Monday, October 31, 2011

Maharaja Lawak Mega Week 1...



skrg dah start tgk rancangan nie plak...mmg kena melekat kat rumah jer lah hujung minggu sbb byk gak rancangan best...masterchef malaysia dah tentu2lah kan wpun ada kekurangan disana sini tetap juga nak tgk...masterchef us plak dah tentu2 lah kan....skrg nie maharaja lawak mega plak...dulu masa maharaja lawak jer kitaorg subscribe lah utk astro warna tu...lepas dh habis tu kitaorg terminate plak...hehe dan bernasib baik sbb baru2 nie derang offer astro beyond lepas tu tambah brp RM dapat lah astro warna...suka sgt2 kitaorg sbb tak jangka ponx and tak prsn plak pasala maharaja lawak mega nie...

maharaja lawak mega nie adalah pertandingan antara otai2 lawak dari 3 negara malaysia, indonesia dan singapura...malaysia dah tentulah monopolikan hehe...tp takder yer pelawak2 dari rancangan raja lawak...hehe ini semua otai2 cam os, afdlin, harun salim bachik dan lain2....pastu jgn tak tau adlin aman ramli ponx cuba nasib hokey...selama nie dok komen org jer skrg dia kena komen plak...takderlah nak bagus mana ponx...

utk minggu nie juri dia adalah Chef Wan, Zainal Abidin Hassan (pemain bola sepak), Datuk CT dan Imran Ajmain...see dia punye juri adalah tidak kena mengena ngan lawak tp derang punye komen jujur...mean klu tak lawak dia ckplah tak lawak, tak paham dia ckplah tak phm...tp chef wan punye komen mmg pedaslah kan hehe...Datuk CT walaupun dia cam lembut2 dia ckp jer direct tak lawak...hehe

korang kena tgklah best sbb otai2 nie mmg lawak giler....and ketawa non-stop tp ada gaklah tak berapa lawak sgt...cuma takderlah lawak merapu or lawak bodoh....yg plg best sekali minggu nie adalah BP-Bawal Power (Bob ngan Sobrie)...tiap2 minggu saya akan review dan saya akan letak video kumpulan yg saya rasa best...terpulang lah klu korang rasa tak best tp ini saya punye pendapat...


so minggu nie korg kena tgk tau kul 10 mlm hari jumaat channel 132...kat bwh nie saya letak senarai peserta and takder yg terkeluar lai minggu nie...

  1. Pimai (Sathiya, Imuda dan Mat Over)
  2. Hiro (Hamdan, Ilya dan Ropie Cecupak)
  3. Boboi (Afdlin Shauki dan Harun Salim Bachik)
  4. Anje (Achong Sweet Child dan Joey Daud)
  5. Osbon (Mr Os dan Abon)
  6. Lanun (Jegan, Elya dan Salma Al-Farisi)
  7. BP- Bawal Power (Bob Kuman dan Sobrie)
  8. RAP (Aziz Kota, Pak Lah Cecupak dan Rama Jangan Ketawa)
  9. Comel (Radhi Khalid dan Bell Ngasri)
  10. 3G (Yassin, Didie Alias dan Enot)
  11. Adlin Aman Ramlie
  12. Jalil Hamid
  13. Gebu
  14. Syok
  15. Bawel 
  16. Saehu
  17. Caer
(No. 15, 16 dan 17 dari Indonesia...No 13 dr singapura dan No 14 gabungan dari malaysia dan singapura...yg msia tu ifa raziah)
~~end~~

Papa John's...



ada sapa2 dah pernah try papa john's pizza? rasanye papa john's nie dah lama berthn dah ada...jumaat minggu lepas sblm eman demam ari tu baru kitaorg try mkn...cam biasalah kitaorg nie mmg suka shopping kat jusco taman equine tu so...jumaat lepas magrib terus kuar nak pi soping brg dapur sket sblm tu mknlah dulu perut dah lapar...bila tanya nak mkn apa semua org cam tak tau nak mkn apa...so lalu depan papa john's masa tu terus mydear ckp jomlah kita mkn kat sini...tgk menu, tgk price okelah jom kita mkn dulu...

pilihan dia tak sebanyak pizza hut tp bg saya agak bgslah cam nie...takderlah kuar pizza2 yg merapukan...kita kena kekalkan identiti restoran kita barulah cam org suka nak pegi...tp tak salah klu kita nak kuarkan pizza2 yg bermacam2 menu sbb setiap org lain citarasa dia kan...



kitaorg pilih utk amik set utk dua org dan add on mushroom sup utk eman...sian diakan takkan nak bg mkn pizza...klu menda tu pedas sia2 jer dia...hehe kot2 lah dia tak suka mkn cheese ker camner...berlapar plak dia mlm tu...so utk set tu dapat satu regular pizza, breadstick, potato wedges n dua air....

.:: mushroom soup, breadstick and potato wedges ::.

mula2 cam biasa dia atr appertizer lah dulu...nmpk tak breadstick yg 4 btg tu...nmpk cam kejungkan mmg kejung keras kulit luar dia...tp isi dlm dia lembut sgt2....and tak muak bila kita mkn...mkn dia kena cicah ngan garlic butter yg dicarikan dan sos tomato yg fresh...sedap tul...kitaorg kena catu2 sket mkn sbb dua ketul diperuntukkan tuk eman mkn ngan mushroom sup dia...hehe lai ponx klu kenyang sgt kang camner nak mkn pizza....

.:: garlic butter n tomato sauce ::.

lepas tu pizza datang panas mmg sedap tul mkn sbb waktu tu sejuk kat luar hujan..tp serius pizza dia best sgt...lebay kurang dominos tp lai sedap lah yg papa john's nie...dan klu nak dibandingkan dgn pizza hut lai sedap kot sbb roti or crust dia tu tak muak klu kita makan...sbb kitaorg bley habis mkn semua tu takder bertolak2 sesama sdri sapa nak abiskn...klu mkn yg pizza hut cepat muak wpun kita amik saiz yg kecik tu....


.:: BBQ Chicken & Beef Pizza ::.

total hari tu makan RM41....tak tau murah ker tak klu nak dibandingkand dengan dominos dan pizza hut sbb kitaorg mmg jarang mkn pizza...sbb tak fan sgt pizza2 nie sesekali bley lah mkn....tp sesekali tu mmg jarang2 sgt lah...

~~end~~

Friday, October 28, 2011

Eman, Ultraman dan OldTown Kopitiam...

deepavali takder menda nak wat mydear ajak pi alamanda...ada menda sket yg dia nak beli so pegi jerlahkan...eman ponx dah sehat and tak demam so bwklah dia kuar jenjln...kesian dari hari sabtu dok terperuk kat umah jer kan so kenalah kuar juga bg fresh sket dia...sekali smpi alamanda tudia punye ramai org smpi parking atas bumbung ponx full...for the 1st time dlm hidup saya pi alamanda ramai org hehe...

bila parking ponx penuh dlm alamanda tu ponx dah tentulah ramai org...mgkn sbb deepavali tu cuti satu hari so derang jenjln dekat2 jerlah gaknye...bila org dah ramai jd rimas lah plak..eman mmg kitaorg tak bg dia lepas ponx dari stroller tu...kesian plak sbb dia mestilah nak lepas berlari2 kan...tp nak wat camner bahaya lah org ramai2 tu kang dia lari2 org tak nmpk langgar dia ke, dia ilang dari pndgn mata kami ker...lepas tu dekat playground tu ponx ramai org dia rengek2 gak lah nak turun main tp saya tak bg...

eman nie perangai dia klu kita ckp tak bley dia akan ikut...cam dia nak main kat playground tu saya ckplah tak bley org ramai nnti org langgar eman jatuh camner...terus dia diam jer cam terimalah...tp klu dia pendam saya tak tau lah plakkan...hehe tp mcm selalu kita baca tu org akan ckp bila ckp 'NO' mesti kita kena ckp sbb apa...so far eman paham dan terima ...

jln 2-3 kedai jer terus kitaorg lepak kat oldtown sbb rimas sgt org ramai...so moh lah kita minum petang and spend kualiti time together hehe...layan eman ngan buku sticker dia....seronok tul eman sbb ultraman mmg dia suka...sblm tu hampir2 dia nak pow baba beli patung kucing jenama russ tu...mmg dia suka sgt...tp smpi RM70 kan cam nak beli tak beli...agak mahal sket tp dia suka...takperlah next time mama belikan eman yer ganjaran eman jd good boy...hehe

.:: cam nie lah rupa kucingnye...gebu jer saya ponx naik geram huhu...jusco dia terpa nie, parkson ponx dia amik nie...mmg dia berminat tul lah ::.



.:: minum petang kata so ini jerlh yg kitaorg mkn hehe ::.

eman skrg dah pandai juga mkn roti canai nak cicah kuah kari...mula cam blur apa benda yg dia nak tunjuk air dia ckp no, tunjuk roti canai dia ckp no, sudu ponx no, last2 saya amik roti canai cicah kari terus dia senyum and ngaga mulut...duyai anak lah anak...hehe mcm cute plak rasa sbb nak roti canai  cicah kari tapi tak tau nak ckp camner...klu satu menda jer boley lah tunjuk tp klu melibatkan dua menda susah gak...bila dia ckp bkn kita paham lai ponx...huhu


.:: muka excited ::.


.:: fokus ::.

seronok gak tgk dia tampal and lekat sticker2 nie semua...nmpk fokus...hari tu saya belikan dia drawing block yg besar tu ngan karyon mmg sakan lah dia menconteng...budakkan mmg pantang nmpk pen ngan kertas cepat jer dia nak lorekkan pen...dengan kata lain menconteng lah hehe...




tgk sapa yg lai semangat dgn sticker book eman...




*




*




*




*



.:: speechless hehe ::.

~~end~~

Thursday, October 27, 2011

Saji, November 2011..

apa ada dengan majalah saji bulan 11 nie ek...tema adalah masakan warisan negeri...
korag pi beli baru tau lah ada apa kan...





hehe mesti malas kan nak pi beli...ke tak sabar nak tau....ingat tak citer psl saya berdating nak cik fiza dulu kat entry Bertemu Cik Fiza.... inilah dia sebabnye...










tak jelas ke yg atas tu...oke tgk bwh plak...






kalau tak nmpk lai sila click to enlarge yer...

wordless Thursday...nak jugakkan hehe..


~~end~~

Silent and Eman..

mesti korg tertanya2 kan sbb per saya dua hari tak update entry baru...sbbnye saya cuti tp bkn sbb cuti deepavali tp cuti sbb eman tak sehat...sbnrnye dr sabtu lepas eman dah start demam dah...cuma demam dia tak tinggi sangat...ahad pagi dia demam lepas tu dah bg ubat dia oke...tp menjelang kul 5-6 ptg dia demam blk smpi lah esoknye...kira mcm demam malam lah...mlm ahad tu lepas magrib saya bwk dia gi klinik so doc cek suhu dia 39 darjah...tinggi lah kan...patutlah dia diam jer spjg saya drive pi klinik tu demam dia dah naik rupanye...mydear plak takder kat umah so kenalah saya berdikari sdrikan...

mlm tu dah bg ubat semua dlm kul 2 lebay badan dia dah tak panas dah...so esok tu mydear ckp biar dia jer yg cuti jaga eman so saya gilah keja sbb skrg waktu dewan tak bley cuti sebarangan...isnin tu mydear jaga dia ckp oke jer eman tak demam...mlm tu awal lai dia dah tido kul 9 dah tido dah...pas tu tido tak lama batuk2 plak...batuk2 smpi nak termuntah cam tulah kan...pas tu bila muntah tu lendir jer...bila dah kuar lendir tu nmpk cam dia lega jer...kesian gak tgk lepas tu rasa badan panas...suhu smpi 39.2 terus lah saya bg mkn ubat...

bila dah besar nie akal panjang sket...saya nak lap badan dia ngan air bley dia bgn lari, guling2 kan badan and tolak tangan saya...klu dulu2 time kecik redha jerlah kan plg habis bley nangis...hehe skrg nie dh nmpk cam saya buli dia plak sbb bila saya lap ngan tuala basah terus panggil baba, baba...so terus saya ckp ngan mydear esok kena bwk dia pi kpj jumpa dr asmuni sbb nmpk dia rasi ngan doc nie...

esoknye dia dah tak demam dah tp batuk still ada...mula2 ingat nak half day settle semua terus gi keja...tp klinik doc asmuni start kul 9.30 plak...tp nasib takderlah nak kena tgu lama sgt sbb patient dia tak ramai ari tu...by 10.30 doc panggil dah eman...doc tgk dia aktif jer so doc cam okelah dia nie sehat...and dia sgt behave time doc cek suhu, cek telinga, and tekak semua...tak tau samada dia takut atau dia mmg selesa ngan doc tu...

klu sapa2 yg pernah jmpa dr asmuni kat kpj kajang sure tau doc tu soft spoken and lembut orgnye...sesuai lah ngan tittle dia sbg pakar kanak2...kita ponx rasa selesa jer nak tanya mcm2 or request mcm2 kat doc tu...hehe 

so bila doc cek kat dada dia ckp eman kena bronkitis lah....tp bkn yg kronik tu tp yg biasa2 jer...acute bronchitis rasa nye sbb bila saya goggle tu semua simptom ada kat eman...and dia suh pi amik nab dulu and cek blk lepas tu untuk further treatment lahkan...bila dah turun nak amik nab kat A&E tu ponx ramai org so kenalah tgu plak....bila dah smpi giliran amik nab tu, amik dia punye nangis tu rasa satu spital bley dgr...bdk sebelah nak amik nab ponx terus jadi nangis...yerlah takut gaknye bdk tu hehe...nurse tu tol gelakkan jer heheh...nasib mydear yg pegang eman sbb meronta punyelah kuatkan...


naik atas jmpa blk doc and doc okey dia respond ngan nab tu and dia punye wheezing dah kuarng...klu tak kurang doc ckp kena amik nab regularly dgn maksud lain kena masuk ward and amik nab setiap 4 jam lah...lagi ponx doc tgk dia aktif so bg canlah dia dok kat rumah...doc just bg ubat and harap dia okelah...

lepas tu kena amik ubat masa tu dah kul 11.30 ubat ponx tak dapat lai...kang blk rumah gedebak gedebuk sure kul 12.30 bru nak gerak ke opis...kul 4.30 dah nak blk dh terus saya coll bos ckp tak masuk opis...hehe cutilah terus kan abis citer...terus blk pi jusco untuk mkn and beli brg sket...eman plak saya tgk nmpk selera tul dia mkn kfc tu....drumstick seketul abis dia mkn sorg...klu tak nak mkn sesuap dua nasib ponx susah...

skrg dia dah okelah saya tgk cuma batuk and kahak tu still ada lai cuma dah kurang sket tido mlm ponx takder dah batuk2 cuma hidung dia jer cam blocking..hingus takder plak...lepas tu susu ngan mkn kurang sgt...dah nmpk susut dah badan dia bru 4 hari demam....



gbr nie saya amik smlm...nmpk cengkung sangatkan...mkn sesudu dua jer lepas tu main lebay...susu bila paksa minum baru dia nak minum....tu ponx selalu tak abis susu...minum susu nak susu coklat jer susu putih taknak...so saya kena campur sket susu coklat tu ngan susu putih dia....takperlah nnti bila dah baik betul2 barulah sorok kan susu coklat tu...hehe bkn tak nak bg tp susu coklat tu cam manis sket lepas tu susu tu jadi dia cam sembelit sket....dr dia tak nak mkn and minum apa2 bagi jerlah kan...

harap2 eman cepat sembuh yer sayang...

~~end~~

Monday, October 24, 2011

MasterChef Malaysia....



rasa2 skrg nie semua org dah tgk kot masterchef malaysia tu...dah dua hari dah kan...sbb blm betul2 start lai takder lah kita menghayati sangat...sbb utk starting nie smpi khamis nie derang akan wat selecting pemilihan yg 24 org tu...so yg betul2 peserta 24 org nie rasanye start sabtu nie...bila korg tgk apa yg korang perasan dengan masterchef malaysia ni?

sbnrnye ada byk menda yg saya nak komplen lah pasal masterchef malaysia...tp komplen yg baiklah utk peringatan dan panduan produksi masterchef malaysia nie....


  1. korg nmpk tak berlaku byk pembaziran...klu tgk dr dua episod nie pembaziran telur dan bawang..utk hari nie blm tau lai apa pembaziran yg akan berlaku....huhu telur skrg nie dah ler mahal sebiji 30 sen buang mcm tu jer...agak2kan bwg ngan telur yg derang dah gunakan tu sure derang buangkan...takkan nak simpan and guna...ke telur2 yg dah dipecahkan tu derang pi supply kat kilang2 kek dan bakery berdekatan ngan harga murah...huhu
  2. klu korag tgk pembaziran tu berlaku sbb apa? sbbnye derang takder perancangan yg betul...derang tak tetapkan had masa atau had bilangan utk penggunaan bawang dan telur...klu kita tgk cth masa blogger masterchef tu dia tgk brp byk biji bwg yg kita boley dadu dlm masa 10 minit...lepas tu tgk plak kualitinya...patutnye MCM nie dia buat 10 biji bwg sapa yg buat plg cepat and menepati piawaian...klu telur plak dalam masa 10 minit brp biji yg boleh kita asingkan utk putih dan kuning telur...yg nie saya tgk dah penuh dah telur dlm mangkuk dia tp chef tu tak dtg ponx tgk dan tag dia...sedaykan smpi telur tu nak melimpah ruah dah...
  3. klu dari segi judges tu chef priya dan chef jo dia bwk style dia sdri...tp chef yahaya tu dia nmpk mcm nak meniru sket ngan MC US klu korg perasan lah...spatutnye mereka diberikan peluang utk menonjolkan keperibadian sdri tak yah tiru2, terkongkong dengan skrip dan arahan director...klu tak semua tu semua nmpk fake dan kaku...
  4. klu tgk maser preview peserta tu masa derang ckp2 tu selalu jer bertukar2 part pekerjaan dan umur...yg saya perasan tu tak tau nama dia siapa lupa plak tp masa episod 1st tu tulis dia pereka produk lepas tu smlm saya tgk dia tulis pelajar apa tah...yg plg saya ingat anita tu yg badan besar2 and byk ckp sket tu...masa episod 1st tu dia tulis pegawai perkhidmatan pelanggan tp smlm dia tulis ketua syif plak...patunye kena cek betul2 sbb nnti terkonfius....[itu yg saya perasan klu saya yg salah maafkan saya penunggu gua...hehe]
stkt nie yg besar2 saya nmpk yg nie jer...bknlah kata tak bagus tp biasalah selalu klu season 1 mesti akan ada cacat dan celanye...so kira nie utk pandangan lah utk penerbit dan produksi...sbb kadang2 sbg penonton kita nmpk lebih byk dr org yg membuatnye..sbb kita sbg penonton tgk keseluruhan...peace yo! tak sabar nak tgu smpi 24 peserta yg terpilih sbb masa tu barulah battle yg betul2 punyer....hehe

~~end~~

Friday, October 21, 2011

1st Ever Blogger MasterChef Challenge ~ Part Akhir...

oke dah sian kat korang kang muntah lai klu asik dengar citer psl blogger masterchef jer kan...saya pon sdri dah nak muntah asik nak edit gbr byk2 hehe...tu ponx letak sket2 jerlah sbb takut blog jadi berat plak...nak loading lmbt nnti...

part last nie saya rangkumkan antara skill test dan juga penyampaian hadiah terus...sbb gbr ponx dah tak byk waktu nie sbb bateri kamera saya habis plak...lepas tu confident jer ckp ngan mydear saya ada bwk kamera lama...sekali cari2 dalm beg takder...mydear siap suh cari bwh meja lai sbb dia ckp takut jatuh bwh meja masa saya letak beg...sekali bru saya ingat bwk hbag lain daa so kamera tinggal dlm beg yg bwk pi opis tu...tp klu saya bwk ponx tak guna juga sbbnye kamera tu ponx takder bateri...hehe last2 snap sket2 jer guna iphone...tp kualiti pic mmg out lah kan...

utk skill test plak cam biasa chef akan tunjuk dan kita yg akan buat...masa semi-final dulu kitaorg kena buat poached egg...senang jer tu kan tp kali nie kitaorg kena dice bwg besar....klu cam biasa kita buat kat umah mmg senang lah kan...style kita tp ini style standard chef yg belajar kelas masak tuh...agak senang cuma dlm masa 10 minit kita kena potong sebanyak mana yg boley dan menepati piawaian yg chef kerlly nak...huhu 

.:: apa2 ponx posing dulu ngan bwg ::.



so dlm masa 10 minit saya hanya boley buat 2 biji jer bawang...ada jugak yg buat lebay dari 2 tp tak menepati piawaian lah...kasar2 hehe...saya okelah chef puas hatti cuma tulah saya smpt buat dua biji jer...sbb cara dice bwg mcm nie saya mmg biasa buat kat umah sbb belajar dr jamie oliver cumanye saya wat takderlah halus2 cam tu...saya wat selalu kasar2...


dah lepas 10 minit kena stop and nak kena present kat judges dah masa nie...so kita kena bwk bakul bawang kita sbb dia nak kira brp biji sbnrnye yg kita dah guna and bwk pinggan bwg yg dah dipotong tu...mydear mmg tak suka bau bawang so dia snap2 dari jauh jerlah hehe....cer tgk yg sblh saya tu dua pinggan bwg dia potong...guna 4 biji bwg...tp dia ckp kat umah dia mmg tak pernah potong bwg selalu masuk dlm chopper machine jer...hehe yerlah menda yg plg org tak suka sekali nak potong bwg sbb nanti berbau dan juga menangis [kuar air mata]....

masa nie alam dah bising2 sbb dia ckp dia tak bley dengan bwg sbb nnti mata dia akan berair2...patutnye saya ckp ngan dia klu org yg berair mata klu potong bwg maknanye badan dia byk angin...sure alam ada byk angin dlm badan kan  hehe...

owh klu korg nak tau atr 10 org finalist 6 org telah cedera masa proses memotong bwg...hehe kesian lah kan sbb cam dah terganggu plak pergerakkan...pki pisau seramik tu chef kerlley tu kata tak tajam tp cedera jer semua org...cuma saya rasa bila guna pisau seramik nie pergerakkan kita memotong tu tak berapa nak smooth lah kan...saya ponx biasa pki pisau chef kat umah...ada dua btg pisau jenama victorinox yg mmg tuk chef punye...thanks tuk abg saya sbb pisau tu dia bg...hehe




lepas jer settle semua and derang tgh sebuk nak kira markah serta ada quiz tuk penonton...masa tu saya terus lari gi solat and pi basuh tangan ngan sabun sbb nak hilangkan bau bawang...hehe nasib guna bwg bombay kurang sket bau dia...klu guna bwg merah tu lai bau dia kuat...lai ponx derang cuma  bg wipe jer manalah nak bersihkan....

tak smpi 20 minit ponx derang dh nak umum kptsn...so by 4 pm dah settle dah semuanye and derang ponx umumkan pemenang...dan pemenangnya dah tentulah bkn saya hehe...saya menang saguhati jer hamper Nestle RM10, voucher BHP Petrol RM100 dgn set teko utk Chinese tea tu...





pemenang adalah wendy yg menerima RM3,000, induction cooker, voucher BHP, ipad dan brg astro kot...lepas dri nie bateri kamera saya dh habis...so klu tgk gbr yg takder kualiti tu adalah dr iphone yer...hehe lepas tu cilok sket gbr dari yatie punye blog...so takderlah gbr wawa and takder lah gbr yg saya snap ngan org lain...

.:: all the finalist dan winner of Blogger MasterChef Challenge ::.

 .:: sempat snap gbr ngan judges sbb secara kbtln mmg derang ada kat situ ::.

lepas tu terus kitaorg laju2 atr brg dlm keta and laju2 makan sbb nak balik amik eman...sian anakku itew nnti kekurangan kasih sayang plak...

habis dah entry masterchef blogger nie....wpun saya tak menang tapi saya sangat enjoy join event mcm nie...sbbnye boley kenal ramai blogger2 lain...selalu kita skodeng2 jer blog dia tp tetiba kita bley jmpa and borak2 ngan dia lai....rasa klu ada lai mmg saya nak joinlah...smlm yatie comment ajak join masterchef thn depan bley lah klu ada masterchef thn depan nak join lah...sekadar cuba nasib kot2 ada luck kan...hehe apa2 ponx enjoy...

~~the end~~

Thursday, October 20, 2011

1st Ever Blogger MasterChef Challenge ~ Part 3...

tada muncul lai citer blogger masterchef huhu...hari nie tak nk citer byk2 tp nak share ngan korang mknan2 yg peserta masak...hari nie kepala ada putar2 so cam takder mood nak taip byk2, citer byk2....gara2 minum nescafe lah nie...kepala pusing, tekak rasa loya jer...korg jgn speku lebay2 yer...saya sbnrnye bkn boley sgt minum nescafe tp sbb konon2 nak bg segar lah sbb kat umah ari tu bila minum nescafe dlm tin tu cam bertenaga jer...sekali minum yg serbuk punye amik ko dah mcm org morning sickness trimester pertama dah...hehe

meh cuci2 mata sket and lap sket air liur korg tu dah lebay2 dah meleleh tu...hehe 10 hasil food art dar blogger masterchef yg mana core ingredient adalah avocado...[i hate avocado setahun i boikot u avocado]


.:: falihinjasmy punye mskkan ::.

.:: erna...laju org mkn masa dia letak kat bwh tu..saya ponx tak smpt rasa wpun diri sblh dia jer huhu ::.

.:: yg nie the one and only...saya punyelah tu...presentation penting wpun rasa biasa jer huhu ::.

.:: jiran sblh saya doggyjames...thanks lah bg idea sbb tgk dia wat omelet terus dpt idea saya nak msk apa ::.

.:: beri biru punye...smpi skrg semua org dok panggi dia beri apatah nama sbnr hehe ::.

.:: wawa punye puri...avocado dapat nama huhu ::.

.:: abg jejai yg masak nie...menangis pasha tgk :p ::.

.:: wendy punye dia masak byk mmg cukup tuk semua mkn...tp tulah saya tak smpt rasa ponx tp surelah sedapkan sbb tu menang ::.

.:: baby sumo yg masak nie...bila bukak blog dia tgk dia asik mkn sana sini tp jeles sbb dia sangat kurus ::.

.:: yatie yg masak nie...poached egg mmg sentiasa mengkagumkan ::.

.:: tgh berdebar wktu nie tgu nama dipanggil ::.

so sampai lah masa judges rasa...dia rasa and dia kome kat situ jugak semua org boley dengar lah...chef kerlly yg byk kome sket yerlah sbb dia chef kan dia tau apa yg kurang, apa yg perlu ditmbh  here and there...masa part saya tu mmg dia komen cam so-so jerlah...sbb tu saya dah tau saya tak menang sbb ada 2-3 org yg dia puji best...tak cukup lah, suh tinggalkan pinggan kat situlah...so mmg tau dah saya tak menang...tp mydear keep on calm and bg semangat ckp takper ada peluang itu, ini, bla bla bla...bgs mydear nie mmg sesuai jdi supporter...hehe

so lepas judges dah rasa and bg markah kita terus ke part seterusnye...skill test...yg nie mmg agak menguji lah kan...saya wat entry lain lah yer sbb nak bg korg menghayati food art peserta blogger masterchef dulu...hehe

~~to be cont.~~

Apple iPhone 4S...

.::iPhone 4S lets you use your voice to send messages, set reminders, place phone calls, and more ::.






best tu iphone 4s baru nie...mmg ciri2 hp yang diidam2kan...sbb tak yah susah2 nak taip sms...cakap jer terus send...lepas tu kita ponx tak yah sebuk2 nak baca masa drive kan dgr jer sms apa yg kita dapat...huhu tp klu tak silap saya kat korea dah ada tepon cam nie...sbb masa tgk citer korea playfull kiss tu ada dia guna tepon style cam nie...ckp lepas tu sms sampi kat bf dia huhu...sweetkan takderlah tergeliat tgn nak menaip...lepas tu ada satu part tu dia baru kawen and nak wat sarapan pagi...lepas tu dia ckp kat phone tu "english breakfast" terus lah kuar gbr mknan2 tu...rasa saya tu bkn iphone...citer ponx lama dah saya rasa...so maknanye teknologi korea lagi hebat dr iphone...


lepas tu nak google cepat jer...kira mcm kita tanya kat member kita lah "wei magrib kul brp ek?"....selalu jwpn kita dapat "tah ek tak prsn plak" atau ponx "jap nak cari soratkabar" atau "minggu lepas maghrib kul 7.10 ari nie tak tau plak" atau "blm azan lai lah"... (-__-) kita cuma cakap waktu solat terus dia carikan tuk kita...klu part2 masak tu yg saya suka semua dihujung bibir jer bkn dihujung jari lagi lah...hehe 

tp kalau kat malaysia nie susah lah dia nak tulis apa yg kita ckp... cthnye best dowh...hehe kang apa yg dia taipnye...atau ponx bgs juga sbb lepas nie org semua cakap bahasa penuh jer...sebutir2 plak tu cakap yerlah kang takut iphone tu yg tak phm... takder dah bahasa2 singkatan yg kita sdri tak paham kan...tak ley lah saya nak tulis ponx for pun...biasa saya mmg suka over2 sket taip msg...tp for sure lah dia akan guna bahasa engrish kan...

kat bwh nie price kat malaysia...tp tak taulah price sebenar atau tak..and bila masa akan berada dipasaran malaysia ponx saya tak tau...rasa tak lama lagi lah kot...lepas tu tgklh org beratur nak beli iPhone 4S nie mesti dekat 2km beratur...huhu dasyat kan org malaysia nie kaya2 senang jer nak beli gadjet2 baru...


iphone 4S price

Black Color
16GB – RM2590
32GB – RM2990
64GB – RM3390
White Color
16GB – RM2690
32GB – RM3090
64GB – RM3490


 ~~end~~

Wednesday, October 19, 2011

Cerita Budak di China Yang Kecoh Semalam...

semalam rata2 dlm kebanyakkan blog bercerita psl bdk 2 thn yg kena langgar tapi takder sapa nak tolong kan...and kita tak tau ponx apa kisah yg terjadi kepada dia kan...so hari nie saya nak share ngan korag apa yg terjadi pada kanak2 itu...

I am sure by now u guys have heard about the Yue Yue, the 2 year old kid who was ran over twice by lorries in China. She was left to die for close to 7 minutes and no one came to her aid. Dia hanya diselamatkan oleh Chen Xianmei (58) seorang pengutip sampah dan kini dirawat di unit kawalan rapi Hospital Foshan di Provinsi Guangdong. Beliau kini dalam keadaan koma dengan kecederaan otak yang extensif. Prognosisnya tidak berapa baik dan pihak hospital akan mencuba sedaya upaya merawatnya. Tetapi ada laporan berita yang mengatakan Yue Yue sudahpun brain dead dan beliau sebenarnya dah mati. Pihak Blogserius tidak dapat mengesahkan rumours ini at this moment. [selebihnya korang baca kat blogserius.com nie yer]


saya tengok video tu tak sampai habis ponx...serius mmg sangat2 tak sampai hati tgk...dgr jer sapa yg tgk...rata2 kat kat opis saya nie mmg tak tgk smpi habis ponx...semua tak sampai hati sbb budakkan kecik lai 2 thn...asik terbayang2 eman jer waktu tu...so mula2 mmg kutuk sekerasnye and fikir gak apsal lah derang nie takder peri kemanusian...lepas tu fikir lai cam tak logik plakkan takder sapa nak tol hampir 7 minit tu...klu org malaysia budak muntah kat tepi jln ponx dah berduyun org berenti tol...tp org berenti tgk tu lagi ramai lah sbnrnye...

bila korg baca full artikel dalam blogserius nnti korang mesti paham...rata2 penduduk china bkn lah org kaya...so klu nak kena byr byk2 mmg tak mampu lah...malas nak ckp byk korag baca sdri yer...tp harap lah klu kat malaysia nie jgn lah kuat kuasakan peraturan dan undang2 yg kejam mcm tu...klu idak begitulah jadinya nnti...sekian...

~~end~~

1st Ever Blogger MasterChef Challenge ~ Part 2...

jgn muntah yer asik citer masterchef bloger jer...yerlah bkn selalu saya join event mcm nie so excited tu terlebay sket lah...hehe tp dun worry i cuba selit2 ngan citer lain yer...

sblm apa2 sbb byk lai masa mydear ajak pi mkn or minum dulu...sbb tgk slot cam takder bg masa mkn kan...mydear takperlah dia boley curi2 pi mkn...klu saya kang lapar camner plak...sbnrnye takder selera ponx nak mkn...dahaga ponx takder so ikutlah kaki melangkah...mula cari starbuck tp takder plak..rasa cam dulu2 kat sacc nie ada jer starbuck so minum jerlah kat big apple...utk alas perut jer sbnrnye...


.:: mkn big apple sorg satu and hazelnut latte ::.

waktu tu darah gemuruh dah smpi dah...order sorg sebiji jer donut and large hazelnut latte share dua org...tu ponx asik kena paksa abiskan mkn jer...haha last2 suku lai mydear yg abiskan sbb saya dh tak lalu nak mkn dah...dalam pada tu abiskan masa browse recipe kat internet...lepas tu minta bantuan talian hayat..sapa lai klu bukan along saya...tp klu dah tau apa dlm mystery box tu sure byk idea yg abg saya bg.... 

.:: terus call direct senang itew...bila dh nebes saya nak menaip msg ponx cam ketar jer smpi tak tau nak taip apa...terus mydear terus sound suh call jer lai senang ::.

so sharp2 12.30 mula dah acara...mula2 cam biasalah welcome speech dr ms azlina yg cantik jelita tu...hayoo badan slim melim jer...jeles i you...lepas tu acara dimulakan dengan menampilkan 10 peserta finalist 1st ever blogger masterchef challange...nie australia ponx tak wat lai nie...malaysia dah wat dulu...cuma tak tayang ler kat tv..tayang kat blog2 and fb jer...huhu :( 
 
.:: ten blogger of that day ::.

lepas tu cam biasa acara cabutan no bertuah utk pilih kita duk kat no mana...harap gak dapat no atas2 cam ari tu...no.2 tp no tu dapat kat wawa...no byk luck tu wawa... :) and saya adalah lucky no. 7....
 


.:: cabut no dulu and i'm lucky no 7 ::.

dah dapat no duk lah kat stesen masing2 yer sblm acara dimulakan...dh lama saya tak pki bju cam nie...t-shirt ngan inner nmpk gemuk rupanye...benci [lari marathon laju2]....saya dok sblh doggyjames and jabberholic (erna)...

.:: duduk distesen masing2 sblm acara dimulakan ::.


.:: saya tak ingat apa alam tanya tp dia kelakar dan best ::.

zainal alam kadir or alam is kelakar hokey....dia mmg menghidupkan suasana betul...ceria jer and slumber orangnye....dia ponx frendly tak sombong mcm sstgh artis bila dah habis show masam terus menonong blk...and chef kerlley ponx oke bila ngan alam dia ponx funny gak saya rasa.... 

.:: sarung dulu apron sblm wisel ditiup ::.

on your mark get set go


.:: mystery box ::.

buka2 jer tgk dia bg dua biji avocado...demm apa lah aku nak wat ngan avocado nie...mmg unpredictable langsung...saya dah siap byg dlm tu samada kentang atau manggo jer...sbb tau dia takkan bg poultry atau ponx seafood sbb buat kat tempat tak proper, takder sinki semua leceh lah kan...alam waktu nie siap menceceh2 kat depan tu nak bg kita fikir idea kan tp mcm biasa idea saya tak kuar2...habis perah dah idea waktu nie...klu tgk pic yer paparazzi amik mmg nmpklah muka stressnye saya berfikir...huhu sbb saya mmg sorg yg blur pada permulaan...bila dah start tu cam cannot stoplah cth mcm blogging lah...bila nak start tulis tu asik taip, delete, taip delete lepas dah dapat idea tulis non-stop...hehe


.:: siap lenggang2 kangkung lai semua org amik brg huhu masing2 blur kot ::.

dah ler dekat mini pantry tu kita bley amik 10 jenis barang dlm masa 2 minit...lepas tu hi hi bye bye jerlah dari jauh tak ley nak amik...so dlm otak dok fikir wat savoury jerlah sbb bila diperah2 idea tu nmpk org wat salsa, guacamole, sandwich...so amik bahan2 ke arah itew jerlah [nmpk sgt tak kreatif kan]...

  

.:: dengan ucapan bismillah start masak ::.

cam biasa saya seperti episode yg lepas blur2 lai tak tau nak masak apa lah gamaknye...bahan dah amik tu...yerlah tak nak lah wat yg biasa2 konon2 nak wat yg luar biasa tp idea tak kuar...so kopek lah bawang dulu, potong roti, slice mushroom.... 


.:: bahan yg saya amik..baguette, mushroom, salad, telur dll ::.

so judges dok ronda tanya apa nak masak, apa nak masak...sib lah derang tak tanya kat saya sbb saya mmg tak tau nak masak apa...main amik jer brg and masih lai blur tak tau nak msk apa...bila chef ryan kang tanya saya terus ckp blm tau lai...patut ckp i have no idea...suh dia bg suggestion patutnye...tp brg dah amik susah gakkan...last2 masa mr raqim tanya terus jwb buat sandwich...pdhal bantai jer...so saya slice lah avoacado...
 

.:: sautee mushroom ::.

lepas tu sautee mushroom dengan butter and bwg...menda yg plg sedap saya masak hari tersebut sbb judge tu asik puji jer mushroom best huhu..yg lain2 tak besh kot...bau ponx sedap jer...lepas tu nmpk org sebelah wat omelet aka telur dadar terus lampu kat kepala saya nyala...ting* tau dah nak wat apa...kreatif lah sket dari idea sandwich tu haha....

.:: suasana ari tu...masa nie alam ngan chef kerlly tgk wat ulasan apa yg peserta masak ::.
 

.:: telur dadar ::.

masa sblm dapat idea tu asik ushar org sekeliling jer...tgk org blender lah apa...siap ckp dlm hati apalah derang nie blander...lepas tu asik pandang wawa kat meja depan saya..sbb saya kagum ngan dia ley terfikir nak wat desert... saya decide wat avocado roll with egg and sautee mushroom...pergh senang giler resepi saya kan...mmg tak mencabar langsung...sbb tu kejap jer dah siap...tah sedap tah idak gaknye lantak ler tak ley nak reverse dah...kena go on jer...

.:: touch-up terakhir ::.

saya sudah agak awal jugak...lagi 15 minit dah siap so abiskan masa kemas stesen dan touch-up mknan saya... lepas tu tambah sana tambah sini...splash sana, splash sini...roti dah amik klu tak guna membazir so kasi grilled lah and sapu dengan butter dan bwg putih....so jadilah menu saya hari tu....

  
.:: me with my food ::.

~~to be cont ~~ 

 
Design with love by Jiji for Zamimie