Tuesday, July 30, 2013

Amina Masterchef Australia S4 in KL....




huwaaaaaaaaa pasai apalah dia nak dtg bln2 pose nie...datang lah lepas raya nnati boleh saya pi tgk...korang ada tgk tak kast astro lifetime channel 709 Masterchef Australia Season 4...syokk oo tengok sbb derang nie hebat giler memasak....saya suka audra ngan Amina....walaupun amina tak menang tp saya suka..sbb mak dia org korea so pengaruh korea dlm masakkan tu mmg tak tinggallah....lai satu kagum sbb dia islam and nak tau camner dia handle bab2 halal haram part masak2 masa dlm masterchef tu...sbb kdg2 ada dlm mystery box yg smlm tu ada pork klu tak silap....klu lah boleh jmpa dia menda tu yg saya nak tanya...hehe


nie adik saya dah bakor2 ajak pegi nie...masalah skrg nie bln puasa 1, hari nie pegi keja ngan mydear 2, dia buat malam 3, eman kesian dia nnti 4....sbb yg ke4 yg plg utama sekali..takperlah kita tengok dia dalam tv jerlah malam nie...eh mlm nie takder sbb mlm nie pusingan elimination...

serba sedikit info mengenai Amina ELshafei...



Amina Elshafei

Nurse
State: NSW

Age: 27

Amina is blessed with culinary expertise that originates from two different parts of the world - the Middle East and Asia - thanks to her Egyptian dad and South Korean mum.

Close to both her parents, but a self-confessed “Daddy’s girl”, Amina lives with her younger sister Eman, with whom she would one day love to own a funky but traditional Middle Eastern mezze restaurant.

“Eman would run the business and I would cook!”

Amina was born in Saudi Arabia and moved to Australia in the late 1980s. As a child, family life was centred on food and weekend trips to the produce markets. Her mum cooked through the week and father at the weekends - both bringing old family recipes and techniques to the table. Amina remembers the pickling her mum used to do and the fridge being full of jars and fresh vegetables.

“To get me started they would give me the bad jobs - peeling onions!”

As well as cooking, her childhood and teenage years were very focused on education and with degrees themselves, it was important to Amina’s parents that their children did well in their studies. Amina is now a paediatric nurse and her sister is studying law.

One of Amina’s proudest achievements in her life so far is buying a house - for which she saved for a long time. Initially she found it very tough being away from her parents but feels good about it now.

“It has been really good for me and made me independent.”

Amina is always giggling and says she is an optimist. She is very proud of her ethnicity and Muslim background and spends most of her time with her friends and family. She loves to prepare big barbecues either at her house, or at her parents. Amina also loves music.

Amina says French cooking - and pastries - are her weakness. Her favourite ingredient is olive oil.

Monday, July 29, 2013

Menu Iftar Day 13 - 19...

oke dah petang dah bley share menu berbuka puasa minggu lepas...dah recharge dah ponx sbb tido kejap time lunch hour...dah rasa nak muntah and nak pitam sket tadi...mydear suh berbuka jer sbb dia fikir blk nnti saya nak kena drive lai kan, tp saya tak nak sayang plak rasanye....yerlah bkn selalu dapat puasa penuh...huhu ada lai 10 hari, harap2 saya dapat sempurnakannya...


iftar day 13 
dalam fikiran dah mmg nak masakkan mydear ayam masak halia...feveret dia ayam halia nie...lagi2 yg dekat abdullah chan...tp tekak nie gatal plak rasa nak mkn ikan stim huhu....so terhasillah menu...ayam masak halia, ikan kerapu stim limau, sayur pak choy grg sos tiram...kuih tu saya beli RM2 jer..sbb tekak rasa nak mkn jemput2 bilis...tekak nie mmg tau..tp masin sesungguh separuh jer bley mkn separuh lai terpaksa dikorbankan...huhu tersalah bajet lah plakkan...

~ no picture ~
iftar day 14
hari selasa nie, hari masa g check-up...tekak teringin nak mkn KFC so lepas berbuka ala kadar jer kat umah lepas magrib terus ke KFC sbb lepas tu nak stock-up barang...sampai2 jer kFC kat nilai cam tongkang pecah sbb org baru lepas berbukakan...nasi ponx tgh masak lai, coselaw ponx dah habis...terkulat2 mkn ayam ngan whipped potato 2 set...huhu

~ no picture ~
iftar day 15
hari kelam kabut sedunia...ini semua tekak punya pasal lai lah...teringin nak mkn popiah homemade kononye...sampai umah kul 6.05, dengan nak masak inti, nak gulung popiah lai...betul2 dah azan baru siap...hidang terus ngap jerlah....padahal menu ari tu mee bandung jer...tah apa pasal gaknye kelam kabut melampau2 sangat....


iftar day 16
masa nie berbuka ngan eman jer..mydear berbuka ngan kawan2 opis dia...masa nie siap dah berangan2 nak msk tah apa2 tp sbb malas punye pasal rasa mcm nak mkn megi kari telur kuning tak berapa masak...sedap oooo...tp blk2 rumah nmpk plak mee grg leftover ari tu nmpk menyelerakan plak...terus panaskan tambah kicap pecah telur...sodap...mydear blk berbuka kat luar, buka tudung saji amik sudu dan mkn...hehe bubur lambuk tu babysitter eman kasi...kuih popiah sempat buat sbb gulung crabstick mcm tu jer...karipap beli kat opis...karipap pusing tp tak sedap sangat sbb kuat rasa majerin dia...lawan plak ngan milo ais...kenyang sungguh huhu...



iftar day 17
pasar ramadhan mmg dah jarang jejak skrg nie...so kuih muih mmg beli yg frozen jer senang...jimat satu hal, kesedapan mmg dah sahih sbb mcm pau saya mmg selalu beli sblm2 nie...so taulah rasa mcm mana...menu hari nie namanya menu menghabiskan stock dlm peti huhu...dah ulang balik dah menu feveret mydear ayam sambal kicap, tp kurang sket sambalnye sbb cili kisar dah habis....buat sup sayur pak choy campur fish ball, crab stick dan telur utk eman...dan tauhu kukus yg sodap...sdri masak sdri puji...huhu sbb resepi kali nie menjadi...

~no picture~
iftar day 18
hari nie berbuka kat Chillis sbb nak pi stock up barang basah, licin dah..lai ponx terliur ari tu mydear buka puasa kat sini, so ke sinilah mydear bwk kitaorg mkn...ramai juga org berbuka kat sini, sbb kitaorg dpt tempat kat luar...golap jer tu yg tak amik gbr tu....lepas solat  terus shopping dekat Jasons Food Hall rasa mcm shopping kat oversea plak kiri kanan asik nmpk omputih jer huhu...


iftar day 19
menu semalam....ayam masak cili, tauhu poket dan sayur buncis grg bertelur....yg mcm dimsum dua ketul tu lebihan inti tauhu poket ada lebih, kulit popiah ponx ada lai bungkus jerlah ala2 mcm dimsum tu....sedaplah plak bley buat lai next time....karipap plak jiran kasi and saya buat cucur udang rangup termasin...aduhai termasin jer masak...smpi mydear tegur dah ilang skill ker katanye....huhu 

tahun nie param mmg jarang jejak...mkanan ponx mmg rata2 masak...ada 2 kali jer beli lauk aritu, sbb tak kena ngan tekak so kita masak jerlah....buka buffet kat luar ponx baru 2 kali...sekali mydear blanja, sekali lai kawan FIL belanja....lain2 buka kat luar jer...tu ponx berapa kali sangat, bley kira ngan jari...tp at least saya akan amik cuti memasak sehari lah setiap minggu...huhu sbb dlm keadaan saya skrg nie mkn ponx tak brp nak byk so rugi plak rasanye...mydear plak sejak dah masuk 30 lebay nie, mkn mmg tak byk...so cara yg plg baik mkn kat umah jerlah...huhu

Latest Pic Mak Buyung....

nak share gbr mknan pagi lai....kesian terliur dr sdri tgk nnti...ptg2 nnti baru share gbr mknan yer....so smntra tu meh sini nak share gbr mak buyung yg very the latest...pic sabtu lepas yg telah disnap oleh paparazzi...gbr tak cantik ponx sbb candid semuanya....klu tau bley lah posing elok2...org nak pilih ayam sebuk amik gbr mana lah sempat nak pose2....



preggy 7 bln...ramai org kata kecik jer perut...ermm mgknlah kot saya ponx tak berapa perasan sangat kecik ke besar...tp yg membawanya menggah ko....nak tido skrg nie bantal kena tinggi, klu tak sesak nafas....nafas ponx pendek2 jer skrg nie...solat nak abiskan 4 rakaat mengah2 smpi nak tertonggeng2 rasanye..dugaan, semoga Allah permudahkan kelahiran nnti...amin

tu yg tak berapa nak suka jenjln tu...shopping baju raya ponx ala kadar jer...huhu baju eman nasib dah beli sblm raya...dah pki dah ponx, mamat tu bkn boleh nmpk baju baru nak pki jer sokmo...tak bg kang mulalah lah buat drama air mata....tak kisahlahkan, baju baru ke tak...janji raya...

tahun nie raya ala kadar jer....nak sambut org barukan byk menda nak kena belanja...dengan perancangan besar lain yg bakal berlaku...so kita jimat cermat jerlah yer eman...tahun depan kita raya sakan ngan adik baby sekali....kan baba, kan....huhu


last sekali gbr abg eman yg penakut ngan lobster...dah stand-by nak lari dah sbnrnye nie....menjerit2 dia kat sini kena sakat ngan baba...raksaksa katanye...bulat mata ketakutan...huhu

Wednesday, July 24, 2013

28 Weeks Pregnant...

minggu nie dah 28 weeks pregnant..so maknanya dah masuk 3rd trimester...check-up ponx dah start dekat hospital yg nak bersalin...tu yg smlm amik cuti semata2 nak pi check-up....1st time nak check-up kat sini so tak tau prosedur mcm mana, takut lambat so kita cuti jer terus...tp kptsn bercuti mmg meyakinkanlah sbbnye dari kul 10 smpi kul 2 baru habis check-up...menunggu jer dah 3 jam...dpt jumpa doc stgh jam dlm bilik doc...tu tak amik ubat lai...settle betul2 and kuar dari spital pukul 2.30....tp dah tau cara dan prosedurnya so bolehlah bajet masa lepas nie....tgu next check-up bln depan plak masa 33 weeks....sempat menyoping dekat midvalley 1jam stgh jer..sob2 by 4.30 dah kena kuar dr mid sbb nak amik abg eman...nasib tak bwk dia, sbb klu bwk 3 jam lebay menunggu mesti dia kebosanan...

tapi puas hatilah check ngan dr idora, doc pakar kan...mmg detail dia check...selama nie check-up dekat klinik panel jer...mesin scan 2D ponx tak berapa nak clear...yg nie mmg lengkap 2D, 3D, 4D...doc dah lah lembut cakap slow melow jer...setiap kali kitaorg tanya soalan dia akan jwb dengan senyuman dulu...sejuk hati tgk...huhu doc check otak, jantung, jari semuanya lah and alhamdulilah lengkap sempurna...cumanye doc nmpk buah pinggang belah kanan dia agak bengkak sket...so kena monitor utk next visit....klu still ada, tgk plak bila dah lahir nnti doc akan buat scan kat baby plak...harap takder apa2 masalah hendaknye....amin 

lai satu adik baby takmo tunjuk muka, nmpk idung jer sket ngan mata sebelah...sbb dia dok tutup muka ngan kaki and tangan...saja lah tu nak wat suprise...yelah tak bley lah ckp dia malu nak tunjuk muka, sbbnye dia tak malu nak tunjuk bebird dia...yg tu mmg clear nmpk bulat jer...haha tak malu sungguh...bila dah yakin dah sahih boynya baru lah yakin nak membeli baju...smptlah dlm sejam stgh dekat midvalley tu merembat dlm 6 pasang baju and 3 pasang booties and mitten...minggu nie baru nak punggah balik baju lama abg eman and start sortkan baju2 yg boleh dipakai masa baru lahir...tak byk ponx bju yg saya simpan sbb masa abg eman tu tak beli bju byk ponx, and klu ada pki selalunya smpi lunyailah...yg lunyai tu dah buanglah kan sian takkan nak bg adik baby pki baju buruk plak...klu baju2 cantik utk jenjln mgkn byk..tp kecik secoet laikan nak gi mana pki baju cecntik...huhu



Menurut babycenter.com berat baby adalah sekitar 1kg..so adik baby adalah seberat terung katanye...terung kat negara omputih lah tu...klu kat malaysia nie kita selalu jumpa terung yg panjang2 jer, jarang jumpa yg bulat tu...ikut carta doc bg, klu skrg beratnya 1kg mungkin masa dia lahir nnti berat dia adalah 3kg+- lah...dan sekarang dah bley kelip2 mata dah serta dah bley nmpk cahaya melalui rahim...sbb tu org ckp klu baby songsang cuba rangsang supaya baby bergerak ke bawah dengan gunakan lampu suluh...suluh atas perut dan bwk ke bawah...

mama dia plak sihat walafiat...sepanjang bln puasa nie dah turun 2 kg...huhu berat latest 61.1kg...harap takder lah naik byk sgt...sbb waktu eman dulu last berat sblm bersalin 63kg...saya ada lebay kurang 3 bln jer lai harap2 tak naik sesangat...huhu perut adalah kecil jer, yg lain2 normal lai, kaki tak bengkak, pipi dah kurus sket...huhu

masalah lain adalah sesak nafas, batuk, selsema dan juga hidung berdarah...all the time hidung berdarah nie, nasibnye sbb dia tak meleleh jer...kadang2 pagi taik idung penuh, bila kuarkan semua tu darah kering...lepas tu kahak pagi2 ponx bercampur dengan darah...selesema ponx bkn selsema lah, cuma idung bengkak doc kata...tu yg doc bg nasal drop bg clearkan lubang idung...baru pki mlm tadi tak nmpk perubahan lai...still lai tidur kena bantal tinggi...klu tak macam tak bley bernafas masa tido...

lain2 dari tu saya tanya juga doc sbb masa bersalinkan eman uri dia lekat...so ada tak potensi lekat lai kali nie...doc ckp ada juga...saya tanya bahaya atau tak dia ckp bahaya juga sbb takut berlaku pendarahan...tp teknologi perubatan skrg nie dah moden so ada cara merawatnya lah klu melekat nnti....harap2 tak berlaku lah nnti pada saya...amin

oke dah tu jer nak citer...pjg tul citernya...sebulan sekali bercerita pasal pregnancy kan tu yg byk sket nak citer tu...

Tuesday, July 23, 2013

Daging Masak Merah...


lama dah tak share resepi ngan korang ek...so petang nie saya nak share resepi daging masak merah ngan korang...klu ikut2 saya nak buat style siam...tp tak berapa nak jadilah mcm kita mkn kat kedai thailand tu...tp still lai sedap dan kena dengan tekak...nak masak ponx senang jer campak2...siap dan makan...

Daging Masak Merah

Bahan-bahan
Daging 
Bawang Besar (hiris)
Bawang Putih (hiris)
Halia (hiris)
Cili Kisar
Sos Tomato
Sos Cili
Sos Tiram
Tomato (potong wedges)

Cara-cara
  1. rebus dulu daging smpi masak...dah masak baru slice nipis...tp terpulanglah klu taknak rebus korang grg jer dulu ponx boleh...klu pki daging batang pinang cepat jer masak...klu daging yg susah empuk kenalah rebus dulu...sbb saya rebus ponx sbb nak bg potong cantik jer mcm kat kedai thailand tu...
  2. tumis cili kisar smpi garing and masukkan bawang besar, halia dan bawang putih smpi layu.
  3. masukkan sos tiram, sos cili and sos tomato dan masukkan daging...letak sedikit air, klu nak kuah banyak letak air byk sket..perasakan dgn garam klu tak masin...
  4. masak sampi sebati and kuah memekat...tutup api dan masukkan tomato kacau kejap dan boleh diangkat...
dah siap senang jer kan...klu nak pedas boley lebihkan cili kisar atau tambahkan cili padi ketuk...ikut suka korang nak variasikan mcm mana...mydear ckp sedap next time dia suh buat ayam plak...baiklah saya yg menurut perintah...huhu

oke kat sini saya nak bg tips cara saya memasak cepat...selalunya saya dah plan nak masak apa mlm sebelumnya...and make surelah barang ada kat rumahkan...so sblm pegi keja saya dah turunkan barang basah yg beku tu dekat bhgn fridge yg bawah...balik2 kuarkan dulu barang tu, rendam ngan air and saya tinggalkan gi solat....lepas tu bila lepas solat barang tu ponx dah defrost...sekejap jer sbb kita dah turunkan dari freezer beku tu...

potong apa yg patut, siap2kan semua...klu masak utk 2 jenis barang buat utk dua jenis...klu potong bwg buat sekali gus...siapkan dlm pinggan so nnti kita tinggal campak2 jer...takderlah bila kuali dah panas bwg tak potong lai...kira buat mcm rancangan masak2 tu semua dah siap potong tinggal tumis and campak2 jer...dlm masa 30 - 40 minit dah bley siap dah masak...klu masak mee lai senang 6.30 bru saya turun dapur..huhu

selalunya dlm kul 6.45- 6.50 baru saya masak nasi...so masa nie lah baru buat air, hidang mknan, cuci pinggan segala yg kita dah guna tadi...owh klu korg nak tau kuali saya ada satu jer...so lepas dah angkat satu2 jenis mknan tu terus basuh, lepas tu pki balik...dgn cara nie kita akan praktis jd tangkas didapur...

itu cara sayalah tp kena make surelah korang pilih resepi yg tak byk aneka barang yg nak kena campak dlm kuali tu...kita pilih resepi yg simple2 jer...weekend baru kita pilih resepi yg complicated sket...tp setiap org lain caranye kan...so terpulang lah pada individu... :)

Perangai Abg Long Eman..


apa yg pelik yg korang nmpk kat gbr nie....sekali pandang nmpk mcm biasa jerkan...nmpk nasi jer...lauknye adalah telur dadar bayam...yg peliknya adalah nasi dimkn dengan mayonis...huhu nmpk tak jalur2 putih mcm susu tu...itu adalah mayo oke...mayonis kewpie yg sedap, lemak berkrim disukai ramai...huhu


itulah perangai pelik abg long eman nie takder sapa mengajar dia mkn nasi mayonis...tetiba jer satu hari tu nak mkn nasi so saya suh dia amik kicap dlm peti sejuk...dia dtg bwk botol mayonis...bila saya ckp salah, dia ckp ye betul dia nak mkn dengan nie...dah ler letak punya banyak....nak letak sdri plak tu....bila dah hilang mayonis atas nasi, tuang lagi dan lagi...

tp selalunya mkn style mcm nie klu mkn nasi ngan telur dadar lah...klu nasi ngan ayam ker, atau lain2 menu takder lah plak dia nak mkn mayonis tu...selama nie saya cuma ajar dia mkn sandwich telur hancur ngan mayonis jer...gamaknye dia rasa telur dadar or telur hancur bertambah sedap bila dimkn dengan mayonis sbb tu lah gaknye terbawak2 smpi ke nasi tu...huhu

Monday, July 22, 2013

Menu Iftar Last Week...

seperti yg saya janjikan...rangkuman menu utk seminggu...boleh lah klu korang nak tiru sket utk minggu nie or minggu depan punye iftar...atau masukkan dlm senarai list menu2 utk berbuka...bila masuk minggu kedua ramadhan mmg selera mkn nasi dah kurang sket...sbb 1st week tu asik mkn nasi jer kan...sahur mmg wajib mkn nasi...

ada sekali aritu cuba tak mkn nasi and saya mkn mee...hambik dari pagi smpi ke petang perut saya berangin rasa mcm nak meletup...nak sapu minyak tak boleh sbb sian baby kepanasan dlm perut...cuma boleh tunduk sket2 utk tekan perut bagi kentut...tp tak sepenuhnya lah lega...bila dah berbuka, dekat sejam dua mcm tu baru oke...so moral of the story tak pyh gedik2 nak sahur menda lain selain nasi yer...dulu2 time tak pregnant mmg boleh lah, sahur roti, mee, oat, bubur....skrg tak boleh dah...adik baby ponx sama naik berlawan ngan angin...semakin senak perut saya dibuatnye...huhu 



iftar day 6
masa nie buka sorg2 jer sbb mydear berbuka kat luar....so masak ponx simple2 jer yg berkenan dek tekak...rasa nak mkn ikan grg ngan bayam tumis air...mmg laju jer mkn wpun sorg2 mkn ngan eman...eman mcm biasa bawak diri sdri...mama puasa ke tak puasa ke dia tak heran janji dia dapat mkn...smbl tempe tu beli jer...tp tak besh langsung...sejak dari hari inilah yg takmo dah beli lauk...masak simple2 jer...kuih beli RM1 buat syarat pemanis mulut...huhu



iftar day 7
mydear ckp taknak mkn nasi...nak mkn mee grg katanye....saya tak kisah ponx mkn nasi ker, mee ker, lauk jer ker...janji time berbuka kenalah mkn...so sbb sempoi jer mkn mee, gi jugalah param...sekali dah smpi mcm2 menda nak beli tu ponx dok tahan2 jer...roti john, murtabak and kuih muih...tamak sket so lebay sket belinya...huhu in the end tepung pelita tu 3 ketul terbuang sbb bgn2 sahur nak mkn tengok dia dh mencair...


iftar day 8
mkn nasi plak hari nie...sbb saya teringin nak mkn daging masak merah style siam...tak berapa nak menjadi sgt tp sedap jugak...ini kira masak merah my style...padankan dengan kangkung grg pedas and telur dadar bayam utk anakanda tersayang...habis dah susah sgt nak mkn sayur mama cmpur bayam dlm telur tu...tak cerewet plak memilih, belasah jer mkn....dan mknan sampingan kenalah ada...sebagai pemanis mulut...



iftar day 9
mkn kuay teow grg plak...sebungkus habis saya grg, sekali hadap jer mkn...huhu tak sebanyak mee kot kuay teow nie...ke sbb tak byk sgt mknan sampingan mcm hari tu....mknan sampingan roti john, kuih RM2 (kuih getas n tepung gomak) and putu mayam...mmg semua habis mkn waktu buka tu...tak membazir bagus...sbb sedapkan so takder lebihan....



iftar day 10
jgn terkejut saya berbuka nie jer...mmg betul saya berbuka keropok lekor jer...sbbnye lepas maghrib nak pi alamanda plak nak mkn kenny rogers kononya...sekali lagi 5 minit nak berbuka jiran sebelah bagi nasi lemak lah plak...rezeki jgn ditolak, so mkn jugaklah nasi lemak...smpi alamanda sbb masing2 kekenyangan lagi so kita makan mcdonalds jer...huhu mydear teringin nak samurai beger, saya plak nak chicken mcdeluxe...



iftar day 11
kali ni family in law berbuka kat rumah...so saya masak yg simple2 jer...nasi ayam and mee grg...sbb tekak teringin nak mkn kek coklat kukus buat jugaklah...tp terlupa sbb pengukus kat umah nie cinonet jer...terpaksa bakar dlm oven...tp still sedap jugaklah...tepung pelita ngan roti grg tu PIL bawak...tetiba tengok salad tu dah mcm bunga plak kat tengah2 tu...huhu tonggang langgang susun hidangan sbb pinggan hidang besor2 semuanye...huhu

iftar day 12
~no picture~
berbuka kat INTAN bukit kiara...mcm biasa tiap2 tahun kwn PIL belanja berbuka...sbb segan dok semeja sekali ngan org lain takderlah snap...huhu

dah tu jerlah...nanti saya share ngan korang resepi daging masak merah tu yer...senang jer resepinya campak2 jer dah siap...stgh jam lagi sblm berbuka ponx boleh masak...nanti saya share sekali ngan korang tips resepi masakkan pantas saya...huhu

Wednesday, July 17, 2013

Gado Mak ngan Anak...

korang jangan terkejut plak baca nie...sbb ini betul2 tau...huhu gado2 manja gitew atr saya ngan eman...mendanya kecik jer tapi mama nie dah ler puasa, pregnant plak tu mmg lah sentap terlebay...huhu semuanya adalah kerana snek ku mi~mi...


keropok kucing nielah penyebab saya gado ngan eman...tah apa2lah kan....begini ceritanya...saya pegi kedai beli barang dapur, lepas tu masa nak byr tu saya nmpk lah kopok kucing nie kat kaunter...yg jenis paket kecik2 tu jer...so amik dua paket 1 utk saya, 1 utk eman...so balik2 tu tunjuk kat eman n dia suka lahkan...

pastu dia nmpk dlm plastik sayur saya ada lai satu...so saya jwb lah itu mama punye...eman 1, mama 1...dia ponx jwb owh itu mama punye dengan senang hati...so minta bukak and mkn smbil tgk citer oggy smbil gelak2...tah apa yg kelakar smpi sakan gelak ponx tak taulah...sambil2 tu saya ponx masak2lah kat dapur...

lama lepas tu dia turun balik minta yg paket saya punye tu...bila saya ckp mama punye, terus dia ckp eman punye lah, eman nak...gado2 merajuk lah saya sbb teringin punye pasal..siap kuar ayat tak nak kawan yg plg tak tahan huhu....tp sbb anak manalah smpi hati nak menolak, bukaklah amik separuh, dia naik atas mkn turun bwh minta yg separuh lai tu...sentap lah saya, gado2 lah lai...

bila dah kuar2 air mata nie saya ponx dah malas lah nak layan...so bgkan jerlah...agaknye klu org dengar mesti ckp apalah pasal kopok ponx nak gado...biasalah mak buyung mmg mcm tu...suka exaggerate lebay2 sket...touching sesangat...lai ponx sbb teringin and terliur punye pasal tu lah yg jadi mcm tu...

lepas tu mengadu ngan mydear sbb dia berbuka kat luar ari tu...pas tu mydear ckp nnti klu jmpa dia belikan....sekali dia balik bwk paket besar punye...apa lai saya show off lah kat eman, sakat dia habis2 smpi menangis melalak2 lah mamat tu...haha mkn lah sama2, siap dia suap lai saya kopok tu...hehe tulah buat pasal lai ngan mama...keh2

oke dah entry light2 jer...huhu

Monday, July 15, 2013

Salam Ramadhan dan Menu Iftar...

asalamualikum...lama tul tinggalkan blog nie...huhu naik berabuk blog nie...bkn apa malas nak berfikir nak menyusun ayat dan kata2...so far hari nie 6 ramadhan kalu berjaya smpi maghrib alhamdulilah lah saya genap berpuasa enam hari...syukur sangat2lahkan...sbb dok fikir malas nak ganti puasa punye pasal gagahkan diri lah berpuasa...tp takderlah lembik liut berpuasa...so far balik still lai bley drive dalam jem maha hazab 1jam 1/2 and balik memasak lai....

syukur sangat2 sbb adik baby memberikan kerjasama mcm abg eman dulu...masa tu lebay kurang waktu2 mcm nie juga...7bln masuk 8 bln berpuasa...alhamdulilah lah...masa awal2 puasa tu kerap lah menendang sbb mgkn dia ckp waktu2 mcm nie byk mknan masuk nie pasai apa sket sangat mknan...huhu sbb adik baby dh biasakan diri, and mama ponx dah oke dah puasa so takder masalah rasanye utk kami menyempurnakan ibadat puasa ramadhan nie...

tp part solat tarawikh tu mmglah tak lalu...huhu by the time kul 10 mesti dah masuk sarang dah....lepas buka puasa, solat maghrib, layan eman smntra mydear pi solat tarawikh, by the time mydear balik smyg tarawikh pass baton plak kat dia layan eman....and saya terus ke dunia lalaland...keinginan tu ada, kudrat jer tak berapa nak ada....huhu insya-allah klu diberikan kesempatan dengan izin-Nya nak juga saya solat tarawikh...

oke cukuplah berceloteh tu naik borink plak korang membaca yer...so kali nie saya nak rangkumkan seminggu punya menu iftar...tak nak dah update hari2...kita tukar2 plak lah yer...kot2 bley jadi panduan utk korang plan menu berbuka puasa sepanjang minggu...menu2 masakkan saya semua simple2 jer sejam jer dah siap masak, hidang, bancuh air sekali....


menu day 1...sbb pegi keja ngan mydear kan...so sempat lah smpi rumah lebay kurang kul 5.45, singgah dulu bazar ramadhan utk tgk apa yg menarik tu dibeli, recce dulu...so nnti senang klu mydear yg pegi kirim jerlahkan...so kitaorg beli kuih muih jer RM4 total...kuih2 melayu tu sedap terutama kuih getas tu....agar2 tu cam biasa jerlahkan...utk hari pertama saya masak daging masak kicap, sayur campur goreng and air cincau....


menu day 2...menu kali nie tak berapa mengujakan hati saya sbb makanan beli kat opis...sedap tu sedap cuma tak kena dengan tekak saya...so dah berazam kali nie masak jerlah...simple2 mcm ayam grg ponx tak kisah...mydear pegi param and beli kuih seri muka n puding jagung...suh dia beli kuih getas kat tempat smlm, nan hado katanye...seday.. :( bubur lambuk kg baru dari kem. pelancongan, murtabak mydear beli...saya beli pucuk manis masak lemak and sambal sotong...not my taste...ayam sambal kicap yg belah kanan saya masak tu jugak yg sedap...smpi 3 kali mydear tambah...huhu



menu day 3...kali nie tak gi param ponx...steam jer pau tesco tu, sedap ponx sedap...inti kelapa and kaya...korang trylah beli sedap...cuma kena mkn time panas, sbb bila dah sejuk tepungnye dah liat...huhu keropok lekor dari tganu dari FIL...so saya masak ayam grg kunyit yg takder kacang panjang sbb tak dan nak singgah kedai...sayur sawi bunga grg dengan cendawan serta telur masak tomato...feveret eman and mydear...idear dari mee tarik warisan asli...tp kali nie kaler tergelap plak sbb gatal pi letak kicap cair....selalu letak sos tiram jer...huhu tp sedap jugak habis derang mkn...

 ~no picture~

menu day 4...takder snap ponx sbb berbuka rumah PIL...malu ah nak snap2...kui2 tapi terbaik sbb mkn kari kepala ikan huhu...lekat bau kari kat tangan... :p




menu day 5...berbuka kat luar...sbb siang tu pi cari baju raya sat, sambung pi aeon plak pi barang dapur...stock up utk seminggu senang tak yah nak singgah2 kedai...blk terus masak jer...ckp ngan mydear takmo masak, ajak dia buka kat luar...terus dia booking kat sini....sempat snap 2 pinggan jer....lai 3 pinggan tak dan nak snap pic....huhu okelah buat syarat jerkan...ingat nak request mkn kenny rogers jer...dari hari tu dok mengidam nak mkn kenny rogers...huhu [abg dengar tak :p] tp tak besh skrg nie sbb kenny rogers dah takder potato parsley lah plak...itu yg plg saya mengidamkan sekali sbnrnye...

dah lama tak tengok gbr kitaorg kan...mesti korang nak tenguk muka mak buyung yg saban bulan naik 2-3kg...tp jgn risau last month naik tak smpi sekilo ponx....abg eman steady jer dia, mkn byk mcm mana ponx, begitu jerlah beratnye...menonjang jer...ish budak2 nie bila dah besar tak membolat sangat, kurus tinggi jer...kurang comel dia...huhu mydear plak semakin kurus rasanye...berkat puasa, mkn ponx tak byk, bykkan mkn mknan berkhasiat mcm buah2an, walnut, kurangkan minum manis, exercise, solat tarawikh, so mcm kat bwh nie lah hasilnye...huhu



salam ramadhan semua...

 
Design with love by Jiji for Zamimie