Thursday, June 27, 2013

Cucur Udang Rangup...


mknan utk minum petang kami weekend aritu...ater dah jerebu teruk sangat tak kuar rumah lah kami...kalu dah tak kuar rumah perut semanjang jer lapar kan...alang2 dah buat nasi ayam lunch tu, so ada sambal cili tu yg bley dibuat sekali cicah cucur udang nie...moh lah kita turun ke dapur membancuh adunan...

resepi cucur udang rangup nie saya dapat dari delima zamrud...mmg sedap rangup, tp teknik mengoreng tu yang paling penting juga utk dapatkan cucur yang rangup... saya guna bahan sebijik2 mcm dalam resepi, kali nie takder derhaka resepi tau...cuma sukatan jer main agak2 huhu....udang plak saya guna udang yg itam tu tp beli yg kecik2...letak banyak2 mmg puas hati mkn...sbb setiap kali gigit mmg terkena jer udang...huhu klu ikut resepi dia guna udang yg halus2  letak dekat 1/2 kg...banyakkan..ponx sedap gak...tp saya cadangkan guna udang kecik2 lai sedap...

Cucur Udang Rangup

Bahan-bahan
*udang (bersihkan buang kepala & janggut)
*bawang besar (mayang)
* tauge
*daun kucai (di potong panjang)
*1 biji putih telur
*1 sudu besar minyak masak
*1 sudu kecil cuka
*1 sudu kecil serbuk ayam
*3-4 senduk tepung gandum (ikut keperluan)
*Secubit serbuk kunyit
*Garam secukup rasa
Air secukupnya
Minyak untuk menggoreng

Cara-cara:
  1. Masukkan semua bahan yg bertanda * dalam bekas dan gaul sebati  sampai tepung menyaluti semua bahan-bahan.
  2. Masukkan air sedikit demi sedikit, bancuh sampai adunan menjadi likat. Jangan terlalu cair. Rasa garam kalau x cukup tambah dan baru lah digoreng.
  3. Panaskan minyak, bila minyak agak panas masukkan sesudu bancuhan dalam kuali dan kirai-kirai sket supaya dia tidak bergumpal dan jadi nipis.
  4. Masak sehingga kedua-dua bahagian nampak garing. Angkat, toaskan dan siap untuk dimakan.

so dah boleh lah korang simpan utk masuk dalam menu berbuka...senang jer buat dia...klu nak tgk step buat dia pi jer kat blog delima zamrud tu...setiap satu step dia tunjuk cara buat...saya suka guna resepi nie sbb saya suka cucur udang yang rangup2....lai satu dia bkn jenis serap minyak punya...klu kita beli kat pasar malam tu nmpk menyelerakan tapi bila balik mkn...mak aih punye byk cucur tu serap minyaknya....

klu nak mkn dengan sos cili ponx boley tapi sbb saya suka sos yg buat sdri so saya share lah sket ngan korang sos style saya yer...senang jer nie...blend, masak dah siap...huhu

Sos Cucur Udang

Bahan-bahan
cili hidup
sos cili
bwg putih
halia
garam
gula

Cara-cara
  1. blend cili hidup, bwg putih and halia dengan air. bwg putih and halia jgn letak banyak...nnti terlalu overpower sos..
  2. panaskan dlm periuk dan campurkan dengan sos cili...perasakan dengan garam dan gula...dah siap
~ Selamat Mencuba ~


Wednesday, June 26, 2013

Week 23....

Punyelah malas nak update blog...tapi kalau mkn rajin jer...sian kat adik baby, mama takder update psl dia ponx sekerap abg eman yer...so minggu nie saya adalah 23 minggu pregnant dah...kalau ikut smpi 40 minggu baru bersalin mcm eman dulu, maknanya saya ada lebay kurang 17 minggu jer lai...huhu

klu ikut perkembangan mama mmg berkembang lah...perut kocik jer, yg besar muka, badan dan part2 yg sepatutnya...mkn takderlah byk sgt, kudapan ponx jarang amik...tp mgkn sbb suka amik mknan berat time mkn so sbb tu berat sgt badan nie...pi klinik check-up doc asik geleng kepala jer sbb naik every month lebay kurang 2-3 kg....haha buat MGTT test bersih dari diabetes....mgkn faktor pemakanan rasanya nie...

.:: bulat tak saya...tu dah cover sket double chin huuu nangis ::.


adik baby takderlah besar mana...masa last check-up adik baby baru 400 gram jer...owh yer gender adik baby ponx dah tau tak...hehe bley lah derang ber3 tu geng...mama jerlah sorg2 takder geng...takder harapan nak beli gaun ngan cekak rambut... :p tp dok ckp beranak lah lai...haha mcm nak beranak tu senang mcm 123...takper insyallah klu ada rezeki next time pregnant kita doakan utk baby segender ngan mama lah kuar...huhu

klu korang nak tau sblm saya tau saya pregnant mydear mimpi saya pregnant baby girl...kali kedua plak dia mimpi ada org ckp ngan dia saya pregnant...masa tu period blm lewat lai...so saya ckp ngan mydear yg dia memikir terlalu banyak psl nak baby...huhu tp alhmdulilah rezeki pregnant juga...so mimpi kali kedua tu adalah petanda yg saya pregnant...mimpi kali pertama adalah sebaliknya...huhu apa2 ponx tak kisah janji baby kuar ngan sihat yer....pstt nama ponx dah ada tau...ngeh2...

mengikut babycenter berat and besar baby lebay kurang mcm mangga besar tu...mangga india tu kot yg sebijik lebay kurang 1/2 kg....nyum2....kali nie kitaorg plan nak buat 3D and 4D scan kot...tp nak tunggu 26 week ke atas lah kot, skrg nie mcm awal lai nak buat...dulu masa abg eman takder buat ponx, tp kali nie saja gedik2 nak buat...huhu 

Friday, June 21, 2013

Our 5th Anniversary...


hari nie anniversary kitaorg yg kelima...kejap jer masa berlalu dah 5 tahun kawen dah...dari kurus, gemuk kurus dan gemuk balik skrg nie...haha

semoga perhubungan ini berkekalan hingga ke akhir hayat...amin hadiah plg bermakna tahun nie adalah baby yg bakal lahir bln 10 nie insya-Allah...

dah tu jer update ringkas, malas tul nak update blog sejak2 nie...pdhal byk jer menda nak citer...citer psl our anniversary gateway, psl gender baby, hoih byk menda...harap2 minggu depan datang mood nak berblogging blk... :)


Wednesday, June 12, 2013

Sana'a Restaurant, Cyberjaya...

salah satu lai port nasi arab dekat cyberjaya nie...sana'a...erm klu sapa familiar dengan cyberjaya dia dekat deret dengan dominos pizza...dekat dormain klu tak silap saya...mmg kat situ byk kedai2 makan, and kebanyakkan unsur2 timur tengah nie...ramai rupanya org2 timur tengah dok kat area cyberjaya nie...


so masa my parent saya datang ari tu kakak saya bwk derang mkn kat sini...masa derang dtg kat umah saya dia dok citer lah psl kedai mkn nie...mydad mmg suka jer mkn nasi arab nie, mymum plak dia ckp best wpun dia tak berapa nak suka mkn nasi arab....so kitaorg ponx teruja nak cuba lah sbb derang ckp sedap...mcm biasa hari jumaat mlm lah kitaorg pegi....


kedainya takderlah besar sgt...tp ada jugalah table2 dekat luar...utk org nak lepak2 smoking and hisap shisha...rata2 yg mkn kat sini muka2 arab semuanya....dari pekerja, tukang masak semua arab...yg bkn arab org yg kutip pinggan jerlah indon mari huhu....menu saya lupa plak nak snap...tp menu adalah complicated sbb terlalu kreatif sgt smpi pening nak baca...last2 saya suh mydear jerlah yg order...





ini 3 menu yg kitaorg order...jgn tanya saya namanye sbb saya tak ingat...lai satu sbb lain sket dari saba' kan...bg kitaorg nasi tu biasa2 jer, kami lebay suka yg saba' punye....portion ponx tak sebanyak saba'...tp harga tak dpt bandingkan sbb mydear yg byr...tp lamb kebab dia adalah sedap hokey...yg terbaik bg kami...selama nie kat saba' kitaorg biasa order chicken kebab jer....tp yg nie sedap, mkn plak dgn garlic sauce tu terbaik...huhu next time dtg order kebab jerlah kot... :p


ini kapten america saya yg suka jer mkn nasi arab...sbb tulah kitaorg order 2 set nasi...satu utk baba, satu untuk eman...tak padan yg kurus kuat mkn nie...huhu

Tuesday, June 11, 2013

Jom Masak Memasak...

skrg nie roh memasak mak buyung dah kembali...kembali dia bkn light2 punye, tp kow2 punye...huhu skrg ada rasa nak membaking rainbow cake tp sbbkan malas nak pi beli barang yg byk2 tu so kita kuburkan dulu niat tu...kita masak utk keperluan harian jerlah...

biasanya balik keja mmg masak...tp mydear request nak mkn yg simple2 jer mcm mee, bihun atau kuay teow jer...klu nasi stkt nasi grg jerlah...klu nasi berlauk nie dia kureng sket klu mkn mlm2...tp klu datang keinginan mengidam saya nak mkn nasi + sambal tumis + telur grg dia layankan jer....huhu sesekali takder masalah...

minggu nie sbb tak kemana-mana, dua hari berturut2 mengemas bilik...hari sabtu kemas bilik solat + bilik baju eman....sortkan baju2 eman yg tak muat nak pki dah...buang barang2 yg tak perlu, mengemop and segala bagailah....

so utk hari sabtu tu saya masak awal2...masak nasi lemak mkn breakfast and mkn tengahari sekali...lepas lunch nasi lemak terus tido...bgn2 perut sebu jer, rasa loya...padan muka diri sdri sapa suh lepas mkn berlemak pi tido...dah nak wat camner letih mengemas punya pasal...huhu



punya rajinkan nasi lemak siap berbungkus lai tu...tp kecik jer mcm nasi lemak 50 sen kot klu kat KL nie...sbb jumaat petang tu pegi mengutip hasil kat kebun blkg opis nie...nak cari daun pandan jer, sekali tgk ada pokok pisang amik lah sekali daun pisang...tp pokok pisangnya kecik jer...sblh pelepah tu bleylah dapat 4 bungkus nasi lemak...hoi sedap tul nasi lemak bungkus nie, dgn aroma daun pandan n daun pisang bertambah2 kitaorg mkn masa breakfast...huhu

ahad kemas plak masterbedroom kami...alihkan mana yg perlu, sbb org baru dah nak kuar dah...eman ponx dah besar...so kena make space utk letak katil eman and letak babycot org baru...apa yg dah tak reliable nak digunakan akan dialihkan dikemudian hari...segala ceruk sudut tak lepas pandang lah...dah siap semua rasa lapang jer bilik tu...huhu nak kena cari katil eman plak lepas nie....

so utk hari ahad plak dh ckp ngan mydear nak wat sup tulang...so ptg sabtu tu dok doa2 agar tak ujan petang sbb nak pi pasar mlm... nak cari tulang punye pasal...rezeki mak buyung sbb masa smpi tu tulang dah tinggal sket, bila tanya dia ckp dah takder lai...seday dah...pilih lah campur ngan daging biasa...bila nak byr tanya lai sekali, sekali tokei dia ckp kejap eh g check...sekali ada kow....yg byk daging punye kali nie...takderlah tulang semata...

balik rumah bersihkan tulang rebus dengan bwg putih and halia tak smpi sejam ponx sbb lepas tu nak kuar g downtown bangi...esok pagi tu tgk tak byk lemak timbul2 ponx...mean tak byk lemak...rebus lai dengan sup bunjut, bwg putih, bwg merah and halia yg dah ditumis, masuk kentang, carrot and btg celery tak smpi sejam dah lembut dah daging tu...lembut yg sgt2, bkn lembut2 liat...mgkn lembu muda kot...tak smpi 2 jam rebus dah lembut dagingnya...daging lah bkn tulang....huhu


puas hati dapat mkn sup tulang...beli tulang RM10 dapat mkn smpi mlm...klu beli kat kedai dpt 2-3 ketul semangkuk...semangkuk ponx dah RM6 -RM7...grg tempe ngan tauhu serta ikan sepat masin, sayur kailan grg ngan cendawan...sambal kicap jgn lupa...itu mmg trademark kitaorg kat kg...mkn sup tulang ngan sambal kicap, utk buat cicah daging tu...mmg sedap, heaven...lepas tu ptg tido lah apa lai., stlh kenyang dan kepenatan...huhu

Monday, June 10, 2013

Makanan Terbaik Untuk Ibu Mengandung...

Semua orang time pregnant nakkan khasiat yg terbaik untuk anak dalam kandungannya…kalau kita google byk mknan yang terbaik untuk ibu pregnant nie..terutama sekali mknan2 sunnah..tak kecuali juga saya…tp sbnrnya mydear yg rajin google semua nie and dia yg banyak mengalakkan saya mkn..belikan neurogain, walnut, kurma, susu kambing…saya mkn jerlah orang dah beli…dah mcm mengandung anak sulung dah gayanya nie…tapi ini semua adalah usaha, segala-galanya hanya Allah jua yang menentukan...tp tak salah klu kita nak amalkan usaha, doa dan tawakal...

meh kita teguk jenis2 makanan tersebut:

Buah delima - Buah delima ini adalah baik untuk perkembangan otak bayi dan melindungi bayi daripada kecederaan otak. Selain itu, untuk si ibu pula buah delima boleh membantu mengekalkan paras HB yang baik bagi si ibu. HB saya rendah sedikit jer ari tu so tak yah poyo2 sangat mkn...huhu Beli sebiji jer hari tu, cari yg India punya memang merah menyala kaler dia, harga ponx sebijik RM5 lebay..tapi jenuh nak kutil satu2 dan mkn…huhu



Walnut - baik untuk perkembangan otak bayi, insyaAllah. Rupa walnut ini seperti otak manusia. Walnut ialah sejenis kekacang yang mempunyai kandungan protein yang tinggi. Walaupun tak dinafikan dalam walnut turut juga mengandungi lemak, namun ianya adalah lemak yang baik. Kat rumah saya mmg sentiasa ada stok walnut nie, so jadi kudap2an harian jerlah…Cuma rasa dia ada kelat2 sket, tu yg tak berapa gemar tu..tp khasiat bkn saja utk ibu mengandung, org tak pregnant ponx elok mkn…dapat elakkan dari penyakit jantung..



Kurma - Kurma sejenis buah yang kaya dengan zat besi, kalsium, fosforus, sodium, potassium, vitamin A dan C dan juga niasin. Kurma juga boleh membantu memudahkan proses bersalin dan mengecutkan rahim kerana ada bahan boleh membantu proses berkenaan, sebagaimana dilakukan Maryam a.s. yang memakan buah kurma selepas melahirkan Nabi Isa .a.s. Nabi Muhammad SAW bersabda: “Berilah makanan kurma pada wanita yang hamil sebelum dia melahirkan, sebab yang demikian itu akan menyebabkan anaknya menjadi seorang yang tabah dan bertaqwa (bersih hatinya)”

Susu kambing - Susu kambing juga antara makanan sunnah Rasullullah. Susu kambing memang lebih baik daripada susu lembu. Susu kambing dikatakan dapat mengurangkan risiko bayi dari demam kuning. So kita usaha jerlah, mana tau nnti baby kuar tak kena jaundice...masa eman dulu ada juga kena demam kuning tp sket jerlah, takderlah smpi kena amik darah atau kena jemur...masa tu tk tau lai pasal khasiat susu kambing nie... Saya beli yang jenama Nubian tu…agak mahal juga 200ml RM5 lebay, tapi rasa dia sedap sbb fresh milk…sbbkan mahal tak bley minum selalu..seminggu sekali boleh lah…nak kena cari yang Higoat, yang bancuh punya, selang seli ngan fresh goat milk nie…



Air kelapa - Menggebukan baby. Bagi kulit baby cantik. Orang cakap kalau kita amalkan masa pregnant, baby keluar nnti bersih jer...Dah start juga amalkan nie sbb dah masuk trimester keduakan, tp jgn amalkan masa trimester pertama plak yer bahaya…tapi kena make sure amik yg fresh tidak dicampur dengan air gula dan ais…beli yg fresh…dekat Aeon byk jual nie…sejuk2 minum mmg sedap lah…




Minyak Ikan – Baik untuk merangsang perkembangan otak baby. Saya amalkan NeuroGain PB…DHA adalah bagus untuk otak baby, klu tak nak mkn pil kita boleh juga dapatkan dari ikan salmon. tp byk lai sumber yang lain utk kita dapatkan DHA nie...klu rajin korang google lah yer...


note: pic yang takder watermark tu saya google jer...satu jer gbr sdri, gbr susu kambing tu jer...

Thursday, June 6, 2013

Mee Udang Mak Jah, Kuala Sepetang....


cuti-cuti malaysia hari tu sempat lai kitaorg singah bermalam di Taiping...tak tau pasal apa mydear suka sangat ke sini...mgkn mengimbau kenangan masa zaman dia belajar kat MRSM taiping tu kot...takperlah kita layankan jer....



so mlm tu mydear ajak dinner kat mee udang nie...walaupun dia takder lah pemakan seafood tp dia layankan jerlah bini dia nie ha....huhu agak jauh juga perjalanan dari taiping dlm stgh jam klu tak silap saya...dah lah waktu petang rembang, nak magrib masa tu...lalu kat kampung orang...bila dah smpi kat hutan paya bakau tu maknanya dah nak smpi lah ke mee udang mak jah nie...

sepanjang nak smpi tu byk gak jmpa gerai2 yg jual mee udang nie...tp kita teruskan niat dan hajat ke sini lah...mgkn next time bley gak cuba kat gerai mak teh ke, pak ngah ke...huhu nak tau dah smpi ke tak kat gerai nie senang jer...klu tengok meriah sangat tempat mkn tu, siap ada kon kat tgh jln, and sign no parking maknanya dah smpi lah tu....huhu


dah lama tak letak gbr eman kan dah besar dah dia...dah pandai memilih mkn...mknan feveret dari pagi breakfast smpi lah ke mlm dinner...nasi ngan telur...klu bg menda2 lain tak berapa nak laju dia mkn...kasi nasi ngan telur, dengan kicap ponx dah cukup, boleh habis sepinggan nasi dia mkn...jgn main2...

.:: nasi putih + telur dadar = eman ::.

meh kita tengok plak menu yg kitaorg order....so klu dah ke sini mestilah kena order speciality dia mee udang pilihan saya dan mee grg udang pilihan mydear....



 .:: mee udang biasa ::.

saya amik mee udang biasa jer...tak pilih ponx yg special...sbb bezanya besar kecik katanya...tp mee udang biasa nie byk juga udangnye...dekat 10 ekor...tp udang dia kecik2 jer tp isi dlm lembik dan tak manis....mcm kurang fresh ponx ada...rasa mee udang biasa2 jerlah bg saya...


.:: mee grg udang ::.

ini pilihan mydear mee grg udang...udang dia mkn 2 ekor jer...selebihnya dia bg saya...rasa ada kot dlm 5-6 ekor udang saiz mcm udang yg saya punye tu...yg nie lai tak fresh sbb kepala bila angkat dia relai dari badannya...rasa ponx dh semacam jer...mee plak rasa kicap2 sungguh2 lah...tak rasa mcm mee grg ponx, rasa mcm mee kicap jer...huhu



 
Design with love by Jiji for Zamimie