Monday, August 27, 2012

Adam & Hawa...




org lain rebut2 update entry raya dia sebuk nak update entry adam & hawa...bkn apa tak sabar nak tgk mlm nie...dari sabtu ari tu dah siap2 rekod dah kat astro PVR takut2 lah terlepas kan...atau ponx nak ulang2 tgk byk kali ponx boley apa...huhu

gigih cuti raya hari tu abiskan baca novel pinjam dari opismate baru puas hati tgk...klu baca novel lebay kepada citer one site jer...banyak citer pasal hawa tak der ponx citer pasal kehidupan adam tu...so harap2 drama nie bestlah sbb 80 episod tu...hero aaron aziz tak bley lah nak pertikai dia punye kreadibiliti sbg pelakon...yg lain2 tu kena tgk dulu lah baru tau...setiap isnin hingga jumaat, kul 9.00 kat astro mustika...tapi yg puas hatinya sbb dapat tgk HD...


Sinopsis drama Adam dan Hawa

Adam dan Hawa mengisahkan dua insan disatukan dalam satu ikatan yang bukan dipinta mereka. Hanya kerana salah sangka dan berada di tempat kejadian yang salah, Ain Hawani akur dalam terpaksa diijabkabulkan dengan Adam Mukhriz.

Kenyataan yang baru saja berlaku masih lagi tidak dapat diterima Ain dan merasa takdir mempermainkan dirinya. Dia masih muda, masih jauh lagi perjalanannya untuk menikmati kehidupan, tetapi semua itu musnah kerana kini zaman solonya sudah berakhir.

Perkahwinan sekadar di atas kertas itu juga memaksa Ain melarikan diri daripada berhadapan realiti yang bukan dipintanya dan sekali gus meninggalkan Adam dalam keadaan ter-pinga-pinga. Dua-duanya tidak salah namun apalah maksud ikatan itu sekiranya tiada cinta hadir dalam diri masing-masing terutama sekali Ain.

Sementelah Ain jauh membawa diri, Adam pula menghitung hari-hari nan sepi menantikan kepulangan isterinya itu. Dalam diam, dia sebenarnya rindu dengan Ain, namun akur dengan keputusan 'isterinya' itu yang masih terkejut dan tidak dapat menerima suratan itu.

Lapan tahun berlalu, bagaikan satu keajaiban, mereka dipertemukan di satu tempat yang tidak terduga, namun pertemuan itulah akan merubah segala-galanya. Bagi Adam, inilah yang dinanti-nantikannya selama ini dan menganggap doanya termakbul manakala Ain sebaliknya terus membenci dan menganggap ikatan mereka sudah lama terputus.

Namun, pada masa sama, kerana pertemuan itu, perasaan Ain seperti diduga dan dia tiba-tiba gementar serta mula tidak keruan sejak bertemu Adam. Tetapi, keegoan mengatasi segalanya tatkala Ain sekeras-nya menidakkan perasaan yang dianggapnya cuma sementara itu.

Apakah kesudahan cinta agung antara dua insan ini dan benarkah takdir sudah menentukan mereka sememangnya ikatan itu adalah milik mereka? Jangan lupa saksikan episod pertama Adam dan Hawa di saluran Astro Mustika bermula 27 Ogos ini, jam 10 malam.


Thursday, August 16, 2012

Dalina Design - Banned....

nak update citer pasal baju raya nie...smlm rembat baju raya siap kat jusco, lega dah klu tak pening kepala fikir pasal baju raya...bkn lah nak raya beria2 ponx...tp sbb buat baju raya sethn sekali jer lah so bley lah kot bayangkan baju yg ada pi opis hari2 takkan nak pki raya kot...

seperti yg saya citer kat entry 5 hari sblm raya, saya amik dah baju tu...mmg dia dah alter tp nak ckp 80% puas hati tu idaklah...tetap tak puas hati...abis tu nak wat camner kang bukak, jahit, bukak, jahit balik bley hancur lah baju saya tu....pki jerlah dengan separuh rela...

sepasang lai baju saya tempah kat tempat lain...kan ker konon2 isnin tu saya nak gi amik kan...saya tempah kain sari so dapat 2 baju and 1 kain...scra kbtlan ramai plak member2 opis saya nie tempah kat situ...dlm byk2 kedai dalam pasar rakyat medan mara tu kedai tu gak kitaorg pilih...so masa derang pi amik tu ada desas desus tak sedap didengar, tp sbbkan saya nak +ve thinking saya rilex2 jer ngan harapan nnti masa nak amik siap dah baju tu...

so masa saya gi amik isnin baru nie...dia ada dok kat kedai laki bini...dok sambil pegang hp masing2...masa kitaorg dtg tu dia cam nak layan tak layan jer...bila dh tanya barulah dia jwb ckp baju dah siap tp bhgn sembat tak siap lai...sembat dia sub kat org lain lah gamaknye...saya oke jerlah lai sbb itu kira baju tambahan jerlah bkn baju raya betul2 nie...

kesian kat member saya sbb ada atr derang nie tempah baju mmg yg nak pki sedodon di pagi raya...hari2 col tak angkat...msg tak reply...so nak kena pi turut kat medan mara tu hari2....bygkan nak tempuh jem, parking yg mahal, nak pekakkan telinga kena sindir ngan bos sbb kuar waktu opis hour...dgn sbb nak pi amik baju raya...tp stiap kali pegi alasan dia bdk sembat tak siap lai....

berhari2 msg col, msg col takder jwpn...dah ler perkataan maaf takder, msg ngan col ponx tak berjwb....rasa start dari 2 minggu puasa tu derang dah kejar dia nak collect baju raya tp hampa, takder jawapan yg pasti...asik berdolak dalik jer kejanye...

akhirnye tadi suami dia dtg atr kat opis kitaorg baju2 kitaorg nie semua...baju yg kitaorg dapat lai 2 hari nak raya...hasilnye seperti dibawah...


yer baju yang tak siap berjahit lai saya dapat....ada dah potong and jahit tepi tp tak bersambung lai...ada yg dapat dah smbung tp separuh jer...ada plak yg dapat camner hantar, cam tulah dapat balik....bygkan saya atr baju tu 2 bln SBLM PUASA, bkn sblm raya tau, sblm puasa...bila tanya amik tempahan lai...dia jwb amik...kitaorg tak merayu or paksa ponx amik klu dah tak mampu nak jahit...bila dia dah jwb oke so kitaorg on jerlahkan....

tp ini yg kami dapat hasilnye...ada atr member saya dah bayar ponx baju2 mereka...spatutnye tak siap pulangkan lah blk duit..ini tak senyap jer duit ponx lesapkan...masa mula2 tempah tu bkn main bermanis mulut lah kan...ramah tamah bagai sbb nak tarik perhatian customer...siap ckp belajar jait kat bangkok lai...konon pffab$&^&^*^&()


inilah nama kedai dia, tapi tutuplah kot rasa saya lepas nie...berani lai nak bukak kedai ker...tak malu ker ngan makcik2 kedai depan tu...bkn nak berniat nak tabur periuk nasi org dgn pasir tp dia sndri yg tabur pasir dlm periuk nasi sdri...dan juga supaya korang berhati2 dan berjaga2 jerlah...

p/s: tolong ada sapa2 tau org yg bley smbg baju saya nie...potong and jait tepi siap dah...tinggal nak cantum jer...risau takder tailor yg nak terima kerja separuh jalan nie...sbb kdg2 tailor nie cara jait dia lain2...

Wednesday, August 15, 2012

Iftar @ Atmosphere 360, KL Tower...

eh sapa tu yg pandai2 ckp saya dah cuti raya nie...blm cuti lai...still keja smpi hari jumaat tau...hingga ke titisan terakhir punye baru cuti huhu...smlm bz sket ngan kisah baju raya tak siap...hari tu citer psl baju raya disaster, skrg ada kisah baru lai...baju saya yg sepasang lai tempah kat medan mara tak siap lai...itu esoklah saya citer yer...tak smpt dah nak citer ari nie...hangin membara...

ini kisah buka puasa saya ahad lepas...dah minggu terakhir ramadhan nie mmg dah malas nak masak nie...dari ahad ari tu smpi ke hari nie cuma smlm jer saya masak...hari isnin buka kat summer palace marriot and ari nie bakal berbuka puasa at saba' cyberjaya...

nak citer apa ek pasal kat sini takder menda nak citer sgt...tp yg penting view adalah sgt best tau...mkn kat tingkat tertinggi mmg sayup2...sbbkn yg berpusing2 tu dah full booked kita still mkn kat tingkat atas cuma dia tak berpusing jerlah...huhu buffet RM99++ seorang...

citer psl mknan plak, takderlah byk pilihan sgt tp mknan dia best...lauk2 ponx best...mcm ayam kalio sedap...sambal udang petai ponx sedap sbb udang tu rangup jer...nasi bryani best kot sbb eman mkn punyelah byk...huhu saya takder amik gbr byk2 ponx sbb malas lah lately nie nak snap gbr kat meja buffet apasal tah...yg byk gbr kitaorg jerlah...so ini ada beberapa yg nak dikongsi jerlah...so sbb gbr byk susunan tak teratur yer harap maklum...
















Monday, August 13, 2012

Cerita 5 Hari Sebelum Hari Raya...

salam utk semua...lebay kurang 5 hari jer lai dari tarikh hari nie kita nak beraya...kejap jer masa berlalu...minggu terakhir nie semua org dah layu jer nak wat keja...huhu klu ada keja yg punya dateline for sure lah bersemangat nak siapkan sblm raya supaya dapat beraya senang hatikan...

pagi2 nie terkejut masa pi keja sbb dari tol kajang dah start jem...tgk jam baru kul 6.40 siap dlm hati ckp, wah punye smngt org pi keja dah nak raya nie...huhu sekali bknlah, dekat nak masuk tol serdang tu ada keta kehabisan minyak ditepi jlan...sebabkan ada kereta peronda lebuhraya berenti sekali kat tepi tu ngan lampu dia yg terang mcm lampu polis tu semua org jadi slow melow lalu situ utk tgk...huhu nasiblahkan nak wat camner masyarakat malaysia mmg prihatin...

klu nak citer psl, persiapan raya kitaorg stkt baju raya jerlah...brg rumah takder siap apa ponx...langsir bkn stkt tak ganti baru, tak tukar langsung ponx...huhu kemas2 kebas habuk jerlah... :p tak semstinya raya nak tukar semua barukan...klu tak raya ponx bley jer tukar langsir...

citer baju raya plak mmg sempoi giler kitaorg...eman ngan mydear baju melayu tak buat ponx...sbb masa my bil kawin baru2 nie derang dah wat....so pki jerlah baju tu...yg buat saya jerlah ponx...saya ponx buat baju raya 1 thn sekali jer...owh klu fikir2 blk mmg raya yg jimat dan berhemah, konsep wasatiyah kita guna pakai ek...tak membazir namanye...byk lai org susah yg raya takder baju baru, still bley raya...

baju raya saya thn nie tempah 3 jer...tapi 2 pasang disaster... menci sgt sbb sabtu ari tu nak pi amik bila cuba mmg tak puas hati...serious ckp tak menepati piawaian saya...tempah dah lah mahal, lebay mahal dari tempah kat medan mara...dah ala2 butik famous dah harga baju tapi hasilnye keciwa sesangat...baju dah lah besar, lepas tu jahitan plak tak smooth, nmpk mcm org tak pndi jahit atau org yg tergesa2 jahit...alasan dia baju saya kain susah jahit and saya dah kurus...serius klu fikir lojik saya takderlah turun byk ponx spjg ramadhan nie...3 kg jer turun...tp dia punye besar baju tu mcm saya dah turun 10kg...dia ckp kain saya susah jahit...bkn saya guna kain lace ponx...saya punye kain Vietnam and china silk jer...mmg serius pi amik blk baju tu akan kali terakhir saya jejak kaki kat situ...

saya tempah kat situ sbb tgk workmanship dia jahit baju melayu mydear yg kemas and cantik...tp bila tempah baju saya lain plak jadinye...sayang rasa ngan kain baju tu dah jadi mcm tu...saya bkn selalu tempah baju ponz jenis setahun sekali baru tempah, so takder masalah byr lebay kalau workmanship superb...no problem...tp klu jadi mcm nie mmg saya banned lah kedai tu...pi atr bju mydear jerlah kat laki dia dlm warta tu...

ada sepasang lai baju raya saya tempah kat medan mara tak amik lai...harap2 tak jadi disaster lah baju tu, klu tak sure saya jadi monster nnti...huuuu klu disaster juga mmg nak kena cari baju siaplah bagi puas hati lebay sket...takper sanggup jer ronda jln tu janji puas hati...

kuih raya plak beli jer mcm biasa...malas sesangat nak uli2 biskut raya nie...huhu so mcm tahun2 sudah beli yg siap jer...beli kat jj selalunye cari yg kuih nmpk sedap and cantik insya-allah sedap...huhu apa citer sblm raya korg plak?

Friday, August 10, 2012

Rezeki Ramadhan...

hari nie takder entry makanan tau sbb smlm lupa nak snap gbr...dah separuh jln mkn baru teringat...ala takperlah tak penting ponxkan...huhu smlm bertungkus lumus siapkan order...cehh mcm byk plak order kan...alhamdulilah rezeki ramadhan namanye...lai dah nak raya nie ada plak org nak order cupcake and rvc hehe...lama dah tak buat dah mcm agak2 lupa resepinye...kena selak blk resepi... :)

.:: Red Velvet Cupcake ::.

.:: Red Velvet Cake ::.

satu pembahruan yg telah saya buat kat cake saya gara2 dapat beli tips Wilton 1M...selama nie punyerlah susah nak cari tips 1M nie...merata2 saya pegi cari takder...so ari tu pi beli brg tergerak hati nak tanya sekali adalah plak...lama dah dok belajar wat roses guna tips 1M nie...bljr dlm youtube jerlah...lepas nie nak try wat hydrangea guna buttercream plak so boleylah wat choc cake plak...

.:: payment from nuffnang ::.

smlm cek nuffnang ponx dah sampai...klu cam nie bley raya sakan lah gamaknye...huhu ingat dapat lepas raya rupa2nye sblm raya dah dapat...risau nie tkt terbelanja yg bkn2...sbb ada kegunaan lain duit nie....erm dah cashkan tadi sbb takut cek rosak plak, satu kerja plak nnti...takperlah peram kat bank yg tak berapa nak aktif so takderlah terbelanja kot...hehe

owh smlm adik saya datang umah bwk sebiji kek besar...kek eskrem dia share ngan kitaorg sbb beli sebiji besar gitew mana larat nak mkn berdua...huhu patut beli kek baskin robin sbb dia ada size kecik...derang terlupalah tu...takperlah kitaorg untung hehe...thanks yer dik...habis dah eman ngan baba dia mkn...eman plg sukalah kek + eskrema...berganda2 kesukaan dia...

satu lai rezeki...smlm dapat payment diaper cake huhu....wpun tak byk tetap rezeki, syukur alhamdulilah...alangkah indahnye klu rezeki mcm nie dapat tiap2 bln...nak kena tingkatkn usaha nmpknye... 

BERNAS Hari Raya Commercial...

owh pagi2 dah touching...silalah touching bersama-sama yer kawan-kawan dan selami apa yg mereka rasakan dengan susah payahnye...


Thursday, August 9, 2012

18 & 19 Ramadhan 1433H...

sbbkan semalam tak share hari nielah kita share yer...takderlah hari2 plak korg tgk gbr mknan huhu...kejap jer dah 20 ramadhan hari nie...tinggal 9 hari jer lai utk kita meninggalkan bulan ramadhan...cepat jer masa berlalu meninggalkan kitakan...


18 Ramadhan 1433H


so yg nie menu berbuka saya 18 ramadhan...asik teringat2 nasi ambang ari tu, so nak cuba buat lah supaya puas hati mkn...huhu mula2 fikir nak beli jer kat hentian sebelah tu...tp bila fikir balik tak cukup klu nak beli 2 jer, kena beli 3 sbb eman ponx nak mkn, itu takperlah tp bila kenangkan portion yg kecik and harganye RM5 sebungkus terus saya putus selera nak beli...kita buat jerlah jadi ker tak belakang kira...


sbnrnye nasi ambang nie cara mkn adalah didalam dulang...mkn ramai2 dlm satu dulang...letak nasi utk portion 4 org lepas tu letak lauk kat tgh2...selalu gaulkan semua tu lepas tu mkn...dlm satu hidang tu ada ayam, sayur, serunding kelapa, mee grg, sayur and ikan masin bulu ayam...ayam selalu derang wat masak kicap atau masak ungkep...klu sayur plak atr sayur kacang atau sambal grg...mee plak mee grg bodo2 jerlah letak cili and kicap....lauk yg plg penting dan klu takder tak jadi nasi ambang adalah serunding kelapa...letak byk2 mmg sedap...

tp serunding kelapa tu bkn saya buatlah, saya panaskan jer...frozen punye...tima kaseh pd my sis bg dulu...lama dah saya simpan sbb tak tau nak wat per...so bila dah teringat bley lah guna...klu buat sdri bley lah letak byk2...eman ponx suka...asik suh saya refill jer dlm pinggan dia...


19 Ramadhan 1433H


ini menu semalam plak...mydear request lai nasi lemak...setakat saya masak bln pose nie nasi lemak adalah masakan ulangan...yg lain2 menu blm pernah masak kali kedua...huhu msk nasi lemak adalah plg senang sekali saya rasa...cuma nak tgu tumis sambal tu jer lama sket...huhu nasi lemak mkn ngan telur grg mmg sedap rasa mcm mkn breakfast pagi2 plak...mydear punye suka smpi ke sahur ponx dia mkn nasi lemak...

bkn stkt telur grg jer saya buat ayam grg tepung...tp yg jenis kecik2...slice dada ayam nipis2 rendam ngan susu hehe sbnrnye rendam ngan buttermilk, malas nak buat so susu ponx bley lah...toaskan celup telur and celup tepung grg...siap dah...

itu jerlah menunye...hari nie tak terfikir nak masak apa lai nie...bila dah hujung2 puasa semangat mkn2 nie dah kurang dah...mkn apa yg ada ponx tak kisah...tp penat gak hari2 nak kena fikir nak masak apa...letih otak sbb klu masak ikut tekak sdri mmg takder masalah, nak fikirkan selera org lain tu yg jadi masalah sket...hehe


Wednesday, August 8, 2012

E-man Feveret Food...


hari nie takder entry mknan berbuka ek sbb terlupa nak bwk kamera...esok saya sharekan...smlm saya mkn nasi ambeng nyum2...so wpun takder entry mknan ada gak entry yg berkaitan dgn mknan...huhu mknan feveret eman iaitu sate....saya ponx tak perasan sbnrnye bila masa tah dia minat mkn sate...tp kitaorg kdg2 mkn kat kedai mamak orderlah juga 10 cucuk sate...dia mau bg jerlah...mula2 mkn sket tp sejak2 nie semakin byk cucuk plak dia mkn...selalu dia akan mkn smpi 5-6 cucuklah...kira byk jugaklahkan bg seorg budak cam nie...mkn tak cerewet tp akan mkn menda sedap jer...klu tak sedap mmg lah dia tak mkn...


.:: mama & eman ::.

.:: baba & eman [tak abis2 ngan peace dia] ::.

skrg nie klu time berbuka org mkn dia sebuk nak mkn, tp main jerlah yg lebay...lepas tu nnti dah kul 9 -10 lepas dah tukar baju utk tido baru mintak mkn...cara mintak mkn tu mmg mencairkan...sbb siap ngan liuk lentok, and suara ponx manja2 gitew..."mama, nak nacik"...lauk feveret telur grg...mkn nasi bryani ponx ngan telur grg n kicap...korang mampu? huhu dah lah minta hari2 plak tu...bg ayam ponx tak mo...smpi merajuk2 lah nak mkn nasi ngan telur grg...takperlah dr tak mkn saya layan kan jerlah...

tp klu dah kerap sangat mintak nasi ngan telor grg saya tukarlah ngan mee ke bihun ker atau mee segera grg...buat sempoi2 jer mmg lajulah dia mkn...tp klu kerap buat nnti dia jemu...buat plak jgn pelik2 sgt...cukup skdr sos tiram and kicap jer...sayur mayur ko letak tak guna semua tolak tepi...klu nak bg kena cincang halus2 sket lepas tu time suap bg dia khayal or ralit ngan menda lain baru lah dia mkn...


.:: yg elok bersusun tu eman punye...kat tgn tgh mkn satu lai ::.

masa nie mkn kat sate uk (sate urat keting) kat sek 7, bangi...sapa yg tak peranh mkn patut cuba...lebay sedap dari sate haji samuri tau...kitaorg mkn ari tu dekat 60 cucuk tu...tp mkn berenam lah...huhu

.:: peace yaw ::.

.:: my sis ngan mak ::.

.:: mydear ngan abah ::.


Tuesday, August 7, 2012

17 Ramadhan 1433H...


kembali dah mood update mknan iftar huhu....biasalah mood kdg2 ada kdg2 takder...so bila mydear buka kat umah balik semangatlah blk nak masak2 and hidang semua...lepas tu snap2 lah sblm waktu berbuka...klu sempat cantik lah gbr mcm kat atas...klu tak sempat merasalah gbr gegar2 and kelabu asap dari mr ipong...

so smlm adalah hari plg rilex utk saya spjg ramdhan nie...kul 6.25 baru turun dapur mulakan operasi...dalam 7.10 dah siap dah semua mknan kat atas nie...hebat tak saya? huhu mknan takder satu ponx yg saya beli sbb semua mknan diimport dari kg...kan blk kg weekend ari tu...so scra kbtlan hari ahad kat kg saya ada buat khatam al-quran so derang mmg kt kwsn ledang tu spjg ramdhan akan bergilir2 buat majlis nie...so mmg akan ada acara mkn besar2 cam nie...abah saya ketua chef hari tu, merasalah mydear bryani abah saya...sbb dia mmg suka bryani...

mknan semua sumbangan mak and abah saya...smlm tinggal panaskan jer...roti jala tu saya yg menjala kat kg ari tu ngan mak, ada byk buatnye so tapaulah bwk blk...simpan dlm freezer nak mkn kukus  jer blk...murtabak ponx sama panaskan jer...agar2 plak adik saya bg sebekas ari tu, byk dia bg still bley mkn lai so mkn lah jgn membazir...sedap ponx sedap...nyum2 air tebu ponx sumbangan mereka mak and abah huhu....

yang betul2 saya buat chinese tea jer...kui2 yg lain panaskan jer senang...huhu klu tgk dlm freezer saya ada 2 jenis lai lauk sejuk beku...rasa2 dah buntu nak masak nnti saya panaskan jerlah..hehe insya-allah still sedap lai kot... :)

Duit Raya From Nuffnang...


harap bley dapat sblm raya nie...eh takper2 klu tak dapat sblm raya lepas raya ponx bley...huhu
rezeki alhamdulilah...bley lah kot nak beli note, ipong ponx dah rosak...
syukur alhamdulilah...lepas nie tgu churp2 plak...
nmpknye kena gigih lah lai utk dpt hasil cam nie...

Monday, August 6, 2012

Tolong Saya...

tolong saya...tolonglah saya kawan2....tahap kemalasan nak update blog membuak2 skrg nie tak tau kenapa...adakah sbb terlampau byk menda yg nak diceritakan...owh konpius saya...huhu

minggu lepas takder entry2 mkn2 sbbnye last week mydear byk buka pose kat luar so tinggal saya ngan eman jer...tapau jerlah kejanye..huhu hari selasa beli mcd, hari rabu beli nasi ambang, khamis mkn apa ek lupa dan hari jumaat buka pose kat shangri la....so gbr mmg takder...masa kat shangri la plak smpi2 dah tinggal 10 minit lai nak berbuka...nak tgk mknan apa ponx tak nmpk sbb org dah ramai beratur amik mknan...masuk jer azan magrib ada sate jer dlm pinggan saya...huhu nasiblahkan..

harap minggu nie dtg blk semangat saya nak berblog setelah pulang dari kg...dpt berbuka 2 hari kat kg seronok sgt...sbb adik beradik yg lain ponx ada bertambah seronok and riuhlah...dah mcm raya plak rasanye...huhu cuma my lil sis jer takder sbb dia kena keja weekend ari tu...takper2 ada masa lai nnti kita berkumpul time raya plak itu ponx klu sempat kumpul sama2lah sbb thn nie giliran saya beraya belah mydear...so maybe dlm raya ke-3 baru blk johor...so kita wait and see jerlah camner...

weekend nie planning nak wat operasi cucian besar2an...tingkat bwh takder masalah sgt sbb tak kacau...so nak kemas tingkat atas...nak cuci besar2an kat bilik...nak wat spring cleaning almari baju byk dah baju yg tak bley pki dok dlm almari tu...tp dah sort nnti bju tak pki tak tau nak buang or bg kemana...selalu klu bju mmg dah tak elok langsung saya sekalikan ngan sampah2...tp klu yg elok2 lai tp dah tak bley pki saya dok simpan jer...lepas nie klu wat spring cleaning lai lah bertambah byk...korg tau tak nak buang or bg kat mana baju2 yg elok lai...klu ada idea atau cdgn bgtau ek...

oke dah nnti esok smbg hehe...

Thursday, August 2, 2012

Olympic London 2012...

rasa semua org ponx dah tau ponx menda nie mula ari tu lai...tp nak tanya korg tengok ker? kitaorg mmg dari balik2 keja, smpi ke mlm, smpi ke sahur dok tengok olympic game nie...skrg sempena olympic nie kan astro ada channel khas...ada 10 channel klu tak silap saya...hadaplah dari satu sukan ke satu sukan secara live..hehe

sukan feveret kitaorg yg klu disiar secara live yg akan kitaorg tgk adalah archery....serius wpun tak selincah mana tapi terkagumlah tgk derang main...bkn senang nak dpt mata 10 tu...kena aim betul2...klu dah betul2 aim ponx kdg2 tetiba ada angin bley tersasar hala anak panah tu... lepas tu dengan gadjet2 pemanah wpun simple tapi derang nie suka letak segala mak nenek kat busur tu...ada tali2 lah, getah selit kat tgnlah, ada yg mcm padlock lah...seronok ponx seronok...

teringat masa bljr kat uni dulu, klu cekal dah bersungguh2 saya dah bley dah kot masuk acara memanah nie....sbbkan kesungguhan tu takder so terkuburlah cam tu jer...yerlah mana taknye pi training coach tu asik suh tarik getah yg mcm tiub basikal tu, dia suh blk bilik and training, blk2 menda tu jer, bila tah nak kasi kitaorg pegang pemanah....lama2 sbb borink terus tak g dah training huhu...tp ada yg group kitaorg kakak tu berjaya jd player uni, dia sorg2 dia jer sbb kitaorg yg lain dah putus asa punye pasal...hehe padan muka ko, klu tak ada gaklah skill tambahan yg hebat...

lepas tu acara lain yg saya suka tgk adalah volleyball...feveret nie...sbbkan pasukan malaysia takder masuk, so pasukan pilihan saya adalah korea huhu....pagi tadi sblm g keja korea tgk lawan ngan bazil...hebat gak korea, sbb dernag bley lawan ngan brazil...menang 2 set dah, masa saya g tadi bru masuk set 3...harap derang menang...sblm tu ada tgk brazil lawan mana tah lupa tp masa tgk tu kitaorg siap ckp wow teror tul brazil nie...korea tak nmpk cam hebat sgt, lepas tu derang selalu buat silap, takder communication sbb bola senang jatuh cam tu jer, takder sapa nka hangkat...bengang jer saya...huhu

so klu dah minat tgk surelah ada kena mengenakan...masa saya dekat uni dulu saya main volleyball nie...wakil kolej jer...takderlah teror ponx, tp still bley mainlah...sbb takder training apa semua....yerlah derang semua ponx bkn lah teror sgt ponx huhu...saya wakil kolej jer lawan ngan kolej2 lain...tp takderlah menang sbb rasa semua org main biasa2 jer...tp dlm team kitaorg ada 2 org yg teror main lah, tp klu dua lai teror yg lain tak teror ponx tak guna gak, mcm ner nak bley menang ponx...huhu takperlh seronok2, suka2 jer....sama mcm bola sepak klu setakat ko bley tendang bola jer tak cukup, skill and communication tu penting....

sukan yg plg saya pening tgk adalah terjun papan anjal...smlm tgk live terjun papan anjal yg malaysia masuk tu bryan nickson lomas-huang qiang...sungguh2 lah saya tgk nie sbb ada malaysia tp tak taulah camner derang bg markah...sbb bg saya mcm semua org buat bgs and cantik jer tapi markah rendah...mydear ckp bias ponx ada juga sukan2 yg bg markah mcm nie...sbb selalunye juri nie fokus kepada juara2 dunia...so klu yg watak picisan nie tgk mcm2 tu jerlah...tp ada juga silap sket2...si bryan tu byk gak wat salah...ada sekali tu member sket cantik punye dive dlm air, dia bley kecebur cam tu...tu yg dpt markah sket tu...masa 3 round pertama tu derang dikedudukan ke-3 tau terus menjunam last sekali kedudukan terakhir ko, ke-8...huhu

tapi ada part mengelikan saya tgk...penerjun dari china tu derang mmg hebat sbb derang ponx yg menang kan...tapi part yg failed tu tang bulu ketiak tak cukur...haha tu yg plg saya tak menahan sekali...dah lah ketik berbulu lebat angkat tgn tinggi2 mcm tu surelah nampak...agak2 ponx pilah wat wax dulu huhu....

secara keseluruhan stkt nie team china masih kat tempat pertamalahkan bley lawan US tu...dah lah byk acara derang masuk...ini semua gara2 latihan ala Soviet...ini latihan kow2 punye...klu tgk gbr2 yg bdk2 dilatih dari kecik smpi nangis2 tu derang lah tu..mmg latihan keras punye, jadi mcm tu semangat ponx membara2 mcm kita melawan lah kiranyekan...

apa2 ponx baki2 yg masih ada nie dapat lah menang skit pingat...saya doakan mereka berjaya...tak lama lai jer olympic nie smpi 12 ogos...caiyokkk2 team malaysia....


 
Design with love by Jiji for Zamimie