Wednesday, October 31, 2012

Langkawi 2012 ~ Hasil Tuaian...

salam semua...sorilah cuti raya terlebay plak terlebay makan daging korban smpi lemau nak udpate blog...dengan bz sket so nak curi2 masa tu malas...selalu cepat jer curi masa nak update blog...hari nie gagahkan diri update setelah ditegur oleh pembaca tegar lagi setia...huhu

so hari nie nak abiskan citer langkawi sblm masuk citer bab lain plak...selain tu nak kongsi sket tips dari pemerhatian saya...so meh tgk apa yg saya dah borong...tak byk ponx sbnrnye sbb spt yg saya ckp limited space kan, nak bwk test gear mydear lai, ngan baju2 kitaorg lain...so menda2 yg plg saya nak sgt beli saya tak beli iaitu kuali tefal ngan periuk vision...mmg dah tgk dah periuk tu, sekali angkat berat sungguh terus lupakan hasrat...huhu sbb space limited tak nak letak kat dlm kargo, nak bwk naik kabin so lupakan ajer...brg2 keja mydear kena bwk naik kabin, harga puluh2 ribu giler nak lepas tgn mcm tu jer...klu hilang tak ke meniaya...


coklat kenalah beli, tak sah klu ke langkawi tak beli...ini jerlah yg saya beli...ada sedikit kiriman org, ada sedikit utk bagi2 kat org dan sedikit utk diri sdri...coklat plg sedap yg kat depan sekali whittakers...korg klu pi kena beli hokey...sedap melampau coklat nie...saya amik yg almond wpun saya beli yg kecik puas mkn tau...setiap gigitan mmg akan dapat almond jer, coklat ponx tak berapa manis melampau smpi lekat kat gigi...sengaja saya tak nak beli bar yg besar klu yg kecik2 nie senang sket nak mkn...kesegaran terpelihara sbb saya bkn jenis mkn coklat byk2 habis terus...bar kecik tu ponx mkn 3 kali...coklat nie besar sket mcm kotak mancis kayu tu and tebal yer...tp habis dah coklat nie, nak kena cari kat kedai coklat kat airport nmpknye nie...tp sure mahal sketlah kan...takper janji puas hati... 


ehem penambahan koleksi pinggan mangkuk saya...corelle warm pansies dah beranak pinak nmpknye..saya beli yg loose...beli 20 pcs nie, nasib ringgan so bwk hand luggage slamber jer 14kg plus brg2 lain yg bley sumbat dlm beg lah...huhu owh ada tak sapa2 penah jmpa mug corak nie bgtau ek...stkt nie jmpa cup ngan piring utk air panas tu jer...yg tu tak mau sbb jug air panas takder dia jual plak....saya nak mug juga...so skrg nie dah ada 32pcs dah corak nie....pretty pink punye corak ada 16 pcs yg nie siap mug sekali...tp tak guna ponx sbb saya lebay suka corak warm pansies nie...

owh lai satu drooling ngan corningware jenis warm pansies, 5 set (10 pcs) RM500++ dekat Idaman suri tak naik meroyan kat situ saya...klu 3 set dekat jusco dah dekat RM600 tau...ari tu beli yg 0.5L ponx dah RM190, beli yg 2.5L dekat RM300...ini 5 set dari besar2 ayah ke sekecik2 anak RM500++...2-3 kali fikir nak angkat ker tak, nak angkat ker tak...huhu last2 tak hangkat ponx sebab berat...seday plak...tp takperlah takder rezeki nak wat camner...klu pegi lai next time saya rembat...huhu tak yah beli menda lain, beli tu jer dah cukup... :)


yg nie harus beli ikan bilis langkawi sbb sedap  langkawi punye ikan bilis...fresh, berlemak and tak masin sgt...klu goreng rangup jer...yg nie sentiasa jadi stok kat umah...klu habis saya selalu kim kat member saya...mmg setiap kali beli 1kg lah...beli yg blm kopek punye sbb yg dah kopek tak elok dah sbb byk hampas2, rela beli yg nie and kopek sdri baru berbaloi...harga dia letak kat situ 1kg RM27.90 ini harga beli sket2 rasanye tp sbb saya beli 1kg terus so dia bg RM24 jer.... :)

lai satu tu kuali kecik utk suka2 hati beli...RM2.90 jer bley seronok2 grg telur dlm tu, buat lempeng ker, buat pancake ponx elok tu...tak ponx klu saya sebuk2 masak kat dapur eman dtg nak kaco saya bg jerlah dia yg nie suh dia masak2 guna nie...kecik jer 12 cm jer...huhu ada bentuk star ngan bentuk love...saya amik satu jer sbb beli byk2 ponx nak wat apa...yg nie beli dekat langkawi saga depan HIG yg besar....


last sekali dah naik flight ponx membeli belah juga...FM dari airasia, langkawi punye ada beli juga tp tu cam biasa2 jerlah...yg nie unik dan menarik so beli lah...RM26 ker RM29 saya lupa lah pulak...masa pegi saya dah aim dah..so masa flight blk tu ckp ngan mydear, mula2 dia mcm tak setuju sbb dia ingat satu ketul harga mcm tu...bila saya ckp 6 ketul harga cam tu baru dia on jer...comel jer bila letak kat peti ais secomel org yg beli...huhu



oke dah tu jer brg belian saya...so kat sini nak share sket ngan korang tips lah klu nak beli belah di langkawi...pertamanye klu nak beli pinggan corelle yg loose tak yah cari kat idaman suri (IS) sbb kat situ takder jual yg loose dia jual set jer, tu ponx tak byk pilihan...pi beli kat haji ismail group (HIG)...coklat kat IS mahal sikit dari HIG tp beza tak jauh sgtlah dlm posen2 jer tp ada gak yg beza RM1 mcm tu...

lai satu klu korang beli coklat kena perati2 sket dia punye expiry date sbb kdg2 lai 2-3 bln jer nak expired dah...tp klu beli nak mkn terus takder hal kot, tp nmpk sgt dah tak fresh kot...ada satu tu coklat M&M's yg ada figurine kat atas tu, yg jenis besar 4 segi kotaknye tak smpi RM20...selalu saya tgk harga dekat RM50 lah...sekali selidik punye selidik bln Nov 2012 expired datenye...huhu nasib tak borong tadi...sbb pelik punye pasal sbb harga murah sgt tu yg selidik lebih2 tu...huhu

klu nak cari segala mak nenek brg rumah yg mcm2 bley pi cari kat IS sbb kat situ klu jual sudu berjenis2 sudunye, dari mahal ke murah...klu mcm pinggan ponx ada mcm2 jenis...yg melamine ada, yg kaca ada, oeriuk kuali ponx kat IS byk...klu nak beli barang vantage kat HIG ponx banyak, kat IS tak perasan plak saya...

klu pi kedai HIG tu better korg pi setiap kedai, sbbnye kdg2 setiap kedai HIG tu barangnye berbeza2...yerlah kedai kecikkan mana nak muatkan semua....tp jgn risau HIG tu kedai kat kwsn sekitar jer jln tak smpt penat dah smpi...huhu

dah tu jerlah kot huhu...so officialnye tamat sudah entry langkawi nie...dah tak yah muntah2 ek...ada juga entry yg saya skip sbb rasa cam tak penting lah kot...huhu [sbnrnye sdri ponx dah tak lalu nak wat entry langkawi]...

Thursday, October 25, 2012

Salam Aidiladha 1433H...


asalamualikum...semua ada lai ker nie..ke semua orang dah berpusu2 balik kg...huhu saya masih lai di ofis..tak bley nak blk awal. tp bos bg pelepasan balik jam 4 ptg...so kul 4 ptg lah gamaknye baru boleh pulang....sementara itu marilah kita dok mengeraskan punggung kat opis nie...huhu

so kepada semua Salam Aidiladha 1433H...semoga kita ikhlas berkorban yer....berhati2 dijalan raya dah elakkan dari di snap oleh kamera AES... :p


Wednesday, October 24, 2012

Maharaja Lawak Mega 2012...


maharaja lawak mega 2012 dah nak bermula kembali dah nie...byk lah cerita yg buat saya melekap depan tv...huhu skrang dok tengok masterchef malaysia S2, masterchef US S3 and adam & hawa...lepas nie maharaja lawak mega plak...walaupun semua saya rakam tp bila smpi waktunye tetap saya tgk jugak...byk lai citer yg dah rekod tinggal nak tngk tp tak tengok2...

so meh kita tengok antara peserta2 mlm 2012 kali nie...ada juga kumpulan2 yg sama, cuma ada penambahan atau pengurangan jer...kali nie jozan ada, nabil ada tp dia join boboi...yg takder sepahtu...tak best plk rasa sbb derang tak join...











tak sabarlah nak tunggu 16hb Nov nie and start tengok...huhu

Tuesday, October 23, 2012

Langkawi 2012 ~ The Loaf...

tenggelam timbul, tenggelam timbul entry langkawi nie kan...haha tah apa2 lah saya punye tahap kemalasann sekarang nie...semangat nak update tp bila dah depan pc luntur terus semangat sbb bila byk menda nak wat dlm fikiran yg dah pudar2 dalam ingatan terus nak dilupakan...haha



yg nie sambungan dari entry dekat makam mahsuri tu...lepas ke makam mahsuri adalah aktiviti di pekan kuah iaitu aktiviti sopping menyopping...itu nnti saya buat entry selepas entry nie...nak bg sket tips2 shopping utk org yg pertama kali ke langkawi...


so lepas dah petang habis shopping ingat nak blk hotel dah nak rilex kat bilik plak...tp bila nak separuh jln tu eman tido plak, terus lajak ker awana porto malai, ingat nak turun gak amik gbr kat kwsn tu tp mydear malas plak katanye sbb panas, kesiankan eman tido tak selesa...so mydear cdgkan kita lepak kat the loaf dekat perdana quay...kira minum petang lah nie...thn lepas dah pegi, thn nie repeat blk...agak2 klu next 2 years dtg blk pi lai kot kat sini huhu...


kali nie kitaorg just amik roti jer...abis dah kata minum petang kan order air ngan mkn roti lah...kat sini best sbb bila kita dh pilih2 roti nnti dia akan tol panaskan and potong sekali...so mudah lah kita nak mkn...kitaorg amik 5 jenis roti yg berlainan...kebykkan dari apa yg kami amik takder jual kat the loaf KL... and klu korg nak tau the loaf kat sini roti dia adalah sedap hokey...beza tul bila mkn yg kt kl punye...so dh dtg kena cuba yer...


ada jual juga jem2 buatan sdri tg campuran apa...nicelah nmpk homemade punye...tp harga almaklumlah, pdahal botol kecik jer nie mcm botol penut butter yg kecik tu...



so bila minum petang kenalah santai2 kan...so acara santai2 kamilah nie...huhu


santai sambil enjoy the food...bleylah rasa cam tuan punya yacht kat belakang tu...eman ponx seronok jer mkn roti sbb sedapkan...dah ler dia baru bgn tido mmg fasa perut tengah melapar...haha korang bley tgk sdri aksi dia mkn...





hasilnye...comots.... :p


lepas perut dah kenyang kita sedekah plak ngan ikan2 kat luar tu...punye banyak anak2 ikan best jer bg mkan...tpi ikan kat sini high class punye mkn biskut famous amos dari kl tau...tak mkn mknan ikan tu...haha biskut tu jer yg jmpa dlm beg...lai ponx dah tinggal serdak habuk2 kasar bg jerlah...klu tak berkurun lah dalam handbag saya sblm dibuang...




The Loaf
C9, Perdana Quay Telaga Harbour Park,Pantai Kok, Langkawi Kedah,07000, Langkawi, Kedah04-9594866

Monday, October 22, 2012

Hoddeok [Korean Sweet Pancake]...


pagi2 lai dah share gbr mknan kan...lapar tak korang....lama dah rasanye takder entry masak2 sbb lepas masak malas nak snap gbr...smlm nie ponx dok snap gbr laju sbb dah tak sabar nak mkn...tu yg tissue towel ponx lupa nak alihkan...bila dah simpan kamera baru perasan...dah lah ptg smlm hujan so gelap sket dlm rumah, amik angel yg berlainan sbb ada bayang2 sendiri...kira ini yg debest lah...huhu

hoddeok nie adalah sejenis kuih yg famous kat korea....rasa mmg saya tak pernah tu yang try buat sdri sbb nak tau rasa dia camner...sedap sbb dia ranggup2, garing2 manis2...huhu rupa dah mcm roti canaikan... :p  garang2 byk sangat tengok rancangan korea punye pasallah nie...dari cerita runnging man, kimchi chronicles, rancangan korean street food terus terjebak nak rasa semua mknan tu...nak cari tak tau kat mana so kita cari jerlah resepinye...mana yg mudah bley lah kita buat...yg susah kita skip tepi dulu huhu...

resepi hoddeok nie senang jer buat...dah lah mudah, bahan2 ponx simple jer tau...mkn panas2 mmg sedap...so meh saya share ngan korang resepi hoddeok nie...saya amik dari Maangachi...kat sini klu nak bljr resepi2 korea mmg banyak...siap tunjuk cara masak lai...

Hoddeok

Ingredients:
2 cup Flour
1 cup lukewarm water
2 tsp dry yeast
½ tsp salt
1 tbsp vegetable oil
2 tbsp sugar
1/2 cup brown sugar
2 tbsp chopped walnuts
1 tsp cinnamon powder.

Directions:
1.             Place 1 cup of lukewarm water into a mixing bowl. Add sugar, yeast, salt, vegetable oil, and stir it well.
2.                  Add 2 cups of all purpose flour and mix it with a rice scoop, or by hand.
3.                  Let the dough rise. It should sit with the lid closed at room temperature for 1 hour.
4.                  After an hour the dough will rise to double its size. Knead it to remove the gas bubbles in the dough. Let it rise for another 10-20 minutes.
5.                  to make filling, mix brown sugar, cinnamon powder, and chopped walnuts. Set aside.
6.             Knead the dough again to remove the gas bubbles. Place and spread about ½ cup flour on your cutting board.
7.                  Put the dough on your cutting board and knead it. Make it into a lump, and cut it into 8 equal-sized balls.
8.                 Take 1 dough ball, flatten it, put some filling in the center of the dough, and then seal it to make a ball.
9.                  Repeat this 8 times to make 8 stuffed balls.
*tip: Use some flour from the cutting board to prevent your fingers from sticking to the dough
10.              Heat up your non-stick pan over medium heat and add some vegetable oil.
11.           Place 1 ball on the pan and let it cook for 30 seconds. When the bottom of the dough ball is light golden brown, turn it over and press the dough with a spatula to make a thin and wide circle.
12.            Let it cook about 1 minute until the bottom is golden brown. Turn it over again and turn down the heat very low.
13.            Place the lid on the pan and cook 1 more minute. The brown sugar filling mixture will be melted to syrup.

satu adunan nie boleh hasilkan 8 keping hoddeok yg besar lebay kurang macam CD....saya buat separuh jer adunan nye...smlm kacau2 terus tutup and biarkan, pi naik atas tido petang...bangun tido uli2, gentel2 goreng dah siap bley makan...dlm masa 1/2 jam dah bley makan dah kena mkn panas2 baru best...klu tak suka cinnamon powder tak yah letak ponx takper...klu nak letak kacang lain selain walnut ponx boley...letak byk2 baru best....

dalam 4 keping smlm tu ada satu keping saya letak cheddar cheese + mozzarella cheese...sedap gak eman suka yg ada cheese nie...yg manis2 tu dia tak suka...mydear dua2 ponx suka...siap rebut2 lai pilih gula yg banyak...huhu next time nak buat kena letak gula and walnut lebay...sedap tau makan hoddeok dengan teh o panas lai lah smlm ptg hujan mmmg best...huhu


kalau korang nak lebih faham lagi boleh tengok kat youtube nie lagi mudah faham...

Friday, October 19, 2012

Nando's Buy 2 Free 1...


print voucher nie and bley makan nando's free dengan pembelian 2 hidangan 1/4 chicken...huhu

bley pegi kat FB nando's and print vouchernye....klu ada smart phone korang tunjuk jer melalui mobile senang...

Get the voucher here - http://on.fb.me/T4bj7B

tapi nando's skrg dah mahal dah...dulu set 1/4 chicken + 2 sidelines dr RM14.90 skrg nie dah jadi RM17.90 sekian terima kaseh huhu...selalu mkn nandos 2 org tak smpi RM50...skrg mkn nandos 2 orag dekat RM80....

sekian terima kaseh....

Wednesday, October 17, 2012

Langkawi 2012 ~ Makam Mahsuri....


akhirnya berjaya juga kitaorg jejakkan kaki kat sini...dari musim lalu, ceh musim lah konon...dari tahn lepas pegi tak dpt masuk dlm nie...yg kali nie pegi ponx kali kedua pegi baru dapat masuk...cam biasa setiap kali pegi mamat nie baru lah tertido so kesian lah nak kejutkan dia bgnkna...so berlalu pergilah kami...yg kali nie awal2 lai kitaorg dah ke sini. tak nak melepaskan peluang...


rasa semua dah tau kot pasal mahsuri nie...so kiranye dulu2 kalau ke langkawi makam mahsuri tempat wajib pegi...bkn tgk apa ponx stkt kubur ngan telaga mahsuri jer...skrg nie ke mkm mhsuri mmg dah berlainan dah...cumanye skrg nie pengurusan dan penyelenggaran tu dah teruklah...derang kejaa nak cari duit and untung jer...mana taknye masuk2 jer dah dihidangkan dengan kedai2 souvenir yg jual barang yg takder kaitan...



sampai ke dalam2 ponx kejanye buat duit jer...kawasan sekitar dah tak berapa nak terjaga dah...kat area telaga mahsuri tu semak samun jer...klu di buang semak samun kat area pagar tu bley nmpk keindahan sawah padi menghijau....rumah2 kayu yg ada ponx mcm menunggu masa jer...ada sesetengah rumah tu bwhnye penuh dgn barang2 yg dah tak berguna lai...hermmm



rumah nielah salah satu rumah asal yg masih setia di sini dari dulu lai...kitaorg tak masuk ponx kat dlm nie sbb ramai plak org nak naik atas nie...sat lai naik ramai2 runtuh plak sia2 jer kan...huhu fasility tak dinafikan semua ada, cuma adalah kekurangan di sana, sini juga...


saya tak tau apa khasiat air dari telaga mahsuri nie tapi siap ada jual sebotol RM2 tau...saya just amik syarat jer cedok air tu lepas tu cuci2 tangan dah...huhu susah pyh jugaklah nak ceduk air dlm telaga mahsuri nie...



sepatutnya kwsn nielah yg perlu dipelihara sbb makam mahsuri nie adalah salah satu dari sejarah famousnya langkawi...harap2 adalah yg amik tindakan...YB Langkawi ponx ada juga suarakan dlm dewan rakyat tp saya rasa pihak pengurusan perlu memainkan peranan penting, bkn kerajaan...kerajaan hanya perlu selalu pantau dan salurkan sumber kewangan jer....


cehhh bebel nmpk...haha yerlah tak puas hati tu kot...tak seperti apa yg diharapkan...pembinaan menda2 yg tak sepatutnye mcm sangkar burung kat atas nie merosakkan suasana makam nie...makam mahsuri nie dah jadi tenggelam....tp takperlah nak wat camner kan plan derang kita pilih jerlah...klu suka pegi, klu tak suka tak yah gi...tp klu utk 1st timer better pegilah...nnti bila org tanya ada pegi makam mahsuri so bleylah jwb yes...huhu


tapi okeylah ada juga hiburan untuk eman yg bosan...budak kecik kan manalah pandai lai menghayati....dah lah panas waktu nie...so sangkar burung nie menghiburkan dia...tu yang muka ada senyum...klu tak senyum menegak jer...huhu

Be My Baby ~ Wonder Girls [Berbaju Kurung Tuuu]...


dah lah suka lagu be my baby nie...sekali tgk wonder girls pki baju kurung comel plak rasa derang nie...


owh sapa lah yg bg idea kat derang nie tp serius cute..hehe tak nmpk kekok sangat cuma klu korang perasan ada sorg tu yg pki baju ijau dia nmpk kekok sket....bila nak ala2 kangkang sket nnti dia tarik baju dia...lepas tu org lain pki heels tp dia pki snickers jer klu tak silap saya...


apa2 ponx enjoylah tengok... :p

 
Design with love by Jiji for Zamimie