Tuesday, November 4, 2014

Weil Hotel, Ipoh...

habis dah cerita penang...last selepas check-out tu kitaorg pi pekena original kayu nasi kandar sebelum bertolak ke next destination Ipoh, Perak....dari awal tu kitaorg just survey2 jer hotel apa yg best dekat ipoh nie...ciri-ciri hotel yg mydear nak adalah tgh town, selesa utk kami semua, serta parking kereta yg selamat dan proper...almaklumlah kan sejak2 berkereta baru, syg kereta katanya...huhu yg menarik pndgan so far adalah Kinta Riverfront Hotel & Suites...tapi just tgk website jer, parking kita tak tau camner...so mydear ckp kita gi dulu pusing2 tengok....rupa2nya byk hotel kat tgh town tapi semua parking cam tepi jalan and tak brp nak selamat...

pusing2 nmpk ipoh parade okey best ada shopping mall...sebelah betul2 tu ada hotel, tengok dekat signboard atas dia tulis Weil Hotel...sekali pandang mcm tak siap lai, tapi bgnan mmg dah tersergam indah....try google Weil Hotel ada dalam agoda, tapi tak boleh booking ponx...so jmpa phone no dan call....bila call tanya ada bilik kosong tak utk mlm nie, org tu jwb ada and byk lagi...bila tanya parking mcm mana...dia jwb parking dlm ipoh parade and ada access dari sana ke hotel...terus mydear blink2 matanya...yerlah parking proper, dalam bgnan lai tu...itu satu full point utk hotel huhu...

bila masuk jer hotel mmg construction blm selesai lagi, masih ada lagi bau cat...tapi just minor jerlah...masuk lobby hotel nie lengang jer...yg ada pekerja hotel disana sini....ermmm kompius dah kejap, dah bukak ke belum hotel nie...mydear ponx pegilah kaunter nak check-in, tapi derang mcm pelik2 plak...sbb katanya hotel blm beroperasi sepenuhnya...derang hanya terima tetamu2 dari anak syarikat company...tapi dia still entertain kitaorg....dia ckp bg masa utk derang check...mgkn nak tanya big boss lah kan....yerlah takkan nak halau hotel guest kot...lai ponx bkn salah kitaorg, yg jawab call tadi yg salah huhu...



at last dapat juga check-in bilik....jenis bilik saya tak tau...tapi once dah masuk perkataannya adalah wow, wah, wow lagi...cantiklah kan...konsep  moden kontemporari mmglah our style...bila tengok bilik air dia lagi lah wow wah gitew....





hehe amacam wow wah tak tgk bilik air dia, seksi you huhu...ada shower besar yg atas kepala lagi eh..puas mandi....rugi rasa kitaorg tido satu malam jer...next time mcm nak kena ke sini lai....bath tub tu ponx eman and dani yg mandi...cuma katil single dia kocik jer...selalu kitaorg dapat katil super single...sbbkan derang belum beroperasi so tak dapat nak sediakan extra bed...takperlah utk satu malam jer kita berhimpit2 jerlah anak beranak takder masalah....huhu



welcome fruit dia adalah buah pamelo aka limau bali....unikkan salah satu signature negeri Perak buah limau bali nie...1st time makan buah limau bali yang sedap....selalu dapat yg masam and kelat gitew...klu tgk daun pandan tu mcm hiasan kan, tapi so surprise sbbnya aroma daun pandan tu melekat sket2 dekat buah tu so ada campuran wangi2 daun pandan and manis pamelo...sedap...nyum...

buffet spread utk breakfast as usual lah mcm hotel2 lain...tak byk pilihan sangat, tapi bukan masalah bagi saya sbb pagi2 makan byk mana ponx yg bolehkan....okelah bagi kami....tapi sbnrnya kitaorg tak berapa selesa sbb pagi tu menjadi tumpuan top management...manager, senior manager semua turun entertain kitaorg....pelik mereka mcm mana boleh kami nak check-in kat sini...siap tanya nama org yg jawab call saya tu...haha manalah nak tau, sbb masa tu cakap laju2 jer tak terfikir ponx nak tanya nama ker...smpi ke sudah dok tanya juga nama org tu...serius saya tak tau sapa nama dia yg tau indian ladies sbb dari lenggok suara tu... so dari sinilah yg kitaorg tau kami adalah 1st walk-in guest...ada lah mgkn hotel guest lain tapi semua tu dtg dari anak syarikat and by invitation klu tak silap saya...so mgkn free stay lah gaknya....rezeki mereka kami jadi 1st guest...mgkn rezeki kami derang offer free stay utk next visit after dah buka nnti...haha tapi takder black and white ponx...cuma janji2 manis jer...we'll see, sbb kita ada business card dia...mgkn boleh try call next stay utk tuntut haha....



i love the display...derang pki periuk yg ala2 la cruset tu...temanya merah uolls...bolehlah nnti kita wat dapo gitew...barang2 semua merah, kitchen kabinet hitam, lantai greyish gitew...kitchen plak dia buat style open kitchen mmg cermin sepjg2 tempat makan nie...mmg boleh nmpk lah segala-galanya yg berlaku dalam dapo tu huhu

so far my experiance here mmg superb bilik hotel best, makan ponx best, service ponx best tapi tak leh compare next timelah sbb derang belum buka kan so tumpuan mmg kat kami jer smpi jadi rimas plak haha boleh? :p dan yg best easy access utk ke ipoh parade so mmg bestlahkan...we will come back again next time after dah fully operated...oke belanja satu gambar danial...skrg gbr danial jerlah yer...sbb abg eman dah taknak bekerja sama ngan kamera mama dah...bila diminta pose...buat muka selenga....atau seperti dibawah geramm tau...



Monday, November 3, 2014

Penang 2014 ~ Adventure Zone...



inilah dia adventure zone dekat Golden sand resorts tu...kecik jer takderlah besar mana, tapi bg kanak2 dah cukup heaven kot...tinggi lebih kurang bangunan dua tingkat....bangunan dia bersebelahan bangunan hotel...



so sbb kitaorg dah amik pakejnya tak pyh byrlah kan...kalau tengok fees kat bwh nie utk 2 hour session...tpi pakej kitaorg for 4 hours session lah...owh jgn lupa yer kalau nak pi main syarat dia stokin ngan baju long-sleeves...klu suar pendek takpe...yg penting lengan kena pjg...mak pak klu nak main ponx sama jugalah syarat dia stokin and bju lengan pjg...klu terlupa nak bwk dia ada jer jual...stokin RM10, baju saya tak tau brp rm....

Fees bayaran utk masuk ke adventure zone...
For resort guests
Children: MYR 44 for half-day package, or MYR 22 per two-hour session
Adults enter free of charge with paying children
Local visitors/Non-registered guests
Children: MYR 33 per two-hour session
Adults enter free of charge with paying children 

kalau mau korg ponx boleh main sekali...tapi derang kebanyakkannya tak join ponx kekanak tu main2...kitaorg berdua jer yg dok sebuk main sekali ngan budak2 tu....dia punya keseronokan sbb ada 3 jenis...yg lain2 mcm playgym yang biasa tulah.... yg kanan sekali nie dekat 10 kali saya naik kot...haha sbb kena duduk dalam guni dan slide ke bawah...mula2 asal teman eman jer, so naik berdua sekali...last2 eman nak naik sorg2, yolah dah besar katanya...jadi ayuh lah anak kita berlumba sapa yg plg laju sekali turun haha....for surelah mama kalah, sbbnya mama lagi beratkan hahaha....


klu slide yg biru belah kiri sekali nie dia a bit curam dan turun ke bawah kat ada bola2 banyak...yg nie kitaorg naik juga...tp takderlah seram sgt sbb dia ada mcm bumper sblm sampai ke bawah...eh semuanya lah kitaorg naik...huhu eman takut sket yg nie...tapi dua kali jer dia naik...kitaorg plak yg naik sheikh naiknya...tah apa2lah kan...huhu mydear ponx 3 kali kot naik...takder gaya nak meneman anak ponx sbb dia turun sdri jer keh2....


yg tengah2 nie plg menakutkan...setinggi bgnan dua tingkat dah kecuraman 90 drjh kot...huhu berkali2 naik duk kat tebing tu tapi tak jadi turun....tengok budak2 nie berpuluh2 kali derang naik, takde rasa takut langsung....so saya ngan mydear berdua nie bertolak2 lah you lah naik, you lah naik...haha last2 saya yg naik sbb dicabar hokey...sapa taknak RM200...ingat saya tak berani ker..bila nak turun tu mmg rasa nak gugur jantung...sekali dah turun ek eleh tak smpi 3 saat dah smpi kat bawah...haha eksyen lah kan sbb berani naik...tapi 2 kali jer lah naik selepas cubaan berkali2....huhu ada videonya tapi malas plak nak upload kat youtube....


untuk baby ada juga section khas utk derang...kocik jer kwsnnya slide ponx ada satu, pastu ada kwsn ball byk2...dani suka yg slide tu, bkn main menongek2 dia nak naik...bila turun kan sengih2 jer...tp kita sbg mak nie overprotective lelebay plak huhu...semua ponx takut...tu yg bdk2 jadi penakut and jadi manja... :) okelah share sket gbr bdk tak reti nak duk diam nie...bikin havoc jer klu ke mana2...dah mcm ulat dah meliut, melentik...hehe




 
Design with love by Jiji for Zamimie