Tuesday, July 31, 2012

11 Ramadhan 1433H...


update laju2 and simple2 jer ari nie sbb bz sket ari nie...ni menu berbuka smlm...laju2 masak sbb smlm jln jem bebenor, smpi umah kul 6..kelam kabut masak...masak ponx simple2 jer...grg2, tumis2, campak2 dah siap dah...nak amik gbr ayam sambal hijau tu elok2 ponx tak smpt...sedap tau, selalu kita guna cili merah, yg nie cili hijau campur cili padi hijau and tomato...nnti next time saya buat lai saya amik gbr elok2...mesti akan buat punye sbb mydear suka...

kuih karipap beli jer...rupa mmg buruk, rasa sedap...huhu burger malaysia tu dari lebihan donut ari tu, buat sambal and sumbatkan jer...tp nak bgtau doh donut lembut tu tak sesuai buat burger malaysia tau...sbb dia lembut sgt, kita nak belah dua ponx susah...saya guna gunting jer....

Kadar Zakat Fitrah 2012...

dah bayar fitrah ker korg?... kitaorg dah hari tu...bg negeri selangor RM7.00 jer...

kat bawah nie ada senarai kadar zakat fitrah ikut negeri utk tahun nie..


jgn lupa tau bayar zakat... :)

Monday, July 30, 2012

Day 7 & 9 Ramadhan 1433H....

weekend punyer kita gabungkan lah yer...pose2 nie jadi malas plak nak update entry...tp takut ada yg tertunggu2 plak...huhu so meh kita share2 and kongsi idea buka pose yg ringkas dan mudah...ada lai 20 hari nak sharekan cam nie hehe...harap korg tak muak tgk...


untuk hari jumaat ari tu ker kan saya plan nak masak nasi ayam...tp harap maklumlah hari jumaat jem sungguh2 lah...saya smpi2 rumah siap amik eman semua dah kul 6 dah...mana lah sempat nak defrost ayam lai, nak perap ayam lai...sempat mgkn sempat tapi mesti nasi ayam saya tak sedap nnti...so menu ponx bertukar...

ayam grg tepung senang jer celup telur, lepas tu celup tepung and grg...tepung grg nie saya beli kat kg, kat kedai bakery, sedap jugaklah, rasa ala2 cam kfc...hehe yg nie saya grg isi ayam jer...tulang2 dia semua saya buang siap2 and simpan utk wat stok sup...memudahkan mydear and eman nak mkn...terus jer derang kunyah...lagi2 lah eman, dia mmg suka aym grg tepung...tp part2 tepung lebay yg dia suka...sbb tu saya potong kecik2...

yg lain sempat masak mapo tofu..rasa dah byk kali dah saya buat nie.. senang ponx senang nk masak...tapi saya biasa guna isi ayam cincang...klu guna udang kering tumbuk lai sedap...tp sbb kat umah mmg takder stok udang kering tu yg selalu saya gunakan isi ayam...klu guna udang basah ponx boley juga...kalau korg nak resepi klik sini yer : Mapo Tofu...

lain2 tu cam biasalah bayam tumis air, roti canai segera beli jenama kawan tu siap ada kuah dhal lai...senang balik panaskan jer...sedap ponx sedap, cuma sedikit tebal...klu dpt nipis lai sket lagi sedap...yg ni saya masak dua kali sbb mydear and eman suka mkn roti canai garing...dah masak 1st time tepuk2 mcm mamak buat tu and masak lai...rangup bederai rotinye...


hari ke 8 kitaorg berbuka kat luar...my PIL dapat jemputan berbuka puasa kat Intan Bkt Kiara..as usual tiap2 thn dpt jemputan dr kawan dia...and as usual kitaorg tiap2 thn ponx mengekor...hehe kali nie dia buat kat Intan...selalu buat kat club golf...


masuk hari ke 9, smlm lah kiranye nie...tercapai juga hajat nak masak nasi ayam...so masa bykkan sbb tak keluar mana2...eh keluar nak pi amik baju raya, tpi kedai tu tutup...tah bila nak amiknye...klu weekdays mydear pi smyg tarawikh blk dh kul brp dah, kedai ponx tutup..

so saya ada beli  brg utk buat donut, ada jumpa resepi donut dari blog kak siti delima so try lah buat...resepi ponx mudah jer campur semua and uli...tak yah nak tgu naik2 bagai bley terus grg...hasil dia sedap jer...donut tu lembut jer...nnti saya bg resepi kemudian2 ek...byk gak dapat saya siap bg adik saya lai, lepas tu saya froze kan utk buat burger malaysia plak...

nasi ayam cam biasalah sedap...hehe pujilah diri sdri...nasi tu saya guna resepi kak nani rostam...cam biaslaah tumis2 tu saya mmg selalu buat...cuma saya tgk kak nani letak susu full cream, tp sbb yg ada susu cair jer kat umah saya gunalh, letak sket jer dlm 2-3 sudu, nasi nnti jadi cam berlemak sket...bely cuba lai next time....hehe

bubur lambuk bkn saya masak tp rezeki jiran sebelah yg bagi...dia mmg tiap2 tahun bg bubur lambuk kg. baru...alhdmulilah rezeki, sbb skrg nie agak susah gak nak dpt bubur lambuk free nie...klu rasa nak mkn kenalah beli kat PARAM hehe...

setakat 9 hari berpuasa takder pecah rekod lai pi PARAM nie...berbuka kat luar sekali jerlah...yg lain semua kat rumah termasuk berbuka di rumah PIL...nak tgk berapa lama kitaorg bley pecahkan rekod tak pi PARAM.. :) 

Friday, July 27, 2012

Ramadhan 1433H ~ Day 6...


asalamualikum...hehe masuk kena bg salam lah kan...hari nie lmbt tu update blog, maaflah sbb ada dating ngan Ustaz Asyraf Imam Muda hehe...langsung ler dah jadi malas...tapi mengenangkan dah tonggang tonggek amik gbr smlm update lah juga kot2 ada org ari nie tak tau lai nak buka apa, dok masih lai google sana sini cari menu berbuka...

ini mknan kami smlm, seperti yg tertera diatas...kuih cam biasa beli kat hentian sebelah yer bkn R&R saya silap...hentian sebelah serdang pi beli kuih jer...beli 5 biji - RM2 ja...wpun kuih tak menawan kalbu tapi sedap jer saya suka...hehe air ponx tak buat smlm, beli siap yg pki curah jer...tinggal letak ais jer, selesai...

menu biasa jer sadin ngan telur dadar serta sayur...mcm mknan kita hari2 tu, takder special sgt...tp kalau time bln pose sedap jer mkn mcm nie...saya yg tak pernah berbuka mkn nasi tambah, smlm mkn nasi bertambah...hehe 

smlm buat pertama kali saya buat sardin paling sedap...serius dlm masak menda yg lain pndi, masak sadin adalah plg tak bley blah sekali saya buat...selalu tak sedap...kdg2 tgk org buat sadin bodo2 tumis bwg and cili padi ponx sedap dah...yg nie saya siap bertumbuk, bertumis bagai tetap gak tak sedap...so smlm saya berjaya buat resepi yg sedap sgt [pada saya lah]...

kuay teow grg plak saya grg bodoh juga mcm style bihun tapi kali nie saya pecahkan telur dulu baru masukkan kuay teow serta letak kicap lebay...style cina grg kuay teow...kuay teow plak saya pki yg style kering punye...halus lah dari yg kita beli basah tu...lai ponx klu yg kering nie lebay berkhasiat sbb tak byk minyak...klu yg basah tu cerr korg basuh 3-4 kali tetap juga berminyak2 airnye...lai ponx kuay teow basah kat kl nie tak sesedap yg jual kat kg saya...kl punye style yg nipis2 lepas tu ada bau sket...so klu yg kering senang sket time nak masak kita rebus 4-5 minit dlm air mendidih...toaskan lepas tu dah bley masak...

yg nasi eman tu special utk eman...takkan dia mkn sambal sadin plak mengelupur mamat tu...so saya grgkan dia ayam grg tepung yg saya buat sdri from scratch, celup telur, celup tepung terus grg...lepas tu letak kuah sayur kat nasi letak kicap sket suap dia mkn...laju jer mkn smpi tmbhlah...

so hari nie dah tau dah nk masak apa...klu takder idea jomlah join saya punye menu...ari nie nak msk nasi ayam jer...dari ari tu rasa nak mkn nasi ayam so hari nie itulah mknan kami...weekend cam dah plan nak msk apa, tp nak reward diri sdri juga sehari berbuka kat luar kot...tgklah keadaan camner...korg dah fikir ke menu berbuka hari nie?

Thursday, July 26, 2012

Ramadhan 1433H ~ Day 5...


smlm menu berbuka kami sempoi jer...bihun grg sempoi tu mmg betul2 sempoi saya masak...klu bahasa kasarnye bihun grg bodoh, mean takder apa2, kosong...masak ponx senang nie tumis bwg putih, letak ayam, curah sos cili, sos tomato, sos tiram and garam, letak air sket dah mendidih masuk bihun...kacaulah smpi masak...dah nak masak tabur dengan daun sup dan daun bwg....selalu saya dadarkan telur and racik halus tabur atas dia...tp smlm malas plak hehe...bodoh2 mcm tu eman mkn 3 mangkuk tew...hehe

yg lain2 lauk biasa jerlah sup ayam and sayur campur...bila dah mkn takder pedas tak sedap plak...last2 curah jer kicap baru bertambah sedap mkn...mydear lai best mkn letak sos...hehe mgkn tawar sket sup saya tu...patut saya buat smbl ikan bilis mcm smlm ari tu baru bertambah selera mknkan...

separuh jln mkn perut saya mencucuk2 gara2 minum air ais terlebay lah nie...dahaga punyer psl minum air smpi 3 gelas sblm mkn...luper lah tew buka puasa hari pertama dulu...nasib bkn minum air bersusu...last2 nasi dua senduk saya hanya luak sesenduk jer...yg selebih habuan tong sampah, syg tp dah tak leh masuk dah...udah terbongkok2 menahan sakit mcm maner nak mkn...last2 sblm tido saya ratah jer sayur tu...sbb risau lapar melampau...sahur plak dengan balance jempu2 bilis tu jer...takder masalah bg saya...

yg takder dlm gbr adalah buah2an...smlm balik singgah R&R lagi beli buah plak kali nie...stok betik kat umah dah habis beli lah lai...feveret betik nie kat umah, saya beli sekali ngan pisang...mahal gak lah RM11 utk dua buah tu...berat 1kg sorg...tp takperlah buah segar and nak mkn punye psl byr jerlahkan...wpun rasanye bley dpt lai murah kat tempat lain....owh tak lupa juga cherry manis saya...skrg cherry dah turun harga, paket yg selalu saya beli tu skrg RM10 jer...dr 20, ke belas2 skrg dah RM10 dah...dh nk abis musim lah tu...hehe

bln pose elok lebaykan sket mkn buah...air ponx kurang kita minum kan, mkn ponx tak menentu dgn minyaknye, dgn pedasnye, dgn lebay karbonye elok lah mkn buah...selalu saya mkn waktu sahur lagi byk dari berbuka...selain kaya ngan serat, klu cth cam pisang bley tambah tenagakan...byk lai lah khasiatnye...kenalah google sdri eh...hehe

hari nie takder plan lai nak masak apa...tgh nak belek blog kawan2 nie nak amik idea sket...tadi tgk kat blog jujue dia masak tomyam cam best gaak...tp cam byk bahan takder kat umah nie..mls plak nak singgah kedai runcit beli...sadin ponx sedapkan dipadankan dengan telur dadar best tuh, sayur kailan hari tu ada separuh lai boleh lah kot...huhu 

Steamed Fish With Lime...


ha amik ko kuar mangkuk ayan sekali yg kuar...bajet mcm kak ita masam manis ler tu..kak ita lain gbr dia semua cecantik...mangkuk ayan tu as a part of props dia...mmg kagumlah ngan gbr2 dia...klu nak wat buku resepi tak yah panggil photographer luar dia sdri ponx dah bley snap gbr mknan sdri...eh jap klu korg tak tau mangkuk ayan tu apa, silalah google images yer... :)

saya yg kuar mangkuk ayan nie bkn apa, kuar dari pengukus terus ke atas meja...huhu sbb dah terlewat punye pasalkan...nak masak letak pinggan tak muat ponx sbb pengukus saya, pengukus tuppeware tu kecik jer...sbbkan dah tak smpt tak sempat nak deco2 sket and amik gbr cecantik...tp takper ponx boley jer...

so sbb dah ada org mintak resepi nie laju2 saya update entry...hehe untk adik2 ku jue dan jujue...sama plak nama derang nie...hehe kpd yg lain nak amik ponx saya tak kisah, bley korg masak utk berbuka nnti...

Steamed Fish With Lime
Bahan-bahan
Ikan (ikut suka ikan apa ponx boley)
serai
bawang putih
halia
cili padi
daun bawang
limau nipis
buah tomato
garam
sos ikan atau sotong
lada sulah

cara-cara
  1. serai, bawang putih, cili padi dan halia hiris nipis...sukatan ikut suka klu nak rasa halia kuat letak byk dan sebaliknya...klu nak lagi pedas lagi byklah letak cili padinye...
  2. ikan digaul dengan sedikit garam dan lada sulah...garam jgn letak byk sbb kita nak letak sos ikan...klu tak letak sos ikan ponx takper...klu tak letak kena letak garam byk sketlah...campurkan ikan tadi bersama bahan hirisan dan kukus dalam pengukus yg telah dipanaskan dengan api sederhana.
  3. smntra ikan dikukus, dadu buah tomato dan potong kasar daun bawang. limau perah siap2 yer, lagi byk limau lagi sedap...guna limau nipis lebih sedap dari limau kasturi...itu pendapat sayalah....
  4. bila dh kukus lebay kurang 10 - 15 minit, buka pengukus tuang air limau dan sos ikan (sket jer), tabur daun bawang dan buah tomato. sambung kukus lebay kurang 5-10 minit...ikut kebesaran ikan.
  5. dah siap angkat bley tabur lai dgn daun bawang...
dah siap dah, senang jerkan...sambil kita masak lauk lain ponx bley buat ikan kukus nie...sukatan korg pndi2 sdri yer...klu nak rasa serai byk letak serai lebay...klu nak rasa halia kuat bley letak halia muda, hiris halus2 dan tabur...klu ikan elok pki ikan yg isi putih yg halus isi dia mcm ikan kerapu, siakap, kurau ponx bley saya dah sahihkan...ikan cod ponx bley tp mahal hehe...lai satu ikan klu terlebay masak ponx takper sbb dia tak cam ayam dry klu terlebay masak...lai ponx sbb berkuah takder masalah klu lama masaknye...

wah bley terliur bila menulis nie...nak kena cari ikan lai nie nak buat...kali nie nak buat pedas2 sket and takmo letak kicap cair...letak sos ikan ponx sket jer...supaya kuah tu bley hirup hehe...slmt mencuba yer kawan2...nnti dah jadi bgtau ek...klu korang ada improvekan resepi ponx bgtau ek bley cuba cara korag plak nnti... :)

Wednesday, July 25, 2012

Ramadhan 1433H ~ Day 4....

 .:: ayam masak halia, brokoli, sambal grg tempe n ikan bilis dan kuih-muih ::.

dah petang sket baru sempat nak buat entry pasal mknan berbuka...nasiblah dari letak awal2 pagikan baiklah letak petang2...sure korang skrg tgh fikir2 apa nak masakkan....bg saya bln2 ramadhan nie berbuka tak perlu fancy2 dan byk2 makananye, yg penting setiap kali berbuka mknan adalah berbeza...barulah habis mknan, takder pembaziran disitu...

so smlm mcm saya ckp terasa nak mkn sup tulangkan...balik keja singgah lah R&R serdang tu...tp nan hado dah jual...pakcik yg jual sup and lempeng kelapa tu baru meninggal jumaat lepas...anak dia ada menyambung jual lempeng, tp tak tau yg mana satu kedainye...sbb R&R tu baru buat reno...bila tanya kedai2 yg ada potensi derang ckp takder plak jual sup tulang...takperlah takder rezeki nak wat camner...tapi rezeki si penjual kuih saya beli 6 ketul kuih dia...alhamdulilah sedap kuih tu, lagi2 pulut panggang...bley beli lagi next time...

smpi kat area rumah baru teringat ada pasar mlm, terus ke pasar mlm...gigih nak cari tulang buat sup...dah rupa mengidam dah...mmg mengidam ponx, baby tekak yg mengidam...hehe tulang mmg ada tapi part2 tongkol besar2, tak maulah saya...saya nak cari tulang rusuk buat sup baru sedap...takperlah nnti blk kg request kat abah suh beli, nnti masak...nyum2

so bila dah takder sup tulang kita masak lah...mydear request menu 4...mcm saya citer smlm tu saya bg 4 pilihan menu kat mydear...so menu 4 adalah daging masak kicap and brokoli grg bersama shitake mushroom....sekali dah defrost daging tgk2 daging tu semua bhgn lemak2 liat and urat2...mydear mmg tak mkn daging yg mcm nie...saya lupa nak label pack daging tu...terus ubah fikiran, defrost ayam plak buat ayam masak halia...


utk saya plak ikan steam limau...1st time cuba masak and mkn, sedap rupanye...patulah org suka mkn...tp timing masa tak betul bajet mcm sekejap jer masak...sekali dah berbuka baru masak daaa...hehe takperlah sbb masuk jer waktu bkn mkn nasi terus, mkn kudap2an dulu...cuma bley improve lai resepinye...sbb terlebay masin sbb byk sgt letak kicap sotong...dah letak kicap cair, letak kicap sotong lai...patut letak either one jer tak perlu letak smpi dua2...

selalu org buat ikan steam guna ikan kerapu atau ikan siakap, ini style thailand lah...klu style cina mcm2 ikan dia letak...masa saya beli ikan tu mmg saya dh plan nak buat masak steam....so masa amik tak fikir pjg sekali smlm nak masak tgk label ikan kurau bkn ikan kerapu...hehe dok fikir bley ke ikan kurau masak steam...klu masak kari or asam pedas sedaplah...takper kita cuba...and hasil dia sedap sangat...owh tetiba rasa nak mkn lai, kena cari ikan lai utk masak...takper2 next week plak... 

oke dah tu jer nak bebel2...esok saya share ngan korang resepi ikan steam tu eh...mlm nie bley pi cari ikan...hehe esok bley masak...senang jer resepi...jgn risau resepi dari saya semua yg mudah, ringkas dan sedap...nyum2 ari nie nak masak apa ek...dlm fikiran ada 2 menu tp tak taulah smbil2 drive kang berubah fikiran...bak kata mydear tgk mood... :)

4 Hari Turun 1kg...

sambil menyelam sambil minum air katanye...sambil buat ibadat sambil tu kuruskan badan huhu....nnti sure ada org ckp ala timbang sblm berbuka mmglah berat turun...yer mmg turun tapi klu saya timbang sblm buka berat saya kurang 2 kg....tapi timbang lepas bln berbuka saya turun 1 kg jer...

okelahkan 4 hari turun 1 kg...agaknye kalu habis puasa sebulan turun tak smpi 7 kg...haha nie kita kira amik purata 4hari = 1kg...wah kompom raya nnti selim melim lah i...hehe itu dengan cara pemakanan saya skrg nielah...weekend tak smpi lai...sbb selalu time weekend pi mkn best2 and buffet...dah sure mkn bykkan...takper2 cuba control mkn lah...

sbb tulah skrg nie kitaorg tak beli mknan kat PARAM...sbb tak tau kesahihan kesedapan dia...dan mcm biasalah klu beli mknan nie keberkhasiatannye [ada ke perkataan cam nie ek huhu]...so masak sdri kat umah bley kontrol kuantiti sekali...klu beli kat PARAM cth nasi beriyani satu bekas dah sah2 byk...lepas tu kena mkn smpi habis klu tak membazir...

ala nie awal2 puasa baru...kang dh masuk tgh2 and ujung2 puasa tah2 hari2 ponx pi tapau kat PARAM...hehe berangan jer lebay nie... :p entry day 4 tgh hari sketlah ek...

soalan saya : berapakah berat saya sblm turun 1kg?

Tuesday, July 24, 2012

Ramadhan 1433 ~ Day 3...


share ngan korang menu semalam...semuanye homemade takder beli kat param..time tgh rajin and semangat bekobar2 nie baik ikutkan jer...dah smpi time malas sok tak beli di param, buka kat luar lah kan...smlm dah siap2 msg mydear bg dia 4 pilihan menu...so dia kena pilih nak mana satu and he pick menu 1...so menu satu adalah sperti tertebar diatas...kari ayam, telur dadar and kailan grg...

balik smpi umah, kuarkan barang and solat dulu...kul 6 tepat baru turun bwh and start masak...kita mulakan yg perlu dimulakan dulu rebus air longan with red dates...sambil2 tu sediakan bahan2 utk masak kari...bila kari dah masak, kita grg telur dadar lah plak baru grg sayur...tgk jam dah kul 6.45 dah bley start masak nasi...saya jenis suka masak nasi last sekali sbb nak biar nasi tu panas2 fresh masa mkn...ada org masak nasi dulu baru masak laukkan...

kuih muih takder ponx sbb mydear request nak mkn nugget...takmo kenyang2 sangat sbb nnti nak pi terawih tak larat plakkan....sekali my SIL balik keja hamik byk tul dia borong kuih...kesian terkulat2 dia nak abiskan...saya tgh dlm proses kurangkan mkn so kuih-muih tak berapa nak pndg...last2 masa sahur tadi kuih2 tu semua dah basi...kesian sbb sayang nak buangkan tp dah basi terpaksalah buang...padahal kuih karipap and pau sambal tu....

so skrg dah tghari nie dah bley dah fikir nak masak apa utk berbuka nnti...rasa mcm nak mkn sup tulang, nak kena singgah rnr serdang balik nnti tapau sup tulang [harap2 ada]...kuih-muih kena tanya mydear lah nak mkn apa...tapi tadi tgk rancgan masak2 kat tv2 tadi dia buat bubur sumsum...mcm sedap jer and senang bley try kot...huhu 


Monday, July 23, 2012

Sago Gula Melaka...


kali nie saya nak share ngan korang masakkan yg paling simple serta bahan yang paling mudah didapati...yg nie sambil2 korang masak utk buka puasa ponx korang boley buat...cumanye kena perati lebay sket jerlah masa masak sago...oke jom tgk resepi...

Sago Gula Melaka
Bahan-bahan:
Sago
Gula Melaka
Susu Cair atau santan
Daun Pandan
Air

Cara-cara:
  1. mula buat dulu air gula..masak gula melaka dengan air dan daun pandan...masak smpi korang dapat kepekatan yg disukai...tapiskan dan sejukkan.
  2. blander daun pandan and tapis airnye...rebus sago bersama air daun pandan sehingga jadi clear sago tu...kena kacau selalu supaya sago tak melekat sesama sdri and melekat kat periuk.
  3. toaskan dan lalukan dekat air sejuk sehingga hilang kanji dia...boleh letak dalam bekas atau acuan yg korang suka.
  4. masa nak mkn letak dalm bekas tuang susu and air gula tadi...nak sejuk lai letak ais bru sedap makan...
senang sangatkan...hehe dah bley buat balik nie...yg saya punye sago tu terlebay kaler ijau...blander daun pandan yg adik saya bwk, dah tua kot...kaler ponx tak ijau sgt bau ponx kurang...so cara mudah campurkan sket ngan perisa pandan dan sedikit pewarna ijau...tp pndi sgt saya main tuang cam tu jer so terlebay lah plak...tp takper rasa yang penting....

klu nak sedap guna santan freshlah...tapi saya guna susu cair, lagi cepat dan mudah...huhu menda nie 1st time buat lama dah sbb mydear suka makan kat Selero Negeri tu tapi mahal sgt secoit jer...dia ckp tak puas mkn...takperlah selagi saya bley buat apa yg dia nak saya takder masalah ponx nak tunaikan...yg penting dia supportive... :)

Ramadhan 1433 ~ Day 1 & Day 2...

hari nie dah hari ke-3 puasa tapi baru nak sebuk update puasa day 1...hehe biarlah suka hati saya... :p mula2 saya mcm malas nak wat entry buka puasa mcm nie...tp bila saya tgk entry dulu2 masa iftar and buka puasa rasa seronok plak...masa tu mula lah teringat oo dulu aku malas msk rupanye, asik beli kat param jer...tak ponx "wah rajinnye aku masak dulu2, so skrg kena rajin juga masak"...huhu

so sbbkan dah terlepas dua hari saya buat satu entry jerlah...lai ponx takder menda nak citer sangat...gbr harap maaf yer pki iphone yg dah berkurun umurnye...gbr ponx dah tak berapa nak cantik...guna instagram edit terus, tinggal letak watermark jer...kamera ponx dah malas nak kuarkan...takper tgu rajin nnti saya akan kuarkan kamera utk snap personal pic mknan yg saya nak share resepi ngan korang...

Day 1
so awal2 ramadhan takder lah yg menarik lagi sbb still blur2 laikan...utk hari pertama kitaorg buka kat rumah my PIL...pegi ponx dah lewat kul 5.30 baru nak kuar rumahkan...nak ajak mydear g param dia malas...sbb panas + ramai org dah waktu mcm nie kat param...tp kat umah kitaorg nie bapak panjang giler param dia...huhu jenuh nak mengingat mana satu kedai yg best...hehe


.:: nasi tomato + ayam masak marah + ayam masak rendang dan acar timun, sayur taugeh goreng ::.

mknan semua tapau dari param jer...sbb my MIL tgh buat spring cleaning lepas tu anak sulung dia nie pukul 2 baru col ckp nak berbuka kat sana...tak dan ler org tua tu nak masak..saya plk yg jadi serba salah...huhu tp kitaorg bwk juga mknan ke sana...


.:: roti goreng, mydear feveret ::.

1st day berbuka saya tersandar kekenyangan...bkn sbb makan byk tapi sbb minum air yg byk...dekat 4 gelas minum air soya harap maklum...lepas tu plus dengan mknan ponx takder byk mana saya mkn, nasi tomato separuh jer and bubur lambuk suku mangkuk...eh lupa nak snap bubur lambuk ala pantai timur, sedap gak ada rasa mcm ikan and lepas tu ada rasa cam daun apa ek, daun kesom kot...lepas tu rasa meloya nak muntah and rasa cam ular sawa...nak jalan ponx malas...kah2 rasain tamak sangat...peringatan utk diri sdri minum air berpada2...hehe


.:: chicken McNugget ~ kitaorg yg bwk huhu ::.

pagi tu sblm gie umah PIL saya buat puding caramel dulu...buat dua bekas...satu utk adik saya, sbb dia request suh saya buat, sbg kakak yg baik saya buatkan...satu bekas konon2 nak bwk umah PIL, tapi tak brp jadi sbb dia melekat kat aluminium foil...so bila saya tarik foil tu melekat2 lah...terpaksa bwk yg utk adik saya g umah PIL...nasib baik sbb dia nak dtg amik hari ahad...balik dari umah PIL mlm tu gigih saya bergula hangus kat umah tgh2 malam...hehe dan semalam dia amik sudah...dah mkn ke idaak tak taulah saya...sedap ke tak ponx saya tak tau...pengukus kat umah kecik jer so buat ponx bekas kecik jer...bley lah nak mkn ber2 cukuplah tukan...

.:: my pudding caramel ~ yg jadi and cantik rupa paras ::.


Day2
hari kedua berbuka dirumah...dari pagi lai dah plan dah nak masak apa...mydear ponx dah request nak mkn sago gula melaka...desert smlm puding caramel yg tak jadi tu ada sebekas...so tak yah dah pegi param jimat disitu....lepas tu tetiba tekak rasa nak mkn mee grg basah...memndgkan ada lebihan mee kuning yg tak masak lai so baik masak...sbb nnti simpan lagi lama tak elok sbb buang jer...dari membazir buang, lebih baik membazir mkn kenyang2...eh mkn kenyang membazir ker...huhu

.:: mee grg basah, kubis masak lemak, ayam sambal kicap, sago gula melaka, puding caramel...air mangga and Chinese tea ::.

korg nmpk kan puding yg berlopak kat tengah tu...tulah yg tak jadi tu...melekat kat foil sbb saya letak penuh sgt pudingnye...so bila ah masak dia melekat kat foil tu...bila angkat dengan puding2 terangkat...tapi rasa dia tetap sama...rupa jer tak cantik...

main dish tetap ada nasi juga...tp as usual lauk simple jer sbb mydear tak pndi mkn lauk byk2 sangat...so saya masak ayam sambal kicap ngan kubis masak lemak...mmg padanan yg sesuai...kul 6.30 dh sudah masak suapkan eman mkn dulu...nasi + sayur lemak kubis + ayam grg + kicap kipas udang, smpi tambah dia makan...hehe

ko dah tu jer tuk stkt nie...korang berbuka camner mesti best2 kan... :)

Friday, July 20, 2012

Salam Ramadhan...


salam ramadhan untuk semua umat muslimin dan muslimat...

semoga ramadhan tahun nie lebih banyak keberkatan yg kita perolehi...

selamat menyambut bulan ramadhan utk semua...

Cute Tak...

nasiblah kan sbb sayang dengan keselesaan headset nie saya syg nak tukar baru...bkn takder yg baru, rasanye dah 2 kali datang stok baru kat opis nie saya tak tukar ponx...latest nie derang amik jenama yg sama juga, tp bila saya pki tak selesa sbb dia cam bergema2..


sbbkan saya punye ponx dah nak terkepak saya salotape...salotape plak tak jmpa yg kaler jernih punye...yg ada kaler chocolate nie...bila org masuk tegur kesian...so saya buatlah bikin cantik2 letak ribon barulah cute mcm tuan dia huhu....


tgklah nanti2 klu dah tak termampu lai dia bertahan and terkepak saya nak beli sdri jer...menda nie yg penting keselesaan...sbb kita mmg sentiasa guna..klu jenis yg sakit melekap, jenis bergema dah tak dgr apa org ckp tak guna jugakan...biar kita selesa...so nnti saya nak beli cam kat bwh nie...comel kan... :)

Thursday, July 19, 2012

Saya yang Noob...

citer noob saya yg sama utk 2 kali...noob giler... :) klu korg tgk gbr kat atas adalah car key yg ada key chain alcatraz tu...so mmglah menda yg sama...

Cerita 1:
hari selasa saya pi kedai runcit kat umah nak pi beli mee...mydear request nak mkn mee hailam...so sbg isteri mithali kenalah tunaikan permintaan suami...wpun gigi sakit baru lepas kena servis ngan dok so plan nak masak bubur...tp mydear nak mkn mee so kita masak dua2 jerlah...saya tak kisah bab2 masak nie i loike...

so bila dah lepas amik brg and bayar terus lah ke kereta...masa nie hujan gerimis2 dah...masuk2 keta nak start keta cari kunci takder...dlm hati ckp sudah kat mana plak aku tinggalkan...so fikir klu tinggal kat kaunter masa byr sure tokei tu perasan and panggil saya....tp takder plak dia panggil...takkan tercicir masa tgh amik carrot tadi...tak ponx tercicir kat celah gula2 depan kaunter bayar...

baru nak buka pintu nak kuar cari dlam kedai tetiba terfikir klu kunci cicir camner plak saya bukak pintu keta nie....sekali kunci dlm plastik barang yg saya beli tu daaaaa....cittt....

cerita 2:
pagi nie punye cerita nie...mmg fresh tul...pagi2 nie kan ujan lebat...saya dah smpi kat jln istana tu punyelah lebat hujan...siap ada air bertakung kat tembok baru yg derang buat tu...tgk jam dah dekat 7.30 dah nie...so mmg bajet lmbt lah ari nie...takperlah ujan nak laju2 kan bahaya...yerlah malang tak berbaukan...smpi2 kat opis punch card merah lah sbb dah kul 7.34...redha jerlah kan huhu semua ponx paham...

pi park keta nak jln jauh gak dlm ujan2 lebat tu...tp nak wat camner parking tak berbumbung kenalah kuarkan payung...park plak sebelah pokok berpagar tu...so cam struggle lah nak kuar keta sbb nak bukak payung....handbg amik kemudian sbb letak sblh penumpang senang sket nak amik...

dah amik bag nak tutup pintu nak tekan alarm sekali tgk kunci takder kat tgn...jenguk kat lubang kunci takder plak kunci tergantung...tgk kat seat ponx takder...tgk celah2 pokok ponx takder....sekali rupanye kunci dah letak dlm handbag lah...baru saya ingat saya off enjin keta cabut kunci terus masuk dlm handbag...citt bikin nebes pagi2....huhu

huhu biasalah kan manusia nie kadang2 mmg bley jadi noob kadang...sbb dah terlalu byk fikir menda2 penting, menda2 tak berapa nak penting tak dihiraukan...tu yg jadi perkara2 cam nie...huhu

Wednesday, July 18, 2012

Lunch Date Ngan MyDear...

teman mydear pi bank...ala2 bodyguard...huhu lepas tu gigi sakit ada hati mkn ayam goreng ngan peria grg garing kat Mahbub...amik ko dah gaya org tua takder gigi mkn...ngoyel2 cam tu...

dah lunch kena cuci mulut chatime lah kita...saya tetap pilih plum ice tea with grass jelly...mydear amk strawberry pudding milk tea...sedap jugaklah perisa nie manis jer terlebay sket jer...tapi best lah juga...nanti nak try lai next time...

ater dah kat body guard bkn lah driver so dok sblh jadi mem...semua ponx duit2...huhu yg paling lebar dah tentu yg plg besar nilainye...huhu

driver org sebelah lah...yg plg tak suka klu mydear drive keta saya sure dia merempit laju2...mentang2 lah tenggiling saya auto...kalau bwk keta dia bkn maain slow mellow dia bwk eh...

konon2 nak snap honda civic baru tapi yang dapat gbr nie ajer...hehe takkan nak snap depan2 plak malu lah aih...gadis melayu katanye...hehe

I Hate Yew Dr...

i hate yew doc sbb bg janji2 palsu...ari tu kata 18 bln...tapi takder apa2 ponx...tgu smpi 24 bln ponx still takder apa2 ponx...and skrg dah 25 bln still takder apa2 ponx...last2 doc ckp ngan saya tgu semua dah oke and kawan baru kita bukak....huuuu

citer pasal braces lah apa laikan....klu ikutkan bln nie dah 25 bln dah saya pki braces...huhu dua thn 1 bulan sudah..ngeh2 so smlm tanya lai bila nak buka sbb konon2 bley dah buka, so raya bergigi baru...sekali tu tak bley bukak lai dia ckp...selagi tak rapat tak bley bukak...estimate masa dia tak janji...sbb gigi nie ada yg degil...

mmg ada yg tak rapat lai ponx...ada satu gigi lai yg agak degil sket taknak kawan dgn org lain..dia nak dia sorg2 jer...dah lah diri ponx senget lepas tu taknak kawan ngan org...ko hingat ko hebat sgt ker...huhu yg lain2 semua dah geng...dia jer satu taknak kawan ngan org...klu doc taknak estimate, biar saya yg estimate...rasa saya lagi 2-3 bln lah kot...

lepas tu bln depan takder apptmnt so bln sept nnti bru ada...so sbbkan sbln takder jmpa doc so doc dengki dia bg ketat2 saya punye band...dah ler kena pki power chain yg berangkai2 tu...atas bwh tu 8:8 tau...hasil dia gigi saya sakit mcm masa mula2 pki braces dulu...mlm tadi tido tak nyenyak sbb menahan gigi berdenyut2...

so smlm dinner bubur jer...pagi nie breakfast roti canai banjir smpi roti canai tu jadi lembik and lembut...huhu gigit pki geraham ujung jer..asal boley kan...klu dah tak bley sgt telan jer lah huhu...tp skrg nie ada rasa cam nak mkn meatball...haha ancaner tu...telan sajer meatball itew bley? haha

sbb i hate yew doc, saya nak gelakkan doc sbb saya ada hutang lai ngan doc RM700...hehe fair and square lah kan... :p

Tuesday, July 17, 2012

Produk MasterChef Selebriti....

tadi kuar kat wall pasal produk masterchef selebriti nie...tp tak tau apa yg derang nak buat...mgkn sesajer jer kot...huhu tp so comel lah...


.:: soo winci ~ santan (rendah lemak tinggi konfident) & tomok ~ tepung grg pisang (goreng pisang boleh, goreng gitar boleh)::.

.:: Mejar Dr. Faiz ~ buah dalam tin & tanuja ~ jeruk timun ::.

.:: Serina redzuan ~ minyak masak (pilihan keturunan tukang masak) & louisa chong ~ garam ::.

.:: angah raja lawak ~ sos bbq & raja azmi ~ kicap ::.

.:: juliza adzlizan ~ asam jawa & karl shafek ~ gula melaka ::.

.:: jehan miskin ~ kaya (miskin & kaya menggunakannya huhu) ::.

.:: dato' fazley ~ kismis (bijak sana, bijak sini) & salamiah hassan ~ tomato dalam tin (lama diperam lagi mengancam) ::.

.:: farouk ~ kuah rojak & siti sarah ~ lada hitam (kesetian rasa penuh berlada) ::.



last sekali nie paling best nie...mmg sesuai dengan orangnye...huhu


*



*



*



.:: azwan ali ~ serbuk cili (pedas & kontrovesi) ::.

comelkan...produk ngan tagline sekali...ada yg sangat sesuai ngan orgnye...huhu

 
Design with love by Jiji for Zamimie