Thursday, June 28, 2012

Lunch Date at Toowoomba....


alhamdulilah kenyang. setelah 2 hari plan tak menjadi, akhirnya berjaya jg smpi kat sini...hari pertama kfc juga mknnye..mana taknye smpi ke kepong kitaorg pegi...huhu hari kedua i bezee dan hari nie baru dpat mkn kat sini...ini semua gara2 tgk saffiyah lah weekend ari tu...kan ker kitaorg kat kg...sekali tgk wah cam best mau try lah...

so disebabkan my lil sis cuti lama dia ponx ajak lah pi sini...hari nie dh start keja dah tp dia keja mlm so tak nak menghampakan dan mengeciwakan dia...kakanye yg baik ini telah mengadjust sket sana sini time opis hournye agar tidak mengampakan adiknye...huhu lai ponx org nak banjer kita takder masalah ponx...huhu

Toowoomba Deli & Meats nie terletak dekat setapak...bgnan platinum modrain, kwsn baru yg betul2 sblm festival city mall..kwsn baru tak byk lai kedai yg ada...tp rata2 kat situ byk kedai mkn..ada pelita nasi kandar, jombali, chatime, sharetea and adalah kedai2 lain yg tak komersial...

menu dia takderlah pening2 kepala nak fikir...klu tengok menu mcm steak ada dua jenis rib eye and striploin...klu mcm lamb plak adalah lamb chop ngan ribs klu tak silap saya...tp klu korg 1st time try saya cadangkan order steak atau lamb...yg lain2 tu next time klu pegi bley order...huhu

yg nie saya punye lamb chop...serius banyak giler ada 4 keping [ke 3 keping lupa plak] tp dia punye sekeping tu besar betul...lebay besar dari tapak tangan saya...bygkan klu mkn 3 ketul terkulat2 nak abiskan...dia ada pilihan cara masakkan lah tapi saya amik well done...tak keras and still juicy kat dlm...rasanye sbb daging tu fresh sedap jer daging tu...harga satu nir RM28 klu tak silap saya...

yang nie adik saya punye dia amik rib eye steak yg grain feed...maknanye lembu tu mkn bijirin..rasa ponx sedap...tp sbb tadi adik saya dah curah sos mushroom tu so rasa dia agak kureng sket...sbb dia ada sos lain yg dia sapu atas daging tu yg jadikan dia sedap...and daging tu sdri ponx dah ada rasa manis sbb dia fresh...harga mahal sket RM40 lebih klu tak silap saya....

bley cuba lai next time...harga still mampu lagilah...tp klu sedap mcm nie rasanye semua ponx sangup keluar duit...yerlah bkn mkn selalu ponx...and klu tak silap saya owner kedai nie adalah melayu nama encik ramli ker apatah...chef and pekerja semua melayu islam dan insya-Allah halal...

lepas mkn saya pi belanja adik saya plak kat chatime...lepas mkn berlemak2 nie pi minum ice plum tea yg masam2 tu...mmg bley mencairkan blk lemak2 tulah...hehe harapannye lah...tak rugi mencubanye...thanks dik banjer...next time kita gi lai tempat lain yer...harap2 tak smpi ke kepong lah...haha

Toowoomba Deli & Meats
G3A, PV128 Platinum Mondrian,
Jalan Genting Klang, Setapak
53000 Kuala Lumpur.
Tel : 603-41319006

Koordinat GPS: U 3.199851 T 101.716752


Jalan Tak Bertanda ~ Bahaya...




mula2nye mcm malas lah nak cerita dalam blog nie...tapi smpi terbawak2 dlm mimpi masa tido mlm tadi so terpaksalah saya cerita juga....sbg peringatan kat semua org yg jlan mcm nie bahaya...

kalau sapa2 biasa lalu jln istana and lebuhraya mahameru mesti korg perasan jln nie derang dok tengah buat tembok kat tengah2 jln...saya mmg hari2 pegi dn blk keja ikut jln nie...sejak derang buat jln nie mmg jln tu rosak teruklah...jadi tak rata jalannye...klu lalu tu bergegar2 smpi rasa nak tercabut tayar kereta...


so bila dah separuh tembok siap derang akan turap blk jln nie...jalan baru and rata mmg lah cantik, drive ponx sedap jer...tapi yg jadi tak bestnye adalah dia tak buh tanda kat jlan tu...nak tgu letak line putih tu mkn masa 2-3 minggu saya tgk...bahaya lah jln klu takder tanda nie sbb org mcm hilang arah saya tgk...
dah dua kali saya terkena masa lalu jln nie...satu tu okelah sbb tak bahaya...tp yg smlm tu mmg merbahaya giler...klu saya tak tekan minyak laju2 lagi sure saya dah tersadai kena langgar kat situ...nauzubillah... yg smlm tu ada satu pompuan tu dia dok kira mcm lane yg tengah tak berapa nak tgh sgtlah...atr lane kiri skli ngan lane tgh, klu ada line dia dok kat tgh2 line tau...

elok jer saya lalu tepi dia saya perasan semakin rapat keta dia ngan keta saya...terus saya pecut smbil honk...tak tau lah dia perasan ke tak...act klu dia tgk side mirror and toleh skit kepala dia sure dia nmpk saya...tp sbb dia dah mengagau2 tak tau nak dok lane mana so dia dah lupakan psl side mirror semua tu..

bahayalah mcm nie...spatunye klu kita dok dr sblm tu jln berline mesti kita bley maintain kita punye kedudukan...tak yah lah bila tgk dah takder lane kita ponx dah jadi hilang arah...harap2 DBKL nie cepat2 lah sket letak line putih...banyak bahaya lah saya tgk derang wat keja...susun kon2 kat tepi jln...lepas tu elok kat selekoh tetiba kat depan tu kon dah tergolek2...kat selekoh mana kita nmpk apa yg ada kat depan...bila dah smpi baru nampk...tgk belakang, tgk tepi baru elaklah...klu tak langgar jer....

lepas tu derang nie pokok2 hiasan yg tercabut2 and tumbang tu biarkan jer kat situ smpi kering...klu sket2 takper ini byk...kita surelah nak elak ranting2 tu semua sbb klu tersagat kat keta bley calar kereta...so semua org sure akan elak punye....

tapi skrg nie saya tgk pemanduan org kat kl nie dah tak mcm dululah...yerlah spjng 3 thn saya drive g keja dah mcm2 kerenah pemandu saya tgk...tapi skrg nie kebanyakkan pemandu dah berhati2...dlm jem semua org sabar jer drive...ada tu adalah tp tak sebanyak dulu org yg suka tukar2 lane...pdhal klu kita dok mana2 lane ponx sama...klu nmpk lane kanan laju sket dia tukar lane kanan...pdhal klu kat depan kang sama jer smpinye...stkt 2-3 keta beza ponx nak kecoh...

yang paling saya takut org cucuk2...risau klu sebuk cucuk2 kang terlanggar plak bontot keta kite tak psl2 org lain ponx jadi mangsa....skrg nie pompuan ponx dah pandai cucuk2 tau...byk kali dah saya kena...siap bg high beam lai kat saya...saya risau kang klu dia langgar kita mau ke dia ganti...ish2 tolong lah yer klu jln jem tak yah lah nak cucuk2...klu nak cepat smpi kuar lah rumah awal, so smpi lah awal...jgn menyusahkan org lain bley tak...

Wednesday, June 27, 2012

WW : Berselera Makan...


.:: sedap nugget nie kan mama ::.

hamik ko kiri kanan nugget...




Tuesday, June 26, 2012

4 Days More...

kira lah kojernya apa lai...bkn kira hari nak pi berjalan ponx tp kira hari mydear nak blk...jumaat nie dia balik dah...huhu selalu pegi hari ke-10 dah blk tp kali nie +2 hari lagi 12 hari ke china....mcm biasalah ke china jerlah ulang aliknye....tgh tgu bila nak ke US plak nie...dpt pegi 2 thn sekali okelah kan...sbb thn lepas dah pegi mgkn thn depan bley kot mydear pi lai....

klu ikutkan byk tempat kitaorg nak gi...tapi klu jln jauh2 mydear ckp leceh nak bwk eman...so solution dia eman kena tinggal...so bila dah recce2 ticket flight, bincang2 masing2 tak smpi hati nak tinggalkan eman...so at the end kita pusing2 malaysia jerlah...huhu tu ponx naik keta...klu nak pi sabah ker mydear still berat hati nak bwk eman naik flight setelah peristiwa muntah dlm flight masa ke langkawi...

so utk mengisi masa lapang masa mydear takder aritu mydear kasi lah saya blk kg...so klu dah blk kg as usual takder term 'mkn utk hidup' utk saya....tp dah jadi term 'hidup utk mkn'...dari sampai kmpg mlm jumaat, smpi lah nak blk bangi ahad mlm tu kejanye makan jer....masak mkn, mkn masak lai...huhu rasa blik kg bley naik 2kg kot dlm masa 2 hari...tp takper equal lah ngan mydear sbb dia ckp dia mkn jer kat china sana, exercise takder...so nnti kita sama2 diet blk ek...huu

eman ponx bkn main seronok blk kg sbb dia lepas bebas jer...klu duk ngan saya kat umah dok jerlah dlm umah...klu nak g playground ponx skrg kat musim jerubu and panas...so mmglah saya tak akan bwk eman keluar...eman mmg melasak betul smpi sabtu malam tu dia demam blk...atr dua jerlah demam sbb rindu atau demam sbb main panas...huhu

sorilah entry takder gbr...sbb malas betul nak mensnap gbr masa kat kg...padhal byklah aktivitinya...masa kat kg nie eman 1st time masuk pasar...siap dia ajak saya ronda kat dlm pasar, pegi ronda kedai kain plak...pas tu pegi pasar mlm yg hampir 4 thn dah saya tak jejakkan kaki kat sana...huhu buat apam polka dot...mcm2 lah...owh lai satu tido petang...yg nie mmg sgt2 jarang saya buat...

okeylah tu jer nak bebel2....sat2 lai ada masa saya letak citer bergbr yer...huhu

Monday, June 25, 2012

My Mum Hot!..

itu kata eman lah kan...sebabnye eman nie kalau tgk cerita ker...tgk iklan ker tgk gbr ker dia akan point kat pompuan tu mama....cthnye mcm giada kat bwh nie...pompuan nie mmg the very hot and maveles lah...saya suka tgk citer nie klu blk keja petang2 tu..rancangan dia Giada At Home..rancangan masak2 lah tp serius tgk dia masak ngan muka dia yg cun melecun mmg seronok...sbb bkn saje cantik tp pandai masak...



adalah lah lai 2-3 org yg eman samakan dengan mama dia nie...malas saya nak google2 sbb ada yg lupa nama dia...tp kebanyakkannye dari rancangan cooking show lah...mgkn dia maksud eman samakan mama ngan org tu sbb mama suka masak sama mcm org tu...huhu

tapi tak ketinggalan watak kartun juga ponx bley jadi mama...huhu


kartun dlm citer mr bean nie...nama roxy klu tak silap saya...masa mula2 dia ckp 'tu mama' saya mcm pelik...so saya tujuklah kat watak2 lain ponx dia ckp bkn...tp bila saya tunjuk pompuan yg nie terus dia ckp 'ha tu mama'...

tak menahan seksi bebenor mak ko ye eman...klu mama nak mengaku ponx tak sangup huhu...ada juga watak katun lain dlm citer toy story tu yg pompuan gembala kambing tu ponx dia ckp saya juga...huhu



tapi yg nie best...sbb mydear klu tau nie sure bangga sbb eman ckp ini baba...


*



*



korang nak tau sapa tak?


*




*




jaga2lah sat lai klu org tu baca mesti kembang idung dia...



*



*



*





tada






eman ckp baba dia adalah hugh jackman...byk kali plak tu dia ckp ngan saya tu baba...padahal waktu tu ada 2-3 org lelaki lain juga dlm rncgn tu...saya tgk citer kimchi chronicles waktu tu...lagi part2 fokus muka hugh jackman sesajer lai kuat dia jerit ckp tu baba...

saya rasa mgkn waktu tu dia rindu kat baba dia kot...so main taram jerlah tunjuk yg tu baba [mamatakbleyterimakenyataan]....yg saya tak bley tahan tu sbb lepas tu dia tunjuk bini hugh jackman si deborah tu adalah saya....korg kenal tak bini dia si deborah lee tu...




*



*



*





tolong lah eman mama tak sanggup klu eman samakan mama ngan deborah nie...mak tak sangup...huhu sentap tau eman terus lari jauh2 huhu...

tapi hakikatnye this is your mother and father lah eman...

*

*








Thursday, June 21, 2012

Our 4th Wedding Anniversary...


wot*wot* today is our 4th wedding anniversary...dah 4 thn rupanye kawen rasa mcm bru kawen minggu lepas plak...haha [poyoskansaya] syukur dpt tempuh hidup bersama selama 4 tahun ini bersama our little eman...dan berdoa semoga kami akan menyambutnye utk kali yang ke 10, tahun ke 20 dan sehingga ke akhir hayat kami...huhu

selama tempoh 4 tahun perkahwinan kami banyak saya belajar erti kehidupan berfamily..macam mana kita perlu bertolak ansur, macam mana perlu berjiwa kental...sbbnye saya adalah org yg mudah kecik hati dan touching terlebay...mydear plak adalah jenis org yg outspoken so phm2 sdrilah...and dia ponx sdri juga cuba utk tidak membuat saya kecik hati...so lama2 kami dah bley adapt ngan semua ini...saya tak mudah touching lai [kdg2 tu adalah juga] and mydear ponx takder dah nak outspoken terlebay...

klu tengok dia mengadap pc tak layan kita bercakap biarkan lah dia, janji dia tak wat perkara yg bkn2 seperti flirting and chatting dgn org lain...huhu bila saya asik nak tgk citer korea jer and citer msk2 dia layankan jerlah smpi dia ponx terjebak sama...huhu dan byk lai lah...tak lalu nak citer kat sini...

so apa yg penting dlm perhubungan adalah bertolak ansur dan banyakkan bersabar...eceh2 bg tips lah konon...hehe

setelah 4 thn kami menjadi bulat begini...dan kami dlm proses utk mengecilkan semula kebulatan kami ini supaya lebay sehat...itu yg plg penting...klu nak kurus mcm dulu mmg tak dapatlahkan...skrg nie kesihatan plg terutama sekali... :)


May we always be warmed by each other's smile,

Always take time to walk and talk a while,

Always know deep down we're each other's best friend,

And enjoy the kind of love that grows and knows no end.

Insya-Allah

Happy 4th Anniversary To Us…

Wednesday, June 20, 2012

Sapa Lagi Hebat?!...







korang rasa sapa lai hebat??


bkn spiderman...


dah tentu-tentulah bkn captain america...

dah kaki terkulai mcm nie ada hati nak cakp diri hebat ker...hehe

tapi muhammad areel eaman yg hebat...


sbb dialah yg dapat kepakkan kaki captain america...

bila ditanya sapa yg buat dia ckp man-man (spiderman) yang buat...hehe

Tuesday, June 19, 2012

Eman Makan, Mama Ponx Makan Juga...

bila dah tinggal berdua kat rumah part yg saya plg malas sekali adalah nak masak...so apa yg eman mkn, saya mkn...apa yg saya masak eman mkn...so bila eman dah tak sihat mknan dia ponx dah tentu lah juga mknan org sakit...tonsil bengkak tak bley telan mknannye adalah yg lembut dan tidak pedas serta tak berasid...

.:: bubur nasi, kimchi, sawi pak choy grg sos tiram and sayur leek grg ikan bilis ::.

ini makannye...bubur huhu sepriuk saya masak...saya masakkan sup, kadanag saya grg telur cmpur kicap...tumbuk ikan bilis goreng dia mkn gaklah...masa blm bengkak sangat tonsilnye laju dia mkn...lepas tu kena paksalah mkan...so nak abiskan cepat kenalah saya ponx mkn juga...tp kita bila nak mkn kenalah bervariasi sket...hehe bg ada pedas2 baru sedap nk mkn bubur kosong...mkn plak ngan ikan bilis and kimchi rasa tak cukup satu mangkuk...tp maklumlahkan bila mkn bubur cepat kenyangnye, cepat plak laparnye...huhu


.:: mkn ponx atas comforter depan tv lai...suap org sakitlah katakan...hehe ::.

so bila eman dah sehat sket kena umpan selera makan dia...masak nasi grg butter ngan telur hancur mcm nie dia mmg suka...letak plak ayam bbq grg lai lah laju dia mkn...dari konon2 nak share sepinggan nasi ngan dia terpaksa msk mknan lain plak tuk diri sdri....mls nak remeh2...takper utk anak punye psl mknlah nak, mama bley masak sdri huhu...

.:: lamb grilled with mint sauce ::.

so ini masakknye...lamb grilled ngan sayur sawi bunga mini...wpun padanan yg tak sesuai sedap jer saya mkn...tak yah nasi bagai, lmbt nak tgu nasi masak...curah jer mint sauce tu mmg heaven...lantaklah mkn kambing tengah hari buta janji kenyang...hehe itu jerlah ponx yg ada dlm peti sejuk sbb saya tgh wat clearing peti ais...habis dah buang segala menda yg dah lama...huhu

lagi nak pancing eman mkn kita bwk dia pi secret recipe supaya eman dapat pilih mknan sendiri...takper baba dah tinggalkan dana yg banyak kita gunakan sepenuhnye hehe... :)

.:: ini pilihan eman kid's burger ::.

.:: mama pilih Vietnamese beef noodle ::.

last eman makan 2-3 ketul fries, sbg habuan semua ponx mama kena mkn...last2 tapau jer bwk blk rumah pagi nie biar mama yg mkn masa bfast huhu...

Kojer Dah Yaw...

lama tul saya cuti 4 hari...bkn cuti2 malaysia yer, tp cuti sbb eman demam... demam sbb tonsil dia bengkak...kamis tu blk amik dia bbysitter ckp bdn dia panas, ptg tu dia bgn tido dia temenung dulu bbysitter tu ckp... selalu cergas jer... blk umah terus saya bg dia ubat demam... kebah kejap demam blk... begitu juga hari jumaat tu... nak kuar pi klinik tghari panas sgt...so ptg baru kitaorg ke klinik, tgu mydear blk keja...



doc ckp tonsil dia bengkak...mgkn dah start bengkak lah sbb lepas tu dia dah start tak nak mkn, tak nak susu...minum air kosong jer...sabtu tu pagi2 lai kitaorg dah pi bfast kat mcd...sbb nak bg eman mkn punye psl so kitaorg ponx sekali berkorban mkn mcd hehe...tp sket jer yg dia sentuhnye...beli bubur ponx smpi ke esoknye bubur tu, buang jer...

bila dah tak mkn tak minum terlepek jerlah....merengek ponx sama sbb panas bdn kan...bila time sihat melompat tak hingat...cuma satu jer eman nie, klu sakit mkn ubat mmg tak tolak...sbb dia tau tak larat kena mkn ubat utk sihat sbb tu dia rela mkn ubat...sumbat lah guna syringe tu ngaga jer mulutnye...

mydear risau sbb ahad dia dah nak fly ke china so bila tgk condition eman yg terlepek, panas bdn, tak nak mkn and minum dia jadi risau...so dialah yg ingatkan saya bg eman mkn ubat on time...dialah yg pujuk eman minum susu and mkn...tp idoknye eman tu nak dengor...klu dah takder selera mana dia nak mkn, klu dah susah nak telan lai lah tak nak mkn...

dari cara lembut pujuk, ke cara yg garang, cara paksa semua kitaorg buat...tetap tak mkn saman...nangis lai ada...smpi teresak2 eman nangis, mcm dah kena dera ponx ada...huhu tp tak bleylahkan sbb dia kena minum at least...klu pi spital kompon kena warded...so last2 no choice kitaorg ugut dia dgn video dia amik nab and nangis2...brulah berkesan...nak lah dia minum...

kitaorg bg dia gatorade terus, bg dia bertenaga sket...gatorade nie fungsi dia sama mcm 100plus...cumanye air nie tidak bergas, tidak manis mcm 100plus tu and lebay bagus serta lebay sedap sgt...hehe rasa dia mcm masin2 and ada sket manislah...rasa dia lebay kurang mcm air garam yg kita dapat klu kena cirit birit tu...tp yg nie version sedap sket...


selain dari tu kitaorg baru terhegeh2 nak guna gengigel spray nie...sblm nie dah 2 kali eman kena tonsil bengkak nie, and 2 kali gak lah doc asmuni (kpj kajang) bg tp kitaorg tak pernah guna...so kali nie saya cadangkan kita gunalah...alhamdulilah memberi kesan jugaklah...sbb stgh jam lepas tu dia tak menolak bila kitaorg syringe kan gatorade tu dlm mulut dia...tulah bila dah doc bg tu gunakan sepenuhnye, bkn kena byr ponx..hehe tp sbb mydear kesian kat eman nak kena spray2 tu yg dia tak kasi guna...tp skrg dah tau mgkn dia dah tak kesian2 lai kot huhu...

so by ahad tu alhamdulilah eman ponx dah oke sket...mkn still lai on off...dah nmpk potential utk sembuh sbb dia dh mula minta susu...so tghari tu mydear gi airport naik teksi jer...eman siap atr kat pintu and lambai2 lai...tak nangis dah cam dulu...saya bg dia makan bubur dua mangkuk lah dia mkn...dlm pada tak nak, dlm pada kena ugut laju juga dia telan...

smlm sajer lah saya cuti juga utk pantau kot2 dia demam lai...sbb pagi tu sblm subuh tu masa saya nak bg mkn ubat suhu dia panas sketlah...tp smpi ke mlm tadi, smpi ke pagi tadi alhamdulilah dah tak demam dah...mkn ponx dah nak, susu ponx dah mintak...cuma dia cam lemah sket lah sbb 2 hari tak mkn and minum sgt...

so utk baba di sana jgn risau yer...eman dah sembuh... :)

Thursday, June 14, 2012

Eksploitasi Wanita...


korang nmpk tak gbr nie...sorilah gbr tak sharp, smbil drive smbil snap so tgn ada gegar2 sket...lepas tu tkt terlepas signboard nie tu yg agak blur...tp still bley nmpk...apa yg korg nmpk?

hari2 saya lalu jln nie, hari2 saya sakit mata...saya tak prsn syarikat apa tp rasa mcm syarikat jual cable atau apa tah tp takder kaitan ngan pompuan tu...lepas tu bley plak tulis kat situ "our cables are a bit expensive"...lepas tu letak gbr pompuan seksi...yg atr baju ngan suar tu bukan belt tau tp perut dia...

klu tak silap saya dr Tol sg besi ke BSP ada dua signboard mcm nie...takder kena mengena ngan pompuan tu tau...lain lah klu jual produk kecantikkan ker...dulu saya tgk iklan KDK yg jual2 kipas ponx ada letak gbr pompuan tgh melompat..tak tau apa kena mengena kipas ngan pompuan melompat tah...tp tak lama lepas tu dia dah tukar dah iklan tu, letak gbr yg lebay bernas...gbr kipas dan bunga2 menunjukkan kesegaran lah..oke itu masuk akal sbb bukak kipas jadi segar...

ada tu iklan cat klu tak perasan plak saya cat jenama apa tah...tgk iklan tu dah takder dah kat hiway tu...tah apa lah kaitan cat tu ngan bdn pompuan yg dibalut kain...byk lagi cara rasanye nak wat iklan tak perlu lah gunakan pompuan klu takder kena mengena ngan produk...

yg nie rasa mcm brg construction lepas tu letak gbr pompuan...terang2an sgtlah kan...terpampang besar plak tu...takder ke sapa2 perasan ngan menda nie...rasa saya dah dekat 2-3 bln dah papan iklan nie...nak mengadu tak tau nak mengadu kat sapa2 so mengadu dlm blog lah....huhu ada sapa2 tau tak? atau tau nak mengadu kat mana?

Wednesday, June 13, 2012

Sotong Goreng Tepung...



sorilah sbb hari nie dah start puasa rejab balik so cam tak larat nak tulis blog...minggu lepas seminggu stop puasa sbb period nak start blk punyelah liat...tp kena juga mulakan blk sbb bln rejab dah nak abis dah...ari nie ponx dah 23 rejab sobsob...so share ngan korg resepi jer ek ari nie...

Sotong Goreng Tepung

Bahan-bahan
Sotong
7 sb tepung gandum
1 sk baking powder
lada sulah
garam
serbuk kari
1 sk tepung jagung
telur

Cara-cara
  1. bersihkan sotong, buang kulit purple tu and potong ikut suka...lepas tu toskan kering2.
  2. dlm mgkuk lain campurkan tepung gandum, garam, baking powder, lada sulah, serbuk kari dan tepung jagung kacau rata. pukul telur bersama lada sulah and garam dlm mgkuk lain plak.
  3. pastikan sotong betul2 kering lap ngan tisu towel and celup dlm telur lepas tu celup dlm tepung and grg smpi kekuning2an...
senang sgt caranye kan...main campak2 goreg dah bley mkn...sukatan ponx saya agak2 jer...ari tu saya masak 3 ekor sotong jer..sukatan yg saya tak bg tu korg agak2 jer lah...lepas tu sotong jgn grg lama sgt tkt liat nnti and make sure minyak dah panas masa nak grg and jgn api besar sgt...guna api sederhana...klu boley jgn grg byk2 batch...grg dua batch dah cukup sbb nnti yg next2 batch tu tepung dah tak jadi cantik sbb lebihan tepung yg tertinggal dlm minyak panas tu akan jadi serdak and lekat kat sotong yg bru grg...so tak cantik lah...ada org masa cuci sotong perahkan limau nipis utk ilang kan hanyir...yg nie terpulang lah klu nak letak bley tak letak ponx takper...

saya suggestkan buat sbb mmg puas hati mkn...3 ekor sotong ponx dah byk dah....sotong saya potong memanjang bkn potong yg ring tu sbb sajer suka2 hehe...

Tuesday, June 12, 2012

How Baba Spend His Birthday...

with lot of sinful food...haha ahad hari tu besday mydear...weekend tu kitaorg blk kg sbb mymum buat kenduri...so disbbkan phjg minggu cuti sekolah semua org nak blk awal sbb takut stuck dlm jem...my mum ponx dok sebuk halau anak2 dia blk cpt...kitaorg atr plg terlmbt sekali blk kecuali adik saya dia cuti smpi selasa....so takder lah acara potong kek semua...nak beli kfc ponx tak dan sbb semua ponx nak blk dah...mlm sabtu tu dh mkn lauk kendurikan....

tapi blk2 kitaorg tak terus blk ke BSP ponx sbb kitaorg singgah seremban dulu sbb mydear nak pi house hunting...appt pukul 1 awal lai so kita lepak kat A&W drive thru...1st time saya pegi kat sini best juga...kitaorg order one large set jer sbb masing kenyang lai...

one large set rut bir float...heaven tul mkn lama giler dah rasanye tak mkn a&w...rasa mcm dah dekat 1 thn lebay kot tak makan...amik set ayam grg jer ponx sbb tak mo mkn hot dog or burger...sblm masuk sini eman ingat kitaorg nak gi parkson kat depan tu punyelah dia meraung2 tak nak masuk A&W...tgn asik tunjuk kat parkson jer...yerlah dia tau kfc ngan mcd jer yg nie dia tak tau...lepas tu umpan lah dia masuk ngan air mata meleleh2 tu...umpan ngan aiskrim lah apa lai...


4 scoop eskrem RM5.50 jer...murah kan...tak mo menda lain dah eman mkn aiskrim jer ponx...siap cicah fries ngan eskrem lain tu...jenuh gak nak abiskan...huhu so terpaksa lah kitaorg curi2 mkn...jd yg curi2 tu sbb dia tak kasi org lain mkn eskrem dia tu...kedekut tul tau eman nie...hehe

settle house hunting singgah dulu aeon seremban 2 sbb nak beli barang dapur sket...so mydear request nak mkn burger sandwich....so takderlah celebration apa ponx...sbb ada org tu hari jumaat lai dah tak sabar2 nak hadiah...saya tak dan nak snap ponx hadiahnye...hadiah adalah di request oleh besday boy...so senang tak yah pening2 nak pilih...mmg takder suprise ke apa ponx sbb dia ponx dah tau hadiahnyekan...so bg jerlah in advance kan...hehe

so blk jer umah loading barang, tak dan nak tukar baju semua terus jer mulakan aktiviti di dapur...hasilnya lagi sinful kot...haha



*



*



*




tak tau nak bg nama apa...tp dlm tu ada chicken steak, ada chicken slice and ada telur grg yg kuning dia runny lai...nmpk dah meleleh dah tu....so saya namakan sinful chicken burger with egg lah kot...hehe smpi ke mlm ponx kenyang...tp still ada org tu request lai dah tgh mlm tu nak mkn megi ayam...haha larikssssss...............

Monday, June 11, 2012

Jakun Perlu Juga...

hari nie nak citer sket pasal jakun...rasanye korg tau kot maksud jakun...mcm nie ceritanye last week hari sabtu kitaorg pergi member mydear kawin kat kelab golf kat ukm tu...so mcm biasa mkn2, borak2 lepas tu balik lah apa lai...

.:: pic hiasan ::.

so as usual pegi rumah org kawen mesti akan dpt goodies...so dptlah kitaorg sorg satu 1 box of goodies yg agak besar...so konon2 kitaorg tak nak jadi org jakun takderlah kelebek apa yg ada dlm kotak goodies tu....masuk2 dlm keta campak jer kat blkg kotak tu terus gerak sbb nak blk kg...dekat 1/4 perjlnan tgk kotak tu tergolek kat bwh bukak lah satu tgk owh ada bekas kaca dlm tu ada dodol, ada gula2 and ada sarung kotak tisu...dgn seronoknye enjoy mkn dodol yg sedap tu...so goodies yg satu lai tu ignore jer sbb ingat isinye sama jer...

smlm blk dari kg loading brg kuar dr keta...so mydear ckp bukak lah goodies satu lai tu sbb dia ckp nak mkn dodol sedap tu...bukak2 sekali tgk dlm tu dlm botol kaca tu ada gula2 jer bkn dodol...keciwa mydear...bkn nak citer psl dodol tau nie..tapi setelah saya kuarkan semua brg dlm tu tgk2 ada surah yasin dlm tu...mengucap pjg kitaorg sbb kitaorg cmpk kotak tu kat bwh kaki dlm keta...tak sangka plak dlm tu ada yasin...

.:: pic hiasan ::.

moral of the story kenalah jakun sket kot tgk apa benda dlm bungkusan tu...atau dgn cara lain rasanye tak pyhlah kot jadikan yasin sbg goodies...byk lai cara kita boleh lakukan utk dptkan keberkatan...ini pendapat saya lah kan so korg fikir2kan lah ek...huhu

Friday, June 8, 2012

Mapo Tofu My Style...

sbnrnye malas nak karanag2 cerita so kita kuarkan lah gbr mknan utk share resepi ngan korg...so bley lah korang plan nak masak apa weekend nie...feveret saya tofu nie...lagi2 lah tauhu telur...tp resepi nie saya pki tofu lembut dlm tiub tu senang nak potong...klu pki dlm bekas 4 segi tu mesti hancur tofu tu saya kerjakan sbb susah nak bukak plastik yg mcm plastik sumi tu hehe...

resepi nie inspirasi dari masakkan cina...nama dia sama jer saya gunakan tp yg ni style saya...klu resepi asal adalah guna bahan2 masakkan cina...so kita ubah ikut apa yg ada kat umah...so mcm biasa sukatan adalah tak ada...korang main agak2 jer tau...

Mapo Tofu My Style

Bahan-bahan
Tauhu Lembut
Ayam dicincang (klu nk guna daging atau udang ponx boley jer)
cendawan butang
ceri tomato
and sayur2 yg korg suka
bwg putih
bwg merah
sos cili
sos tomato
sos tiram
air tepung jagung

cara-cara:
  1. tumis bwg putih and bwg merah..bila dah naik bau masukkan plak ayam yg dicincang tadi.
  2. lepas tu masukkan air sket dan letak lah segala sos tu...korang agak2lah rasa dia...grm dah tak yah nak bubuh...bila dah oke rasa letak air byk sket sbb nak masukkan sayur.
  3. masukkan sayur yg keras2 klu korg nak...lepas tu masuk kan tofu..
  4. biar mendidih smpi kuah dia pekat sket...klu nak lagi pekat letak air tepung jagung.
  5. angkat dan tabur daun bwg dan daun sup..
senang jerkan...sorilah cara2 kelam kelibut tulis...mls nak berfikir sbnrnye nie...harap korang phmlah sbb senang jer nak msk nie...klu tersilap step ponx tak memberi kesan apa...huhu owh sblm terlupa klu nak pedas letak cili padi sbb yg saya buat nie rasa pedas yg light2 jer...yg eman ponx bley mkn huhu...




Wednesday, June 6, 2012

Running Man vs Park Ji Sung ~ Daebak....

tak sabar nak download episod 97 nie....ari tu tgk takder lai so download smpi episod 96...klu sapa2 ikut citer running man kat oneHD bru smpi episod 93...so minggu nie baru nak smpi episod 94; runing man wedding race....

so pada sapa2 yg tak tau sapa itu park ji sung ~ eh tipulah kot klu ada org tak tau...saya yg tak fan bola nie ponx tau sapa park ji sung...park ji sung adalah player man utd tu...captain park ji sung...punye berbangga derang masa tgk running man tu...semua org nak team ngan dia...hehe

rasanye setakat yg saya dah tgk episod yg ada park ji sung nie adalah terpaling kelakar sbb park ji sung adalah kelakar hokey...mula2 masa dia kuar dlm episod 95 tu dia still blur2 lah laikan cam tak pndi nak masuk ngan geng running man yg giler2 kelakar nie...pastu dah dekat 2 episod tgk yg ada park ji sung nie mmg geli perut saya gelak...haha gelak tertahan2 sbb takut terlepas kuat...

so sejak2 dah bley download nie saya akan download byk2 siap2...so bila free time saya tgklah...2 minggu ari tukan saya puasa so time lunch tu nak elak dari tido saya tgklah...huhu curi2 lah masa sket tuk tgk...satu hari satu episod abis dah 4 episod saya tgk...dah beberapa hari tak bukak web kshownow tetiba tgk episod 97 derang dah kuarkn...tak sabar nak blk nak download..hehe


 
Design with love by Jiji for Zamimie