Thursday, March 31, 2011

Aku tak Paham betuilah

aku tak phm betuilah pasai apa klu kat smart tag tu derang selalu nak follow dekat2...kat situ dh sah2 dia tulis jarak dgn keta depan 5 meter so ikutlah...yg nak marahnye bkn apa tp menyusahkan org...sbb klu 5 biji keta dh follow rapat2 smart tag detector tu ponx tak smpt nak scan...dh ler tulis kat papan tiada smart tag...pas tu sebuk2 plak nak undur...dh ler menyusahkan org belkang kena undur juga....dh membuang masa klu cam tu...ko dh tau peraturan ko ikut jerlah peraturan jgn susahkan org boley tak...


aku tak paham betuilah pasai apa bas express nie suka sgt cucuk2....ada ker patut kwsn had laju 80 km/j saya bwk kelajuan 100km/j lane tgh dia pi cucuk...bkn stkt cucuk siap bg high beam lai...klu ko dh rasa laju sgt pi lah dok lane kanan...bas express nie satulah perangai klu nak laju taknak ikut lane laju pas tu dok cucuk2 org...yg tak tahannye lane kiri tu lane slow, and mmg keta yg dok lane tu slow jugak dia pi cucuk...hadoi hai org tu dh lah mengikut peraturan bley plak dia nak halau...sbb tu lah saya klu bley taknak dok lane kiri or lane kanan sekali...duk lane tgh selamat sket...tp tak selamat dr bas express jer...tampal jer kat bas had kelajuan 80/90 km/j tp bwk 120km/j klu berani sgt doklah lane kanan....takut speed trap lah tu...

aku tak paham betuilah psl apa lah derang nie turap jln serupa tak turap...saya nie hari2 bg duit RM7.60 kat PLUS tp kualiti jln cam tu jugak...jln dr exit kajang menghala ke tol sungai besi tu dah turap baru tapi bergelombang lah, tak ratalah...bila bwk laju jadi bergetar kereta...elok  lai bwk kat jln yg lama...ish wat penat jer tutup jln smpi jln jem pagi tp kualiti jln tak bagus...

oke dh tu jer nak komen pagi nie...biasalah tak puas hati and terbuku kat dlm hati rasa nak luahkan...nak luahkan kat tempat spatutnya tak tau kat mana...so kat blog jerlah tempat luahan perasaan...tp komen jerlah bkn kutuk ponx sbb saya profesional....huhu

~~end~~

Wednesday, March 30, 2011

Bento, Bento, Bento

hari nie update lambat sket sbb pagi tadi tak sihat sgt demam batuk...so ptg nie dh oke dh...hehe so hari nie nak citer psl bento atau bekal...sblm nie saya mmg tak bwk ponx bekal pi opis tp sejak eman dh mkn nie mmg hari2 lah saya bwk....yerlah dh alang msk tuk dia so boleh saya ponx tapau sekali...sbbnye tak berbaloi plak nak msk utk sorg mkn sbb mcm sket jer...itu sbb saya msk nasi ponx tak guna rice cooker dh...pki dapur gas jer...klu pki rice cooker kerak ngan nasi sama byk jer sbb rice cooker saya besar...nak beli rice cooker kecik cam alang2 jer msk pki dapur gas lai sng nak control...so far mmg takder kerak lah klu msk nasi guba dapur..sblm2 nie klu saya tak tapau sekali bekal mmg akan ada lebay sket lah mknan...samada akan dibuang or disimpan lepas tu kering jer dlm peti ais tu....


so skrg nie klu masak saya akan msk tuk dua org punye mkn...eman ponx bkn mkn byk sgt so mmg ngam2 lah kitaorg nak tapau...biasa apa yg saya msk tuk eman tu saya bwk tuk saya...tp klu saya msk sup ikan ker tuk eman saya grg lah nugget ker drummet ke utk saya... =P huhu ikan grg saya mkn tp ikan sup saya tak mkn...haha

bekas nie saya letak mknan eman klu byk menda nak bwk...bekas nie mysis yg bagi...sng jugak susun jer brg dlm tu...tp leceh nak bwk sbb dia gabak sket...huhu klu mknan tak byk saya bg eman bwk dlm lunch bag yg biasa jer...lupa plak nak snap beg tu...

ini bekalan eman hari isnin...ada nasi ayam, dlm thermos ada sup, roti wholemeal dlm plastik and 2 bekas biskut...sajer jer mknan dia byk2 sbb takut dia kecek mknan org...huhu


yg nie bekal semalam dlm thermos tu ada nasi goreng (kes mls nak fikir nak msk apa huhu), dlm tupperwar biru ada roti celup telur, dua bekas biskut, satu paket biskut oat krunch (feveret eman perisa coklat) n roti wholemeal kosong kot2 dia nak mkn time ptg...

hari nie saya lupa  nak snpa lunch bag dia sbb pegi keja dh lmbt sket...saya bekalkan dia dgn roti dan jem, bubur ayam, biskut oat krunch and satu lai biskut bekas ijau tu...ari nie bwk beg kecik jer sbb mknan tak byk...

<>mknan saya selalunye saya bwk dlm bekas yg nie...beli bju poney lebay RM150 dpt...kwn2 kat opis selalu ejek sbb dia ckp saya bwk bekal eman...huhu bekas nie takderlah besar sgt saya suka sbb kita letak mknan tak byk so takderlah mkn byk2...selalu klu bekas besar mesti letak mknan byk2...haha


saya selalu bwk mknan dlm paper bag jer...ingat nak cari jugaklah bag senang sket nak bwk takderlah koyak2 paper bag nnti...huhu sama jer mcm mknan eman ada tmbhan megi sbb takut lapar sbb kdg2 saya blk kul 7.30...lai ponx megi ruski tu beli masa beli roti kat 7-e....sbb kat situkan ada jual yg loose punye so beli lah dh lama tak mkn punye psl beli satu jer...tp smpi skrg tak mkn2 lai...huhu

yg nie atr bekal yg saya bwk minggu lepas...

 nasi ayam

nasi nugget ngn sayur...nugget tu letak sos nandos...mmg best mkn pedas msm...bwk nugget kes buat eman sup ikan... =P

nasi, sayur buncis ngan terlur kicap...

ada lai tp lupa nak snap...kdg2 saya mskkan eman ikan bakar, ikan grg, sup ayam, sup sayur....nnti next time saya buat minggu seminggu eman and share kat sini ek....

~~end~~

Tuesday, March 29, 2011

Maksu Banjer Wong Solo...

tima kaseh mak syu sbb banjer kitaorg mkn...nasib kitaorg pow maksyu light2 jer...klu tak pengsan lah maksyu nak byr...huhu so kami ke wong solo jer...mula nak pi mkn kenny rogers jer sbb dh lama rasa tak mkn kenny asik mkn nandos jer...tp sbb my sis blk keja kul 7 dr IJN nak ke umah saya kat BSP tak ker amik masa sejam dgn jem lai...dia smpi umah kiatorg dlm pukul 8.30 and masa tu kitaorg tgh membaham megi sbb tak tahan lapar sgt....

tak sempat lah dia nak mandi terus salin bju ke wong solo jer kami bwk...mula2 rasa cam nak mkn kat red wok tp bila baca review byk yg cakp cam besa2 jer terus cancel lah nak mkn kat situ....itu ponx masa nak pi wong solo mydear dh siap2 ckp klu ramai org nie kita pi kat Mohd. Abdullah Chan ajerlah...sbbnye wong solo nie servis dia ada sket slow...so klu nak mkn kena sabar sket tp sabar tu ada baiknye sbb mknan mabeles....huhu

so meh tgk apa yg kitaorg mkn mlm tu....

owg makan sedap dia sebuk bantai mkn roti...smpi tingal suku jer roti tu...mmg feveret dia lah...last2 order nasi grg tuk dia mmg tak berusik langsung...tapau jer mkn kat umah...


air kelapa yg sedap sbb wangi rasa and bau pandan


my sis punye avocado juice


1st time kitaorg order...selama nie tak terasa nak order tp mmg tak mengecewakan sedap sangat...sbb tepung dia crunchy and salut and melekat sepenuhnya kat sotong tu...sedaplah rasa nak pi mkn lai plak...huhu


dua set ayam penyet satu tuk saya satu lai utk mydear...mmg tak pernah jemu mkn menda nie...tp kali nie punye terung berlado tu cam kureng sket and sambal ayam tu pedas nak mampos...sampai tak terkata saya mkn..


my sis order empal sapi aka daging...sedap gak saya tak pernah order nie...next time boley order....daging dia mmg diperap lama lah sbb berasa rempahnye...tp adik saya ckp ada liat sket saya rasa oke jer...mgkn sbb saya mkn sket jer kot..


inilah konon2 order utk eman...tp dia mkn sesuap dua jer..nie gara2 dia mkn rotilah nie...nasi grg biasa tak pedas...sedap jugaklah...

korang ada hitler mkn semeja ngan korang....kitaorg ada tak hitler mkn sekali...

sila lah scroll tgk

*


*


*


*


*



hehe comot mkn roti..total mkn ngan air sirap limau yg takder dlm gbr adalah RM68.10....tima kaseh maksu banjer next time banjer lai ek...huhu dia nazar banjer kitaorg mkn sbb dpt keja...skrg nie staff nurse kat IJN so lepas nie nazar lah lai mcm nie ek... =P

~~end~~

Monday, March 28, 2011

E-man @ Bagan Lalang...

nak kata 1st time eman gi laut tak jugak...sbb penang tu dh 2 kali kitaorg g so kali ke 3 lah eman jejakkan kaki kat lauk...so kita layan gbr lah dulu yer...

.:: otw nak pegi...mama jer yg sungguh2 nak amik gbr ::.

.:: suka gbr nie wpun gbr gegar2...sbb pemandangan dia cantik so letak jerlah huhu ::.

.:: tgk kaki bergulung duduk...dia yg konker tgh2 tikar tu memerhati jer org ::.

.:: sepinggan daim yg ditabur2kan...bkn boleh mkn ponx tp sbb kalernye merah so mmg menarik pndgn mata dialah kan ::.

.:: sepet2 mata tahan silau matahari huhu ::.


mula mmg dia takut air..act mmg dr dia kecik2 tu takut air laut...masa kitaorg bwk pi penang dulu dia menangis2 tak nak jejakkan kaki kat air...masa kat sini ponx sama gak...1st celup nangis, saya dokong blk...celup lai jerit2 jer tak nangis ponx...saya dokong blk...kali ketiga dia kerekot2 kaki dia tak mo jejak...kali keempat bru dia nak jejak kaki dlm air laut...tu ponx cam geli2 takut2...last2 bru oke...

lepas tgk member tu jln baru dia berani berdiri dlm laut...tu ponx mcm2 protes jugaklah...hehe takper2 slow2 lama2 sok dh tak takut susah plak nak bwk naik bila dh turun dlm laut...hehe

bila dh berani dgn laut barulah boleh diri cam tu...tp still tak stabil lah kan...huhu si merenung jauh lai...

 tapi part2 kat shell nie dia mmg geli....saya ada amik video dia jln jengekt2 tp malas plak nak letak kat sini...hehe pic mmg tak smpt nak snap tp cam kelakar lah kaki tecit2 pas tu jln jengket2...comel sgt.... =)

father and son moment...ada gaya bapa mithali tak...huhu

bila dh berani jejakkan kaki dekat air laut siap menyanyi2 lai die...

sorilah entry kali nie byk gbr...huhu last sekali panorama di bagan lalang...




~~end~~

Picnic Jln 3/M & 3/N Bandar Seri Putra @ Bagan Lalang

rentetan dari aktiviti gotong royong 2 minggu lepas derang mencadangkan buat piknik plak...so cadangan itu telah dilaksanakan semalam...and ianye disertai oleh jln 3/M & jln 3/N bandar seri putra...kiranya dlm kwsn d'sentral tu jln kitaorng (3/N dan 3/M) adalah jln2 yg aktif melakukan aktiviti utk menghubungkan silaturahim....antaranye acara bbq mlm mesra 3/M dan 3/N....aktiviti sukaneka (kwsn d'sentral), aktiviti gotong royong, majlis kenduri dan bacaan yasin....harap2 byk lagi acara yg akan dirangka utk masa akan dtg...saya nak cadangkan pertandingan bowling lah...best gak klu cam nie...

so smlm ada 7 family jer yg join sbb almaklumlah weekend kan mgkn derang penuh ngan aktiviti kenduri kwain or aktiviti yg mmg dh di plan awal2 lai...seawal jam 8 dh berkumpul depan rumah sbb nak berkonvoi reramai ke bagan lalang...saya mmg awal2 dh siap tp anak bujang tu dikejut2 tak mau bgn2...buat bising cmner sekali ponx dia nyenyak jer tido...last2 saya kuarkan kata keramat yg membuatkan dia terus angkat kepala dn nangis..."bye, bye baba"...itu jer ayatnye...terus bgn takut kena tinggallah tu...lai 5 minit nk kul 8 bru bgn and mandikan dia...sib tak byk kerenah time mandi....


budak busuk pagi2 susah nak bgn klu kena kejut...klu kita senyap2 tak nak bg dia bgn cepat ajer dia bgn...masa nie tgh tgu derang yg lain depan rumah jer ponx....


 pagi2 lai dh jem...yg nie lupa plak kat kawasan mana...tp rasanye sbb dekat depan sket tu ada kwsn pasar ke pasar tani tah...jln mmg dua hala jer...so dgn org parking kiri kanan..org nak masuk simpang so mmg ler jem....

bila dh smpi kita setup lah dapur bbq....bentang tikar and apa2 yg patut....sblm tu derang kuarkan mknan yg ada sbb ada yg tak bfast termasuk kami...hehe mana taknye bgn2 siap2, kemas2 terus masuk keta... 

ini atr mknan yg ada...act dia potluck tp saya tak bwk ponx mknan cam nie...sbb saya bwk otak2, sosej ngan daging beger utk dibakar...tak larat ler acik nak bgn pepagi utk mask...cukuplah hari weekdays bgn seawal 5.30 utk msk bekalan eman...so time weekend lah masanye nak bantai tido bgn lama sket...huhu harap2 kawan2 paham... 

 ada jugak setup khemah senang nak tukar bju ker apa...tgk eman tu jadi mandur jer dia...nak kawan ngan org2 besar...budak2 tak nak kawan sbb budak2 dh besar tak nak kawan ngan dia...huhu so keja dia berlegar kat kwsn mknan sbb nak mkn...lepas tu kutip sampah buang dlm plastik sampah...bagus anak aku...huhu


oke api dh naik mknn dh siap so masa utk membakar lah pulak..pic  tak byk saya amik sbb nak handle eman lai nak mkn lai...last2 saya cuma mkn 2 chicken wing, seketul drumstick, sepinggan spagethi olio (sedap pedas mmg taste saya) and sebtg hotdog...daging ponx tak mkn...mydear ckp daging dia sedap...

 yg nie shoot dr jauh...sbnrnye panas tul waktu nie klu kita nak pandang mmg kecik jer mata...eman plak jenis tak ley kena cahaya matahari nnti mata dia jd berair2...so semua org jd mata sepet..panas dia plak mmg agak tinggi sbb tepi laut gaknye...kamera kitaorg tu panas...lepas tu smntra pijak air laut nak smpi ke atas kaki kering dh...mmg takder terlekat2 pasir ponx...tp best bgn lalang nie sbb pasir dia halus sgt2....

 sbbkan panas kiatorg minum berbotol2 air...tak sangup tekak dahaga naik atas pi kedai minum air kelapa ngan abc...perghhh mmg heaven lah...time nie cari air sejuk jer...mknan tolak tepi...bila dh blk rumah mengelupur lapar sbb malas nak msk berat2 msk megi jer...lepas tu tido...huhu

 ini lah geng2 ketua rumah.....sbnrnye ada lai sorg tak msk sbb total ada 8 keluarga yg join...

tgk eman tu bergbr siap angkt tgn takut org tak nmpklah tu...semua org dok terabur2 jer...gbr keseluruhan sblm sorg2 membawa diri...terutama kami lah sbb eman dh mengamuk2 nak tido...dh rimas sekali sbb panas kan...mmg iyer ponx naik keta tak abis lai stgh botol susu dia dh tido....smpi umah bgn kitaorg mkn and tido ngan dia2 sekali tido...lepas tu kul 6 kiatorg bgn dia tak bgn2 smpilah kena kejut bru nak bgn huhu...owh yer nnti ada lai next entry letak gbr eman kat pantai...

~~end~~

Thursday, March 24, 2011

Kuay Teow Kung Fu...


lama dh tak share resepi kat sini rasanye...so nie kira menu jumaat lepas...lama dh bru nak wat entry psl nie...mydear dh pesan dh siap2 ari jumaat abg nak tgk raja lawak msk sedap2 yer...mcm lah hari biasa tak msk sedap...klu tak sedap tak bulat abg itew...hehe selalu saya msk mee grg basah sbb itew feveret mydear tu so kali nie saya terfikir nak tukar menu plak kuay teow kungfu...yg nie eman ponx suka, byk jugak dia mkn...tp tang dia saya tak buh lah cili padi...nak masak tak susah sng jer mcm masak kuah ladna tu...cuma tang mee jer kita wat cara lain sket...meh tgk bahan2 dia...

Kuay Teow Kung Fu
Bahan-bahan
kuay teow
telor
ayam
daging
udang
fishball
sayur mayur (sawi and carrot)
bwg putih
cili padi
limau nipis
garam
white pepper
air tepung jagung (utk pekatkan kuah)

cara-cara

  1. pecahkan telur dan kacau dgn garam dan white pepper dan campurkan kuay teow dlm telur tu...yg nie kita kena wat satu portion, satu portion...makna kena msk tuk sorg2 mkn...panaskan minyak sket and goreng telur ngan kuay teow td bila dh masak rupa dia cam telur dadar..[next time saya amik step by step yer]
  2. utk kuah tumis bwg putih, ayam, daging bila separuh masak masukkan air. masukkan cili padi yg diketuk and biar kuah mendidih...bila dh mendidih perasakan and masukkan sayur dan udang. udang tak perlu masuk awal2 sbb nnti overcooked.
  3. sayur tak yah bg masak2 sgt hilang zat nnti..perahkan sket limau and pekatkan dengan air tepung jagung...bila dh pekat tuang dlm kuay teow tadi..
  4. taburkan daun bawang dan bwg goreng...siap tuk dimkn and sedap klu mkn ngan cili potong...nyum2
~~end~~

Wednesday, March 23, 2011

Hantu Kak Limah Belakang Rumah...


apa perasaan korang klu ada hantu kak limah belakang rumah korang...seram ko...nielah nak citer kat korg nie smlm dh dekat kul 10 lebay saya nak pi sidai kain blkg rumah...dh ler kat blkg rumah sunyi2 sepi kan...sib baek ada koko ngan tiggy teman so takderlah terlampau takut sgt...

tengah2 saya sidai bju tu smbil cakap sorg2...eh silap saya ckp ngan kucing tu tetiba ada sayup2 dengar lagu awie....pas tu tetiba plak ada bunyi yg mcm lagu seram2 tu...tp sayup2 mcm dengar tak dengar...ah sudah apa plak seram2 nie...terus laju sidai baju...lama lah palk nak abis...munyi dh semakin menyeramkan....dgn hanger jatuh lah, dgn nak sepit undies lah...mmg menguji kesabaran tul...

tetiba dh sudah cepat2 nak masuk umah dengar plak....husinnnn, husinnnn, husinnn....ceh ada org tgk hantu kak limah plak...rasa org umah blkg tp dia punye bukak sket punye kuatlah....tak sangup nak dgr part yg hantu kak limah teman awie tido tu terus laju masuk kunci pintu....penakut punye pslkan...nasiblh bkg rumah tembok tinggi klu tak mesti ada jer fikir yg buruk2 huhu....

~~end~~

Tuesday, March 22, 2011

Perut Kenyang Hati Senang ...

citer nie nak citer semalam lai tp disbbkan internet kat opis nie cam semput2 jer pastu terus fed-up....terus tak blog hop ponx tak, apa2 ponx tak....so ahad tu eman mkn nasi arab mmg byklah...dia jer mkn dh suku pinggan tak masuk lai ngan roti canai panggang tu...





see the mulut nganga besar2...mmg besarlah nganga mulut...lai lah tgh rakit main lagi laju dia mkn...bila kita sebuk menyuap diri sdri smpi lupa nak suap dia bkn main marah mamat tu...smpi nak amik and suap sdri...harap maklumlah sepah2 oke mkn...tp nak wt camner kenalah bg kang ngamuk2 sapa nak tanggung...huhu

lepas dh mkn tu saya ckp ngan mydear kita tak yah blk dululah kita jln2 dulu depan kedai...sbbnye petang tu masa pi beli brg kat alamanda mmg eman dok dlm stroller sepenuhnya tak bg peluang ponx dia jln sdri...maklumlah org ramai kat alamanda tu...mak pak nye pulak sayang lemak, so tak larat nak mengejar dukkan jer dlm stroller dh ler mamat tu muka masam jer...haha bdk kecik ponx pandai tarik muka...jgn macam tu eman nnti cepat nmpk tua....biar ceria2 sket brulah awet muda...huhu




kemain suka lai dia dapat lepas bebas, berlari sana sini...nmpk kucing nak kejar plak...siblah kwsn tu selamat so biarkan jerlah dia jln...bila dia rasa jln dh jauh dr kitaorg dia pusing balik...huhu inilah dia kenyang perut senang hati....


lupa nak smabung sket lai...lepas mkn nasi arab blk umah dlm keta eman nie pi bantai melompat2 plak dlm keta...spjg umur dia rasanye inilah 1st time dia lompat2 kesukaan dlm keta...nie mesti sbb terlebay mkn nasi arab lah nie...caj terlebay sudah...huhu

~~end~~

Monday, March 21, 2011

Dinner at Saba Again...

tak tau utk kali ke berapa tp kitaorg mmg suka sgt mkn kat saba...oke utk pengetahuan korg saba cyberjaya adalah lebay sedap dr saba wangsa maju sbb pure chef dia ada kat cyberjaya...so sapa2 yg nak rasa kesedapan berkekalan silalah ke cyberjaya...cehh promote cyberjaya nmpk...huhu kot2 korg nak terserempak ngan kru boley lah gi cyber nie... =P

so kepergian kami kali nie kami order menu lain plak...kita kena berani mencuba barulah rasa idup lebay extreme...kena berani mencuba sesuatu yg baru....so meh tgk menu dulu utk org2 yg baru nak rasa2 mkn kat sini supaya bila dh kat sana takderlah tercangak2 or tergagap2 nak pilih mknan...









menu nie takderlah saya nak letak semua page ini atrnye lah...siap harga sekali so boley lah korg bajet2 nnti...kot2 lah nak banjer family mkn or tetiba duit tak kuar lai dlm poket ada bbrp RM...boleylah takderlah mahal sgt mkn sbb portion dia besar punye...




kabsha chicken kitaorg amik yg quarter chicken...harga RM13 klu amik yg stgh ekor ayam harga RM15...tak yah amik ayam besar2 ponx takper sbb nasi dia dh sedap....eman ponx bkn main lai nganga siap ngamuk2 lambat suap....satu pinggan kitaorg mkn ber3 so agak byk jugaklah...klu jenis yg kuat mkn boleylah mkn sorg2 tp saya nasihatkan jgnlah sbb kekenyang melampau akan menyebabkan kemengantukkan melampau...haha



inilah menu baru yg kitaorg cuba lamb akdah....harga dia RM15...mahal sket sbb kambing..ada jugak ayam RM13 tp kita cuba kambing dulu...akdah nie dia dtg sekali dgn roti...roti dia plak cam rasa roti canai tp roti canai yg dibakar sedap, tak liat dan besar...boley tgklah gbr kat bwh nie tgn mydear ngan roti tu punye perbezaan...rasa dia plak sedap...lamb akdah nie dia adalah kambing yg dicarikkan dicampur dgn kentang, coriander and chilli jeruk lah kot ada pedas2 sket ada rasa rempah tp tak memuakkan...mmg best..



air cam biasalah klu mkn kat sini tak sah klu tak minum barbican...kali nie saya amik perisa peach tp tak best plak....sedap lai raspberry ngan strawberry...mydear plak minum ice lemon tea....

so total kitaorg mkn mlm tu saya tak tau sbb mydear yg byr...rasanye tak smpi RM40 kot...huhu meh layan dulu gbr kami ber3 terutama sekali gbr tuan blog yg dh semakin bulat...menci2 saya dh gemuk... =(




~~end~~

 
Design with love by Jiji for Zamimie