Friday, May 31, 2013

Kim Jong Kook First Malaysia Showcase 2013...


dah kata minat kim jong kook kan haruslah ambik tau pasal artis kegemaran nie...ada sapa2 yg nak dapatkan tiket free tak? klu tiket yg dijual tak taulah ada lai ker tak terjual...tp masa KJK Malaysia fan page bukak utk amik order berebut2 org beli tiket VVIP dan VIP...huhu saya minat tp takderlah sampai nak pi beli tiketnya kan...

so klu sapa2 yg amik tau ada beberapa company yg bg tiket free...tp kenalah masuk pertandingan kan...mana ada org nak bg free mcam gitew jer...ini kira apa yg saya taulah...yg kot2 klu ada yg tertinggal korang tambah2 lah yer...saya takderlah join ponx sekadar suka2 share ngan org yg berminat...klu dpt tiket free ponx tak taulah boleh pegi ke tak...klu dpt VVIP punye tiket saya heret kot mydear pegi...huhu

Free Ticket for Kim Jong Kook 1st Malaysia Showcase 2013
  1. Hyundai Malaysia
  2. New Pro-Star Sdn. Bhd.
  3. Hotfm
  4. Onefm
  5. TV2
saya dah letak link siap2...korang click jerlah...tak taulah lai masih berlangsung atau tak pertandingan tu...tp yg saya tau TV2 punye kena tengok running man 1hb jun kul 4.00 ptg...maknanya belum lepas lai, still ada masa...klu yg hotfm blm bermula lai...next week 4hb jun atau 6hb jun baru start...klu yg nie kena call masa isyarat di keudarakan....yg onefm tak tau sbb tak pndi baca bahasa cina...hehe

sapa2 yg berminat boleh lah cuba...dapat tiket VVIP best oooo...dapat tengok KJK dekat2...huhu

pstt: ada dengar cerita tak running man is coming to malaysia 12 Sept nanti...kuar dalam surat khabar China Press...tp saya tak pndi baca bahasa cina so baca tajuk jerlah...isi dalam tak tau plak apa yg dia katakan...huhu bestnye klu derang datang sbb nak jumpa kwang soo....huhu

Thursday, May 23, 2013

Kisah 2nd Pregnancy...

hari nie nak share ngan korang kisah pregnancy kedua saya...

ikut plan ngan mydear kitaorg plan utk ada second baby masa eman umur 3thn....mean by tahun 2012 eman akan dapat adiklah...tp kita hanya berusaha dan Allah jua yang menentukan...selama setahun juga kitaorg mencuba tp adik eman tak juga keluar...masa tu org dah sebuk2 tanya...mak saya apatah lai siap suh pi cek kot2 ada masalah....saya cuma senyum dan jawab blm ada rezeki...

mmg kdg2 ada juga jenis org yg cuba utk kali kedua tak berjaya...byk juga yg saya baca dlm Fb and blog dr.hamid arshad...lepas tu doc ponx dedahkan byk penyakit dalam rahim yg berlaku kat wanita2 zaman skrg....masa tu plak period saya mkin lama makin sket...by hari kedua saya dah bley pki pad yg nipis tu...selalu hari kedua period byk sekali keluar...mlm ponx dah takder tembus2 dah tido....risau dan berdebar2 gak masa tu...try google tgk ada ker penerangan atau apa...tp tak jmpa apa ponx...

period saya jenis menentu and dtg on time kiraaan hari ke 28 tu...cuma kdg2 adalah juga awal sehari atau lewat sehari...penah gak lewat 3 hari...debar2 masa tu kot2 pregnantkan...tp bila period keciwa lah kami suami isteri...

so dekat2 penghujung thn lepas mydear ajak pi jmpa doc pakar kot2 ada masalah apa2....so dia ckp by the time bln 5 thn 2013 still tak berhasil kita akan jmpa doc....oke jerlah bg saya...sbb klu kita tak cek kita tak akan tahu apa masalah...klu dah cek semua takder masalah apa2, sehat belaka mgkn Allah blm nak bg rezeki kat kami...

doa tak putus2....doa, usaha dan tawakal itu perlu....so satu hari tu saya gi umah my sil dok lah borak psl kesihatan dalaman wanita nie...so saya ponx citerlah pasal period saya sket apa semua...and then dia suggest kat saya mkn jamu ratu mak dara...saya mmg takder mkn menda2 mcm nie sejak lepas pantang dulu...yg mkn cuma EPO jer, dan juga folic acid...so beli lah dan mkn....masa beli tu bln 12 thn 2012..

selain tu dalam masa yg sama saya gi urut juga...yerlah usaha kena adakan...carilah org yg bley urut jmpa dekat putrajaya...mak yong namanya...tu ponx lepas baca blog lieyalatif kira ada testimonial lah...call mak yong tu and dia suh datang hari ke 10 dari hari pertama period....kira dah dekat2 waktu subur klu tak silap saya...urut kena 3 hari berturut2...masa tu bln 1 thn 2013 sbb tarikh saya period 9/1... so pegilah saya berurut, and dia ada baca2 jugaklah...dia bg saya limau utk mandi....masa mandi tu selawat and niat utk membuang apa2 halangan yg menyukarkan proses pregnant....

so dah bln 2, klu ikut kiraan dah nak period balik dah...klu tak silap lai 3 hari nak period kot, keluar discharge yg coklat2 tu.....erm masa tu berdebar2 juga sbb tak tau samada itu period yg kuar atau tanda2 pregnant...sbb kdg2 ada juga tanda pregnant yg kuar mcm tu...so taknak fikir sangat diamkan jer sbb saya ponx tak ingat dulu2 mcm mana tanda saya prengnant....

tepat 5 hari period saya lewat saya ponx buat UPT test...alhamdulilah double line...syukur sangat hanya tuhan jer yg tahu, senyum smpi telinga masa tu...mydear yg tgh demam panas, bila bgtau dia ponx dia seronok...tp diam2 kami jerlah masa tu, sbb tak g cek ponx kat klinik lai...yerlah mcm saya citer yg lepas 2nd pregnancy mmg rilex2 jer...huhu

seminggu lepas buat UPT test tu morning sickness ponx menyerang...and yg menyebabkan saya pi klinik sbb kuar mcm fresh blood sket2 jerlah...doc scan nmpk kantung dia ckp tp tak bley nak kata apa2 lai sbb bru 5 weeks terlalu awal utk nmpk ponx...so doc bg duphaston, ubat tuk kuatkan rahim...so dlm weeks 8 - 9 nnti baru datang balik utk check...weeks ke 8 tu pi check and alhamdulilah nmpk dah heart beat baby...lega sangat2, sbb saya nie berfikiran -ve lebay sket, tak mcm mydear +ve thinking sokmo smpi naik rimas...huhu 

mengharunglah saya morning sickness...ada satu bulan tu g keja 8 hari jer...tak ke teruk...pi keja ponx mkn gaji buta...dari smpi opis smpi lah ke waktu balik terlepek jer....masuk drip seminggu sure kena sekali...klu ward kat az-zaharah tu tak penuh sokmo mau saya kena warded sbb ada satu minggu tu air kencing saya dah oren dah...and doc ponx ckp dah dehydrate sangat dah nie..tp still nothing to do lah masuk air balik umah...

tiap2 minggu muka saya jerlah kat az-zahrah tu smpi doc ponx dah kenal....masuk bln april dah semakin oke dah, bley g keja...cuma pagi2 mmg muntah dulu sblm g keja...kdg2 tak larat juga, bila tak larat sgt cuti jerlah...klu tak ponx masuk keja lmbt...mmg merah sokmo punch kad saya...huhu so far skrg alhamdulilah dah semakin oke, masak ponx dah boley, mkn ponx dah berselera....huhu

oke dah tu jer cerita pjg lebar saya...sorilah takder gbr ek...korang baca jerlah...klu malas tak yah baca, sajer lah saya nak share kat sini, sbb next2 time lai 2-3 thn boleh saya baca blk....bak kata mydear kenangan semua nie...semoga kesihatan saya dan baby dlm kandungan dilindungi oleh-Nya...

Tuesday, May 21, 2013

Kerana Cik Ti...

korang tau tak cik ti tu apa...petua org kat kg2 tak bley panggil nama penuh...sbb nnti dia akan datang reramai kat umah kita...petua org tua2 lah...tp saya selamber jer panggil nama dia...cik ti aka tikus ler apa lai...selama nie nmpk dlm tempat sampah jer najis dia...tp pemergian kami bercuti selama 4 hari tu dia dah menginap di rumah kamilah kan...

ahad petang tu masa saya nak masak kat dapur tengah prepare kuarkan barang2 nak masak...sekali masa nak amik pisau kat sudut yg tersorok saya terkejut sbb cik ti tu kuar dari tempat persembunyian dia...terkejut lah kejap saya...tak panggil ponx mydear sbb takut dia pukul bg mati cik ti tu risau plak saya sbb kan saya tgk preggy skrg nie...so saya tgk jer arah mana dia kuar...

bila alihkan barang2 kat situ byk plak peninggalan najis dia...ha amik lah lepas tu segala barang atas kabinet tu semua saya buang...yg saya pki semua saya basuh bersih2 dan rendam and siram dengan air panas....atas kabinet dinding dan semua yg tak digunakan utk memasak dan makan saya lap dengan dettol...risaulah kan sbb tikus nie kan pemvawa penyakit...yg plg takut tu yg kencing tikus tu...

nasiblah segala mknan mcm kicap and segala mak nenek sos saya letak dlm peti ais...brg mknan plak saya simpan dlm tuppaware dan letak dalam kabinet...yg tak sempat saya simpan tu mmg saya buang terus jer wpun saya tak guna langsung lai...

saya selongkar pulak dalam kabinet kot ada kesan dlm tu...tapi takder apa2 kesan yg mencurigakan sbbnya almari kabinet semua tertutup rapat mmg takder space dia nak masuk...stkt lipas boleh lah menyelinap....so saya suspek dia berkeliaran kat luar2 tu jer...lepas tu sambil masak saya dok baca Bismillahi Tawakal to al Allah, Wa La Hawla Wa La Quwwata Illa Billah...

so bila dah tau dari mana arah dia masuk mmg tingkap atas tu saya tutup lah...biarlah takder pengudaraan janji selamat...risaulah kan skrg nie mcm2 jenis penyakit yg datang...harap2 keluarga kami dilindungi oleh-Nya...amin

Monday, May 20, 2013

Check-up Week 18...

owh kejap jer pejam celik, pejam celik dah masuk 18 minggu pregnant...so mcm biasalah org ckp klu pregnant anak kedua nie semua rilex2 jer...sbb baru minggu ke-18 nie saya bukak buku pink..haha jgn tak tau tiap2 bln chek-up biasa jer sbb konon2 nak bukak buku pink kat az-zahrah tp az-zahrah skrg crowded melampau2 lah...malas ler nak g...dah ler sblm nie tgh mabuk2 morning sickness kan mana lah mampu nak tgu lama2...

skrg nie saya check-up kat klinik kat rumah jer...complete juga doc tu check siap ukur perut lai dah mcm check-up kat KK jer...huhu so far doc tu kata klu ada mslh terus refer ke specialist terus...mcm tu lai senang...tak taulah ada mslh ker tak sbb 22hb nie baru nak g blk utk tengok result darah...

tp yg jadi masalah utk saya skrg adalah berat badan yg naik mendadak...huuuu seram mula2 dok argue ngan doc tu ckp dia punye mesin timbang yg rosak...tp bila balik rumah timbang dengan penimbang dirumah, hamik kow setara lah ngan timbang klinik tu...masa awal2 pregnant berat turun smpi 49kg....lepas tu check-up kali kedua berat naik 56.8kg masa nielah dok salahkan timbang doc tu....sbb takut nak kena minum air gula punye pasal...tp bila chceck-up bln nie berat 59.8kg mmg saya ada masalah...huhu

sure klu g klinik rabu nie doc akan suruh minum air gula...sbb abah saya ada diabetes kan, so nak taknak kena gak buat...masa pregnantkan eman abah saya blm kena diabetes lai....lai satu sbb berat naik mendadak wpun mkn takderlah byk mana....lai satu sbb saya rasa jari ada sket rasa mcm kebas2 nak tak nak kenalah buat thoroughly check sbb takutlah apa2kan...prepare for the worst kan...

tp sbb dah naik berat mendadak mcm nie mkn ponx kena berjaga2...tpaksa tahan nafsu mkn...wpun selepas 3 jam lepas mkn dah rasa lapar lai...so tahan jerlah...dah lah skrg nie tak berapa nak boleh telan air masak...asiklah nak minum air manis jer...selalu bancuh sdrilah sbb buat kurang maniskan...air kosong yg boleh telan ponx air sejuk jer...mengadakan...ngeh 

okelah tu jer nak citer...takder gbr susulan sbb skrg nie saya tak suka bergbr sbb selain bulat membulat, muka penuh jerawat...huhu mcm cendawan tumbuh lepas hujan tu...hormon mengandung kali nie jerawat bkn stkt kat muka, tp abis dekat blkg badan juga dari bahu smpi lah ke bonbon...sekali tgk horror mcm org kena chicken pox tu...nasib lah kat blkg, so tak bley nak tgk sgt....klu mydear nmpk dia akan ckp "sian bini abg"...tu jerlah yg dia boleh ckp, dia ponx tak bley nak buat camnerkan...

oke dah tu jer... :)

Wednesday, May 15, 2013

Tauhu Bunga...


mak buyung datang lagi dengan makanannya...dah dekat 1 bln tak update blog tetiba nak update tunjuk gbr mknan jer plakkan...huhu nak wat camner nafsu mkn menguasai segala-galanye...ngeh2 hari2 tengok blog, tengok jerlah...idea mmg ada tp nak mengarang tu jadi malas...so sbbkan hari nie kesian tgk blog yg tak berupdate nie so kita cubalah update yer....kot entry nie sebagai pembakar semangat...semangat sgt sbb esok smpi ujung minggu nak pi bercuti2...haruslah semangatkan...

so sbbkan seru memasak dah ada sekarang nie...so apa jer yg tetiba termengidam tu klu senang nak buat kita buatlah...tauhu bunga nie 1st time buat...selalunya saya buat tauhu poket jer...rasanye tauhu poket nie saya tak pernah blogkan lai ponx...nntilah next time klu saya buat saya share kat sini...so kali nie terasa nak mkn tauhu bunga plak...so google2 sket tengok cara and bahan, beli barang, ketung kentang kat dapur dah siap...mkn cicah sos cili, sedap and mengenyangkan...lai ponx saya suka mkn tauhu, goreng bodoh cicah ngan kicap ngan sos cili ponx dah bley layan dah....so meh tengok kat bawah nie resepi tauhu bunga version mieoney kitchen...

Tauhu Bunga

Bahan-bahan
15 ketul tauhu pok
1 ketul tauhu lembut
1 tiub tauhu jepun
ayam
udang
1 biji telur
carrot (cincang halus)
daun sup
garam
lada sulah

Cara-cara

  1. potong bhgn atas tauhu pok, dan terbalikkan yg dalam ke luar...buang lebihan isi tauhu supaya tauhu bunga kita cantik rupa parasnya...
  2. ayam dan udang cincang halus...saya blend jer guna blander kering smpi jadi paste mcm buat fishball tu...masa nak blend tu campurkan ngan seulas kecil bwg putih supaya bau jadi sedap nnti...klu tak letak ponx takper..
  3. campurkan lebihan isi tauhu pok, tauhu lembut, tauhu jepun, isi udang dan ayam, carrot dan daun sup bersama garam dan lada sulah...gaul rata dan hancurkan sekali tauhu2 tu semua waktu gaul..
  4. last sekali pukul telur dan campurkan kedalam adunan tauhu tadi..biarkan sebentar dlm 10-15 minit baru sumbatkan dalam tauhu pok tadi...klu adunan korang tak cukup melekat isi akan berterabur keluar masa menggoreng. so make sure sblm sumbat, adunan tadi bley dikepal jadi mcm bebola...itu maknanya dah cukup melekatlah tu...bleylah di sumbat ke dalam tauhu pok.. 
  5. grg dalam minyak yg banyak, dimulakan dengan bhgn bunga diterbalikan kebawah...goreng smpi keperangan dan angkat..

resepi nie saya buat style sayalah as usual...sukatan saya dan cara saya...klu korg buat tak nak letak tauhu ponx boley, so kenalah banyakkan isi udang dan ayam...klu tak nak guna udang ponx boleh, ikut pada selera masing2...tp make sure adunan tu melekat sblm sumbat ke dalam tauhu pok...nak tambah cili potong, cendawan, batang celery ponx boleh...masak nie kena kreatif sket...style saya takderlah ikut resepi sungguh2 melainkan klu buat kek lah...kena ikut sukatan dia semua...klu tak, tak menjadi keknya...

oke harap korang pahamlah cara pembuatannya yer...next time kalau saya buat lagi and terajin saya try snap gbr step by step yer...klu rajin...huhu

 
Design with love by Jiji for Zamimie