dia punggah majalah dlm klinik tu...naik jenuh saya nak mengejar dia msk bilik doc...sekali msk doc cek suhu 38.2 apa lai panas tu msk ubat punggung ler gamaknye...huhu doc tu ckp mgkn nak tumbuh gigi...so dapat PCM (ubat demam), antibiotik dan ubat batuk...stanby jer sbb takut klu dia batuk ker sng...bunga2 batuk ada dh tu...huhu mlm tido cam biasa tp bila nak tido dh saya tgk dia gelisah mcm ada yg tak kena, uh ah uh ah golek sana, golek sini last2 sblh saya jugak dia lambakkan muntah...manyak tu...abis mlm tu mendobi lah keja saya...sib katil beralas tebal sbb saya pki mattress pad klu tak mau tembus smpi ke tilam...tp dia muntah susu jerlah, bkn kahak or apa...

Pagi khamis cam biasalah lah saya bgn nak pi keja since smlm saya tgk dia cam dh oke...sekali hamik ko pagi nie lagi panas dr smlm...amik termometer sekali cek 39.0 and termometer tu ponx dh bunyi bip bip bip lelaju....mcm bg tanda lah dh panas melampau....terus saya bukak bju tinggal pampers and lap2 bdn dia ngan air...melalak2 lah dia...tp saya tak kira janji bdn sejuk....bila letak kool fever dia pndi bukak sdri dh....pas tu tak smpi stgh jam kebah dh demam dia...boley melompat2 blk terus saya bg dia mandi smpi kecut2 jari kaki tgn huhu...

smbil2 tu saya amik peluang lah vakum and mengemop rumah....tgk elok jer dia main...tp mkn lama mkin slow and dia duk depan tv terpaku tgk tv...saya fikir dia ngantuk lah nie...last bila lantai kering saya bentang toto depan tv buat susu suh dia baring minum...tp susu dia tak nak minum sgt...sket jer minum tak smpi 3oz ponx...pas tu dia tido and saya usap2 kepala dia rasa panas...tgk jam tak smpi 4 jam ponx lai mkn ubat dh panas blk bdn dia...terus saya bg PCM lai and msg mydear and dia suh saya amik refer letter kat klinik smlm sbb nak bwk eman pi kpj smntra tgu dia blk dr opis....sbbnye klu demam dia panas smpi 39 mesti ada sebab2 lain....tak mgkn nak tumbuh gigi panas cam tu sekali...sblm nie dh 7 btg gigi tumbuh tak demam ponx...



layu dh dia masa ni and tak larat nak bgn....saya dukung and dakap jerlah nak bgn ponx tak larat dia baring jer...saya bwk pi klinik smlm utk amik refer letter...blk umah blk bersiap smbil tgu mydear blk dr keja...masa tu dh kul 12 lebay dh...bila saya siram2 sket tukar bju dia dia cam dh oke...mgkn sbb ubat td dh berkesan sket wpun dh hampir 2 jam mkn, lmbt tul kesan...bila nmpk mydear lai lah dia cam segar jer...bwk pi mkn dulu elok jugaklah dia nk mkn...pdhal sblm tu kat umah bila saya suap mkn nangis takmo...babap kang.. :p

smpi kpj dh kul 2 lebay...sib proses sgt mudah sbb org tak ramai...tak yh tgu GL dh boley jmpa doc terus...patient Dr. Asmuni ponx tak ramai...tp amik masa gak lah nak tgu dia panggil...mgkn dia nak tulis report ke apa...eman plak melenting jer kejanye...kbtlan ada satu chinese girl nie nak main ngan dia...berlari2 lah dia ngan budak tu....happy jer tak nmpk cam sakit...huhu



 .:: tgh main lari2 pas tu landing kepala atas kerusi ::.

 .:: penat lah tu lari2 ::.

 .:: giliran kitaorg 1711 ::.

.:: ceria jer kan ::.

sekali masuk doc cek suhu amik ko 39.4 oke...panas terus dinodai sekali lagi masuk ubat buntut...huhu so cam biasa lah klu dh nama doc pakar mmg dia cek thoroughly telinga ponx cek, cek dada, pernafasa dia last2 cek tekak...erm so dr sini doc ckp tonsil dia bengkak...that's why lah dia demam panas...tp bru bengkak sket...so doc bg antibiotik, PCM, ubat buntut (incase klu demam panas sgt) dan ubat spray dlm mulut bg tonsil tu surut bengkaknye...Dr. Asmuni still ingat lai kat eman, rasanye dh dekat 6 bln lebay tak jmpa dia...sbb dia ckp dh besar nmpk lain plak...hehe 

so hari nie nmpk dia cam oke dh...so saya pi opis lah beku otak duk umah...lmbt sket saya pi opis sbb nak tgk condition dia dulu...bila tgk dia aktif jer saya rasa boley lah nak atr umah bbysitter tp saya dh pesan klu dia demam blk teruslah saya shoot blk umah...moga2 eman cepat sembuh so nak berjln jmpa bakal mak ngah... :)

~~end~~

Thursday, February 24, 2011

Cuti Seketika

sorilah dh dua hari blog tak berupdate...pdhal byk menda nak citer nie...
tp nak wat camner anakanda demam...
dh dua hari dia demam nie...
tp yg herannye wpun demam aktif semanjang...huhu

nnti bila ada masa free saya update yer...
jgn lupakan blog saya yg tak seberapa nie tau...sob2

Tuesday, February 22, 2011

Carrot Walnut Cake


owh kek nie bkn saya yg buat yer...jgn korg ingat saya plak yg wat...wat butter cake ponx ala2 jer jadinye nak wat carrot cake...kim salam ler...huhu act nie namanye rezeki....kek runtuh dr tingkat atas...huhu besday our boss Datuk Roosme.. Selamat Hari Lahir Datuk, semoga dipanjangkan umur dan dilimpahi rezeki oleh Nya...

cake yg sedap dr Suanson Specialty Cake...ada byk jenis gak cake yg dikeluarkan cheese cake, rich chocolate cake, layer cake, butter cake dll...pas tu dia ada wat delivery gak...sng lah cam tu semua dihujung jari and sediakan saja ongkosnye semua akan tersedia di depan mata...korg boleh tgk sdri kat web Suanson nie..

cake dia adalah sedap...cuma tak ley mkn byk2 sbb rasa cam muak sket...klu saya plak mkn yg kat tepi kerak2 dia tu yg sedap...saya amik angle so dpt kerak kiri dan kanan...bru ler best...apa2 ponx mabeles cake wpun takder cheese topping cam yg secret recipe (SR) punye and klu nak bandingkan atr dua suanson dgn SR punye carrot cake saya rasa suason lagi sedap...itu saya lah tak tau pndpt org lain kan....

.:: yg nie kotaknye simple jer ::.

.:: yg nie plak map dia...ada dua cawangan...klu korg tak nmpk klik for enlarge ::.

.:: owh klu nak tau yg serdak2 tu lai sedap tau ::.

owh sedap jer saya mkn kek kan...ptg nie nak pi dentist mlm td lupa plak nak sental gigi...nmpknye kenalah sental sebersih2nye...nak kena kumur dgn listerin stgh botol nmpknye nie kang tetiba doc jmpa walnut plak celah braces.......haha tak senonoh tul dlm hati dia ckp gaknye...sori doc :p

p/s: eh jgn ada plak yg mengidam ye... angah merembes air liur aku nmpk tu...huhu

~~end~~

MBG Fruit Shop...


korang penah tgk tak epal sebiji harga smpi RM40...yer saya penah sila lihat gbr dibwh yer...


ish gelap plk gambarnye...pencahayaan kurang sket lah tp korang jeling2 jerlah tgk regenya Red Apple sebiji RM38.90 each tau bkn sekilo...tp klu tgk real mmg apple tu nmpk mengiurkan lah merah berkilau cam tu...rasa tak taulah plak tak berani saya nak beli...huhu mesti manis meleleh air liur klu mkn...hehe


nmpk tak tu kuku harimau nama buahnye...erm sekali pandang cam harimau kena gout plak...huhu bila tanya kat org kedai tu dia ckp itu org cina wat sembahyang tak tau plak saya boley mkn ke tak buah tu...tp agak mahal jugaklah sbb 100 gram RM5.89...saya bygkan buah tu masam kot huhu siap bygkan lai tu...

sbnrnye nak citer psl kedai buah nie...yg nie saya pegi dekat The Curve tp byk gak kedai buah MBG nie antaranye dkt The Garden, KL sentral ini yg saya tau lah...bila tgk dlm senarainye mmg byk...saya nak citer lai bkn apa tp nak citer yg buah dia semua fresh2 and manis2 gitew...ari tu saya beli buah naga merah (dragon fruit) dua biji mmg sedap lah manis tul setanding dgn harganyelah yg 2 biji RM10 lebay...huhu

tp itulah susah nak pi beli sbb kedai jauh...tp org kedai tu ada ckp boley beli online dia ada bg kad kat saya suh col klu nak order nnti derang akan atr...klu nak beli minimum adalah sebanyak RM50...pegi jer website dia mbg shop kat situ adalah senarai harga buah semua so sng kita nak order...




**sorilah tak tau nak citer apa...takder idea nak citer so citer jerlah psl buah nie...huhu


~~end~~


Kek Alunan Kaseh...


macam biasalh kan blogger nie mmg mudah terpengengaruh dgn blogger lain...nie gara2 blogwalking sekali pi blog nie org wat, pi blog sana org wat, pi blog sinun ponx dia wat jugak...mana bley tahan nak wat jugak...memandangkan semua brg mmg ada kat umah lai lah tergedik2 jiwa nak wat maka jadilah kek alunan kaseh....

resepi saya copy paste dr curlybabe's, CMG, HomeKreation, My Small Kitchen dll klu nak tgk rupa try jer google image kek alunan kaseh mcm2 rupa boley tgk...mmg menarik lah...

Kek Alunan Kaseh
Bahan bahan
5 biji telur
2 1/2 cawan tepung
1/2 cawan susu cair
250 gm butter
2 cawan gula pasir ( saya guna 1 1/2 cawan )
1 sudu teh baking powder
Esen Vanilla
Serbuk koko secukupnya
Pewarna
Cara cara
  1. Pukul Butter bersama gula pasir hingga gebu, masukkan telur satu persatu bersama dengan esen vanilla.
  2. Ayak tepung dengan baking powder dan masukkan ke dalam adunan tadi berselang seli dengan susu cair hingga habis.
  3. Bahagikan adunan kepada 3 bahagian dan warnakan ikut kesukaan anda.
  4. Tuang 1 bahagian pewarna, tapis serbuk koko sehingga menutupi permukaan adunan tadi.
  5. Tuang adunan kedua, tapis serbuk koko dan diakhiri dengan bahagian akhir adunan.
  6. Bakar di dalam oven yg telah dipanaskan dahulu pada suhu 160 darjah celcius sehingga masak.
saya buat stgh adunan jer tp tak brp nak nmpk cantik plak layer dia...lai ponx tak confident nak wat byk lai, so wat sket dulu sbb takut tak menjadi...okelah jadi jugak cuma tak berapa nak gebu...mgkn sbb saya tak pukul butter ngan gula tu smpi betul2 gebu kot...sbb saya takder stand mixer pki hand mixer jer...lenguh nak memegang...huhu dasar pemalas kan.. :p

tp bila dh siap jd rupanye cantik plak rupanye...huhu yg plg best mydear ngan eman ponx suka mkn smpi berkeping2...takper next time mama wat lai yer...kali nie wat acuan besar...hehe mknlah puas2...lepas tu saya tak dan tgu betul2 sejuk dh potong...dr apa yg saya baca klu biarkan smlman esok bru potong lai cantik...takderlah potongan kek tu berbulu2...ini tak tak smpi stgh jam dh potong...tak sabar nk mkn punye psl...haha

sila lah cuba yer kawan2 mmg best...kita tgu yer comment dr anon sedap atau tak...haha


~~end~~

Monday, February 21, 2011

Tragedi Petang Jumaat...


citer minggu lepas tp sajer nak simpan smpi hari isnin baru nak citer...bkn apa klu kat umah tu mmg malas + takder masa nak menepek muka kat depan pc...klu ada ponx wat acara blogwalking ngan facebooking through iphone jer smbil baring2 nak tidokan eman...

ptg tu blk keja ujan lebat giler...amik eman semua nak msk umah tgk pintu gate kunci plak...dh ler separuh basah dok kuar msk keta wpun pki payung...lagi leceh nak msk keta klu pki payung lah dgn bju basah ngan keta sekali basah [belah dalam keta lah]...terus kol mydear sbb dia ada dlm umah suh dia bukak pintu...

saya klu dh blk umah nie mmg tak naik dulu lah...paling2 ponx duduk jerlah kat sofa bwh, klu dh naik atas baring2 landing2 surelah jd malas...so time blk terus kuarkan brg nak masak, basuh2 ppinggan kemas2 sket apa yg patut smntra tgu ayam defrost....bagi ben mkn, angkat bju, basuh bju sapu2 sampah sket2...tak ponx main2 ngan eman....pjg plak citer huhu

masa nie ujan dh tak lebat tinggal gerimis jer, saya tgh basuh pinggan, eman plak tgh main ngan ben...sekali guruh ngan petir yg kuat...apa lai eman punye terkejut smpi terlompat2, naik kesian saya...saya dukung dia nangis cam tak kuar suara..suara tersekat2 nak kuar tp teresak2 sket..cam org tahan nangislah...punye dia terkejut...risau plak saya lepas2 nie dia takut klu bunyi guruh ngan petir...saya pujuk2 sket okelah dia dh boley bertenang and main balik ngan ben...

saya ponx dok lah sekali ngan dia main ngan ben...tgh2 main dia tolak pintu blkg umah saya tu terkenalah papan fridge magnet (FM) tu and tak tau mcm mana penyendal pintu boley tercabut plak...so bila pintu ditolak mmg jatuh lah papan tu...dh ler papan FM tu jenis zink jatuh kat lantai mmg bunyi kuat lah...di tambah dgn FM yg sekali berderai jatuh mmg kuat lah bunyi dia...

apa lai melalak lai mamat tu...nasib saya betul2 kat tepi dia terus peluk and tenangkan dia...mydear plak dr atas melompat turun tangga sbb dia fikir peti ais jatuh...huhu tp lepas tu tenang dh dia lepas kena pujuk sket2 ngan baba...saya ponx kemas lah FM tu byk jugak yg pecah berderai...saya sapu terus masuk plastik nak buang lah konon....sekali mydear marah lah plak huhu...sbb dia nak cantum2kan..sayang sbb tak tau lai bila boleh pegi lai kata dia...












mmg berjaya lah dia cantumkan tp ada gak lah serpihan ujung2 yg tak jmpa...tp dr pandagan mata kasar nmpk smepurna ajer...so semua FM dpt diselamatkan seperti sedia kala...huhu


~~end~~

Ceria Di Pagi Hari...

bagi saya budak nie kelakar lah...ada idea yg ingin disampaikan...tp saya tak phm kenapa mydear ckp tak kelakar...dasar hati sejuk bekulah tu...huhu jgn marah yea abg sat lai cepat tua...huhu layan dulu video kat bwh nie...utk ilangkan monday blues...


agak funny utk menceriakan hari yg runny...huhu dulu saya ada gak upload yg dia wish selamat hari ibu tu tp lupa plak letak bwh tajuk apa tah...takper saya letak blklah video tu...


ada byk lai video yg dia dh wat korang pi jer kat youtube tgk sdri ek...and gelak lah sorg2...huhu
so mcm ner korg dh terhibur tak? klu dh apa lai sambung keja...hehe

~~end~~

Friday, February 18, 2011

Bikin Panas...

pagi2 buta lai dh bikin panas tau...ari nie smpi opis lmbt 20 minit...amik ko smlm bru jer ckp ngan gee azam bln nie tak nak merah....salah2 bkn bln nie tp minggu nie smpi ujung bln...2 minggu lepas dh 2-3 kali merah....selalu lambat gak 2 -3 minit, 5 minit tp dh smpi 20 minit mmg tak ley dimaafkan...lari2 kat punch kad tetiba bos saya ada kat situ plak terus punch jer kat punch machine WP1...konon2 nak punch kat mesin WP2....[klu tak phm korg buat2 jerlah phm yer]

ari nie bgn mmg dh lambat sket...selalu jam bunyi 5.35 terus bangkit ini pejam skjp tgk2 jam dh 5.52....terus terjun katil turun bwh dulu...nak panaskan mknan eman...ari nie plak nak kena goreng ikan lai lah jd terlambat...selalu msk satu jenis lauk jer, kes kesian tkt eman jemu asik mkn mkna bersup so saya mskkan dia bayam msk air ngan ikan grg...dapur ada dua tungku...satu panaskan nasi, satu tungku nak panaskan sayur bayam...so kenalah ikan grg tgu queue... naik2 atas dh dekat 6.15...mandi ala kadar, siap ala kadar, sempat sapu bedak jer kat muka slebihnya blusher, eyeliner pki kat opis jer...perfume ponx tak smpt pki sib lah dh spare semua tu dlm handbeg....lepas solat terus turun panaskan enjin kereta...naik atas tukar pampers eman, buat susu eman terus angkat dia naik keta...nak kuar parking umah tgk jam dh kul 6.44...sah lambat nie...selalu plg lambat kul 6.35 dh kuar dr rumah....

terus pecut keluar atr eman pi umah bbysitter...babai lebay kurang pecut pi opis...mmg pecut arr sbb bwk dengan kelajuan maksimum 120 km/j....tp tak kerap2 lah laju tu kdg2 jer...tak ponx bwk 100 km/j plg slow...klu hari2 biasa 80 km/j ponx ada kelajuan saya...sedap pecut tetiba tgk kat depan keta byk brek2...sekali jem plak, dr sblm exit tol kajang dh jem saya dok bajet kat depan ada accident...selalu mmg ada accident dekat nak masuk exit tol serdang tu....pas tu dia punye jem smpi kena brek, free gear, kira smpi 30 saat bru jln blk...sekali dgr dlm hot fm dia ckp jln kat km brp tah dia tutup lorong kanan, depan sket jer dr tol kajang tu....derang tutup sbb turap jln lah pulak....

mana tak hangin pagi2 buta tu kan ker peak hours org sebuk nak pi keja dia sebuk plak nak turap jln...ko buat lah mlm2 nie dh pagi baru nak buat psl apa...saya rasa ada dlm 4-5 km jugaklah jem tu...tension jer saya abiskan masa 20 minit dr tol kajang smpi tol serdang yg klu saya lari dh smpi mines dh....grrrr KL nie klu lambat 5 minit boleh effect lambat stgh jam tau...kat depan tu lepas tol sg besi dekat area2 nirvana tu jem lai [saya potong ikut mex...klu ikut desa petaling sure 8.30 bru smpi opis]... double jem saya kena ari nie...

tol lah klu nak turap2 jln nie wat lah tegh2 mlm sket...pagi2 buta tak yah ler nak wat jln...tak ponx wat tghari buta....tak tau ker highway PLUS tu dh jd laluan utama org lalu lalang utk gi keja hari2...sajer bikin panas pagi2 buta tau...menciiiii!!!!

.:: dari gelap smpi terang tak lepas lai jem ::.

.:: tutup lorong kanan ::.

.:: keta park tepi sket punye byk...org yg wat keja 4-5 org jer saya tgk ::.

.:: smpi terang dh baru lepas ::.

~~end~~

Wednesday, February 16, 2011

Gigi Putih Berseri....

sekarang nie sejak2 gigi eman dh bertambah byk semakin susah dia nak gosok gigi...masa gigi bwh bru tumbuh 2 btg sblm tido sure saya gosokkan and dia ponx dgn rela hati menganga mulut tuk saya...bila gigi atas dh tumbuh 2 btg still boley lai gosok...tp bila gigi dh ada 7 btg mmg hazab ler saya nak gosokkan gigi dia...klu bg gosok ponx bwh jer....atas mmg tak ley usik...apsal tah...

.:: mula2 guna berus gigi MAM tp rasa cam keras sgt plak berus tu...mesti sakit gusi klu guna ::.

.:: tukar pki berus gigi kodomo lion...yg tu lembut sket berus dia okelah ::.

mcm2 cara jugak lah saya guna nak bg dia seronok gosok gigi...siap ada 2 btg berus gigi lai...satu bg dia pegang satu lai utk saya gosok gigi dia...tetap tak mo...dh pandai berpaling and mendongak mmg membahayakan diri lah...sbb ttkt klu mendongak tu boley terjongkang ke blkg....bila pki berus gigi yg sarung kat jari...yg tu sng sket nak msk dlm mulut dia...tp sdri mau ingatlah bila gigi dh ada haruslah kena ngap...sakit oooo....

.:: baby tootbrush finger::.

pas tu skrg pujuk dia gosok gigi dgn ubat gigi plak....beli ubat gigi jenama kodomo lion perisa oren...bau mmg bestlah rasa tak tau plak sbb saya tak rasa...so try gosok gigi eman...terus muka dia kelat2 and tak mo dh gosok...paksa gak 2-3 kali tp lepas tu lupakan sajer sbb takut dia fobia plak kang lai tak mo gosok...sapa yg susah? saya jugak...hehe

.:: saya beli perisa oren..beli yg set sekali ngan berus gigi ::.

pas tu ari tu borak2 ngan mysis dia suggest pki yg darlie punye sbb dia mcm gel...so rasa dia takderlah seteruk kodomo...smlm lah ponx bru cuba okelah tak seteruk or sehazab pki kodomo...dia bg gosok yg bwh jer cuma dia mengelak sket2 jer...saya letak ponx tak byk sket jer...mcm secoet jer...dia tulis kat situ letak lebaih kurang cam sebiji kacang peas...ponx tka byk tu mmg sket sgt....tp tetap gigi atas dia susah nak bg gosok...

.:: jenis gel...saya beli perisa strawberry rasa cam sdri plak yg nak guna huhu ::.

so smlm search kat web cari solution...ada rupanye menda yg senang nak bersihkan gigi...pki dental wipes...saya ada jmpa dua jenis My Dentist Choice's Tooth Tissues (RM25.90 for packet of 30) and Spiffies Baby ToothWipes (RM21.90 for box of 20). agak sng lah sbb kita just balutkan jer wipe tu kat jari and gosok kat gigi dia...tp dlm masa yg sama kita tetap gak gosok gigi dia cam biasa...cuma guna wipe nie utk extra cleaning jerlah...

.:: My Dentist Choice ::.


.:: Spiffies ada 3 perisa apple, mango & grape ::.

cuma skrg nie dlm dilema nak beli yg mana satu...saya ada baca satu review dlm blog parenting & kids...kat sini dia wat review ke atas dua2 jenis wipe nie...and dia mmg cuba kat anak dia lah guna wipe nie...dr pembacaaan saya dn penulis rasanye saya lebih prefer spiffies lah sbb kecik, berperisa serta senang nak handle...cuma masalah dia sbb manis...tu jerlah kot....takperlah akan difikirkan kemudian...rasanye kat kedai2 takder jual menda nie kena beli online jerlah gamaknye...nnti klu saya dh beli and guna saya bgtau yer camner....so kwn2 camner korg handle anak kecik gosok gigi ek?

~~end~~

Monday, February 14, 2011

New Family Member....


presenting our new family member


*


*


*


*




eh silap2...salah upload gbr plk... ;P

jap ek upload lain plak

*


*


*




inilah dia my new family member....little kitten namanye kitaorg bg Ben stkt nielah..tak taulah klu esok2 nak tukar nama lain plak...klu ikut eman dia panggil NYA jer...huhu yerlah bercakap tak pandai dia ajuk jerlah apa yg kucing tu bunyikkan....org yg plg suka masa kitaorg amik adalah eman...for surelah mulut tak abis3 menyebut...gelak smpi meleleh air liur...bila kucing tu gesel2 kat kaki dia lai lah dia suka...huhu so nanti sama2 lah membesar ngan eman....

ben nie kitaorg jmpa kat mudah.com.my sajer jer sbb mmg niat nak bela kucing since eman ponx sgt obses ngan kucing...klu nak beli kucing2 luar biasa nie mmg tak mampu ler..so meh kita adopt kucing biasa jer jenis Domestic short hair...hajat dihati nak cari yg domestic long hair...dah ada ura2 member kepada member nak kasi tp nak tgu kucing tu beranak dulu pas tu amik lah anak dia...so blk kena bincang2 ngan mydear tgk dia setuju ke tak...sbb kucing yg nie dia cam ada campur sket ngan kucing lain..british + domestic klu tak silap....

kitaorg amik kucing nie mlm smlm...owner bg nama dia mawi tp tak molah saya mawi...huhu kang nak panggil mcm geli jer...kucing nie dia bg mcm tujerlah cuma kiatorg byr kat dia RM50 jer sbb kos utk vaccine serta deworm...tu jerlah bkn jual beli ponx...dia ponx siap ada bg kad sbb dia bwk ben pi jumpa vet kat UPM...tak taulah sana murah sket ke...klu ikutkan kat umah ada jugak pet shop..harga tak tau lai camner....itu blkg citer...huhu

masa amik smlm kiatorg park keta sblh2...mydear turun dulu and borak2 ngan owner dia nama Kal...lepas tu dia bwk cat carrier tu kuar dr keta...masa dgr kucing tu mengiow eman mmg nak terjun dh dr keta...smbil wat muka excited...huhu suka plak bila tgk dia suka kucing...lepas nie eman kena lah sama2 jaga ben nie yer...tgk kucing nie ponx jinak and manja...aktif ke tak blom tau lai sbb lom lai try nak main2 ngan dia....nnti blk kang try main2 ngan dia...tp si ben nie agak kurus sket...nak kena gemukkan sket pas tu baru comei kot....jom layan gbr eman ngan si ben for the 1st time berjumpa huhu...











~~end~~




 
Design with love by Jiji for Zamimie