Thursday, February 27, 2014

Perubahan Hormon...

perubahan hormon yang mgkn juga boleh jadi faktor umur...huhu so apa sbnrnya yg saya nak citer hari nie...citer pasal diri sdri yg mengalami perubahan hormon...hehe sejak dulu2 lai saya bkn lah peminat makanan manis2 nie...even saya suka membaking tapi yg makannya sket jer, selebihnya saya suka nak seronokkan org disekeliling saya...sbb eman and mydear suka mkn kek....tp sejak2 dari pregnantkan dani sampai ke skrg nie saya adalah jadi peminat kek....

masa lepas pantang dulu ingat lai...tekak nie terasa2 nak mkn kek coklat jer...dok terbayang2 kek coklat yg jual dekat petronas tu...huhu siap ajak mydear pi mkn kek kat secret recipe lai tu....pastu baru2 nie masa buat kenduri aqiqah dani kat kg, belah mlm tu kitaorg celebrate besday january babies kan...lepas tu my SIL bwk kek coklat sedap punye...esok pagi bgn gigil2 pi cari kek coklat tu mkn...pdhal gigi ponx blm gosok lai huhu....sbb asik terbyg punye pasalkan...ada 3 jenis kek my SIL buat...red velvet, choc moist cake n lemon cheesecake...sedaplah aih smpi berulang2 saya mkn....tapau bwk blk kl saya sorg jer yg mkn huhu

skrg nie pantanglah nmpk kedai kek sure nak menyingah...lagi2 klu kek coklat tu...feveret oih....itu blm lai lepas mkn nasi, tetiba rasa mcm nak mkn kek coklat....smpi cake tu dah rasa kat tekak dah kot...punyelah macam tu sekali...mengalahkan org mengidam plak...huhu 


coklat ponx skrg nie dah jadi feveret saya...klu dulu beli coklat dok dlm peti ais tu lama bru luak...sbb yg suka mkn mydear tp dia jenis pndi control...eman plak klu tetiba rasa dia nak mkn dia mkn lah...tp saya plak sejak2 nie selagi ada coklat tu dlm peti ais tu selagi tu lah dok berulang jer bukak peti ais...tak smpi sehari bleh habis kot....tp saya suka coklat yg jenis ada nuts dlm dia....klu beli yg cadbury tu cari yang mixed nuts...klu tak beli whittakers almond gold yg terfeveret sekali....1 slab mkn sorg sekali hadap jer huhu....


kopi ais ponx skrg jadi feveret nie....tp kopi ais bahasa kampung lah, bahasa omputih dia latte....yg biasa2 lah yg plg terfeveret hazelnut latte mc'cafe....klu beli kat starbuck selalu amik yg caramel latte...tak ponx beli kat dunkin donut punye latte ponx dah cukup bg saya...yg penting manis kena cukup n lemak berkerim huhu....siap cari lai kat pasaraya yg instant punye hazelnut latte...stkt nie takder jumpa lai kat KL nie...tp klu dekat oversea ada saya tgk jenama nescafe...



dulu2 menda nie semua bknlah mknan kesukaan saya....pndg sebelah mata ponx jarang...tp skrg nie menjadi2 plak kesukaan dia...rasa mcm setiap hari nak mkn haha....

itu citer psl yg sedap2 lah...yg tak bestnye skrg nie saya adalah alergik dengan seafood...tak tau dan tak perasan sbnrnya...tp sejak2 lepas pantang yg saya perasan....ada satu hari tu mydear tegur sebab

sekeliling mulut merah...saya tak amik port sgt waktu tu sbb ingat kuar jerawat halus mcm tu sekali pndg...pastu dia ilang sdri...sapu jugaklah mcm2 sbb ingat jerawat....byk kali kena gak kena, tapi dia ilang lepas tu.... smpi satu hari saya terfikir yg mesti ada kena mengena dengan apa yg saya mkn....yg plg ketara masa saya mkn kopok lekor and keropok goreng ada satu hari tu...klu dah goreng sdri kat umah for sure lah bykkan....lepas tu terus naik merah sekeliling mulut...


baru2 nie plak mkn sambal kupang masa bfast kat thistle JB aritu...tetiba tgk petang dah naik merah kat mulut...so sahih lah jenis2 seafood nie saya tak bley mkn sangat...huhu seday tak bley nak mkn seafood bersungguh2 dah mcm nie...mydear sure suka lah, sbb dia ponx tak suka seafood sama jer ngan eman...so skrg saya ponx mcm derang jugaklah mkn ayam, daging telor jerlah gamaknye....huuuu T__T 

korang ada tak mcm saya nie?

Thursday, February 20, 2014

Brotherhood...



gambar terbaru anak teruna kami selepas trim rambut dia smlm...rimas benar nengok rambut tu...elok bulat jer atas kepala...nenek ckp pasal apa korng potong rambut dani nie mcm helmet...huhu so kita kasi cantas lah yer bagi macho sket, bagi kpop sket...dah rasa diri tu cute sangat terus mlm tadi susah nak tido, asik menyengih2 jer kejanya....lepas tu kul 5 pagi dah bgn...tak sabar lah tu nak g umah kakak nak tunjuk rmbt baru huhu...

saya tak pernah cerita kat sinikan penerimaan eman terhadap adiknya danial...so far tak pernah cemburu selain cemburu melihat mak lang bermain dengan dani...tak paham kenapa dia jeles...dia rasa mak lang tu gf dia kot hiihi...so bila time my sil main ngan dani sure eman akan marah atau merajuk...huhu


kalau kacau2 dani tu setakat nak main2 jerlah...dia takderlah nak pukul2 atau apa....dia suka nak gomol2 jerlah mcm tu...klu dani dah besar for sure derang berdua nie dah bergasak bergumpal gaknye...dani ponx klu abg dia buat2 kasar ngan dia takderlah dia nak nangis ker apa....klu dia suka dia gelak jerlah, klu tak ponx dia akan tenung jer muka eman tu...mcm dlm kepala dia fikir "what are u trying to do abg"...huhu eman plak mesti dlm hati dok fikir bilalah adik aku nie nak besar nak main lawan2 nie...huhu



eman nie kalau main ngan adiknya kasar sokmo...risaulah kan bdk kenit tu...kdg2 dia tgk adik dia mengiring2 angkat bontot cam tu cepat2 dia tolak bg terlangkup....takut tgn dia terpiuh jerlah...tp klu kita marah ponx dia tak kisah, tetap juga dia nak main ngan adik dia...tp takperlah kitaorg just perati jerlah...risau plak klu larang2 nnti dia ckp kita tak sanyang kat dia....eman nie dia sensitif sket, sejak2 ada adik nie mudah merajuk...tp bila dah start sekolah nie dia dah kurang sket merajuknya....

last sekali gbr mak pak dia kena gak letak...lama dah tak share gbr kitaorg nie ha...huhu sejak2 eman dah sekolah nie kitaorg mmg rajin dating berdua...huhu gbr anak2 biar kecik2 jer...gbr kitaorg besar lah sket...korg jgn muntah ijau ek... :P


Tuesday, February 11, 2014

Danial Ariq ~ 4 Month....

sudah 4 bulan dah anak mama...membesar dengan sihat dan ceria yer sayang...takmo notty, takmo crancky2, tapi cheeky2 takper... :)


skrg nie dani dah bley mengiring jer baru...bila dia dah start mengiring tu smpi 360 darjah dia pusing...mana taknya mengiring, terlentang smbil lonjakkan badan, mmg serius bley berpusing...saya ada amik video tp malas nak transfer kat pc...huhu klu tengah2 mengiring dtg abg eman yg rajin dia tolong tolakkan bg tiarap...klu time abg eman cheeky2 gitew dia tolak blk dani bg terlentang...ujung2 dua2 ketawa mengekeh...huhu tp kalau kita tiarapkan kepala dah bley angkat tinggi dah....leher ponx dah kuat, takder goyang sangat...


skrg nie suka lah hai main dengan jari...dia rasa mcm kagum tengok jari tu kecik2 molek2....naik juling mata menelek jari jemarinya...lepas tu masuklah jari jemari tu dlm mulut...berlemuih ngan air liur jer...hisap ibu jari mmg feveretlah...klu hisap ibu jari tu nak sampai ke anak tekak dia jolok ibu jari tu...huhu klu tak dpt jari sdri, dpt jari org lain mmg kompom dia masukkan dlm mulut...


ketawa mengekeh kalau org agah...senyum sengeh smpi ke telinga kalau suka...pdhal agah dari jauh je tu...selagi takder sapa2 agah dia, dia akan pandang jer muka kita....tu yg rasa geram nak tenung and gomol dia tu...hehe biasalah anak kecik2 macam nie lah best nak gomol...dah besar2 mcm eman, nak cium ponx dia tak kasi, mengelak mcmkan dah besar mama nak cium depan org....rindu aih kenangan zaman eman kecik2....tp satu hari nnti dani ponx akan membesar sama mcm abg eman, dan kenangan itu pasti akan kembali...harap2 masa tu dani plak dah ada adik kui2... :p



kesukaan baru masa umur 4 bln nie tido berbedung...masa kecik2 tak suka plk dibedung...skrg dh 4 bln baru nk berbedung...klu dibedung letak atas bouncer diam jer duduknye smbil tgk citer feveret mickey mouse clubhouse...klu dah mengantuk tak lama lepas tu tidolah...tido ponx lama, ada sekali tu bbysitter ckp dekat 3 jam dia tido...klu tak klu dpt jejak sejam tu kira baguslah...klu dpt tgk mickey mouse clubhouse mmg seronok dia gelak aih...mengekeh ketawa siap kaki tangan terkapai2 layan...lai2 masa part2 yg lagu  pembukaan yg awal2 tu...huhu


so far tido mlm takder masalah melainkan kalau perut kembung...by the time 10 mlm dah tido dah...tp sesekali klu tido siang byk sgt lajak jugaklah smpi kul 11-12 bru nak tido...bgn mlm ponx sekali jer atr pukul 3 atau 5 pagi...start 3 bln ari tu saya dah tidokan dia kat dlm coat so saya cuma jengah tgk jerlah klu saya terjaga...klu bgn susu ponx tak terus2 meraung...rengek2 sket jer saya dh angkat bg susu...


kalau keluar jln2 ponx mudah jer dani nie...cukup kenyang okelah jln lah brp lama ponx yg kita suka...klu dia rasa ngantuk dia tidolah dlm stroller tu, kalau tak dia bebel2 lah main jari sorg2....kuar jenjln mmg dia suka wpun ronda2 dlm keta saja...mybe dia ponx mcm kita juga boring duk rumah...lai lah asik tengok menda yg sama jer...siling umah huhu....

so far perangai yg elok2 jerlah dah 4 bln nie...tak tau lah masa2 akan datang byk akai, banyak lah perangai...harap2 tak yerlah dani...jadilah easy baby, supaya senang org nak jaga...klu kita as parents mmg takder masalah anak crancky mcm mana ponx...yg risau klu kita atr kat org jer...oke dah tu jer nak citer... :)

Monday, February 10, 2014

Areel Eaman & School....

sorilah yer eman baru skrg mama nak citer pasal eman and school...hehe biasalah mood ke laut lai...masuk keja rasa mcm byk menda nak buat dlm satu masa...last2 terabai jer blog...free time nak kena mengepam plak...so dri menjadi semakin malas hari ke hari, jadi marilah kita mula balik menulis supaya memori itu tidak hanya di dalam ingatan...


ini lah dia eman di hari pertama sekolah...BBIM start sekolah 6hb and dia amik full day program...senanglah full day...sbb plan awal nak masukkan yg separuh hari...tp kitaorg dah kira2 balik ngan transport ngan pengasuh sama jer lebay kurang dengan cost full day so duduklah diam2 kat situ...at least kat sana derang akan ada slot solat zuhur and asar....

right now dah bley diajak bersolat dah...kdg2 belum masuk waktu lai tetiba ckp eman nak solat...huhu baguslah mcm tu...bkn lah makna kitaorg tak ajar or ajak solat...tp biasalah kan budak kenit nie bila dah ramai2 dia jadi seronok solat...so bila dah terbiasa dia akan jadi bertambah senang nak diajak bersolat...

klu keluar rumah pi jenjln bila tiba time solat mmg kitaorg akan bwk dia sekali solat...mula2 dulu ikut saya, tp kelakar ponx ada sbb kita pompuan kan pki telekung...so setiap perbuatan yg dia tak nmpk dia akan jengah dlm telekung....tp dah besar nie mmg dia ikut mydear jer solat...so sblm pegi sekolah tu dia dah taulah yg sblm solat kena wudhu dulu....so skrgg teruskan jerlah bg mahir...


dua gbr atas nie adalah hari 1st day sekolah...agak kelam kabut sket...huhu dgn dia ponx hyper semacam, mmg takder can lah nak snap gbr elok2...yg dua kat atas nie paling terelok sekali gbr yg dpt snap...huhu seronok punye pasal dapat g sekolah sbb pki uniform and dpt main playground...

kiatorg tak tgu ponx dia and saya tak amik cuti ponx...by the time 8.30 aunty dah suh parent kuar...sempat gaklah kitaorg tgu kejap and tgk budak meraung...biasalahkan 1st day tak biasalah dgn kawan2 baru, dgn aunty yg dirasakan mcm strangers...kids klu ada yg tak takut org mgkn takder masalah... tapi ragam2 mcm nie seronok utk kita lihat and kenang...huhu :)


yg nie masa second day school baba yg atr pi school...muka baru lepas nangis terlupa plak pasai apa...tp still oke...cuma masa yg 1st day school tu suar basah ingat dia terkencing dlm suar...rupanye dia pegi kencing lepas tu camner tah nak cuci tu tersiram sekali habis basah suar...hehe 


kalau perasan ada dua gbr ngan kawan yg sama...inilah kawan baik dia danish...mmg bff dari rumah pengasuh lai...smpi skrg klu tanya friend eman nama sapa danish jer semanjang...tp dh sebulan nie dah dgr lah 2-3 org nama lain huhu....punya dah biasa kejanya main gelak jer, smpi aunty kena pisahkan group derang nie...


dah sebulan lebay nie bangun pagi nak g school still nangis lai...mana taknya kul 6.15 dah kena bgn mandi...mau tak nangis...sbb skrg nie saya ngan mydear pi keja awal pagi...so by the time kul 6.50 mmg dia dah ada kat sekolah dah...takperlah eman bekorban sket...nnti dah masuk darjah 1 sama juga awal pagi mcm tu kena bgn....tp lepas mandi pki baju kitaorg bukakan kartun...smntra nak kitaorg nak siap2 tu dia dah oke dah...

dari segi performance takderlah nmpk sgt...tp yg kitaorg perasan bila bercampur dgn ramai org bila dia bercakap dah bley buat ayat penuh...klu tak satu ayat separuh2 jer dia ckp...dah boleh nak mula menulis dari menconteng, wpun hari2 bila kitaorg tanya belajar apa dia akan jwb "eman takder tulis pon"...kdg2 tetiba jer ckp eman tulis lah mama...amik buku and bukalah mana2 yg dia suka...tak bley nak paksa...klu dia kata nak tulis huruf D jgn cuba2 suruh dia tulis A...mmg smpi kesudah korg akan bergaduh ngan dia...huhu pening arr....hik2 

nakal ponx bley tahan nie....ada satu hari tu tak nak g sekolah sbb aunty marah katanya...nangis tak nak bgn tido, tak nak mandi, tak nak g sekolah...nak g rumah kakak katanya...so mydear pi sekolah dia tanya [tanya eh bkn serang] rupa2nya time amik wudhu tu dia main sembur2 sesama sdri smpi baju ponx basah lencun... so mmglah kena marah klu saya ponx marah...tp mgkn dia tak bley terima org lain marah...selalu yg marah mama, baba ngan nenek jer...org lain tak pernah marah...

perangai mcm2 nie bila dah ada adik lai lah mcm2 perangai...sbb nakkan lebih perhatian...bila mak lang datang byk main ngan dani dia bley ckp "alang jgnlah main dengan dani"...lepas tu tgk mak lang dukung adik dia, bley dia suh mak lang dukung dia juga...mak lang tu dah lah badan sekeping jer...klu dua2 dia nak dukung bengkok badan huhu jeles punya pasal...yerlah selama nie dia cucu pertama belah mydear so perhatian kat dia mmg lebay lah...
oke dah tu jer nak citer...huhu

 
Design with love by Jiji for Zamimie