Monday, February 18, 2013

Back to Work...

Assalamaualikum semua....saya kembali semula berkerja setelah 1 minggu bercuti...dah beria2 cuti macam sambut CNY plakkan...huhu unplanned punye cuti ponx, tp bkn cuti2 malaysia yer...cuti2 dirumah sahaja...

sbbnye mydear demam panas....mmg high feverlah...suhu 39 ke atas, all the time...ada satu masa sampai mengiggil2...kena plak org yg tak biasa sakit teruk, stkt mild fever jer selalunya...ini dah kena demam smpi mcm nie sekali, dia punye sakit mcm baby yg sakit...kita yg tengok jadi takut...takperlah dugaan saya ckp,  penyakit tu penghapus dosa... :)

selama dari hari selasa dok ulang alik bwk g klinik, amik darah smpi 2 kali alhamdulilah bebas dari denggi...cuma cell darah putih tinggi klu tak silap saya sbb ada jangkitan kuman due to tonsil yang membengkak...bkn stkt bengkak, merah sungguh2 siap ada tampuk2 putih2 lai...

so hari nie kembali bekerja lah saya...kerja byk nie tp portal kat opis nie tak bley bukak lah plak....so kena siapkan apa yg tertangguh...sprt nak pos telekung...sori yer kak mariani, sat lai saya pi pos akak punye telekung...huhu

tp satu menda jer saya ralat time cuti lama nie, saya boley terlupa nak potty train eman....grrrr geram betul ngan diri sdri camner bley tak terfikir tah....masa dah terfikir tu hari ponx dah sabtu...itu ponx sbb eman pura2 duk dalam bakul smbil cakap, mama tgk nie kencing...huhu bila lah gaknye nak potty train dia, tgh taun dah nak atr g sekolah dah nie....

okelah nnti sambg lai ek...adios amigos...

Thursday, February 7, 2013

Korean Fried Chicken (양념통닭)....


lama dah tak share ngan korang entry masak2 nie...sejak2 nie masak mmg rajin tapi nak snap gambar yang malas...huhu bila dah hidang mmg tak sabar2 nak bedal jer...itu blm lai dengan desakkan eman, mama nak nasi, nak nasi...kadang nak susun mknan atas meja ponx jadi kelam kelibut...klu mknan tu dalam tudung saji, kompom dia akan buka sdri sbb dah tak sabar2 katanye nak mkn...huhu

so dari hari tu dah tak sabar2 nak buat sendiri, smlm balik rumah nak beli barang nak masak sekali hujan selebat-lebatnya...balik rumah tengok byk barang takder...tetiba terfikir nak wat kfc nie, google recipe tgk barang semua cukup so boleh lah proceed...Macam biasa menu saya amik dari maangchi lah mana lai...suka web nie sbb dia ada tunjuk sekali cara masak and tunjuk serta terangkan satu2 jenis barang yang digunakan...

Korean Fried Chicken

Ingredients (for 3-4 servings): 
3 pounds (about 1.5 kg) of chicken chunks
salt
ground black pepper
potato starch powder
flour
sweet rice flour
egg
baking soda
1 tbsp canola oil (or vegetable oil)
garlic, ketchup
hot pepper paste
rice syrup
1 tbsp apple vinegar.

saya tak guna ponx sepenuhnya resepi yang dia beri 100%...mcm rice syrup saya gantikan dengan madu, potato starch saya ganti dengan tepung jagung, sweet rice flour saya guna tepung beras...tak taulah ada beza atau sama jer cuma beza atas nama...tp bila dah jadi tu rasa sedap jer... :p

Cara-cara
  1. basuh ayam dan toaskan airnya..gaulkan dengan garam, black pepper dan kacau bg rata...garam tak perlu byk sgt sbb nnti sauce dia dah rasa masin...
  2. campurkan tepung beras, tepung gandum, tepung jagung dan baking soda atas ayam dan gaul rata. pecah kan telur dan gaul bg sebati.
  3. panaskan minyak dan goreng cara double deep fry...iaitu goreng 2 kali...1st tu goreng dalm 6-7 minit angkat dan toskan...lepas tu goreng balik smpi keemasan...
  4. sambil tu campurkan minyak, bawang putih, sos tomato, hot pepper paste (gochujang paste), madu  dan apple vinegar dan masak atas api sederhana sampai berbuih...rasalah klu kurang pedas campur lai hot pepper paste, klu kurang manis letak madu...tp jgn letak grm sbb hot pepper paste dah masin.
  5. gaulkan ayam yg digoreng tadi smpi sebati. angkat dan taburkan dengan sesame seed...




yang bawah tu utk eman, byk juga dia mkn ngan nasi goreng semalam...yg atas tu utk mama...siap ada lebih lai utk bwk g opis...lunch nnti boley mkn...nyum2 selamat mencuba...

Wednesday, February 6, 2013

Hansel and Gretel Witch Hunters....


korang dah tengok citer nie tak...saya baru tengok ngan mydear hari tu masa hari dating kami...huhu mula mcm taknak tengoklah citer mcm nie...sbb mcm ganas2 jer...tp sbb dah takder cerita lain yg menarik kat wayang selain wawa semput yg mydear takmo tengok, so layankan jerlah tengok...lai ponx klu korang ada citibank card bleh buy 1 free 1...masa nak byr tu rasa mcm pelik plak sbb byr RM10 byr guna kad kredit...kitaorg siap gelak2 lai...tp jimat apa RM10 jer utk dua tiket...tp dekat TGV jerlah yer....

kalau kita baca citer dongeng hansel and gretel dulu psl mak tiri dia suh ayah dia buang mereka kat hutan, lepas tu derang buat mcm2 cara, campak batu disepanjang perjlnan, jumpa rumah gula yg ada ahli sihir, dan nyaris dibunuh oleh ahli shir, tapi mereka berjaya balik juga ke rumahkan...tapi yang kali nie dia twistlahkan...klu kita tgk mmg derang kena buang kat hutan tu, tp dah last2 tu nnti dia cerita ada sebab kenapa derang dibuang dihutan...and perempuan tu plk mak dia yg betul bkn mak tiri dia....

biasalah citer org putih dia takderlah direct sgt, ada fikir2 sketkan...klu tengok dari awal akan ada jugaklah tanda tanya sket, lepas tu dah nak last nnti dia akan kupas2 sket2...tapi cerita nie serius ganas giler kot...pukul2 sajer, tp yg kena pukul rilex jer...tembak2, memancut darah sana sini...mmg utk 18thn ke atas lah...

sinopsis:
cerita pasal hansel and gretel ditinggalkan dihutan oleh ayah derang...lepas tu derang jmpa rumah candies yg didiami oleh ahli sihir yg jahat dan hodoh...tp derang berjaya bunuh ahli sihir...lepas dari tu mereka terus jadi pemburu dan pembunuh ahli sihir smpi mereka besar...and mereka plk tak pernah dah jmpa mak ayah mereka lepas tu...lepas tu ada kejadian yg mana ramai budak2 hilang dah 11 org hilang, so datuk bandar satu kwsn nie panggil derang tolong selesaikan sbb mereka rasa yg bdk2 nie diculik oleh ahli sihir...masa derang cuba selesaikan misi nielah barulah yg mereka tahu yg mak mereka adalah ketua white witch iaitu ahli sihir baik....patutlah mereka mcm kebal sket klu ahli sihir lain nak cederakan mereka....

klu nak tahu kesudahan korang kenalah tengok sdri...klu malas korang baca sinopsis dlm wikipedia...selalu derang akan citer smpi habis and detail....

Monday, February 4, 2013

Lebih Kuasa Tapi Kurang KM....

cerita khamis lepas balik kerja tuang minyak dulu...mcm biasa saya akan tuang RM60, sbb jarak perjlanan dengan minyak yang tinggal adalah 88km lai...bley pegi balik ofis utk sehari lai...tp maklumlah sbb saya selalu kena marah ngan mydear sbb biarkan tangki minyak dekat2 nak kosong...nnti fuel pump rosak katanya...

so bg duit dekat attendant pump terus tuang minyak...dah penuh rm60, angkat pump, tutup tempat minyak masuk dlm keta dan start engine...selalu masuk dlm keta saya akan tenguk meter minyak dulu...selalu meter penuh, jarak perjalnan plak beteween 450 - 480km...tp kali nie meter tak menunjukkan full tank, jarak perjlanan plak 360km jer...tengok dekat pam nilai yang saya tuang rm60...terus jalan and parking dekat depan station minyak...



masa nie dalam hati dok fikir2, orang tu tipu ker, minyak dah naik harga ker...tetiba rasa mcm dangg* ko kaya sangat ker cik puan pegi tuang minyak hijau tu pasal apa...ko selalu tuang minyak kuning...adohai menegeluh kejap...rm60 utk minyak peruntukkan utk seminggu, nie dah kena tambah peruntukan minyak lai...

keta saya mmg tugas dia bwk saya g keja and balik keja jer...so tuang rm60 seminggu mmg cukup2lah...klu melencong lebay2 tak smpi seminggu kenalah tuang....almaklumlah saya bwk keta sport [lah sangat]...sbb nak jimat minyak punye pasal saya bwk berhemah okey...klu blk bwk meter tak lebay 80km/j...klu pegi jer kena pecut kadang2 sbb takut lmbt smpi opis...huhu

so dah tuang minyak hijau almaklumlah kuasa semakin bertambah...mcm smooth jer menekan, takder dah keta mcm takder pikap klu nak potong...tekan smpi 120km/j mcm tak rasa apa2 ponx...huhu blk citer ngan mydear terus esoknye kitaorg dating berdua naik keta saya...jauh smpi ke sunway...keta saya plg jauh midvalley ngan the curve jer penah pegi...huhu so sesekali mencemar duli...

nmpknye tak smpi seminggu kena tuang minyak lai dah...tengok tadi meter jarak perjlanan yg saya boleh pegi lai tinggal 170km jer...huhu nasiblah cuti banyak bulan lepas and bulan nie so ada jimat sket... nmpk mcm kedekut kan saya nie...mmg lah duit tak berapa nak byk, tp bab mkn saya tak kedekut...slumber jer belanja mydear mkn pakcik tony...huhu :p

 
Design with love by Jiji for Zamimie