Friday, November 30, 2012

Sabah Trip 2012 ~ Seafood Galore..

biasalah klu ke sabah sure tak lepaskan peluang utk rasa kesegaranya dan kemurahan seafoodnya of course...kitaorg ponx tak ketinggalan juga...wpun mydear tak mkn sgt seafood tp saya beruntung member mydear mkn seafood...so bley lah share2 mkn sekali dengan dia kan...huhu

1st day smpi tu nak cari seafood dekat2 pasar filipine...tp biasalah baru smpi2kan teraba2 nak cari tempat...wpun mydear penah ke sini, dia tak tau tempat yg nak dituju tu...yg dia tau satu restaurant life seafood...klu life harap maklum lah harga...sbb last 3-4 years masa dia kat sini derang mkn kat tempat yg sama total adalah RM1k...haha brp org mkn saya tak taulah kan...tp rasa mcm dlm 3-4 org jer...tp redah jerlah sbb hari ponx hujan...klu mkn kat area2 pasar filipine tu sure tak selesa...


ada mcm jenis klu nak mmg semua jenis hiduplah...klu tak nak yg hidup2 nie dia ada juga yg biasa2 punye yg nie saya rasa yg dah mati lah, fozen senang kata...and harga lebay murahlah sket dari yang nie...rasa sedap jer manis tetap ada...mgkn tak mati berhari2 lai...tp korg kena rajin tanya harga jgn bantai jer amik tu amik nie...klu masa kitaorg pegi aritu mmg tanyalah harga brp setiap 100 gram lepas ckp nak yg kecik jer sbb mkn berdua jer...so mcm udang and ikan tu dia bg 500grm...order tak byk ponx...sket2 jer.. 

eman seronoklah kat sini sbb dia excited tgk semua menda2 nie hidup lai kot...huhu sekali nampak lobster yg besar ngan sesungut tu semua terus dia ckp "eee raksaksa" boley...terlebay tgk ultraman mcm nielah...buruk sket jer panggil raksaksa...huhu cer korg tgk kerang kat bwh nie besar penumbuk eman kot...haha saya nak amik ponx tak lalu...1 takut nak mkn, kedua sbb klu besar2 mcm nie sure liat sket...


gbr tuan blog kena letak sbb nie blog dia...haha sajer lah utk kenang2an huhu


korg tgklah punye luas kawsan akuarium dia...mcm2 jenis hidupan air ada...pilih jer korg nak apa...mantis prawn yg besar ponx ada...yg tu kitaorg tak amik sbb mahal kot...dia ckp klu amik 2 ekor harga lebay kurang 300 - 400...takperlah sekian terima kasih jer...huhu tp ada org ckp mantis prawn nie rasa lebay kurang lobster jer...ikut2 lobster ponx lebay kurang lah rasa dia mcm udang kot...huhu


tema baju nak kena sama ngan alas kerusi baru ada feel nak mkn...haha see org blkg saya tu bkn main semangat korek gigi...huhu eman posing peace mmg tak tinggal...byk mknan sedap dia tetap dengan telur juga...haha



meh tgk apa yg kitaorg order...


ayam adalah khas utk org tak berapa fan ngan seafood and pndg seafood sblh mata jer...ayam klu nak mkn ada 5 jenis cara masakkan klu tak silap saya...tp saiz 1/2 ekor atau 1 ekor...takder maknanye nak minta 1-2 org mkn, itu jer saiz yg ada..huhu


korg tgk atas nie...adalah 1/2kg udang...punye byk 1/2kg...tak taulah dia salah timbang ker apa...tp giler punye byk tak larat saya nak abiskan...tp sayang punye psl saya mkn smpi habis...sedap ponx sedap...serdak tu garing and halus jer...mcm manalah derang masak saya tak taulah...owh klu nak tau harga udang diatas nie adalah RM45...huhu murahkan...udang agar besar...dua kali ganda jari saya tau...

saya lupa nak snap lai satu lauk...ikan kerapu merah stim with soy sauce jer...ikan nie agak mahal sket 1/2 kilo RM90 huhu...tp ikan dia masak mcm tu ponx sedap giler kot, manis...mkn ikan tu rasa mcm mkn telur separuh masak...berlemak and manis ikan tu...perghh nasib baik lupa nak snap gbr klu tak terliur jerlah kejanye...so total mkn mlm tu butter prawn, kerapu merah stim, ayam, sayur, nasi, air teh cina and durian sebiji RM200 lebay2 sket...huuu murah jugaklah kiranye klu nak ikutkan ngan portion yg byk, serta seafood yg fresh tu...thanks mydear sbb banjer...huhu

mlm kedua mkn seafood juga...sbbkan cuaca elok jer, tak ujan...so kitaorg jln jer blkg hotel mkn dekat gerai2 tepi laut sebelah pasar besar tu...eloklah dekat jer dh smpi...kat sini survey2 juga harga sblm mkn...msk tengah sket dptlah harga murah sket...dia bley jer masak wpun kita amik sket2...huhu


mlm tu kitaorg mkn agak byk sket...amik ikan, udang, sotong and mantis prawn nie...lepas tu gedik nak try rumpai laut...so amiklah set dia...ckp ngan kakak tu nak sket jer kak...sekali punye byklah dia kasi...set dlm tu ada 2 jenis rumpai laut...yg mcm biji2 telur ikan tu tak masak ponx...dia ckp just cuci2 jer rasa dia mula2 okey tp bila bulat2 tu dah pecah dia ada rasa pelik2 sket cam kelat2 gitew...huhu last2 saya cuma mkn mangga and rumpai laut yg jenis satu lai tu jer...


kali nie amik udang yg jenis besar2 tu...tak mampu nk amik tiger prawn masa mlm sblmnye kali nie kita amik...tp bkn tiger prawn ponx...udang biasalah tp jenis besar2 tu...yg nie dia kira seekor RM8 klu tak silap saya...tp tips jgn amik yg besar2 sgt sbb liat...amik jer yg sedang2 saiz dia...lai satu sotong grg tepung lupa nak amik pic...sbb smpi lmbt sgt...

akhirnya tercapai hajat member mydear nak mkn mantis prawn...yg nie murah jer sbb dia kira 100grm RM4 jer...so dua ekor dlm 200 grm so RM8 jerlah...saya mula2 tak mo, tp sbb kakak penjual tu provoke ckp sedap nie, rasa mcm lobster lah...terus teracun and bersetuju...huhu amik jugaklh...mgknlah betul rasa lobster...sbb dia rasa udang tp isi tebal punye...tp kulit jer yg tebal, isi takderlah byk mana...spesis lobster lah tu, sepupu lobster mungkin... :p


kitarog mkn seafood, see budak berdua nie mkn apa...fastf ood yaw, kfc and burger king haha...total mkn mlm tu RM67 klu tak silap saya...ngan air 3, nasi putih 2, butter prawn, mantis prawn, sotong grg tepung, ikan sweet sour and rumpai laut...murah tak?

hari ke-3 saya mkn seafood juga...kali nie kitaorg mkn kat pantai tanjung aru...gi gerai yg plg hujung sekali mengadap laut...mmg saya takder amik gbr sbb 1st kepala cam tingtong2 pening, lepas tu gerai tu plak hazab tgu...lambat mcm siput vavi taw, dah lah lmbt mknan tak sedap langsung...masa amik order sket punye laju, sekali mknan nak smpi punyelah lmbt...sorg2 meja sblh kitaorg mengamuk, ada yg blah mcm tu jer...saya ponx naik hangin jadinye...dah lah tak bley order mknan dari kedai lai...kena kedai dia jer wpun gerai2 kat situ mcm food court jer...

bila smpi2 jer mknan mmg hampeh lah rasa...kitaorg amik ketam seekor taw...masa timbang amik ketam tu mmg hidup mengeletik2 kakinya...tp bila dah msk and saya mkn rasa mcm ketam dah lama...saya suspect mcm dia letak ketam yg dah lama, and bkn yg fresh tu...yg fresh tu mgkn tuk display jer...bila nak masak amik yg lain...bila dah masak and potong kita ponx tak tau rupanye kan...huhu 

hari ke-4 tidak lai seafood sbb mydear dah sound dha...wpun dia tak mkn ponx :p...so kitaorg mkn pizza hut jer mlm tu...bg semua org puas hati and kenyang dan suka hati...huhu

Thursday, November 29, 2012

Sabah Trip 2012 ~ Hyatt Regency Kinabalu...

cuti 5 hari mengekor mydear pi keja kat kota kinabalu sabah....bila lai nak pegikan so mengekor jerlah kitaorg kerjanye...sepatutnya ke sana 8 hari tp, mydear ada miting penting kat kl so disingkatkan lai perjalananye...kitaorg pi hari rabu naik AA...erm ingat dapat naik MAS ker, tp since agent dah beli berserah jerlah...tak merasa lah nak naik MAS...huhu

perjalanan 2 jam 30 minit agak berdebar2 juga...sbb 1st time bwk eman naik flight yg lama...selama nie pi langkawi jer 1 jam so takder hal sgt...mamat nie cepat borink so kang ada jer permintaan pelik...tp alhamdulilah semuanye oke...huhu yg penting bg mkn kenyang2, bg susu tido lah dia...hehe

flight tghari so mknan kena order...order online 2 jer set mknan...tp mana cukup sbb eman mkn bykkan...so terpaksalah kitaorg order lai satu set...set peringatan kepada diri sdri next time kena order sorg satu yer...huhu chatime ponx kitaorg amik juga... :p busukkan, cam tak bley beli atas darat, nak gak minum atas udara...huhu

kitaorg dok kat hyatt regency kinabalu...bgs hotel nie sbb dekat dengan segala2 tempat...depan hotel seberang jln ada kfc and burger king...wisma merdeka sebelah jer hotel klu jerit ponx org kat situ dengar...seberang jln blkg hotel, jln depan sket pasar filipine...mlm2 bley mkn seafood kat sana...segala2nye mudah...



hotel nie new refurbish suka sangat...bilik air dengan bilik tidur pintu bley slide2...klu tolak pintu tu semua jadi mcm bilik air tak berpintu, bley nampak katil semua lah...tp yg tak beshnye bila kitaorg tak der bathtub...huhu tp takder ponx eman layan jer mandi dlm bilik air lama2...huhu


klu ke pasar filipine akan nmpk mercu tanda kat KK nie...ikan layaran, kat roundabout kat situlah hotelnya...dekat ngan suria sabah mall...ada butik coach lai kat situ...semua walking distance jer...tempat saya bermain jer ngan eman...huhu tp yg jadi masalahnye eman nielah...duk bilik boring, nak jln2...dah jln kerjanye nak dukung...ckp sakit perutlah, penatlah...pdhal jln tak smpi 5 minit pun lai...itu semua alasan nak suh saya dukung lah tu...klu bwk stroller leceh plak sbb nnti saya sorg2 nak handle...nak seberang jln, nak naik tangga, nak lompat divider...huhu


mcm semua org sedia maklum watu kat sabah pukul 6 dia dah mcm kul 7 mlm lebay dah kat semenanjung...sampai saya ponx terikut sama dengan suasana, bkn waktu...huhu mlm by 10 saya dah ngantuk dah...derang layan movie smpi kul 12 saya tido dah...huhu siang ponx sama...kul 6 dah terangkan so saya dah bgn mmg tak bley tido blk dah...terkebil2 mata...lepas tu rasa masa tu lambat jer berlalu...huhu


kat sabah nie mknan bg saya takder masalah cumanye taste tu mmg tak samalah dengan kita kat semenanjung...klu ada org tak bley terima mmg susah...even dia punye kfc ponx rasa lain...tak taulah klu tekak saya...sbb kitaorg mkn kfc kat 2 tempat berlainan...mmg different sket ngan semenanjung...

okey nnti kita sambung lai lah...tp tak byk menda ponx nak citer...sbb kita bkn pegi cuti2 malaysia, kita ikut org gi keja harap maklum...nak gerak sdri tak berapa nak berani sgt...so apa2 ponx kena tgu mydear...klu jejln ponx area dekat2 jerlah..tp pi mall borink kot, kat kl ponx byk shopping mall...huhu

Wednesday, November 28, 2012

Retainer After Braces...

dah masuk dua bulan dah pki retainer barulah sebuk terkedek2 nak citer...gara2 takder kat reader nak transfer pic tu yg jadi terdelay lama tu...hp baru nie leceh tak bley nak direct transfer mcm iphone dulu...tp okeylah janji ada phone bley sms and bley call kira bersyukurlah kan...tp hp baru saya suka sbb bley transfer lagu direct dlm phone...so bley suka2 hati and senang2 hati nak tukar2 ringtone ngan sms tone lagu apa ponx...huhu

berbalik citer pasal retainer nie saya kena pki untuk tempoh lagi 10 bln plg pjg lah nie...plg singkat adalah 6 bln...huhu akan ada 2 kali lai appointment, next month and another 6 month plak lepas tu...so far gigi saya oke jer, cuma a bit yellowish kesan dari pki braces yg lama...nak kena cari alternatif nak putihkan gigi lah gamaknye...nak wat teeth whitening mcm lieyalatif nie agak berkira sket [kedekut sbnrnye huhu]...takper kita guna cara yg murah and mudah jerlah...huhu


masa pi amik retainer mcm dekat atas nie nurse tu bg segedebuk kat saya...sedikit bodoh sombong saya tak tanya kat nurse tu..saya dengar jer apa dia ckp...dia ckp cara penjagaan, mcm mana nak cuci...jgn minum atau rendam guna air panas sbb mudah rosak...lepas tu jgn letak merata2 sbb nnti mudah pecah...jgn letak dlm tisu sbb nnti kita tak perasan and keromot tisu...selalu terjadi mcm nie...saya blur2 lai waktu nie...tgk ngan sample gigi saya tu dok fikir bila nak bg retainernye...terus dia suggest beli bekas simpan RM8, mcm gbr bwh nie...pilih kaler yg striking supaya senang nmpk...


okey dah settle urusan saya yg bodoh sombong nie ponx babai2 nurse tu amik brg2 atas nie turun masuk dlm kereta belek2...barulah saya tau mcm kat bwh nie rupanye retainer tu...dia tersarung elok kat gigi sample tu so tak berapa perasan...dia mcm vacuum mmg betul2 bentuk gigi...huhu balik opis terus sarung...agak sakit sket sbb dekat 2 minggu lebay gigi saya lepas bebas tak terkurung...so derang dah ada gerak2 sket...


saya dok bygkan retainer hawley yg ada sebaris besi tu...huhu yg nie mcm invisalign braces, mula2 pki agak sukar nak bercakap...kecederaan lebay parah lah, saya hampir kena ulser yg pjg sbb retainer tu tak potong betul2 tepi dia, sbb saya amik tak jmpa dentist kan so dia tak bley nak potong...lepas tu dh jmpa dentist suh lah potong sket sana sini...so barulah selesa nak pki and bercakap...huhu

klu pki nie org tak berapa perasan ponx saya pki...klu pki nie ponx bgs tuk kurus nie sbb tiap kali nak mkn kena buka, kena cuci and pki semula...so maknanye kena berulang alik ke toilet agak leceh...jadinye saya akan mkn time mkn jerlah, kudap2an mmg takder...hanya minum air masak jer byk2 utk bg kenyang and utk elakkan ulser...

cara saya jaga retainer nie senang jer

  1. kena make sure time buka kena bersihkan and letak dlm bekas...jgn letak sepah2 sbb dia clear so org tak nmpk nnti...bekas dia kena sentiasa and selalu bawak...
  2. klu kat rumah saya buka and rendam dlm cawan ada air...so time nak cuci nnti senang sbb kita ponx nmpk dekat dlm bilik air...
  3. saya gunakan polident denture cleanser utk cuci.. rendam dengan polident tu dalam 3-5 minit lepas tu amik berus gigi lembut [saya guna berus gigi eman] and berus sket2 bhgn dlm...sbb hgn dlm tu yg susah sket nak bersihkan sbb dia berlekuk2...tp jgn gosok kuat lembut2 jer bersihkan sbb taknak bg dia calar...
dah tu jer cara saya jaga retainer saya...senang sgt...apa2 ponx kena make sure kena pki selalu retainer supaya gigi tak kembali kepada kedudukan yg lama...membazir byr beribu2 kalau begitu...huhu

Tuesday, November 27, 2012

Avengers Eaman Birthday Bash...



cerita hari nie gbr byk lah yer...tp ini apa yg ada dlm tangan saya...so tunjuk jerlah mana yg ada...takderlah proper mana gbrnye sbb masing2 bkn photographer...kali nie mydear bercadang wat besar2an sket besday eman...sblm2 nie kitaorg just beli cake and celebrate sdri...since dia dah 3 thn and dah pndilah kan menghargai and enjoy so kita wat besday party utk dia...tp idaklah tiap2 thn cam nie...kira klu sekali seumur hidup kira bersyukurlh hai anak...sbb mama and baba dulu tak merasa ponx...and ada lai org yg tak mampu...



planing mmg dah lama dah...since dia 2 thn...so plan konon nak wat dekat kfc lah, mcd lah...tp satu hari masa saya ajak mydear ke critterlands nie, dia yg punya cadangan, dia yg tanya dekat org critterlands ttg pakej, and dia jugaklah yg kuarkan duit...huhu thanks baba...


temanya adalah avengers...since eman minat sgt dgn semua character dlm citer nie...so mydear cdgkan buat tema nielah...saya takderlah bersiap beria2 sangat ponx takder candy buffet, takder goodies, and lain2 yg ramai org buat skrg nie...since kitaorg dah amik pakej siap makanan so kita tambah sket2 jerlah...



yang bersungguh2 sket saya buat backdrop nielah...mula2 tak terfikir ponx nak buat, sbb buat2 simple jerkan...tp mydear suh saya yg settlekan, google punye google, yerlah nak tempah tak mampu [kedekut punye psl] so buatlah cam yg kat atas nie...jadi lah jugakan...kos ponx murah jer...huhu

cake avengers nie my SIL yang buat...saya bg contoh gbr and dia tiru sebijik2...mmg menjadilah sebijik2...klu korg google image 'avengers cake' akan kuar gbr cake mcm nie...mula just tanya klu2 ada member2 dia yg boley buat, dia plak dok ingat saya nak wat cake yg 3D tu, mmg ada kwn dia boley buat...tp bila saya bg gbr dia ckp dia bley buat, thanks kak yana setelah sekian lama tak turun dapur membaking kerana eaman dia turun juga...huhu

cake adalah sedap giler hokey...saya bwk balik sebulatan yg tengah tu jer...konon nak bwk ke opis, sbb lepas tu kan kitaorg takder kat umah 5 hari, dari berkulat dlm peti baik bwk pi opis jamu kawan2...tapi mydear tak kasi hokey sbb dia nak mkn..chocolate fudge cake layer with chocolate blueberry mousse...mkn sejuk2 lai sedap...nyum2

cupcake nie ponx dia yg bwk...ada 3 perisa satu ponx saya tak sempat rasa...huhu topper tu adalah edible image dari icing sheet...yg tu saya yg buat, agak comot sket ada kesan tepung...huhu 1st time buat so agak bercelaru sket...ngeh2



 besday boy adalah org plg tak sabar sekali nak potong cake...masa dari rumah lai dia dah tengok cake tu so excited lah...nak main ponx tak tenteram, kejap2 dtg tengok cake, kejap2 dtg...so masa kitaorg tgh prepare meja nak potong cake dia dah setia duduk disitu dah...bila org nak snap gbr dia dengan sportingnya bg pose peace dia tulah huhu...bila org dah nyanyi semakin sengih smpi ke telinga lai yer...huhu tp bila dah settle dialah main tak hingat dunia...




tetamu saya takder lah ajak ramai mana...lebih lepada ajak sedara mara and teman2 rapat saya jer...klu nak ajak lagi ramai rasa saya tak muat kot dalam critterlands tu...party area dia ponx takderlah besar mana...tp saya suka sbb kwsn nie tak terlalu ramai org dtg so kita tak kacau org, and org ponx tak kacau kita...kira mcm kita sewa satu tempat nie utk event kita jer...huhu




pakej yg kitaorg amik tu dia ada sediakan dua games...derang yg akan handle, kita kena sediakan hadiah lah...tp harap maklum nak kumpulkan budak2 mcm nie bkn senang, sbb derang sebuk main kan...tp berjaya lah juga...games cam biasa musical chair and cari bola sapa plg banyak...mydear plak ada arrange permainan utk org dewasa supaya derang tak bosan melangut....and seronok gaklah tengok, sbb soalan treasure hunt yg susah and tricky...haha tp setelah diberi hint2 barulah derang bley jwb...


okeylah itu jer nak citer...utk semua thanks dari kami sekeluarga...


 p/s: jgn tanya kenapa mydear punye baju lain sbb dia sebuk nak jadi ironman..sbb ironman kaya katanye..kitaorg plak selesa memilih captain america...huhu sbb handsome [itu kata mama]...eman plak tak kisah ponx so dia pki jer mana yg di recognize... :)


Monday, November 19, 2012

Teaser Eaman Birthday Bash...


salam semua...rindu tak kat saya...tataplah gbr diatas yer muka saya dah semakin menembam...muka smkin bulat tapi berat maintain jer...hai lah mkn takderlah semangat mana ponx..mcm biasa jer makannye...huhu lamanye dah tak berblogging, bkn taknak tp ada jer kekangan...hari nie ponx terbatas sbnrnya masa nak berblog sbb PC diserang virus...dah puas dah bdk IT buat mcm2 cara tetap juga vairus tak nak pegi2...biasalah virus mmg sukar dipulihkan...akibatnye pegerakkan PC saya jadi slow...mana taknye tiap kali nak buka apa2 jer karspersky sebuk nak scan...nak buka words ponx lombab...

hailah kawan2 bersabarlah yer...jgn lupakan blog nie byk menda saya nak cerita sbnrnye...byk dah cerita dah tak valid nak citer kat sini sbb dah rasa cerita dah basi...rabu nie plak saya akan terbang naik 'api ar bom' (kapal terbang kata eman)...so tertangguh lah lai cerita2 saya...harap2 by next week pc saya akan kembali pulih...nak wat keja ponx seronok, tak stress nak buka satu2 apps...nak berblogging ponx laju..

sabar yer kawan2...jgn lupakan daku!!!!!

Thursday, November 8, 2012

Baby Hamper...


Hamper baby utk officemate saya...tah mcm2 mana lah amik gbr tu semua tak menjadi...yg nie jer yg elok sket...sbbnye kan weekend ari tu hujan spjg hari so cuaca suram muram amik dlm bilik nie terang sket tp port yg sesuai takder bley lah janji ada gbr dlm simpanan utk rujukan...huhu


ini brg2 yg ada didalam...kitaorg share duit ramai2...mula2 derang nak suh wat diapers cake, namun memandangkan brg2 kat umah dah takder dan saya mls plak nak pi beli barang...klu beli online lmbt plak dptnye...lepas tu mulalah call brg nie takder, barang tu takder...lepas tu siap suggest bley tak saya gantikan dgn yg nie, yg tu...masalahnye klu ada lebihan duit dia tak pulangkan, klu hrga terlebay kena byr plak...lecehkan cam tu...

so saya bg idea ckp kita buatlah hamper biasa jer beli barang2 selain dari brg2 yg org selalu bg..org kan selalu bg set baju...so kita tukar ker mainan lah, klu tak guna skrg bley disimpan utk masa akan dtg kan...so balik fikir camner nak wat hamper nie, cari bakul yg cantik sket either terlalu mahal atau tak menepati citarasa...bila nmpk bakul plastik nie terus tanpa berfikir pjg amik jer....dah berlegar2 dlm fikiran camner saya nak buat...huhu so itulah hasilnye...kepada mami jujue harap baby Qaiser Ilman suka yer... :)

Wednesday, November 7, 2012

Japchee ~ Korean Food...


tenggelam timbul, tengelam timbul entry kat blog nie...huhu punyerlah pemalash lipash kan...byk menda2 lain nak wat so nak perah otak cari idea menulis tu jadi malas...lai ponx skrg nie dlm proses buat sesuatu so itu yg agak bz, agak pemalas and agak penat...huhu

so hari nie nak share ngan korang resepi korea lai...skrg nie saya dah tersampuk ngan mknan korea...asik2 google resepi korea, tgk rancangan kimchi chronicles bisa membuatkan air liur menitik2 tau tak huhu...tu yg gigih mencari resepi...spt biasa mknan korea resepinye mudah sahaja...mai kita tgk recipe japchee nie...

Japchee

Ingredients:
Glass Noodles
Slice beef
bayam
cendawan shitake
capsicum
carrot
onion
omelette
kicap cair
minyak bijan
gula  
bijan

cara-cara:
  1. rebus glass noodles smpi jernih, lebih kurang 8-10 minit...klu nak tau dah masak atau blm kita kena amik satu and rasa...bila dah menepati piawaian baru angkat toaskan dan gaul dengan minyak bijan dan kicap cair. ketepikan.
  2. perap daging yg di slice nipis dengan kicap cair, minyak bijan, sedikit gula dan black pepper. ketepikan.
  3. potong carrot dan capsicum ngan potongan julienne. shitake mushroom klu pki yg kering rendam lebay kurang sejam, cuci, dan perah air dia baru slice kan...
  4. celur bayam dlm air panas, angkat dan toskan..perah lebihan2 air...potong ikut suka nak kasar2 atau halus2...sautee carrot, capsicum dan shitake mushroom ngan sedikit minyak, perasakan dengan black pepper dan kicap cair. angkat dan ketepikan...[yg nie kalau rajin korang buat satu2 and asing2...klu malas korang leburkan jer semua..huhu]
  5. tumis bwg besar and masukkan daging yg diperap tadi grg smpi masak. angkat dan ketepikan.
  6. dalam mangkuk yg besar campurkan kesemua bahan yg telah direbus dan di sautee, [glass noodle, daging, sayur bayam, cendawan, capsicum and carrot]. gaul sebati dan masukkan kicap cair and minyak bijan ikut suka...klu rasa tawar lai tmbh lai kicap cair..jgn gunakan garam yer, guna kicap cair jer cukup..
  7. bila dah ngam rasa dia hidangkan dan tabur omelette yg diracik halus dan taburkan dengan bijan yg telah disangai...enak dimkn dengan kimchi...huhu
inilah resepinya mudah sahaja...tp ini kira dah version saya lah nie...klu nak lagi korea and ada sukatan korg google jer sure jmpa...saya suka web maangchi sbb byk resepi korea kat situ... sukatan saya mcm biasa ikut suka..klu korg suka daging lebay letak lebay, klu suka sayur lebay letak lebay...klu glass noodle tu agak2 sbb bila dah masak dia akan jadi berganda byknye huhu pengalaman kat saya tgk cam sket...sekali bila dah masak hamik ko dapat 2 pinggan hidang tu...

glass noodle nie saya beli kat jusco harga klu tak silap saya RM13, tesco ponx ada juga jual...camnielah lebay kurang...saya beli jenama lain..tp isi dalam cam nielah kaler cam kelabu2 sket...glass noodle dgn nama lain adalah sweet potato noodles, klu korea dipanggil dangmyeon, λ‹Ήλ©΄...


kalau kicap cair plak saya cadangkan pki kicap cair yg berkualiti sket...sbb rasa mmg ada beza...saya beli kicap cair jenama tamin...rasa masin jer...lepas tu saya beli jenama knife punye..mahal sket jer tp botol besar...rasa dia ponx ada sedikit manis campur masin2...sedaplah



okeylah selamat mencuba yer kawan2...selain mengenyangkan japchee nie adalah menyihatkan tau... :)

Monday, November 5, 2012

Brainy Bunch Islamic Montessori & Dilema....


semalam pi open day BBIM dekat Putra Mahkota punya branch...mmg sejak2 nie ada jer survey2 tadika area rumah utk hantar eman...selain tadika2 biasa ada juga smart reader, q-dees, krista....so secara kebetulan BBIM nie baru jer buka and ada buat open day so ajak mydear and dia setuju pegi...bwk eman sekali...dia sukalah sbb ada mcm playground kat sana...

BBIM nie baru lai and derang takder student lai...brg2 ponx tak complete lai and class start early Jan...so dengar penerangan semua cam okeylah...saya mula2 ingat nak amik yg regular class jer...class dari 8.30 pagi smpi 12.30...lepas tu blk lah umah bbysitter...tp mydear tetiba ckp suh amik full day program dari 8.00 pagi smpi 6.30 ptg....sbb bila kira2 balik yuran plus bbysitter sama jer...



mydear fikir biarlah eman dok kat BBIM nie dari pagi smpi petang...tak yah transfer2 g umah bbysitter...sbbnye dia risau anak dia tak pndi nak naik van nnti...hehe yerlah kecik lai kan eman....

yang menjadi dilemanye adalah eman 11hb Nov nie baru nak masuk 3 thn...klu ikut tahun, tahun depan 2013 dia dah umur 4 thn...so dia akan masuk pogram utk 4-6 years punye program...biasalah budak lahir hujung thn lmbt lah sket...masa dia lahir bdk yg lahir bln jan dah berjaln dah kot...huhu dia still lai berdiaper, blum diaper less lai...so risau disitu kami...bila tanya auntie2 kat situ derang ckp takper derang akan toilet train eman...

tp biasalahkan mak ayah mana tak risau....risau boley ker eman pagi2 bgn nak g sekolah...skrg still lai minum susu botol...kang tetiba dlm kelas dia nangis2 nak susu, leceh lah juga...ckp mmg still tak fluent lai, masih ada perkataan hujung yg sesetngh org bley paham...boleh ker dia campur dengan bdk2 lain yg lebay dewasa sket dari dia....

mydear mula2 cam setuju...bila saya ckp nak fikir dulu dia tanya nak fikir apa lai...program nie bgs sbb mydear suka cara pembelajaran dia, pendekatan Islamic dia...sbb kat kwsn rumah kitaorg tak byk tadika cam nie....tp lama2 mydear plak cair hatinya bila tgk eman...it's not about the fees lah, wpun a bit expensive byran bulanan tp sbb dia kesiankan eman, mydear asik ckp kesian lah plak klu nak atr dia g sekolah...haha dah berjangkit sindrom kesian dari saya...tp bila fikir umur mengikut thn mmg dah layak ke sekolah, biar dia belajar sket, biar dia berdikari, biar dia bercampur dengan ramai org....takderlah asik ngan ipad, iphone jer...at least learn something lah kat sekolah...

owh dilemanye...huhu apa pendapat korang as a parents jika situasinye adalah seperti saya...

 
Design with love by Jiji for Zamimie