Wednesday, February 29, 2012

Hasil Rembatan at My Dear Warehouse Sale...

cerita ahad lepas..sbb nak ke arah puchong sana sbb ada urusan kat taman equine so saya ajak mydear pi My Dear Warehouse Sale dekat nun di puchong...gara2 mysis lah nie jumaat lepas dia pegi so dia tanya nak kim apa2 tak...saya nie klu nak kim2 agak susah sket sbb satu2 menda tu saya suka nak belek2 nak pegang2 dan bandingkan...so terus ckp ngan mysis takperlah nak pi sdri...

smpi2 kat sana bru lepas hujan so org tak berapa rmai lai..tp time nak blk tu dah ptg and punyelah ramai org...beratur nak amik barang pjg giler...cara pembelian kat sini adalah pi kat display area pilih apa yg kita nak lepas tu dia akan bg resit dan byr...lepas byr baru pi amik brg...risiko dia kaler brg yg kita nak takder itu jer...sbb ada 2-3 org yg beratur depan saya tu tak dpt kaler yg derang nak...tp klu ada kaler universal tak kisahlah sgt tp klu tetiba ada kaler pink atau biru jer tak ke naya...huhu 

utk eman kitaorg rembat 2 menda jer...tp org lain saya tgk beratus2 menyoping beli stroller, beli car seat, beli high chair, macam2 menda lah derang beli...tapi kitaorg beli dua benda jer..hehe


tricycle ala2 scotter... 




betapa happynye eman sengih smpi ke telinga...tp tak ley kayuh ponx lai..sbb dia tak jmpa lai mechanism mcm mana nak kayuh huhu..main tolak pki kaki jer...tu ponx tenjet2 jer...sengaja kitaorg beli besar sket supaya dia ley pki lama sket...mula2 ingat nak beli yg ada btg utk tolak tu...lepas tu mcm tak praktikal jer sbb kitaorg nak bwk ke mana ponx...last2 beli jer mcm nie...harga RM83...harga pasaran RM119 dlm website kat kedai2 tak tau plak saya....

barang kedua adalah track formula 1 hehe...penuh bilik bila dah assemble tp mainnye kejap jer...yg nie harga dia RM69 klu tak silap saya...harap2 tak jadi mcm chungginton ari tu bkn stkt tersadai jer tp dah terabur sana sini...kira mcm eman jadi raksaksa menyerang negeri chunggington lah...huhu





sapa2 nak pegi  sempat lai sbb warehouse sale nie smpi 4 March...info bley korang pi google jer ek...sblm tu recce2 dulu dalam website produk dia, so dah bley aim dah apa nak beli and bley lah sediakan bajet siap2....

Tuesday, February 28, 2012

Panik di Petang dan Pagi Hari...

panik oooo sapa yg tak panik klu tetiba enjin keta mati kat tengah2 jem di lane plg kanan...korang panik tak huhu..panik 2 saat jer lepas tu bley fikir waras blk...rupa2nye enjin overheat patutlah mati keta saya kat tgh2 jem tu....yg tu masa balik keja jumaat ari tu...nasiblah masa tu keta blkg jauh lai and keta yg depan tak gerak lai...so apa lai tutup aircond and radio semua dlm masa 5 saat bru start blk...nasib meter temperature tu terus turun kembali ke normal...so spjg jln balik tingkap bukak, aircond tak pasang smpi lah ke rumah...

blk kat rumah diagnose lah sama2 ngan mydear cek air semua ada, kipas pusing jer...on engine lama2 bukak aircond full blast tgk temperature oke jer...so mcm takder masalah lah kelihatan...sekali pagi semalam jadi blk...dari lepas tol sg besi tu dah start jem dah rasanye  tak smpi 1 km lai gerak sekali tgk meter temperature dah naik...doa2 dia turun blk sbb lai 500 meter petronas tu nak stop lah...sekali tak smpi 3 meter gerak dia dah mati dah...panik sbb kena honk ngan org blkg, panik sbb gelap pagi, panik sbb cahaya kesilauan lampu disana sini...terus mati2 enjin nak start...

patutnye saya off dulu biar kejap baru start keta blk klu tak enjin rosak nnti...tp sbb dah panik punye pasal saya start juga...lepas tu bru teringat nak on hazard lamp...2-3 kali start baru oke gerak laju sket sbb nak stop kat petronas tgk temperature tu turun dah ponx...



so apa lai lunch smlm terus ker pusat service shell risau plak klu jadi blk...sekali cina tu cek sana, cek sini dan setelah di diagnos rupanye thermostat keta tu rosak...sbb tu kadang2 dia bley detect kepanasan kdg2 tak bley...




sempat lai nak snap2 gbr...mydear lah yg rajin sgt nie...dah ler panas membahang bley plak dia suh saya posing...sbbkan bosan saya ponx layankan jerlah...huhu tp nasib tak lama sgt tgu 1 jam lebay sket jer...




total lost cost adalah RM111 campur ngan tukar bulb lampu reverse...sblm tu lunch nasi yg murah sbb mkn nasi utk dua org plus air cuma RM8.90 terkejut mydear sbb dia yg byr...siap tanya utk dua org ker..hehe lepas tu desert eskrem magnum baru yg sedap...try lah magnum choco-cappuccino mmg sedap...nyum2 





Friday, February 24, 2012

Save The Date ~ Walimatulurus Yusry & Lisa Surihani Episod 1...




jangan lupa esok malam dok depan tv kul 10.00 mlm di Astro Ria (104)...tentu korang nak tgk kan kisah kawen yusri dan lisa...


tgk gbr dia nikah smlm ponx nmpk awesome...mekap dia lain dari mekap2 biasa...dia tak mekap-up yg natural, dia make-up yg mcm tebal sket kan...yerlah klu make-up sama mcm hari2 lain tak nmpk plak bezanye kan...

apa2 ponx jgn lupa tgk esok..sama2 meroyan haha

credit pic: ohbulan

Kimbap Korean Dish..



pagi2 lagi dah letak gbr mknan kan...klu belum bfast lai sure bergelodak perut minta makanan...hehe camner gbr nie nmpk menyelerakan tak? bg saya gbr mmg nmpk menyelerakan cuma rasa dia kureng sket...biasalh 1st time buat tak selalunye berjaya...tp takderlah smpi tak ley mkn cuma dia agak kurang rasa sket...

nie gara2 borink takder menda nak buat ari tu sesorg kat rumah and tetiba ting dlm otak terfikir nak buat...sbb selalu dok review recipe tgk senang jer nak buat...kos ponx tak tinggi sangat so bley lah buat ponx...terus pi tesco cari seaweed tu...yg lain2 semua dah ada kat umah...

oke kat bawah nie saya bg resepi yg ringkas dan mudah cara saya lah kan...klu nak lagi complecated google jer byk jmpa nnti smpi tak tau nak pilih yg mana satu...so klu sapa2 dah lama baca blog saya mesti tau saya akan letak resepi yg plg ringkas dan mudah... :) mcm biasa resepi takder sukatan main agak2 jerlah...

Kimbap Mieoney Style

Bahan-bahan
Nasi
Cuka
Garam
Gula
Timun Jepun
Telur Dadar
Tuna
Mayonis
Seaweed

Cara-cara:

  1. Nasi yang baru masak di gaul dengan cuka, garam dan gula. Gaul rata lepas tu rasa...klu kurang rasa tambah lah lai sana sini...smpi betul2 dapat rasa yg kita inginkan. make sure gaul sebati smpi nasi tu jadi suam2.
  2. bentangkan seaweed dan ratakan nasi atas tu...tp jgn sapu tebal2 sangat and make sure ada space kat penghujung lebih kurang satu inci
  3. letaklah apa filling yg kita nak..macam saya letak timun jepun, tuna, telur dadar dan mayonis. lepas tu gulung padat2..make sure kita lembapkan tangan dgn air tuk mudahkan gulung...
  4. dah siap bley lah potong ikut ketebalan yg kita suka..make sure guna pisau tajam and setiap kali potong lap pisau baru potongan selepas itu tetap cantik.
itu version sayalah cara buat dia dah ala2 kimbap dah ala2 shushi...klu yg betul2 resepi tu derang ada guna sesame oil cmpur dlm nasi tu..lepas tu filling dlm tu letak bayam, carrot, fishcake, daging panggang dan macam2 lagilah...inilah kimbap korean dish...wpun sama rupa dgn shushi tp lain dia punye rasa dan filling...kimbap nie inti dia meriah and macam2...dan semuanye dimasak dulu...tak macam shushi kebanyakkan mentah and filling dia simple2 jer...klu org yg tak bley nak mkn yg mentah2 nie cubalah try buat kimbap...




Thursday, February 23, 2012

Cendol is Sayur....

cendol is sayur itewlah kata eman...huhu sbb apa sbb cendol tu kaler ijau so mknan yg kaler ijau mmg dia dah set dlm mind dia yg itew sayur...bila saya ckp eman cepat abiskan nie..terus dia ckp tak nak sayur..dia ckp cendol tu sayur...sbb eman tak suka mkn sayur hijau...klu sayur2 lain dia mknlah...terutama yg putih cth mcm kubis cina tu klu dah cincang2 masuk dlm sup ke, dlm nasi grg ke, dlm mee ke dia sebat jer... coleslaw ponx dia suka mkn...

agaknye sbb sayur yg berwarna hijau nie ada rasa cam pelik2 and pait sket so dia tak nak...klu ponx letak sket dia bley terasa...klu dia kuarkan blk mknan dia mesti ada sayur yg terselit dlm mknan yg saya suap tu...carrot dia mkn lah...tp saya takderlah layankan sgt...kdg2 selit2kan juga...lai satu cmpur dlm mknan...cth mcm eman suka mkn telur dadar so saya hiris halus2 sayur bayam and campur dlm telur yg dah dikocok (kocok lh kan hehe) dan grg mcm biasa...dia belasah jer saya tgk...



dah 3 minggu nie kitaorg dok layan mkn cendol ngan laksa bawah pokok kat depan BSN bdr seri putra....mydear dia dok layan laksa makcik tu...saya kureng sket laksa nie...klu laksa tu betul2 sedap baru saya layan smpi habis kuah dia saya hirup...bg saya ciri2 laksa yg saya suka kena masam dan pedas lepas tu kena ada telur rebus...itu atr ciri utamalah...

laksa yg plg sedap saya penah mkn laksa pakcik kuay teow dekat kafe kolej perwaja...nie masa bljr dekat uum lah nie...klu tak mkn kuay teow mkn laksa...cili padi kena lebay...kat sinilah 1st time saya belajar suka ngan laksa...lepas tu second masa dok kat pandan indah tu...laksa kat satu pasar malam nie...laksa dia mmg best...tp skrg dah susah nak cari laksa yg sedap dan menepati citarasa saya...



sbb saya kureng sket so smlm saya try makcik tu punye mee kari...okelah bley lah kan cuma cam ada kureng sket...eman mmg dah resmi agak kuat makan mee kari tu saya suap kat dia dia belasah jer mkn...sbb tak pedas sgt...bgs eman nie bbysitter ckp..mkn tak memilih, dah ler tak memilih mkn jer apa yg org kasi...so selamat disitu sbb memudahkan...tak yah lah pening2 kepala fikir apa nak masak tuk dia...rasanye klu dia memilih mkn saya hari2 kena masak atr kat rumah bbysitter...kesianlah kan bbysitter nak kena layan kerenah dan tekak lain2 budak...


cendol sudah semestinya sedapkan...huhu yg penting cukup lemak and manisnye...saya lebay prefer cendol biasa jer...saya tgk org dok order cendol kacang ngan jagung...saya tak heran semua tu sbb saya klu mkn cendol saya mkn airnye jer...cendol dia mesti saya tak mkn...mean saya mkn santan ngan air gula merah dan ais jerlah huhu...


jemput mkn cendol semua...sat lai petang2 panas bley lah cari cendol...mkn sejuk2 time cuaca panas mmg sangat heaven...huhu

Wednesday, February 22, 2012

He Love It Very Much...

inilah dia yang eman suka sangat2...strawberi gabak2 nie sekali dia makan jer 6 biji...itu ponx sbb saya stopkan klu tak mau dia mkn lai non-stop...dah ler strawberi nie besar2 giler (lapisan atas jerlah yg bwh kecik2 jer)...

skrg tgh musim strawberi korea nie...so klu dah musimnye baiklah beli sbb manis2 strawberinye...selalu yg jmpa cameron and australia punye...kaler mmg cantik tp masam...hatta yg australia punye ponx masam kadang2....nak jmpa yg manis dari 5 kali mgkn 2 kali lah kot...

tgk tak smpt saya nak snap dia dah tak sabar2 nak mkn dah...yg nie dah pcs yg ke-3 kalau tak silap saya...tp tulah musim korea nie setahun sekali jer so nak jmpa mmg jarang...kesian sbb eman suka sgt selalu saya beli terkena yg masam...so eman nie pantang klu nmpk dlm peti ais tu mmg dia nak, nak jer...tp kesian bila dia gigit masam dia dah tak mo...kira mcm bg harapan palsu lah kat dia...

so alang2 tgh musim strawberi korea nie kita pulun lah beli...cuma yg tak tahan harga mahal ler pulak...klu tak silap saya dulu beli tak smpi RM10 ponx tp skrg dah RM13 -RM15 dah rasanye...tp klu sesekali nak rasa bley lah beli...tp klu jenis sekali hadap mcm eman nie nak kena catu2 lah sket pembelian...huhu

sblm berakhir meh tgk aksi eman mkn strawberi...besar2kan mata ngan mulut tu dia sdri yg buat sbb dia tgk saya tgh nak snap gbr...tak dan nak basuh apa semua dia dah terkam dah sbb nmpk dlm plastik...klu dia yg bukak sdri mmg robek lah bekas tu hehe...



Monday, February 20, 2012

A Day Made of Glass...


nak share ngan korang video yg penceramah share masa kursus....quiet interesting betul teknologi macam nie...praktikal ke tak blkg cerita yg peting awesome...huhu

entry lain sat2 lai lah yer...bg tempoh bertenang dulu...
ari nie kepala weng2 sket...tekak perit2 nie malam2 ada batuk2 sket...
dgn kata mudahnye tak berapa nak sehatlah...rasa nak tido jer nie...zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

Wednesday, February 15, 2012

4 Hari, 3 Malam....

ceh macam apa plak ek...4 hari 3 malam nak pi kursus nie...huhu 1st time nak tinggalkan eman ngan mydear berdua jer kat umah...harap2 mydear bley handle eman and eman bley corporate ngan baba...kang klu tak ada yg smpi ke PD mlm2 kang...hehe

tak jauh ponx peginye PD jer...hari nie pegi and sabtu nie balik...bg chancelah eman ngan baba dok berdua jer kat umah...hehe tp sbnrnye bg can kat mama... :p eman ponx dah besar dah thn nie dah 3 thn so byk menda dah tak susah bila nak handle dia...nak susu ponx dah bley ckp...even lapar ponx dia dah tau nak ckp...dia tak ckp lah lapar...tp dia cakap ngan saya "ma, jom lurn (turun), nacik"...so saya taulah dia lapar nak mkn...mknan yg dia tau sebut ponx nacik (nasi), chup (sup), lo (telur), ayam, fchi (kfc)...tp bab2 mkn takderlah dia cerewet sgt...


mlm ponx dah tak byk bgn klu bgn sekali jer...and klu dia nak susu dia akan ckp nak susu...so senang klu dia kenyang sgt mcm mlm tadi dia tak bgn ponx...last2 saya yg bgn buat susu utk dia wpun dia tak mintak...hehe masa tu ponx dah kul 5.30 saya nak bgn dah ponx...

so baba ngan eman jgn nakal2 tau kat umah...jgn tonggang terbalikkan sudah rumah tu jenuh mama nak mengemas blk nnti...huhu



will miss budak busyuk dobot nie spjg 4 hari nnti...huuu :( mlm2 takder lai org tendang saya masa saya tgh tido...huhu ganas dow tido..mengigau and bermimpi sure akan hempas2 kaki...saya bajet dia masa dia mimpi tu dia tgh lari laju2 kot... :P jumpa lai sabtu nnti...

Tuesday, February 14, 2012

Chilled Oreo Cheesecake...

cubaan menghasilkan oreo cheesecake version chilled punye...tak 100% sukses ponx tapi sedap gaklah...hehe next time nak kena cari resepi lain sket atau jgn pndi2 nak ubah resepi org...hehe mana taknye org suh buh 3 sk gelatin pndi2 kurangkan sukatan... :p so cheesecake nie agak lembik sket...lagi lah time kuarkan lama sket dari peti...tp rasa dia mabeles... :p


saya bg jugaklah resepinye yer....kornng trylah buat mesti jadi punye...

Chilled Oreo Cheesecake

Bahan-bahan:
2 Paket Oreo (buang krim dan blend hancur. Tinggalkan 4-5 keping utk dicampurkan dlm adunan)
500 gm Cream Cheese (softened)
70 gm butter, melted
3/4 cup caster sugar
3 sk gelatin (larutkan dengan 1/4 cup air panas)
1 cup cream, lightly whipped

Cara-cara:
  1. Alaskan sekeliling loyang dengan aluminium foil supaya senang keluarkan cake nnti.
  2. Gaulkan butter yang telah dicairkan dengan oreo yang diblend tadi. Gaul sebati. Padatkan didalam loyang rata dan padat. Sejukkan dalam peti sejuk selama 1/2 jam.
  3. Sementara itu pukul cream cheese dengan gula sampai kembang. bila dah kembang masukkan gelatin yang telah di larutkan dengan air panas (larutkan masa nak campur dlm adunan. Jgn buat awal2 sbb nanti gelatin membeku). Masukkan juga whipped cream yang telah dipukul. Gaul sebati.
  4. Akhir sekali masukkan oreo yg 3-4 keping tadi yang telah dipatah2kan. Gaul rata dan masukkan adunan dalam crumb yg kita dah buat tadi.
  5. sejukkan minimum 4 jam atau seelok2nya semalaman. Lepas tu boleh lah potong dan makan.

saya guna resepi yg nie...senang jerkan huhu sbb tu main ingat jer...tah dari mana saya amik saya lupa plak...tp ada menda yg saya tak letak cth mcm lemon juice saya tak letak...tp bley gantikan dengan yogurt atau sour cream yg saya baca...mgkn nak ilangkan rasa muak cheese kot...tak letak ponx sedap jer saya rasa...huhu

takperlah nnti saya cari resepi yg lain plak...klu jmpa resepi yg menjadi betul2 saya trylah amik pic step by step supaya senang korang paham...so smntra tu layan gbr eman menikmati oreo cheesecake....






*






*




smpi juling mata sedap ek...hehe




Monday, February 13, 2012

Gedebak, Gedebuk Nangka Busuk...

nangka ponx tak busuk cam nie...hehe yer saya adalah tergolek dok semalam...jatuh dari tangga tp takderlah jatuh berguling2 sbb bkn jatuh dari atas tp dah nak smpi bwh dah ponx...jatuh atas pelantar tu lai lah kuat bunyinye gedebuk...smpi berlari lah mydear dari bilik tgk...

jangan ditanya mcm mana saya boleh jatuh saya ponx tak tau...yg penting takder tersadung atau terlanggar apa2...yg saya tau saya turun dan turun dan turun dan tetiba rasa di awang2an dah tergedebuk kat bwh....kesan dia 4 anggota tangan dan kaki saya dlm kesakitan...cuma tgn kanan jer tak cedera...kaki dua2 cedera tangan belah kiri ada kesan lebam tak tau terantuk kat bucu tangga rasanye...kaki belah kanan pelipat tu sakit...nak solat tu nak duduk mmg tak bley sbb bila cuba jer saya mesti akan terdampar menahan kesakitan....so solat duduk atas kerusi lah...bila jln ada rasa sakit so jln mmg tak lurus lah kaki...

kaki belah kiri yg paling teruk sekali sbb jari hantu saya lebam sgt smpi pepel kalernye bukan hijau dah..pepel plak pepel gelap...jari tu jadi keras sbb bengkak sgt and ada part rasa kebas...lepas tu dekat lutut mmg pedih sbb kesan melecet yg besar punye...tak dpt bygkan mcm mana saya jatuh sbnrnye siap ada melecet...

jatuhnya pagi semalam dlm kul 9.30...nak kata saya mamai idak jugak sbb saya dah siap buat breakfast semua naik atas sbb kejut eman and panggil mydear turun mkn...so tghari tu smpt lai pegi rumah pakcik mydear...masa tu rasa sakit jugaklah and tak ley pki kasut...dah ler saya ni jenis org pki kasut full tu...yg ada ponx sandal2 pompuan yang jenis runcing kat ujung tu mmg lh tak ley sarung...nasib lah ada selipar jamban satu yg buruk tu...bley gaklah saya sarung...tu ponx jari tak bley kembang kena tolak slow2 guna tangan...

masa kat rumah pakcik mydear tu lama lah smpi kul 5 kitaorg lepak kat sana...mkn lama mkin sakit plak rasa...mengiring salah, menyenget salah...duduk jerlah naik tangga ponx dah mcm org tua sakit lutut dah...semakin petang semakin gelap kaler lebam jari saya..terus ajak mydear pi az-zahrah...tak nak g klinik biasa sbb saya takut jari saya tu patah atau retak so nak suh doc tu x-ray...

smpi bangi kul 6 lebay ramai plak tu org kat klinik...nak taknak tgu jugaklah tahan jer...dekat sejam tgu baru smpi giliran...doc tu picit dan picit part yg saya ckp sakit tu lagi kuat dia tekan...badan saya dah berpusing menahan sakit...terus doc tu ckp oke gi x-ray lah takut ada patah....


masa nie jln dah mcm org mengandung dah...yerlah kaki sakit kiri kanan...so bwk badan dah mcm org mengandung...sbb secara kbtln saya pki bju besar yg patut saya pki belt tp sbb dah sakit sana sini saya sarung jerlah bju tu...belt ponx lupa...tp org heran plak takkan pompuan mengandung kena x-ray plak kan...hehe so hasil keluar doc tu telek sana telek sini...sbb tak berapa nmpk sgt...part jari tu dia gelap sket doc ckp sbb part tu lebam terukkan...tp klu patah atau retak ponx tak per sbb dia takkan buat apa...cuma kalau patah teruk baru dia pki splint katanye...


doc cuma bagi krim, ubat tahan sakit ngan ubat bengkak jer...and saya mintak doc buat surat sbb rabu nie saya kena pi kursus kat PD 4 hari...tgklah klu esok tak oke saya tak g lah kot... :( tp pagi nie rasa mcm dah oke dah jari kaki belah kiri tu saya dah bley gerakkan...tak mcm smlm keras kejung jer semuanye...cuma pergerakkan turun tangga mmg mcm org sakit lutut lah setapak, setapak...

tp nak tau cerita pagi tadi gatal pi sarung kasut...eloklah kan dlm keta bukak lah, bila dah smpi opis pki blk, nak pi punch card, nak naik opis dah mcm apa dah...sbb jari tu jadi sakit blk sbb doc dlm kasut ketat...tu yg jln tak jejak kaki kat tanah tu...huhu bkn apa try sarung and jln kat rumah mcm oke jer...mls nak pki selipar buruk yg satu2nye saya ada kat rumah tu...huhu selipar jamban kat opis saya lai cantik... :p dah tu jer nak bebel2...penat mengarang....hehe

Thursday, February 9, 2012

Lama Tak Citer Pasal Eman..

lama dah tak citer psl eman kan...hehe asik citer psl diri sdri jerkan... eman dah 2 tahun 2 bulan dah...klu ikut tahun, 2012 nie eman dah 3 tahun dah...erm rindu eman masa dia baby2 dulu...skrg asik tgk gbr masa dia kecik2 jer...eman ponx sama suka tgk gbr2 tu semua dan dia akan sebut baby...bila tanya nie sapa nie eman dia jwb huhu...mcm dah pandai ckpkan..

so far eman dia dah boley lah cakap sket2 cumanye kadang2 ckp tak berapa nak clear...kdg2 eman nie pandai2 ubah satu perkataan kepada maksud yg lain...contoh pedas kan pedas utk mknan panas dan juga air gas...lepas tuk diam dia tau utk senyap, lagi satu dia gunakan perkataan diam tu untuk sandar....c0mel jer diam2, lepas tu tolak badan kita sandar kat seat kereta...

lai satu dulu klu kita marah mula lah cebik2 nak nagis skrg klu saya marah dia tak heran dah...klu saya marah suka ubah ke topik lain...cuba klu mydear yg marah sure dia cebik2 nak nangis...lepas tu kan dia sukalah baling2 barang nie klu terkena saya sure saya akan buat2 nangis...lepas tu dia akan datang kat saya cakap dah, dah, dah...hehe pujuk cam tu bley kan... :P

makan plak dah banyak skrg nie...klu mkn kat kedai tu satu pinggan nasi mmg dia mkn 3/4 saya cuma mkn 1/4 jer...feveret mknan adalah kfc pantang nmpk hata papan tanda sekalipun sure nak ayam, nak ayam...smpikan ada satu hari tu mengigau tido mlm sebut nak ayam siap nangis2...hehe mesti dlm mimpi tu ayam dia kena rembat ngan baba... :p

saya tak start mengajar secara formal lai ponx kat dia...kebanyakkan tak formal lah...contoh mcm naik tangga tu saya akan ajak dia kira one, two three....lepas tu bawak dia pi pasar raya bhgn2 yg barang dapur tu and tunjuklah kat dia sayur, telur, ayam ikan and dia dah bley kenal...so klu ada kuar kat tv saya akan tanya apa tu eman so dia dah bley jawablah...ajar mkn sdri tp kena guna sudu lah klu mkn ngan tangan harap maklum lepas tu kerja saya berganda2...mana taknye suap nasi dlm mulut lepas tu kebas tangan kat baju ngan seluar...dia geli ngan mknan yg lekat2 kat tangan tu...huhu


cuma skrg saya nak kena ajar dia kurang2kan diri berjinak2 dengan gadjet2 nie...ipad ngan iphone mmg dia dah mahirlah cuma tulah mcm tak brp elok sgtlah kan...mainan2 yg kitaorg beli mainnya kejap jer selebihnya ipad, iphone tu jerlah..

maybe tahun depan nak atr dia g sekolah lah kot tgk keadaan camner...sbb selalunya ramai org atr anak pegi tadika umur 3 thn...klu dia diaper-less ngan dah bley cakap banyak sket kena hantar gak dia g sekolah...tak ponx saya nak cari kelas yg ada weekend jer utk ajar and biasakan diri dengan sekolah...sbb eman nie dia tak berapa suka sgt tempat2 yg ramai org dia mudah rimas...yerlah kat rumah bbysitter tu ponx derang berempat jer so cam tak challenging kan...takper akan difikirkan dari masa ke semasa...huhu

Wednesday, February 8, 2012

Don't Go Breaking My Heart Contest...


Nak menang percutian ke Hong Kong yang ditanggung atau korang nak Samsung GALAXY Tab...takperlah klu takder rezeki ponx voucher carefour ponx dah cukup rasanye...klu nak pi kat facebook ilikeCM....

klu nak tau lanjut baca kat bawah nie....

Celestial Movies is Asia’s top channel for exclusive TV premieres of the latest Hong Kong blockbusters and Asian movies. Starring Louis Koo & Daniel Wu, you’re sure to get addicted to this romantic and charming love triangle, and in conjunction with the hit Kong Kong romantic movie ‘Don’t Go Breaking My Heart’, Celestial Movies want to send YOU to Hong Kong!

All you have to do is answer 1 of two simple questions and write a short explanation on their Facebook page: Which one of the guys would you pick to marry? OR Which one of the guys would you prefer to be?

The winning answer will win a trip to Hong Kong for 2 inclusive of accommodation and a tour to some of the shooting locations from the movie! Other finalist prizes up for grabs include Samsung GALAXY Tab 10.1 and Carrefour vouchers. Not only that, the winner and finalists will even be featured on Celestial Movies!

dah baca tak...cam senang jerkan...so apa lai joinlah contest Don't Go Breaking My Heart nie kot2 ada rezeki...tak susah ponx soalan cuma jawab jer mana satu lelaki pilihan kita yg atas nie...

Oatmeal Raisin Muffins


lama dah tak share resepi kat sini kan...masak tu mmglah ada cuma nak snap pic tu malas ler sgt2...hehe so kali nie cuti pjg gigih ler wat satu menda yg bley share ngan korang...muffin nie request dari mydear...dia ckp nak biskut atau kek yg pki oat so google2 and jmpa resepi nie...mudah jer resepinya...kacau semua sekali and jadi dah muffin..huhu

Oatmeal Raisin Muffin

Ingredients


1 cup oatmeal
1 1/4 cups milk
1 egg, lightly beaten
1/2 cup brown sugar
1/3 cup oil
1 3/4 cups flour
1 tsp. baking powder
1 tsp. baking soda
1/2 tsp. salt
1/4 tsp. cinnamon
1/4 tsp. ground cloves
1/2 cup raisins


Instruction

  1. In a small bowl, combine the oats with 1/2 cup of the milk. Let soak for 5-10 minutes.
  2. In another small bowl, combine the raisins with 1/4 cup of milk and let soak while the oats are soaking
  3. In a large bowl, combine the egg and brown sugar and whisk until smooth. Add in the vanilla and the oil whisking until it is smooth.
  4. Add in the flours, oat mixture, baking soda, salt and cinnamon. Add in the remaining milk and stir to combine.
  5. Fold in the raisins along with any remaining milk in the bowl.
  6. Fill paper lined muffin cups 3/4 full and bake at 400 for 15-18 minutes or until a toothpick comes out clean. Cool on a wire rack. Makes one dozen.

.:: sblm bakar saya sprinkle ngan gula perang kat atasnye ::.

oke itulah caranye senang sgt huhu...klu suka manis bley letak lebay sket gula tu...saya letak ikut sukatan resepi so cam tak berapa nak manis sgt...lepas tu boh jer dlm cupcake liner sbb takder muffin tray bagai...hehe klu tgk pic kat atas tu ada butter tp sbb butter saya bkn suhu bilik lai malas nak tgu so ikut resepi yg lai satu guna minyak jer...yg lain2 sama jer bahan2...

cuma muffin nie a bit dry mgkn ada silap sana sini kena ubah sket..tp sedap lah klu makan panas2 lai sedap...next time nak buat guna resepi yg butter tu mgkn lagi lembut muffin nye and nak tambah dengan chip chocolate...so enjoylah yer resepi yg sehat nie... :)

Thursday, February 2, 2012

Aktiviti Raya Cina

citer dah basi dah...tapi tetap gak nak cerita sbb nnti tak byk menda nak citer mulalah blog ponx sunyi sepi jer...pastu hari2 asik sign in sign out sign in sign out sbb nak citer tp tak tau nak citer apa hehe...so cam biasalah cuti pjg raya cini kitaorg blk kg...saya blk hari ahad sbb sabtu tu pi wedding member so malas nak rushing2 and sesak2 ngan org lain....dekat kul 12 kitaorg gerak dr umah and alhamdulilah tak jem ponx sket jer jem smpi kg lebay kurang dekat kul 2.00....


mamat nie cam biasa naik keta barulah sebuk nak tidonye...style tido mmg cam tu mata tak tutup habis...org tua2 kata cerdik...amin lah klu mcm tu mudah2an...masa nie dia tak berapa sehat sgt eman...selsema ngan batuk sket...smpi kg semua org ada mmg riuhlah...

bila dah kat kg nie mmg biasanya ada jer menda nak buatkan...so kali nie kitaorg plan nak wat apam polka dot...sbnarnye ini projek ada saya so joinlah sekaki sekali...sama naik seronok saya buat smpi lupa nak snap gbr...spatutnye snap gbr step2 nak buat tukan so bley letak dlm blog...yerlah klu buat sorg2 mmg susah nak snap menyenap....takper2 next time boley juga...



hasilnya bermacam2 rupa...hehe sajer nak test skill kreativiti masing2kan tu yg rupa macam2 tu...dah tak jadi apam polka dot dah...dari bunga swirl, smile and tapak kaki kucing ponx ada...hehe itu kerja anak buah saya tu...kreatif gak dia...lepas tu dalam masa yg sama my sil dok menguli kuih donut yg sedap dan lembut mkn panas2 lai best...gbr bwh nie saya snap dah mlm masa tgh kemas meja...hehe semuanye jadi terlupa nak buat sbb seronok sgt...donut nie mcm leceh gak nak buat sbb tgk my sil tu menguli tak habis2 dah mca buat roti lah plak...huhu



cerita lain masa cuti hari tu adalah eman terpaksa ke ER hospital tangkak sbb mlm tu dia batuk tak berhenti dan pagi subuh tu dia muntah mcm byk kahak...sian tgk dia tido mcm nafas bunyi kuat...so pagi2 tu terus saya ajak mydear pi hospital...dah ler raya cina kan manalah ada klinik bukak...tp nasib baik tak ramai org...kitaorg tgu kejap terus amik nab...settle dalm kul 9 tp farmasi tak bukak lai so pi bfast kat kfc dulu...



kali nie eman rilex jer kena amik nab...mgkn sbb dah terbiasa kot and dia dah besar so dah pandai dah...klu tak suara dia jerlah dengar menangis...lepas tu ngan kitaorg2 sekali berpeluh nak handle dia...dah kuat meronta...



esoknye tu hari selasa kul 10 lebay kitaorg bertolak blk kg...alhamdulilah tak jem juga...


 
Design with love by Jiji for Zamimie