Monday, March 24, 2014

My 5 Month Old Baby....

kembali lagi dengan citer anak2...mcm biasalah blog nie klu tak citer pasal anak2, citer pasal masak (kurang dah aktiviti nie) mmg tak sah lahkan....setelah mydear memberi kata2 semangat semalam, so kenalah start balik aktif blogging....semua ponx gara2 anak2 juga....so hari nie kita citer pasal baby dani yg dah 5 bln 3 minggu...


ini dia si bulat bam2 saya nie....dah 5 bln dah banyak akal dah....tak padan yg kocik nie...suka nak cari gado ngan abg eman...abg eman elok jer baring tepi dia, klu dia dapat rambut org tu mmg dia tarik ngan geram2 nye....kesianlah abg eman...sbb bila abg eman buat dani sure lah abg kena marah ngan mama or baba...nie bila dani buat abg eman, mama ngan baba marah senyum2 jer yer....hehe siap nie nnti dah besar mama babap jer...kocik2 lai buat muka comel mcm nie sapa yg smpi hati marah...kih2


milestone yg terbaru....as usual meniarap, telentang, meniarap telentang....tak bley terlentang balik marah lah dia...bila dah meniarap dah mcm nak menjalar kedepan tp tak lepas...tak pandai lai...owh lai satu tak padan yg kecik nie suara mmg kuatlah...klu nak tido mengamuk2 tak nangis tapi menjerit jer lebay....babysitter dia ckp nak test vokal...mmg kuatlah suara...huhu bila dah tido mcm kat bwh lah nie pandai cari keselesaan sdri, megiring...mulut tercopong jer...garam aku gigit kang baru tau huhu...


tido dah tak bley dlm baby coat sbb tido lasak nie...klu tido sblh saya kejap2 rasa dia tendang....lepas tu kejap lai tengok dah smpi kebawah dah tido nye....juara bgn pagi2 gak nie...mgkn sbb dia rasa sunyi tido dlm babycoat tu...kul 5 dah bgn...so skrg dah transfer atas katil lama sket tidonya...tp klu dah terjaga ponx takder masalah sbb dia tak nangis....mulut jer bising membebel2 sorg tu...


juara masuk ibu jari kaki dlm mulut nie dia juga...pantanglah klu kaki tu terbogel cepat jer masukkan dlm mulut...klu berstokin smpi tertanggal2 lah stokin smpi....gbr atas nie babysitter dia yg wasap...smpi nak terlipat badan cubaan masukkan kaki dlm mulut...org tua2 ckp nak dpt adik nie...sabarlah yer dani bg mama bernafas lah dulu....awak kurang kasih sayang nnti klu dpt adik awal2....huhu

Monday, March 17, 2014

Pembakar Semangat....


inilah dia my current desktop wallpaper...pembakar semangat nie nak pam susu, nak wat keja, nak balik awal...huhu sbb kesyg dah ramai marilah kita sama ratakan yer...gbr yg plg kecik mestilah plg bykkan...saya mmg suka letak wallpaper kat desktop opis...biarlah org ckp tak professional janji tak kacau org lain....tp gbr kecik2 so bila cantum2 and jadikan wallpaper tak brp nak sharp...but it's okay saya suka jer... :) so bila rasa rindu kita tgk jer kat desktop snng tak yah susah2 nak buka phone....


yang nie plak wallpaper yg ada dlm simpanan yg pernah jadi wallpaper desktop saya....pndpt saya wallpaper nie adalah salah satu cara nak cuci mata sbnrnya...bila dah penat buat keja....tenung kejap jer dah cukup dah...klu sapa yg sukakan ketenangan dan kehijauan bleylah download wallpaper yg gbr pokok2, bunga, keindahan alam lah gitu...tp make sure cari yg high resolution baru cantik terletak dekat desktop korg....takderlah pecah2 pixelnya kan....

korang suka tak letak desktop wallpaper yg fancy2 mcm saya? seronokkan bila tengok cantik jer...huhu tp almaklumlah saya mmg suka yg kartun2 nie...ceria sket mcm kartun... :)

Wednesday, March 12, 2014

Legoland Hotel Malaysia...

Legoland Hotel yaw mmg menjadi idaman sesapa jer nak duduk kat sini termasuk saya...huhu last time masa saya pi JB tu masa otw balik tu sempatlah singgah kejap kat sana....saja jer nak survey tempat...pegi weekdays masa tu hari selasa mmg heaven lah takder org...tp panas meleting kot....eman yg gedik2 nak pi legoland ponx tergamam masa kat sana...biasalah anak mak hincik nie putera lilin...jln kat panas tutup mata...bley? huhu tp dia dah pndi dah...hari tu jmpa sunnies saya dlm kereta terus pki...dan terus ckp ngan saya; "mama, eman nak bwk nie legoland eh"....huhu yerlah nak bawaklah...tp kita nak g lmbt lai...tgulah cuaca panas nie reda dulu....klu tak, mau saya dok lepak kat dlm hotel jer...dok dalam lobby main lego yg melambak2 ponx cukup dah huhu




dekat lobby dia mmg dia ada sediakan lego banyak2 tuk kita main...tp tak tau lah sbb apa derang berani letak lego tu melambak2 kat situ...adakah derang yakin lego itu tidak akan dibawah pulang oleh pengunjung....tp masa saya pegi tu nmpk ada sign dia tampal tak kasi amik...so for sure lah dah ada yg simpan bwk blk dlm poket huhu




tengoklah kitaorg yg khusyuk main lego tu...yg nie cam kurang best sket sbb tgh2 lobby org lalu lalang tengok....ada kat sblh restaurant bricks tu port baik punye...tp saya lupa nak snap....kat situ siap kerusi meja and pemandangan luar adalah legoland park...saya rasa klu suh saya duk situ and korg nak gi legoland park tu korg pegilah...i don't mind...huhu sejuk aircond and selesa.... 


disebabkan masa gi JB tu saya lupa nak bwk kamera maka snap jer pki ipad....lepas tu dani plak adalah meragam waktu tu sbb dia berak smpi tembus....sekali pi toilet dia takder baby room lah plak....eh ada baby room, tp baby room tak siap lai....terpaksalah berangkut tukar pampers dia kat dlm keta...lepas tu dia plak meragam2 nak susu plus panas....sbb kitaorg ingat nak amik gbr kat pintu gerbang legoland tu....erm last2 naik keta jalan blk huhu...merasalah byr parking RM30 tak smpi sejam...haha

tp saya share kat korg lah picture2 yg saya dapat dr khidmat en. google...mesti korag terkagum lepas tu...owh btw klu korg nak tau satu bilik derang bley muat 5 org...sbb sayu bilik tu ada 1 katil king, and 1 bunk bed (katil double decker) sbb tu bilik dia agak mahal....klu family ramai pegi dok kat sini mmg untung....yg suite plak ada 1 katil king and 2 bunk bed...so bley masuk 8 org dlm tu sbb yg bunk bed tu dia ada pull out bed kat bhgn bawah...jenis bilik ada yg biasa, premium and suite....

.:: grand entrance ::. 

 .:: lobby ::.

.:: Bricks Restaurant ::.

.:: lift ::.

segala macam menda and barang semuanya berasaskan lego dalam nie...mmg terkagum sekejap....lift dia klu masuk sure taknak turun sbb bila pintu dah tutup akan ada lagu disco lama2 tu, lepas tu ada lampu disco ball tu huhu...

room rate klu tak silap saya RM500++ ke atas yer tp tengok harilah yg RM500 tu hari weekdays and bukan cuti sekolah...so harap maklumlah klu peak season punye rate RM700 jugalah...silalah mencuba membooking di website dia...legoland hotel nie ada 3 jenis themed kingdom, adventure dan pirate...so boleh lah pilih atr 3 nie....best kot sarat barat jer...

 .:: adventure themed room ::.


  .:: kingdom themed room ::.

 .:: pirate themed room ::.

oke dah tu jer...nnti2 kalau saya duduk kat hotel nie saya akan make sure segala ceruk pelosok hotel saya amik gbr...baru lah seronok share kat sini...

pic by
venusbuzz
 Malaysia Asia
zamimie

Tuesday, March 4, 2014

Hotel Thistle JB (Review)

cerita minggu lepas nie masa ikut mydear pi outstaion...dah start lah tu gedik nak ikut pi outstation kan hehe...belah selatan setakat nie baru 2 kali saya ikut ke sana...sblm nie byk kejanya area utara jer...so bila dah ke selatan ayuh lah kita ikut...mana tau ada rezeki dapat pi JPO....

so kali nie nak citer pasal hotel dulu...mydear suh saya survey hotel apa nak duduk...ada 3 hotel saya survey Trades Hotel, Thistle and Renaissance Hotel...lepas tu dok bandingkan jauh dengan tempat mydear nak wat keja...nasiblah tak pilih traders sbb agak jauh kot....so ke thistle lah kite...


hotel betul2 berdepan ngan dataran jb tu...hari2 boleh kot nmpk team bola JDT training....saya tak pegi ponx, sbb yg jadi syak tu sbbnya ramai polis kat situ time petang....TMJ ponx selalu lepak thistle hokey dua hari berturut2 saya nampk kat coffee house...player derang yg import ponx duduk sini gak...klu pagi2 breakfast tu, ada satu tu pekerja hotel kenal dia, siap panggil coach lai...tak taulah JDT punye coach ke sbb saya tak amik tau ponx pasal bola nie huhu


buktilah yg kitaorg jmpa TMJ...tp nak amik gbr dia dari jauh ponx takut aih...so dalam ingatan jerlah huhu...hari kedua tu tgk keta dia dr dlm bilik jer sbb dengar bunyi sport car gitew....so jengah mmg nmpk and taulah dia sbb no plat tu dari tgkt 9 ponx saya bley nmpk hokey...huhu


hotel mmg setentang singapore lah...malam2 ke siang ke mmg boleh nmpk dari kejauhan...tp kalau jerebu mmg tak nmpklah kan...huhu klu duk melangut kat tingkap tu mmg khayal betul sbb saujana mata memandang...huhu


pilihan bilik for sure lah amik yg straits view...klu tak tak dptlah gbr mcm kat aas nie..klu amik yg mengadap blkg nangis keboringan tgk pemandangan huhu... skrg dh berempat so amik large single bed + babycoat dia bg complimentary jer.. tp hazab kot babycoat dia sbb nmpk usang sgt dah...mcm nak roboh ponx ada kelihatan huhu



tingkap mmg sebesar2 biliklah...tu yg sedap melangut dekat tingkap tu...malam kitaorg mmg tido bergelap lah....selap night curtain jer...ikut mydear sheer curtain ponx dia suh selak juga...nmpk kelip2 lampu dari singapore rasa bahagia jer....tah apa2 kan...huhu


  photo-boomed by eman... :)


so far oke hotel nie...takder nak complaint ponx...service ponx cepat jer....klu suh atr barang ke tak smpi 10 minit dh smpi dah....breakfast wpun tak byk selection tapi semua ponx sedap2 jer...huhu biasalah breakfast kat hotel menda yg plg saya tgu2 sekali klu tido hotel huhu...

tahun lepas tak berapa gigih blogging...padahal thn lepas byk kali kot travel...3 kali kot pi penang...huhu sbb dah nama pembawakan dan perubahan hormon 'M' yg byk so mmg takderlah review2 bagai kan...hehe

 
Design with love by Jiji for Zamimie