Wednesday, June 29, 2011

Assistant Chef...

skrg nie saya plg bercinta nak memasak klu tinggal berdua jer ngan eman...sebab dia nie suka sangat mengekor saya sampai ke dapur...lepas tu dh ler mengekor suka plak dok bwh kaki cam nak bergayut kat kaki...saya risau sbb tgh2 masak nnti kot2 terpercik ke minyak kena dia...lepas tu plak bkn stkt dia nak bergayut kat kaki dia siap nangis sekali nak suh dukung...nak tak nak saya kenalah dukung...sbbnye dia nak tgk apa yg saya buat kat atas dapur tu...

klu duk atas baby chair tu dia tak nmpk sgt sbb terlindung dgn badan saya and saya tak ley letak dia dekat2 sbb takut dia capai apa2 atas kabinet...bglah mcm2 menda nak bg dia leka...tp takder maknanye 5 minit jer leka, 5 minit lepas tu dia start lah baling2 barang tu kebawah...saya kutip bg blk, dia buang blk...lepas 3-4 minit kejadian begitu dia nangis blk...tu yg jadi malas tu...


junior [kucing] ponx tak nak main ngan dia sbb dia main kasar...yerlah bdk kan manalah tau berlemah lembut...klu dia tau berlemah lembut takderlah dia baling kaki saya ngan tin sadin hari tu...menangis kejap saya...rasa cam putus plak urat kaki ku huhu...yerlah tin sadin tu lom bukak ponx lai...bdk plak mana bley control balingan dia kan so lu fikirlah sdri...rasa cam kena karen voltan tertinggi lah... :(  nak marah ponx dia bkn paham tp mydear marah lah jugak kat dia...cebik2 sket dtg kat saya senyum2...pujuklah tukan...

so skrg saya dh jmpa dah cara yg nak bg dia leka smntra saya masak...yerlah klu nak tgu mydear blk kang pukul brp plak saya nak mkn mlm..dah ler saya smpi umah kul 7 lebay...caranye adalah dgn ipad...kompom dia akan leka dgn syarat dia tak putus asa...sbbnye kdg2 buka youtube tukan lmbt sket loading...so dia nie tak sabar menunggu..kang berguling2 plak atas lantai tu...bila dh bosan dia bukaklah puzzle ke or apa2 yg boley dia main...dia dh pndi unlock and touch sdri pilih apa yg dia nak...tp satu jer kesabaran dia kurang sket...cth mcm puzzle kan setakat touch dan drag jer cuma dia kan takley rasa cam nak pegang tu sbb klu puzzle yg sbnr kan sng nak cantumkn yg ni kena kesabaran sket so dia cam ngamuk2...dh kan kena pujuk and pegang tangan dia, kira cam guide lah...pujuk tu mcm ckp eman kenalah sabar, wat slow [mcm lah dia phm huhu]...





dapur saya sempit sket lepas tu gelap sket sbb guna lampu hood jer...lampu dah rosak tak betul2kan ponx lai so gbr tak terang sgt...tp saya terang hati jer masak kat dapur tu... =P siap bley msk red velvet lai tau...huhu bila dia dh leka ngan ipad nie dia takderlah kacau saya cuma bila saya ke peti ais dia ponx nak ikut...seret jerlah ipad tu ke peti ais...pdhal saya nak amik brg jer...takperlah janji dia bahagia....tp part kelakar dia plg takut klu bunyi menumis and menggoreng bila part yg minyak dh panas kita maskkan ayam ke bwg kan dia bunyi cam kuat sket terus campak ipad lari pegang kaki saya buat muka cuak...mmg tiap kali dia wat cam tu tiap kali tulh saya gelakkan dia...funny oke bila tgk reaksi muka...huhu terkejut lah kan...  

harap2 takderlah dia bosan sbb stress saya klu nak masak org merengek2 kat kaki nie..dulu2 masa blm lekakan dia ngan ipad klu dia rengek2 kat kaki saya...saya tutup semua, pintu dapur terus naik atas...tak yah masak puas hati...huhu 

~~end~~

Dapat 2 Hari jer... :(

baru dapat dua hari puasa sunat rejab hari nie dah tak pose...sbbnye hari nie sedar2 nak bgn sahur tetiba dh azan...boley jer nak teruskan sbb dh berniat tp saya takut tak larat sbb tak bersahur...sbb saya kan gastrik so tak mo tanggung risiko...sblm2 nie kan saya penah citer psl gastrik kat entry lepas kan...Gastrik, rejab dan Ramdhan...

so bila saya tgk ari tu dah dekat sbln perut oke jer tak meragam...tanda2 nak kena gastrik ponx dah takder so saya beranikan diri lah berpuasa kira mcm praktis lah kan..sbb ramdhan dah dekat bju raya ponx dh tempah dh...huhu smpt lai tukan...so dptlah 2 hari saya berpuasa so ingat nak teruskan smpi khamis tp tak dpt plak ari nie...takper khamis nie pose blk...lepas tu bley gak smbg pose bln syaaban...

masa bgtau mydear nak pose (klu kita nak pose sunat kita kena minta izin suami juga tau) dia tanya berapa hari nak ganti...saya ckplah sajer wat pose sunat...okelah kan kumpul pahala sket2...buat mana yg termampulah kan...lai ponx ari tu mmg ada niat nak pose rejab...

selain dr tu saya sbnrnye nak kecikan perut saya...kenapa nak kecikan perut sbb saya rasa perut saya dh melebar sbb klu mkn tu nak mkn byk jer...klu mkn sket2 perut tak kenyang...mkn plak asik berselera jer..so saya nak kecutkan perut saya dgn tu klu saya mkn lebay sket akan mudah kenyang...so brulah saya akan mkn sket jer mcm dulu...

ngeri plak rasa masa timbang weekend ari tu berat saya 54 kg...tp tu bru lepas mkn mlm...nasiblah sblm blk tu tak bedal nasi arab lai...klu tak timbang blk sure dah 55kg...ngeri tul tgk angka timbangan...saya bknlah obses nak kurus sgt tp seday lah klu dh gemuk nnti byk bju tak bley pki...lepas tu kos ponx meningkat sbb terpaksa beli baju baru...lepas tu tiap kali nak beli bju kena test dulu [leceh]....klu tak main sauk jer amik saiz S...klu bju kurung saya pki saiz SS...tp sbnrnye saya nak nmpk cantik di mata suami itu yg plg penting...wink*wink*wink* nak lah nmpk kurus mcm ana suzana yg mkn apa ponx tak kisah brulah nmpk awet muda sket...

dh ler masa tempah bju raya ari tu budak tu tanya akak dh kawen? dh ada anak? umur akak brp? bila ckp 29 thn terus dia tak percaya...dia ckp mcm umur 25 -26 jer...mudanye i haha...ke itu strategi marketing dia...ngeh2 so skrg gigih menjaga kecantikan muka dan kena jaga badan bg maintain jer...brulah nmpk muda sentiasa...

hoi melalut dh dari puasa ke menjaga kecantikan diri...sbnrye nak ckp saya dh gemuk [seday]...klu tak percaya cerr korg tgk gbr saya kat bwh nie sbg acara penutup...lai ponx mydear ponx dh tegur saya gemuk so mmg betullah saya gemuk...[insaf kejap tgk pavlova]

.:: mmg sajer letak gbr kabur2 nie supaya korg tak nmpk clear sgt kegemukkan itew...gedikan gbr kabur ponx letak watermark...huhu itew trademark arr ::.

~~end~~

Tuesday, June 28, 2011

Garden Cafe Viva Home...

hari jumaat lepas cam biasa klu dah rehat lama partner in crime sure akan bg idea2 mengarut...memandangkan mereka, mereka dan mereka dh gaji so kami ponx berbodong2 lah ke viva home dekat jln loke yew...klu sapa2 yg biasa lalu sure tahu kat situ dulu ada plaza ue3 dh bankrap dh and skrg dh wat shopping mall bru berkonsepkan rumah yer...tak yah ler gedik2 nak cari baju ker (tp dlm giant ada kot jual bju)...so segala mcm brg2an rumah ada dr katil, kerusi, rak kasut...semua adalah...

*pic google





kitaorg takder lah pi beli brg rumah ponx tp kitaorg pi kat branded warehouse sale up to 70% mmg byk lah ada ashtworth, polo, bum diesel, mickey adan 2-3 brand lai yg saya tak perasan...kasut ponx ada hush puppies yg ternmpk dek mata saya yg selebihnye saya tak prsn jenama apa...so dh habis kat sini brulah misi pencarian mknan...tak byk kedai mkn kat sana..mgkn sbb baru kan so takder byk kedai lai yg bukak...kakak obor-obor sebuk nak cari kfc...takderlah kak so kitaorg konon2 nak ke oldtown kopitiam tp bila dh lalu kat garden cafe semua org gedik2 nak jugak...cik octopus yg mula2 cam nak jimat terus tak kisah klu dapat mkn kat garden cafe...huhu



sorilah gbr tak brp nak cantik sbb amik pki hp jer...klu tau mmg saya bwk kamera...takperlah next time klu pegi lai saya akan pastikan bwk kamera bru sng nak bg review...so ini kita bg review light2 jerlah ek....

.:: wild mushroom yg super duper sedap ::.

 partner in crime


.:: mango blitz, longan blitz dan ice lemon tea ::.

.:: ginger flower fried rice ::. 

.:: black pepper chicken chop ::.

yg nie semua derang yg mkn...3 set chicken chop n 1 lai nasi goreng....saya sblm kuar lunch tu dh mkn nasi ayam kan so melampau plak klu order mknan lai...sbb mlm sblm tu jiran sblh bg nasi ayam, dh ler kitaorg bru lepas dinner lepas tu dia bg byk plak tu...tu yg bwk bekal sbb derang ckp tak mo kuar mana2...so sbbkan saya dh mkn saya order air ngan desert jerlah...

.:: caramel banana chocolate cake ::.

dan 2 keping gbr sblm pulang...sbnrnye ada byk keping gbr tp gbr tak cantik kelabu dan kabur yg tak bley dimaafkan lai dah...yg atas2 nie ponx saya edit sket bg terang sket...so oekalh bley letak kat sini...klu nak citer gbr perlu ada...huhu takperlah tgulah saya pki GF-2 nnti mesti cun melecun gbr saya...ngeh2






~~end~~

Monday, June 27, 2011

Chakri Xpress on Our Anniversary ....

masa anniversary kami ari tu semua plan adalah terkejut dan mengejut...sbb pagi2 tu msg kat mydear wish lah kan so ayat terakhir saya..."jom dating huhu"...yer itu lah yg saya atr tak minta ponx mydear respond sbb paham masing2 sebuk..sekali dah tghari sket dia msg "jom pi dot dot dot" [mana bley ckp rahsia]...wah ajakan telah disahut...tp takderlah smpi amik cuti half day kan...so saya blk lah mcm biasa 4.30 tp awal lah dr org lain sbb tgh waktu dewan skrg nie...

kami ke almanda jer sbb sng dekat nak blk rumah lai ponx masing2 naik keta sdri kan...so acara kemuncak mlm tu dinner lah...tp tu ponx dinner laju2 jer sbb eman tak amik lai ponx...sbnrnye tak kisah ponx nak amik dia lmbt sbb bbysitter tu caj ot kan..tp kesian kat dia jerlah...huhu setelah pusing2 cari tempat mkn kami ke Chakri Xpress jer...lama dh ushar tp tak der nak masuk ponx...so anniversary kali nie kami msk mkn kat situlah...lain sketkan dr yg hari2 lain...takderlah blk2 nandos, nandos, nandos...huhu



.:: ini antara menu dia...byk jugaklah berpinar mata nak order dah ler time tu lapar ::.

.:: teringin sgt nak mkn mieng kam nie tp nak mkn berdua jer ngan mydear takut tak abis..sbb klu tak kena ngan tekak sapa plak nak abiskan...mydear ckp dia penah mkn and okelah rasa dia best ::.





.:: soursop de guava ~ sedap ::.



.:: lemongrass juice ::.
biasa jer...tak ingat minum lemongrass kat mana tah best giler yg nie rasa cam air gula jer..-not recommend-



 .:: pineapple fried rice with shrimp ::.
yg nie mydear yg punye...sedap sgt tp sket jer portionnye...smpi licin lah mkn...agaknye sbb nenas tu kecik so nasi dia sket ker klu dapat nenas tu besar sket dptlah kot nasi byk...tp serius 1st time saya mkn nasi grg mcm nie...klu takder udang tu ponx takper....



.:: tom yan wan tay talay ::.
yg nie saya yg pilih...saya amik tomyam merah and seafood...kita boley pilih klu nak tomyam putih or merah atau nak seafood or chicken jer...yg nie saya suh dia yg recommend...mmg berbaloi best pedas2 lemak...mee dia plak lain dr yg lain tak pernah lai mkn...mydear ckp mcm meggi tp meggi yg tak cpt kembang punyerlah...mmg bengkak jer bibir klu mkn nie...

perghh dah ler pose citer plak psl mkn wan tay talay rasa cam nak pegi mkn jer berbuka kang...huhu tp tak bley pose2 mkn pedas2 cam nie merbahayakan kesihatan nnti...ngeh2 hari tu ponx mkn dok jaga2 juga tak hirup kuah dia sangat...klu tak kerana gastrik kompom licin dah kuah dlm mangkuk tu..ingat nnti nak try buffet berbuka dia...cett puasa lai sebulan lebay dh citer psl berbuka..mementang ler ari nie pose...huhu itu jerlah dinner kami tak sempat nak berdesert bagai...biasalah org dah ada anak nie wat menda sket sure teringat kat anak...so blk mkn RVC jerlah..huhu

~~end~~

Cake Boss...

owh ini bkn citer cake boss yg carlos jr tu yer tp ini cake yg saya buat utk boss saya...huhu

.:: RVC mieoney style ::.

.:: reben main rembat jer apa yg ada...last2 susah nak ikat sbb keras sgt huhu ::.


sbb ari tu masa saya buat red velvet cake (RVC) saya ada bwk pi opis...takderlah bwk byk mana ponx sbb kat umah kitaorg dh bedal dgn byk sekali...so ada balance sket tu saya bglah kawan2 rasa...bos suka plak and terus menempah sebiji...so jumaat aritulah saya bwk pi opis...tp tak smpt plak nak update blog sbb gbr tak ley nak transfer plak...tu yg senyap jer 3 hari tu huhu...

mula2 cam risau gak nak wat sbb takut tak sedap jer...tp mydear lah yg bg encourage ckp amik jerlah buat...sbb dia tau saya mmg suka bab masak memasak nie...so buatlah saya...bwk pi opis terus pas kat bos...blk dr smyg jumaat tu dia ckp anak2 dia semua dh mkn..derang semua suka so bley tempah lai next time...alhamdulilah lega rasa...klu tak dok risau sedap ke idak...sbb bancuhan tu mmg takder lebay so saya mmg tak dpt rasa...tp sbb ikut sukatan yg sama so saya yakinlah rasa dia ponx sama...huhu


.:: pandangan sisi...berat 1kg size 8" ::.

so sabtu nie ponx ada member nak sebijik...so dekonye lebay kurang jerlah yer kira... :) buat mmg bley tp stkt deko bodoh2 bley lah jgn plak suh wat bunga ke, gbr kartun ker sbb saya tak yakin semua tu...apa2 ponx saya enjoy jer...

~~end~~

Thursday, June 23, 2011

Sekejap jer 49 Hari....

sekejap jer 49 hari seday ar mcm nie...nangis arr mcm nie...huhu poyo2 abis dh tgk citer 49 days...jenuh nak menghabiskan wpun ada 20 episode jer....yerlah tgk sket2 mana bley nak abis cecepat lain lah klu tgk direct jerkan...amik masa 2 minggu lebay nak abiskan 20 episod...

.:: the cast ::.

saya bg review dulu citer nie best sbb ada seday lebay byk dr suka...citer nie best juga sbb dia punye pelakon sume hemsem2 and cun...citer nie best sbb jln citer dia takderlah typical sgt mcm biasa happily ever after...wpun dia happily ever after cuma caranye jer lain...

citer dia psl shin ji hyun yg accident dua minggu sblm dia nak kawen...tp dia koma and doc ckp dia punye otak tak berfungsilah lebay kurang...so doc mmg tak bg harapan lah kan...[citer yg slps nie tahyul sket so skdr cerita jer kan] so roh ji hyun nie dia berkeliaran dan didtgi oleh scheduler kira cam org yg cabut nyawa...klu nak ckp malaikat maut cam tak sesuai plak...kita cuba tk kaitkan dgn hidup kitalah sbb ini kepercayaan lain lah kan..jgn plak korg percaya...lepas tu scheduler tu dia bg ji hyun tempoh dlm masa 49 hari cari 3 titik air mata org yg betul2 sayangkan dia selain dr mak ayah serta ahli keluarga..

.:: shin ji hyun ::.

.:: song yi kyung ::.

so dlm masa nie dia gunakan badan song yi kyung pompuan yg takder perasaan nak idup sbb org yg dia cintai dh mati tinggalkan dia...yi kyung nie dia keja mlm so siang2 dia tido jer...masa siang2 nie ler ji hyun bley gunakan badan yi kyung nie...tujuan utk cari org2 yg betul sayang dia dan menangis tu dia tp syaratnye dia tak bley bgtau kat org yg dia adalah ji hyun so dia kena guna identiti yi kyung lah...

berusahalah dia mencari 3 titik air mata dr org yg disayangi smpilah hari terakhir, hari yg ke 49...sob2 dlm masa dia menggunakan body yi kyung nie dia jmpa lah kawan2 dia yg tak jujur...dia jmpa kawan dia yg cintakan dia...citer psl kisah silam yi kyung dan song yi soo aka scheduler...siapakah dia...korg tgk lah sdri ek..

.:: scheduler aka song yi soo ::.

.:: han kang ::.

so dapat tak dia 3 titik air mata yg suci [ayat poyo], dpt tak dia sedar dr koma korg klu nak tau bgtau nnti saya citer kemudian sbb takut ada org nak tgk or tgh tgk so mcm tak thrill plakkan klu saya dh bgtau...tp nak bgtau juga lah huhu dlm masa 49 hari byk terbongkar rahsia tunang dia yg curang, psl kawan baik dia yg tak sangkanye akan wat mcm tu, citer psl kakak (unnie) dia, dia jmpa org yg betul2 cintakan dia....cuma dia tak bley nak luahkan sbbnye... :(


.:: kang min ho ::.

owh seday2...byk part yg akan mengalirkan air matalah citer nie...dah ler saya nie mmg cengeng sket..i bet cik octopus if you see this sure akan nangis lah..dia lagi poyo dr saya...haha korg tgk lah trailer dia kat bwh nie ek...tp derang ckp kat astro ada citer nie channel brp saya tak tau plak...rasa lom abis lai episodnye...



~~end~~

GCB is Back...


yer GCB dah kembali...tak perasan plak saya dr bila sampai bila...tp last week sabtu tu kitaorg pi soping laju2 brg eman kat alamanda...konon2 nak mkn mc'd sekali fikir mcm leceh jer ngan troli ngan stroller ngan org ponx ramai terus cancel ke bangi jer kitaorg sbb mc'd kat warta tu tutup kul 11...

tp klu korg nak tau GCB nie semakin kecik, semakin nipis dan semakin mahal kot...tak perasan plak saya yg dulu tu harganye brp tp saya rasa mcm mahal jer...rasa tetap sama, sedap lah bley nak mkn byk2 kali...cuma sbb dia semakin nipis dan kecik tu yg tak puas hati tu...huhu

tapi itulahkan beger mc'd nie bila dtg bermusim bkn semakin sedap tp semakin tak sedap plak saya rasa...cth mcm prosperity beger mkin lama mkn pedas plak beger dia...lepas tu makin pahit lah rasa dia sbb dia letak byk sgt black pepper tu saya rasa...bwg plak melimpah2 byknye...tak suka, tak suka...so skrg nie mmg saya dh lama tak addicted ngan prosperity tak mcm dulu bila kuar jer prosperity smngt nak pi mkn...skrg bila tau keluar reaksi "owh dh kuar, oke.."

~~end~~

Tuesday, June 21, 2011

Father Day dan Makan-makan...

lepas dh ponx hari bapa...seumur hidup mmg saya tak pernah sambut...saya cuma wish besday jer kat ayah saya klu tiba hari lahirnya...rasa cam pelik plak bila tetiba col abah ckp; "abh selamat hari abah"...yerlah dh tak pernah nak sambt tetiba wish plak mestilah org tua tu terkebil2....tp bila kita tak sambut tak semestinya kita tak hargai atau sayang dgn bapa kita kan...kasih sayang tak perlu diungkap, cukuplah dengan perbuatan dan doa dr jauh...saya selalu doakan supaya kedua ibu bapa saya dipanjangkan umur, dipeliharakan kesihatan serta diampunkan segala dosa mereka dan tempatkan mereka dikalangan org beriman...kdg2 bila dh terlalu khusyuk berdoa saya lupa doa utk diri sdri...yerlahkan apa2 ponx ibu bapa lah yg plg utama...

oke masa ahad lepas bkn lah saya nak ckp pi celebrate ke apa cuma secara kebetulan hari tu lah tetiba mydear nak mkn best...huhu dia request nak mkn ayam nandos katanye...bkn ayam nandos act tp ayam panggang jer...tp rasa tak sama ponx mcm ayam nandos tu sbb saya campak2 jer segala jenis spices and sos yg ada kat umah tu...


.:: side dish ~ lasagna, potato with olive oil and chicken dressing ::.

.:: see the penyebuk...sebuk saya nak tangkap gbr dia ponx sebuk nak cucuk ayam tu huhu ::.


.:: grilled chicken with potato and tomato ::.

resepi takderlah sbb saya just tumbuk bwg putih and halia, lepas tu campur ngan sos bbq, brown sauce, chili powder, black pepper dengan olive oil...pastu perap campur dgn satu cwn air...perap lah 3 - 4 jam...lagi lama lagi sedap..bila time nak bakar tu saute (grg dlm minyak yg sedikit) dulu dlm olive oil boleh, dlm butter boleh dalam minyak sawit ponx boleh...nak bg juicy2 tu tak kuar dr ayam and nak bg ayam tu garing sket kat luar....dlm 5 minit lebay kurang bakar lah dlam oven suhu 200 drjh lebay kurang 20-25 minit jer...

lepas tu utk side dish tu saya just rebus jer kentang tu bila dh empuk angkat and gaul ngan olive oil, garam serta black pepper...utk sos plak lepas kita saute ayam tu tadi jgn buang minyak tu...campurkan dgn bahan2 yg kita perap ayam tu..sbb tu saya perap ngan secawan air nak bg ada kuah dia...bg mendidih kuah tu klu nak pekat tmbh tepung jagung...saya campur fresh milk...lepas tu rasalah klu ada yg kurang tambah... lasagna jgn tanya saya beli yg frozen jer...lalala

oke dah tu jer...mknan kitaorg dinner mlm tu...dgn desert red velvet cake dan juga boh ice lemon tea...nyum...kenyang dan puas hati... :)



~~end~~

Happy 3rd Anniversary...

Happy 3rd anniversary to us...



kejap jer pejam celik, pejam celik dh 3 thn dah kawen...anak ponx dh sorg sure nnti akan ada org tanya bila lai nak tambah lai...sure akan ada punyelah...insya-Allah plg awal thn 2013 lah huhu...klu lagi awal bersyukur jer dgn kurniaan Allah sbb setiap anak ada rezekinya yg tersendiri....

dalam 3 thn perkahwinan mmg ada masam manis lah hubungan, pergolakkan mmg ada tp takder lah bergelombang tinggi, sket2 jer adalah...klu tak idok ler menarik perhubungan tu mcm tu jer...yg penting tolak ansur, jgn perbesarkan perkara kecik dan cuba perbaiki diri sdri....maksudnye sblm kita nak jatuhkan kesalahan kat pasangan cuba telek2 diri kita dulu...biasalah kan tak semua org sempurna..

"Ya Allah Ya Tuhanku permudahkanlah jalan jodoh kami, serta dipermudahkan rezeki kami.  Jadikanlah kami antara pasangan yang bersyukur dengan rahmat-Mu. Ya Allah, sinarilah hati kami dengan Nur Iman yang bergemerlapan, agar kami tidak hanyut dengan godaan dunia yang hanya pinjaman sementara. Amin, Amin. Amin Ya Rabbal Alamin…"

~~end~~

Monday, June 20, 2011

Red Velvet Cake @ Mieoney Kitchen's...




presenting my red velvet cake...excuse the massiveness sbbnye tak dan nak tgu sejuk dh potong dptlah kan kek tu terabur2 sket...yerlah dh tak sabar nak mkn punye psl kan tu psl ler tak menyempat nak tgu sejuk...itu belum lai kena korek ngan eman...yerlah elok saya nak sejukkan kek tu kat atas meja terkedek2 dtg pnjt kerusi smbil pegang scope tak dan nak larang dia nak scope dh kek tu...tersopak sket dh RVC saya...tp takper ley tacap sket...huhu



ini rupa keratan rentasnye...tak sekatakan...huhu tak pandai lai nak bajet satu loyang tu nak isi berapa byk...takper buat 1st time mmg tak berapa nak elok...tp rasa dia mmg elok lah kan...huhu bley lawan RVC kat TGIF ari tu kot...huhu itu kena tanya mydear lah tp dia ckp sedap...tak manis sgt mcm kat delicious tu manis melekat kat gigi...so meh nak share kn resepi red velvet cake...

Red Velvet Cake
Bahan-bahan:
2 1/2 cup tepung kek
2 cup gula castor
125g butter
1 cup buttermilk
2 biji telur
2 tbsp serbuk coco
1tbsp pewarna merah
1 tsp baking powder
1 tsp soda bikarbonat


Cara-cara:

  1. pukul butter dan gula hingga kembang. kemudian masukkan telur sebiji demi sebiji.
  2. bila dh kembang masukkan serbuk koko dan pewarna merah. kacau sebati.
  3. lepas tu masukkan tepung yg dh diayak bersama baking powder berselang seli dgn buttermilk. kacau sebati.
  4. last sekali masukkan soda bikarbonat. pastu dibakar dlm oven bersuhu 175 - 200 (ikut oven masing2) selama 20 - 30 minit.
  5. sejukkan sebelum di letakkan cream cheese

.:: sblm masuk dlm oven cam nie ler kaler dia ::.

Cream Cheese Frosting
bahan-bahan
125 grm cream cheese
70 grm butter
1 cup gula icing

cara-cara
  1. pukul cream cheese ngan butter smpi kembang and masukkan icing sugar sedikit demi sedikit...kacau sebati sehingga gebu.
  2. dh siap bley dh sapu kat cake...huhu


owh btw kamis nie nak kena buat sebijik sbb ada org nak order...huhu wpun masih amatur lai saya nak sahut cabaran nie.. pening nak letak harga berapa...sbb kos bahan agak mahal jugak lah....selalu org jual brp gaknye sebijik RVC nie ek?...takperlah klu tak berapa nak menjadi letak jerlah harga bahan jer...huhu

~~end~~

 
Design with love by Jiji for Zamimie