Tuesday, May 31, 2011

Kembali Semula...

lama dh blog tak berupdate bkn apa weekend ari tu blk kg sbb my lil sis tunang...nnti update kemudian nak kena tgu gbr dr mysis bru bley update...[angah jgn lupa email gbr..kang aku takder modal huhu]

lepas tu dtg2 opis internet tak bley guna...mmg melangut ler depan pc...

blk2 rumah on pc eman dh rengek2 nak duk kat riba..bg chance lah dia dok sekali tp tak ley jd jugak smbil menaip sambil tu juga dia menaip sekali...

mengadap ipad dia ponx sama nak mengadap...klu nak dok tgk diam2 takper ini sama naik menekan...adoyai...last2 semua tutup baring and tgk tv abis citer...huhu

so skrg nie tgh amik mood nak menulis...

~~end~~

Friday, May 27, 2011

Selimut Busuk..

selalu org kan ada bantal busuk kan...kali nie bkn bantal busuk tp selimut busuk yg ala2 bantal busuk...huhu sbb selimut tu wangi jer...cerr korg tgk gbr eman kat bwh nie...






inilah selimut busuk eman...sbnrnye selimut nie saya yg punye sbb saya nie penyejuk orgnye...mydear ngan eman plak derang nie pemanas so kipas nak laju...klu bukak aircond lai lah saya tak tahan...so tak tau camner bley terjebak kat eman time dia nak tido nak dekat ngan saya...mula2 tak perasan smpilah sejak2 nie saya perasan klu time nak tido tu saya selimut diri saya dia marah and tarik2 selimut tu...lepas tu yg plg crucial baru2 nielah mlm dlm kul 3 lebay dia bgn nak susu pastu mengamuk2...dh bg susu ponx minum nganmuk2 smpi buntu kami berdua...pastu saya perasan kaki dia kuis2 selimut tu mcm nak amik saya tariklah bg dekat ngan dia terus senyap minum susu and tido...adoyaii

dia suka klu time nak tido tgn dia raba2 tekstur selimut tu...pastu smlm plak mydear takder sbb dia dh kat jakarta...so saya watkanlah eman susu sbb nak pack brg nak blk kg ari nie...panggil dia minum depan tv tp dia tak kuar2...saya risaulah kang dlm bilik tu dia minum susu kang dok tuang2 atas katil...sekali saya panggil dia kuar smbil seret selimut nie...letak atas karpet and baring atas tu tak berbantal...rosak dh budak nie...huhu

yg jd mslhnye selimut tu besar bila dia guling2 atas tu cam terbelit kat badan bahaya...bila tak bg mengamuk2 plak...nak potong bg kecik sayang plak sbb itu sbnrye kain ihram bapak saya pegi haji dulu..saya suka jdkna semlimut sbb dia cam berat and lembut tak mcm selimut yg lain...tp sbnrnye tak naklah biasakan ada selimut busuk or bantal busuk kang terbawak2 plak...takper saya nak pi simpan selimut tu nnti tgk bley ker tak tido...huhu

ke korg ada jmpa selimut cam nie jenis kecik...klu ada bgtau ek... :)

~~end~~

Thursday, May 26, 2011

Wednesday = Pink Day...


rasanye semua org ponx tau psl nie...tp saya bkn nak citer detail psl nie ponx...huhu so smlm kitaorg pi alamanda...jrg pegi alamanda weekdays so sbb nak beli casing ipad and mydear pulak ari nie nak fly ke jakarta so smlm adalah hari yg sesuai ke sana...smpi jer beli casing ipad terus solat n mkn...dh takder menda nak wat terus ajak mydear mkn eskrem...ada kiosk eskrem bru jenama cream & fudge klu tak silap tp tak berani nak trylah...kita mkn tempat yg biasa kita mkn...huhu

masa tgh pilih2 eskrem tetiba bdk yg keje baskin robins tu ckplah psl hari pink nie...teruslah menjajau cari brg pink yg ada...mestilah sayakan takkan mydear plak...saya tak pki bju pink, casing iphone pink dh tak pki lai dh, jam pink ponx tak pki sbb smlm pki bju biru...kelebek sket2 jer dlm beg terus ckp takder...tetiba toing terpikir braces pink...tunjuk kat adik tu; "dik, braces pink bley ke?" terus adik tu layankan ajer paksa rela...haha

lepas tu duk kat tepi2 tu mkn eskrem tu cari tisu dlm beg terus terjmpa keychain pink ngan towel muka pink...citt ada rupanye takderlah malu nak tunjuk braces huhu.....so lepas nie nak pi mkn eskrem hari rabu selalu...haha oke dh tu jer nak citer...

~~end~~

Four Seasons Langkawi

masa hari kedua petang tu kitaorg ke area2 pantai pasir hitam sbb konon2 nak cari pasar malam..sekali psr malam dia kecik jer...terus tak jd pegi lajak ke tanjung rhu ikut signboard four seasons sbb nak tgk cmner rupa hotelnye...sbb ari tu masa nak booked hotel ada gak tgk hotel nie tp cam melampau2 sgt harga dia... cerr korg tgk rates dia kat sini....semuanye 1k ke atas..huhu telan air liur jap...

four season nie kwsn dia sunyi jer...kitaorg msk smpi dlm tp mcm takder org dlm tu...ada 2 pekerja jer kat lobby yg lain mmg tak nmpk...mmg tenanglah...dh ler tempatnye mcm kota lama2...cuba korg tgk gbr bwh....







ini jer yg smpt saya amik sblm bateri kamera kong....lepas tu dh otw blk bru teringat ada compact camera dlm handbag...mmg tak ingat lngsg sbb dok usung kamera godang jer huhu...tp kitaorg jd takut plak sbb dh sunyi jer...ini klu nak hanimun sesuailah kot sbb sunyi serta jauh dr org ramai...nak msk jln nie takder ponx pekan ker or rumah org...mat salleh sukalah kot...huhu kot2 ada rezeki terlebay nnti teringin gak nak duk sini...dpt duk 1 mlm ponx jd lah...huhu

klu nak tau gbr sepenuhnye korang tgklah web Four Seasons nie sdri ek...

~~end~~

Wednesday, May 25, 2011

Langkawi Day 3 ~ Langkawi Airport & Westin Lounge

entry langkawi terakhir...semntra rajin nie smngt terus update ler malas nak tangguh2 kang teroverlap ngan entry lain plak...saya nie suka wat entry ikut turutan sbb tu lah selagi tak habis tak kuar dh entry lain...ngeh

so lepas jer mkn kat the loaf tgk2 jam dh kul 4 lebay sah2 mmg tak sempat lah nak jenjln ke sana sini lai...terus lah mydear pecut ke airport tuk check-in...sblm tu pulangkan keta dulu...owner dia tunggu jer kat situ...so far minyak kitaorg guna RM30 tp sblm blk tuang lai RM10 sbb takutlah kn tetiba tank 0 tetengah jln tak ke meniaya...


.:: total beg kitaorg 26 kg jer...see beg ijau dh beranak...huhu masa pegi beg kecik tu letak dlm beg besar tu ::.

.:: airport langkawi kecik jer...nmpk cam style open air punye ::.

.:: tak tau kenapa eman bekejar kat kerusi nie...sebuk nak panjat plak tu tapi tak bley ponx...huhu ::.

.:: dia kagum ngan conveyor belt tu bwk beg tu...tu yg smngt berlari ke kaunter nak tgk ::.

.:: kenangan terakhir kat langkawi ::.

lepas dh check-in terus kitaorg masuk kat balai berlepas...tp tak bley berlepas ponx lai sbb flight delay 20 minit...nasib lah westin ada lounge so sbb customer westin bley lah nak dok lepak dlm tu...best lah sbb kerusi selesa...bilik air ponx selsesa siap ada towel tuk lap muka ala mcm dlm hotel lah kiranye...klu nak massage ponx bley...ada neck, shoulder ngan massage kaki...tapi kena bayar lah brp RM tak tau plak...tp biasalah standard2 hotel huhu...

.:: depan lounge ::.

.:: mydear ::.


.:: pc ponx ada klu nak guna ::.


.:: nak minum, cake, sandwich ponx ada hulur duit jerlah hehe ::.

bgs tul sbb westin jer satu2nye hotel yg ada lounge kat balai berlepas...sgt menjaga customer lah....so sbkan flight delay kami tak berapa heran sgt sbb dok kat sofa empuk...rasa nak tertido ponx ada...huhu

lepas tu dlm kul 5.40 bru bley nik flight....peristiwa dlm flight mmg tak dpt dilupakan eman muntah kat blkg saya...sbb masa tu dia nangis so saya dakap lah dia last2 batuk2 muntah...nasib kena tudung so bley lah bukak and cuci...tp cam biasalah muntah susu harap maklum...tu mmg kenangan yg plg saya tak ley lupakan...nasib nak blk dh masa tu huhu...turun2 flight amik beg, amik cab terus blk umah...huhu smpi2 umah kul dekat pukul 8 and smptlah smyg magrib...lepas tu perut plak lapar terus masak bodo2 yg mengakibatkn semua org berselera mkn...huhu

so far best lah langkawi walaupun byk tempat yg tak sempat kitaorg gi....so mydear ckp next year nak g lai...huhu bestlah tu...tulah dr dulu org ajak pi tak mo skrg bru rasa bestkan....oke habis dh entry langkawi...dh bley update entry lain..ngeh2

~~the end~~


Tuesday, May 24, 2011

SMART Tunnel tutup...

klu tak silap saya dh 3 hari smart tunnel tutup...so harap maklumlah yer klu smart tunnel tutup mmg jem hazab lah...smlm saya pi opis lmbt ponx still jem lai smpi sg. besi...masa tu dh kul 10 plak tau spptnye jln dh clear...lepas tu pagi nie saya pi keja cam biasa sekali turun dr MEX tu dr atas dh jem...grrrrr tension jer...jln mmg mcam siput lah...selalu jln slow tp tak cam siput...pas tu cam biasalah klu jem harap maklum dgn minyak (dgr2 RON95 nak naik smpi RM2.40) dr rumah meter tunjuk bley jln 234km sekali smpi opis tingal 160 km...selalu akan reduce 35-40 km jer...ini 70 km dah guna utk minyak...nmpknye sok kena kuar rumah kul 6.20 pagi lah klu cam nie....

pas tu bos saya ckp tak ley salahkan smart tunnel sbb sblm ada smart tunnel oke jer...tak ley lah ckp cam tu sbb skrg nie pertambahan kereta kat jln rasa dh berlipat2 kali ganda....org ramai lebay selesa naik kereta dr pengangkutan awam sbb pengangkutan awam tak efisen...lepas tu ada sstgh tempat susah nak dpt pengangkutan awam...klu mcm saya dr BSP sblm pregnant saya mmg naik KTM tp harap maklum sbb saya kena kejar train kul 6.10 pagi tau...klu lmbt sket sesak ler train tu...nie bkn stkt sesak laga2 buntut jer...nie dh tahap sesak2 yg himpit2 punyer...pas tu kan kekdg subuh masuk lmbt mmg tak smpt nak solat subuh...

dh tu jer nak ckp sbb tension tak ley nak pikir byk sbb nanti stress...huhu

~~end~~

Monday, May 23, 2011

E-man Tak Sihat...



lama dh eman tak kena sakit yg agak teruk (tak minta ponx klu bley dijauhkan)....tp bknlah teruk sgt ponx...cuma batuk dia yg agak teruk and kena amik neb...smlm pi klinik and doc ckp ada wheezing so kena amik nab....mlm tadi dlm kul 1.30 dia batuk lai teruk plak tgknye...bila dia batuk nmpk sgt kahak byk tp dia telan blk lah kahak tu bila batuk...bila dh batuk nangis plak tu...ermm lagilah bertambah teruk...

bila dia batuk2 and berkahak terus kitaorg jadi cuak2 sbb takut kisah lama berulang kembali...sila baca disini...yerlah kesian tak waktu tu kena wat phsyio lepas tu kena sedut kahak tu...tp takper bgs sbnrnye klu kena sedut...sbb klu dia dok lama2 dlm paru2 lai tak elok sbb bley sbbkan jangkitan kuman....

tapi pagi nie bgn2 jer bg lah ubat elok jer melompat2 berlari2 mcm org tak sakit...lega lah juga sbb demam dia ponx tak tinggi cam dedar lah sket...so maknanye takder kuman lah dlm dada dia...risau klu demam panas melampau tu mmg ada kuman dlm badan so better watch out yer kawan2 klu anak demam panas melampau...

so ptg nie nak bwk pi klinik lai nak tgk byk lai tak kahak dia...klu byk nak kena amik nab...harap2 dia okelah...

~~end~~

Friday, May 20, 2011

Langkawi Day 3 ~ The Loaf

balik jer dari Galeria Perdana saya terus pulun kemas brg...mydear plak tugas dia bg eman mkn, tugas yg plg mencabar tu...klu tak paksa mkn dia mmg susah nak mkn...so sbg peringatan dh terkena masa nak dtg tu kitaorg terus call airasia nak tambah luggage sbb bila tambah sblm check-in takderlah dia caj melampau2...so kitaorg amik yg 25 kg...rasanye RM45 kot tak perasan plak saya sbb mydear yg uruskan...

bila dh siap mkn eman plak ngamuk2 nak tido...so tidurkan jerlah dia...kiatorg late check-out kul 2 bru check-out...ada lai 3 jam jer sblm nak blk kl...so apa2 ponx pegi cari mknlah dulu...nak pi makam mahsuri mmg tak smptlah so kita mkn jer...ke the loaf dekat perdana quay area pantai kok...jln menuju kabel car...


sampai2 panas kan so bila masuk dlm kedai lega jer...siap dh duk kat kusi amik bbychair letak dh siap2...sekali waitress dtg bg tau dh reserved...marah betul saya nape tak bgtau siap...kitorg siap dh duduk amik bbychair dgn susah payahnye baru nak ckp kat dlm dh ada org reserved bgtaulah masa kat pintu masuk tu...failed lah tang nie...the loaf nie kecik jer...tak muat kot klu nak masuk smpi 50 org...nak taknak kenalah dok kat luar dh malas nak fikir dh...sib lah dpt kipas besar...patut letak kipas yg ada sprinkle air yg cam kabus tu lagi bgs...so lepak lah kitaorg kat luar dgn cuaca and suhu kul 3 ptg harap maklum...panas ler...huhu tepi laut plak tu stgh jam lai dok lepak kompom sunburn...ngeh2 





kat perdana quay nie kira mcm kat marina bay...tempat port kapal2 layar...mmg heaven lah tgk..sapa lah yg punye kan... 

so kita layan jerlah gbr yer...klu agak2 terliur tu sila gi the loaf kat pavillion wpun derang kata kureng sket..






.:: kak kipas tu tuju blkg saya yer..saya panas nie ::.


.:: the menu ::.


.:: the dear..eh silap2 mydear tgh tekun nak pilih sbb kawan tu tgh lapo nasi katanye haha nasiblah yer.. ::.



.:: type of pastries and bread yg mmg mengoda selera ::.


.:: pilihan jem yg ada ::.


.:: ini menu dia...klu nak belek2 lai bley pegi kat web dia...ada dia tunjuk so sng klu nak pegi takderlah lama nak belek satu2...dh ler perut lapar sure ponx nak...huhu ::.

so meh tgk apa yg kitaorg mkn ari tu...serius mmg semuanye sedap sgt...tak rugilah byr mahal2 huhu...

.:: kitaorg amik 3 jenis pasties...yg 3 segi tu topping dia kelapa...sedap ooo 1st time mkn cam nie...yg kat blkg tu beg gucci saya..eh silap yg blkg tu roti dlmnye ada sosej and yg depan nie chocolate petite tu jer satu2nye nama yg saya ingat..haha semua ponx best ::.

so kat bawah nie adalah main dishnye...tp secara keseluruhannye mmg semuanye sedaplah...bley pegi lah next time kalau dtg sini lai...tp nak kena dtg ptg2 bila dh redup...kot2 boley nmpk matahari terbenam kan....mesti lai best....
.:: mango adn apple juice ::. 


.:: The Loaf 's Club Sandwich ~ RM22 ::.


.:: Spagetthi Carbonara ~ RM32 ::.



~~to be cont.~~

Thursday, May 19, 2011

Langkawi Day 3 ~ Galeria Perdana

hari last dh nie saya di langkawi...flight kitaorg kul 5 ptg so sempat lai nak ronda2...so kitaorg pagi2 lai dh bersiap takder lepak2 lai kat bilik...so sblm kul 9 kitaorg dh kuar dr bilik and pi bfast..bfast ponx tak lama mana kejap jer tapi melayan eman yg jadi lama...so mmngdkn bfast takderlah best mana so aim apa yg nak mkn, mkn2 and cabut...so dlm masa 20 minit dh siap terus menuju ke galeria perdana...

.:: mula2 siapkan si kecik nie dulu bru org lain bersiap ::.

kali nie saya yg drive nak rasa drive honda city sbb mydear ckp best...kot2 klu ada rezeki boley beli nnti kan...huhu dr westin hotel nak ke galeri perdana takderlah jauh sgt dlm 15 minit smpi lah...masih awal pagi tp dh bukaklah...masa kitaorg smpi tu ada satu rombongan tak tau dr mana and kitaorg jer...

.:: gbr kenangan perlu ada huhu wpun bkn keta sdri ::.



Bangunan nie dh rupa cam dewan konvokesyen kat uum dh..memang besar betul dua tingkat plak tu...di bina utk menyimpan segala cenderamata, pingat dan juga hadiah yg diterima oleh bekas perdana menteri Malaysia Tun Dr. Mahathir Mohamad dan isteri dia... ini kerana dia percaya segala apa yg diterima semasa bertugas adalah on behalf of Malausia...so kepunyaan Malaysia lah maksud dia...so sbb tu dia wat kptsn utk pamerkan supaya rakyat bley tgk and belek koleksi ini semua..



.:: tiket masuk dewasa RM5...and klu bwk kamera RM2...so klu dh bwk kamera sangkut kat leher takkan nak ngelat plakkan so byr jerlah RM2...huhu tak kisah ponx sbb klu sblm masuk mmg kitaorg akan tanya siap2 bley amik gbr atau tak dulu bru msuk ::.



.:: yea jer eman nie apa yg dia tunjuk tak tau lah saya ::.

kat dalam nie dia ada bhg dh section2...mcm brg kaca, barang perhiasan, survenior kayu, kereta ponx ada...bhgn senjata satu bhgn..klu nak belek satu2 mmg mkn masa 2-3 jam kot...saya just tgk random jer mana yg menarik tgk, belek, baca...klu tak brp nak menarik lalu, tgk and jln jerlah...huhu klu gbr nak amik sesatu plak mmg beribu2 lah...so saya snap mana yg saya rasa menarik jerlah...ada byk lai tp tak tersnap plak..huhu


.:: lurve this picture cam subjek memandang ke arah menda yg sama ::.

.:: cantik tul siling dh mcm kat masjid...tp bila tgk nmpk sejuk jer ::.

.:: sesajer ngegada haha ::.

.:: yg nie bahagian automobile...bhgn nak kuar dh nie ::.

kat kawasan nie eman plg suka sekali...sebuk jer dia nak masuk kat kwsn kereta tu...dia nk masuk dlm keta tu lai...dh ler ada pak guard kat situ nasib tak kena halau jer...huhu

gbr kat bawah nie saya dh cantum2 kan...nie yg kira oke lah...klu byk2 letak kang pengsan plak korg nak tgu loading page nie...huhu






last sekali gbr eman yg menjadi pujaan hati mak ngah jgn sentap ooo mak ngah...huhu tatap lah lelama yer kot2 kenan kat baby dlm perut... =)



balik dari galeria perdana nie terus blk hotel and nak packing serta check-out terus...tp sblm tu singgah dulu kat idaman suri nak tgk apa yg menarik lai utk dijadikan habuan utk dibawa pulang...still cam biasa coklat juga huhu...lepas tu tak jugak blk bilik...singgah dulu kat langkawi fair shopping mall dulu sbb nak beli bubur mcd utk eman...bdk nie mmg susah ler nak mkn masa kat sana...semua jer tak kena ngan tekak...bubur mcd gak yg dia telan...huhu

~~to be cont.~~

 
Design with love by Jiji for Zamimie