Friday, April 29, 2011

Summer Palace, Marriott & Dataran Putrajaya...

nie citer sabtu lepas...dh nak masuk sabtu lai satu dh kan...huhu bz sket takder masa nak update cepat2...petang2 jer baru ada free time nak buat blog...mlm jgn ler eman tido mama dia ponx ke laut sekali tertido...huhu

kali nie mydear banjer mkn chinese food lai mengubat hati lara mkn kat chinese food yg mahal ari tu...huhu lai ponx dh takder menda nak wat jom kita pi besarkan perut dan montot huhu...kitaorg kuar rumah lepas magrib dlm kul 8...sedap2 dh nak sampai eman tido plak...ini sbb siang tido sekali jer...bila suh tido ptg tu dia takmo asik melompat lebay tinggi jer...samapi kat Marriott ponx dia tak bgn nasib bwk keta mydear ada stroller dia dlm tu...klu naik keta saya kenalah mengendong budak debab tu...sblm eman bgn sempat ler bercamwhore kejap..huhu




Marriott putrajay nie rasanye dah 6 kali kot saya mkan kat sini...3 kali terrace cafe and masuk nie 3 kali jugak kat summer palace....sbb dekat ngan umah kan so kesini lah mydear ajak...klu ikutkan saya nak ajak pi kl jer...huhu so meh tgk apa yg kami makan gbr yg saya smpt amik sblm eman bgn...lepas tu dia dh bgn saya nak mkn ponx tak masuk dlm perut rasanye...kejap nak itu, kejap nak ini, kejap tak nak...kerenah macam2...

.:: menu ::.


.:: table setting ::.

appetizer
.:: peking duck ~ sedap lai mkn kat shangri-la kl yg nie biasa2 jer ::.


.:: Schezuan soup ~ feveret mydear nie...eman ponx suka wpun pedas2 sket...nak cuba buatlah ::.

.:: salted egg squid ~ my feveret nie mkn smpi jemu [tpi lom jemu2 ponx lai huhu] ::.

.:: ginger beef ::.

lepas dr pada nie eman ponx bgn ada lai saya tak amik gbr...bila eman dh bgn mcam2 lah yg dia nak chopstick lah nak mangkuklah, nak chinese tea lah...mmg tak aman nak mkn...pas tu bila tak bg mulut bising2 jer...dh ler dlm restaurant tu kitaorg jer...huhu waiter tu tgk jer... lepas tu ada penyanyi mmg dia tgu jer kitaorg blk sbb lepas jer kitaorg kuar pintu depan bru stop nyanyi....mula2 nyanyi lagu cina lepas tu dh kitaorg jer melayu terus nyanyi lagu melayu lagu rosa aku bukan untukmu...terus saya tepuk tgn sorg2...huhu dia nmpk lah tu sbb bila saya nak blk dia lambai2 saya... =P 


.:: si bulat ketiduran ::.

.:: merenung swimming pool.. ::.

.:: posing yg cheecky tau... dia wat mata cam tu sbb dia ingat kamera tu kuar flash huhu ::.


.:: lagi pose cheecky ::.

lepas abis mkn tu dh kul 10 cam malas nak blk lai sbb mlm masih muda kan sbb ari sabtu mlm...so saya ajak mydear pi putrajaya lepak2...terus ke dataran putrajaya depan masjid tu...tp kat dataran tu tgh wat renovation lah kot tak ley nak biarkan eman berlari2 kat situ...lepak jer tepi2 atr masjid tu...saya tgk mlm2 tu best jer org dok kayuh basikal...lepas tu yg plg best ada satu family nie dia kayuh sama2...cam best jer terus usulkan idea kat mydear beli basikal...cam best gak katanye so tgk keadaan nnti camner...





budak yang kagum dengan lori dan bus...klu nmpk bus and lori smpi terteleng2 kepala nak tgk...

oke dh habis dh

~~end~~

Thursday, April 28, 2011

Annoying Betul lah....

sebelum tu nak minta maaf kepada sesapa yg baca klu korg sdri ke, bf korg ke, abg korg ke, suami korang ke, ayah korang ke atau sapa2 yg ada kena mengena ngan korang...minta maaf siap2 sblm kutuk sbb mmg annoying giler okeh...

selasa ari tu saya blk keja 6.30...time tu ujan lebat tp saya redah jer blk sbb nak amik eman...mydear plak ada discussion tak ley blk awal...so saya terpaksa blk cepat2 utk amik eman...bajet smpi umah sblm kul 7.30 tp jem sesangat...bygkan dr opis 6.40 smpi dekat desa petaling 7.40....sejam tu bkn jauh sgt ponx klu drive hari biasa rasa saya dlm 10-15  minit dh bley smpi tol sungai besi dh...

tp bkn saya nak citer psl jem ponx sbb hari2 ponx saya kena hadap ngan jln jem nie...dh jadi rutin harian dh...tp saya nak citer tentang keta yg pki lampu putih...kan ker keta kita lampunye ala2 kuning2 kan...bkn apa sbb tulah lampu keta tu telah ditetapkan sejak azali kaler kuning supaya tak menganggu pemanduan org depan serta org dijln bertentangan...klu org yg bwk tu mmg ler dia tak rasa apa2 sbb dia tak hadap lampu tu...

lampu putih nie menyilaukan pndgn tau tak...sakit mata saya ari tu...dh ler jln jem mmg susah nak lari2 so dok lah lane tu jer...dia plak sedap jer kat blkg menyuluh kita...nak kata lampu high beam ponx bkn...sbbnye lampu tu tak sampai kat cermin atas cuma dia nmpk kat cermin sisi saya jer...tp itu dh cukup menyilaukan mata saya...mau tengok...




nampak silaukan...secara realitinya lagi silau sbb lampu tu kaler putih...klu lampu biasa tu boley tahan lai lah....selalunye saya perasan keta2 mewah yg leak lampu nie tp kdg2 ada jugak keta2 biasa yg letak jugak....saya smpt snap gbr keta tu tp gegar2 lah and mmg betul tekaan saya keta mewah...



merz tp masa saya lalu tepi dia saya siap pandang tau tp sekali cermin dia gelap koo...byg dia ponx saya tak nnmpk...mmg ler dia tak heran klu cam tu sbb dia dok bergelap dlm keta klu org suluh ponx dia tak rasa silau...geram tul saya smpi terfikir klu lah aku dpt org tu nak letak dia depan lampu keta dia lepas tu psg high beam, mata dia saya selotape bg tak kelip...ha ko hadap lah lampu ko tu sampai menanah mata..


susah tullah dgn masyarakat yg pandai2 sdri nie...ini kira tak nak ikut peraturan lah nie...saya doa2 dia kena tahan JPJ or polis trafik lepas tu kena saman berpuluh2 kali...haha [evil laugh] marah punye pslkan...sbb saya dh kerap sgt terserempak ngan keta2 cam nie...yerlah klu gi keja2 gelap2 blk ponx gelap mmg akan selalu jmpalah keta cam nie...klu kat highway bila saya nmpk dr jauh keta lampu putih nie saya akan cepat tukar lane...tak mampu nak tanggung kesilauan lampu tu....



derang nie tak consider pada pemandu sekeliling lah namanye...klu kita drive kita tak ley lah nak pentingkan diri sdri kena consider gak org sekeliling...klu org nak msk lane kita jgn fikir dia nak pancung tp mgkn dia bru kuar simpang tu so bgj erlah dia masuk..melainkan dia pancung bru lah kita jgn bg dia masuk...menda nie kan karma...klu kita bg kat org sat lai kita nak wat cam tu org lain bg plak kita laluan...klu org buat baik kat kita, kita buat lah baik...klu org kurang ajar ngan kita balas lah blk kurang ajar kat dia...tp takper klu kita tak balas ponx takper sbb Allah maha adil...


agak2 klu kita report derang akan di ambil tindakan tak...ari tu member saya ada citer yg abg dia nak renew road tax kereta tak bley...sbb ada org report yg cermin keta dia gelap dr yg dibenarkan JPJ...pas tu JPJ suh pi buka tinted tu and lepas tu bru bleh renew road tax...klu saya report agak2 boley jugak tak?

~~end~~

Wednesday, April 27, 2011

Yati Ayam Percik, Bangi....

ahad lepas saya pi mkn kat sini...mcm biasalah weekend adalah hari mencari mkn...sbnrny sabtu ponx saya mkn luar tp tak smpt lai nak transfer dr camera...yg nie gbr dari phone sekali cas iphone terus transfer jer...sng citer...mula kitaorg blur2 jer nak mkn apa...dh jemu mkn kat mamak warta tu...fast food mmg dh lama kitaorg tak mkn...klu mkn sebln sekali jer...yg nie mmg kitaorg dh tetapkan hanya sbln sekali jer boley mkn mcd atau kfc...tuk menjaga kesihatan lah kononye...huhu

mydear tanya saya, saya tanya mydear blk...aku tanya ko, ko tanya aku...last2 mkn ayam percik lah kami...

Yati Ayam Percik

.:: depan kedai...snap dr kereta jer sbb dh naik keta bru mydear ckp tak amik gbr depan kedai ke ::.

kalau sapa2 nak tau lokasi kedainye dekat bandar baru bangi sederet dgn ice room and papparich...kalau kuar dr tol kajang straight jer arah bangi smpi jmpa simpang 3 terakhir belok kiri...kedai tu belah kanan...so kenalah wat u-turn kat depan pkns bangi....meh layan gbr kedai dulu sblm cuci mata dgn gbr mknan...

.:: tempat bakar2 ::.


.:: wall deco yg cantik...klu letak kat umah cam nie bestkan letak gbr kita ::.

.:: pemandangan dr luar ::.

.:: tenpat pembayaran ::.

sorilah gbr tak cantik ponx sbb snap pki phone jer...tak bajet ponx nak pki tempat2 cam nie sbb ingat mkn kat warta jer...tu yg tak bwk kamera tu...tp kamera phone ponx oke jugak tuh gbr masih boley dibelek huhu....

so meh kita layan gbr mknan plak...


.:: air mata kucing and soya cincau ::.


.:: set nasi kerabu ayam percik ~ RM8.90 ::.

.:: set nasi goreng ayam percik ~ RM8.90 ::.

secara keseluruhan mknan kat sini okelah boley lah klu nak g mkn lagi...sedap cuma mcm nasi kerabu tu dia kurang pedas and manis terlebay...so saya kena balance kan dgn mkn telur masin...klu tak mmg muaklah sbb terlebay manis..patut dikurangkan sket manis and lebaykan pedas...aym plak cuma ayam goreng jer yg dicurah dgn kuah ayam percik ingat ayam bakar tadi...tp saya suka jer sbb garing ayam mkn ngan kuah percik...ayam ponx besar quarter lah.....harga ponx takderlah melampau sgt...total kitaorg mkn RM33 klu tak silap saya...itu ponx dgn tambahan side dish lain yg saya lupa nak snap...

~~end~~

Tuesday, April 26, 2011

Penang Day 3 ~ Night Zoo Taiping...

ini kira entry last lah yer...sbb lepas nie dh takder amik2 pic lai ponx...lai ponx esoknye tu lepas bfast saya blk kl dh....sbb ada urusan sket ptg tu so kena rushing blk...klu tak rushing mmg saya dh pusing2 lai kat taiping tu sbb nak rasa jenjln kat tasik taiping tu...serius cantik giler...takperlah klu ada rezeki bley pegi lai....

so ptg tu lepas magrib kitaorg siap2 and kuar nak pi night zoo...sblm nie saya penah gi yg kat spore so perasaan lebay kurang jer tp yg spore night zoo tu lagi hebatlah kan...huhu sbb pencahayaan dia lebay sket berbanding zoo taiping nie suram muram jer...tak brp nak nmpk sgt binatang tu....kitaorg tak jenjln kaki ponx naik tram...mydear ajak gak jln kaki tp gelap gelita sgt2 tak berani lah saya..

eman mula2 cam blur2 sket sbb dlm gelapkan...so ada yg nmpk binatang tu agak bising sketlah mulut dia....mcm kagum gitew...sorilah pic mmg takder amik ponx...kamera saya nie gbr mlm mmg tak cntik lgs wpun kat tempat ada pencahayaan...takkan nak pki flash plak kang terkejut pak belang diterkamnye kami...huhu so lepas nie kitaorg plan nak bwk eman g zoo negara sketlah sbb dia ponx dh pndi and pham skrg nie...so mesti dia excited nnti...

.:: pintu masuk zoo taiping ::.

.:: tiket utk dewasa RM16...eman free huhu ::.

.:: air terjun buatan ::.

.:: sbb tulah saya tak suka amik guna flash...muka mesti jd pelik...tp nak wat cmner no choice ::.

so ini jerlah gbr yang oke pada mlm tersebut...gbr2 lain semua ke laut...huhu lepas ke zoo kami pi mkn jer dekat kwsn pekan taiping...tak tau nak mkn kat mana...dok Google tempat mkn best kat taiping takder lah plak....so mkn jerlah kat mana yg ada...dh kenyang blk bilik tgk ratatouille...lepas tu tgk citer cars plak...feveret eman lah nie... nasib baik seri malaysia nie ada astro...bleh gak tgk astro ria, disney channel...smbil tu dok tgk maharaja lawak kat youtube....nasib ada wifi laju sket...huhu

oke tamat dh entry penang nntikan entry cuti2 malaysia yg lain yer...

~~end~~

Monday, April 25, 2011

Sweet Sour of Eman...

eman nie dia mmg suka mkn buah...tapi ada jugaklah dia tak suka mcm durian and anggur...mgkn sbb pelik ker rasa dia so dia tak mo...tp rasa klu cuba bg byk2 kali dia mkn lah kot...so ari tu masa saya pi soping kat jusco saya amik lah strawberry korea tu dia nak2...bg satu habis dia mkn, nak lai, saya bg lai habis juga dia mkn...dekat 5 biji mkn smntra saya amik2 brg...lom byr ponx lai dh separuh bekas dia mkn...terpaksa tambah satu lai kotak...sblm nie saya pernah beli jugak ponx dia mkn smpi 2-3 biji gak...tp ikut mood lah rasa dia nak mkn byk dia mkn lah...klu tak mo dia baling2 jer...tp tulah strawberry korea tu kan manis sket berbanding yg cameron ngan australia punye..tp sesekali kena gak yg masam...so bila sekali dh terkena dia tak nak dh...pas tu bila dia dh lupa blk dia mkn lah...




so camner nak berselera tak dia mkn...yg nie dah biji yg 3 lepas abis tu mintak lai...huhu nmpk tak rmbt eman yg depan tu bergulung2...tak tau lah kenapa semakin membesar dia semakin kerenting plak rambutnye....rimas plak saya tgkkan sbb rambut dia jenis tebal...nak botakkan tp cam tak comel plak klu dia takder rambut so saya trim jer sdri kat umah...so bila pjg sket jer saya trim nipiskn tp makin lama makin rimas plak saya...lai ponx dia ponx tak bg saya potong rmbt  dia..klu time mandi saya pegang rambut and gunting sket2 dia bley rasa...sebuk tepis2...bila rambut lekat2 kat badan lagi lah dia bising geli mengeliat2...haha last2 dh tak sanggup sgt saya tgk sbb peluh kuat klu pagi dah syampoo rambt petang dh masam dh kepala...apa lai ke mamak ler ku cantas rambut itew....



baru lah puas hati tgk rambut dia dh pendek...klu tak berjerumas jer saya tgk...mula2 nak potong dia takmo pki kain lilit2 bdn tu so potong macam tu jerlah...bilah rambt tu lekat2 kat bdn pndi rimas...last2 dh tak tertahan nangis ler...huhu blk mandi lepak depan tv dengan sebotol susu sambil sila panggung smbil baring...boleyyy?? huhu masa nie dia dok tengok citer animal mechanical klu tak sila saya...klu citer chunggiton, thomas dia sukalah...klu nmpk ketapi dlm citer katon dia dh sebut dh bunyi dulu choo, choo...


itu klu nak minum susu bantal tu lah yg dia cari...org lain ponx tak bley pegang or baring kat bantal tu...yerlah dia sorang jer ada bantal nenek buatkan...huhu klu dh nak tido mamai2 ponx bley sedar org peluk bantal dia tuh...yg heran tak tau camner boley tau itu bantal dia...masa saya bwk blk dr kg just letak depan tv so dia lag yg heret bantal tu masuk bilik...bila nak susu dialah amik bantal tu baring....mgkn sbb dia katun2 tu yg dia tau itew bantal dia...tp bantal kucing belah kanan tu dia tak ckp ponc bantal dia sbb dia tak heran ponx ngan bantal tu...huhu eman2 pandai ajerlah awak nie yer....

~~end~~

Penang Day 3 ~ Check-out, Taiping & Seri Malaysia...

hari ke-3 kat penang kitaorg check-out awal...takder dh nak late check out sbb destinasi seterusnye adalah taiping...kul 12 cam tu kami dh check-out...konon2 nak blk naik feri tp mydear takmo takut tengelam katanye...haha tp sbnrnye dia malas nak buang masa...


sblm pulang ada lah snap 2-3 keping gbr tp tak byk yg jadi....mydear ponx dh malas nak layan bini dia nie...so naik keta jer terus chalooo...bye2 penang and welcome taiping perak....kitaorg bertolak dr penang lebay kurang 12.30 and smpi kat taiping kul 1 lebay...masa tu eman mmg tido spjg jln...naik kebas lah tangan2 saya dok riba dia...tulah bahana tak bwk carseat....

smpi2 jer kat taiping hujan selebat2nye...nak check-in kat seri msia lalu 2-3 kali tak gak masuk dlm tu sbb katanye check-in kul 3 so pusing2 jln...mydear dok tunjuklah tempat2 menarik kat situ...dh katanye ex-maresmart kan...huhu so kira dia mengimbau lah kenangan zaman studi2 dulu...time dating2 kat tasik tu dia takder plak ckp...huhu mgkn adalah kan tp takperlah klu dia citer kang saya jeles plak...huhu tp semenarik mana tempat tu ponx mmg kitaorg tak ley turun sbb hujan selebat2nye....nak pi mkn kat mana ponx tak tau...last2 saya ajak jer mydear check-in...

eman ponx dh bgn masa nie...nasib lah boley check-in masuk bilik utk buang apa yg patut and eman plak wat projek besar kena cuci dulu huhu...lepas tu terus kitaorg  pi kafe dia nak mkn sbb lapar...huhu order ala carte jer...

.:: ice lemon tea and sirap bandung...haus2 mmg bestlah minum sejuk2 nie ::.


.:: nasi goreng cina sekali ngan ikan masin dia letak...mmg bestlah ::.


.:: nasi goreng kampung ::.

.:: honey chicken wing ::.

bila dah kenyang barulah kita teruskan perjlnan...sbnrnye tujuan utama ke taiping ini adalah sbb mydear nak pi melawat mak angkat dia time bljr2 kat mrsm taiping dulu...punyerlah lama dh 14 -15 thn dh...saya penah gi sekali dulu...masa tu pi kenduri kawen kwn kitaorg kat penang blk singgah dulu...mak angkat nie kitaorg panggil mak long...lama dh dia sama jer mcm dulu cumanye pak long baru jer meninggal tak smpi sbln masa kitaorg pegi...tulah salah satu atr sbb utama ke sana pergi menziarah....byk menda gak yg diborakkan tp saya tak snap pic sbb bateri mmg betul2 dh kong and malu plak nak snap pki phone takut org kata nak menunjuk plak...huhu

.:: tak yah nak teleng2 kepala gbr nie mmg saya amik dr atas kepala eman...masa otw nie borink2 dia dok tgk pamphlet tp tebalik...huhu mmg klu tgk buku or majalah dia suka tgk terbalik tp skrg dh pndi dh ::.

so blk tu dh kul 6 ronda2 lai sekitar taiping...ponx sama tak turun jugak sbb eman tido so pusing2 jerlah...snap pic ponx pki phone dr dalam keta jer...itu ponx mydear yg snap sbb eman tido dia plak mls nk turun dr keta...huhu

.:: bukit larut ::.
Bukit Larut is Malaysia's oldest hill station and founded in 1884. It' located just ten kilometres from quiet Taiping in Perak. Formerly it was called Maxwell Hill. Bukit Larut is approximately 1250m above sea level. It is located in the wettest part of the country, this hill station experiences the highest rainfall in the country.


.:: pemandangan dr jauh ::.

.:: taiping war cemetery ::.
Taiping War Cemetery is a graveyard for those killed during World War II. It is located in Bukit Larut Taiping, Perak, Malaysia. Many soldiers, including some from the Royal Malay Regiment, Gurkhas, British and Australian troops, were killed during the Japanese Invasion of Malaya. This graveyard was erected by the Commonwealth War Graves Commission.



.:: the cemetery ::.


.:: MRSM Taiping ::.

lepas tu balik bilik lepak sbb kul 8 dh nak bersiap dh nak kuar blk ke.....

~~to be cont...~~

Friday, April 22, 2011

Penang Day 2 ~ JJCM & E-man...

ptg tu eman tido smpi ke mlm...dh kul 8 lebay ponx tak bgn lai kitaorg bukak tv kuat2...panggil nama dia supaya dia bgn ponx tak juga bgn2...punyelah letay kan tido tak menyedar diri...last2 dekat kul 9 bru dia bgn...lepas tu mydear ckp cam mls nak kuar mkn...ingat nak mkn kat hotel jer tapi mlm tu dinner buffet mediterranean lah plak...tak nak tanggung risiko byr mahal2 tp mkn tak besh or tak menepati selera...

so kami ke bgnan  sebelah jer cari makan 1st avenue...tp harap maklum dh kul 9.30 kedai ponx dh cuci periuk belanga, dh tutup ler gamaknye...tp nasib lah old town white coffee bukak lai..tp dia ala2 nak tutup gak lah...mydear plak tak mo mkn sbb rasa cam nak mkn nasi kandar beratur katanye so kitaorg order utk eman jer...mula2 oder minced chicken rice sekali dtg2 mmg memang menyelerakan tp ayam dia pedas dh...so saya suap eman mkn nasi yg tak kena ayam dgn telur grg yg menyelerakan tu...lepas tu tak cukup...order satu pinggan nasi lai...nasi kosong jer tp dia bg nasi lemak...separuh mangkuk jugaklah dia mkn...so end up eman makan satu mangkuk nasi...byk tuh...

.:: minced chicken rice...gbr google jer sbb gbr dlm phone mydear malas nak transfer ::.


bila dh isi perut dia kenyang2 jom kita pi cari nasi kandar beratur....on gps senang kejap jer dh samapai...sekali tgk waktu operasi kul 10...waktu tu dh 10.05 blm bukak lai...tp org beratur punyelah panjang...huhu kitaorg ronda2 dulu...pi padang kota lama...jln2 kat pdng smbil tgk bagnan majlis perbandaran yg bercahaya...cntik tul bila tgk mlm2...dh habis ronda pi blk kat situ ponx ramai lai org beratur terus kami blk hotel jer...nasib perut tak lapar sgt....

.:: padang kota lama...kamera tak bwk so amik pki phone jerlah tp tak cntik plak gbrnye ::.

.:: punye ramai org beratur kang sampai giliran mknan dh habis  plak...sgt keciwakan klu cam tu...::.

.:: GPS yg byk berjasa...i lap youuu ::.

balik2 jer lepak dulu kat lobi sbbnye eman kan dh tido so dia dh recarge and sangat aktif yer...panjat sana panjat sini...mmg memerlukan tenaga yg penuh utk menghandle dia...huhu bila dh tak ley nak handle tu yg terus naik bilik tu...huhu

 .:: ingat kat rumah ke siap landing2 lai ::.

.:: sebuk ushar org ::.

.:: seronok jer dia dh kenyang dh cukup tido seronok lah dia ::.


pas tu ingat cam nak tgklah kat traders lounge tu apa yg ada sandwich ke, crossaint ke...sekali smpi2 dia dh tutup lampu daaa...rupa2nye kul 11 dia dh tutup...so buat2lah mintak air mineral nak cover malu punye psl...terus naik blk jer layan drama kat tv1 smpi tertido...huhu

~~to be cont~~

 
Design with love by Jiji for Zamimie