Thursday, May 31, 2012

Berbuka Dengan Kankung Goreng Bercili...

tercapai juga apa yg saya idam2kna...hehe sbb smlm citer nak msk telur masak kicap terus mydear nak mkn kat luar ngan member dia...haha funny sbb saya tak masak ponx telur kicap sbb dah ptg2 sket tu saya tetiba rasa nak mkn sup siam lah plakkan...blk2 pi beli kangkung baru singgah kedai thailand nak beli sup ayam tak nak pedas...sekali dia ckp tak jual lai...gamaknye awal lai kot saya nak order baru kul 5 lebay....

pastu masa nak blk tu terus fikir nak mkn apa ngan kangkung nie rasa cam nak mkn sup2 terus singgah beli sup daging dekat kedai sup daging...hehe so plannye berbuka dengan nasi, kangkung grg bercili, sup daging and telur dadar...

sbbkan gbr tak berapa nak cantik so korg bygkan lah yer mcm mana rupa dia dgn cara masak sdri...masak dia senang jer tumbuk 2 ulas bwg putih, 1 biji bwg merah kecik, sedikit ikan bilis dan cili merah...tak yah nak tumbuk lumat2 kasar2 oke jer...lepas tu tumis smpi naik bau and letak sos tiram...kacau rata terus cmpk kangkung dlm kuali tu...smbil tu letak lah sket kicap...saya suka guna kicap kipas udang yg mahal warna merah tu sbb dia manis...agak2lah klu nak itam letak byk...letak air sket and pki api besar kacau2 bg layu sket terus tutup dah siap...

sbb dah lama giler tak masak so tak pndi nak bajet lai ponx puasakan so hasil dia termasin sket and terovercooked kangkung saya...tp bley dimaafkan...5 suapan pertama saya nasi ngan kangkung jer...lepas tu baru mkn ngan lauk lain...hehe terbaikkk...sup tak berapa nak mkn sgt sbb dok layan kangkung ngan telur dadar kaedahnye...

eman plak mkn main2 mgkn sbb kenyang lai sbb blk2 jer keja smlm saya grgkan dia keropok kering...lepas tu minum susu coklat plak sekotak kecik mana tak kenyang sbb kul 7 dah nak kena mkn blk...hasilnye kul 10 dia ckp nak mkn nasi ngan telur...dan hasilnye lagi kul 10 mlm mkn nasi, sup daging and telur dadar 3 mangkuk....tu ponx sbb nasi dah habis baru dia stop...last sekali hirup sup plak...mlm sblm tido 8oz susu...kenyang smpi pagi lah hasilnye...

eman dia mkn mmg byk...lagi lah menda2 feveret...portion dia mkn skrg adalah portion dewasa yer...aritu koitaorg mkn kat selero negeri kat amcorp mall amik nasi kuah lemak daging salai and ayam kg grg bumbu...sekali saya suapkan dia nasi ngan ayam bumbu tu smpi 1 mgkuk stgh oke...portion org dewasa 1 mgkuk tu...nasi ayam ponx sama, nasi grg ponx sama...huhu lai satu feveret dia ini mmg menurun dari saya roti kapit telur grg...ini feveret saya...klu time dinner tu dia taknak mkn sgt so dah kul 9 lebay saya akan tanya dia eman nak mkn tak...dia akan jwb nak mkn telur so saya letak lah telur grg kuning tak brp nak msk sgt, letak kicap and sos tomato...mmg laju dia mkn..dua keping roti mkn ponx tak cukup...huhu

lama dah tak ltk gbr eman kan...skrg dah semakin membulat dah...rambut plak semakin kerenting melekap atas kepala huhu...nnti2 saya update yg baru psl eman...besar dah dia skrg nie byk menda dah tau...

Wednesday, May 30, 2012

Mengidam Sayur...

pelik tak klu saya ckp skrg nie saya mengidam mkn sayur...owh saya blm pregnant lai tau, tanda2 ponx takder huhu...tp sejak2 nie asik terfikir nak mkn sayur masak itu, sayur masak ini...org selalu rasa nak mkn ayam kfc ker, masak lemak cili api ker ini tak nak mkn sayur ponx bley diidamkan haha...

mula2 mmglah mkn sayur for health purposes lah tp lama2 jadi addicted plak nak mkn sayur...dulu kerap mkn sayur salad...smpi terbayang2 mkn sandwich tuna letak salad byk2...lepas tu sandwich kapit telur grg letak sos tomato and salad byk2 and slice tomato...sgt heaven mkn sandwich letak sayur byk2...sbb tulah saya suka sgt sandwich dekat subway tu

mgkn sbb puasa agaknye so yg bkn2 plak keinginanye...alhamdulilah masuk semalam dah 5 hari saya puasa and insyallah klu sempat smpi berbuka nnti dapat lah 6 hari puasa...amik puasa sunat rejab... :) ok smbg blk...minggu lepas pi beli brg dapur asik aim nak sayur bayam, nak sayur bayam...rasa nak mkn sayur bym masak air, sayur bayam tumis air...saya beli secekak kat giant RM2 byk giler...so beli satu jenis jer sayur...hasilnye 3 hari berturut2 berbuka dengan sayur bayam...huhu

.:: bayam tumis air + lobster ball ::.

mmg byk giler wpun 3 kali masak...klu satu kali masak tu boleh mkn 3-4 org...smpi mydear ckp byknye masak sayur...tp saya suka jer rilex abiskan satu mngkuk sayur ngan sedikit nasi...hehe

nie ponx ada rasa nak mkn sayur bym tumis air tumbuk ngan ikan bilis...tp sbbkan tak bley mkn bayam byk2 sgt kena ada sukatan tertentu sbb tak elok...saya ada baca dlm mjlh rapi hari tu bayam adalah elok tp klu mkn terlebay tak elok...nnti bila2 ingat saya share yer...

oleh sbb tak ley mkn bayam dah minggu nie so skrg saya adalah rasa nak mkn sayur kangkung plak...sayur kangkung tumis ngan ikan bilis ponx sedap...and terpaling saya suka sayur kangkung grg cili berkicap...sedap giler masak style mcm nie...nnti klu saya ada buat saya snap pic n share ngan korg yer...

smlm tak masak ponx beli mknan kat pasar malam..tu dia dah nama org puasa mcm2 nmpk semua best...last2 saya beli nasi kerabu dgn daging bakar...sayur and cili harus lebay...suka sgt mkn nasi kerabu ngan sayur byk2....klu gaul tu nasi ngan sayur nak sama byk dah..huhu

so hari nie ingat berbuka nak masak jer...nak mkn nasi ngan ayam grg and sayur kangkung lah kot...derang berdua kat rumah tu saya buatkan telur masak kicap lah kot...derang suka jer mkn telur nie...lagi2 eman tp dua2 ponx tak suka sayur...huhu

lepas tu rasa nak mkn sayur terung kukus tuang sambal cili padi kat atas dia...saya selalu mkn kat kafe opis nie...tp sbb dah puasa takderlah mkn...tp klu tgkkan sbnrnye tak elok mkn yg kafe masak sbb minyaknye masyallah meladung byknye...yerlah terung grg ngan minyak, lepas tu terung plak jenis menyerap minyakkan...lepas tu sambal tumis ponx tumiskan minyak yg byk jadi tak elok...so saya tgk org cina selalu kukus dulu terung tu and dia akan curahkan dressing atau kuah yg dimasak asing2...nnti saya nak cuba cara nie lah...

sekarang nie dok terbayang2 plak four heavenly king vegetable...nyum2.. lama giler tak mkn chinese food kat marriott putrajaya nie...harus ajak mydear g...huhu wink*wink*

Tuesday, May 29, 2012

Melayang RM1,200....


dah 2 bln lebay balancing tayar keta saya lari...bila lepas banyak ke arah kiri....mula2 saya tak perasan ponx...tp yg jadi saya perasan tu sbb pergelangan tangan saya selalu lenguh..kaji punye kaji tetiba saya terfikir mgkn sbb stering kereta kot last2 cuba lah buat demo lepaskan tgn...iye mmg betul balancing kereta dah lari...

mula2 cam biarkan jerlah kan...tp mgkn lama mgkn lenguh pergelangan tgn saya sbb nak kena byk tarik stering ke arah kanan...dah lah tiap2 hari nak kena drive sejauh 80km...so dlm minggu lepas saya dah tak tahan sakit terus mengadu kat mydear...so hari ahad tu dia ponx cuba test juga...kali nie mmg dah byk lari dia...so lama2 lai tgu mau botak cepat tayar...


so smlm saya laju2 blk keja and pas kat mydear kereta suh dia pi kedai betulkan...tak smpi 20 minit pegi dia call ckp tayar 4 biji nak kena ganti sbb dah 4 tahun...mmg tayar tu tak botak tapi tayar tu dah mengeras dan merekah mydear ckp....klu tak tukar bahaya takut pecah masa saya bawak...huuuuu RM1,200 kena byr ganti 4 biji tayar... patutlah saya rasa tayar saya mcm keras semacam...klu lalu jln yg tak rata tu dia akan bunyi mcm nak tercabut rasa tayar...yg bestnye saya rasa tayar tu still oke sbb dia tak botak2...rupanya saya yg nb nie tak tau tayar ponx ada expired date...haha

termenung kejap lepas jwb call dr mydear sbb nak kena kuar duit byk mcm tu...dah ler nak raya nie...mydear selalu ckp biasalah klu pki keta mmg lah mcm tu...sooner or later kita tetap akan kuarkan duit byk mcm tu utknye... :( tapi yg jadi bestnya balik2 dari kedai tayar mydear ckp takperlah biarlah tayar tu abg banjer...huhu i lup u bery much lah dear...sayang ketat2...selamat duit aku hehe...


so pagi nie bergayalah ko yer cik tenggiling ngan tayar baru yg tak bercuci lai penuh bedak kat muka...ko ingat best sgt huuuu...

Monday, May 28, 2012

Come To Momma...



yah inilah dia yg kitaorg dok tunggu2....akhirnya tiba juga and terpasang juga dirumah...unifi sudah berada di rumah cuma saya jer yg tak pndi nak gunakkan sepenuhnye...blur kejap masa dah masuk tu...smpi mydear ckp aritu kata nak download movielah citer korea lah tp apa ponx tak buat lai...huhu sabar yer abg saya tgh nak cari website mana utk download and citer apa nak download....


kitaorg amik plan VIP20 wot*wot*...terpaling the best sbb mydear kan staff TM so byrn adalah seperti harga utk VIP5...best giler sbb saya tgk citer korea kat kimchidramas tu terus click play jer...tak yah tgu buffer dulu ponx...klu dulu sbb rumah kitaorg masing2 ada gadjet sdri so salah sorg jer bley bukak youtube klu dua atau tiga2 bukak youtube akan buffer sesgt...org yg plg tensen adalah eman sbb dia akan mengamuk2 and nangis sbb citer feveret dia tak bley nak play...asik kuar gelung bulat berpusing2...hehe

so klu download plak dah bley memilihlah...amik yg high resolution lah sudah semestinya sbb nak tgk kat tv biar yg HD baru puas hati...klu tak sia2 jer beli tv mahal klu tak gunakan sepenuhnye...lepas tu download kejap jer...takyah lah tgu berhari2...tak smpi stgh jam dh siap kot...ke kurang dari tu saya tak perasan plak sbb kdg2 bilah dah click download tu saya buat menda2 lain...

aktiviti skrg tgh mencari movie2 dan citer2 korea yg best2 utk didownload...klu yg hyppTV tu tak berkesempatan nak tgk lai ponx sbb tv yg psg hyppTV tu letak dlm bilik permainan eman...astro still lai psg sbbnye hyppTV rasa saya tak berapa menarik sgt ceritanye....tgklah camner nnti mgkn nak suh mydear pindahkan kat bwh kot so senang klu ada org dtg bley tgk kat bwh...sbb tv saya skrg kat atas so klu nak suh naik tgk derang cam malas and segan...huhu

Thursday, May 24, 2012

Wedding Zhafran & Fieda ~ Our Side...

bertempat di dewan tan sri mahfoz khalid kementerian kerja raya...tempat yg sama masa kitaorg wedding dulu..beza kitaorg buat mlm, yg nie siang...beza yg lain skrg nie dewan dah renovate nmpk cantik and exclusive jer...

tema warna turqoise...ada tema2 fairy tale ker apa kitaorg pki tema kaler jer...jemputan tak ramai ponx sbb kitaorg buat style mkn berhidang, mkn sekali ngan pengantin mcm org biasa buat kat hotel2... ada juga disediakan meja buffet kat blkg utk saudara mara serta org yg dtg lewat...

gbr mknan lupa saya nak snap plak tp sedap giler mknan dia...ramai org puji mknan sedap...katering mana lupa plak pdhal mlm tu tgk dah lori dia, tp hari nie dah lupa...menu hari tu adalah nasi minyak (serius rasa cm nasi arab), ayam goreng rempah, rendang tok (mabeles sedap hari2 saya panaskan dan mkn huhu), pajeri nenas kuning, dalca daging dan papadom...

pelamin dari d'ratu bridal...kitaorg amik pelamin jer ngan pintu gerbang serta bunga2 kat walkway...karpet merah amik dari caterer sbb ratu bridal nie nak caj utk karpet merah RM700...mahal giler karpet smpi RM700 klu RM100 - RM200 bley konsider lai lah...so takperlah karpet biasa ponx bley at least adalah dari takder...nnti klu takder karpet nmpk kosong plak...

tugas saya jaga eman tuk hari tu...takder tugas yg melibatkan majlis....klu ada ponx mmg susah giler saya nak wat keja...saya jadi runner jer sket...mydear tentulah sebuk, so keja saya kejar eman yg mengejar baba dia...tension jer ngan eman nie...klu tak tgkkan karang lari2 jatuh tergolek, lepas tu nangis meleleh2 air mata...


inilah keja eman...lari, panjat tangga, nak naik kat pelamin lari sekeliling dewan tu...mana lah nak nmpk sgt...kaler baju dah ler nak sama mcm alas meja, lepas tu ketinggian ponx aras2 meja jer...kurus kejap hehe...

dan dia adalah org pertama yg rasmikan mknan...kul 11 lebay dah bising nak nasik, nak nasik...bg dia mkn nasi minyak kosong tu laju jer dia mkn...dpt plak minum sirap oren yg sedap, sejuk dan manis...dekat 3 pinggan lah dia mkn nasi tu...huhu

baju tak tau derang buat kat mana tp yg saya tau make-up artist dia adalah saidatulnisa...masa mula saya masuk tgk eh mcm kenal...lepas tu dok fikir, punye fikir siapa...lepas tu masuk lai bilik tetap tak ley nak recall sapa...dah 2-3 kali tgk baru teringat saidatulnisa rupanye...sbb dah lama kan dulu survey masa nak kawen patutlah lupa ponx dah 4 tahun...hehe

my handsome hari tu...saya plg suka tgk org lelaki pki baju melayu lengkap ngan sampin...rasa mcm smart jer...huhu

yours truly kena letak gak satu...hehe inilah baju yg bermanik bagai...kat leher tak jahit manik sbb ingat nak beli rantai dokoh tu...tp minggu akhir tu tak smpt nak pi jln tar sbb bz ngan lynas lah punye psl...rantai labuh ponx saya takder, rantai mutiara ada tp sbb dah biasa pki so nakkan pembahruan last2 pki jerlah brooch besar kat situ...patut letak bwh skeet lai baru nmpk...

owh yer tudung tu korng tgk cam tak sama kalerkan...dlm gbr mmg nmpk beza tp realiti dia sama...sbb baju saya nie mcm ada ton kaler...so ada ton kaler kat baju tu mmg sama ngan baju...almaklum hari selasa baru beli so tak byk pilihan + mls nak cari dah...huhu

~last sekali family picture ~


Tuesday, May 22, 2012

Wedding Zhafran & Fieda ~ Bersanding Day...

sambung hari esoknye majlis bersanding...dekat tempat yg sama juga dan waktu yg sama juga mlm...kli nie semua org dah tau tempat so takderlah terlajak simpang cam ari tu...hehe gbr tak byk sgt sbb setting kamera lari plak tak tau psl apatah so gbr byk tak jadi...






takder menda nak citer sgt mcm biasalahkan kita g umah org kawen...merenjis, mkn beradap bergambr itu jerlah...huhu eman cam biasa sebuk ngan kamera dia...


lepas dari gbr atas nie terus setting kamera lari...gbr kat khemah makan semua tak cantik gbr gelap jer...puas dah saya tukar setting tak mau juga...so hadap jerlah gbr yg ada nie ek...tu ponx dah adjust sket2...

mypil pki baju gelap so smpi kemuka2 nmpk gelap...tema kitaorg ari tu adalah oren...sbnrnye saya ada baju baru nak pki tp mydear tak suka saya pki bju tu so pkilah saya baju lama...huuu nmpknye baju tu pki raya tau ke opis sajerlah nmpknye...huhu

sorilah citer kawen2 jer...bz sket skrg nie...yg nie ponx sbb dah nak lunch hour and saya puasa so adalah masa sket nak rest2...esok smbg lai citer wedding nie...yg belah kitaorg plak ek...

Monday, May 21, 2012

Wedding Zhafran & Fieda ~ Solemnization Day...

cerita wedding my bil nak start dah nie...korg jgn jemu plk yer...sbb musabab senyap sunyi jumaat lepas nak siapkan keja cepat2 sbb saya half day...last week belah kitaorg...so saya cerita 3 part lah yer sbb gbr byk nak kena edit dulu sbb sizenye besar...huhu

nikah jumaat 11/5 ari tu, nikah dekat rumah pengantin perempuan dekat hulu langat...nikah lepas isyak so lepas asar kitaorg dah bertolak ke hulu langat risaukan jln jemkan sbb ada perhimpunan umno kat bukit jalil and hujan plak petang tu...sampai kat masjid hulu langat tu cun2 masuk magrib...bygkan punye lama baru smpi...hehe

eman sukalah sbb dia dapat pegang kamera sdri...sbuk saya snap sbuk dia ponx nak peganglah, nak tengoklah...melekat2 cap jari dia kat lens tu...nasib saya ada bwk kamera lama saya so bg dia pegang...snaplah apa yg nak snap...punye suka, lepas snap tgk balik dia gelak...gelak besar punye smpi semua org pndg...

pelamin utk nikah tak sama ngan bersanding...utk nikah dia wat kat tingkat atas...cantik gak pelamin siap ada pentas kat kiri ngan kanan utk letak brg hantaran, bwh plak ada lampu...so takderlah semak sgt...kreatif gakkan org tu buat pelamin...yg plg saya suka bulu2 burung tu...huhu

yg kat bwh nie lah my bil adik mydear yg no 2...


nie plak adalah pengantin pompuan aka biras lah kan...welcome to the menantu club yer.. :)


masa akad nikah tu saya tak snap ponx sbb melayan eman nie mengamuk2 lapar...sempat saya buatkan dia susu...minum kejap, main2 lapar blk...merengek lai nak nasik...jom, jom nak nasik...malu mama nak ngan org huhu...lai ponx sbb photg ramai tak tau nak selit tang mana...takperlah snap mana yg ada jerlah...

saya dpt snap time sarung cincin jerlah...nasib kamera canggih sket bley zoom gbr still cantik...huhu


last sekali gbr family perlu ada...patut saya suruh derang snap lagi jauh sbb dekat sgt cam nie muka kitaorg semua jadi gelap...tp takperlah kita tgu jerlah gbr dari photog lai cantik lah kan...nie utk simpanan sdri jerlah...


hantaran adalah 7 berbalas 9...bwah nie dari pihak kitaorg...duit htran, wallet, handbag, ipad, perfume, buah-buahan dan sireh junjung...tp ada yg digabung2kanlah sbb derang tak nak byk2 dulang...mcm sireh junjung gabung ngan cincin...duit hntran ngan bunga rampai...


dari pihak perempuan 9 dulang guna fresh flower...kombinasi hijau dah cream...cincin, perfume, kasut, wallet, mac book, kek, chocolate patchi ngan buah...first time mkn choco patchi patulah mahal kan sedap sagt...dia tak manis smpi rasa melekat kat gigi tp just nice and lazat...huhu


mlm tu tema family carca marba jer sbb mula2 ada tema kaler lepas tu tak jadi plak lepas dah last minit tak jadi plak...pas tu mydear nak pki bju nie saya takder kaler mcm nie, saya nak pki kaler tu dia plak takder kaler tu...last2 pki jerlah baju apa yg ada, yg kaler sama tp eman plak takder...tak kisahlah eman pki lain sket yg penting mama n baba kaler sama...kitaorg mmg gedik sket....




*


*


*


*


*


*


*


*


sbb kitaorg kat pengantin lama...huhu



Wednesday, May 16, 2012

Cerita Kenduri Kawen....

cerita kenduri kawen cousin mydear saya buat dlm satu entrylah memandangkan gbr byk gbr yg sama cuma pose jer berbeza2 so cam tak tau nk citer apa sgtkan so kita rangkumkan sekalilah...

tema wedding adalah purple...secara kbtln kami tak tau ponx tpi tertiba pki baju sama plak kaler..takderlah sama sebiji sebijun tapi sipi2...huhu kelabu2 purple...mydear ngan eman pki kelabu and saya pki baju kelabu ada purple2 and for sure pki tudung purplelahkan...hehe tp gbr saya takder rupanye...gbr yg ada semua candid yg buruk...huuuu T__T

bertempat tak tau kat mana tapi dekat dewan yg bwh pasar atas dewan tu...dekat ngan suntec city mall...area mana tah hehe...tp klu tunjuk jln saya taulah...dekat ngan seri malaysia penang tu...

pelamin cantik sungguuhlah...masuk2 jer mata terus tertangkap kat situ...ala2 fairy tale punye wedding theme dia kan...nape lah masa dulu saya kawen takder cam nie...hehe


so hari esoknye ahad tu kita ke rumah pengantin lelaki plak kat kamunting perak...majlis dekat dewan juga dewan belia dan sukan kamunting...best sbb full aircond..hehe panas yg membahang...smpi2 jer semua org cari tempat berteduh..tapi bila dah kena aircond semua org lega...huhu

kitaorg pki theme kaler orange kat sini tapi pengantin tema hitam silver...so mmg takder kena mengena lah ngan kitaorg...nie kitaorg2 sdri2 jer nie..huhu



kat sini cam biasalah dpt ikut meja vip lahkan...huhu lauk dia sedap gak cuma yg terpaling tersedap saya rasa dia punye air asam...act tak tau air asam tu nak mkn ngan apa...sbb biasa org mkn ngan nasi daging, tp tgk dar menu, nasi dan lauk bkn nasi daging...tp sbb ada tomato dlm air asam tu saya kaut juga smpi bersih dlm mangkuk tu...org lain tak usik...serius sedap giler air asam sbb dia mcm ada letak kerisik dlm tu...air asam terpaling tersedap saya penah mkn...huhu


dah takder menda nak ckp dah tu jer...korang layan jerlah gbr2 tu ek..huhu

 
Design with love by Jiji for Zamimie