Thursday, January 31, 2013

Gedik Santai...

sementara tunggu chatime yg kami order siap gedik2 dulu amik gbr..biasalah kitaorg kan duta chatime lantik sdri huhu....mydear ngan eman layankan jer mama dia yg sedikit sengal...huhu tempat dah cantik cuma snap pki ipad jer...klu guna camera lai cantik kot...huhu yg nie dengan lampu oren2 sket so tak brp nak cantik sgt...





takperlah next time pegi boley snap lai...so kena beringat untuk bawak camera lah klu mcm tu...klu stkt nak letak kat instagram lepas lah klu mcm nie...hehe

Wednesday, January 30, 2013

Mengeteh di Solaris Perdana...


otw balik rumah lepas tol sg besi dekat area upm serdang ada petrol pum petronas yg baru...kat situ dipanggil solaris perdana, ada tempat2 mkn...takderlah byk sgt stkt ada starbucks, kfc, subway, kedai mamak satu,  hot & go, daily fresh dan chatime...kalu balik keja tu malas nak masak bleylah singgah tapau ker or makan smbil chill kat sana...bley masuk dari dua arah tempat nie...klu dari serdang ponx bley pegi juga...



so kitaorg kan hantu chatime, sbb ada chatime kat situ ayohlah kita melepak2 and minum2...serius kitaorg mmg hantu chatime, mydear lai lah hantu kuasa dua, bkn stkt chatime jer klu jmpa each a cup ker, coolblog ke sure beli...kiranye mydear hantu pearl tea kot huhu....tiap2 minggu mesti nak minum sekali...sekali tu wajib...sbb kalau jumaat mlm sabtu sure kitaorg akan ke shaftsbury square kat cyber semata2 nak minum chatime...hehe gigih tak... :p ater kat alamanda takder...yg ada coolblog jer...


alang2 dah singgah beli lah sekali menda2 lain smbil lepak2...beli eksrem satu ngan waffle smntra nak tgu order kat chatime siap...ramai kot org beli, dah lah tiap2 sorag bkn beli satu dua cawan tapi ada tu bercawan2 smpi lebay dari RM50 dia beli...


kali nie try order menda lain plak sbb dah jemu asik beli menda yg sama...saya amik horlicks milk tea with grass jelly and strawberry puding milk tea...dok terliur tengok horlicks so trylah...ermm tp bg saya tak best sangatlah sbbnye rasa horlicks tak kuat, rasa susu jer lebay...lepas tu sbb saya letak grass jelly so dia dah overpower rasa horlicks tu...strawberry puding plak punye manis ya ampun...masam plak tu...terus putus selera mydear haha....



Tuesday, January 29, 2013

Gara-gara KFC Golden Wrap...


gara-gara kfc golden wrap nie semua org terjah kfc utk mendapatkannya...smpi sekarang nie saya belum lai berjaya mendapatkanya...yerlah setiap kali pergi kfc punye ramai org beratur...kdg2 bila rajin beratur lah sekali...dtg malas berlalu pergilah kami mencari makanan lain...tapi bila rajin, beratur bila smpi and nak order dia cakap kena tgu 1/2 jam...hadoi punyerlah lama...klu 15 minit boleh tahan lagi nak tunggu, ini dengan eman yang aktif and kalau dia dah lapar mana sabar nak menunggu....

so kesimpulannya kalau korang rasa-rasa nak makan kena cari kfc yang tak berapa nak ramai orang...atau ponx korang kenalah datang kfc awal2...seawal kul 11.00 pagi eloklah brunch sekali [breakfast + lunch] sekali...huhu kitaorg plak nak tunggu sampai orang dah tak beria2 nak cari golden wrap nie...huhu

ada sapa2 ker yang dah makan...meh lah share ngan saya sedap ke tak ek...

Tuesday, January 22, 2013

Watch Running Man with Dailymotion


sekarang nie mmg dok giler2 tengok citer running man...kat opis mmg tak bley tgk satu sbb takder masa, satu lai sbb internet kat opis selow melow..klu tengok kat youtube tak banyak sbbnye biasalah due to copyright SBS cepat jer blocked huhu...

nak tgu kat oneHD [channel 393] tu amatlah tidak kesabaran...nak tgu seminggu habis tu sket punye lamalah...kdg2 time nak tengok tu eman nak tgk citer lain...and selalu jumaat mmg kitaorg kuar punye lah lepas keja so mmg tak sempat nak tengok...lepas tu ada plak marathon running man tengah2 mlm smpi 3 episod...so dlm seminggu ada 4 episod nak kena tgk mmg tak terhabis2...tu yg latest2 punye episode bila betul2 free baru dpt tengok...

klu dekat kshownow dia akan bg link utk download and kebanyakkannya mmg dari dailymotion...so sejak dari tulah saya tengok kat sini...takderlah kerap sgt tp kat rumah bila2 boring tu layanlah...cuma saya malas nak download, bila kat umah ada unifi senanglah nak tengok sbb laju jer...

cuma yg jadi masalahnye kat umah saya akan tengok dengan ipad jer...klu nak on laptop mmg malaslah sbb nnti ada yg kacau...huhu klu nak guna ipad kene berebut dengan eman...selalu mmg saya lah kalah...layanlah tengok tv...kdg2 malas juga sbb eman selain konker ipad dia akan konker sekali tv...dua2 ponx nak tengok, so sbg emak kenalah mengalah membawa diri...bila time rajin kemas2 lah itu ini, usik itu ini, dah smpi waktu tido...klu dtg masa malas baring and melepak jerlah huhu....

so sejak2 mydear dah belikan mini ipad nie jadi seronok plak sbb eman tak nak ponx guna mini ipad tu...sbbnye kitaorg takder install youtube punye apps...haha mmg sengaja sbb klu tak dia nak layan youtube...so saya gantikan dengan install apps dailymotion...best giler dekat dapur kopek ikan bilis ponx tengok running man...and yg bestnye takder org kacau... :p


cuma satu jerlah klu nak tengok citer running man dalam dailymotion kena pandai2 cari dia punye keyword...taip running man penuh takder kuar sgt ponx, taip RM ada juga, running m@n, and mcm2 lai lah...klu tengok dekat kshownow tu derang bg tittle citer2 tu dengan no jer...sbb tak nak bg SBS trace lah kot...

Monday, January 21, 2013

E-man dan Muara Hati...


jangan tak tau eman nie dia layan lagu muara hati (OST adam dan hawa) tau...saya sbnrnye tak prsn ponx yg dia dok feel lagu nie lebay2...smpi lah ada satu masa tu lagu tu kat radio so part2 humming to mcm slow2 sket tp part cinta tu mcm terkuat sket plak dengarnye...ta, ta jerlah yang dengar huhu...

ini mesti gara2 saya layan adam dan hawa aritu...tp dah lama tak layan ponx sekejap jer sbb rasa mcm boring sangatkan so tak layan dah...jumaat aritu saya ada rekod tp malas lah plak nak upload kat utube sbb mcm slow melow internet kat opis nie...

masa tu dah smpi kat rumah so nak turun keta, secara kebetulan lagu tu tengah on air so bila saya off radio, sekali mamat tu marah ko...saya on balik...dia layanlah humming dia tu, butir bicara mmg tak derlahkan...lepas tu lama sket saya off lai dia marah juga...haha last2 lagu tu dah habis dia ckp "oke dah" smbil nak bukak pintu keta...hehe comel jer anak lelaki saya nie kan...tak menahan jiwang karat...huhu

Friday, January 18, 2013

Kelas Cikgu Zamimie #Part 2....

lama dah tak citer pasal eman kan...nie ha gbr anak bujang saya nie...dah besar dah dia...ckp ponx dah pndi, dah tahu nak cakap apa dalam situasi yg bersesuaian lah...huhu selasa ari tu dah kul 9 lebih dia nak mkn...selalu dia akan ckp "mama nak nasi, lor (telur)"...tapi kali nie dia cakap "mama laparnya"...haha kelakar kot dengar...

so cerita weekend lepas hari sabtu mydear seharian takder so kitaorg berdua jerlah kat umah...saya mcm biasa menyelesaikan kerja2 rumah....eman plak takder lain, layan tv, layan ipad...tu jerlah...terus dlm hati saya berkata tak bley jadilah mcm nie kena wat sesuatu dan terus ting* kepala otak...hehe menda senang and tak berapa messy...homemade play dough very easy peasy tau...


menarikkan kaler dia rasa nak mkn2 jer...ngeh2 nie ponx pki warna star brand, americolor and wilton...okeylah...klu dapat kaler2 yg lai bright lai menarik rasanye...korang nak tau cara buat senang sangat tak smpi 5 minit buat...yg jadi lamanye nak menguli satu2 doh ngan satu2 kaler...huhu

Homemade Play Dough
1 cup tepung
1 cup air
1/3 cup garam
2 tsp cream of tartar
1 tbsp minyak
pewarna yg disukai
  1. campurkan semuanye kecuali pewarna dan kacau sampai jadi seketul dough...
  2. angkat dan bahagikan ikut berapa bhgn warna yg kita nak dan uli sehingga sebati...tapi hati2 sket sbb panas...
  3. biarkan sejuk seketika dan boleh lah bg anak2 main.
tips:
  • klu doh jadi kering uli balik dengan sedikit minyak.
  • klu terlalu lembik masak balik sekejap
  • klu nak lai mudah setiap adunan buat satu kaler...masa kacau adunan dah sebati campurkan kaler yg kita nak...nak byk2 kaler buatlah byk adunan dan kita akan dpt byklah kuantiti dia.
senangkan nak wat...saya takder minyak sayur so saya letak minyak canola campur dengan olive oil...bau dia agak kureng...klu nak bau sedap saya rasa kena letak vanilla essen kot...huhu sbb klu korg bau yg jenama play-doh kat kedai tu bau dia sedap tul lemak berkerim rasa nak mkn jer...huhu



setelah 15 minit saya tinggalkan eman dengan play dough ini dan pergi memasak hasilnya adalah seperti diatas...habis dia campurkan semuanye....lepas stgh jam saya tengok play dough dah kemana and dia plak dengan voltron...yg nie lai ralit dia main...huhu takperlah at least 30 minit tu takderlah masa dia sia2 sangat...huhu


Wednesday, January 16, 2013

Berniaga Kena Ikhlas...

berniaga kena ikhlas baru berkat sket...cerita semalam beli yong tau fu kat pasar malam...dekat pasar mlm BSP dulu ada 1 org jer yg jual yong tau fu...tp sekarang nie dah ada dua org yg jual...still lah yg the 1st one tu barang jualan dia meriah, cumanya a bit expensive lah...klu beli amik sket jer dah RM9 - RM10...so jrg2 lah beli...

so semalam trylah kat satu tempat baru nie...saja lah nak tolong org melayu berniaga...fikiran +ve jer...so bila ada persaingan mgkn harga akan lebay murah sedikitlah....kedai nie pilihan tak banyak ponx sket2 jer...amik tak byk mana lah dengan sayur ngan kuay teow...so kena RM6.50...okeylah bg saya...

balik rumah mkn amik satu cicah kuah ada rasa hangus kata mydear...hangit kot time dia panaskan...so kesimpulannye failed...sbb semua tak fresh...ada yg dah agak berbau rasanye...and ada tu dah masam plak tu...ermmm terus mkn sayur ngan kuay teow tu jer...smlm tu masa nak amik ada satu dua menda tu serius dah nmpk busuk n dah lama dr pndgn mata saya...tak amik ponxlah sbb klu dah biasa tgk fish ball korg akan tau fresh atau tak...

seriuslah klu nak berniaga kenalah betul....klu tak byk pilihan sgt takper, janji sedap barulah next time bley datang lagi...erm klu mcm nie kenalah kembali kat gerai 1st yg mahal tu...takper beli sekali sekala jgn beli selalu...huhu berniaga kena jujur dan ikhlas baru berkat... =)

Monday, January 14, 2013

Genting Highlands 2013...

cuti-cuti malaysia kitaorg dimulakan dengan percutian di kota keriangan...mmg riang sangatlah klu cuti kat sini...huhu eman lah riang sungguh2...smpi dah nak tutup tempat permainan tu semua dia tak nak blk...kitaorg stay dekat first world hotel...cuti 3D 2N sajerlah nak leisure2...

dlm pada org bergelut naik keja and antr anak ke sekolah, time tulah kitaorg cuti...org takder anak yg sekolah lai tak perlulah sebuk2 kan...huhu so kita kena sebaliknya...selain bkn peak season aman sket klu nak berjlan sbb org tak ramai...


booking 2 bln sebelum lai tau, punye semangatnye...huhu kitaorg amik yg world club punye so bilik ada best sket, siap ada bathtub lai tu and breakfast ponx kat tingkat khas...bilik and club cafe kat tingkat 28 mmg seronoklah sbb bley nmpk view...mknan biasa2 jerlah, cuma tak sesak....


hari pertama lepas check-in kitaorg just jenjln cuci mata jer and enjoy view genting...cuaca sejuk seronoklah jenjln...lepas tu lepak2 dlm indoor games teman eman jerlah...tak amik ponx pakej, kitaorg pay per ride jerlah...sbb takderlah semua menda ponx bley mainkan...tp mahallah satu kali main RM8...huhu redha jerlah... :p




esoknya barulah misi kitaorg dimulakan...hehe berseronok di taman tema kota keriangan...keh2 eman lah org yg seronok, semuanya dia nak main...tp almaklumlah apa jer yg dia bley main...huhu sbb outdoor games byk yg utk org dewasa....owh tp satu nak bgtau klu masuk sini tiket saya tak berapa ingatlah tp klu anak korg bwh 90cm masuk adalah percuma...tp eman nie tinggi dah dekat 100cm dah...so harap maklum kenalah byr...huhu



kebanyakkan games yg kitaorg join sekali semua utk eman...saya lah yg terpaksa berkorban, games yg kena org dewasa teman saya yg kena...huhu mydear tak berapa sehat...games utk dewasa ponx mydear main sket2 jer...saya ponx main sket2 gak sbb satu lai malas lah nak beratur...saya main buaian pusing2 and space shoot yg plg extreme lah :p


last sekali eman nak masuk rumah hantu nie...beria2 dia nak masuk smpi merajuk2 lah...nasib bley masuk and surprise sbb dia tak takut....gelak lai ada...dia siap bahan mydear yg konon2 yg mydear takut...pdhal org tu buat2 takut jer...


 nasiblah dok tido sana 2 mlm sbb kitaorg sempat lai balik bilik lunch and eman tido kejap...huhu seronoklah eman...so nak pi solat ponx tak terkejar2...tp sayanglah plak beryls wonderland dah takder...sblm nie tengok org amik gbr kat situ best jer...tp masa saya pegi dah takder dah katanye....

so esoknye lepas breakfast lepak2 kejap terus check-out, lepas tu sambung blk jenjln sket terus jer balik...masa balik tu berkabus punyerlah tebal smpi jarak pndgan dekat jer...tp seronok plak sbb pipi disapa kabus...sejuk jer...huhu 

Thursday, January 10, 2013

Telekung Untuk Dijual...

ada sesiapa berminat dengan telekung color2 nie....senang nak cam telekung sendiri kalau letak kat opis...atau ada sapa2 nak sedekahkan kat surau2 atau masjid boley lah beli nie...

kain tebal dan berat...so tak perlu risau kalau tersingkap kena kipas angin...kain plak labuh...klu saya ukur kain sampai ke bahu saya dia punye kelabuhan....


setakat nie renda2 kaler nie jer yang ada....


antara renda2 tu ada juga terselit2 sulaman juga yer...takderlah bodo2 renda macam tu sahaja...



contoh klu pakai...mmg tebal byg2 ponx tak nmpk sangat...so tak yah risau klu smyg kat rumah kat dlm pki baju seksi meksi tak nmpk ponx... :)


harga murah jer RM63 tak masuk postage yer...tolong babysitter saya jual...sbb dia jahit sendiri telekung2 nie...
color yg ada orange, purple, turquoise, biru, pink dan putih...
kalau berminat boley email saya kat zamimie_zafika82@yahoo.com

Berjangkit-Jangkit...

stress tul ari nie... 2 jam perjlnan baru sampai opis...jam terhamat2 sangat...gara2 ada lori pecah tayar...bila smpi tempat yg derang kata lori rosak tu, lori dah dialihkan...kul 6.55 dekat desa petaling, kul 8 saya baru sampai tol smart...bygkan kalau saya lari dari situ tak smpi 10 minit smpi dah kot...nasiblah rasa mcm nak berenti keta, tutup enjin jer waktu tu...dengar radio ponx dah tak fokus dah sbb stress punye pasal...dah lah period so harap maklumlah mood dia mcm mana...huhu eh ada ke korang2 yg tersangkut sama saya pagi tadi...dari tol sg besi smpi tudm sesak teruk taw...

cerita pasal berjangkit2 nie bkn apa, cerita psl sakit...korang jgn pelik plak tgk blog nie kejap tenggelam kejap timbul...azam thn baru mmg nak rajin update blog tp nak wat camner kekangan hidup membataskan...eceeh2 huhu last week saya cuti kamis jumaat tu...so isnin saya konon2 nak wat entry psl cerita tertangguh...tp ralit wat keja lepas tu jadi malas dah sbb lunch tu dating ngan mydear...lepas tu smpi ke petang malas nak update blog..

esoknye plak (selasa) saya cuti lai sbb eman demam....rabu plak (smlm) saya keja tp malas nak update blog sbb kepala tingtong2...itulah yg berjangkit2 tu...mula ngan mydear selsema masa kitaorg bercuti tu, bersambung plak ngan eman demam, sambung plak pada saya batuk dan selsema...

oke dah tu jer nak citer...haha jgn marah yer...semoga saya cepat sembuh baru datang semangat sket nak berblog... :)

Wednesday, January 2, 2013

Permulaan 2013...

permulaan tahun 2013 tak smooth ponx...sbbnye ari nie punch card lambat...huuu almaklumlah biasa gi keja 6.50 baru kuar rumah, jln ponx clear jer...tapi ari nie kuar rumah 6.35 ponx tak dan juga nak smpi opis on time...nmpknye minggu depan nak kena kuar keja mcm dulu2 balik kul 6.20...baru jer berazam tak nak punch card merah tup2 hari 1st keja dah merah...huhu nasib lah...

tahun baru hari nie saya pki tudung baru...pki tudung makcik rafidah....org dah berkoyan2 pki tudung fareeda kita baru nak pki, tapi tudung makcik rafidah lah...tak mampu nak berfareeda bagai...ini ponx mydear yg belikan....sbb dia beria2 nak suh saya pki tudung gini layankan jerlah...saya mampu beli tudung adijuma jer RM7 jer tp selesa..tapi ini satu jerlah tudungnye lepas nie bertudung bawal balik ler saya...huhu so klu ada org tu nak suh saya tukar style begini belikan lah lai 4-5 pasang tudung makcik rafidah nie, klu nak belikan tudung fareeda ponx saya terima jer...huhuhu


setelah 4 jam pki rasa selesa sket...tp jenuh lah asik bager tudum jer...nie gbr atas dah oke sket...klu tak awal2 pagi tadi dtg serabut alam rasanye...dah rupa cikgu sekolah kawan2 saya kata...awal2 pagi bbysitter dah ajak borak psl tudung sbb pelik katanye saya...tulah salah satu faktor saya lmbt ari nie...huhu kaki sebelah dah masuk keta ponx tak abis lai dia ajak borak....nasiblah...

owh yer eman masih saya tak atr ke sekolah lai...masih dihantar ke rumah babysitter...keputusan sebulat suara mydear blm smpi masanye lai katanye...maybe pertghn thn nie kot baru kitaorg atr, tengok keadaan mcm maner...sbb tgk dari dia yg masih lai belum potty train, masih lai crancky nak susu, kuat mkn plak tu...takperlah bg dia masa sket, nak kena ajar byk menda lai sblm dia ke alam persekolahan....jiran sebelah saya ckp biar cikgu yg train jer, nnti kita teruskan smbg kat rumah...aunty kat bbim ponx ckp derang bley train...huhu 

oke tu jer nak citer dua menda nie...bye2...

 
Design with love by Jiji for Zamimie