Thursday, September 29, 2011

Yea...Terpilih Juga...


berjaya juga terpilih untuk session 1 sabtu nie...wish me luck yer kawan2...terpilih 5 terbaik utk ke final ponx oke dah...sbb blogger2 nie ramai yg teror2 masak nie surelah competition sengit nie...klu nak bertanding ngan blogger2 masakan yg otai2 mmg menakutkanlah...tp saya tak ley putus asa lah kan...kena kuatkan semangat and tingkatkan skill masakan saya hehe...

apa lah yg nak kena saya masak sabtu nie gaknye ek...okelah nak study jap..hehe

~~end~~

Wednesday, September 28, 2011

My Dream as Malaysia's 1st Ever Blogger MasterChef...

menunaikan impian yang tak kesampaian...yer saya pernah bercita2 nak masuk masterchef malaysia dulu kalau sapa2 pernah baca entry MasterChef Malaysia saya dulu taulah kot...tp lepas baca term and condition dia terus luntur semangat saya tau...mana taknye commitment tinggi klu nak join kena berjauhan dari keluarga dalam jangka masa yg lama...so mmg lah mydear tak bg... [cehh bajet cam dapatkan hehe]

so skrg nie nuffnang ada wat Malaysia's First Blogger MasterChef teru rasa semangat nak mencuba...sbb tg nie bgs klu join sbb tak perlukan commitment yg merapu2 sangat ponx so oke...memandangkan i lurve, i heart, i like to cook so apa salahnye saya mencuba...klu yg dah lama2 baca blog saya sure pernah tgk entry2 mieoney kitchen kan so korang surelah taukan mmglah saya suka memasak....



.:: ini atr mknan2 yg saya pernah masak...kira bukti saya mmg boleh dan suka memasak ::.

wpun tak sehebat mana tp impian tu penting kot klu saya menang Malaysia's First Blogger MasterChef nie lepas nie saya bley jadi selebriti chef [perasan lagi sila muntah]...ke ada org panggil saya masak utk majalah mcm cik fiza suka pepel nie kira cukuplah kan.... :p

nak kata hebat sangat tu idak lah tp saya jenis suka mencuba and selalunye mcm menjadi jer hehe and sedap jer...itew org katalah saya tak kata...sbb saya klu masak saya tak suka nak mkn, tp saya suka jamu org memakan...hehe harap2 bla menang nnti ada org nak sponsor saya bukak kedai...oke dah cukup kang ada yg muntah...tp klu korg bygkan klu saya jadi Malaysia's First Blogger MasterChef mesti saya jadi cam whitney yg MasterChef US season 1 tu...kecik molek tp hebat...huhu

oke klu pumpang2 citer jer tak guna meh nak bgtau signature dish saya...masakan yg mudah simple tp menyelerekan...korg jgn gelak wpun simple kdg2 ada org tak ley masak sedap ponx kan...hehe tp ini kira the bestlah bg saya...senang jer serta concept mskkan saya simple - campak2 jer janji sedap hingga menjilat pinggan iaitu mee goreng basah my style...nyum2


kat bawah nie saya tunjuk cara nak masak plak yer...so sapa2 berminat bley lah amik...semoga berjaya...hehe




 oke dah taknak bg korg muntah utk keberapa puluh kali saya nak menamatkan penulisan saya dgn nak bgtau tau korg pasal MasterChef Malaysia yg bakal bermula oktober ini...save the date every Rabu hingga Sabtu jam 9.00 mlm..

MasterChef TX - starting 22nd October 2011 (saturday -wednesday, 9.00 mlm)
Master Class - every Friday, 9.00 mlm [wajib tonton tuk dptkan tips masakkan]
Program Channel - Astro Ria (Channel 104)
Official Site URL - http://www.astro.com.my/MasterChef/
Facebook Page - http://www.facebook.com/MasterChefMalaysia
Twitter Link - http://www.twitter.com/MasterChefMY

MasterChef is a worldwide phenomenon. A cooking reality show, that although doesn’t allow viewers to vote, has still broken viewership records in US and Australia. MasterChef is a success because not only is Food something we are all very passionate about but the show only allows amateur cooks to compete. Malaysians who love cooking but never had a chance to really showcase their skills and be appreciated, now get the opportunity! Get ready for the MasterChef phenomenon to take over Malaysia on 22nd October 2011!

 oke dah tu jer nak citer...jgn lupa tau tonton MasterChef Malaysia Oktober nie...

~~end~~

Tuesday, September 27, 2011

Old Friend..

.:: from left ~ me, kak wan, intan, mila dan yazid ::.

ahad lepas kawan saya masa kat UUM and jiran saya kat BSP buat majlis open house...so sbbkan rumah kitaorg dekat saya ingat nak pi lewat ptg...so kitaorg kuar dulu rumah and pi dulu tempat lain...plan saya mmg baiklah sbb klu saya dtg awal mesti saya tak jmpa kawan2 yg lain nie...punye lama tak jmpa...selalu jmpa dekat dlm FB jerlah...

last yg saya betul2 jmpa masa buat bbq dulu masa tu saya ponx tak kawen lai...hehe lepas tu ada lah sekali dua jumpa time wedding member2 lepas tu mmg dah takderlah...kitaorg nie dulu satu batch and satu kolej tp bkn satu course lah jadi lah mengenal sesama sdri sbb masing2 mmg aktif kat kolej sbb nak kumpul merit supaya tak dibuang kolej yg jauh terperok hehe...besar tu UUM klu dapat kolej jauh2 camner nak pi mall ngan kelas kan...klu jauh2 tu mmg kena ada kenderaan sdri atau kena naik bus lah kan...klu kitaorg nie jln kaki ponx boley jer...

satu jer klu belajar kat UUM nie walau lama mana korang duduk tetap penginapan disediakan...tak yah lah nak sewa rumah kat luar [yg pada masa saya bljr dulu mmg takder rumah ponx area2 UUM tu klu skrg saya tak tahulah]...cumanye kena berebut tuk duk kolej yg best , dekat, tak best dan jauh lah...so mmg saya pulun lah habislah habis2an utk dptkan merit...alhamdulilah dr sem 1 saya dok kolej yg sama smpi lah saya habis bljr kolej perwaja lah yg menjadi kolej pujaan...hehe

bila jumpa kawan2 lama nie cam seronok plak rasanye mengimbau kenangan dulu2...tp yg saya jmpa nie bkn geng ronggeng masa saya bljr2 dulu ini geng2 projek jer....rapat mmg rapat tp geng rongeng lai rapatlahkan...geng sekepala yg lunch sama2 [bfast skip lah klu bgn tido ponx kul 10-11], dinner sama2, pi alor setar sama2, pi penang sama2, pi padang besar sama2...pendek kata merata2 jln bersama2lah...

rindulah dengan kenangan tu semua...skrg nie masing2 dah dengan hal masing2 kan so mmg jadi susahlah nak jadi rapat and segeng macam dulu....yerlah dah jadi mak2 nie apa2 ponx family first lah kan...hehe ingat nnti nak plan gathering lah utk mengimbau kenangan dulu2...hehe

~~end~~

Monday, September 26, 2011

Kenduri Rumah PIL..

sabtu lepas my parents in law (PIL) buat kenduri kesyukuran dan kenduri doa selamat memandangkan derang akan berangkat ke tanah suci 4hb nie...kitaorg sebagai anak menantu kenalah membantu...tu ponx kul 10 lebay bru smpi hehe...takper2 katering kan so tak yah lah sebuk2 sgt tp saya dtg2 jer letak beg terus wat keja mengelap pinggan dan cawan...tak tau nak wat per sgt sbb takder menda sgt nak wat....

.:: apa2 ponx snap dulu..saya pki suar jer supaya senang bergerak ::.

.:: budak nie kejanye berlari jerlah ::.

.:: cubaan nak capai cordless phone ::.

saya tak pki ponx bju kurung beria...lai ponx senang sket nak bergerak and basuh pinggan...kang klu pki bju kurung sure terpijak kain and klu bwk brg sia2 jer jatuh tersungkur...lepas tu klu bju kurung susah nak singsing lengan...wpun takder lah pinggan mangkuk yg nak dibasuh tp kena basuh menda2 yg besar cam tray bekas nasi semualah...lai ponx sblm2 tu masa saya byk habis dlm bilik sbb nak tidokan eman...[sebuk explain kan ada ke org kesah hehe]


sbb eman nak tido and kat luar penuh saya ponx sama lah landing ngan dia hehe...klu kuar dr bilik mmg takder space nak letak punggung so lepak dlm bilik smbil layan ipad....

.:: ini suku dr sedara mara...tak semua smpi lai waktu nie...lepas tu campur ngan org surau and kwn2 my PIL mmg penuhlah tempat ::.

.:: khusyuk tul eman ngan mak lang ::.

.:: terkangkang smpi tgk ultraman kat youtube ::.

berceloteh tak habis2kan so meh nak tunjuk gbr mknan plak...sbbkan korg dh lunch kan so bley lah saya upload gbr mknan klu tak sian kan perut kerong kereng hehe...klu yang puasa tu saya minta maaf lah ek...lauk2 kampung yg menyelerekan nyum2...saya awal2 lai dh mkn sbb ada gastrik kan so kena mkn dulu kang klu dh sakit sapa yg nak bantu saya...tell me, tell me...lai ponx my mil suh mkn dulu smntra eman tido...sbg menantu mithali saya ponx menurut perintah jer...ngeh2

.:: meja buffet utk pompuan kat dlm umah ::.

.:: sambal tumis udang yg mabeles ::.

.:: ulam2, ikan masin dan sambal belacan ::.

.:: ayam goreng berempah ::.

.:: gulai lemak nangka dengan tulang ::.

.:: desert of the day ::.


dah tu jer hehe

~~end~~

Tragedi Berdarah...

byk menda nak citer tp kita skip dulu kita citer menda yg penting lah untuk kitaorg...weekend (sabtu) ari tu my PIL wat kenduri kat rumah dia so [kita skip citer kenduri tp kita citer terus mlm lepas kenduri]...bila dh settle semuanye kitaorg lepak lah tgk tv masa tu dlm kul 8 lebay ponx tgh tgk citer transformers yg baru tu tp part2 nak abis dh...eman nie mmg suka tgk robot...mulut tak berenti2 sebut 'obot, obot, obot' tp biasalah cam ganas2 lah kan...masa tu eman nie dia dok kat blkg mydear sbb dia takutkan so cam ala2 nak tgk tp takut...mydear ajak duk atas riba dia tp dia takmo...

so masa part robot tu nak gaduh bunyi cam kuat sket so dia cam nak larik kat sayalah tp kaki tersangkut kat kaki mydear lalu jatuh tersembam...mydear terus lah dukung and eman nangislah kan...lepas tu mydear tgk and wat muka cuak terus pas eman kat saya smbil ckp "gigi dia patah ke? gigi dia patah ke?" saya tgk darah byk giler mmg penuh darah pekat merah terus saya capai tisu and lari pi bilik air bersihkan...smbil tu dia nangis and air liur bercampur darah mmg menjejes2 lah jatuh kat baju saya....tisu ponx berhelai2 lah guna...saya amik tisu and bersihkan darah dlm mulut dia...dok kebek2 cari darah tu dtg dari mana sbb tgk gigi dia cam oke jer tp darah cam non stop kuar....semua org dh panik dh dlm rumah tu sbb risau kan...bila darah dh bersih tu baru dpt tgk luka tu dari mana...kira cam gigi dia terhempas kena belakang bibir and koyak besar....

mydear tanya saya camner terus saya ckp jomlah cari klinik kot2 nak kena jahit ke apakan...berusahalah kitaorg cari klinik dr sppk, solaris mont kiara, solaris dutamas, hartamas segala mont ngan mas lah cari tp klinik semua tutup...terus blk ngan keciwanye tp bleeding eman dah takder dh...dia nak minum air kosong masa tu byk gak dia minum terus blk rumah myPIL blk and mlm tu terus blk BSP...saya ckp ngan mydear kita blk tgk camner klu perlu kita bwk dia gi az-zahrah...yerlah masa kena tu ngan masing2 cuak, ngan darah2 byk tak deralah dpt tgk luka tu betul2....lepas tu blk rumah my PIL blk tgk cam tak berapa besar sgt luka cuma mcm panjang jer lukanye...

sekali blk mlm tu kan eman asik merengek jer spjg mlm...dia dh ler tak mkn mlm tu so cam lapar lah kan bila dah lapar mlm2 cari susulah..nangis2 sebut susu, susu tp bila nak isap dia nangis and tolak botol tu...sbb bibir dia sakitlah...sok pagi2 tu bgn tgk dh jadi ulser dah luka tu...kesian tul terus siap2 pi az-zahrah...ingat nak pi jmpa doc biasa jer tp mydear terus ajak pi jmpa paed...punye risau dia...pdhal budak kecik tu aktif jer melompat sana sini...siap bley dh mkn nasi grg minum milo ais masa bfast tu...tp tak byklah mkn ponx...


.:: gigi kapak besar sgt sbb tu luka dia bentuk gigi kapak dia tu...berkesan smpi kat luar makna terhentak kuat lah ::.


masa tiba giliran kitaorg doc tgk cam terkejut sketlah sbb besar cam tu...selalu budak2 baya eman nie luka terggigit nie kecik jer...tp dia ckp dh tak ley nak wat per dh sbb dh berulser...klu dtg terus masa kena tu dia bley lekatkan guna gam jer...tp okelah still boley baiklah katanye...lega jer kitaorg dgr cam tu dpt satu ubat jer aloclair utk relief mouth ulser...rasa dia manis katanye and tak pedih ponx sbb saya sapu kat luka eman tu dia oke jer...so far mmg dia oke jerlah aktif mcm tak sakit cuma bibir dia jer bengkak sket cam Angelina jolie...hehe


.:: ubat nielah yg kitaorg dpt ::.

.:: Angelina version lelaki hehe bibir bwh ada bengkak lah kan...yg bwh bibir tu ada kesan 2 jalur bekas gigilah tu smpi keluar sbb terhentak kuat ::.

~~end~~

Friday, September 23, 2011

E-man Dengan Cumi Ciki...


semalam pi mkn kat wong solo lepas dah lama tak mkn...lepas tu craving nak mkn sotong goreng tepung atau cumi goreng tepung...dulu2 lai kitaorg nak mkn tp ada sekali tu order2 smpi nak habis mkn dh dia tak htr2 last2 kitaorg cancle jer order...so smlm masa ajak mydear mkn kat sini dia siap ckp nak mkn cumi grg tepung lai...wpun dia tak mkn seafood tp dia suka jer mkn menda nie....

tp tulah smlm mkn semuanye failed lah saya rasa...ayam cam ada rasa lain sket, mcm rasa ayam dah lama... lepas tu ayam masin, sambal ayam penyet ponx masin....terung berlado tak berapa nak kick mcm selalu...sotong goreng tepung masin gila...mydear ckp sbb saya selsema sbb tu lah rasa tak besh...tp saya rasa mmg mknan tu semua masin...sbb selalu klu selsema nie takder rasa bkn terlebay rasa masin...hehe tp takperlah bkn nasib saya pi mkn smlm semua tak kena...hehe

so mai tgk gbr eman plak menikmati sotong goreng tepung...part dia mkn sotong tu lupa saya nak snap...sbb sotong kan liat sket gigi dia manalah kuat lai nk gigit...saya tgk dah mcm mkn getah plak dia mkn sotong tu huhu....






~~end~~

Thursday, September 22, 2011

Scary, Scary, Spooky, Spooky...

klu baca tajuk mesti korang dh dapat agak kan genre cerita yg akan saya ceritakan...kejadian berlaku selasa klu tak silap saya lepas maghrib jam 8 lebay lah klu tak silap saya...dlm 8.15...masa tu kitaorg tgh dinner kat meja mkn lah cam biasa...mydear dh sudah mkn and dia ponx lepak2 kat sofa saya plak sambg pantau eman tgh mkn waktu tu....tgh saya borak2 ngan mydear tetiba eman stop mkn and dia stare jer kat arah sliding door depan tp tak tau dia tgk arah tingkap or mana...tetiba muka dia cam cuak sket smbil sebut 'akut' [read: takut]...



saya tanyalah eman apa takut eman...saya suh dia smbg mkn and mydear dtg plak kat meja kitaorg tu...smbil tu eman cam bebel2 smbil mata dia pndg kat area yg dia pndg tadi...saya rasa cam seram2 sket...lepas tu yg plg menyeramkan saya dia tetiba tunjuk sudu smbil cakap 'nak?' oke itu part plg scary sbb dlm masa tu dia mcm berkomunikasi plak....terus saya pndg mydear and mydear pndg saya....cuak lahkan...terus saya naik atas on pc dan bukak cd yasin kuat2...huhu

agak2 cam scary tak korg? saya cuma harap itu adalah rakan imiginasi dia jerlah bkn yg sebaliknye sbb kita ponx maklumkan budak2 kecik nie kan ker boley nmpk menda2 cam nie kan....mgkn mengikut mydear kot sbb dia smpi umah dr opis time2 maghrib lah cam tu...so lepas nie nak kena berhati2 sketlah...antaranye org kata klu kita nak masuk rumah klu umah takder org kita kena bg "Assalamu `alaina wa `ala `ibadillahis shalihin” (HR. Bukhari di dalam Al-Adab Al-Mufrad, dan disahihkan oleh Al-Albani)...klu ada org kita kenalah bg salam betul2 kan...tp saya mmg selalu amalkan cam tu wpun rumah kita, bukak jer pintu rumah saya akan bg salam...tak kisahlah org dlm rumah dengar ke tak...lepas tu sampi rumah time2 nak maghrib tu kena baca ayat kursi dulu sblm masuk dlm umah jgn terjah jer masuk rumah terus....

so skrg kena elakkan eman dr kena sergah2...ini lah habit mydear klu blk jer suka nak sergah2 and takutkan eman...menjerit2 mencecet lari ketakutan...dh banyak kali saya tegur sbb nnti dia mlm2 tido sure akan mengigau2 and merengek2....menci tau sbb saya yg akan kena calm kan dia....so nmpknye kena lebay berjaga2 sketlah lepas nie....

~~end~~

Wednesday, September 21, 2011

Bertemu Cik Fiza (akusukapurple)....

inilah penyebab saya cuti khamis lepas...best jer cuti straight 4 hari tp 4 hari cuti saya rehat waktu tido mlm jer...yg lain mmg sepjg masa saya berperang kat dapur jer...tgn tak dan nak kering...kasar mmg kasarlah nak sapu lotion ponx tak dan...hehe so saya ckp ngan mydear spjg minggu nie dapur tutup huhu...tp masak gaklah smlm nasi ngan telur dadar...mydear beli sup tulang smlm...nyum

melalut citer lain plak...owh khamis ptg tu saya ada appointment ngan cik fiza nie saya tgu jer kat umah dia datg ngan ada abg bodyguard dia...1st time jmpa dia..selalu berkomunikasi dlm blog and fb jer...wpun kitaorg bljr satu U tp saya tak pernah jumpa dia memandangkan dia ponx course lain...dia kwn kepada kwan matrix saya...saya kenal ponx sbb dia comment dlm blog saya...so mmg dr situlah kitaorg kenal...

adalah mendanye yg buatkan kami berjmpa so sambil2 lalu lah org katakan...dia mintak tol saya, saya tol lah dia...tolong menolong katanye...hehe

.:: ini cik fiza aka akusukapurple...malu plak time saya nak snap gbr dia hehe ::.


.:: abg bodyguard in action...nasib pencahayaan rumah saya cukup tak yah lighting ::.



.:: inilah yg dia dok snap tu ::.

tak lama ponx dlm sejam cam tu dah settle semuanye...wpun kitaorg tak pernah jmpa tp bergurau and berborak cam kwn lama...tp cik fiza nie cam pendiam sket sbb saya jer yg byk potpet2...hehe last2 gbr bwh nie dpt gak snap bersama....tinggi rupanye dia...saya yg kemetot huhu gaya posing penting supaya nmpk ilusi kekurusan saya hehe...hakikat lebay kurang jer saya ngan fiza...huhu


btw tima kasih yer fiza bg peluang kat aku..apa2 salah silap mintak maaf ler terlebay terkurang...1st time aku kan so cam tak tau plak cara yg betul hehe....klu nak mintak tol lagi bgtau jerlah kecik tapak tangan nyiru saya tadahkan...ceh berperibahasa plak dh...ngeh...

~~end~~

Jamuan Raya 2011...

sblm apa2 up dulu entry yg terdekat yg lepas2 tu akan dtglah huhu...sbb nie tgh fresh nie lai ponx yg plg byk sket gbr dr  yg lain2....so aktiviti opis saya cam biasa jamuan raya...sblm nie jamuan sblm puasa ponx ada gak tp rasa cam saya tak pernah citerkan...saya mmg cam tu mmg rasa mls sket nak snap gbr tak spt sblm2 nie...nak tgu camera baru kot bru semangat lebay... :p

konsep jamuan kitaorg adalah potluck tp ada gak kumpul duit sket and beli main dishlah...main dish hari tu adalah nasi ayam...so tema mknan utk potluck adalah tema hari raya lah kan...dengan nasi impit, lemang, rendang ayam dan daging, kuah lodeh, sambal kacang, ayam kuzi dan roti jala....

.:: ini saya memotong lemang...pki bju raya...mmg bru pki hari tu hehe ::.

.:: geng braces tukang memotong...buat sepah kt tempat org huhu ::.


.:: sebelum ::.

.:: selepas [buka tutup] ::.


.:: dua biji cheesecake sponsor ::.

.:: bhgn desert ::.

.:: nasi ayam ::.

.:: tutp dah bukak dh ::.


.:: nasi impit dan lemang ::.

kali nie punye jamuan tak semewah dulu2 mknannye...tp wpun sket jenis mknan tp mknye berulang2 lah huhu...dr bfast smpi lunch ponx boley mkn lagi...ada sket2 yg ditapau utk blk...


so kat bwh nie gbr raya family kitaorg thn nie tak cukup 2 org lai..klu tak complete semuanye...owh jgn muntah tgk keayuan saya kta depan tu sbb saya setting timer lari2 terus duduk cam tu...haha




~~end~~

Tuesday, September 20, 2011

Monday ~ Hampir Melunturkan Semangat...

hai uolss..rindu kah selepas 5 hari tak bersiaran yerlah khamis lepas smpi ahad saya cuti...tp bkn cuti2 malaysia taw...cuti2 yg akan kemudian saya ceritakan...hehe smlm saya dh keja dh ponx and dh boley jer ponx nak berceloteh dalam blog nie ponx tp smngt saya luntur smlm....

sbb apa saya ckp gitew sbb dh 4 hari cuti kan surelah smngt nak gi keja...so smngt tu hari isnin seawal 5.40 saya bkn and seawal 6.25 saya dh kuar rumah...sekali hazab ko jem...jem yg amat2 jam 6.40 pagi...apa kes pagi2 buta jem...dh ler jem lebay kurang 1 km lebay sket jer dr tol bangi...tak smpi 10 minit ponx saya drive dh jem...tension jer taw...lepas jem plak stok2 yg meter turun ke 0km tu...tak bergerak langsung...sekali tgk dr atas bukit dekat denso tu nmpk smpi kedepan pjgnye...bila gerak ponx sket jer...1 meter, 1 meter...

.:: kul 7.05 pagi baru smpi kat ILIM ::.

.:: inilah puncanye jem dekat lebay dr 5km...ke lebay sbb pagi2 org pi keja dr area selatan mmg ramai ::.

.:: 7.23 pagi baru nak smpi dekat ikram...hebat ::.

.:: inilah puncanye lori kayu terbalik kat tengah jln ::.

dengar2 citer lori tu kena langgar dengan bas...tp basnye saya tak nmpk ponx time lalu tu...lori tu ponx dh di tarik tow truck ke tepi...mgkn dia kat lane tgh atau lane kiri sekali...tp klu tgk atas jln tu smpi lane tgh lah kotor...patutlah jem teruk sgt smpi tak bergerak...

lepas tu mmg clear giler2 jln sbb derang still lai tersangkut kat blkg kan...dekat desa petaling ponx laju jer saya tekan minyak, dekat smart tunnel ponx laju jer saya pegi...depan sket kat tudm jer slow sket tp still bergerak 50km/j lah...smpi opis 7.53 redha jer puch kad berink merah...nak wat camner bkn salah saya kan...

terus seharian takder mood hidung ponx ketat2 sbb nak selsema...tekak ponx perit2 sbb batuk...

~~end~~

 
Design with love by Jiji for Zamimie