Friday, December 30, 2011

Fabulous Friday...


seronok jadi kanak2 bila kita tak perlu rasa susah hati...

kita tak payah nak fikir byk menda...

kita tak perlu hadapai berbagai kerenah...

kita tak perlu mengalami konflik...




alangkah indahnya hidup jika......

sighhh...sighhh...sighhhh

.


.


.


selamat tahun baru yer utk semua...


utk saya juga selamat tahun baru...


jumpa lagi tahun depan


~~end~~

Thursday, December 29, 2011

Thistle Hotel PD ~ The Tour...

oke masuk dah nie part PD...tp takder byk sgt menda yg nak dishare ngan korg...so layankan lah gbr yer...dari apa yg saya baca kat anugerah yg derang letak kat luar Thistle Hotel nie adalah penerima anugerah Best Weekend Break utk tahun 2011...mana taknya macam2 ada kat sini...yerlah sbb PD takder apa sgt yg bley kita wat so kat hotel nie mmg derang sediakn macam2 entertainment serta aktiviti utk buang masa kita...


cth klu kita gi satu family and ada ramai anak kita bley suruh derang wat treasure hunt for kids..lepas tu setiap ptg dlm kul 3 klu tak silap saya derang ada wat art class...and mcm2 lai...lupa plk saya nak snap aktiviti2 yg ada...tp serius byk menda yg bley kita buat...cuma sediakan ongkos jerlah...huhu





thistle hotel nie ambil alih hotel guamon so dia refurbish baru dan dibuka tahun 2009...pada hari saya pegi tu hotel nie telah dibuka selama 895 hari...




pool dia sket punyer besarlah...tp agak dalam...plg tak dalam 1.4 meter klu tak silap saya and yg plg dalam 2.5 meter...bg saya yg pndi berenang tp tak tau apungkan diri mmg tak bley lah...tp ada satu budak lelaki tu slumber jer main bola ngan bapa dia kat kedlm 2.4 meter kagum kejap saya...mydear yg pndi berenang ponx takut gak nak pi dok area dlm tu...hehe



sorilah tak letak gbr loby hotel sbb gbr tak berapa nak menarik...lobby dia kira open jer takder pintu nak tutup...so bila time berangin tu mmg sejuk jer and chandelier dia ponx bergoyang2...bila time angin kuat takut saya...hehe sbb mcm nak jatuh chandelier tu...hehe

lepas dah settle kat lobi terus naik kat bilik tingkat 6...kitaorg amik bilik deluxe with view...so view adalah laut dan juga pool...klu pagi2 bgn mmg nmpk tenanglah...nasib blk kitaorg yg plg atas sekali so luas mata memandang...





bilik agak besar gak dengan ada daybed tepi tingkap tu mmg bley masuk satu family yg 4 - 5 org lah...katil ponx besar wpun dia bg katil single...dia kira super single so bila dah cantum jadilah super king...puas eman golek2 atas tu...cuma yg saya tak berkenan tu lantai dia lantai tiles bkn carpet atau laminated floor...sbb bila ada ada anak kecil mmg menda2 nie kena amik perhatian...katil dia tinggi so risau eman tergolek jatuh kat bawah...so bahayalahkan lantai cam tu...

lepas dah relax and rehat2 aktiviti wajib iaitu meronda...

ada playroom utk kids...ada ruang yg bola2 byk tu...cer tgk muka eman mcm tak percaya ada byk2 bola kat dlm tu huhu... ada tempat main game...ada satu lai tempat tgk movie gbr gelap tak jadi sbb tu tak letak...dia dah letak siap2 jadual movie apa yg derang tayangkan selama seminggu...sehari ada 5 movie start dari kul 9 pagi smpi 9 mlm klu tak silap saya..to movie dia semua utk kanak2 lah mcm yogi bear dll (sbb tak ingat tu yg letak dll haha)

bila tengok dari bawah nie hotel nie besar lah juga...dah ler ada 6 tingkat....


ada juga hiburan utk org dewasa selain dari spa..cumulus nie adalah lebay kurang mcm club lah sbb hanya utk org dewasa jer...kanak2 is no, no, no...kat sini mmg dia hidangkan alchohol lah yg saya tgk dan ada juga pool tp kecik jerlah...huhu


oke dah tu jer cerita utk hotel tour...lepas nie nak letak aktiviti eman plak kat sini ek...

~~end~~

Pagi-pagi dah Nak....


eman bgn awal pagi nie...saya bgn nak bersiap gi keja dia ponx bgn sekali...pagi2 bgn nak susu...biasallah kan budak bgn pagi2 nak susu lah apa lagi...bila dah bg dpt susu smbil hisap tu mata dia dah terpejam mean dah tido blk lah...so saya ponx kuar dr bilik nak siap2 g kjea...nak iron bju dulu baru mandi semua...tetiba dengar dia jerit2 mama, mama...iyseh budak nie dah bgn plak...saya tanya eman nak apa...terus dia jwb jom and suh saya dukung dia...saya ckp mama tak siap lai camner nak gi rumah kakak...

terus dia turun dari katil dan suh saya bwk selimut, bantal car dia ngan ultraman baring depan tv...smbil tu mulut bising2 ckp car, car smbil tunjuk tv...ish2 pagi2 ponx nak tgk citer car...dah berpuluh2 kali tengok citer tu...smpi kiatorg nie dah hafal dah citer tu huhu...eman2 pagi2 nak tgk citer car...

dah siap semua saya nak turun bwh and panaskan enjin kereta...habis semua brg dia nak suh saya bwk turun...bag car ngan botol susu yg susu dah tak seberapa susu ada dlm tu tingal tak smpi 1 oz ponx lai dlm tu nak gak bwk...


yang saya tak tahan tu pagi2 nak mkn sup ngan telur...adoyai eman lapar lah tu...saya masuk dlm keta lepas bukak pintu gate terus dia sebut sup ngan lor (telur)...asik sebut sup ngan telur jer lepas tu sebut nasi...lepas tu saya tanyalah kita nak g mana nie dia terus jwb sup, lo...huhu kedai sup ponx tak bukak pagi2 nak oi...hehe eman2


terus saya ckp nnti blk mama masak yer...pagi2 kedai tak bukak lagi..skrg kita nak gi mana...terus jwb danish...hehe gi rumah kakak yer...gi rumah bbysitter lah mana laii...lepas tu semangat lambai saya gi keja...

eman, eman pagi2 dah nak macam2...huhu bikin mama ceria di pagi hari.. :)

~~end~~

Wednesday, December 28, 2011

Cowboy Place Port Dickson...

sampai PD hari tu lebay kurang kul 11 lebay...wpun dah gerak slow2 tetap gak awal smpinye...hehe so mana bley nak check-in hotel lai...dari lukut kitaorg cari kedai mkn at last sangkut kat Cowboy Place PD...gerai jual ayam panggang ngan nasi kukus...betul2 dekat sebelah PD marina resort yg besar dan suram tu....klu nmpk gerai ada asap kepuk2 itulah kedainye...hehe



menu dan makanan kat sini simple jer nasi kukus dan ayam panggang...air plak ada tiga jenis jer sirap, anggur ngan oren...jgn gedik2 nak air laici bagai...hehe mknan ponx dia hdiang dlm pinggan n mangkuk polisterin jer....


bagi saya biasa jerlah ayam panggang tu cam takder rasa sangat...so bila nak mkn kena mkn ngan sos dia...sos plak okelah cuma saya rasa kurang kick sos tu...nak kena letak byk2 baru berasa...so kesimpulan average jerlah saya bg...nasi sepinggan tu dia kira RM5, air plak secawan RM1 so total kitaorg mkn ari tu RM12 jer...

kedai nie tema dia ala2 cowboy2...pekerja dia ponx pki topi koboi semuanye...merata lah brg2 koboi nie pistol mainan ponx ada...masa posing kat pintu depan ada dia sediakan topi tp geli plak saya nak pki...hehe




~~end~~

Tuesday, December 27, 2011

Pemenang Cuti-cuti Giveaway...


tak ramai ponx yg join...hehe senang sket nak cari pemenangnya dan pemenangnya adalah pn strawberi dari http://mystrawberi.blogspot.com/ tahniah2...nnti email saya alamat ek...email kat zamimie_zafika82@yahoo.com

percutian 3D2N di Thistle Port Dickson...wpun hotel best tp tak best sgt cuti2 kali nie sbb hujan sepanjang hari dan mydear demam spjg percutian...asik dok dlm selimut jerlah...terpaksalah kami berdua cari hiburan sdri...sbb kesian kat eman nak mandi pool hujan tp bwk jugaklah dia mandi time tak hujan...tp sekejap jerlah mandi sbb lepas tu hujan blk...last2 kitaorg berdua cari hiburan sdri turun lobi lepak mkn Häagen-Dazs ngan kek sambil tgk christmas carol and eman dua kali dapat gula2 dari santa claus...


gbr nntilah tak transfer lai dr camera...lai ponx takder mood nak berblogging jiwa kacau sket...rasa tak besh jer 2 - 3 hari nie...tido mlm ponx tak nyenyak....esok2 saya update pasal PD ek...

~~end~~

Cuti-cuti Giveaway...

sticky post

tetiba tgh2 mkn tadi rasa cam nak buat giveaway lai plak...kali ni sempena besday saya smlm lah kasi can kat korg menang...hadiah dia biasa2 jer dua ketul fridge magnet salah satu drinye adalah dari tempat yg saya nak pegi....alang2 saya nk pos hadiah giveaway 111111 tu bley lah saya pos sekali...


cara dia senang jer...esok saya akan bercuti selama 3D2N di suatu tempat...so korang kena teka kat mana saya nak pi bercuti selama 3D2N nie...

tarikh tutup adalah pada 27hb Disember 2011 jam 8.00 pagi...pemenang saya pilih jawapan yg betulah...lepas tu klu ada lebay dari satu jawapan yg sama saya pilih yg 1st sekali jwb...klu saya rasa mcm pemurah saya bglah kat semua yg jwb betul tu...tp setakat nie pemenang akan ada seorg jerlah....

korg jwb dekat komen ek...klu takder blog letak jwpn lepas tu letak email korg senang saya nak contact klu menang...

selamat meneka dan selamat bercuti...

p/s: lea hadiah nnti yer next week akak pos...sekali ngan cuti-cuti giveaway nie...trylah jugak kot2 rezeki awak lagi...hehe

~~end~~

Friday, December 23, 2011

Fabulous Friday..


sbbkan hari nie hari jumaat so bkn hari rabu so kita kasi lah fabulous friday hehe...

cheque pertama saya hasil berblogging selama berapa tahun tah tak prsn plak 4 thn rasanye...

punyerlah lama berblog takder hasil...org lain asik tayang cheque nuffnang jer...

nuffnang punye income tak cash out lai...ingat nnti klu dah cukup nak beli iphone 4s brulah bley cash outkan...hehe

tp kali nie saya tayang cheque exabytes lahkan lain dari yg lain...

yg reben2 pink tu tak masuk dlm pakej dia props jer hehe...

owh sat lai nak bertolak dah harap2 tak ujan lah...

semoga selamat pegi dan selamat smpi...amin

~~end~~

Thursday, December 22, 2011

My Birthday Celebration...

ceh celebrate lah sgtkan dah tua2 cam budak2 plak nak celebrate nie...huhu cuma g mkn2 jer...mula2 ingat mydear cam tak plan apa2 sbb dia dah bg hadiah awal2 laikan...tp pagi smlm tetiba dia msg suh blk awal pi dinner sama2....dia tanya nak mkn kat mana so saya ckp suprise me...hehe sajer lah nak gedik2 terlebay sket kot2 ada suprise candle light dinner ker...atau tetgh mkn2 tetiba staff restaurant dtg bwk kek ngan bunga ker....huhu imaginasi kena tinggi...

tp masa tgk dia drive menghala ke alamanda saya dah tau dah nak mkn kat ner...takperlah takder suprise2 or romantik2 janji mkn best...yerlah time tu perut lapar sbb saya tghari lunch roti jer gara2 breakfast nasi kerabu pagi tu...giler ko nak mkn nasi lai tghari...so bila mydear ckp mkn nasi arab nak terus laju jer saya jwb oke siap terbayang2 lamb akdah ngan nasi arab...huhu

so bila dah ke alamanda tempat tujuannye mana lai klu tak atr dua lah...garden cafe atau tgi friday...mydear suh pilih atr dua tu...sya pilih tgi sbb kids eat for free huhu...lai ponx garden cafe cam tak berapa best sgtlah kan...




dulu masa besday mydear ponx mkn kat sini gak so kali nie besday saya kat sini gak...saya suka jer sbb bkn selalu nak mkn sini...mahal tu...sekali2 nak celebrate special day bley lah...so smlm kitaorg amik satu appertizer, satu main dish, satu desert, air dua, ngan kids meal...nmpk cam sket siap budak tu ckp main dish satu jer...mydear jwb kitaorg mkn tak byk sket2 jer...mmg ponx mkn tu jer ponx perut kenyang giler...sebu perut smpi ke pagi nie...haha jom tgk apa yg kitaorg order...

.:: ice lemon tea ::.
menyesal amik smpi dua gelas sbb free refill so kitaorg refill sekali and tak abis ponx...patut amik satu gelas jer...biarlah nmpk mcm kedekut janji tak membazir...patut amik air lain yg satu gelas lai..

.:: spaghetti with white sauce ::.
yg nie dapat free utk kids bila kita order satu main dish...masa mula2 dtg mmg sedap sbb kuah dia cair2...bila dah sejuk amik ko lekat kat tekak rasa cheese tu...so moral dia klu smpi mkn laju2 terus..eman mmg suka pasta yg kuah putih klu saya buat kat umah mmg laju dia mkn...smlm dia mkn separuh pinggan jugaklah tp bila dah sejuk beku dia ponx taknak mkn...hehe


.:: Friday's Three For All ::.
ini kira cam appertizer tp kenyang lah mkn...sbb portion dia kan besar2...eman plh suka fried mozzarella tu semangat klu tgk dia mkn...sbb mozzarella tu klu kita tarik kat dia jd pjg, so eman nak sumbt dlm mulut dia smpi dua tgn guna...mula2 saya tak prsn bila dah prsn saya potongkan kecick2...dekat 2 ketul dia mkn...fries dah tak pndg dah skrg nie...hehe


.:: Ribs Championship BBQ Sauce ::.
set kitaorg nie ada fries ngan apple coleslaw...sedap gak ribs nie setanding dgn tony romas...bley pi mkn lai...mkn 2 ketul ponx dah sengkak perut...nasib fries tu sket jer...so takderlah melampau kekenyangan...apple coleslaw plak sedap cuma kureng sket dressing so cam tawar sket and kurang apple...letak apple lebay sket baru best...sauce bbq dia ponx sedap lain sket dari yg kita selalu mkn tu....

.:: brownies ::.
menyesal rasa order nie, kata mydear lah...tulah saya dah syh amik tgi sundae tu nak gak brownies...so rasakan dah ler manis giler, brownies tu keras betul...bila nak korek tu kena dgn semangat lepas tu bila saya ketuk sudu tu siap bunti ketang2...mean keras sgtlah...last2 kitaorg mkn eskrem jer...rugi2....


gbr besday girl mesti kena ada...lama dah kan saya tak letak muka sdri dlm blog...cer korg tgk...bulatkan muka saya...serius takut tgk diri sdri...mkn takderlah byk mana saya nie...mgkn sbb kurang excerscie sbb tulah bdn sedap jer naik...hehe cerr tgk gbr bwh nie hasil pemakanan kitaorg...


lagi taknak mengaku kuat mkn sbb tulah gemuks masing2...huhu dah tu jer kisahnye...apa2 ponx thank dear banjer...muaah2 semua org happy mlm tu termasuk eman...sbb mknan mmg best kecuali brownies jer yg tak besh...

kepada semua yg wish besday saya thanks banyak2...tak terlarat nak sebut sorg2...lagi2 yg dlm facebook...

~~end~~

Siri Wang Baru Malaysia




KUALA LUMPUR: Bank Negara Malaysia memperkenalkan siri mata wang baru yang akan mula diedarkan pada separuh kedua tahun depan, dilengkapi dengan ciri-ciri keselamatan dipertingkatkan.

Siri baru diperkenalkan itu terdiri daripada wang kertas RM1, RM5, RM10, RM20 dan RM100 serta melengkapi wang kertas RM50 yang mula diperkenalkan sebelum ini.

Ia juga melengkapi mata wang siling baru yang diperkenalkan pada 25 Julai lalu dan akan digunakan bermula Januari ini.

Siri terbaru mata wang Malaysia mengambil inspirasi daripada pelbagai ciri-ciri unik Malaysia, dengan menggunakan elemen khazanah semula jadi, budaya dan warisan negara.

Bank Negara, dalam kenyataannya berkata mata wang baru itu menampilkan ciri-ciri tradisional dari segi seni dan kraf, keindahan alam sekitar, flora dan fauna serta ekonomi.

Siri baru mata wang juga menggunakan ciri-ciri keselamatan dipertingkatkan sejajar dengan kemajuan terbaru dalam teknologi mata wang.

Ciri-ciri keselamatan bagi mata wang baru itu termasuk imej bayangan, tetingkap lebih jelas, potret bertanda keselamatan dengan piksel dan angka yang diserlahkan, benang keselamatan berwarna, benang lensa mikro serta tampalan berkilat bagi memudahkan orang ramai mengenal pasti nilai setiap satunya.

Satu lagi ciri-ciri dipertingkatkan ialah pengenalan secara sentuhan yang membolehkan individu kurang penglihatan dapat mengenal pasti dan membezakan nilai mata wang berbeza,” kata kenyataan itu.

Semua mata wang di bawah siri baru berkenaan masih mengekalkan potret Yang di-Pertuan Agong pertama, bunga raya, nilai muka bagi mata wang serta corak fabrik tenunan tradisional songket di bahagian hadapannya.

Di bahagian belakang pula, ia menampilkan elemen berlainan mengikut nilai termasuk alam sekitar, budaya, tradisi, flora dan fauna yang mencerminkan identiti Malaysia.

Mata wang baru itu juga masih mengekalkan logo Bank Negara, siri nombor, perkataan bertulis jawi dan corak tenunan songket di bahagian belakangnya.

Sumber: Berita Harian

best tul tgk duit baru nie sbb cantik jer colourful...saya mmg tak tahan tgk menda2 yg warna warni nie...lagilah tgk duit RM20 warna kuning tu..huhu tak sabar nak tgu bln Julai tahun depan nak pegang duit baru...and nmpknye bank negara kenalah kuarkan byk2 duit baru nie sbb raya nnti mesti mendapat sambutan hangat...

~~end~~

Wednesday, December 21, 2011

Happy Birthday To Me...


hari nie 21/12/11 adalah hari lahir saya yg ke....cer korg teka...hehe muda lai saya nie rupanye tp atjut sbb thn depan dh 3 series.... :p so faham sdrilahkan brp umur saya...

terima kasih kepada kawan2 facebook, member2 ofis dan sapa2 lah yg wish nnti...saya akan aminkan semua doa kalian agar saya mendapat semua keberkatan...org pertama wish tentulah mydearkan...tetiba tgh tido rasa cam ada org dok depan muka...hehe

bila besday dah hujung2 tahun and nak masuk tahun baru selalunya wishlist serta azam saya sama jer...byk menda yg saya blm capai dalam hidup nie cuma ada satu jer yg saya harapkan akan saya kecapi sebelum umur menjejak 3 series....semoga doa dan usaha saya akan berhasil...hehe bley ke mcm tu?

.:: klu jadi BMW 3 series kan bagus lagi tinggi lai mahal huhu ::.


~~end~~

Persandingan Chef Riz dan Ana Dahlia di Raub...




seronok plak rasa tengok video nie wpun simple jer...lebay kepada penceritaan derang camner kenal, berapa lama kenal...rupa2nye baru 2 hari kenal chef riz ngan ana dah couple and after 10 days chef riz dah ckp ngan chef wan nak kawen tp biasalah org2 tua kan...


funny gak derang nie...video masa majlis tak byk sgt...tp masa part 1st masa chef wan lari2 pegi kat bas pki suar pendek tu sangat kelakar...hehe



kredit to LHMediaTV

~~end~~

Tuesday, December 20, 2011

Agihan Pendapatan ASB 2011...


semalam dah announce kan agihan dividen dan bonus untuk ASB tahun 2011...



so apa lai pi amik buku kira siap2...huhu klu kira yg pendapatan taulah...tp klu nk kena kira yg bonus tu tak brp nak pndi sgt sbb rasa cam lain skit kot cara pengiraan bonus nie...takperlah kita tgu tahun depan jerlah pi update buku...hehe


klu nak ikut kan agihan pendapatan asb thn nie takderlah byk sgt tp byk sket dari tahun lepas...bonus plak kurang sket dari tahun lepas...klu korag tgk carta pendapatn asb yg saya copy nie dari tahun 2000 smpi 2010...thn yg paling byk adalah tahun 2000 9.75% tu mewah giler...tp semakin lama semakin menurun...selalunya klu tgk dividen meningkat, bonus mesti menurun dan sebaliknyelah...so kira2 tak lari kemana ponx jumlahnye....


saya tak berapa pandai sgt nak cerita nie kena tanya mydear....dia pdnilah bab2 finance nie...

~~end~~

Monday, December 19, 2011

Ariff Alffian Pelajar Tajaan Petronas di Dublin...


hari tukan kecoh2 seorg bapa masa anak dia tak dapat dikesan kat Dublin dan bapa dia terpaksa menaggung saman anakya yg berjumlah RM890,000 dari petronas...kesian family diakan...dah lah anak tak dapat dikesan lepas tu kena plak hadapi saman dari petronas sebanyak RM890,000...bapa dah lah pesara kan sian mereka.....

lepas tu rasanye korg mesti dah dengar ceritakan psl ariff alffian nie berkahwin dgn pasangan gay dia...subhanallah terkejut saya masa baca...klu nak tau cerita korg google jer byk dah org cerita...








kalau kita baca dalam utusan malaysia ada ayat akhir bapa dia seperti dibawah nie tulis...so maknanye kerisauan bapa dia ada sahihnye...


"Menurutnya, berdasarkan maklumat diterimanya, dia begitu bimbang Ariff terjebak dengan perkara negatif termasuk pergaulan bebas dan murtad."

pendapat saya mungkin inilah punca bapa dia suh dia blk bljr kat malaysia...bapa dia dah tau agaknye apa yg anak dia buat...sbb tulah ariff nie tak contact2 dah bapa dia kat msia...semoga ariff diberikan hidayah dan kembali kepangkal jalan...amin

~~end~~

Friday, December 16, 2011

Pemenang Giveaway...


giveaway 111111 saya sudah ada pemenang...


ini dia punye print screen yg dia send kat email saya...




dan pemenangnye adalah daisy biru dari A Dot... my ex-oficemate dulu...hehe tahniah2 lea nnti tgu akak pos barangnye yer...tima kaseh sbb join yer kawan2...

mgkn akan ada lai giveaway yg akan saya buat tengok mood....hehe mgkn next time punye giveaway style lain plak...hehe

~~end~~

~111111~ Giveaway....

Sticky Post

setelah lama berkecimpung dalam dunia blogging nie terasa nak wat giveaway lah plakkan hehe....so sapa2 yg berminatlah kan bley jer join sbb senang jer nak dapat giveaway nie...apa kata korg cuba print screen lady bird saya yg bernombor tu...tp kenalh make sure ianya tertulis 111111....hehe

sbb apa nak suh korg print screen no yg tu... so klu sapa2 yg berminat bley joinlah ek...klu dah berjaya print screen lady bird bernombor 111111 tu nnti emailkan kat saya di zamimie_zafika82@yahoo.com...korg atr kat saya mcm kat bwh nie yer...make sure kena nmpk saya punyer header tu sekali....



sure korang nak tau apa hadiahnya...agak lumayan jugaklah barangan l'Occitane edisi Rose 4 Reines...amacam berminat meh lah join...semua org boley join...takder blog ponx takper sbb saya tau korg sure ada email kan.....


so sementara nak tgu ada org dapat print screen no 111111 tu entry nie akan sentiasa diataslah...huhu minta maaf yer entry baru di bawah..sbb reader takderlah ramai mana so counter tu gerak lah lmbt sket... :)

~~end~~

 
Design with love by Jiji for Zamimie