Thursday, August 25, 2011

Ramadhan Day 24 ~ RVC, Nan Tandoori & Ayam Kicap Sambal...

owh tinggal lagi beberapa hari jer puasa...dah nak raya dah kejap jer rasanye...skrg nie sure semua tgh sibuk menghitung hari nak blk kg beraya kan...smlm lauk berbuka saya tak dan nak amik gbr...so bley cerita jerlah so cuba korang bygkn...hehe

.:: 2 biji RVC dah ikat siap2 supaya senang bwk ::.

hari nie saya nak kena bwk 2 biji red velvet cake (RVC) ke opis...so smlm lah masa utk bertungkus lumus buat cake sorg2...dgn mydear takder dia buka kat luar, my sil ponx blk keja lmbt so mmg saya lah yg terkontang kanting sediakan cake2 itew...mmg nmpk mcm terkejar2 tp alhamdulilah sempat gak saya wat RVC dgn masak tuk berbuka...sbb fikir2 mmg takder masa saya nak pi param nak membeli belah, mana lai dgn nak membakar 2 biji cake...so saya wat kptsn masak jerlah sambil masak lauk berbuka sambil bakar cake...

lepas tu tetiba rasa nak mkn nan cheese tandoori lah plak kan...masa amik eman terus beli, mula2 nak beli roti nan jer tapi tetiba bila order mamak tu tanya ayam mau...terus ckp mau lah plak...terus rasa menyesal order sbb mkn tak abis ponx...hehe dh mkn sorg2 kan mana nak abis last2 buang jer pagi tadi separuh... :(

saya smlm masak ayam kicap sambal nie feveret mydear dh beberapa kali dia ckp nak mkn tuk sahur tp tak berkesempatan saya nak msk sbb hari 1st masa dia ckp nak mkn tu sdg elok lah saya basuh2 ayam sekali gas habis daaa...nak cari kat mana gas mlm2 buta kedai ponx dh tutup...last2 grg jer nasi dlm rice cooker...nasib lah idea dtg masak dlm rice cooker klu tak mkn mamak lah sahur tu huhu...lepas tu nak kena msk menda yg berkuah plak sbb nnti eman nak mkn camner terus dtg idea ting masak lemak kobis.. lemak kobis mkn ngan sambal perghh mmg bestlah....eman ponx mkn byk dr biasa...selalu sket punye susah lah nak bg dia mkn kali nie dia yg mintak nak, siap bila lmbt suap dia ngamuk lai...hehe nasi panas dgn lemak kobis + telur dadar and letak kicap sket klu saya ponx laju jer mkn...

dh bg dia mkn saya mandi siap2 lepak kejap sbb letihkan masak ada org tekan door bell plak kat bwh...owh ada jiran bg bubur kacang lah plak smpi ke pagi tadi saya tak mkn huhu...sian mknan tu apa2 ponx tima kaseh tuk kak gee ngan abg man... :) tu yg mmg tak smpt nak snap picture tu turun2 jer dah azan...air ponx tak smpt nak wat so telan jer lah air sejuk...seday...terus amik pinggan bukak nan tandoori sekali tamak kan mkn smpi habis sekeping mmg kekenyangan lah sesangat smpi tak larat nak mkn nasi...last2 mkn nasi sahur lah tadi hehe...pdhal sblm tu dah membuak2 dh nafsu nak mkn nasi + ayam sambal + lemak kobis siap bygkan kesedapan lai tu huhu...

lepas berbuka, sidai baju, solat, lipat baju and main2 ngan eman...sbnrnye nak tgu eman tido sbb RVC saya tak siap lai...cream cheese tak wat lai mmg kena pulun lah...last2 kul 10 lebay baru dia tido tu ponx jenuh pujuk...usap kepala, gosok belakang, susu sebotol, drama nangis2 nak kena pujuk lai...hehe bila eman dah tido baru selesa sket nak wat keja...tp time nie kepala dah berpusing dh pening, nmpk byg bantal jer tp tak ley tido lai sbb nak kenalah siapkan RVC kan...kuatkan smngtlah bila2 wat keja sorg2 mmg mcm lipas kudung...tp alhamdulillah siap gak 2 biji RVC...

siap jer solat terus jer tido mmg tak larat langsung...tu yg terjaga sahur tadi lambat...nasiblah smlm tu masak byk terus smpi ke sahur takderlah saya terkejar2 bgn tuk masak time sahur...mmg nmpknye kptsn saya tu tak sia2 sbb pagi tadi sedar jer tgk jam dh dekat kul 5.30 terus terjun katil panas nasi and makan...bygkan klu tak masak lai nmpknye kenalah mkn nasi sejuk dgn serunding jer huhu...

hari nie tak tau lai nak masak ker nak beli jer sbb rasa mcm dh jemu lah plak mkn kat param nie...rasa mcm nak beli sup ayam, lama dh tak mkn sup ayam kat kedai thailand tu...sedap taw sup dia lain dr yg biasa saya masak...sup siam rasanye tu sbb ada rasa masam2 sket...tgklah camner nnti...klu sempat saya snap lah pic yer...klu tak korg bygkan jerlah apa yg saya citer huhu...

~~end~~

Wednesday, August 24, 2011

Mee Siput ~ Kenangan Zaman Sekolah...

minggu lepas member ofis saya bg sepeket mee siput yg dia beli online [tima kaseh asilah :)]...dia bru 1st time nak try katanya...mmg kat tempat lain takder mee siput nie johor jer ada [cik fiza nie mknan johor, bley lah masuk kot huhu]...skrg nie mcm2 dh jual online mee siput ponx boley diorder nun dr johor sana...tp mee siput tu dia bg sambal yg mcm sos...yerlah utk tahan lebay lama kenalah cri alternatif yg boley tahan lama...klu ikutkan mee siput mkn dgn sambal tumis ikan bilis yg pekat lepas tu bwg banyak...sedap oooo...so mee siput yg member saya bg tu saya tak guna ponx sambal dia saya panaskan sambal tumis yg ada kat umah saya..

.:: inilah dia mee siput yg telah digoreng ::.

.:: mee siput yg telah dikomersialkan hehe ::.

cara nak mkn mee siput nie dia kena mkn dlm plastik mcm kat atas or plastik tapau lauk tu...hancurkan mee siput tu lepas tu campur ngan sambal byk2 and gaul rata bru boleh mkn...serius sedap tu...mydear ponx ckp sedap dia bru berjinak2 mkn mee siput nie..siap tak cukup lai tu mkn satu share berdua...hehe takper2 raya nie kita mkn kat kg ek...

dulu2 masa zaman saya sekolah nie mee siput adalah mknan feveret saya masa blk sekolah time tgu bas nak blk...masa tu saya sekolah rendah belah petang, so sek ren kan blk awal  kena tgu bdk sek men blk dulu bru bas tu jln...waktu tulah time menyopping mknan...yerlah time tu makcik2 yg jual kat luar sekolah tu mknan nie lah semuanye...ada mee, ada mihun...sepeket 20 sen jer...mee siput tu ponx sama gak 20 sen jer..klu yg dh hancur2 tu makcik tu jual 10 sen jer sbb yg tu sket lah dr yg bulat sekeping tu...saya suka beli mee siput ancur tu letak sambal byk2 smpi penuh tersalut ngn mee siput tu...my mom tak bg mkn selalu sbb dia tkt saya kena appendiks...pengalaman dr abg saya kan kena appendiks dulu..so kira berjaga2 lah sbb sambal kan selalu ada biji2 cili yg tak hancur masa dia blend tu...

klu hari2 mkn mee siput ponx tak kisah tp takderlah selalu pon sbb kadang saya beli jugak mihun grg makcik tu...sedap tak pedas ponx...tulah yg kakak saya mengidam masa awal dia mengandung aritu...tp manalah nak carikan..masa saya sekolah drjh 2-3 tu makcik tu ponx dh tua saya rasa umur 60 lebay dh kot dia...skrg saya dh 29 thn dah 20 thn lebay berlalu...klu makcik tu ada lai ponx dia dh tak meniaga dh rasanye...dia ada gak jual eskrem malaysia seposen jer pjg plak tu...perisa tak byklah tp feveret saya asam masin or asam kecut klu kitaorg panggil kt sana..

kat luar sekolah tu ada dua org jer berniaga makcik ngan ada satu aunty cina tu...dua2 tu baik sgt sbb derang dh tua dh ponx dh mcm mak2 dh i lap u lah makcik hehe...makcik tu dia berniaga naik basikal jer...meja jual ponx kecik jer mcm side table tu...tp aunty tu dia jual naik van pendek yg kecik sekecik orgnye...huhu klu sapa yg sekolah kat sek men ledang taulah kot aunty tu...dia ada jual mcm2 lah cikedes [keropok] ada, jeruk ada [selalu terliur tp jrg beli] aunty nie ada jual gak mee and mihun tu semua tp yg selalu beli budak cina ngan india jer...

tp bila saya dah gi sekolah tak naik bas and naik basikal saya takderlah beli...kdg2 jer beli time tu dh naik motor gi sekolah and selalu gi sekolah ptg time ko-k saya beli lah...

lepas tu klu masa sekolah2 tu ada satu gerai jual air tebu dekat jln nak pi sekolah saya tu ada jual cekedes air dan sewaktu dgnye...lepas tu abg tu ada gak jual buah potong tu...feveret saya masa tu mkn nenas ngan cili kicap...mmg bestlah tp heran gak saya apsal dh besar2 nie saya tak gemar mkn nenas klu dulu sedap jer membaham...hehe abg nie ada gak jual mee siput tp sambal dia tak sedap...klu sambal sedap mmg jln jer saya...huhu

best tul time sekolah2 dulu mknan murah2 jer 20 sen dah dapat mkn smpi kenyang...tp masa sekolah menengah kat kantin sekolah tu mknan yg dpt 20 sen karipap and kuih jerlah...mee ke, mihun ke, nasi lemak ke semua 50 sen dh...saya suka gak mee letak kari campur sambal mkn dlm plastik...hehe klu letak telur kena tambah lai 50 sen tp kdg2 time kaya sket letak gaklah telur...lai ponx tmpt duduk limited klu kat kantin tu so kitaorg selalu mkn kat hujung mcm hall serbaguna mcm tu...so mkn berdiri ponx boley...lai satu feveret saya beli karipap 2 ketul (40 sen jer jimat seposen) letak sambal byk2 bgk karipap tu lembek2 jadinye mmg best...opsss terjejes plak air liur...ngeh2

owh dah terbabit2 citer psl mknan plak...dh2 tak ley citer byk kang ada yg mengidam nak mkn...ops jgn salah phm bkn mengidam sbb berisi tp mengidam sbb bln pose kan...huhu oke dah tu jer nak citer...

~~end~~

Tuesday, August 23, 2011

Ramadhan Day 21 ~ Homemade Cooking...

akhirnya setelah hari ke 21 berpuasa saya masak lauk utk berbuka kali yg ke2 huhu...pernah gak msk sekali tu mee goreng tp tu cam tak kira jer sbb side dish jer tu...sajer jer sbb borink asik mkn mknan kat param jer...mydear tak kasi msk sbnrnye sbb dia ckp kesian kat saya penat masak nie [auwww so touching lah dear hehe] yerlah tiap kali saya tanya nak mkn apa dia ckp tak yah lah kita beli...so saya cuma buat air and msk utk sahur jer...harap maklumlah klu sahur kitaorg hanya nasi dan satu jenis lauk kering...cth mcm ayam grg, telur msk kicap, telur dadar, drummet dan sewaktu dgnye...my sil ponx dh tau...hehe sian dia hari2 mkn lauk kering...tp nak wat camner mydear taknak lauk yg fancy2 and sayur mayur semua...lepas tu saya sahur tak mkn nasi just mkn kuih2 baki berbuka atau buah, oat n susu jer...takkan nak msk lauk asing2 plakkan...


cerita mcm masak hebat sangatkan ngeh2...saya cuma masak dua jenis jer lauk ayam kung pao and sayur buncis grg belacan [sedap ooo]....kuih plak beli lah malas nak wat katanye...so total belanja kat param RM4 jer...cucur udang, lopes ngan puteri ayu...dah tu jer...mcm biasa kitaorg klu kat umah mkn biasa2 jer tak byk mana ponx sbb selalu tak abis membazir jerkn...so bila mkn kat luar brulah mkn lebay sket..tp skrg nie jrg berbuka buffet2 mcm dulu sbb leceh eman nie dh besar sket byk plak ragamnye...dah ler tak bley berenggang ngan baba dia...susah ler org tu nak amik mknan and pi solat semua...

kali nie punye entry saya letak lah sekali resepi lauk pauk yg saya msk yer...tp harap maklum takder sukatan sbb saya main cmpk2 jer...insyallah wpun puasa campak2 ponx sedap janji msk dgn ikhlas...nyum2 


Kung Pao Chicken 


Bahan-bahan
ayam* [bhgn isi]
lada sulah*
garam*
tepung jagung*
[kesemua bahan bertanda (*) digaul bersama dan perap letak tepi]
bwg putih [dihiris]
halia [dihiris]
bawang besar [potong kasar]
lada benggala
sos tiram
kicap
sos tomato 
sos cili
cili kering [basuh keringkan dan potong kasar]
gajus
minyak 

Cara-cara
  1. goreng dulu ayam yg telah diperap sehingga masak dan agak garing sket. angakat dan ketepikan.
  2. grg cili kering smpi agak2 garing sket [jgn lam2 tkt hangit plak]. angkat dan satukan dgn ayam tadi.
  3. menggunakan minyak yg sama cuma kurangkan sket minyak dia tumis bwg putih da halia. bila agak2 layu masukkan bwg besar dan lada benggala...agak lada dah layu masukkan ayam, cili kering dan gajus dan campurkan ngan semua sos dan kicap..
  4. kacau smpi agak2 kering sket and sebati boley lah angkat..
tips: satukan sos tiram, sos cili, sos tomato dan kicap campur dlm satu bekas bersama sesudu air dan kacau sebati...cara cam nie sng kita nak tuang dlm kuali takder lah terkial2 kan...sbb utk Chinese food nie masak dia nak kena pantas ngan api besar bru sedap...hehe

Buncis Goreng Belacan



Bahan-bahan
kacang buncis [patahkan dua atau ikut suka nak potong camner]
bawang putih
bawang merah
belacan
sos tiram

cara-cara

  1. celur dulu kacang buncis dlm air panas dan rendam dlm air sejuk utk dptkan warna yg cantik. toskan.
  2. tumbuk bwg putih, bawang merah dan belacan smpi lumat...
  3. tumis bahan tumbuk dan letak sos tiram. garam tak yah letak dah sbb sos tiram dan belacan dah ada rasa masin..
  4. bila dh garing sket and naik bau masukkan buncis tadi and kacau dlm 2-3 minit jer jgn lama2 sgt sbb nnti layu sgt buncis..


oke dah habis dah edisi borak2 kosong bln ramdhan dan edisi ketuk2 rumah mieoney tanya resepi...hehe

~~end~~

Monday, August 22, 2011

Ramadhan Day 20 ~ Misi Mencari KFC...


pencarian kfc terhebat abad ini huhu...sabtu lepas mcm biasa dekat2 nak raya dh nie aktiviti mingguan kami, mengemas tak sudah2...mana taknye bila kemas bersepah blk, kemas jer sepah blk...huhu takperlah at least habuk2 tu takderlah sgtkan...cuma bila dh puasa nie tak ley lah nak kemas secara pukal...kena wat berjemaah atau part by part lah...tetiba time rilex2 tu rasa cam nak mkn kfclah plak terus usulkan kat mydear...dia oke jer...so mcm biasa buka light2 kat umah lepas maghrib brulah pi cari kfc...

ptg tu saya tinggal nak goreng nugget nga hotdog jer...air ponx tak bancuh minum yg instant jer...tp smpt lai nak ronda2 pi param...sekali hujan gerimis lah plak mls nak redah last2 kitaorg ronda smpi param kat nilai n.9 [ceh mcm jauh jer bunyikan]...tak jauh ponx 5 minit naik keta smpi dh...biasalah kitaorg dok smpdn selangor dan n.9 tu yg bila2 masa jer boley ke nilai tu...tp tak dpt apa juga sbb hujan smpi ke nilai...so meronda jerlah...tak dpt apa ponx...berbukalah ngan kurma, hotdog and nugget huhu...

lepas maghrib barulah mulakn misi pencarian ke kfc...mydear nak ke warta katanye so ke situlah kami...smpi lebay kurang 8.30...time nak order tu budak kfc tu ckp kena tgu stgh jam...punyelah lamakan...pastu kitaorg ronda2 lah dulu dlm giant...kul 9 lebay cam tu turun blk kfc time nak order tu rmpi plak org beratur...so mydear ckp klu takder kita mkn kat mcd jerlah...mmg betul ayam ada tp kena tgu 20 minit lai and ada original  jer...owh takmo2 saya nak hot n spicy....terus dgn keciwanye saya beli coleslaw, whipped potato and cheezy wedges...yerlah nak mkn ayam mc'd kan...utk mengubat hati lara katanye....

sblm tu pi dulu brg sket sblm kuar dr warta and pi kat mc'd sebelah tu jer...dh ler kaunter ada satu jer...customer termasuk saya ada 2 jer...tp budak cashier tu mmg nak kena hamburlah ngan saya...main2 wat keja asik dok gelak2 jer ngan kawan dia kat blkg...klu customer itu jer saya tak kisah ini saya tercongok depan tu nak tgu dia tanya mcm hapa jer...mcm dia sorg jer puasa kan...saya sabar jer kan klu ikut saya nak sound jer...bila mydear tanya saya sengaja jer ckp kuat "tah derang nie tak nak jual ke.. tak tanya ponx" smbil muka2 kelat...last2 manager dia perasan kot terus tanya akak dh order...sekali ayam ponx takderlah...keciwa lai mcm takder rezeki lah kan nak mkn ayam...ingat nak settle down jer ngan burger tp mydear ajak pi mc'd drive thru yg dekat pkns tu...

smpi2 jer punya lah byk keta yerlah sbb kat pkns tu ada bazar ramdhan mmg byk ler jual bju raya...pastu mydear ajak pi msk dlm pkns dulu sbb dia ckp dlm tu ada kfc....lega sbb ayam dia byk and panas2 lai..terus saya duduk and mydear order...smpi2 3 ketul hot n spicy chicken wings...no choice mydear ckp yg ada wings jer...wing ponx wing lah dr takderkan...so mknlah dgn kfc yg saya tapau dr kfc warta tadi hehe...

tp still tak puas lai sbb saya nak mkn yg snack plate yg lengkap ngan roti tu huhu...biasalah manusia mmg tak pernah puas kan...takperlah nnti2 klu ada mydear buka puasa kat luar saya tapau jerlah 1 set tuk saya jer... :)

bln pose org suka mkn ayam ek? 

~~end~~

Friday, August 19, 2011

Say No To Make-Up & Yes To Glowing Skin!

korg sure ada masalah kulit muka kan...malu nak kuar rumah klu tak pki make-up?

tak yah risau korg cuba guna SKII...

member saya kat opis nie ada yg dh guna tak smpi sbln mmg nmpk beza lah dgn sblmnye...lepas solat tak sapu apa2 ponx kat muka nmpk flawless jer...jeles2 nak kena pi beli klu cam nie tp kena tgu duit raya dulu lah...huhu



so nak tau lebay lanjut sila click kat sini 




~~end~~

Thursday, August 18, 2011

Ramadhan Day 13 ~ Naik Harga...

sorilah klu entry2 ramdhan nie mmg lmbt sket saya upkan...sbb kdg rasa cam malas plak nak wat entry iftar tp kdg2 fikir takder menda nak citer so kena gaklah buat entry mkn2 nie...

so weekend lepas mcm biasalh buka kat luar...sayakan sebuk wat cookies tu and smbil2 tu kitaorg spend masa mengemas lah sket2 kan....so mydear ckplah petang nie kita buka ringan2 jer kat umah lepas maghrib kuar berbuka kat luar....so saya ponx just wat air, grg nugget ngan popiah jerlah...so ke alamanda lah kami...smpi tu dh dekat kul 8.30 dh and org ponx tak ramai sgt...kitaorg pilih berbuka kat nandos jer..since dh lama giler tak mkn nandos hampir 2 bln lah kot tak mkn kat sini...hari tu sblm mydear fly ke us dh hampir dh nak masuk duduk tetiba plak saya rasa nak mkn pasta tu yg mkn kat garden cafe tu...

sbnrnye bkn apa nak citer nandos dh naik harga dh...dulu klu quarter chicken with 2 sideline tu harga RM14.90 tp baru2 nie harga dh jadi RM15.90...patutlah buku menu ponx dh baru mydear ckp...dia ponx tak perasan saya lah dok belek2 and perasan harga dah naik singgit...menda2 lain tu tak perasan plak saya naik ke tak harganye...okelah fine harga dh naik takper saya faham...

saya klu mkn ayam nie selalu part yg saya amik adalah tight and mydear plak suka amik yg part wing tu...sekali sampai2 ayam dia kecik jer mcm ayam batuk kering...pndi plak dia top-up ngan fries lebay byk dr biasa....senunggun sideline saya....huhu

.:: cer korg tgk ayam tu tersepit jer kat tepi...dia punya fries lagi nmpk besar kan ::.

.:: bkn nak tunjuk hp yg buruk tu tau tp nak bandigkan kebesarannye...iphone saya lagi besar dr ayam huhu ::.

skrg nie mmg rata2 harga brg dh naik dh...tp klu penjual plak jual mcm tak masuk akal plak rasanye...tp biasalah klu org meniaga nie mana nak untung sket2...nak untung byk jer terus...cth mcm kat param janji boley jer nak jual mknan sbb nak cari duit extra katanye...yerlah org ckp klu berniaga kat param sbln bley dpt untung bersih 3 - 4k sapa tak nak kan...tp meniaga kena ikhlas and sedap...klu tak sedap camner org nak dtg beli lai kan...

dh mcm entry luahan perasaan plak...hehe okelah diakhiri dgn gbr eman yg takder mood...dia tak berapa sehat lai...demam dtg2 [masa tu lah skrg sehat dh]..lepas mkn terus shopping laju2 and blk jer sbb bdn dia dh start panas blk.... 

.:: muka tak ceria jer ::.

~~end~~

Wednesday, August 17, 2011

Baju Raya Dah Siap Tapi....

baju raya dah siap tp bju saya jerlah yg dah siap sempurna huhu....kitaorg tempah kat bangi...1st time lah kiranye nak tempah kat situ utk mydear lah saya dh bju keempat kiranye...okelah selesa pki...so dah 2-3 hari nie dia asik sms suh amik bju jer...naik rimas mydear sbb msg kat phone dia...ngeh2 bkn apa jangkaan siap 8/8 hari tu...tp dia ckp tgu dia sms bru dtg amik...so 14/8 ari tu smntra saya ada app dentist so saya ke sanalah terus sbb dh dekat...cek2 tak siap lai katanye....elok jer petang tu sblm berbuka dia msg plak ckp dh siap and suh amik...mls ler nak amik dulu sbb tghari tu saya bru jer pegi...nak amik lepas blk keja tak sanggup plak saya rasa sbb bangi sure jem lepas tu kwsn dekat kedai tu ada param sure lai sesak...

so nak tak nak mydear ajak amik gak mlm tdi sbb org tu asik msg jer soh amik...dtg2 mula2 saya test dulu...oke lulus lepas tu mydear plak try sekali lubang butang dia tak tebuk lai lah plak...so takder lah adegan dan dialog "butang baju aku mana pah"...hehe lepas tu bju eman plak mls ler nak test mula2...tp budak tu insist suh gak try siap dia tol pegang tgn eman lai...saya dh naik putus asa dh sbb eman tak mo...bila bukak bju yg dia pki dia suh kita pkikan blk bju tu, lepas tu larikan diri...geleng2 kepala...last2 cuba juga sekali tak lepas lah plak tang kepala tuh...anak aku kepalanye besar da huhu....mmg bkn salah kedai ponx sbb kepala eman nie mmg besar sket...sbb saya perasan bju poney dia byk dh tak ley pki...dh ler bju tu byk yg mmg beli berkolar ada dekat 6 psg lah jugak...bju yg berkolar tu tak ley msk tang kepala...tang badan mmg bley jer pki sbb eman nie takderlah bulat mana ponx kurus lah juga...huhu nasib lah eman pkilah bju kolar bulat atau kemeja jer...tak ponx plg2 ponx saya potong sket bju tu part bawah tu...huhu ukur lilit kepala dia adalah 19 inci okeh...takper2 kepala besar bijak sket kot hehe...

so kena tgu lagi 2-3 hari lai bru siap bju tu...harap2 siap lah cepat kang takder plak bju raya derang nie...kena plak beli bju custom made...nasib lah mydear ajak pi amik smlm sbb saya dh fikir nak amik weekend jer...klu tak mmg tak berbaju raya lah derang tahun nie...huhu korg dh amik ker bju raya?

~~end~~

Tuesday, August 16, 2011

Volkswagen Polo...



dah beberapa hari nie asik jer terserempak dgn Volkswagen polo nie...lama2 tgk jatuh berkenan plak...tp mahal gaklah harganye RM108k klu tak silap saya...ermm tak mampu nak pki tp klu berangan boley jerlah...huhu klu stkt honda city bley lah kot... :p tp serius mmg menariklah keta nie...design hatchback pastu nmpk sporty...mcm beemer yg 1 series plak tgk tp yg design kecik ler hehe...blm penah naik lai tp mydear ckp biasa2 jer...biasalah bkn keta idaman dia mmg lah dia ckp biasa2 jer..cuba klu keta idaman buruk camner ponx cantik jer di pandang mata...huhu

dulu2 saya minat Volkswagen beetle tu tp makin lama tgk mcm tak menarik lah pulak...tp mini cooper tetap di hati..owh yer korg kena bygkan ketanye yg baru tau bkn keta lama tu...mmg ler nama oldskol tp i tak main lah design lama2 nie...huhu design baru lah yg terbaikkan.... 

kalau nak tau detail cer korg tgk kat web volkswagen sdri.. 





okelah nak pi berangan2 jap...haha

~~end~~

Peanut Butter Choc Chip Cookies...


Bahan-bahan:
1/2 cup peanut butter
1/2 cup butter
1 cup gula castor
11/4 cup tepung
1 biji telur
1 tsp soda bikarbonat
1 tsp vanilla essence
11/2 cup chocolate chip
1 cup rolled oat

Cara-cara:
  1. pukul butter, peanut butter dan gula sampai berkrim. kemudian masukkan telur dan vanilla essence kacau sebati.
  2. bila dah sebati campurkan tepung dan soda bikarbonat. kacau sebati.
  3. last sekali kaup balikkan chocolate chip and oat sehingga sebati.
  4. bakar dalam oven yg telah dipanaskan oven 200 darjah celcius dan bakar smpi keliling biskut dah nmpk itam2 sket. kuarkan dan sejukkan atas jaring2 tu yer...
dah siap senang jer recipe nie...yg oat tu saya pndi2 sdri jer letak..klu tak letak ponx takper...huhu bley lah klu nak letak badam ke, walnut ke or apa2 kacang lah...so jdlah ala2 mcm biskut famos amos...hehe 

~~end~~



Monday, August 15, 2011

My 1st Raya Cookies...


amacam menyelerakan tak...biskut raya yg tetiba dtg idea nak wat...huhu ini namanye peanut butter choc chip cookies...wat sabtu lepas..smbil2 mengemas dapur and basuh baju sempat lah saya wat...oven cinonet jer so kena bakar sket2 jerlah...satu adunan tu bakar 4 kali tak silap saya ke 5 kali lupa lah plak...

comment mydear sedap katanye sbb dia tak manis sgt ada rasa lemak2 masin dr peanut butter and bila terkena tang choc chip tu rasa lah manis dia sbb saya guna hershey's chocolate chip...tp saya dh simpan siap2 dlm tin biskut tak mo kasi mydear mkn takut habis nak wat raya nnti...weekend nie ingat nak wat lai satu adunan sbb nak kena bahagi2 kat rumah mil ngan my mom...so kali nie nak letak kacang2 lah sket utk penambah rasa...



cookies yg sedang direhatkan...tgh sejukkan and tgu masa nak simpan...kena sejukkan mcm nie atas jaring2 supaya kena angin atas dn bawah baru lah rangup sket biskut nie....skrg tgh cari idea nak wat satu lai jenis biskut...buat dua jenis cukuplah kot yg lain tu beli kerepek2 jer....amacam ada berminat nak order kah...hehe

~~end~~


Ramadhan Day 12 ~ Pullman Putrajaya & The Tantrum...

jumaat lepas blk jer keja hujan yg maha lebat...nasiblah jln jem so bwk slow2 disamping hujan lebat...berdoa jer agar hujan tak smpi rumah sbb plannye nak pi berbuka kat luar...tp tak mmg hujan tu smpi umah...saya smpi agak lewat gak kul 6.10 lebay kurang...selalu kul 6 smpi siap2 amik eman and pi param....smpi2 umah tgk mydear tak smpi lai sbb dia drive dr HKL lepas blk htr jenazah bos dia kat lenggong perak...so saya siap2 lah sbb mula2 fikir mcm malas plak sbb hujan and mydear ponx tak tau smpi kul brp sangkut dlm jem...tp bila fikir2 blk kang nak buka apa...param mmg tak bley nak pegilah sbb hujan lebat sgt...tp nasib mydear smpi rumah sblm 6.30 and kitaorg2 siap2 by 6.50 dh kuar rumah...

cun2 jer smpi hotel 7.30 lebay sket...smpi2 jer parking and tak sempat smpi meja terus dh azan magrib kelam kabut korek idung capai apa yg terdekat utk berbuka...tp tak enjoy berbuka kali nie sbb eman meragam spjg masa...saya sempat mkn 2-3 pinggan jer...smpi nak amik ketam ponx tak smpt smpi2 kat tray ketam tinggal sepit ketam jer...sadis wei...huh malas ler nak mkn sepitnye nak kena gigit bagai dh ler ada org lain sekali kat meja...huhu kitaorg buka ngan kawan2 mydear tu yg jdi terbatas sket tu...eman plak tak sihat, lepas tu tgk org yg tak dia kenali lai lah mula dia meragam...apa ponx tak bley...nak amik mkn ponx tak bley...kesian kat mydear lah nak borak2 ponx susah, nak amik mknan ponx susah...last2 saya biarkan jer mydear dn rakan2 saya ponx jln2 bwk eman...asalkan dia tak meragam sudahlah....

.:: mkanan pertama yg saya amik yong tau fu ::.

.:: mknan ketiga dan last2 ::.

itu jer yg sempat saya snap gbr mknan dia...takder mood nak snap gbr sbb eman meragam tak tentu hala...sat lai apa plak kat member mydear kan anak ko meragam ko sebuk plak nak amik gbr huhu...cukuplah kot sbb mknan kat pullman nie takder yg sedap melainkan mee goreng...itu jer yg saya rasa plg terbest mlm tu wpun mee goreng tu berminyak2...lepas tu saya ada amik satar sbb dr ari tu asik rasa nak mkn jer...tp hampa sbb kelapa jer rasa...takder lgsg rasa ikanye, tercekik nak menelan...patut dia bg nama satar kelapa bkn satar ikan...

pilihan mknan ponx tak byk...sama jer mcm saya mkn kat KGSS ari tu...nasi dan lauk pauk, kebab, nasi arab ngan kambing panggang, satay, otak2 and satar....pastu ada 3-4 gerai ada roti john, rojak, yong tau fu, mee grg, laksa and grg pisang...pilihan desert ponx tak menarik...cam tak berbaloi plak byr smpi RM100 tp mknan tak best...wpun hotel cantik tp mknan tak bestlah...tak mo pegi lai lah tp klu mkn free saya pegi jerlah...huhu

.:: arabian night theme dia ::.

lepas dh mkn tu kitaorg jenjln dulu and lepak2 lah kat dlm hotel tu smbil tgu eman berlari sana sini...tak padan yg tak sihatnye...aktif jer...terus jer blk rumah lepas tu sbb kesian kat dia kan...




 .:: si budak budak tak sihat nie...laju jer dia mkn nasi arab tu...apatah nama nasi tu mcm nasi bryani ponx ada ::.




~~end~~

Sunday, August 14, 2011

Handbag Coach & Longchamp (Sold) For Sale...

entry baru dibawah yer


upkan balik yer entry nie...Longchamp dah terjual dh tinggal coach jer yg blm ada pembeli...


.:: ini gbr beg sebenar..suci murni lai ::.



Coach Madison Dotted Op Art Sophia Satchel - Silver 15935




 Ori yer coach nie…Baru pakai 2, 3 kali jer….
Harga Beli : RM1,000
Harga Jual : RM550 (free postage)


kalau berminat bley email kat saya yer zamimie_zafika82@yahoo.com

~~end~~

Friday, August 12, 2011

Ramadhan Day 6 ~ Kelab Golf Seri Selangor

ini citer sabtu lepas baru nak citer hari nie...sbnrnye mls nak citer ponx tapi sbb takder menda nak dibloggkan so kuarkan lah citer lama2 nie huhu...tp tulah takder byk gbr ponx smpt snap sket2 jer sbb dok sebuk suapkan eman mkn...mkn kat sini cam biasalah kwn my fil banjer thn nie kat KGSS (kelab golf seri selangor) dekat damansara sana....

tapi gbr tak byk ponx saya amik sbb segan plak nak snap sana sini...sbb biasa klu saya gi mkn2 nie ada jer org usung camera amik gbr mknan tp kat sini takderlah plak..so amik gbr mknan yg telah diambil jer tu ponx tak byk sbb bila dh start berbuka tu mmg takder pegang kamera dh...dgn nak suap mulut sdri dgn nak suap mulut eman lai...last2 saya simpan jer kamera....gbr derang semua ponx saya tak amik...menyesal lah plak...ish2 takper2 next time mesti kena amik gbr utk kenangan semua waktu nie semua ponx ada...






portion amik byk2 siap...yerlah sblm berbuka waktu nie so kitaorg amik utk semua org utk appetizer...bila dh berbuka bru masing2 amik sdri main dish...klu perasan kat mana2 tempat berbuka puasa sure ada kambing panggang kat sini ada juga tp kambing dia hamis sgt...saya amik sepiring terkulat2 nak abiskan...semua org ponx taknak last2 terbuang cam tu jer....kat sini tak byk sgt choice...dua thn lepas berbuka kat KDE (kelab golf darul ehsan) kat sini agak byk gak mknan dgn spaghetti semua lah...pastu my sil ckp thn lepas derang bukak kat KLGCC lai best...tp klu tak silap waktu tu kitaorg blk kg kot...

itu jerlah yg ada last sekali kita selit2 lah gbr eman ek...hehe

.:: golfer wannabe hehe ::.

.:: malu lah mama nie ::.


~~end~~

Thursday, August 11, 2011

Eman Demam & Cerita Bulan Lepas...

saya bercuti lama bkn sbb mengubat hati yg keciwa yer...keciwa tu dh pergi jauh2 dh harap2 keciwa tu tak dtg blk sbb klu keciwa tu dtg blk dia dh tak jadi keciwa tp jadi kecewa....saya bercuti sbb eman demam....demam tak mcm org demam camner tu...mcm nie bila time siang dia kurang sket demamnye...klu dia aktif melompat sana sini mmg dia sihat lah tp bila dtg mlmnye bdn dia panas sket sat lai time2 sahur tu bdn dia panas lah kan smpi saya wat kptsn tak pegi keja utk jaga dia...tp kang tgk kul 10 elok jer dia melenting2 melompat2 huhu...

dh pi klinik and skrg dlm proses menghabiskan antibiotik...klu habis antibiotik ponx tak oke gak baru bwk pi jumpa doc asmuni kat kpj...sbb selalunye eman nie klu demam lmbt sket nak baik tak lain dn tak bukan tonsil dia bengkak....saya tak citer ponx yg dia demam bln lepas tu kan...dh kalut sgt time mydear nak fly and saya terkontang kanting sdrian smpi terlupa nak cerita...

saya nie mudah sketlah klu tgk eman demam mmg akan terus ajak mydear pi jmpa specialist bkn apa sbb teringat kisah eman kena pneumonia dulu tukan...tp mydear jenis yg cool just wait and see katanye...tp saya lah yg risau sbb bila mkn ubat tak smpi 4 jam demam blk so mmg lah ada sesuatukan...so sahih ke kpj lah kitaorg and doc bgtau dia punye tonsil bengkak...agak besar katanye klu nak bandingkan dgn umur dia...tp tak teruk sgt smpi nak kena buang...doc asmuni ckp kebengkakan tonsil eman adalah pada tahap 2...selalu klu derang wat operation pada tahap ke-4...

tp sbb saya ckp eman tak nak mkn and minum langsung doc tu terus termenung skjp...sbb dia ckp nak wardedkan tp dia tgk eman melenting sana melenting sini so dia ponx cam berkira2....tp kitaorg ponx tak mo lah warded sbb esoknye tu mydear dh nak fly ke beijing...oke takper doc ckp bg ubat klu dlm masa 48 jam dia still tak nak mkn or minum, demam still tinggi and terlepek jer doc suh cepat2 bwk ke spital semula..so doc bg petua kasi dia mkn menda2 sejuk supaya cepat sket tonsil tu kecut...minum susu sejuk, air sejuk (air disimpan dlm peti sejuk), eskrem berkrim dan jgn sekali2 bg minum air berais...

mmg heaven lah eman sbb blk tu mydear beli susu berkotak2, eskrem vanilla sebekas, vitagen lai buh dlm peti...selain dr nak bg tonsil tu bengkak itu semua utk bg dia mkn lah dr tak mkn langsung kan...so far mmg dia cepat recover...mydear risau sbb dia nak tinggalkan kitaorg berduakan tu yg bg eman betul2 baik so alhamdulilah baik jer esoknye tu ley mkn mcm biasa....tp ada kisah gak sblm blk dr spital tu kitaorg pi mkn kat kafe kpj tu mydear amik nasi lemak and saya amik bihun grg...so amik tuk eman sup sayur ngan nasi, sup lebay...dia tak mo mkn nasi tu tp dia nak mkn nasi lemak tu...suap2 mkn, amik lah nasi yg tak kena smbl tu...tp ajaib lah kan kat umah apa ponx tak bley, apa ponx tak nak tetiba tghari mkn nasi lemak...huhu

nak kata kerap sgt kena tonsil bengkak tu tak juga...1st dulu kena masa umur dia 6 bln lepas tu yg bln lepas tu kali ke-3 lah dia kena...harap kali nie bukn kali yg ke-4 sbb risau plakkan klu nak kena operation bagai...so hari nie dia dok umah ngan mydear plak...tadi tepon mydear mau jer dia mkn nasi ngan sup...sure dia dh lapar and dh oke...klu tak smlm dia tak mo mkn lgsg....tp pagi smlm saya grg meggi ngan kicap letak sosej bodo (biasalh bln pose mana ada stok nak msk) laju dia mkn...saya grg stgh keping jer megi tu sbb ingat dia mkn tak abis...tp habis licin dia mkn...nie mesti dia tak nak mkn nasi ngan sup tu sbnrnye huhu....




aksi tido semalam lepas mengada2 terlebay tak tau psl apa and apa yg dia nak...last2 tido tonggeng....saya nie kdg2 kurang sabar sket tp takderlah smpi naik tgn naik suara  jerlah tu yg dia merajuk tu huhu...tp mydear dia agak penyabar dgn eman...penyabar ngan eman jerlah ngan org lain tak pulak...huhu

~~end~~

Monday, August 8, 2011

jiwa kacau

~kecewa giler babeng... ~

Friday, August 5, 2011

Shopping Raya di US...

jauh bunyinye shopping raya kan...tp mmg betul ponx shopping raya kat San Francisco US...tp bkn sayalah mydear yg shopping kan utk kitaorg...senang jer cara nak shopping nie order jer through e-mail dgn gbr sekali lepas tu mydear kat sanalah yg berusaha cari...tp takderlha beria2 saya mengorder...sbb saya tak harap sgt mydear belikan utk saya sbb org lelaki kan matanye lain sket dr pompuan...huhu tp apa yg saya tak order plak yg dapat...yg saya order dpt satu menda jer...

.:: pegi satu beg blk beg dh beranak dua dh hehe...best2 mydear beli beg samsonite yg ada tayar 4 tu ::.

beg yg bwh nie besar lah klu masuk eman dlm tu mmg boley jer siap boley letak menda2 lain lai lah dgn eman tu hehe...nmpk mcm byk shopping tp separuh jerlah brg kitaorg separuh lai org kirim...my sis jer kirim separuh beg besar...kwn mydear lai kirim ngan seluar dockers ngan timberland lai...lebay 40kg lah kot sbb saya mmg tak bley agkt lgsg beg tu berat...40 kg msk kargo selebihnye hand luggage mask kabin lah apalai...

 .:: ini semua baju2 eman nie...kebanyakannya mydear beli oshkosh, gap ngan polo ralph lauren ada sket2 timberland ::.

overall mmg bju eman lah yg mendominasi sbbkan baju dia kecik2 so tak derlah nmpk byk...dh tak yah pening2 kepala dh nak beli bju raya eman...yerlah korg mesti maklum kan raya2 nie shopping complex ramai org...klu nak beli awal2 takut nnti sblm raya dia membesar ngan jayanye kan ker susah....settle dh bju raya eman...

mydear ponx sama gak settle dh bju raya dia...sbb bju melayu tinggal nak pi amik jer...t-shirt dia beli dekat 10 helai, jeans 3 helai...so dh tak yah kuar beli bju raya dh derang nie semua...dok jer diam2 kat umah...skrg nie yg kena shopping raya cuma mama jerlah hehe...biasalah org pompuan raya takkan nak pki suar plak mestilah bersopan santun sket...bju raya dh tempah 3 psg tinggal cari tudung jer...cukuplah kan kita bknnye muda lai nak beria2 raya... 

.:: ini my sis yg kim nie semua brg harley davidson derang tgh giler HD skrg nie...total derang kim jer lebay separuh dr 10k huhu...takper thn nie eman kena paw duit raya lebay sket ngan mak ngah hehe ::.



.:: ini saya punye mydear belikan dua t-shirt yg mcm blouse dan 1 levis ::.


serta




serta





serta





serta




.:: dua henbeg coach wink*wink* ::.

tak mintak ponx tp berharap juga sbb mmg tak harapkan dia belikan ponx...tp dh ada depan mata i rembat jerlah...

 .:: yg nie plg saya suka sbb dia sepasang...lepas tu beg kecik tu bley letak kamera and hp sekali so sng lah klu nak kuar tak bwk hendbeg...lepas tu henbeg tu bley sling plak lai lah best sbb saya mmg nak cari beg sling  sbb sng klu travel ::.

.:: yg nie mmg wishlist besday saya...saya pernah citer kat sini dulu [read] ::.

.:: yg nie plak kasut eman crocs ngan skechers ::.

so lengkap  lah bju raya kitaorg tahun nie...tak perlu bersesak2 dan berebut2 nak cari bju raya dh...huhu apa2 ponx thanks mydear i lup u very muchhh... :)

~~end~~

Ramadhan Day 4 ~ Totally PARAM...

smlm tak smepat ujan masa smpi rumah...so sempat lah saya pi pasar ramadhan (param) tu ponx jln laju2 jer...tak ramai lai org masa nie kat param mgkn sbb derang ramai tersangkut dlm jem...ada dua jem sbb excident...satu sblm tol sg besi dekat area mc'd satu lai lepas tol bangi....derang nie menyusahkn org jer...cuba bwk slow insya-Allah tak excident dan tak menyusahkan org lain...yg lepas tol bangi tu mkn smpi dua lane...bley guna lane kiri sekali ngan lane kecemasan jer...nasib masa saya lalu tu baru jer lai berlaku so sempatlah..

so mcm biasalahkan saya klu berdua ngan eman mmg saya liat sket nak msk sbb taknak berperang ngan dia so beli jerlah...mydear plak ada miting smpi kul 5...kul 5 lebay dia msg kat opis dia jem dr nak kuar parking tp dia kuar lmbt sket dkt 5.45 bru kuar...mmg tak smptlah nak tgu dia smpi and msk...elok jer smpi rumah kul 7...klu grg telur mmg lah sempat hehe....


inilah mknan yg saya beli smlm...mmg betul mknan yg jual kat param nie mahal2...tp klu mahal puas hati kira berbaloi lah beli kan...saya beli karipap, murtabak (tak besh langsung), roti john (terbaik), popiah grg sdri kat umah (sedap mkn panas2 bila mkn sahur tadi dh tak besh dh), kaya ball (my sil yg beli rasa okelah)...air buat sdri jer kat umah memandangkan byk dh beli stok air kat umah...ada kordial dua jenis dan air kotak yeos 3 kotak...lepas nie nak beli mata kucing and teh bunga wat sdri jer kat umah...

murtabak daging ~ RM3
murah tu murahlah sbb murtabak tu besar...tp tak sedap langshung taw...huhu patutlah takder org kedai tu...ada dua gerai jer yg jual murtabak nie saya dh beli bru nmpk yg satu lai gerai...yg tu org beli siap beratur lai....

roti john ~ RM4
geri roti john nie ada satu jer kat param tu...tp dia mmg jual plg terbaiklah org sanggup beratur pjg sbb nak beli...tiap2 tahun mmg dia dh jual and sedap...tp tiap2 tahun ponx naik harga 50 sen....tp okelah sedap bley lah beli tp tak bley lah beli sekali botak kepala klu tokey balak ponx...huhu

karipap ~ RM1 (3 ketul) 
tp alahai karipapnye kecik jer lebay kurang besar tapak tgn eman jer...sekali ngap jerlah klu mydear mkn...inti plak adalah lebay kurang 4-5 ketul kentang jer...inti sedaplah cuma kulitnye keras lah mcm karipap yg org buat kecik2 letak serunding tu...klu dia wat lembut sket kulitnye and letak lebay sket inti saya rasa tiap2 hari saya beli..saya kat pencinta karipap yg tegar...hehe


.:: nasi kerabu ~ RM5.50 ::.

nasi kerabu ngan ikan grg tepung serta solok lada...selalu nasi kerabu makcik nie sedap smlm beli tak sedap lah plak...manis terlebay and dia tak letak serbuk ikan yg hancur tu so rasa cam tak besh...makcik nie saya biasa beli dekat pasar mlm sbb tu saya yakin beli...tp keciwa plak...

.:: nasi tomato ~ RM4 ::.

yg nie mydear ckp sedap...saya mmg tak sempat rasa tgk2 licin dh pinggan dia mkn huhu...okelah murah and sedap next time bley beli lai...tp ada peristiwa tak besh masa saya nak beli nasi tomato nie...ada plak kakak yg jual nasi tomato tu perli2 budak yg nak beli mknan dia...citer dia cam nie kakak tu dia ada jual mcm2 nasi, so budak tu dia tanyalah satu2 jenis nasi tu brp ringgit...pas tu kakak tu jwb "adik nie nak pantau harga ke? akak jual semua nasi RM4 jer...yg nie RM4, yg tu ponx RM4"..dah ler nada dia mmg mcm memerli lah...bkn salah ponx budak tu nak tanya...customer is always right kan...mgkn bajet dia sket jer utk mkn...student kan so dia kenalah cari mknan yg berbaloi2 utk dia beli...

so moral dia klu pi membeli belah kat param nie tak bley selalu sbb kita tak tau kesedapannye dh ler harga mahal..my sil lai plak dia beli nasi tomato kat gerai lain dr yg saya beli...nasi mmg setimbunlah, aym msk merah mmg menyelerakan sungguh...harga RM6 ko terperanjat dia huhu lepas tu keciwa tak sedap langsung...dia mkn tak habis ponx separuh...so lepas nie kena byk2 beli kuih frozen and msk lah walau sesimple mana ponx...janji berbuka... 

~~end~~

 
Design with love by Jiji for Zamimie