Monday, September 24, 2012

Dubu Dubu Seoul Food, Midvalley...


sesekali nak filing korea apa salahnye...so klu dah suka mknan dia ponx kenalah cuba rasa...sblm nie mknan korea saya penah mkn dekat pavillion and midvalley fudcourt...dua2 ponx mkn dolsot bibimap...saya lebay suka yg dekat mid, sedap...

so kali nie cuba mkn plak dekat midvalley dekat famous amous...so setelah google 3-4 kali saya ponx pi mencuba...mknan dia cam biasalah dtg dlm set...nasi and ada 3 jenis condiment iaitu cabbage kimchi, bean sprout ngan sayur kacang buncis....asik mkn dolsot bibimap jer so kita cuba mknan lain plak...



saya mmg dari dulu2 dok aim sup kimchi (sundubu kimchi jigae) tu, panas2 mkn dlm ada tauhu lembut mmg bestlah...pernah buat kat umah tp style sayalah, takder gochujang pepper ponx letak sambal jer...rasa dah sedap dah...yg kali nie lai sedap lah original receipe tu...cuma kimchi dia kureng sketlah...klu kimchi sedap, sure bertambah berganda2 sedap kimchi jigae tau...


 ini saya yang punye...set sudubu kimchi jigae dtg sekali ngan nasi pepel ala2 cam nasi dagang...tapi tak samalah mcm nasi dagang tu...nasi dia gemuk2, lepas tu ala2 cam pulut, tp takderlah mcm pulut sgt...nmpk sketkan tp serius byk giler nasi tu...saya mkn tak abis ponx...

dlm mangkuk merah tu lah sup kimchi panas (bila ditranslate dari nama korea dia)...dtg mmg panas berasap lepas tu dia pecahkan telur mentah dlm tu...so terpulang pada kita nak kacau bg hancur atau nak biar dia cam tu..saya suka mkn half cooked so mmg sedaplah...tp warning panas sup tu...saya dengar tak sabar2 terus hirup...amik ko dekat seminggu lidah melecur rasakan hilang kejap deria rasa yg depan tu huhu...


yg nie member saya order...dia amik set korean fried chicken...sama mcm saya nasi and condiment tu plus sup seaweed...nyum2 sedap...ayam dia mmg pki bhgn wing jer, tapi agak manis sket sbb dia letak madu...klu dapat pedas lai lagi sedap sehingga menjilat chopstick...huhu

kat sini dia bagi satu sudu sup and chopstick...saya yg boleh guna ponx terkial2 guna chopstick nie sbb jenis besi...berat dan nipis so agak susah nak handle...last2 chopstick guna utk mkn kimchi jer...nasi and sup mkn pki sudu jerlah...bila mkn guna susu sup pjg mmg dah rasa cam org korea dah...member saya kesian sbb dia kena mkn ayam, last2 guna jari jemari jer huhu...

so ini terpulang pada individu, bg saya okelah bley lai nak mkn...cuma saya komen tang kimchi tu kena lai sedap...selalu saya mkn cam rangup2, masam2 masin2 sket...tp yg nie cam manis so kurenglah...harga kitaorg mkn berdua ari tu ngan air lebay kurang RM40 lebay....lupa plak saya sbb ada org byrkan huhu....

DUBU-DUBU SEOUL FOOD
LG-048 Lower Ground Floor,
Mid Valley Megamall,
Lingkaran Syed Putra,
59200 Kuala Lumpur
Tel: 03-22878980

Thursday, September 20, 2012

Susu Panas....


percaya tak budak nie demand nak minum susu panas...grrr .selalu klu nak tido mydear akan melayan dia...buatkan susu, cuci muka, bsh kaki...sbb saya selalu dah tido dulu waktu mcm tue...hehe citer dua malam lepas mydear demam, so dia dah berkelubung selimut tido...so sayalah yg kena layan mamat nie sblm tido...sblm masuk tido lepas dah fresh upkan dia, dia minta susu...saya sengaja buat lebay sbb nnti time nak tido smbglah minum lai klu tak habis..

so mlm tu dia sbnrnye blm nak tido lai, tp saya dag mengantuk...mydear plak dah tido takder sapa nak melayan dia...so mcm2 lah dia merapu nak...nak wash hand lah, nak air kosom dlm botol, nak air kosom dlm cawan semua dah...last2 saya marahlah suh dia tido sbb saya dah ngantuk sangat2...tetiba dia ckp 'mama nak air panas'...pastu saya tanya eman nak air kosom ker...pastu dia jwb bkn, nak susu...saya bglah botol yg ada balance susu lai...dia jwb 'nak susu panas'...terkedu kejap saya dengar...tergelak jerlah sorg2 tgh2 mlm tu...

lepas tu sejak dua menjak nie dlm kul 3-4 pagi dia akan terbangun and ckp 'mama nak nasi'...bley nak nasi pagi2 buta...2-3 kali saya tanya betul ke eman nak nasi...sajer tu dlm ngantuk2 saya melayan jer eman tu...huhu terus dia ckp bkn, nak susu...klu betulah mau nasi harulah...hehe

Wednesday, September 19, 2012

Jamuan Hi-Tea...

konon lah nak beromputih bagai hi-tea ler...sajer lah kan sbb saya ngan adik saya duk satu kawasan...so hari yg sama dia nak wat open house n kenduri masuk rumah time lunch...so dah alang2 tu saya ponx ajaklah sedara mara rapat terus kerumah...

mknan ponx takderlah berat2 sangat...sesuailah untuk jamuan minum petang...lepas tu lepak2 borak2 punye mknan...tak payah nak leceh2 and susah2 cuci tangan...kat bawah nie jerlah mknan yg ada...bgn pagi2 lepas subuh saya dah siapkn barang2...apa yg perlu dipotong saya potong, yg perlu defrost dah kuarkan awal2...so tghari tu lepak2 umah adik saya smpi kul 3 baru saya blk umah...derang dh sebuk2 halau balik suh masak...hehe

saya grg karipap and nugget...satay tu order jer...

bihun grg saya lah yg menggoreng and lasagna by my bro and sil...1st time bljr buat...senang giler...selalu dok browse resepi jer...so yg nie abg saya ajar live mcm pi kelas...so bley lah buat lepas2 nie...cuma bahan yg digunakan agak mahal...itu jerlah kekangan dia...

semangat mydear dengar pakcik saya borak...pakcik saya citer psl salahsilah keluarga ayah saya...dia skrg tgh wat family tree utk keluarga haji jaib...

yg nie kakak, abg and kakak ipar saya...seronok derang borak sambil mkn tembikai tabur asam jambu...tabur banyak2 atas tembikai sejuk mmg heaven lah...kena plak asam jambu yg sedap...cicahlah tebal2...nyum

geng2 oldskool hehe....mak ayah saya and pak cik makcik saya...biasalah citer org2 tua apa lah citernye huhu...geng2 lelaki borak belah yard tepi...masing2 ada port sendiri...budak2 main kat atas lah...nak telengkup ke nak terbalik ker tak kisah, janji dia tak kacau org2 tua kat bawah nak mkn and borak...klu korang lapar korang turun lah mkn...

ini anak sepupu saya, mulut becok nie...seronok melayan borak sbb dia dah pndi borak...rajin plak tu...gbr nie mydear ada snap dia tgh main...lepas tu ada byk2 lai gbr...mydear ckp dia lepas main terus mengemas...kira mcm kemas smpi takder dah permainan tabur2 tu...eman plak kena bersuruh baru dia nak buat...tapi kdg2 jenuhlah bersuruh tak maunye.... T__T

lepak dlm dua jam mcm tu terus lah derang gerak balik...adik saya jer yg dtg lepas magrib sbb umah dia tak putus2 org dtg...hehe tu ponx lepak kejap jer sbb lepas tu ada kwn dia dah col ckp nak dtg umah...

yg nie anak kakak saya yg ke-3 bam2 kan...esoknye plak ke rumah kakak saya utk celebrate besday dia...senyap jer...klu dapat mknan lai lah sunyi sepi sbb menghayati mknan katanye huhu...

diakhiri ngan gbr anak tuan rumah...dulu masa beli cars nie dia tak pndi main...masa nie derang dtg ramai2 kuarkan semua permainan and main2 baru lah dia ponx tau cara nak handle keta control nie...tu yg eksited mcm dpt permainan baru...smpi pki selipar ponx sebelah lain...huhu

dah tu jer citer penghujung syawal...tp lepas nie entry akan citer makan, makanan dan makan juga...saya takder wat open house ponx...selalu saya akan panggil kawan2 datg berkumpulan...mcm kawan mydear, kawan2 saya, sedara mara...tapi buat hari2 yg berlainan lah...panggil ponx tak ramai yg rapat2 jer...sbb thn lepas dah buat so thn nie takderlah kita panggil kawan2 dtg...tapi klu ada yg ckp nak dtg kita alu2kan jer....tapi raya ponx dah habis, tgu raya tahun depan lah yer...huhu :)

Friday, September 14, 2012

Mee Tarik Warisan Asli...

akhirnya tercapai juga hajat nak mkn kat sini...dok lama aim bru mendapat...mula2 dulu baca dekat blog julianamirul mcm best...so google sana google sini, bila puas hati ajak mydear tp tak pegi2 ponx...tanya ofismate yg dok kat sg besi...so minggu nie dia timbulkan semula and dia ajak lah ke sini...

dia ponx dah kompomkan tempatnye kat mana...so ke sana lah kami lunch tadi...ajak sapa2 yg lain nak g...bertujuh kami kesana...kedainya berdekatan ngan dome...kedai sempoi jer takder fancy2, takder deko...style kedai dekat china...bezanye kedainye besar sbb dia amik dua lot kedai...

style kedai dekat china kan dia tampal menu besar2 kat dinding...jenuh lah nak pilih menu sbb kita ponx tak pernah cuba naik rambang mata kami nak pilih...klu nak tgk cara pembuatan ponx boley...dia sediakan tempat buat mee tu dengan cermin kaca...saya ada amik video cara buat tp malas lah nak upload kat youtube...tgk mcm senang tp klu nak wat sdri mesti tak jadi sbb derang biasa dah kan, bertahun2 agaknye buat...


kitaorg yg menghavoc kan kedai tu...dah lah kedai jenis tak byk perabut so klu cakap bergema lebay lah...kitaorg plg reramai mana lah tak cakap kuat2nye...nasib lah pekerja kedai tu rata-ratanya cina dari china sana...tak berapa nak phm kot apa yg kitaorg ckp...sbb bdk2 nielah dok ushar mamat yg buat mee tu...muda belia lagi, rupa ponx ada...huhu

so meh lah kita tengok apa yg kitaorg mkn...price rate sepinggan atr RM6 - RM8 apa yg kitaorg mknlah...tp portion dia mak aih banyak giler...sengkak perut mkn...saya makan tak habis ponx...

.:: Toothpick Lamb - RM24.00 ::.

.:: Mustard Beef Noodle - RM7.00 ::.

.:: Beef Laman Soup - RM7.00 ::.

.:: Beef Fry Laman - RM7.00 ::.

.:: Fungus Noodle with Meat - RM8.00 ::.

.:: Braised Chicken Rice - RM7.00 ::.

.:: Chinese Ba Bao Tea - RM3.50 ::.

muka2 kekenyangan sebelum balik...mknan sedap2 jer...klu korg tengok mcm masak sos jer tapi sket rasa sos ponx takder...cumanye sapa2 yg tak tahan rempah2 tak pyh kot mkn..sbbnye mknan dia style sesuai utk tempat yg sejuk2...sbb dia cam boley memanaskan badan...sbb rata kitaorg komen badan panas, perut panas, tekak panas...hehe tapi sedaplahkan next time nak ajak plak mydear ke sana..tak rugi ponx klu cuba... :)

Alamat:

Mee Tarik Warisan Asli
A51G Jalan Tasik Utama 3
57000 Kuala Lumpur.

Potty Training..Am I Ready?



semenjak dua tiga menjak nie asik jer terfikir nak potty train eman...sbb bln 11 nie eman ponx dah nak 3 tahun dah...klu ikutkan awal lah lai tp konon saya terfikir nak htr eman pi playschool next year...sbb ada syarat kata klu nak atr anak dah tak pki pampers dah...yerlah klu mcm smart reader tu ada ker masa derang nak salin2 kan pampers anakan...lai ponx bila dah hantar anak pi playschool sbnrnye kita nak ajar anak kita utk lebay berdikari lai...

bila usulkan pada mydear dia ckp takperlulah sbb dia masih mampu lai nak beli pampers eman...huhu yerlah baru anak sorg bley lah ckpkan...tp bkn tu maksud mydear sbb dia mls lah nak leceh2kan...sbb nak potty train nie kena ada kesabaran yg tinggi...cth mcm klu anak terkucil tak sempat nak pi bilik air kita tak bley marah dia, dah lah tak bley marah lepas tu nak kena cuci plakkan hehe...

mcm mlm tadi lepas mandikan dia and dlm masa nak amik bju and pampers dia dah terkucil dlm towel...erm mula2 nak marah dah nie...tp bila fikir2 balik kena bg dorongan patutnye...so nasihat dan cakap jerlah ngan dia...tak tau lah dia phm ker tak mcm blur2 ponx ada...tp tulah sbb sblm tu dia ada ckp ngan saya mama yayak...hehe eman berak ngan kencing sama jer perkataan yang dia guna 'yayak'...so 1st thing rasanye saya kena ajar dia differentiate atr kencing dan berak...

so kat bawah nie tips yg saya dapat dari laman web drypers utk share ngan korang...

Some tips and advice for successful potty training:

  • Relax – don’t obsess about toilet training. It will happen eventually.
  • Don’t start too early – The best age to start is usually between two and three.
  • Never punish your child - Accidents are normal. Praise success, but don’t punish accidents.
  • Give your toddler plenty to drink. This helps achieve results on the potty.
  • Lead by example. Leave the door open when you go to the toilet so your child can see how it’s done.
  • Make sure their potty is easily accessible so they can reach the potty quickly on their own.
  • Buy a potty for your toddler’s doll or teddy and place it next to your toddler's potty. This makes it more fun to go.
tips mudahlah kiranye nie...penah gak terfikir nak belikan potty utk eman tapi mydear selalu akan ckp nnti klu eman berak sapa nak buang...haha tp sbnrnye saya nak beli jenis yang attach kat toilet bowl tu...yg jenis ada span gbr katun2 tu...


klu google byk tips dan step yg bley kita gunakan utk potty train anak2 nie...

10 Steps for Potty Training...

Assess your child’s readiness

Most people begin training when their child is about two, but some kids may not be ready until well into their fourth year. Watch for the right signs, such as imitating others’ bathroom habits, and don’t pressure your child to start before he’s ready. It’s worth running through a basic checklist to see if he is ready.


Buy the right equipment

First and foremost, this means investing in a child-sized potty or a special seat to attach to your regular toilet. Whichever you choose, make sure your child can stabilise himself with his feet so he can push when he’s having a bowel movement. You may also want to pick up an explanatory picture book or video for your child to help him get interested in training.


Create a routine

Sit your child fully clothed on the potty seat once a day — after breakfast, before his bath, or whenever else he’s likely to have a bowel movement. This allows him to get used to the potty and accept it as part of his routine. If he doesn’t want to sit on it, that’s okay. Never restrain him or physically force him to sit there. And especially don’t push the issue if he seems scared.

In both cases, it’s better to put the potty away, or at least aside, for a few weeks or a month and then try again. If he’s willing to sit there, fine. But at this stage, don’t even try to explain why he should use it; you just want him to get used to the thing. Make sure it’s always in a convenient place — since it’s portable, your child’s potty can be used in the garden or the playroom.


Ditch the nappy

Sit your child on the potty seat without a nappy. Again, let him get used to what it feels like to sit there this way. At this point you can start explaining that this is what Mummy and Daddy (and any older siblings) do every day. That is, undressing before you sit down to go to the bathroom is the grownup thing to do.

If he gets the idea and produces something, that’s fine. But don’t push him to perform. Again, wait until he’s ready and demonstrates a clear interest in using the toilet on his own.


Explain the process

It may help to show your child where his bowel movements go. The next time he goes in his nappy, take him to his potty, sit him down, and empty the nappy beneath him into the bowl. This will help him make the connection between sitting and producing. After you’ve emptied his potty into the big toilet, let him flush it if he wants to (but don’t make him do it if he’s scared) so he can see where it goes. Teach him to dress himself and wash his hands when he’s done.

Foster independence

Encourage your child to use his potty whenever he feels the urge to go. But make sure he knows that he can tell you, too, and that you’ll take him to the bathroom whenever he wants you to. If you can, let him run around sometimes without a nappy (or any clothing below the waist), with the potty nearby. Tell him he can use it whenever he wants to and remind him occasionally that it’s there if he needs it.

Grab some training pants

You may like to try using training pants. Some children like them and they help, others just think of them as a slightly different type of nappy and they defeat the object of the exercise. Some children are encouraged by having real underwear instead.

Handle setbacks gracefully

Virtually every child will have several accidents before being completely trained during the day and at night. Don’t get angry or punish your child; after all, it’s only recently that his muscles have developed sufficiently to allow him to hold his bladder and rectum closed at all. Mastering the process will take time. When he has an accident, calmly clean it up and suggest that next time he try using his potty instead.

Introduce night training

Even when your child is consistently clean and dry all day, it may take him several more months or years to master night training, so don’t throw away his nappies just yet. At this age, his body is still too immature to reliably wake him up in the middle of the night just to go to the bathroom. You can help cut down on wet nights by not letting him drink too much before bedtime and telling him that if he does wake up in the middle of the night he can call to you to help him get to the potty. You can also try leaving his potty near the bed in case he wants to use it.

Jump for joy — you’re done!

Believe it or not, when your child is ready to learn this new grown-up skill, he will. And if you wait until he’s really ready to start, the process shouldn’t be too painful for either of you. He will eventually be trained, and you won’t have to think about it again — at least, not until the next baby…

okeylah nak pi cari lai tips2 yg berguna supaya saya bley gunakan sebagai panduan...bila dah cukup ilmu nnti bleylah praktikkan...sblm tu menda utama yg perlu saya buat adalah gantikan karpet dengan tikar buluh atau tikar getah supaya senang nak cuci...yerlah fikir for the worst lah kan...hehe

Thursday, September 13, 2012

Apple iPhone 5...


baru jer release...bila smpi malaysia tak tau lah plakkan...tapi katanye redesign jer...tak tau lah plakkan...ada harapan tak nak sambar sebiji...huhu tak ponx doa2 jerlah kot2 mydear angkat yg nie so iphone 4 dia bglah kat saya...huhu sejak2 iphone 3g saya rusak saya pki hp lain dah...tapi tak feel lah guna...last2 saya guna hp tu utk call and sms jer...kamera ponx hampeh jer konon 8 megapixels HD lai...huuu


Wednesday, September 12, 2012

ASB Untuk Areel Eaman....




simpanan masa depan eman...skrg nie asb dah bley buka dah utk kanak2 berumur 6 bln ke atas...klu dulu umur 12 thn baru bley bukak buku asb kan...so raya tahun nie duit raya eman saya bukakan buku asb dan simpan duit raya disitu...duit raya 2 tahun lepas simpan dalam tabung haji itu ponx masa eman lahir saya dah buatkan...dua2 ponx kita akan gunakan...

.:: tengoklah nama punye panjang...semua kerja baba eman lah nie nak mengeja mcm tu..layankan ajerlah huhu ::.

utk kanak2 bwh 12 thn akaun asb dikenali dengan nama akaun bijak...and 12 thn ke atas akaun remaja namanye... proses nak buat dua ponx sama jer...so kat bwh nie saya senaraikan apa yg perlu utk buka akaun asb...

Borang Dan Dokumen Diperlukan

  • Borang Pendaftaran Unit Amanah (ASNB P2) (Akaun Remaja / Akaun Bijak)
  • Kad Pengenalan dan/atau Sijil Lahir Remaja
  • Kad Pengenalan Penjaga Berdaftar
  • Borang Perlantikan Ejen (SASB 1C) - bagi Akaun Remaja ASB sahaja
borang tu bley amik kat bank...buat kat mana2 bank yg ada urusan ASNB, saya wat kat maybank aritu...minimum klu nak bukak buku bank adalah RM100...dah tu jerlah kot...yg penting masa nak buat nnti bwk surat beranak anak kita and kita punye I/C as penama tu jer....

Tuesday, September 11, 2012

Bila E-man Memasak...

nie namanye budak kreatif dan takder keja...mama dia memasak dia ponx sama naik nak masak juga...selalu klu eman borink dia akan kacau saya masak kat dapor...selalunye saya suh dia menyapu kat yard belakang, klu dia tak nak tu yg dia sebuk nak periuk kuali saya...bila dah dpt periuk kuali mulalah mcm2 demand...nak sudiplah, nak bwg lah, nak itew nak ini...bila tak bagi kat mana kita nak menumis kat situlah dia menyelit...bahaya2...


last2 dia hangkut periuk mangkuk saya bwk naik atas...senyap2 saya skodeng sekali inilah kojer anak bujang saya kat atas...takder sapa yg ajar dia sdri yg kreatif fikir mcm tu...kutip segala apa yg boleh mcm bateri, bunga dn segala yg boley lah...huhu



.:: bateri also can cooked ma ::.

.:: bunga kertas saya...siap pki sudip lai tau ::.

Monday, September 10, 2012

Hasil Berblogging Lai...


1st time cash out hasil dari churpchurp...lama dah tak aktif tak tau bila lai nak start balik nie...tgu aura lah nmpknye...dah inilah hasil yg tak seberapa...alhamdulilah rezeki lepas jugaklah kot klu nak masukkan balik dalam dana cuti2 tu...huhu

Sakit Gigi Ku Keranamu...

hai semua...rindu ker ngan saya sbb jumaat ari tu tak update blog...mmg sgt2 nak pi opis sbb konon2 dah janji ngan opismate nak mkn korean food lunch hour...tapi semlman tak bley tido sakit gigi...



actually bkn gigi yg sakit tapi gusi yg sakit...khamis tu baru jer balik servis gigi...dpt berita baik next month dah bley bukak dah braces ku...huhu tp elok blk jer dari klinik mcm berdenyut sket2...lepas tu pi berbuka kat aunty aini's order msk lemak daging salai, aym kg grg and kangkung...almaklumlah kangkung liat tp poya2 juga nak mkn...liat ponx kunyah jerlah takkan nak telan jer...

dlam kul 2 pagi dah start terjaga sbb berdenyut sket2...tp yg jadi harunye 3 kali masa tertido tu terketap gigi, mcm terhentak...bertambah2 lah denyut terlebay2...last2 dah subuh baru dpt tido...lupa plak nak mkn ubat tahan sakit...last2 cuti sakit jerlah...dok umah jer...eman ponx mydear atr and amik...mydear plak sblm pi keja pesan suh pi farmasi beli ubat tahan sakit...mls punye pasal rajinkan lah selongkar bekas ubat...jmpa ubat tahan sakit, tah bila punye and tuk sakit apa, so bantailah juga mkn...alhamdulilah lega...tp kunyah tak bley lai...so mkn bubur jerlah...dua kali mkn ubat tahan sakit by the time mlm dah bley mkn kfc, tp still tak bley kunyah2 sgt...

tp seronok sgt tak sabar nak tgu bln depan sbb braces dah nak bukak...sblm tu ponx saya mengadu kat doc sbb gusi saya sejak2 nie selalu sakit, lepas tu kerap gak berdarah gusi masa gosok...owh terus doc ckp mmg dah wajib bukalah sbb dah kena infection...ayok doc begitu plak...yerlah dah 2 thn 3 bln pki tak buka2 kan...

tapi yg plg stress dengar wpun dalam kegembiraan adalah bakal melayang RM550...huhu dah nak buka kenalah bayar habis...ari tu dah melayang RM270 gara2 bateri si tenggiling dah kong...lepas tu baru lepas raya plak tu...terpaksalah guna dana cuti2 malaysia....so takderlah aktivit soping menyoping holiday nnti...sobsobsob

 
Design with love by Jiji for Zamimie