Tuesday, December 30, 2014

1st Time Eman ke Dentist..

apa2 pun marilah kita sama2 mendoakan keselamatan mangsa-mangsa banjir dan harap mereka tabah... #prayforpantaitimur

so kali nie nak cerita pasal eman jumpa dentist...lama dah nak bawak dia sbnrnya sbb dok perasan gigi dia ada dua lubang kat kiri dan kanan...tapi biasalah klu jmpa dentist mmg bertangguh2 lah...dah nak ujung tahun baru nak gunakan peruntukan RM500 yg office mydear bagi...aish rugi betul sbb tak gunakan sepenuhnya...

.:: kiri kanan lubang ::.

nak dijadikan cerita sbb dok bertangguh tulah menjadi bertambah parah...eman sakit gigi lah plak...maknanya gigi lubang dia menjadi teruk...menangis tido malam, merengek2 mcm baby...dia sdri cuba selesaikan masalah sakit gigi dia tu...kejap2 dia gosok gigi, kejap2 gosok lagi gigi...tak lega juga dia minta saya ice pack and letakkan kat gigi dia...saya suh dia kumur dengan air suam bercampur garam...tapi tak lega juga...last2 teringat ubat tahan sakit yg eman dapat masa sakit telinga dulu...bagi jerlah utk bertahan smntra nak jmpa dentist esoknya...

.:: 1st time diri sdri request nak jmpa doc gigi sbb tak tahan sakit gamaknya ::.

tapi harap maklum klinik gigi ahad kebanyakkannya tutup...meronda habis kat BSP ngan bangi...klinik gigi mmg banyak tapi tutup..tapi nasib ada jmpa yg buka...lega, kalau tidak terpaksa plak melalui episod merengek2 sepanjang malam...huhu stress masing2...

.:: pasrah jer gigi kena gerudi ::.

doc cek gigi tu bila dia ketuk part yg lubang tu eman ckp sakit...so sahihlah sakit gigi tu dtg dari gigi yg lubang tu...tapi doc ckp tgh sakit gigi mmg tak boleh buat apa2 sbb gusi tengah bengkak and nnti bertambah sakit...dah ler tampal gigi mana ada bius...so balik dulu makan antoibiotik 5 hari lps tu datang balik klinik utk next procedure...

mula2 kitaorg ingat doc nak cabut gigi tu, selesai masalah...huhu tapi sbb doc ckp gigi kekal akan tumbuh lagi 5-6 tahun, lambat lagi...dia masih lagi perlu menggunakan gigi tersebut plus sayang nak cabut gigi...dan nnti bila cabut awal2, masa gigi kekal nak tumbuh dia akan tumbuh bersimpang siur...huhu kata nenek itu bkn masalah, boleh pki braces apa huhu....

.:: 2nd appoinment tampal 2 gigi ::.

so doc akan matikan saraf gigi tu dulu and tampal mcm biasa...akan ada 2 kali appointment lagi...sekali utk letakkan ubat utk matikan saraf, sekali lagi utk tampal gigi tu elok2....masa second appmt tu kitaorg suruh doc tampal sekali gigi dia yg belah kanan juga...sblm menjadi worst kan...hehe bertabah jer eman sbb 2 gigi sekali kena gerudi...sbb tu appmnt utk kali ke-3 agak berat dia nak pergi huhu...

.:: 3rd appoinment lepas dah settle terus ajak baba gi makan roti canai ::.

total utk matikan saraf and tampal 2 batang gigi adalah RM300...patutlah org tak suka pi jumpa doc gigi mahal + menakutkan...haha kitaorg buat kat klinik pergigian qaseh dekat bangi...doc lelaki, nmpk mcm muda...lembut dan teliti orgnya...klu budak2 takut ponx mgkn tak jadi takut kot sbb dia sangat pndi mengambil hati kanak2 huhu...

.:: dah tembun dah....hari2 sblm pi skool ajak baba makan kedai mamak...tu yg susah sekolah atas kedai makan nie huhu ::.

kitaorg bangga dengan eman sbb dia sangat berani..baba ponx tak berani nak jmpa doc gigi tau....huhu sakit ke takut ke kitaorg ponx tak tau sbb muka dia nmpk mcm takder perasaan...mcm blur ponx ada, mcm kool ponx ada...huhu apa2 pun dia sangat happy sbb gigi dah tak sakit...plus skrg nie sangat rajin mengosok gigi...lesson learn hihi :) 

.::: gigi rosak takda huhu ::.

Thursday, December 18, 2014

Areel Eaman 5th Birthday Celebration...

ponx cerita2 basi nie...huhu tapi tak kira nak cerita juga kat sini sbb tiap2 tahun dah citer kan...eman org plg beruntung sekali sbb tiap2 tahun celebrate birthday...sbb dia behave sket, kalu dani tak mkn saman punya huhu...lagi ponx dani bru 1thn kot...kitaorg ponx takderlah nak buat birthday party tiap2 tahun, org ponx bosan nak dtg....at least 3 - 4 thn sekali kita buat besar2an okelah kan....

so tahun nie kitaorg celebrate birthday eman kat sekolah dia jer..pada tarikh birthday dia 11/11....disbbkan eman asik sebut jer  nak happy birthday to you kat school...so kita realisasikan jerlah impian dia kan...tgk bdk2 lain buat, dia ponx nak buat...tgk bestfren dia potong kek kat sekolah dia ponx nak juga....so kita kasi can lah budak seronok2...kami pilih buat masa minum ptg...sbb pagi2 tak sempat nnti nak belajar lagi semua...

kami ponx takder buat apa...just bawak kek sebiji, kfc and saya tambah satu lai apam...eman pilih nak tema spiderman...so sebagai mak2 mmg teruja nak realisasikan impian anak2 nie...gigih google org buat kek yg sng nak pi amik serta murah...apam plak sbb tetiba dgr mysis cuti so tanya boleh tak dia buatkan apam corak spiderman...so maka terhasillah apam corak spiderman...tima kaseh makchu...

layan jerlah yer gbr yg ada nie...tak byk ponx...sbb tak tau nak snap gbr mcm mana...smpi2 jer tak smpt nak setting semua dah keromon...aunty ponx tak boleh nak kawal dah...semua sebuk teruja tengok kek....lepas tu nmpk plak kfc ngan fries lagi lah semua org excited....

 .:: eman ngan besfren dia danish...mmg tak boleh berenggang derng nie huhu ::.

.:: bukti kena kerumun...semua mmg taknak lari jaug dari meja tu huhu ::.


.:: ready to sing...takder blow candle sbb semua ponx mama lupa bawak...dgn pisau ponx tak bawak sekali...haha jiwa kacau namanya :p ::.

.:: spiderman birthday cake yg buat eman senyum sampai telinga ::.

dah last minit baru terfikir nak buat goodies....mula2 mcm malas...tp mydear cakap buatlah sket...tak byk ponx saya buat 30pax jer...buat ponx masa pagi kejadian...hehe guna apa yg ada jer...plastik and ribbon mmg dah ada kat rumah...sbb plastik kecik jer isi ponx sket jerlah...bg seronok budak2 bkan apa...sbb masa saya smpi tu ada 1 boy tu dia tanya kat aunty "ada tak daddy eman bawak hadiah"...hadiah = goodies...gelak besar saya, sbb derang dah terbiasakan klu ada birthday celebration sure akan ada goodies...nasiblah buat juga...seronoklah derang...huhu

.:: habuan utk kanak-kanak kecil ::.

so nnti2 kita tunggu dani dah besar sket dan behave kita wat party besar2 yer eman....anak mama nie dah besar dah 5 tahun dan sangat boleh diharap...wpun kdg2 bikin mama nak marah tapi sangat pandai amik hati mama...moga abg eman akan jadi anak yg soleh yer sayang...membesar menjadi abg yg kuat dan berani supaya boleh jaga baba, mama dan juga adik2 insya-allah..

Tuesday, December 9, 2014

#Matperiuk Cafe....

sambung balik cerita dekat ipoh haritu...haha lama plak tersenyap...buzy dengan kerja dan masalah kesihatan...so emo lebih sket huhu...masa malam dekat ipoh tu ingat nak cari makan dalam ipoh parade jer...tapi mydear ckp jomlah kita jjcm kat ipoh nie...klu makan dlm shopping mall as usuallah mknan yg boleh kita jmpa juga dekat kl ponx...tetiba teringat aritu chef kamarul selalu share pasal cafe nie dekat ig dia....so mohlah kita ke sana...


awalnya agak payah juga nak cari sbb malam plus hujan plak masa tu....guna gps dlm keta mydear tak complete pusing2 asik jmpa kawasan gelap jer...sesuatu plak mydear ckp...warung bunian kah...haha guna plak google maps jmpa jalan tp sesat barat jugalah...at last jumpa juga cafenya...dia mcm rumah kedai kat celah2 rumah org gitew...

org mmg ramai...full house, tapi rezeki kami dapat seat kat dalam yg ala2 santai gitu....tak brp selesa sangat sbb kedai dia kecik jer, padat plak tu...plus dgn asap2 memasak tu jadi mcm suasana kurang sketlah....kat luar plak ujan gerimis2 gitew...dah ler bawak anak kecik, mahu atau tidak kenalah duduk didalam..org plak tengok ramai meunggu still lai nak lepak2, tak reti2 nak bg angkat punggung dan belah gaknye...yerlah suasana dia mcm santai2 ada band semuakan...



1st time pegi and main redah jer tak study dulu...so belasah jerlah order apa yg menarik dekat nama...huhu servis dia agak slow sket sbb org ramai kan...so mknan lambat sket sampainya...lagi satu kat sini ada live band gitu, so agak padat serta bising lah sketkan....so far mknan sedap ditekak saya...next day tu lepas check out mydear ajak pi sana lagi...tapi sbb awal lagikan...cafe tu kul 3 ptg baru bukak....next time lah bila balik seri iskandar boleh kot pergi...dokek jer seri iskandar ngan ipoh tu huhu....




 ini jer yang kitaorg order malam tu...tak tau nak order apa...huhu yg atas tu seafood carbonara...sedap sbb sauce dia ringan jer, tak muak makan...and ada rasa udang yg manis2....isi dalam ada sotong dan ikan serta seekor udang galah....mydear plak order sizzling chicken chop kot...so far gravy dia sedap cumanya kuah sket sangat...sizzlingkan panas, so lama2 kuah jadi kering....nak mintak additional gravy tak tau bila boleh dapat...sbb meja kitaorg smpi kesudah tak dpt...2-3 kali minta makcik tu...kesian..dah katakan service dia slow....plus pekerja semua nak emo jer....sayanglah sbb mknan sedap, tp service kureng....


 ini yg paling win malam tu...buah tangan dari #Matperiuk Cafe...mangga asam boi...masa mydear nak byr tu dok ternmpk peti ais kat sebelah cashier ada menda nie....beli lah satu bekas....sedap sangat kot....pedas2 masam....rangup plak tu....ada dua jenis mangga plus kedondong...smpi sekarang terliur2, tak jmpa lai sesedap nie org lain buat...rasa menyesal beli satu bekas jer...huhu tapi nasib mkn sorg jer, klu mydear hantu juga mmg tak cukup langsung kot huhu...





Monday, December 8, 2014

Aqiqah Muhammad Danial Ariq ~ #throwback...

hamik ko dah hampir setahun cerita baru nak citer kat sini...haha nasiblah bagi adil dan saksama gitew....eman ada citer, danial ponx kena citer juga....so kita lupakan sementara cerita sedih...kita citer menda happy2....tapi bila dah taip2 sekali rupanya gambar tak banyak daaaa...byk gbr berulang jer...sbb takder sapa yg nak pegang kamera..keciwa jugaklah tapi nak buat macam mana semua ponx sebukkan...takkan lah smpi nak hire photographer plak huhu....so kita share yg mana ada, dan yg mana yg boleh dishare jerlah....


aqiqah budak bam2 nie sbnrnya unplanned...secara kebetulan masa tu abg saya ckp dia nak buat kenduri kesyukuran kat kg....mcm biasalah kitaorg nie klu kenduri kat kg jer senang...hehe so saya ponx ckp ngan mydear nak tak kita tumpang kenduri aqiqah dani sekali....bila semua dah setuju okelah join jerlah....kami tumbangkan 1 ekor kambing jer....menu hari tu nasi ayam, sbb kitaorg buat kenduri petang...kenduri hi-tea katanya...so mknan takderlah berat2...kenduri lepas asar...byk kuih muih...ada gak choco fountain sponsor by my sis....tp harap maklum takder gbr...hehe kambing aqiqah plak kitaorg buat bakar, mcm kambing golek tu....tp kitaorg bakar jer sndri by chef along...hehe abg sayalah sapa lagikan...tulang2 amik sket buat sup utk cicah ngan roti....

 .:: dani dan mama ::.

.:: dani dan baba ::.

goodies plak takder dlm gbr tak tau dalam folder mana, sbb saya dah transferkan semua gbr dlm pc nie ke dlm external hard disk....kitaorg bagi sejadah yg kecik tu dan utk kanak2 kita bagi gula2 jer....and semua adalah sold out yer...ramai juga yg datang...wpun kitaorg takderlah buat besar mana...takderlah pelamin2, cukur jambul semua....kita buat mana yg afdal..kenduri kesyukuran dan marhaban jer....

.:: atok wak, baba and danial.. 3 generation ::. 

.:: dani dengan atok and kakak sepupunya...yg lelaki semua dah berlengas dok godak parit...dasar budak bandar hehe ::.

.:: dani dengan atok dan wan ::.

malam tu plak lepas dah settle semuanya adalah aktiviti potong kek utk januari babies.....ada 3 org semuanya abang, kakak and anak buah saya...kek yg sedap semua nie adalah dari my sil saya....serius eh sedap giler...red velvet nie lebih sedap dari secret recipe punya....kek chocolate plak mmg sedap sesangat...tak boleh stop makan...huhu


so tu jerlah yg boleh dishare kat sini...wpun tk byk gbr tp okelah utk kenang2an kot2 folder gbr crack tak boleh bukak ker...huhu lepas nie nak buat photobook gamaknya...yg eman punya ponx tak terprint lai...hehe buat dah siap cuma tak puas hati utk tekan send utk diprint...hehe






Monday, December 1, 2014

Dugaan Akhir Tahun...

senyap sunyi blog nie...dah mcm chipsmore dah kejap timbul, kejap tenggelam...datang timbulnya rajin lah update...datang tenggelamnya terus mood ke laut....byk menda nak cerita...cerita pasal akikah dani yg dah berbulan2 berlangsung, cerita pasal birthday eman...semua kena cerita kat sini utk kenang-kenangan...tapi kita kiv dululah semua tu...kita wat entry throwback nnti...

cerita yg perlu didulukan sementra fresh diingatan nie....dan penyebab saya tengelam lama...hampir 10 hari mc...bln lepas 10 hari jer keja...huhu dah mcm kena morning sickness plak mcm dulu2 kan....tapi kali nie dugaan maha hebat yg saya terima breast infection...bersangkut dengan cerita saya bertemu dengan breast surgeon dulu tu sampai lah kena infection nie...owh yer nama ketulan kat breast tu adalah galactocele atau ponx milk cyst...ketulan susu yang tak menyakitkan, tapi menganggu apabila kita sentuh area breast sbb ada ketulan yg besar....

tapi tetiba ia menyakitkan dan membesar serta membengkak tetiba plak...saya ponx lupa nak tanya doc sbb apa boleh jadi smpi infection...nnti rabu nie ada appointment ngan doc saya tanya and share dekat sini...cerita masa minggu kedua bula nov tu saya selalu rasa mcm nak demam....mcm org kena selsema tu....rasa seram sejuk2, tapi tak sampai high fever tu...loya, pening, tetiba rasa mcm berpuntal2 kepala....pastu dekat area breast yg ada ketulan tu sakit, mcm bengkak susu gitew...mula2 ingat bengkak susu biasa....still pegi klinik and doc bg antibiotik utk 5 hari...genap 5 hari 20hb tu cuba call utk buat appointment ngan dr azlina...tp biasalah doc pakar surelah busy and patient ramai...dapat slot 25hb tu ponx selepas merayu and ckp dah tak tahan sakit...

act mmg dah tak tahan sakit ponx....awal2 tu mkn paracetamol jer...bila rasa dah tak tahan sangat mmg terus makan ponstan tu...awal2 tu cuba bertahan utk tak mkn ubat tahan sakit...bila dah tak tahan mkn utk sekali mkn jer sehari....bila dah tak tahan sangat tu yg kena amik setiap 8-10 jam...tu mmg dah sakit sangat...masa nie breast dah bengkak keras berketul, dan dah merah...mcm tanda2 mastitis tu....so google mcm mana nak baikkan selain mkn antibiotik...org kata tuam panas, so kita tuam lah panas...doc tak kasi okey tuam panas...dia suh tuam sejuk sbb bakteria membiak dalam suhu panas kot....org ckp pam kerap...bkn stkat pam, direct breastfeed ponx kerap...bila saya mc dani ponx saya tak atr rumah pengasuh supaya dia bley bf selalu...dani mmg sukalah tu bley bergayut sokmo...dah lah dani plak demam campak...tp nasib lah dia boleh lagi di handle, merengek tu mmg adalah...tp saya ponx baring jer, dia still okey...janji tak pergi dari dia....

tapi semua tu tak memberi kesan...smntra saya nak tgu date appointment tu, sbb antibiotik dah habis saya pegi lagi klinik...kli nie klinik lain and doc ponx terkejut tgk, cepat2 terus suh pegi jmpa specialist and dia bg ubat lain plak....nak tgu smpikan jmpa dr azlina tu rasa panjang sgt masanya...tetiba klinik call ckp dr azlina ada meeting selasa, kena tunda hari rabu....ya Allah tertekan rasa masa tu...tapi bersabar jerlah nak wat camner...dugaan namanya....

bila jmpa dr azlina hari rabu tu...bila dia tengok jer terus ckp infection nie...mcm mana you boleh tahan sakit...terpaksalah tahan doc sbb nak buat appmnt ngan doc sket punya susahkan...hehe doc senyum jer...tanya doc adakah saya kena mastitis, dia ckp bukan....mastitis lain, yg you kena nie lain...ermmm lupa term apa yg dia gunakan...so terus kena wat ultrasound...

dugaan lagi nie nak wat ultrasound berjam2 hokey....hampir 5 jam tgu nk wat ultrasound saja...nasib sakit klu tak mau belah jer dari situ...huhu Hospital Pantai KL dah mcm HKL dah kot waktu menunggu dia...saya tgu dari pukul 11 pagi nak buat ultraosund smpi pukul 4 hokey....bygkan saya tahan kesakitan....ada satu part tu dah rasa mcm nak demam, sejuk mengigil2 nak taip wassap ponx tak boleh sbb gigil yg kuat...nangis dah berapa kali dah huhu...apa lai telan lah ponstan tu....15 - 20 minit baru lega....

buat2 ultrasound 1st sekali dr jaya tu ckp wow so many nanah....ermm terus dia ckp dengan pembantu dia print this faster, i want to call dr azlina right now...so masa nie mmg dah tau serius sgt nie kes nie....sbb dah lapar sgt pegi mengopi dulu...biasalah ada starbucks dekat hospital tu jerlah yg selera nak mkn waktu2 tu...terus tunggu dekat klinik dr azlina...waktu tu boleh terdengar dr azlina tergesa2 kuar  dari bilik and suh call saya...ermmm mmg serius masalah saya nie....and bila tau saya ada kat luar bilik dia, dia sdri yg saya panggil saya masuk, tak sempat dah tgu nurse panggil....ini mmg serius nie...

so solutionnya kita kena kuarkan nanah tu skrg nie juga kata doc....tp doc ultrasound yg akan buat dgn bantuan machine tu and dia just cucuk guna syringe utk kuarkan...tadah jerlah diri...waktu tu dah kul 5.30 ptg dah....mmg dah lewat sgt dah, tp takkan nak tgu lagikan...kira mcm mini surgical lah dia buat kat saya...cucuk kuarkan nanah hampir 140ml nanah yer...punya banyak, tu ponx tak habis kuar sbb ia sangat pekat, mcm yogurt tu...mmg nmpk susah payah doc nak kuarkan....sbb kena bius semua mmg tak sakitlah, smpi dua kali bius kot...tapi balik tu habis ubat bius mmg mendapatlah sakitnya....

.:: yg mcm compartment bwh tu jalur yg pjg tu adalah nanah, dlm bekas sukat tu nanah campur darah, dlm bekas makmal yg kecik blkg tu nanah utk hntr ke makmal ::.


doc tak bg saya bf dani, sbb belah yg kena nie mmg belah yg kerap dani bf...dengan nanah, bius, pain killer and antibiotik yg saya mkn mmg tak bolehlahkan.....tp mmg serius saya pam keluar susu tu mmg belah bawah tu darah lendir2, and susu ponx agak mcm keruh sket...klu boleh kasi ponx saya sdri tak tergamak nak kasi dani minum...tp saya ada baca  kat forum2 ckp boleh bagi susu tu...kita mkn mcm2 yg menyihatkan utk bagi susu yg terbaik utk dia, takkan nak kasi susu yg campur nanah and darah kat dia plak....mmg taklah....terpulanglah pada pendapat and penerimaan masing2....

.:: bila tuang kat singki, nanah tu mcm lendir2 ::.

mlm tu tido mmg haru....kiri kanan breast sket....terpaksa bf dani belah kiri, tapi belah tu takder susu dah...mmg dia tak puas menyusu, sedut smpi melecet2....sepjg mlm dani and saya menangis...saya kesakitan, dani plak sbb kelaparan...bg botol susu mmg dia tak mau...dari pukul 2.30 pagi saya tak tido, and dia ponx tido2 ayam jer saya tgk....at last kul 5 pagi bru dia mengalah and minum susu botol...mgkn dah terlalu lapar sangat...sekejap jer licin minum...brulah semua org tido dengan tenang....

masuk mlm tadi dah 4 mlm dah dia tak bf....klu ikutkan syg nak stop bf...sbb bila pam susu belah kanan tu masih byk susu...cuma saya terus buang jer bila dah pam...tgk mcm mana rabu nie...klu nanah tu still ada saya akan minta doc bg ubat stopkan susu....bkn kejam sangat, tp utk diri sdri juga...sbb susu tu adalah mknan kepada bakteria tu semua....so bila ada mknan utk mereka mcm mana nak hilang....klu dah clean and clear and dah tak perlu mkn ubat mkn saya consider balik utk bf dani...itu kalau dia maulah...huhu 

pjg dah ceritanya..nnti cerita lagi yer.... dari pjg lebar cerita terus dah nak short-cut tu tandanya dah malas lah nak bercerita tu....huhu gbr ada sket jer...takkan nak letak gbr breast plak...letak jerlah gbr yg ada huhu....

 
Design with love by Jiji for Zamimie